Primera División - preview 36. kola

04.05.2010, 11:18, aktualizováno 05.05.2010, 08:51
Previews
Barcelona opět nezaváhala, takže Real Madrid nemá šanci jít do čela tabulky. Bílý balet navíc nebude mít lehké se Kataláncům přiblížit zpět na rozdíl jednoho bodu, protože hraje na půdě Mallorky. Sevilla jede do Santanderu, Bilbao hostí Malagu a Atlético přivítá Valladolid.
Athletic Bilbao - Málaga CF  (středa 20:00)
Fotbalisté Athleticu, lidově řečeno, stále žijí. Jejich pohárové ambice ovšem musí oživit povinné vítězství nad Malagou, která balancuje na hraně sestupu.

V Bilbau mohlo být veseleji. Domácí ovšem nezvládli důležitý zápas s Mallorcou, která se výhrou 3:1 ještě více přiblížila účasti v předkole Ligy mistrů. Tato porážka ale pouze podtrhla tápání Caparrosových svěřenců. Ti na výhru čekají už čtyři utkání. Pouhé dva body z možných dvanácti je pomalu, ale jistě vyřazují z pohárových bojů. Sám lodivod Athleticu však jasně a zřetelně prohlašuje, že jeho celek se ještě nevzdává.

"Budeme bojovat až do samého konce. Tedy až do doby, kdy budeme mít alespoň minimální šanci na dosažení kýženého šestého místa. Porážka s Mallorcou byla pro nás všechny velikým zklamáním. Zvláště poté, co jsme byli v zápase lepší a jeho velkou část ovládli. Špatně jsme bránili standardní situace a třetí gól nás definitivně poslal do kolen," vrací se Caparros k nešťastnému víkendovému klání. Ke zlepšení situace Athleticu má napomoci i uzdravivší se útočník Fernando Llorente. Chybět naopak budou Martinez a Orbaiz.

Malaga zatím tvrdě bojuje o záchranu. V posledních čtyřech zápasech ani jednou neodešla poražena, ovšem ani v jednom případě se jí nepovedlo urvat cenné tři body. Zezadu se tak dotáhl celek Tenerife. Útočník Albert Luque proto vyhlašuje stav nejvyššího ohrožení: "Budeme hrát, jako by to bylo finále Ligy mistrů. Víme, co je v sázce a v Primera Division chceme setrvat i následující ročník." Rosario, Welington a Gaspar stále nejsou úplně zdravotně v pořádku, do sestavy se ale na druhou stranu vrací Stepanov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Zaragoza - Espanyol Barcelona  (středa 20:00)
Zaragoza je stále až po uši namočená do záchranářských starostí. Na sestupové pásmo má náskok pouze dvou bodů, ačkoli je očividně bezpečně tři příčky od sestupového pásma. Mužstvo kouče Josého Aurelia Gaye je ovšem od začátku dubna hezky rozjeté a naposledy venku dokázalo skolit La Coroňu. Co teď proti jedenáctému Espanyolu?

Z posledních sedmi zápasů hosté prohráli dvakrát, přičemž jedna z nich se týkala s Realem Madrid, třikrát zvítězili. To nejsou na celek bojující o holé přežití vůbec špatné výsledky. Najednou se vyhoupl na určitě klidnější plac. Zkrátka má solidně našlápnuto zahrát si nejvyšší španělskou soutěž i příští rok.

Zápas s Espanyolem může být podle záložníka Edmílsona klíčovým pro celou sezónu. "Máme vše ve vlastních rukou. Potřebujeme v posledních dvou utkání doma zvítězit," plánuje si. "Pokud se nám teď podaří Espanyol porazit, uděláme velký krok vpřed. Tento týden totiž naši konkurenti pod námi hrají s těžkými soupeři. Záchrana by byla z 80% jistá."

Ani katalánský klub nemá prvoligovou příslušnost jistou. I když ztratit náskok šesti bodů před osmnáctým Tenereifem tři kola před koncem, které v úterý podlehlo venku největšímu rivalovi Espanyolu o titul soupeřící Barceloně, by bylo opravdové umění. Po tomto výsledku je jisté, že hostům stačí uhrát bod v Zaragoze ke konečné spokojenosti.

Ne, dá se říci, že Espanyol je na devadesát devět procent zachráněný. "Pořád nemůžeme říci, že jsme našeho cíle dosáhli," pochopitelně láteřil obránce Mauricio Pochettino. "Psychicky ty tři body potřebujeme. Naše mužstvo je přece za své výsledky zodpovědné a je připraveno na každý těžký zápas."

V dresu domácích se nepředstaví český záložník Jiří Jarošík, který je suspendovaný, na jedno utkání vykartovaní Contini s Eliseum jsou ovšem zpět. Suazo, Pennant, Diogo a Laguardia jsou stále zranění, zřejmě nenastoupí ani Uche a Lafita.

Periquitos nemají k dispozici dlouhodobě mimo hru vyřazeného Chica, Raula Baenau a de la Penu, start Alonsa s Raulem Talmudem je hodně nejistý. Marques si kvůli potížemi s lýtkovou kostí fotbal dlouho nezahrál, teď se ovšem chce vrátit zpátky, v týmu jsou také zpět karetní hříšnící Forlin a Pareja.
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Ponzio, Contini, Amo, Obradovič - Edmílson, Gabi - Herrera, Aguilar, Eliseu - Colunga
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Kameni - Roncaglia, Forin, Pareja, Dida - Moises, Verdu - Marques, Callejon, L. Garcia - Osvaldo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.60 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Deportivo La Coruña  (středa 20:00)
Ke klidu a jistotě potřebuje Osasuna udělat poslední krok a ráda by ho zajisté splnila proti La Coruně. Třináctý tým tabulky má sice hezký náskok čtyř bodů před sestupovým pásmem, výhra by mu ale nyní zajistila úplnou definitivu. Deportivo přitom bojuje jen o co nejlepší umístění, konkrétně o osmé, které prakticky moc neznamená.

Čtyři zápasy čeká Pamplona na ligovou výhru. Naposledy předvedla statečný výkon na půdě favorizovaného Realu Madrid, kde prohrála těsně 2:3. Domácí si určitě nechtějí přidělávat velké potíže, a cíl je proto více než jasný - teď La Coruňu porazit a zbylá dvě kola odehrát v květnovém klidu a pohodě.

Hosté jsou ovšem určitě také dobře namotivováni, i když se z prvního pohledu zdá, že není o co hrát. Nechtějí letošní sezónu končit nedůstojně. To asi nikdo. Jenže jejich fanoušci už dlouhých 449 minut neviděli gól, ve čtyřech zápasech v řadě. "A je jasné, že ve fotbale jsou nejdůležitější branky," ví obránce Alberto Lopo.

Vůbec celkové výsledky Blanquiazules nemůžou těšit. 6. března, to je datum, kdy naposledy získali tři ligové body. "Když mužstvo skóruje, je silnější. Jenže teď se děje pravý opak. Soupeř vždy střílí branky a my nedokážeme najít cestu odpovědět. Pak je nemožné vyhrávat," uvědomoval si barcelonský rodák.

Start domácího Roversia je nejistý, Sergio má rovněž zdravotní potíže, Carlos Aranda marodí s přitahovačem. Delporte a Echaide jsou stále zranění. Hosté postrádají Guardada, Piscua, Domingueze a Tomase, do sestavy se možná vejdou Alvarez a Ze Castro, ačkoli v průběhu týdne nebyli stoprocentně fit.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Ricardo - Azpilicueta, Miguel Flano, Sergio, Monreal - Ruper, Nekounam - Juanfran, Vadocz, Camunas - Pandiani
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubia - Laure, Ze Castro, Lopo, Colotto - Rodriguez, Sergio, Juca, Perez - Lassad, Adrian
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.70 - 4.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Racing Santander - Sevilla FC  (středa 20:00)
Sevilla jede do Santanderu a ráda by vylepšila svoje vyhlídky na účast v předkole Ligy mistrů. Domácí zase potřebují body k přiblížení se záchraně.

Andalusané budou postrádat klíčového útočníka Luise Fabiana, který si o víkendu proti Atlétiku poranil kotník. Zranění je vážnější, než se původně zdálo. Nicméně na další zápas proti Barceloně by měl být brazilský reprezentant připraven.

Trenér Sevilly Antonio Alvarez neskrývá, že má z utkání v Santanderu mírné obavy. "Racing bojuje o přežití, z tohoto pohledu nás určitě nečeká snadná práce. Ale věřím, že když budeme hrát svou hru utkání zvládneme," prohlásil Alvarez.

Sevilla je zatím pátá, na čtvrtou Mallorku ztrácí dva body. Ta ale dnes hraje proti Realu Madrid, takže není vůbec vyloučené, že ztratí nějaké body. Trenér Alvarez bude kromě Fabiana postrádat také další marody Duschera s Acostou.

Santander o víkendu prožil velké zklamání, když podlehl Tenerife a dal svému soupeři naději na záchranu. "Tohle se nemělo stát. Před zápasem jsme si představovali něco úplně jiného, ale je jen naše chyba, že jsme to nezvládli. Teď musíme získat body proti jiným soupeřům," prohlásil útočník Mohamed Tchite.

Racing je nyní o dvě příčky nad sestupem, to ale ve vyrovnaném spodku tabulky vůbec nic neznamená, osmnácté Tenerife má jen o bod méně. Proti Seville by mohl být Racing v nejsilnější sestavě, nejistý je jen start obránce Christiana.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.35 - 3.40 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Real Valladolid  (středa 20:00)
Zatímco domácí už motivaci pro zbytek ligové sezony hledají jen těžko, Valladolid o ni rozhodně nouzi nemá. Pětkrát v řadě neprohrál a urval devět bodů, čímž výrazně oživil své záchranářské touhy.

Nový trenér Javier Clemente doslova vzkřísil Valladolid z mrtvých. Díky jeho práci tak nyní činí ztráta na záchranu pouhé dva body, do konce však zbývá už jen pár kol. Valladolid asi nemůže očekávat bodový zisk v posledním kole na hřišti Barcelony, předtím ovšem doma hostí Santander, kde by zisk tří bodů měl být doslova povinností. Na druhé straně Atletico čekají ještě dvě pohárová finále a v domácí soutěži už nemá kam spěchat. Od pásma sestupu ho dělí propastných osm bodů, což na setrvání mezi elitou bohatě stačí.

Borja Fernandez stále věří v záchranu, sám ale trochu lituje ztracených bodů v minulém zápase proti Getafe. "My nutně potřebujeme tři body. To je jediná šance, jak se udržet ve hře. Škoda jen promarněných šancí v minulém zápase s Getafe. Nemá cenu se už k tomu vracet, i když takovou zbytečnou remízu asi z hlavy jen tak nevymažete. Každopádně tým hraje v nejlepší formě letošní sezony a do Madridu si jedeme pro tříbodový zisk. V současném rozpoložení by se nemělo jednat o nereálný úkol," doplňuje.

Atletico má za sebou hektický týden. Nejprve si ve čtvrtek vybojovalo v prodloužení zápasu na Liverpoolu účast v hamburském finále Evropské ligy, v blízké době ho čeká rovněž finále domácího poháru, v němž poměří síly se Sevillou. Přesto trenér Flores jasně tvrdí, že jeho tým nic vypouštět nebude. "Před důležitými zápasy je potřeba nabrat sebevědomí. Proti Seville jsme nehráli špatně a takovým výkonem bychom nejspíš v každém jiném zápase získali tři body. Musíme jít do finálových zápasů v nejlepší kondici," dodává Flores.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.30 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RCD Mallorca - Real Madrid  (středa 22:00)
Velice zajímavý zápas proběhne na Ono Estadi na Mallorce. Domácí tým se zde střetne s Realem Madrid. Bílý balet hraje stále o titul, zatímco baleárští o účast v Lize mistrů. Hosté však budou mít přetěžkou úlohu, neboť stadion Mallorcy je téměř nedobytnou pevností.

Tři kola před koncem La Ligy stále není rozhodnuto o španělském mistrovi. Hodně napoví už toto kolo, kdy Real bude muset svést tuhý souboj proti Mallorce, která je pro změnu kandidátem na Ligu mistrů. Pro ostrovany hraje i fakt, že od začátku ligy ztratili na svém stadionu pouze sedm bodů. Na druhou stranu Real vyhrál na hřištích soupeřů osmkrát v řadě, lze tedy očekávat napínavý souboj.

Kouč Mallorcy Manzano chce před svým odchodem stvrdit účastí v Lize mistrů své úspěšné působení u kormidla baleárského týmu, a tak vyšle do boje s Realem to nejlepší, co má. V brance se objeví Aouate, krýt ho bude obrana, která bude mít podobu Ayoze - Ruben - Nunes - Josemi. Defenzívní štít zastane Martí, vypomáhat mu budou Castro a Álvarez po stranách a Borja Valero na spojce. Aduriz a Webó nastoupí v útoku.

Trenér Pellegrini stále nemůže počítat s Raúlem, Van der Vaartem a Pepem. K nim se přidal ještě vykartovaný Marcelo. Naopak do nominace se po dlouhé době vrací Drenthe a podruhé za sebou i odchovanec Juanfran.

Před tradičním Casillasem v brance se poskládá obrana ve složení zleva Arbeloa - Garay - Albiol - Sergio Ramos. Střed pole si vezmou na starost Gago, Xabi a Granero, na spojce bude hrát Kaká a v útoku duo Cristiano Ronaldo - Higuaín.

Utkání mezi Mallorcou a Realem, které začíná ve 22.00 CET, bude rozhodovat Clos Gómez.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 4.15 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Almería - Villarreal CF  (úterý 20:00)
Villarreal v posledních zápasech hodně vylepšil svoje vyhlídky na postup do pohárové Evropy. Žlutá ponorka už přeskočila Getafe a Bilbao a je šestá. Dnes hraje v Almerii, která se naopak ještě musí strachovat o záchranu.

Na pohárovém umistění hostí nic nezměnila ani víkendová domácí porážka od Barcelony, nyní se chtějí vrátit hráči Villarrealu na vítěznou vlnu. "V úterý potřebujeme vyhrát. Čeká nás hodně důležitý zápas, který je nutné zvládnout," říká útočník Joseba Llorente.

Trenér Juan Carlos Garrido ještě očekává velkou bitvu o pohárové příčky. "Pořád říkám, že je potřeba vyhrát všechny zápasy. Nedávám si vysoké cíle, zajímá mě každý další zápas. Pokud budeme vyhrávat, bude to dobré," prohlásil kouč Villarrealu.

Velkou motivaci k zisku bodů bude mít i domácí výběr. Almeria je sice třináctá, ale na sestupové příčky má náskok pouhých tří bodů. "Situace ve spodku tabulky je hodně zamotaná, nikdo nemá nic jistého. Všichni hrajeme o přežití, udrží se ti nejsilnější," ví trenér Juan Manuel Lillo.

Almerii budou chybět Guilherme a Juan Manuel Ortiz, kteří byli vyloučeni při víkendové porážce s Xerezem. Cisma je nemocný, naopak se po trestu vrací Crusat. Villarreal bude hrát bez vykartovaného Capdevily.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - CD Tenerife  (úterý 20:00)
Barcelona je tři zápasy od obhajoby titulu. Nyní vede stále o jeden bod před Realem Madrid a čeká ji utkání se zachraňujícím se Tenerife.

"Zasloužíme si titul. Real si ho ale zaslouží taky, protože má skvělou sezónu," říká k bojům na špici tabulky trenér Barcelony Pep Guardiola. Real měl o víkendu na kahánku proti Osasuně, nakonec ale skóre otočil a zůstal na dostřel. Barcelona ale má všechno ve svých rukách.

Proti Tenerife nejspíš bude opět hrát záložník Xavi, kterého trápí zranění lýtka. Španělský reprezentant hraje dobrovolně se sebezapřením a riskuje, že může přijít o mistrovství světa. K dispozici naopak nejsou Erik Abidal a Andres Iniesta.

Lionel Messi se bude snažit přiblížit klubovým gólovým rekordům, které drží Brazilec Ronaldo (34 branek v lize, 47 ve všech soutěžích). Messi se zatím zastavil v lize na devětadvaceti a ve všech soutěžích dohromady na dvaačtyřiceti.

Tenerife bojuje o záchranu a jeho vyhlídky jsou mnohem lepší než před několika koly. Svěřenci Joseho Luise Oltry o víkendu zdolali Santander a bodově se dotáhli na sedmnáctou Malagu. V těžkém utkání na Nou Campu bude Tenerfie bez Dineie, starty Ayoza a Nina jsou nejisté.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.05 - 13.50 - 18.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Sporting Gijón  (úterý 20:00)
Getafe hraje se Sportingem Gijón a trenér Michel chce ze zápasu získat maximum, protože se s týmem nadále snaží získat místo v příštím ročníku Evropské ligy. Na to nyní Getafe ztrácí jeden bodík.

Po Gijónu čeká Getafe ještě jeden domácí zápas s Malagou, sezónu zakončí na Atléticu Madrid. Pokud ve středu Getafe zvítězí, posune se alespoň na chvíli před šestý Villarreal a Michel je přesvědčen, že dvě domácí utkání za sebou mohou být rozhodující.

"Máme před sebou dva domácí zápasy a potřebujeme získat šest bodů. Za bod z posledního zápasu jsme spokojeni, stejně jako za skvělou celou sezónu," reagoval na remízu ve Valladolidu, kde Getafe dohrávalo o desíti. "Je naší povinností věřit, že to dokážeme, protože po tom toužíme několik let."

Domácí budou postrádat suspendovaného Cortese. Zranění do hry možná nepustí kapitána Belenguera a chybět nejspíš bude i Kepa Blanco. Na lavičce asi zůstane nejlepší střelec Soldado.

To Sporting musí řešit jiné starosti. Ačkoliv jsou svěřenci trenéra Manola Preciada čtrnáctí, na sestupové pozice mají náskok pouhých třech bodů, a tak musí v závěru zabrat. Čtyři z posledních pěti zápasů prohráli, a tak nálada není úplně ideální. Naposledy Gijón přišel deset minut před koncem o důležitou výhru nad Malagou, ale Preciado ví, že jeho tým musí pokračovat pomalu.

"Musíme to brát krok za krokem. Minule jsme zlomili čtyřzápasovou šňůru porážek, to byl velký a důležitý krok. Nyní můžeme udělat další," prohlásil Preciado, kterému bude chybět Gerard, Canella a Matabuena. Po karetním trestu se vrací Maldonado.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.90 - 6.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Xerez CD  (úterý 22:00)
Valencia hraje v úterý s posledním Xerezem a tři body jsou povinností. Ať už z toho důvodu, že jsou hosté zkrátka až na samém dně tabulky, ale také pojištění třetího místa zajišťující přímý postup do Ligy mistrů.

Do konce španělské ligy zbývají ještě tři zápasy a Netopýři z nich potřebují vydolovat čtyři body, aby měli třetí příčku definitivně jistou. Nyní mají svěřenci Unaie Emeryho před Mallorcou šestibodový náskok. A dokud nebude třetí pozice jistá, nechce Emery nic vypustit. "Jsme nyní v důležitém momentě, v němž se musíme plně soustředit. Je lepší být si jistý i matematicky."

Ve Španělsku se ale pořád mluví o Emeryho budoucnosti, spekuluje se o jeho letním odchodu, ačkoliv dokázal Valencii z velkých problémů vytáhnout až na třetí místo. Jeho autorita byla opět narušena minulý týden, kdy útočník Dominguez odmítl dorazit na setkání po vítězném zápase s Deportivem, v němž nehrál. Nyní se po týdnu vrací k týmu a omluvil se i fanouškům. Sám Emery tvrdí, že jeho budoucnost na něm příliš nezáleží, o to se starají jiní.

Xerez na posledním místě ztrácí na záchranu pět bodů a pokud se všechno sejde, může po případné prohře na Valencii "oslavovat" sestup. Ačkoliv matematicky je ještě udržení možné, ačkoliv Andalusanům by nemuseli stačit ani tři výhry. Kouč Nestor Gorosito zůstává pozitivně naladěn. "Zkusíme sehrát co nejlepší zápas. Potřebuje vyhrát, stále je tu možnost."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.75 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona35286187:2190
2.Real Madrid35292492:3289
3.Valencia CF35198855:3765
4.RCD Mallorca351781056:3959
5.Sevilla FC351761255:4357
6.Villarreal CF351571351:5052
7.Getafe CF351561452:4651
8.Athletic Bilbao351481346:4750
9.Deportivo La Coruña351281533:4444
10.Atlético Madrid351271653:5643
11.Espanyol Barcelona3510111427:4241
12.CA Osasuna351091632:4239
13.UD Almería359111535:4838
14.Sporting Gijón359111534:4738
15.Real Zaragoza359101640:5837
16.Racing Santander358121538:5236
17.Málaga CF357141439:4435
18.CD Tenerife35981837:6735
19.Real Valladolid356151434:5433
20.Xerez CD35791933:6030

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (317)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele