Serie A - preview 16. kola

15.12.2018, 08:29, aktualizováno 18.12.2018, 08:57
Previews
Netypická úterní dohrávka svedla dohromady Bolognu a AC Milán. Pikanterií je, že na lavičkách sedí dvě legendy červenočerného milánského giganta Filippo Inzaghi a Gennaro Gattuso. Shodou okolností se u obou také momentálně spekuluje o jejich odvolání. Kdo si vylepší pozici?
Bologna FC - AC Milán  (úterý 20:30)
V jednom dresu spolu vyhráli všechno, co se dalo, a to jak na klubové úrovni v barvách AC Milán, tak zároveň v italském národním týmu. Legendy Filippo Inzaghi a Gennaro Gattuso teď stanou proti sobě coby trenéři, kteří nemají zrovna na růžích ustláno. Jinými slovy: FC Boloňa přivítá na stadionu Renato Dall'Ara AC Milán.

Lépe je na tom přeci jenom kouč Gennaro Gattuso, který se slavným týmem bojuje o čtvrté místo a návrat do Ligy mistrů. Spekulace o jeho odvolání před nedávnem utichly, ale znovu se objevily po čtvrtečním vyřazení Rossoneri z Evropské ligy. Milán si v Řecku uřízl obrovskou ostudu, prohrál s Olympiakosem 1:3 a ve skupině skončil až na nepostupovém třetím místě. "Zítra já i Inzaghi hrajeme o hodně, ale taková je naše profese. Zažili jsme toho mnoho. Láska, úcta a přátelství tu vždycky zůstanou," prohlásil na tiskové konferenci Gattuso.

Milánští se mohou utěšovat pouze faktem, že jim zbývá domácí soutěž a tedy více sil do bojů o Ligu mistrů. V tuto chvíli mají skutečně v držení čtvrté místo, navíc s jednobodovým náskokem na Lazio, který mohou vzhledem k porážce římského celku ještě navýšit. Před týdnem si Rossoneri připsali pouze bod v domácím zápase s FC Turínem (0:0).

Pro Filippa Inzaghiho je zápas proti Milánu ještě o něco pikantnější. Na lavičce svého někdejšího klubu totiž působil a neměl s ním úspěchy, stejně jako je aktuálně nemá s Boloňou. O Inzaghiho odvolání se mluví již delší dobu ale vedení klubu se zatím ke změně neodhodlalo. A to ani po minulém kole, kdy Rossoblu opět prohráli, tentokrát na hřišti Empoli, se kterým na dálku bojuje o záchranu.

Milán na Boloňu dlouhodobě umí. Za deset let s ní prohrál jen dvakrát, shodou okolností pokaždé na San Siru. V minulé sezoně vyhráli červenočerní oba zápasy 2:1.

Filippo Inzaghi má k dispozici takřka kompletní kádr až na jedinou výjimkou, kterou tvoří zraněný Pulgar. V tomto ohledu má Gattuso více starostí, obraná řada se už stačila zotavit, ale ani Musacchio a nejspíše ani Romagnoli ještě do zápasu nezasáhnou. Citelný zásah dostala ofenzíva zraněním Susa a dalšími marodéry jsou Bíglia, Bonaventura a Borini.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Calabresi, Danilo, Helander - Mattiello, Orsolini, Nagy, Poli, Dijks - Santander, Palacio
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Abate, Zapata, Rodriguez - Castillejo, Kessié, Bakayoko, Calhanoglu - Cutrone, Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.33 - 3.43 - 1.99
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atalanta Bergamo - SS Lazio  (pondělí 20:30)
Lazio se může v pondělní dohrávce posunout na čtvrté místo před AC Milán, pokud tedy vítězně zvládne ostrý test na půdě Atalanty Bergamo. Domácím sice patří až desáté místo, ale svojí sílu už několikrát předvedli a to i proti zvučnějším soupeřům. Lazio navíc za posledních pět let zvítězilo na Stadio Atleti Azzurri D'Italia jen jednou.

A to před dvěma lety v úvodním kole nové sezony. Lazio tehdy lépe zvládlo gólovou přestřelku a z Bergama si odvezlo divoké vítězství 4:3. Poté následovala ještě jedna návštěva stařičkého stadionu a i tentokrát z toho byla přestřelka, avšak bez vítězného rozuzlení (3:3). Oba celky se prezentují ofenzivním fotbalem, takže je možné že i v pondělní dohrávce budou diváci svědky brankových hodů.

Atalanta má zasebou vítězství nad Udinese 3:1, kterým se zároveň znovu vrátila na vítěznou vlnu po předchozích dvou ztrátách s Empoli a Neapolí. Především zápas s Empoli se Gasperiniho hochům vůbec nepovedl. Atalanta se díky tomu propadla tabulkou a zatím jí patří až desáté místo. Připomeňme, že loni se Bergamaschi opětovně probojovali do evropských pohárů, i když nakonec nezvládli ošemetné předkolo Evropské ligy. Letos by chtěli do pohárů znovu a Lazio je pro ověření jejich kvalit ideálním soupeřem. "Úroveň Lazia je taková, že jsou legitimními kandidáty na Ligu mistrů. Očekávám těžký a náročný zápas. Výherní zápasy jako tyto nám zvyšují sebevědomí. Inzaghiho tým rozhodně nevypadá, že by měl být v nějaké krizi. Kvalifikovali se do další fáze Evropské ligy a v Serii A jsou pátí," prohlásil Gasperini.

"Co se týče jejich hráčů, Ciro je nejlepší italský útočník a vždycky sním mohou počítat. Milinković-Savić že podává slabé výkony? Doufám, že to tak bude v pondělí, ale pro mě je to skvělý hráč, který dokáže rozhodovat," dodal zkušený trenér Atalanty.

Pět zápasů v řadě už Lazio nenašlo přemožitele, na druhou stranu z vítězství se naposledy radovalo 4.listopadu a to už je nějaký pátek. Biancocelesti totiž postupně remizovali se Sassuolem, Milánem, Chievem i Sampdorií a díky bodovým ztrátám spadlo na páté místo o bod za největšího konkurenta v boji o Ligu mistrů AC Milán.

Kouč Gian Pier Gasperini musí oželet pouze start Varniera, zbytek kádru je plně připraven. Podobně je na tom vlastně i Simone Inzaghi, ze základní jedenáctky však budou scházet Caicedo a Leiva.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Beriša - Toloi, Palomino, Masiello - Hateboer, De Roon, Freuler, Gosens - Gómez - Iličič, Zapata
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakoša - Wallace, Acerbi, Radu - Patric, Parolo, Badelj, Milinković-Savić, Lulić - Luis Alberto, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.54 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SPAL 2013 - Chievo Verona  (neděle 12:30)
Fotbalisté SPALu mají před Chievem ohromný dvanáctibodový náskok, který je ale v tuto chvíli naprosto irelevantní. Podobně jako veronský celek totiž i SPAL bojuje o záchranu a kde jinde získat tři body, než na domácím stadionu Paola Mazzy s Chievem.

Ovšem pozor. Chievo má sice na svém kontě pouhé tři body a je beznadějně poslední, ovšem po příchodu Domenica Di Carla do funkce hlavního trenéra se jeho výkony zvedají. Fly Donkeys nenašli přemožitele už čtyři zápasy v řadě a to hráli proti takovým celkům, jakými jsou Lazio nebo Neapol. Minulý týden si navíc přivezli bod ze hřiště Parmy a i když čekání na tříbodový import stále pokračuje, přeci jenom jsou fanoušci severoitalského celku optimističtější.

Poměrně dlouho čeká na výhru i SPAL - celkově šest utkání. Celek z města Ferrary naposledy zvítězil 20. října na půdě AS Řím, ale od té doby získal jen tři remízy. Svěřencům trenéra Sempliciho aktuálně patří až šestnácté místo s náskokem čtyř bodů na osmnáctou Boloňu a jak už bylo řečeno, bodová propast mezi nimi a Chievem činí neuvěřitelných dvanáct bodů. Domácí fotbalisté před týdnem remizovali v Janově 1:1, když neudrželi rychlé vedení, do kterého je poslal Andrea Petanga. Grifoni ještě do přestávky srovnali, z pokutového kopu se prosadila nová hvězda Serie A Krzysztof Piatek.

V loňské sezoně mělo ve vzájemných zápasech lehce navrch Chievo, které zvládlo domácí zápas výsledkem 2:1, zatímco na půdě SPALu se body dělily. Ani tentokrát nemá utkání výrazného favorita, i když vzhledem k postavení v tabulce by to měl být domácí celek.

SPAL bude postrádat pouze Thiama, zbytek kádru má kouč Semplici k dispozici. O něco složitější to v tomto směru má Domenico Di Carlo, trojice Tomović, Seculin a Cacciatore má zdravotní potíže, zatímco Depaoliho do hry nepustí karetní trest.
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Gomis - Cionek, Vicari, Felipe - Lazzari, Missiroli, Schiattarella, Kurtić, Farés - Petanga, Floccari
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Rossetini, Bani, Cesar, Barba - Hetemaj, Radovanović, Obi - Birsa - Stepinski, Pellissier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.34 - 4.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Empoli FC  (neděle 15:00)
Další derby, které 16. kolo Serie A svým fanouškům nabízí, je spíše regionální záležitostí. V neděli odpoledne se totiž do sebe pustí domácí Fiorentina a její blízký soused, Empoli. Zatímco tomu se začíná dařit, Fiorentina padá tabulkou.

Pro oba zástupce nádherného toskánského regionu je to dost smutný pohled na současnou tabulku. Empoli kráčelo do sezony s nadějemi na záchranu a atraktivní fotbal, který by přitáhl davy spokojených fanoušků. Fiorentina s mladým kádrem cílila na evropské poháry a myslela si, že možnost zaměřit své síly čistě jen na ligu jí k tomu pomůže. Oba soupeři ale zatím ve svých snahách selhávají.

Hůře je na tom aktuálně určitě Fiorentina. Trenér Pioli se ocitá pod neustálým tlakem, který na jeho osobu vytváří množství nepřesvědčivých výkonů a především hodně špatné výsledky. Ambiciózní tým se nyní dostal až na průběžnou 12. příčku, což je dost daleko od předsezónních cílů. Fialky spíš úspěšně pracují na tom, aby se z nich stal odborník na remízy. Za posledních deset zápasů si tři body připsaly jen jednou a hned šestkrát si body rozdělily se svými soupeři.

Že může slavný tým hrát mnohem lépe, to si uvědomují i samotní hráči. Federico Chiesa prohlásil: "Naše aktuální sezona se vůbec nevyvíjí tak, jak bychom si představovali. Několikrát jsme zbytečně klopýtli a častokrát to mělo stejného jmenovatele - nejsme schopni soupeře dorazit včas a ukončit zápas, takže pak stačí jedna chyba a my ztratíme body. S tím musíme něco udělat, než bude příliš pozdě. Věřím, že teď proti Empoli to zvládneme a naše fanoušky před Vánoci potěšíme," přeje si Chiesa.

Fialky mají menší problémy se sestavou, protože karetní tresty nepustí do hry několik osvědčených borců. Mezi ně patří Milenković, Veretout nebo Fernandes. Ani Empoli nemůže mít radost z kompletního výběru, protože trenér Beppe Iachini postrádá zraněné duo hráčů Polvaniho s Lollem.

Fialky se s Empoli utkaly už mnohokrát a v drtivé většině případů byly úspěšné. Při posledním setkání před rokem se ale radovalo Empoli a rozhodující trefu zaznamenal někdejší obránce Violy Manuel Pasqual. Ten nyní pomáhá Empoli k záchraně, která se v posledních týdnech zdá mnohem reálnější. Tým totiž opustil progresivní trenér Andreazzoli, na jehož hru se sice krásně dívalo, ale neměla výsledky.

Ke kormidlu nastoupil Giuseppe Iachini a ačkoli nyní Empoli nepředvádí tak ofenzivní fotbal, výsledky se dostavují. Empoli za posledních pět duelů prohrálo jen jednou a to ještě za vlády trenéra Andreazzoliho. Iachini s týmem ještě neprohrál a naposledy bral proti Bologně vydřené tři body. I díky nim je Empoli na solidní 14. příčce, jen o tři body za Fiorentinou.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Lafont - Laurini, Pezzella, Vitor Hugo, Biraghi - Gerson, Nordgaard, Benassi - Chiesa, Simeone, Pjaca
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Provedel - Veseli, Maietta, Silvestre - Di Lorenzo, Traorè, Bennacer, Krunić, Pasqual - Caputo, La Gumina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.66 - 4.52
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Frosinone Calcio - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Frosinone nevyhrálo pět zápasů v řadě a ukončit tuto sérii se pokusí proti Sassuolu, jehož série bez výhry trvá jen o jeden zápas méně. Mírnějším favoritem budou Neroverdi, jenž měli fantastický start do sezony, ale kteří se i vinou zraněních propadají tabulkou.

I tentokrát bude Roberto De Zerbi muset skládat sestavu, neboť na marodce zraněných zůstávají Boateng, Boga, Dell'Orco, Adjapong nebo Sernicola. Aby toho nebylo málo, tak Djuričiče do hry nepustí karetní trest. Sassuolo se s absencemi vypořádává jen s obtížemi a ta tam je forma z úvodu soutěže, kdy se alespoň na okamžik ocitlo v TOP 4 postavení.

Sassuolo naposledy předvedlo pořádnou divočinu a s Fiorentinou si v krásném a dramatickém zápase připsalo remízu 3:3, ovšem k jeho velké smůle, protože v závěru zápasu prohospodařilo dvoubrankový náskok.

U Frosinone byl minulý víkend poněkud jasnější. Kanárci nastoupili do zápasu v Neapoli a na svého soupeře vůbec nestačili. Parthenopei roznesli Frosinone na kopytech a zvítězili 4:0. Hned polovinu branek zařídil polský kanonýr Arkadiusz Milik.

Situace Frosinone sice není růžová, ale také není beznadějná. Kanárci nemají za sebou špatná vystoupení, chybí však to nejdůležitější a tím je bodové vyjádření. Od poloviny října prohrál domácí tým jen dvě utkání, navíc na hřištích Neapole a Interu Milán, ovšem až příliš mnoho bodů poztrácel nerozhodnými výsledky s týmy, které, pokud se chce zachránit, by porážet měl. Zejména jde o domácí zápasy s Empoli a Cagliari, které skončily remízou.

Ani domácí tým nebude proti Neroverdi kompletní. Zdravotní potíže mají Paganini, Dionisi i Hallfredsson, takže všechny tři bude kouč Longo postrádat.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Goldaniga, Ariaudo, Capuano - Zampano, Chibsah, Maiello, Beghetto - Ciano, Campbell, Ciofani
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Marlon, Magnani, Ferrari - Lirola, Duncan, Sensi, Bourabia, Di Francesco - Berardi, Babacar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.72 - 3.30 - 2.21
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - Parma Calcio  (neděle 15:00)
V rámci 16. kola na sebe narazí dva sousedé z tabulky a sice Sampdoria a Parma. Severoitalský souboj může vítěze přiblížit evropským pohárům, které mají v tuto chvíli oba celky na dosah. Sampdoria se s Parmou velmi dobře zná, byť se spolu naposledy utkaly v roce 2015.

Sampdoria minulý týden urvala cennou remízu s Laziem a navázala tak na úspěšné domácí představení proti Boloni. Kouč Marco Giampaolo pak doufá, že jeho týmu bude v tomto trendu pokračovat a doma na stadionu Luigi Ferraris proti Parmě zvítězí. Sampdoria naposledy doma porazila Parmu v roce 2013, tedy před dlouhými pěti lety. Pád Parmy přitom nastal v roce 2015 a právě v této, pro Parmu osudné sezoně, získali Námořníci venkovní vítězství, ovšem doma pouze remizovali.

Remízu si v minulém kole připsala i Parma, avšak ta si jí za rámeček rozhodně nedá. Ducali si totiž rozdělili body s posledním Chievem. Veronský celek se na stadionu Ennio Tardini dostal do vedení zásluhou Stiepinskiho, ale krátce po přestávce srovnal na konečných 1:1 Bruno Alves.

Co se týče absencí, je na tom výrazně lépe Sampdoria, která bude tentokrát postrádat jen Bereszynskiho. Polský obránce má jednak zdravotní potíže, ale i kdyby byl zdráv, tak ho do hry nepustí karetní trest. Horší situace panuje v táboře Ducali. Hrát nebude největší postrach hostující obrany Gervinho a se zraněním laborují i Grassi, Sierralta a Dimarco. Zmínit můžeme i dlouhodobou absenci Calaiá, který vyfasoval distanc.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Audero - Sala, Tonelli, Andersen, Murru - Praet, Ekdal, Linetty - Ramírez - Quagliarella, Caprari
Parma Calcio - pravděpodobná sestava:
Sepe - Iacoponi, Bruno Alvés, Bastoni, Gagliolo - Rigoni, Scozzarella, Barillá - Siligardi, Inglese, Di Gaudio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.43 - 4.57
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cagliari Calcio - SSC Neapol  (neděle 18:00)
Už dlouhých osm let čeká Cagliari na den, kdy porazí Neapol. Další pokus má v neděli, kdy se Partenopei na Stadio Sant'Elia představí. Mají za sebou těžké utkání Ligy mistrů a jedno velké zklamání, které potřebují napravit.

Když se v kádru Cagliari řekne Neapol, asi jen málokterý hráč se na zápas těší. A nejméně ze všech pak brankář. Když totiž hraje Cagliari s Neapolí, většinou to skončí debaklem sardinského celku. Z posledních pěti vzájemných duelů to jasně vyplývá, protože Neapol v nich dala vždycky alespoň tři góly a dvakrát (například při minulém souboji) dokonce hned pět branek!

Něčemu podobnému bude Cagliari chtít za každou cenu zabránit. Několikrát už ukázalo, jak bojovný tým to je, že se nevzdává ani v nejtěžších chvílích. Narážím tím samozřejmě na poslední kolo Serie A, ve kterém Cagliari dokázalo něco fantastického. V domácím duelu s Římem dlouho prohrávalo o dvě branky a navíc v nastavení mělo vyloučeného ne jednoho, ale hned dva hráče. Přesto se jeho chytrý protiútok proměnil ve druhý gól a Cagliari v devíti lidech obralo AS o dva body!

Je jasné, že si toho hráči hodně považovali. Útočník Alberto Cerri zmínil: "Ten závěr zápasu byl jednoduše fantastický, tohle se nestává každý den. Museli jsme hodně dřít a věřili jsme až do posledních vteřin, že se nám může podařit srovnat. Teď nás čeká Neapol, která bude po vyřazení z Ligy mistrů zdravě naštvaná. Ale my si opět věříme, protože jsme se nikdy nevzdali a nemáme to v plánu ani teď," dodává mladík.

Trenér Rolando Maran se bude muset obejít bez dvou pilířů základní sestavy, neboť Ceppitelli a Srna nemohou nastoupit kvůli kartám z minulého kola. K tomu jsou zranění ještě Lykogiannis, Castro, Pavoletti a Ionita, takže těch absencí pro trenéra Marana je opravdu požehnaně.

Ani Neapol nebude kompletní, ale schází jí pouze obránce Chiriches, což není zase taková ztráta. Do hry se už v minulém kole vrátil i brankář Alex Meret. Neapol se chlubí velmi dobrým útokem, který zvládl dát už 32 branek a v tomto ohledu není v Serii A produktivnějšího týmu. Čtyři góly dala Neapol naposledy bezbrannému Frosinone, což jí umožnilo zůstat na druhém místě v závěsu za Juventusem.

Neapol ale přesto nemůže mít ze sezony už teď tak dobrý pocit, v jaký asi doufala. I přes enormně náročnou skupinu Ligy mistrů doufala, že postoupí. A až do posledního kola vypadal její postup reálně. Jenže Neapol v Liverpoolu selhala po herní a především výsledkové stránce, takže se s milionářskou soutěží musela rozloučit. Vybije si vztek z této ztráty právě na Sardinii?
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Faragò, Pisacane, Klavan, Padoin - Dessena, Bradarić, Barella - Pedro - Cerri, Sau
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Ospina - Malcuit, Albiol, Koulibaly, Mario Rui - Callejón, Rog, Allan, Zieliński - Insigne, Milik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.55 - 3.87 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Řím - Janov CFC  (neděle 20:30)
Janov Vlky z hlavního města neporazil už čtyři roky, ale teď cítí šanci. Zatímco Grifové zažívají svěží vítr s novým trenérem na lavičce, Římané mají problémů až nad hlavu. Vydrží jejich trenér Di Francesco další kolo?

Janovský celek už ke změně trenéra sáhl, Římany to možná čeká. A pomyslným katem Eusebia Di Francesca by mohl být právě novic Cesare Prandelli a jeho Grifové. První zápas na lavičce skončil pro někdejšího trenéra italské reprezentace ještě dobře. SPAL byl totiž v minulém kole lepším týmem a především měl početní výhodu skoro 80 minut! Přesto Janov i díky penaltě střelce Krzysztofa Piąteka uhrál bod.

Pořád mu ale patří až 15. místo, které je nebezpečně blízko sestupové propasti. Janov samozřejmě míří mnohem výš a nový trenér na lavičce mu k tomu má pomoci. Janov bude muset zapracovat hlavně na obraně. V polském kanonýrovi má nejlepšího střelce ligy, ale jeho obrana je jedna velká katastrofa. Dostala totiž už 30 branek a to je třetí nejhorší výsledek v celé lize. Proti Římanům navíc Janov nečeká nic snadného.

Své o tom ví záložník Oscar Hiljemark. "Teď procházíme hodně těžkým obdobím. Plno věcí se nám nepovedlo tak, jak jsme před sezonou chtěli a změna trenéra s vámi vždycky něco udělá. Snažíme se ale poučit se z toho, co jsme udělali špatně, pracovat jako jeden tým a co nejdřív plně pochopit, co po nás nový trenér žádá. Římané se sice nacházejí v krizi, ale to nic nemusí znamenat. Možná jsou díky tomu ještě nebezpečnější. Navíc mají prvotřídní hráče," uznává zkušený hráč.

Hiljemark by neměl chybět, což se ale nedá říct o obránci Criscitovi. Ten dostal v minulém kole červenou kartu a na hřiště se nedostane stejně jako zraněná dvojice Marchetti a Dalmonte. Římané mají s absencemi dlouhodobě potíže. I když se hráči jako Karsdorp nebo Corić dali dohromady, pořád hodně hráčů pro zranění chybí. Platí to o De Rossim, Džekovi, Lorenzu Pellegrinim nebo El Shaarawym.

Římanům může dělat radost snad jen pohled do historie zápasů s Janovem. Už osm zápasů s Janovem neprohráli, sedm z nich navíc vyhráli. Naposledy to bylo hodně těsné a Římanům pomohla vlastní branka zkušeného obránce Ervina Zukanoviće. V současné době ale nemohou být spokojení prakticky s ničím.

Fanoušci kritizují prezidenta Pallottu, vedení celkově i trenéra Di Francesca s hráči. A není divu, protože ambiciózní celek vyhrál za posledních deset soutěžních utkání jen třikrát. V minulém kole Serie A si připsal negativní remízu s Cagliari, které hrálo v devíti lidech. A v Lize mistrů si s vlky poradila domácí Plzeň, což jen prohloubilo vztek jejich fanoušků. Dokáže trenér Di Francesco vyhrát, nebo bude Janov jeho konečnou?
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Olsen - Florenzi, Fazio, Manolas, Kolarov - Cristante, Nzonzi - Ünder, Zaniolo, Kluivert - Schick
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Radu - Biraschi, Romero, Zukanović - Romulo, Hiljemark, Sandro, Veloso, Lazović - Piatek, Kouamé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.60 - 6.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Udinese Calcio  (sobota 18:00)
Inter Milán byl dalším ze dvou italských týmů, které v týdnu prožily hořkost vyřazení z Ligy mistrů. Nemá ale moc času na truchlení, protože už v sobotu v podvečer se opět otevřou brány San Sira. Přijede totiž nebezpečné Udine.

Sen o tom, že se Inter dostane do další fáze Ligy mistrů, byl ještě před posledním utkáním základní skupiny minimálně hodně reálný. Inter potřeboval jednak malou pomoc od Barcelony a jednak musel porazit nizozemské PSV. Zatímco první ze dvou úkolů ale Barcelona splnila a s Tottenhamem remizovala, Inter selhal. Na domácí půdě totiž s PSV jen remizoval, ačkoli šancí měl dostatek. S Ligou mistrů se proto smutně loučí.

Je otázka, nakolik to ovlivní psychiku hráčů. Liga mistrů je prestižní a pro pokladnu klubu důležitá platforma. Z výsledku i vlastního přístupu se musí co nejdříve vzpamatovat, poučit a opět se soustředit jen na ligu. To ale nebude snadné, což si i zkušený trenér Luciano Spalletti uvědomuje.

"Je obtížné přemýšlet nad tím, co dělat dál, protože delší dobu nám bude v hlavě znít, že tohle jsme měli dokázat. Byli jsme hodně blízko a mě se jen těžko hledají slova, proč jsme to nedokázali. Je ale pravda, že i z toho se musíme něco naučit. Každý velký tým má svá dobrá a špatná období. Naším cílem je, aby to dobré trvalo co možná nejdéle. Teď se potřebujeme připravit na Udinese, které nesmíme v žádném případě podcenit. Naším cílem je pořád umístění v první trojce."

V minulém kole Serie A Inter nezvládl šlágr s Juventusem a ačkoli měl své šance, neuspěl. Jedinou trefou o tom rozhodl chorvatský kanonýr Mario Mandžukić. Inter je i kvůli tomu na třetí příčce a může děkovat svým konkurentům z AC nebo Lazia, že se nechopili svých šancí. Proti Udinese se Interu poměrně daří a za posledních deset ligových klání prohrál se Zebrami jen dvakrát.

Jedinou absencí pro toskánského trenéra je obránce Dalbert, přičemž menší zdravotní problémy má ještě záložník Vecino. To hosté mají mnohem víc zraněných, protože trenér Davide Nicola nemůže počítat s Emmanuelem Baduem, Lukaszem Teodorczykem, Samirem nebo Waguém. Zebry navíc nemají moc dobrou formu a jejich postavení se zásadně nezlepšilo ani se změnou trenéra.

Neúspěšného kormidelníka Julia Velazqueze nahradil již zmíněný Ital Davide Nicola, který se ale potýká jednak s větším počtem absencí a jednak se špatnou formou klíčových hráčů. I proto je Udinese až na současné 17. příčce. Velké potíže má v útoku, který zaznamenal jen pouhých 13 branek. Naposledy dostali Bianconeri tři góly od Duvána Zapaty a jeho Atalanty Bergamo.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Vršaljko, De Vrij, Škriniar, Asamoah - Gagliardini, Brozović - Mário - Perišić, Icardi, Keita
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Musso - Larsen, Troost-Ekong, Nuytinck - Ter Avest, Fofana, Mandragora, De Paul, Pezzella - Lasagna, Pussetto
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.54 - 10.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - Juventus FC  (sobota 20:30)
Vrcholem sobotního večera je v Itálii slavné Derby della Mole, tedy městské derby dvou turínských tváří. Minulost a slavnou historii ztělesňující FC vyzve na půdě Stadia Olimpico fenomén současné Itálie a jejího dlouholetého vládce - Juventus.

Když se řekne Turín, fotbaloví fanoušci si většinou představí jeho současného vládce a největšího zástupce v Itálii i Evropě, Juventus. Stará dáma opravdu působí majestátně jak na poli Serie A, kterou zcela dominantním způsobem ovládá, tak i v Evropě. V Lize mistrů ale nyní zažila něco nevídaného - všechny tři body si totiž doma nechali Young Boys Bern. Za ně v útoku řádil především střelec Guillaume Hoarau, který se i díky penaltě prosadil dvakrát. Juventus dosáhl pouze snížení zásluhou krásného gólu Paula Dybaly.

Nelze se zbavit pocitu, že Juve chtělo ze zápasu víc. Ne snad proto, že by bojovalo o postup do další fáze, ten si zajistilo už hodně dlouho předem. A nakonec to stačilo i na první místo, neboť Manchester United taktéž chyboval. Ale Juventus je zkrátka zvyklý vyhrávat každý zápas a aby si na obra z Turína vyšlápl švýcarský trpaslík, to se nestává moc často.

Teď se ale hráči musí soustředit zase jen na Serii A. Tam se na své soky dívají s pohodlným odstupem, který jim zaručuje vzdálenost osmi bodů na druhou Neapol. Bianconeri zvládli perfektně také minulé kolo italské nejvyšší soutěže, když si ve šlágru poradili s Interem Milán. Místo obvyklého kanonýra Cristiana Ronalda se tentokrát prosadil Chorvat Mario Mandžukić. Juventus opravdu nemá mnoho důvodů ke znepokojení, protože zatím dosáhl na výhru ve čtrnácti případech a k tomu přidal jednu remízu.

Obránce Giorgio Chiellini ale v rozhovoru pro DAZN zmínil: "Musíme si na Turín dát dobrý pozor. Je pravda, že od začátku sezony se hodně zlepšili a prakticky vždy udržují určitou míru výkonnosti. S trenérem Mazzarrim to byla opravdu výhra, protože to je skvělý trenér, který ví, co má dělat. Turín pod jeho vedením vyspěl v taktice, je velmi dobře připravený po fyzické stránce a má dobře nacvičené protiútoky," míní Chiellini.

Stará dáma nepřijede k sousedům kompletní, protože jí stále schází několik klíčových postav. V turínském dramatu neuvidíme Barzagliho, Khediru nebo Keana, přičemž Bentancur dosáhl karetního limitu. Juventus navíc zřejmě přišel o beky Juana Cuadrada a Joãa Cancela, jejichž účast není jistá. Býci mají na opačné straně mnohem snazší pozici, protože jedinou absencí by mohl být záložník Daniele Baselli.

FC Turín zatím jen marně vzpomíná na zašlou slávu týmu známého jako Grande Torino. Turín hostil městské derby v rámci Serie A už v 78 případech a třiatřicet z nich vyhrál hostující Juventus. Býci teď asi budou vzpomínat na rok 2015, kdy díky brankám Darmiana s Quagliarellou odpověděli na trefu Pirla a mohli se radovat z výhry naposledy. Při minulé návštěvě Olimpica v Turíně Juventus zvítězil díky jediné brance Alexe Sandra.

Teď by ho rád napodobil třeba zkušený obránce Lorenzo De Silvestri. "Juventus je pro nás jako Grand Canyon - nesmírně náročná zkouška pro každého. My jsme ale tým bojovníků a věříme si. Myslím, že jsem nikdy za svou kariéru nedal gól v derby, takže pokud mám nějaký cíl, pak je to právě vstřelit Juventusu gól. Samozřejmě bych to ale obětoval za výhru celého mužstva," dodává zkušený veterán.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Izzo, N’Koulou, Djidji - De Silvestri, Meité, Rincon, Ansaldi - Baselli - Iago Falqué, Belotti
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Cancelo, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro - Emre Can, Pjanić, Matuidi - Dybala, Mandžukić, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.84 - 3.81 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC15141032:843
2.SSC Neapol15112232:1435
3.Inter Milán1592427:1329
4.AC Milán1575324:1826
5.SS Lazio1574422:1825
6.Turín FC1557319:1622
7.Atalanta Bergamo1563629:2021
8.AS Řím1556426:2021
9.US Sassuolo1556424:2221
10.Parma Calcio1563616:1921
11.UC Sampdoria1555523:1920
12.ACF Fiorentina1547421:1619
13.Cagliari Calcio1538415:1917
14.Empoli FC1544719:2616
15.Janov CFC1544720:3016
16.SPAL 20131543814:2415
17.Udinese Calcio1534813:2113
18.Bologna FC1525813:2411
19.Frosinone Calcio1515911:338
20.Chievo Verona1506912:323
Bodové odečty
Chievo Verona-3podvody v účetnictví

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (304)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele