Profily, historie

Další články

Africký pohár národů: 24 důvodů ke sledování všech účastníků (3/3)

Už jen jednou se vyspíme a dostaneme po dvou letech další injekci pravého nefalšovaného afrického fotbalového svátku, a tak uzrál čas na "popkulturní” představení poslední sady účastníků. Také tento díl přitom zůstane věren přístupu tzv. "od Šumavy k Tatrám”, tedy od geopolitických zajímavostí až po kulturní. A možná přijde řada i na fotbal...

Africký pohár národů: 24 důvodů ke sledování všech účastníků (2/3)

Výkop 34. edice Afrického poháru národů se přiblížil o dalších zhruba 24 hodin, a tak uzrál čas na "popkulturní” představení další sady účastníků. Také tento díl přitom zůstane věren přístupu tzv. "od Šumavy k Tatrám”, tedy od geopolitických zajímavostí až po kulturní. A možná přijde řada i na fotbal...

Africký pohár národů: 24 důvodů ke sledování všech účastníků (1/3)

Jak dlouhé se mohou pouhé dva roky zdát. Když jsme naposledy pokrývali Africký pohár národů, celý nejen fotbalový svět byl nadále ochromen pandemií covid-19, pročež Komorám před historickým osmifinále hrozilo, že nebudou mít brankáře. Neklidnou dobu konkrétně v hostitelském Kamerunu navíc umocnily předturnajové nepokoje. Nyní se Afcon zdánlivě obléká do běžného hávu, a po dlouhých 40 letech se vrací do Pobřeží Slonoviny...

Síla skromnosti: Ugarte, kluk z předměstí Montevidea, šéfuje záloze v PSG

Šedesát miliónů eur. Takovou sumu utratilo PSG za svou letní posilu ze Sportingu. A hlavní sportovní poradce pařížského klubu Luís Campos moc dobře věděl, proč se z pokladny musí sebrat tahle nemalá část. Manuel Ugarte se stal prakticky hned stabilním pilířem dříve často kritizované zálohy. Pokora kluka z Montevidea přitom maskuje jeho nasazení a odhodlání.

Nové destinace nadcházející sezony: Blau-Weiss Linec, oceláři s brazilským střelcem

Dosud byli fanoušci zvyklí na to, že Linec, třetí největší rakouské město, zastupuje v tamní fotbalové lize pouze LASK. V této sezoně jej v ní doplnil konkurenční Blau-Weiss. Klub, jenž existuje teprve 26 let, se do elitní soutěže dostal vůbec poprvé. A rovnou kvůli tomu postavil nový stadion.

Amatérský EuroSkauting aneb Jak to hráčům kopalo na mládežnické Copě?

¡Hola amigos! Přenesme se na chvíli společně do vzdáleného Chile, kde před pár dny skončila mládežnická verze Copy Libertadores. Tu poprvé vyhrála argentinská Boca Juniors, která ve finále porazila už tradičního finalistu Independiente del Valle. Kromě některých vývojových trendů v jihoamerickém fotbalu představím stručně také některé zajímavé mladíky z týmu vicemistrů, které jsem sledoval.

Drita měla na lopatě Feyenoord, do Plzně ale přijedou jen dva pamětníci zápasu

Padesátitisícové město Gjilan patří v posledních letech mezi nejdůležitější fotbalové destinace Kosova. V posledních šesti sezonách tamní tým Drita dvakrát vyhrál titul, třikrát byl druhý a jednou čtvrtý. I tak se ale už tři roky čeká na trofej.

Šest gólů Mourinhovi jako reklama. Útok Bodö/Glimt táhne Nor s tanzanskými kořeny

Ač stadion týmu Bodö/Glimt leží za severním polárním kruhem, nelze norský tým podceňovat. V posledních čtyřech sezonách se na stadionu Aspmyra slavil dvakrát mistrovský titul a dvakrát skončil tým druhý.

Nové destinace nadcházející sezony: Úkaz z polských Niepolomic čeká ligová premiéra

Puszcza Niepolomice. Dost možná o tomhle klubu čtete poprvé v životě. A ani není divu, vždyť zástupci malého městečka u Krakova s pouhými 16 tisíci obyvateli dosud hráli nanejvýš druhou polskou ligu, což není zrovna magnet pro fanoušky... Teď vůbec poprvé absolvují sezonu v Ekstraklase, která startuje dnes, a mají šanci opět překonat očekávání.

Nové destinace nadcházející sezony: Fotbal? Až po práci, razí v dánském Hvidovre

Do elitní dánské soutěže se vrátilo po dlouhých 26 letech. Hvidovre, klub z kodaňského předměstí, který dal světovému fotbalu výjimečného brankáře Petera Schmeichela, tam historicky patří, třikrát ji dokonce vyhrálo. Jenže v nedávné minulosti prožívalo velmi krušné časy.

Seznamte se: Kde leží Gipuzkoa? Baskická provincie produkuje špičkové trenéry

Mezi Pyrenejemi a Atlantikem leží nádherné Baskicko, region rozkládající se na území severního Španělska a jihozápadní Francie. V této autonomní španělské oblasti najdete provincii Gipuzkoa, která se ukazuje jako líheň špičkových fotbalových trenérů.

Fenomén, jehož rekord Haaland jako jediný nepřekonal. Pan střelec Dixie Dean

Norský ledový anděl Erling Haaland (22) ve své první sezoně v dresu Manchesteru City naprosto ohromil. Všechny bez výjimky. Vyhrál, co se dalo, dohromady nasázel napříč soutěžemi 52 gólů, z toho 36 v Premier League, čímž překonal její historický rekord (34 gólů). Vygumoval ostatně všechna maxima. Až na jedno. To nejtěžší. Drží jej Dixie Dean. Kanonýr Evertonu zvládl v lize 60 branek. Milník mu s největší pravdědobností zůstane už navždy...

Amatérský EuroSkauting - Denil Castillo

¡Hola amigos! Po delší prodlevě se opět vracím s představováním mladých hráčů z Jižní Ameriky. Tentokrát jsem se rozhodl pro podstatně komornější, zato však detailnější analýzu jednoho mladého ekvádorského fotbalisty.

Dino slaví padesátiny. Pět nejslavnějších momentů kluka ze Smetanovy Lhoty

Od slavného prvního rozhovoru v Ďolíčku z jara roku 1995 uplynulo už skoro třicet let. Od té doby prožil Jan Koller ve své kariéře mnohé. Skromný útočník na hřišti mohl vypadat jako někdo, kdo by měl dělat cokoli jiného, jen ne fotbal. I tak si ale získal slávu a uznání fandů po celém světě. Ve čtvrtek historicky stále nejlepší střelec české reprezentace oslavil padesátku.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele