Primera División - preview 37. kola

17.05.2015, 08:29
Previews
Barcelona hraje na půdě Atlética Madrid a pokud zvítězí, stane se španělským mistrem. V případě ztráty jí ještě může pomoci městský rival Espanyol, pokud by obral o body Real Madrid. Valencia hostí Celtu...
Getafe CF - SD Eibar  (neděle 19:00)
Nováček z Eibaru si svou historicky první sezonu na prvoligové úrovni užívá opravdu plnými doušky a nebude se nudit ani v jejím samotném závěru. Baskové totiž zůstávají nebezpečně blízko sestupu zpět o ligu níže, a pokud nebudou bodovat ani na půdě Getafe, může být jejich osud zpečetěn již s předstihem jednoho kola.

Prvotní nadšení a slibné výsledky na přelomu roku vystřídala ostrá krize, z níž se Eibar doposud pořádně neoklepal. Jeho jednatřicet bodů v tuto chvíli stačí jen na devatenáctou příčku, byť totožný počet bodů mají také Deportivo La Coruňa s Granadou. Ve prospěch drobného klubu ze severu Španělska hraje také los, neboť po Getafe následuje domácí zápas proti již najisto sestupující Córdobě.

Bez ohledu na to, zda nakonec Eibar opravdu spadne o soutěž níže, nebo ne, klubový prezident Alex Aranzabal bude s letošním ročníkem spokojen. "Přístup našich fanoušků je hoden gratulací, a to za důstojnost, s jakou podporovali a pomáhali svému týmu. I to dělá z Eibaru trochu jiný klub. Je obtížné představit si takovouto podporu v jakémkoli jiném týmu v naší situaci. Hráči i trenérský personál má naši plnou důvěru."

Bouřlivá podpora baskických fanoušků, kteří mohli své miláčky vidět v zápasech proti Barceloně, Realu Madrid a dalším předním klubům vůbec poprvé od založení klubu v roce 1940, neunikla pozornosti ani trenéra Garitana s kapitánem Anibarrem, včetně hráčského kádru jako Jon Errasti či Mikel Arruabarrena. Právě poslední jmenovaný burcuje: "Přistupujeme k neděli jako k poslednímu finálovému zápasu. Je to jedinečná příležitost a chceme si udržet prvoligovou příslušnost i nadále."

Getafe samotné si již v podstatě zajistilo záchranu, ovšem dle slov Juana Rodrígueze si najde motivaci na poslední domácí zápas i tak. "Chceme rozdávat radost a jsme na to nabuzení. V neděli proti Eibaru náš cíl (udržení) potvrdíme definitivně. Takovou máme mentalitu, které je ostatně třeba k tomu, aby se povedlo dosáhnout na potřebné body."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Espanyol Barcelona - Real Madrid  (neděle 19:00)
Jen těžko odhadovat, v jakém světle se představí Real Madrid na hřišti barcelonského Espanyolu. Bílý balet totiž zažil ve středu kruté zklamání v podobě vypadnutí z Ligy Mistrů a přidal se tak na dlouhý seznam obhájců titulu této milionářské soutěže, kteří svou pouť za udržením trofeje i pro další rok nedokázali zakončit vítězně.

Domácí remíza s Juventusem v poměru 1:1 totiž znamenalo semifinálové vyřazení, a to neslavné. O to ostřejší je madridské zklamání, neboť úspěch se v letošní sezoně nedostavil ani v domácím poháru (brzká prohra s Atléticem Madrid), ani v lize samotné. Pokud totiž Barcelona zvítězí na horké půdě Atlética, zajistí si titul bez ohledu na to, jak se bude Real prezentovat pro změnu v hlavním městě Katalánska na půdě jeho městského rivala.

To vše vyvolává celou řadu otazníků nad možnými změnami po letošní sezoně, především tou trenérskou. Carlo Ancelotti se navíc ani v závěru sezony nemůže do svého trénování zapojit z lavičky, neboť si bude odpykávat dvouzápasový trest pouze na tribuně. Důvodem je sarkastické vytleskání rozhodčího v domácím zápase s Valencií, kde si Real remízou 2:2 dost možná definitivně připsal klíčovou ztrátu v boji o titul.

"Nevím, proč mi dali zákaz na dva zápasy," zůstává Ancelotti nespokojený. "Jen jsem na konci zápasu aplaudoval, ale bylo to směřováno k našim příznivcům, kteří nám pomáhali. Nevím, proč si rozhodčí myslel něco jiného."

Ke své budoucnosti v horkém madridském křesle se italský stratég následně vyjádřil takto: "Musíme nejprve dobře zakončit sezonu a pak se pobavíme. Pokud bude vedení spokojeno s prací, kterou zde odvádím, tak můžeme pokračovat. Pokud spokojení nebudou, bude nutné učinit potřebná rozhodnutí. Rád bych zde zůstal, ale vím, jak to ve fotbale chodí. Klub má zcela ve své pravomoci změnit trenéra, pokud není spokojený."

Kromě již zmíněné "porážky" s Juventusem stálo toto semifinále madridského giganta ještě jednu další ztrátu, a to Sergia Ramose. Dlouholetá opora zadních řad Bílého baletu si totiž natrhla lýtkový sval na levé noze a sezona pro něj skončila. Oba kluby nicméně stále mají o co hrát. Zatímco šance Realu na titul zůstávají mizivé, je jeho nespornou povinností alespoň učinit vše, co je v jeho silách, aby na Barcelonu v závěru sezoně ještě zkusil vyvinout určitý tlak. Espanyol pak pro změnu stále usiluje o příčku zajišťující kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy. "Čekají nás ještě dvě finále. Spotřebujeme na ně své veškeré síly, abychom ještě dosáhli na sedmé místo. Dáme do toho všechno a budeme odvážní," slibuje útočník Felipe Caicedo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.33 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Celta Vigo  (neděle 19:00)
Netopýři táhnou do boje o zachování čtvrtého místa a s ním spojenou kvalifikaci do předkola milionářské Ligy mistrů. Celta Vigo má úlohu poměrně snažší, protože sestoupit už nemůže a na druhou stranu od pohárů ji dělí celých deset bodů, takže se může koncentrovat na klidný závěr sezony.

Valencia ještě nevzdala ani boj o třetí příčku, na které je momentálně Atlético Madrid. Od Colchoneros dělí Valencii jen čtyři body, což rozhodně není nepřekonatelná vzdálenost. Pro Netopýry bylo celkem zklamáním, když nedokázali porazit Rayo Vallecano, se kterým jen remizovali. Pak se ale vykoupili zápasem s Eibarem, kterému nasázeli tři branky. Za domácí se trefili Nicolás Otamendi, Dani Parejo a Paco Alcácer. Za hosty pouze v závěru snižoval Mikel Arruabarrena. V minulém kole čekal Valencii opravdu těžký oříšek.

Netopýři totiž cestovali na stadion Santiaga Bernabéua, aby se zde utkali s domácím Realem Madrid. Očekávala se velká bitva dvou velmi atraktivních soupeřů, kteří si nic nechtějí darovat. Nakonec se ale ani jeden z nich neradoval z výhry, protože body se jen dělily. Byl to zápas dvou rozdílných poločasů. V tom první se za Valencii trefili Paco Alcácer a Javi Fuego. Na tahu byl Real, ale trochu mu trvalo, než se zapojil do tempa. Nakonec se ale přeci jen radoval z bodu, když srovnávali Pepe a Isco. Valencia tak přišla o výhru až pět minut před koncem utkání.

v sestavě Valencie září mladý obránce José Luis Gayá, o kterého měly zájem největší kluby Evropy. Nakonec se po dlouhých jednáních ale musí vyrovnat s tím, že perspektivní levý obránce upřednostil své srdce. Devatenáctiletý talent zůstane na stadionu Mestalla, kde podepsal novou smlouvu. A tento krok si nesmírně pochvaluje. V rozhovoru pro deník Marca poznamenal: "Jsem hodně zavázaný Rufetemu, který mi pomohl do prvního týmu. Vděčím mu za mnohé a děkuji za šanci, jakou mi on i celé vedení tohoto týmu dali. Chci se tu zlepšovat co možná nejvíc. Tohle je můj klub a já jsem tu šťastný."

"Máme tady skvělý tým a já se cítím hrdý, že jsem jeho součástí. Náš trenér je skvělý motivátor, stará se o nás jako o vlastní a nás tady fotbal neuvěřitelně baví. Víme, že se nám může podařit splnit naše cíle. Je dobře, že nám vedení nedává přesné rozkazy nebo nějaké podmínky, protože takto můžeme hrát bez stresu a volně. Myslím, že je to na naší hře hodně vidět, že se fotbalem bavíme a nemusíme být pod tlakem. I proto jsem si vybral Valencii jako klub, kde chci růst. Doufám, že se nám podaří uspět i proti Celtě Vigo, což nebude snadné," varuje mladík.

Celta Vigo sice jen remizovala v předminulém kole Almerií a ani v minulém kole se jí příliš nevedlo. Vyválčila remízu se Sevillou, i když prohrávala už po osmi minutách. Trefil se tehdy Kevin Gameiro. Celta se ale nevzdala a dokázala po přestávce srovnat na konečných 1:1, když se prosadil Santi Mina. Kdo se trefí do sítě domácí Valencie? Za poslední tři vzájemná klání jsme se mohli pokaždé dočklat jiného výsledku. Nejprve doma vyhrála Celta Vigo, poté se radovala zase Valencia. V minulém vzájemném měření sil se body dělily. Na Estadio Balaídos ve Vigu odpovídal na ránu Rodriga domácí Fabián Orellana.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Gayá, Otamendi, Mustafi, Barragán - Gomes, Fuego, Parejo - Piatti, Alcácer, Feghouli
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - Krohn-Dehli, López - Orellana, Hernandez, Nolito - Larrivey
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.20 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - UD Almería  (neděle 19:00)
Sevilla splnila úkol a zvládla zápas v Itálii. Nyní se musí vrátit opět do bojů ve španělské nejvyšší soutěži. Za sebe se sice příliš dívat nemusí, ale ráda by se ještě pokusila uzmout čtvrtou příčku jejímu dosavadnímu majiteli - Valencii. Almería se trápí na předposledním místě a k záchraně jí stále schází dva body.

Situace ve spodní části tabulky je hodně napínavá. Kdokoli udělá chybný krok, komukoli se nepodaří jediný zápas, může navždy skončit v propadlišti dějin. Hned několik celků se stále denně zapojuje do tréninku s vědomím, že budou od začátku příští sezony hrát druhou nejvyšší ligu ve Španělsku. Týká se to především Eibaru a Deportiva La Coruňa. Oba týmy mají shodný počet 31 bodů a k záchraně pro ně vede ještě dlouhá a namáhavá cesta.

Dalším ohroženým týmem je Almería. Ta má bodů jen 29 a výkonnostně to také není ono. Za posledních pět zápasů první ligy vyhrála Almería jen jedno jediné utkání, když si poradila s Eibarem. Prakticky jen díky tomu má ještě nějakou šanci na záchranu. Po nadějné remíze s Celtou Vigo se ale v minulém kole opět dostala do nepříjemné pozice. Na domácí scéně Almería uvítala Málagu, tedy účastníka boje o poháry.

A nevedlo se jí dobře, protože jako první si vlastní branku vstřelil José Manuel Casado. Za Almeríu sice srovnal Thomas jen o pár minut později, ale poslední slovo měla opět Málaga. Javi Guerra dvacet minut před koncem zápasu rozvlnil síť a získal tři body pro svůj celek. Almería tak opět musela sklopit hlavu a čekat do dalšího kola. Jak moc by se nyní Almeríi hodily ty tři body, o které přišla za dluh z přestupu hráče! Při jméně jejího konkurenta v boji o body ale hráči chápu, že je nečeká nic snadného. Přijedou totiž na stadion Ramóna Sáncheze Pizjuána, kde své domácí zápasy hraje Sevilla.

A Seville se výjimečně daří. Aktuálně pátý celek La Ligy se prezentuje poměrně vyrovnanou formou po celou sezonu a odměnou jí za to je místo v Evropské lize. Ještě lepší by ale mohlo být, kdyby se Sevilla kvalifikovala do bojů o Ligu mistrů, na které má zatím většáí nárok čtvrtá Valencia. V minulém kole se Seville příliš nedařilo, protože remízový výsledek ze zápasu proti Celtě Vigo se rozhodně nedá považovat za výjimečný. Sevilla dobře začala, když ji už v osmé minutě poslal do vedení Kevin Gameiro, jenže Celta se nevzdala a po padesáti minutách srovnala.

Hlavní události v sevillském táboře bylo něco jiného. Evropská liga, kterou naposledy vyhrála právě Sevilla, totiž dospěla až do semifinále. V něm Sevilla narazila na nebezpečnou Fiorentinu a jejich vzájemný duel sliboval hodně branek a atraktivní podívanou. Té jsme se dočkali, jenže branky padaly jen do sítě Fiorentiny. Sevilla si na jejím hřišti poradila dvěma góly, v prvním zápase před vlastními fanoušky dokonce nastřílela branky tři.

Trenér Unai Emery byl sice nadšen, že sen jeho týmu o finále Evropské ligy a případné obhajobě stále žije, ale již se upínal také k La Lize. "Fiorentina se mi hodně líbila a mysllím, že místy byla lepší než my. Měla více šancí, ale my jsme s tím tak trochu počítali a spoléhali na naše šance. Ty jsme dokázali proměnit, takže jsme ve finále. To je obrovský úspěch a všichni tady doufáme ve vítězství. Ještě předtím se ale musíme plně koncentrovat na domácí scénu. Almería je hodně nebezpečná a nás nesmí zmást její postavení v tabulce. Bude to těžký zápas," očekává Emery.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Córdoba CF - Rayo Vallecano  (neděle 19:00)
Córdoba ve svém předposledním vystoupením ve španělské nejvyšší soutěži změří síly s Vallecanem. Domácí se prakticky celou sezónu trápí a i proti Bleskům budou v roli jasného outsidera. Rayo hraje naopak výborně a má šanci se i v letošní sezóně přehoupnut přes padesátibodovou hranici.

Córdoba na jaře nevyhrála ani jedno utkání a po zásluze okupuje poslední příčku. Už jistý sestupující pro letošní sezónu byl v posledních kolech v Primera División spíše dopočtu a nic na tom nezměnily ani výzvy hráčů k mobilizaci morálky. Dočasný trenér José Antonio Romero u mužstva zůstane nejspíš jen do konce sezóny, na jeho místo by měl do bojů v Segunda División nastoupit Francisco.

Hosté hrají na rozdíl od svého soupeře ve velké pohodě. Svěřenci Paco Jémeze neprohráli tři utkání v řadě, když uhrál remízy se silnou Valencií i Espanyolem, v minulém kole si pak před vlastními diváky poradili s městským rivalem Getafe 2:0. Předsezónního cíle tak Blesky bez potíží dosáhly - hrají klidný střed tabulky a za předváděnou hru se v žádném případě nemusí stydět.

Zápas v Córdobě bude speciální především pro hostujícího kouče Jémeze. "Vracím se domů. Zde jsem vyrůstal jako hráč i jako trenér. Mám tu hodně přátel i lidí, kteří mě nemusejí, ale je nemožné vycházet zadobře se všemi. Šéf klubu Carlos González mi na předzápasovém setkání nepřišel podat ruku. Asi ví, že bych mu ji taky nepodal. Vždycky ale budu na Córdobu vzpomínat v dobrém. Klub mi dal hodně, je to můj životní klub a zůstane to tak do konce mého života," uvedl vždy upřímný kouč Raya, jenž bude muset i toto utkání sledovat pouze z tribuny, jelikož si odpykává disciplinární trest.

Domácí budou bez vykartovaných Lópeze a Cartabii. Hosté nemohou počítat s rovněž potrestaným Manuchem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 4.00 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - Granada CF  (neděle 19:00)
Real Sociedad se v sedmatřicátém kole střetne před vlastními diváky s probuzenou Granadou. Real bude chtít odčinit porážku z Barcelony. Andalusané hrají o bytí a nebytí mezi španělskou elitou, takže určitě dají do zápasu všechno.

Real Sociedad se po příchodu skotského kouče Moyese úspěšně vymanil z herní i výsledkové mizérie, ovšem na lepší než dvanáctou příčku to zatím nestačí. Baskové se už mohou soustředit na plánování strategie pro příští sezónu. Bývalý trenér Manchesteru United by do klubu rád přivedl kvalitního útočníka, nicméně průvan v kádru Realu bude nejspíš probíhat na více místech. Už nyní se možná dolaďuje odchod obránce Iňiga Martíneze do Liverpoolu, který baskickému celku údajně nabídl 20 milionů eur.

"Všechno jsou to jen spekulace," odmítl transfer nadějného stopera Moyes. "Tady jsou skvělá východiska pro budování dobrého týmu. Real má svou filosofii i tradice, na těchto základech se můžeme zlepšovat. Je pravda, že jsem vedení požádal o posily. Myslím, že máme šanci přivést do týmu Ingse. Nemůžu ještě říci, jestli se to opravdu stane, ale přál bych si to," uvedl Moyes. Dvaadvacetiletý Danny Ings odehrál tuto sezónu v Burnley, kde nastřílel deset branek.

Granada na příští sezónu ještě myslet nemůže. Hosté stále ještě hrají o záchranu, i když se v minulém kole bodově dotáhli na Eibar a Deportivo. Po dvou vítězstvích v řadě je tým José Ramona Sandovala na dobré cestě uhájit prvoligovou příslušnost, na půdě Realu Sociedad však musí vyhrát a doufat v zaváhání alespoň jednoho ze svých konkurentů. V závěsu za Granadou se ještě drží Almería, takže ještě může sestupová loterie dopadnout jakkoli. V zápase na stadionu Anoeta ovšem Granadě nejspíš nepomohou ofenzivně naladění Colunga a Riki.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atlético Madrid - FC Barcelona  (neděle 19:00)
Fotbalisté Barcelony mohou již dnes po třiadvacáté v historii zvednout nad hlavu trofej za vítězství v Primera DIvisión. Musí však porazit obhájce titulu Atlético Madrid, což nebude na stadionu Vicente Calderóna zrovna lehký úkol. Po dvou remízách totiž Rojiblancos potřebují body, aby si sami podrželi bronzovou příčku.

Barcelona je už velmi blízko ligovému primátu. Pokud nyní porazí Atlético Madrid, druhý Real už nemá šanci svého rivala na první příčce vystřídat. Pro Luise Enriqueho by to byl úžasný start na lavičce Barcelony. A k tomu mají Blaugranas ještě stále šanci zvednout nad hlavu trofej pro vítěze Ligy mistrů i španělského poháru. Na Rojiblancos navíc Barcelonští umí, letos už Simeoneho výběr třikrát porazili.

Poslední vzájemný zápas slibuje i pro nedělní mač vypjatou atmosféru. V lednu na Camp Nou tekly nervy oběma mužstvům a Rojiblancos dohrávali zápas, který skončil 3:2 pro Katalánce, v devíti lidech. Rojiblancos jsou známí tím, že pro ostrý zákrok nejdou daleko, a nejinak tomu bude nejspíš také v nyní. Před zápasem se ale gólman Oblak snažil zmírnit podobné spekulace. "Nevím, proč někdo říká, že používáme násilí. Máme vášeň pro hru, ale jako násilníky bych nás určitě neviděl," uvedl slovinský brankář.

Oba týmy hrají v dobré formě. Barcelonští mají za sebou úspěšný postup do finále Ligy mistrů, když uhráli v Mnichově výsledek 2:3 a díky lepšímu skóre z prvního utkání nedali Guardiolovu mužstvu šanci na senzační obrat. V La Lize Katalánci válí, zvítězili v posledních pěti zápasech, v nichž neodstáli ani gól a naopak vsítili neuvěřitelných dvacet branek.

Pro Atlético by mělo hrát obrovskou roli domácí hřiště, jelikož to bylo právě v Madridu, kde svému sokovi dokázali vždy nejvíce zatápět. Kromě lednové odvety španělského poháru tady z posledních pěti návštěv Barca neuhrála tři body ani jednou. Porážku zde Katalánci utžili v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů minulý rok a v loňské sezóně Primera División skončilo utkání bez branek. Navíc budou mít Madridští velkou motivaci bodovat, aby udrželi kýženou třetí příčku před dotírající Valencií. Ta má na čtvrtém místě ztrátu čtyři body, které by do konce sezóny ještě mohla umazat. Zvláště pokud budou Simeoneho svěřenci předvádět takové výkony, jaký předvedli při posledním zápase na půdě Levante, kde pouze remizovali 2:2.

Zápas by mohla ovlivnit také absence Luise Suáreze, který se po zápase na Bayernu potýká s problémy s kolenem. Uruguayský forvard je přitom v poslední době pro ofenzívu Barcy klíčový a i proti Atléticu dokázal účinně prolamovat defenzivní hradbu Madridských. "Suárez dodává útoku Barcelony agresivitu, která je pro ně nesmírně důležitá v útočné třetině hřiště," podotkl na adresu barcelonského útočníka Diego Simeone. Bez Suáreze v sestavě Blaugranas dokázal totiž "Cholo" v posledních šesti vzájemných záspech téměř eliminovat vliv Messiho.

Ostatní hráči v dresu hostu jsou připraveni. Včetně Pedra, jenž by měl naskočit místo zraněného Suáreze. V domácím dresu se neobjeví vykartovaný Tiago. Bude muset katalánský velkoklub čekat na vysněný titul až do posledního kola, nebo si odveze z Madridu sladké vítězství a první trofej v sezóně?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.75 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Levante UD  (neděle 19:00)
Do konce španělské Primera División zbývá odehrát poslední dva zápasy, což znamená jednotný čas k odehrání celého kola. V něm se mimo jiné představí Deportivo La Coruňa proti Levante v přímém boji o bytí a nebytí na prvoligové úrovni.

Depor se aktuálně nachází s jednatřiceti body přesně na hraně sestupu, neboť stejný počet bodů mají také Eibar s Granadou. Vzhledem k tomu, že poslední utkání galicijského klubu se odehraje na Camp Nou, kde dost možná bude muset Barcelona stvrdit svůj zisk titulu, není z jejich pohledu o důležitosti tohoto střetnutí nejmenšího sporu.

Ani Levante nicméně stále nemůže jen tak vypnout a vidět se už na letní dovolené. Se ziskem šestatřiceti bodů totiž záchrana stále není matematicky zajištěna, což si dobře uvědomuje i trenér Lucas Alcaraz. "Bojujeme o přežití úplně stejně jako Deportivo. Pravda, máme více bodů než oni, ale jsme ve stejném soupeření s totožným cílem."

"Nehodláme ani v nejmenším snižovat důležitost našeho zápasu, jak naznačují komentáře ostatních. Škodilo by to našemu nasazení i soustředění," upozorňuje Alcaraz. "Soupeři i rozhodčí musí vědět, že i my bojujeme o to, abychom se vyhnuli sestupu. Nelíbí se mi přístup jít do zápasu s tím, že jen jeden tým má stále o co hrát. Chtěl bych všechny upozornit, takové týmy nastoupí dva, neboť podobné věci mohou ovlivnit úplně všechno. Počínaje rozhodčím a jeho rozhodnutím a mnoho dalších věcí. I atmosféra bude proti nám."

"Zdá se, jako by nám už o nic nešlo, ale ono stále jde. Zbývají dva zápasy a čas na nápravu zaváhání už žádný nezbývá, prostor pro chyby je nulový," doplnil na závěr trenér Levante, jenž se bude muset při skládání základní jedenáctky muset obejít bez svého nejlepšího kanonýra Davida Barrala kvůli karetnímu trestu. Kalu Uche se však vrací do hry po svalovém zranění.

Deportivo má na výběr takřka z plného kádru, chybět budou pouze zranění Cézery Will a Pablo Insúa. Trenér Víctor Sánchez del Amo ovšem ze zápasové soupisky vynechal šestici hráčů: Roberto Canella, José Rodríguez, Isaac Cuenca, Borja López, Luis Fariňa a Helder Costa, ti všichni se v neděli večer na trávníku neobjeví. "Zítra hrajeme o celou naši sezonu," prohlásil výmluvně obránce Sidnei.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Elche CF - Athletic Bilbao  (neděle 19:00)
Letošní ročník Primera División se prezentuje především značnou vyrovnaností ve všech myslitelných patrech tabulky. Přestože již do konce sezony zbývají poslední dvě kola, málokdo má již jistotu pevně daného místa, stále je mnohdy o co hrát. V případě souboje Elche s Athleticem to platí tak napůl, ovšem výsledek tohoto zápasu lze přesto odhadovat jen velmi těžko.

Athletic totiž přijíždí na stadion Martíneze Valera v pozici týmu, který potřebuje nutně zvítězit, jestliže má udržet své naděje na kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy. Na totéž umístění si brousí zuby také Malaga s Espanyolem, a tak stačí jedno zaváhání a může být po všem. To Elche prožilo mimořádně úspěšný závěr sezony, ba přímo závratný. Není to tak dávno, co byl tento klub outsiderem v boji o přežití, jenže série čtyř výher z posledních šesti zápasů jej katapultovala na čtyřicet bodů a poklidnou záchranu se slušným předstihem.

"Teoreticky je tím nejlepším soupeřem takový tým, který už nemá o co hrát, ale Elche ze sebe shodilo strach, který mělo dříve během sezony, a finišuje letošní sezonu velmi dobře," všímá si trenér Ernesto Valverde. "Zaslouží si ohromné uznání. Ukořistili záchranu ještě několik kol před koncem, a to mě činí opatrným."

Ztráta Basků na sedmou Malagu aktuálně činí jediný bod, přičemž Andalusané se ve stejný čas utkají s Villarrealem na horké půdě stadionu Madrigal. Žlutá ponorka si rovněž dopředu zajistila útulné místečko v popředí ligové tabulky a sezonu může dohrávat uvolněně. Valverde nicméně věří, že to Villarrealu na profesionalitě ani v nejmenším neublíží. "Jsem si jistý, že Villarreal nedá Malaze vůbec nic zadarmo. Ne že bych se o ně nějak zvláště staral, soustředím se jen na to, abychom vyhráli a udrželi se v boji."

Někdejší hráč Elche Xabier Etxeita se v dresu svého momentálního zaměstnavatele bohužel na trávníku neobjeví, neboť trpí svalovými potížemi. Zůstává tak mimo hru, stejně jako Andoni Iraola, Ibai Gomez a Iker Muniain. Na straně domácích budou chybět pouze José Ángel Alonso s Davidem Lombánem, přičemž trenér Fran Escriba hodlá v posledním letošním zápase před vlastními fanoušky zvítězit právě pro ně. "Chtěli bychom našim příznivcům dodat další vítězství na oslavu, protože v našem boji o útěk ze sestupového pásma mají ohromný podíl. Chceme, ať si tento zápas užijou."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - Málaga CF  (neděle 19:00)
Souboj dvou sousedů v tabulce La Ligy slibuje velmi zajímavé utkání plné zvratů a emocí. Je o co bojovat, protože oba soupeři stále živí naději na případné evropské poháry. Blíže k nim má Villarreal, a to i přes jeho katastrofální formu. Hosté z Málagy na tom ale nejsou o mnoho lépe.

Je až s podivem, jak vysoko mohou být ve španělském fotbale v letošní sezoně týmy, které mají tak katastrofální finiše. Málaga za posledních deset zápasů vyhrála jen dvakrát! A Villarreal je na tom ještě hůř, protože za stejný počet zápasů nasbíral jen jedinou výhru! Přesto je Málaga sedmá a ztrácí jednu příčku na Evropskou ligu. Villarreal je ještě v paradoxnější situaci, protože ten se usídlil na šestém místě a má náskok celých sedmi bodů na svého dalšího protivníka.

Villarrealu se s novým rokem přestalo dařit. Na vině jsou jistě také zranění klíčových hráčů, ale přesto se zdá až nepochopitelné, jak daleko se Villarreal dostal vzhledem k tomu, jak špatně si v posledních utkáních vede. Od té doby, co vypadl z Evropské ligy, se mu nedaří najít styl, vlastní tvář a sebevědomí. V minulém kole jsme však přeci jen mohli pozorovat trochu odvážnější herní styl a zajímavější provedení.

Z prohry s Atléticem Madrid se Villarreal oklepával jen velmi postupně a remizoval s Deportivem La Coruňa. Minulé kolo už bylo lepší, i když to žádný festival branek také nebyl. Villarreal ale splnil to, co si před zápasem dal za své. Na domácí půdě těsně přehrál hostující Elche. Hrdinou zápasu se stal střelec jediné branky, Joel Campbell. Výsledek znamená, že Villarreal má na Málagu stále náskok sedmi bodů.

Málaga totiž také své utkání zvládla. Po dvou porážkách, které utrpěla od Celty Vigo a Elche, si zajela pro tři body do Almeríe. Ta jí ale hodně pomohla. Vlastní branku si nejprve po dvaceti minutách vstřelil domácí hráč José Manuel Casado. Almería se trefila také do té správné sítě, když po půl hodině hry vypálil Thomas. Jenže Málaga se nedala, po změně stran zlepšila napadání a výsledkem jí byla vedoucí branka, o kterou se postaral Javi Guerra. Díky třem bodům tak Málaga nadále pronásleduje šestý Villarreal.

Velkou výhodou Málagy je před tímto klíčovým duelem fakt, že nemá prakticky žádné větší absence. Villarreal na druhé straně je jimi doslova prosycen. Chybět mu budou hráči jako Adrian Marin, Mateo Musacchio, Denis Čeryšev, nově zraněný brankář Sergio Asenjo a Ikechukwu Uche. Nejistý je pak start Tomáse Piny, který by se ale mohl zapojit do zápasu. Jak si s množstvím absencí Villarreal poradí? A podaří se mu navázat na poslední dobrý výsledek opět na domácím stadionu El Madrigal?
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Costa, Ruiz, Bailly, Mario - Santos, Trigueros, Bruno, Campbell - Vietto, Moreno
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Weligton, Angeleri, Boka - Darder, Tissone - Samuel, Duda, Amrabat - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona362934107:1990
2.Real Madrid362826107:3486
3.Atlético Madrid36238567:2877
4.Valencia CF362110566:2973
5.Sevilla FC36217866:4270
6.Villarreal CF361512946:3257
7.Málaga CF361481439:4350
8.Espanyol Barcelona3613101344:4449
9.Athletic Bilbao3613101335:3949
10.Celta Vigo3612111343:4147
11.Rayo Vallecano361441842:6346
12.Real Sociedad3610131340:4643
13.Elche CF361171833:5940
14.Getafe CF361062029:5636
15.Levante UD36991834:6536
16.SD Eibar36872130:5431
17.Deportivo La Coruña366131731:5831
18.Granada CF366131726:6431
19.UD Almería36882032:5929
20.Córdoba CF363112221:6320
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (620)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele