Primera División - preview 29. kola

27.03.2010, 10:42, aktualizováno 29.03.2010, 08:41
Previews
Bilbao bojuje o pohárové příčky, přestože jeho poslední výkony nejsou vůbec přesvědčivé. Dnes Athletic hostí o záchranu bojující Santander a podle papírových předpokladů je jasným favoritem.
Athletic Bilbao - Racing Santander  (pondělí 21:00)
Athletic Club má obrovskou šanci přiblížit se příčkám zajišťující účast v předkole Ligy mistrů. Stačí zvítězit proti strádajícímu a ve spodku tabulky se plahočícímu Racingu de Santander. Kantábrijci ale do baskické fotbalové bašty Bilbaa přijíždějí odhodláni uloupit nějakou kořist, tolik potřebnou pro pojištění záchrany v letošním ročníku.

Baskičtí Lvi v posledních týdnech - to je výtečná defenzíva, ale prachmizerná ofenzíva. Nebýt vychýlené koncovky, asi by si domácí mužstvo již nyní hovilo na čtvrté příčce a bylo za zády třetí Valencie. Fernando Llorente a spol. v současnosti nepatří mezi obávané kanonýry a mixéry soupeřových obran.

Racing je na šestnácté příčce a má celkem pohodový šestibodový náskok na osmnácté Deportivo Tenerife, i přesto nevládne v Kantábrii spokojenost, zvláště pak u fanoušků. Ti totiž marně čekají na to, kdy se stadion El Sardinero stane nedobytným stánkem, ve kterém si nebudou ostatní mužstva vyzvedávat laciné body, ale kde se bude muset o body každé mužstvo pořádně poprat. Bilance na domácích trávnících je skutečně tristní, naštěstí to Racing zachraňuje častým importem ze hřišť soupeřů.

Hostující celek se může spolehnout na všechny hráče základní sestavy, včetně stopera Marca Torrejóna. V sestavě tedy nebudou chybět Henrique, Colsa, relativně dobře hrající Munitis, mladíček Canales, důležité křídlo Óscar Serrano či nególový Tchité.

V sestavě hostí bychom marně hledali Frana Yesteho a Pabla Orbaíze, kteří mají karetní stopku. Kvůli zranění budou chybět Óscar de Marcos a Joseba Etxeberria. Zchátralou ofenzívu se pokusí povznést Javimar, Gabilondo, Toquero či Llorente, vzadu budou operovat tradiční opory jako Amorebieta, San josé či Iraola.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.35 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - UD Almería  (neděle 17:00)
Fotbalistům z Pamplony doslova hoří za patami. Jejich náskok nad sestupovým teritoriem se povážlivé ztenčil. Tři porážky v řadě způsobily propad na 15. místo a ještě tuhý boj o holou záchranu.

Tým trenéra Camacha si neprochází vůbec příjemným obdobím. Zatímco loni si záchranu zajistil doslova v hodině dvanácté, letos o ni po poklidném úvodu sezony bude muset bojovat znovu. Situaci si výrazně zkomplikoval především domácí porážkou 1:3 se Santanderem. "Zápasu s Almerií přisoudíme vážnost finále. Musíme se tabulkou posunout trochu výše a konečně začít bodovat," řekl záložník Punal.

"Právě tuto neděli budeme pomoc našich fanoušků potřebovat obzvláště. Musíme zvládnout utkání," tvrdí. Osasuna v týdnu nestačila na Barcelonu, jíž na Nou Campu podlehla 0:2. Žádný stres z toho ovšem pro Osasunu neplyne. "Nejsme z té porážky otřeseni. Naopak nás předvedený výkon proti takovému gigantu jenom potěšil. Pokud ale ani jednou neskórujeme, pak pochopitelně nemůžeme mít šanci na bodový zisk. To se změní," věří Punal.

Ostatně střílení branek je velkým problémem Osasuny. V dosavadní sezoně jí v této statistice patří předposlední místo. Horší bilancí se může pochlubit už jen Xerez. Almeria se už záchranářských starostí definitivně zbavila. Pod vedením trenéra Lilla si celek jednoho z nejslunnějších míst na světě připsal pouhé dvě porážky ze dvanácti duelů. Tabulkou vyšplhal strmě vzhůru až na 11. místo s velkým náskokem třeba na 15. Osasunu. Přesto se tabulkou ještě chceme trochu posunout. "Ještě nepřišel čas, abychom popadli do ruky kalkulačku a začali počítat, zda jsme či nejsme zachráněni," prohlásil lodivod hostujícího mužstva.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Getafe CF  (neděle 17:00)
Záložník Getafe Casquero nabádá své spoluhráče k tomu, aby hodili za hlavu čtvrteční porážku s Realem Madrid a koncetrovali se na jeden z klíčových bojů o příčky zajišťující pohárovou Evropu. Na Getafe totiž čeká Deportivo La Coruna.

Minulý víkend mělo Getafe nemalé důvody k radosti. Remízou 2:2 na půdě Bilbaa si udrželo naději na poháry. Ve čtvrtek ale tým z madridského předměstí v malém derby nestačil na slavnější Real a podlehl mu na svém stadionu 2:4. Rozhodnuto bylo už po poločase. Real poté výrazně zvolnil a dovolil soupeři drobnou korekci.

"Trenér nám po čtvrtečním duelu řekl, ať to hodíme za hlavu a koncentrujeme se na další těžká utkání. Musíme se zmobilizovat a zabojovat. Vždyť v sázce je vlastně šest bodů," upozorňuje Casquero. Vzápětí dodává: "Porážky se pochopitelně stávat mohou. Zvláště, když proti vám stojí Real Madrid. Největší zklamání ovšem pramení z toho, že jsme si špatným výkonem vlastně sami odebrali možnost trochu zabojovat," doplnil. Otazníky se vznášejí nad startem dua Alvarez - Belenguer, Soldado a Diaz se naopak na Riazoru zcela jistě nepředstaví.

Deportivo neprožilo zrovna šťastný týden. Na konci toho minulého doma nestačilo na Valladolid (0:2) a v úterý byl nad jeho síly i Sporting Gijon. To znamenalo odsun z elitní šestice, i když na šesté Bilbao neztrácí Lotinův výběr ani bod. "Zdá se, že jde do tuhého. Na rozhodčí si obvykle nestěžuji, byť úterní zápas ovlivnili hodně v náš neprospěch," doplnil Lotina. V neděli se bude muset obejít bez potrestaného brankáře Aranzubii a obránce Lopa. Po zranění se naopak opět vrací Nouioui a Guardado.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Xerez CD - Real Valladolid  (neděle 17:00)
Bitva o naději! Souboj mezi posledním Deportivem Xerez a předposledním Realem Valladolid může ještě hodně zamíchat kartami. Pakliže vyhraje domácí mužstvo, kapánek zvýší vyhlídky a naděje v možná již beznadějném boji o udržení se v nejvyšší soutěži. Pakliže se podaří urvat všechny body hostům, rázně zareagují na včerejší vítězství největšího konkurenta v boji o udržení ze Zaragozy a posunou se před Tenerife, které jen remizovalo v Málaze.

U obou soupeřů vládne i vzhledem k nepříznivému postavení v tabulce hodně bojovná nálada. Jak Deportivo Xerez, tak Real Valladolid mají chuť se o setrvání v soutěži ještě porvat, což je na jejich výkonech v posledních utkáních znát. Zatímco Valladolidu se před dvěma týdny podařilo zvítězit na půdě o poháry bojujícího Deportiva La Coruña, Xerezu se podařil husarský kousek, když dokázal uhrát v andaluském derby remízu na půdě o Ligu mistrů bojující Sevilly. Potenciál hrát nejvyšší soutěž mají obě mužstva, jen ho správně využít...

V dresu hostů bude na zápas chybě nejlepší střelec týmu Diego Costa, který byl ve středečním zápase proti Espanyolu vyloučen, zranění pak trápí i další dvě opory Sesmu a Rubia. Na druhé straně je start nejistý u Mendozy a Francise. Uspěje oslabený Valladolid? Anebo vítězství udrží při životě andaluský Xerez?
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Sporting Gijón  (neděle 17:00)
Jediné, co výběr trenéra Pochettina drží nad vodou, jsou domácí utkání. Díky nim teď druhý barcelonský klub okupuje pozice na míle vzdálené od sestupu a případným vítězstvím nad Gijonem můžete udělat další krok k udržení.

Čím se ovšem Espanyol pochlubit nemůže, jsou venkovní zápasy. Mimo svůj stadion totiž vyhrál jen v jednom případě. Došlo k tomu navíc už ve třetím kole, od té doby získali Barcelonští venku pouhé tři body. Poslední z nich byl ale nesmírně důležitý. Přišel totiž ze hřiště Valladolidu, tedy celku rovněž ohroženého sestupem. Zde ovšem Espanyol nevyužil téměř poločasovou početní převahu po vyloučení Costy. Zato na stánku Cornella se Espanyolu daří. Tři výhry z posledních čtyř utkání a navíc v minulém kole porážka Sevilly 2:0.

Pochettinovi svěřenci navíc doma už dlouho neinkasovali. Domácí lodivod pochopitelně věří v zopakování této obdivuhodné bilance. "Je to utkání, z něhož prostě musíme získat body. Měli bychom prodat naši současnou formu a nepřipustit nějaké selhání. Ještě jsme přece jen nedosáhli našeho cíle, tudíž nevidím žádný čas na relaxaci," uvedl. Opět se bude muset obejít bez dlouhodobě zraněných marodů De La Peni a Martinéze. Do hry se naopak vrací kamerunský brankář Kameni, Baena je naopak vinou žlutých karet ze hry venku.

Sporting stále těží z fantastického začátku sezony. Z boje o poháry nakonec nic není, každopádně se Astuřané vyhřívají na 12. pozici s tříbodovým náskokem právě na Espanyol. V minulém kole navíc přišlo sladké vítězství 2:1 nad La Corunou a kouč Preciado věří, že jeho tým dokáže hrát ještě lépe. "Přesto, že jsme nakonec dospěli k vítězství, jsem přesvědčen, že máme na víc. Musíme se zejména vyvarovat chyb v obranné fázi. Nemáme ještě nic jistého, musíme bojovat až do posledního kola," nepřipouští si vypuštění zápasu. Chybět mu bude trio Cuellar, Maldonado a Smiljanic, nad startem Carmela Gonzaleze naopak visí velký otazník.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.30 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - Sevilla FC  (neděle 19:00)
Ještě před rokem by měl tento duel punc šlágru kola. Letos a dnes jej takto omarkovat nemůžeme, protože tomu v prvé řadě neodpovídá postavení obou celků v tabulce a ve druhé řadě ani předváděná hra a výkony. Castellónský Villarreal se snaží už sezónu dohrát v klidu a co nejvíce se v závěru sezóny přiblížit evropským pohárům, o něž stále bojuje, na něž ztrácí pouhopouhých pět bodů. Po tak zbabraném úvodu sezóny je to rozhodně velký úspěch a zadostiučinění.

Sevilla se potýká s absolutním výpadkem formy, který má své dost podstatné základy ve ztrátě několika klíčových, zejména ofenzivních opor mančaftu. Rozsáhlá marodka a nedostatek kvalitních náhradníků zapříčinily velký úpadek Sevilly v posledních týdnech, který byl znát nejen v Lize mistrů, ale též v nejvyšší soutěži. Úterní domácí remíza proti poslednímu Deportivu Xerez jen dokládá, jak jsou na tom svěřenci Antonia Alvareze. Antonia Alvareze? Ano, Manolo Jiménez byl právě po nepovedeném utkání možná ukvapeně, možná správně odvolán. Ať tak či onak, na jeho místo usedl dosavadní asistent Antonio Alvarez, jehož jediným cílem je udržení Sevilly na pohárových příčkách.

Na spekulace tu není moc prostoru, i přesto se jedné dopustím, neboť se domnívám, že vyhazov Jiméneze nepřišel v právě vhodnou chvíli, tedy v době zranění mnoha klíčových hráčů. Uvidíme, zda mne vedení Sevilly přesvědčí o správnosti jejich kroků, tj. že se Sevilla zvedne a příští rok bude hrát minimálně předkolo Ligy mistrů.

Soupeř Andalusanů z Villarrealu se potýkal na začátku sezóny s naprostým výpadkem formy, byl dokonce poslední. Situace se po několika týdnech uklidnila a Villarreal zase bojuje o poháry. Ty nejsou nikterak vzdáleny, chce to jen trošku zabrat a bodovat s kvalitativně slabšími soupeři, kterým Villarreal často štědře přispívá. Při současné formě Deportiva La Coruña je možné, že se Villarreal a další velkoklub Atlético Madrid brzy na příčky zajišťující účast v Evropské lize dotáhnou.

O absencích na straně Sevilly již řeč byla. Ale byla nekonkrétní. Ve středu se zranila dvojice Didier Zokora a Diego Perotti, na marodku přibyl i Fazio, mimo hru je i Jesús Navas. Pochybnosti panují kolem startu Luíse Fabiana a Frédérica Kanoutého. Jak si nový trenér poradí s absencemi a jak zamíchá sestavou, o tom můžeme jen a jen spekulovat.

Juan Manuel Garrido zřejmě ještě nenasadí nezotaveného Santiho Cazorlu, dále schází čtveřice důležitých hráčů Marcos Senna, Diego Godin, Robert Pirés a Angel. Villarreal má tak podobné potíže jako Sevilla, vzhledem k šíři kádru možná větší. Který z hodně oslabených týmů se tak bude radovat? Posune se Sevilla na čtvrtou příčku? Anebo se Villarreal o tři body přiblíží vysněným evropským pohárům?
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.35 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Atlético Madrid  (neděle 21:00)
Po "malém" derby mezi Getafe a Realem je ve 29. kole La Ligy na programu derby "velké" madridské derby. Na stadionu Santiago Bernabéu se střetnou Bílý balet a Atlético Madrid. Los "colchoneros" ztrácejí na Real 34 bodů, ale ve vzájemných zápasech jdou všechny rozdíly stranou.

Oba týmy jdou do derby v naprosto odlišné situaci. Real v La Lize válcuje jednoho soupeře za druhým, ale je to jejich jediná možnost jak získat nějaký titul. Na druhou stranu Atlético má výsledkově v Primera División střídavě oblačno, ovšem probojovalo se do finále Královského poháru a je stále ve hře v Evropské lize.

Každopádně pokud jde o vzájemné zápasy je v poslední dekádě jasně ve výhodě Real, navíc lze připočíst deset výher v řadě v této ligové sezóně a špatnou bilanci Atlética na soupeřových hřištích a mohlo by se zdát, že domácí Bílý balet je jasným favoritem. Ale jak se říká ve Španělsku - derby je derby.

Kouč Pellegrini bude v zápase postrádat Garaye zraněného v zápase proti Getafe, stejně jako Lasse a Kaká, kteří doléčují své zdravotní problémy. Mimo je i dlouhodobě zraněný Pepe. Před Casillasem nastoupí obrana ve složení Arbeloa - Albiol - Ramos - Marcelo, záloha bude stejná jako v předchozím utkání s Getafe, tedy Gago - Xabi Alonso ve středu a na krajích Granero s Van der Vaartem. Vepředu se o provětrávání obrany postarají Cristiano Ronaldo s Higuaínem.

Trenér Atlética a bývalý hráč Realu Quique Sánchez Flores může nasadit do zápasu Pereu, který odpočíval proti Bilbau. Ve stoperské dvojici ho doplní Domínguez a po stranách Ujfaluši s Antonio Lópezem. Mezi tři tyče se postaví De Gea. Střed zálohy budou mít na starost Assuncao a Tiago, jehož start byl ještě před zápasem nejistý. Na křídlech se objeví Simao a v poslední době výborně hrající Reyes. Útočné duo bude mít tradiční složení Aguero - Forlán.

Madridské derby bude od 21.00 CET řídit Undiano Mallenco.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 5.75 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - CD Tenerife  (sobota 18:00)
Devětadvacáté kolo otevře souboj Málagy s ostrovním Tenerife. Již při zběžném pohledu na tabulku zjistíme, že jde o záchranářský souboj, který může na jedné straně bitvu o udržení jaksepatří zdramatizovat, anebo na druhé straně možná nadobro oddálit.

Lépe řečeno: uspěje-li Tenerife na půdě andaluského týmu, Málaga bude stále v bezprostředním ohrožení. Tomu se však Muñízovi svěřenci pokusí zabránit.

Málaze ani Tenerife se v posledních týdnech výsledkově nedaří, což až tak nebolí při představě, že podobné výsledky mají i ostatní mužstva ohrožená sestupem. Málaga přesto přesvědčuje, že letos má navíc. Její hra nepostrádá rychlost, je velmi aktivní směrem dopředu a i s omnoho kvalitnějšími mužstvy je schopna hrát vyrovnanou partii (i s Barcelonou či Valencií). Tenerife právě podobná utkání nezvládá a velmi často dostává pořádné nášupy, zato se mu daří v soubojích s kvalitativně podobnými soupeři, díky čemuž si zachovává naději na udržení se. Je třeba počítat i s faktem, že obě mužstva nemají lehký los a budou hrát s drtivou většinou mužstev, které usilují o evropské poháry.

V týmu Málagy se očekává několik změn v sestavě, i přesto nebudou chybět tradiční opory jako Jesús Gámez, Weligton, navrátivší se Mtiliga, Nabil Baha, Dudu či Caicedo. Ve středečním utkání proti Valencii byl nucen kvůli zranění odstoupit Obinna, který se do výkopu pravděpodobně nestihne dát do pořádku. Totéž platí i o Ayozem, který se zranil v pro El Tete nešťastném zápase s Villarrealem a José Luís Oltra s ním nebude moci počítat. Zbytek Oltrova týmu bude k dispozici.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RCD Mallorca - FC Barcelona  (sobota 20:00)
Real Mallorca je v letošním ročníku na domácí půdě stadionu ONO Estadi takřka neporazitelný, načež na jeho trávníku dokázala uspět jenom Sevilla. Blaugranas jsou druhým adeptem na plný bodový import z Baleár. Podaří se jim v Mallorce uspět?

Barcelona si dlouhodoběji udržuje výbornou formu, a když už se herně nedaří, jako ve středečním klání proti pamplonské Osasuně, dokáže i přesto silou vůle, vítězného přesvědčení a hlavně potřebné kvality vyhrát. Proti Osasuně to byla bitva, nic jiného.

V zápase s baleárským mužstvem už podobné atributy vítězství přinést nemusí. Mallorce se na domácím trávníku výrazně daří a kdo nekouká jenom na statistiky, ale sleduje i zápasy Ostrovanů, potvrdí, že se za výtečnými výsledky skrývájí i vynikající herní projev a styl. Mallorca povětšinou své soupeře válcuje rychlou, velmi údernou, na kombinaci založenou ofenzívou, která rozkládá obranu do posledního puzzlíku.

Pep Guardiola v předzápasovém rozhovoru pochválil za práci dlouholetého trenéra Gregoria Manzana, který je tím mužem, kterého bychom měli vidět za velkými úspěchy Realu Mallorca v této sezóně. Jeho podíl na této baleárské pohádce je nesmazatelný!

Devětatřicetiletý trenér se vyjádřil i na adresu celého týmu: "Jejich výsledky nejsou náhoda. Jsou silným týmem v každém směru. Utkání by mohlo napovědět, jaké má Barcelona možnosti v boji o první místo, protože jsou jedním z nejsilnějších týmů, které ještě ve zbytku sezóny potkáme!"

Možná má Guardiola pravdu, možná Mallorca uspěje. Manzano se bude moci spolehnout na všechny hráče základní sestavy, což je rozhodně velký plus. V dresu Barcelony bude chybět zranění Éric Abidal, jehož místo zaujme Maxwell. V základní jedenáctce nenalezneme ani Xaviho či Henryho, start Lionela Messiho je s ohledem na středeční čtvrtfinálový duel s londýnským Arsenalem nejistý.

Vítězství Mallorcy by bylo relativně překvapivé a pro baleárské mužstvo velmi povzbudivé. Tři body by mohly znamenat přiblížení se evropským pohárům, které jsou již nyní na dosah ruky. Barca však potřebuje taky uspět. Musí, pokud nechce, aby jí Real Madrid případně neutekl na rozdíl dvou či tří bodů. Remíza nestačí, a to je pro nestranného fanouška jen a jen dobře!
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 4.40 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Zaragoza - Valencia CF  (sobota 22:00)
Zaragoze začíná zatékat do bot, Real Valladolid a Tenerife se nepříjemně přibližují a už jsou aragonskému mužstvu v patách. Jestliže se před několika týdny zdálo, že si Real Zaragoza bez větších potíží zajistí prvoligovou příslušnost i v příští sezóně, v těchto týdnech vzala tato iluze za své. O udržení se bude ještě hodně bojovat! Los Manos mají oproti duu výše jmenovaných lepší výchozí pozici. Využijí ji? Udrží se?

Deset kol před koncem nemá nic jistého ani Valencie. Její pozice je sice více než příznivá a uspokojivá, ale šestibodový náskok na čtvrtou Mallorcu ještě není dostatečnou zárukou toho, že Netopýři vystoupají na stupně vítězů. Pravda, ta pravděpodobnost, že se tak stane, je při vyrovnanosti valencijských výkonů obrovská, ale pořád ne dostatečná.

Jestliže statistiky vzájemných zápasů v tomto tisíciletí nelžou, tak Real Zaragoza by neměl zvítězit. Valencia v předešlých deseti letech s aragonským mužstvem v domácí soutěži neprohrála a hodlá v této sérii pokračovat. Navíc mají narozdíl od domácích velmi dobrou formu, což potvrzují nejen v La Lize, ale i v Evropské lize, ve které si zahrají v bratrovražedném souboji s Atléticem Madrid čtvrtfinále.

V sestavě domácího mužstva nenalezneme Ucheho a Obradoviče, ale to píšeme do preview již několik týdnů, neboť jsou oba borci dlouhodobě zranění. Do základní sestavy se po jednozápasovém karetním trestu vrací po bok Jiřího Jarošíka stoper Matteo Contini.

Valencii jistojistě trápí zranění důležitých obránců Miguela Brita, Carlose Marcheny Jérémy Mathieua a Davida Navarra, který mimochodem v Mallorce ještě před rokem působil, ale mnohem citelnější bude absence Davida Villy. Dalšími zraněnými hráči jsou David Albelda a Jordi Alba. Do sestavy se naopak vrací Bruno, uzdravil se též Chori Domínguez. Marodka hostů je i přesto skutečně obrovská!
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.15 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid28232378:2471
2.FC Barcelona28225170:1871
3.Valencia CF28158545:2953
4.RCD Mallorca28145945:3247
5.Sevilla FC28136940:3245
6.Athletic Bilbao281261036:3442
7.Deportivo La Coruña281261031:3242
8.Atlético Madrid281071142:4237
9.Getafe CF281141338:3837
10.Villarreal CF281071140:4137
11.UD Almería28991031:3736
12.Sporting Gijón28981131:3635
13.Espanyol Barcelona28881221:3632
14.CA Osasuna28871325:3231
15.Racing Santander287101127:3831
16.Málaga CF28791233:3530
17.Real Zaragoza28681432:5326
18.Real Valladolid284121230:4824
19.CD Tenerife28661628:5724
20.Xerez CD28471721:5019

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (388)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele