Premier League - souhrn 28. kola: Arsenal si upevnil první místo

17.03.2023, 22:58, aktualizováno 19.03.2023, 16:57
Komentáře a souhrny
Granit Xhaka (© AFP)

Arsenal zvítězil nad Crystal Palace a od druhého Man City zvýšil náskok na osm bodů. Cenný, alespoň částečný skalp si připsal Southampton, který v závěru dokázal srovnat krok s Tottenhamem. Tomu na tři body nestačily ani tři trefy. Leeds opustil sestupové pásmo díky zvládnuté přestřelce s Wolves...

Arsenal FC - Crystal Palace 4:1

19.03.2023 15:00

Góly: 28. Gabriel Martinelli, 43. Bukayo Saka, 55. Granit Xhaka, 74. Bukayo Saka - 63. Jeffrey Schlupp

Arsenal v zápase 28. kola potvrdil roli favorita a po vypadnutí z Evropské ligy porazil doma Crystal Palace. V rámci londýnského derby se za Gunners prosadil Martinelli, Saka a Xhaka, následně se podařilo snížit Schluppovi. Patnáct minut před koncem o výhře domácích nadobro rozhodl svým druhým gólem v utkání Saka.

První brankovou příležitost přitom měli hosté, a to, když se v 11. minutě odhodlal ke střele na hranici pokutového území Wilfried Zaha. Ten obehrál Bena Whitea a zakončil prudce do tyče, od které se míč odrazil do zad brankáře Ramsdalea a následně na rohový kop.

Gunners poprvé zahrozili o sedm minut později. K odraženému míči po nepřesném centru Bukaya Saky se dostal kapitán Martin Ødegaard a vystřelil na zadní tyč, mladičký brankář Whitworth si však s jeho pokusem poradil.

O deset minut později už však musel míč vytahovat ze své sítě. Aktivně hrající Saka připravil svým spoluhráčům další načechraný centr do vápna, kde si jej našel Gabriel Martinelli, který se kličkou dostal přímo před branku Whitwortha a prudkou střelou otevřel skóre.

Arsenal po vstřelené brance ještě nabral na obrátkách a odměnou mu bylo zdvojnásobení vedení ještě před přestávkou. Saka založil další útočnou akci a po kombinaci s Benem Whitem na pravé straně hřiště se sám dostal do nebezpečného prostoru uvnitř pokutového území a technickým pokusem obstřelil soupeřícího brankáře - 2:0.

Domácí na začátku druhé půle přenechali aktivitu hostům, ti z ní však nedokázali vytěžit absolutně nic. A tak přišel v 55. minutě další trest. Leandro Trossard totiž vyslal krásnou průnikovou přihrávku na Granita Xhaku, který míč stihl ještě před vyběhnuvším Whitworthem a sklepl míč do odkryté branky.

Tříbrankové vedení však domácím vydrželo jen sedm minut, pak se totiž po rohovém kopu prosadil Jeffrey Schlupp, jenž dokázal využít laxního bránění Gabriela Magalhãese a dal Crystal Palace alespoň drobnou naději na bodový zisk.

O tu hosté nadobro přišli v 74. minutě, kdy po zpětné přihrávce Kierana Tierneyho zakončil z pozice penaltového puntíku přesně k tyči Bukayo Saka a svým dvanáctým ligovým gólem v sezóně dal na konečných 4:1.

Arsenal tak navázal na vítěznou vlnu v domácí soutěži a odskočil druhému Manchesteru City na rozdíl osmi bodů, Citizens však mají jedno utkání k dobru. Crystal Palace se v lize nadále trápí, po 28 odehraných kolech mu náleží dvanáctá příčka.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Everton FC 2:2

18.03.2023 18:30

Góly: 52. João Félix, 76. Kai Havertz (pen.) - 69. Abdoulaye Doucouré, 89. Ellis Simms

Domácí Chelsea ve 28. kola Premier League remizovala s Evertonem 2:2. Londýnský favorit tak potvrdil, že se v zápasech s modrým týmem z Liverpoolu trápí, když na něj v posledních 11 vzájemných kláních vyzrál jen třikrát. Důležitý bod pro o záchranu bojující Toffees vystřelil střídající Ellis Simms, pro něhož šlo o premiérovou branku v A-týmu. Při cestě za vyrovnávacím gólem mladý odchovanec klubu využil velmi nedůsledného bránění zkušeného Kalidoua Koulibalyho.

Bídná sezona Chelsea se konečně v posledních kolech začala obracet správným směrem. Poté, co si tým ze západního Londýna postupně poradil s Leedsem a Leicesterem, na ně čekal Everton, který neměl představovat výraznou hrozbu. Karamelky měly nejhorší útok celé ligy a od začátku roku vyhrály pouze tři ligové zápasy.

Domácí dostali obranu Evertonu pod tlak už v prvních minutách. Z toho vznikla také šance Matea Kovačiče. Chorvat ale odražený balon z voleje poslal mimo bránu, a nenavázal tak na svou trefu z minulého kola. Náznaky příležitostí Londýňanů přicházely i nadále, zahrozit ovšem dokázali rovněž hosté, a to zvláště ze standardních situací. Velmi povedené individuální akce v první půli předváděl domácí Joao Félix, svou střelu ze 34. minuty ale mířil jen doprostřed. Stejná pochvala mohla být udělena Enzu Fernándezovi, jeho pokusy pro změnu blokovali obětaví hráči Toffees.

Po změně stran konečně přišlo zakončení ze strany Chelsea, které trochu protáhlo gólmana soupeře. Prudkou hlavičku Kaie Havertze nicméně Jordan Pickford vyrazil. O chvíli později už Stamford Bridge propukl v jásot. Na hranici pokutového území se balon přikutálel k Joao Félixovi, a ten sice stejně jako už několikrát za doby jeho působení v dresu Londýňanů orazítkoval brankovou konstrukci, od tyče se ale míč tentokrát odrazil do sítě. Everton ovšem v 69. minutě odpověděl. Hosté potvrdili svou sílu při rohových kopech, vyhraný souboj Jamese Tarkowskiho přetavil v gól další hlavičkou Abdoulaye Doucouré. Dlouho remízový stav netrval, v 73. minutě Tarkowski ve vápně podrazil Reece Jamese a rozhodčí odpískal penaltu. Té se chopil Havertz a střelou do protipohybu brankáře vrátil svému týmu vedení. Toffees nakonec bod na horké půdě přece jen vydolovali. Postaral se o to vydařenou individuální akcí 22letý žolík Simms.

Zápas tak skončil remízou. Chelsea bude mít další příležitost zapsat výhru 1. dubna, kdy přivítá Aston Villu. Everton bude o dva dny později hostit Tottenham.

Více informací k zápasu

Aston Villa - AFC Bournemouth 3:0

18.03.2023 16:00

Góly: 7. Douglas Luiz, 80. Jacob Ramsey, 89. Emiliano Buendía

Aston Villa ve 28. kole Premier League porazila Bournemouth 3-0. Domácí poslal do vedení již v 7. minutě Douglas Luiz. Po přestávce měli Villans několik dalších vyložených šancí a po dvou z nich se prosadili Ramsey a Buendia. Domácí tým si připsal 3 body a v tabulce aspoň dočasně přeskočil Chelsea.

Diváci ve Villa Parku se dočkali brzkého gólu. V 7. minutě Bailey krásně našel Douglase Luize a ten přesnou přízemní střelou otevřel skóre utkání. O pět minut později mohli hosté srovnat, ale Billing v obrovské příležitosti nezamířil přesně. Ve 26. minutě se v dobré pozici objevil Solanke, s jeho střelou však Martínez neměl žádný problém. Vzápětí musel na druhé straně zasahovat Neto, který skvěle pokryl střelu Watkinse. Ve 40. minutě se zdálo, že jeden z hostujících hráčů zahrál v pokutovém území rukou. Rozhodčí prověřil situaci u VARu a nakonec nechal hru pokračovat.

Ihned po přestávce vyzkoušel Netovu pozornost Moreno, jenž pálil z hranice vápna k levé tyči. V 52. minutě zase selhal ve vyložené šanci Watkins. V 63. minutě dostal Bournemouth k dispozici přímý volný kop ze slibné vzdálenosti. Billingovu střelu směřující k levé tyči však bravurně zastavil Martínez a nepřipustil tak změnu skóre. V 72. minutě nebezpečně zakončoval Solanke, ale jeho pokus stačil na poslední chvíli zblokovat jeden z obránců soupeře. V 80. minutě se rozjásal Villa Park podruhé. Ramsey se po pohledné individuální akci dostal až do vápna a střelou doprostřed brány zvýšil na 2-0. Za okamžik mohl přidat třetí gól aktivní Watkins, tentokrát ovšem Neto vytáhl míč na roh.

V 89. minutě Villans skórovali potřetí, po centru z rohového kopu se nejlépe zorientoval Buendia a hlavou umístil balón k levé tyči. Aston Villa si dokráčela pro jednoznačné vítězství 3-0 a v tabulce poskočila na 10. místo, Bournemouth zůstává na sestupovém předposledním místě.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Leicester City 1:1

18.03.2023 16:00

Góly: 32. Mathias Jensen - 52. Harvey Barnes

Brentford remizoval v klání 28. kola Premier League s Leicesterem City 1:1. Skóre otevřel domácí Mathias Jensen, vyrovnání zařídil Harvey Barnese. V závěru musel za druhou žlutou kartu, a následnou červenou, z placu Shandon Baptiste.

Harvey Barnes šel sice v šestnácté minutě po souboji s Hickeyem k zemi, rychle se ale zvedl, a jeho následná rána ke vzdálenější tyči skončila jen těsně vedle. Když se na druhé straně neujala Mbeumova levačka, nemuselo to úplně vadit, neboť pět minut poté už Bees vedli. Ben Mee dobře vystoupil a podpořil vysoké napadání domácího týmu, který za něj byl odměněn rohovým kopem. Leicesteru po něm selhala ofsajdová past. Za obranou vyplavali hned tři hráči a po sraženém sklepnutí Mbeuma zvládl Iversena prostřelit Mathias Jensen. Přispěla tomu také teč Pereiry, Iversenovi po ní letěl míč do protipohybu.

Až do 52. minuty se pak diváci museli nudit. Pak se však Foxes z první střely na bránu prosadili. Kiernan Dewsbury-Hall vymyslel fikanou přihrávku, kterou přelstil hned několik protivníků. James Maddison poté kolmicí vysunul Harveyho Barnese, jenž se protáhl mezi stopery a obloučkem překonal gólmana Rayu.

Jediným dalším zajímavým momentem byla v 92. minutě červená karta. Shendon Baptiste se na hřiště dostal čtvrt hodiny před koncem a poté během tří minut viděl dvě žluté karty. Za tu druhou zamířil do sprch, když byl pozdě v souboji s Dewsburym-Hallem, a ošklivě mu tak šlápl na nohu.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Tottenham Hotspur 3:3

18.03.2023 16:00

Góly: 46. Che Adams, 77. Theo Walcott, 90+3. James Ward-Prowse (pen.) - 45+1. Pedro Porro, 65. Harry Kane, 75. Ivan Perišić

Southampton v divokém zápase 28.kola Premier League remizoval s Tottenhamem Hotspur 3:3. Skórę otevřel hostující Pedro Porro, vyrovnání zařídil Che Adams. Hosté pak díky trefám Harryho Kanea a Ivana Perišiće vedli o dva góly, domácí však překvapivě zásluhou Thea Walcott a Jamese Ward-Prowse srovnali.

Už ve druhé minutě vymyslel velmi zajímavou přihrávku Pedro Porro. Pravý bek Spurs z ničeho nic vyslal nadýchaný centr letící na Sona. Ten se nacházel osamocený za obranou soupeře a rozhodl se o střelu z voleje. Ta mu však vůbec nesedla a Bazunu nemusel zasahovat. Zanedlouho měli první šanci i domácí. Nejdříve pálil z dobré pozice Armstrong, ale trefil jen blokujího hráče. Míč se poté odrazil k Ward-Prowsovi, ale ani on obranný val Tottenhamu neprostřelil. V sedmnácté minutě se znovu ukázal Pedro Perro, tentokrát se dostal ke střele, ale mířil vysoko nad. Stejně se činil po chvilce i Eric Dier, který hlavou zakončoval centr Dejana Kulusevskiho.

Prvního gólu se tak diváci dočkali až v nastaveném čase prvního poločasu. Po krásném pasu Sona se Pedro Porro ocitl zcela sám před Bazunem a střelou k horní tyči nedal brankáři soupeře žádnou šanci. Hned po přestávce ale Saints vyrovnali. Za obranu hostů se dostal Theo Walcott a dobře si všiml nabíhajícího Che Adamse, kterému výtečným způsobem předložil pas. Adamsovi už následně nedělalo problém dopravit míč do sítě. Sudí poté při další situaci zkoumal možnou ruku ve vápně Tottenhamu, ale Southampton se nakonec penalty nedočkal.

A mohl litovat. Londýnský celek se totiž v 65. minutě ujal vedení. Po výborném centru Kulusevskiho se hlavičkou prosadil nekompromisně Harry Kane. A za devět minut bylo pro domácí ještě hůř. Romero už nemohl zády k bráně zakončit, a tak se po centru rozhodl posunout míč na Ivana Perišiče. Chorvatský útočník následně parádní ranou uklidil míč k pravé tyči Bazuna. Domácí se ihned vrhli do útoku a zakončení Maitlanda-Nilese nemířilo vůbec daleko od brankové konstrukce.

A pak se Saints snížit opravdu podařilo. Míč chvilku poskakoval ve vápně Spurs, až ho Mara posunul k volnému Theo Walcotttovi a tomu už nedělalo problém uklidit balon do sítě. O minutu později pak Spurs zachránil brankář Forster, když po přihrávce Lavii vychytal ránu Mary. V nastaveném čase ale domácí dostali možnost zahrávat pokutový kop. Ismaila Sarr totiž podrazil Maitlanda-Nilese, situaci ještě zkoumal VAR, ale ačkoliv šlo o opravdu minimální kontakt, penaltu nechal platnou. James Ward-Prowse nedal Forsterovi sebemenší šanci a z penalty vymetl pravou šibenici. V poslední minutě se ještě hrdinou Spurs mohl stát Clement Lenglet, Perišićův centr však mezi tři tyče usměrnit nedokázal.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Leeds United 2:4

18.03.2023 16:00

Góly: 65. Jonny Otto, 73. Matheus Cunha - 6. Jack Harrison, 49. Luke Ayling, 62. Rasmus Kristensen, 90+7. Rodrigo

Wolverhampton Wanderers prohrál domácí duel 28. kola Premier League s Leeds United 2:4. Hosté vedli celý zápas už od šesté minuty, trefili se Jack Harrison, Luke Ayling, Rasmus Kristensen a Rodrigo. Debakl z pohledu domácích zažehnali Jonny Castro a Matheus Cunha.

Hosté se do vedení dostali už v šesté minutě, a to díky výborné myšlence Gnonta. Ten si oběhl Semeda a poslal míč do vápna, tam si seběhl Jack Harrison, který uklidil míč do pravého horního rohu branky Wolves. Po půlhodině hry Kilman centroval do vápna, kde zaspali obránci Leedsu, ovšem ani jeden dobře postavený hráč Wolves nedokázal procedit míč do kasy Mesliera, který měl štěstí, že si domácí útočníci nedokázali poradit lépe. Zbytek prvního poločasu však žádnou další zajímavější situaci nenabídl, málo kdo by o přestávce tipoval, že nakonec padne šest gólů.

Už v 50. minutě Leeds své vedení navýšil. Perfektní centr Marca Rocy doletěl přímo na hlavu Luka Aylinga, který nikým nehlídaný poslal balón hlavou do branky Josého Sá. Zahrozili i domácí, když Traoré poslal merunu do vápna, v tom ho sbíral Sarabia a následně nebezpečně zakončil. Jeho střela ale těsně minula tyčku.

Po hodině hry se z rychlého protiútoku Aaronsona dostal do zakončení Harrison, obrana Wolves však dokázala střelu zablokovat. I tak to o dvě minuty později bylo už o tři góly. Střídající Rasmus Kristensen hned dokázal skórovat, když se ve vápně popral o míč s Johnym, jehož dokázal odstavit a posléze i přesně zakončit.

Domácí Vlci se však i přes stav 0:3 nevzdali a chvíli po třetím gólu Leeds dokázali snížit. Hosté totiž chybně rozehráli, Meslier byl na hranici šestnáctky a Jonny Otto se ukázkově trefil přímo z voleje. A aby byl zápas ještě zajímavější, snížili Wolves v 73. minutě na rozdíl jediné branky, dělovku Matheuse Cunhy z hranice pokutového území si totiž do vlastní branky sklepl Maximilian Wöber.

Pár minut před koncem ale vyfasoval Jonny Castro červenou kartu za ostrý šlapák, a šance domácích na bodový zisk klesly v tu chvíli hodně dolů. Výhru v nastaveném čase Leeds zpečetil čtvrtým gólem. Po nejasné situaci ve středu hřiště dokázal Summerville poslat Rodriga do samostatného úniku, ten při svém průniku nezaváhal a míč dostal za záda Sá.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Newcastle United 1:2

17.03.2023 21:00

Góly: 26. Emmanuel Dennis - 45+2. Alexander Isak, 90+3. Alexander Isak (pen.)

Nottingham prohrál v předehrávce 28. kola Premier League s Newcastlem 1:2. Domácí začali utkání lépe a ve 26. minutě je poslal do vedení Dennis. Hosté dokázali ještě do konce prvního poločasu vyrovnat, když se trefil Isak. V nastaveném čase druhého poločasu švédský útočník bezpečně proměnil pokutový kop, a zajistil tak Magpies tři body.

V 7. minutě se do první vážnější šance dostal hostující Willock, který po výborné přihrávce napřáhl ke střele v pokutovém území, ale následný pokus poslal těšně vedle levé tyče. O pět minut později se po volném přímém kopu mohl prosadit Isak, svou střelou však napálil pouze břevno. Ve 26. minutě se nečekaně trefili domácí, po chybě jednoho z obránců Newcastlu se k míči dostal Dennis a z bezprostřední blízkosti pak otevřel skóre utkání.

Hosté se snažili o vyrovnání a ve 35. minutě mu byl blízko Longstaff, jehož zakončení z hranice vápna orazítkovalo břevno. Magpies se dočkali až v úplném závěru prvního poločasu. Ve druhé nastavené minutě zužitkoval přesný centr ze strany Isak a krásnou ranou z voleje překonal gólmana soupeře.

Po přestávce přišla jedna změna. Eddie Howe stáhl Saint-Maximina a na jeho místo poslal Andersona. A již ve 49. minutě na sebe střídající hráč upozornil, jeho prudká střela zblízka skoro skončila v brance, v bráně stál ovšem pozorný Navas, který si připsal fantastický zákrok. V 59. minutě vystřídali i domácí, v zápase skončil Yates a místo něj přišel Freuler. Navas se vyznamenal i v 61. minutě, když bravurně pokryl prudkou ránu Guimarãese, který to zkoušel ze střední vzdálenosti.

V 64. minutě sice Newcastle vstřelil druhý gól, jenže rozhodčí po konzultaci s videem branku neuznal kvůli ofsajdovému postavení. V 84. minutě měl další vyloženou šanci Isak, jeho pokus směřující mezi tři tyče však zblokoval jeden z obránců Nottinghamu. Domácí se připomněli v 88. minutě, kdy Johnson nebezpečně pálil, s jeho pokusem si nicméně Pope poradil. V 92. minutě Niakhate nešikovně zasáhl míč rukou v pokutovém území a sudí ihned ukázal na penaltovou značku. K míči se postavil Isak, zamířil do pravého horního růžku, a rozhodl tedy o vítězství Newcastlu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
28
22
3
3
66 : 26
69
2
Manchester City
27
19
4
4
67 : 25
61
3
Manchester United
26
15
5
6
41 : 35
50
4
Tottenham Hotspur
28
15
4
9
52 : 40
49
5
Newcastle United
26
12
11
3
39 : 19
47
6
Liverpool FC
26
12
6
8
47 : 29
42
7
Brighton & Hove Albion
25
12
6
7
46 : 31
42
8
Brentford FC
27
10
12
5
43 : 34
42
9
Fulham FC
27
11
6
10
38 : 37
39
10
Chelsea FC
27
10
8
9
29 : 28
38
11
Aston Villa
27
11
5
11
35 : 39
38
12
Crystal Palace
28
6
9
13
22 : 38
27
13
Wolverhampton Wanderers
28
7
6
15
22 : 41
27
14
Leeds United
27
6
8
13
35 : 44
26
15
Everton FC
28
6
8
14
22 : 40
26
16
Nottingham Forest
27
6
8
13
22 : 49
26
17
Leicester City
27
7
4
16
38 : 47
25
18
West Ham United
26
6
6
14
24 : 34
24
19
AFC Bournemouth
27
6
6
15
25 : 54
24
20
Southampton FC
28
6
5
17
23 : 46
23

Zbývající zápasy

18.03. 16:00
Liverpool FC - Fulham FC
19.03. 15:00
Brighton & Hove Albion - Manchester United
19.03. 17:30
Manchester City - West Ham United

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (387)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele