Premier League - souhrn 18. kola

26.12.2013, 15:39, aktualizováno 26.12.2013, 20:29
Komentáře a souhrny
Arsenal otočil vývoj zápasu s West Hamem a dostal se zpět do čela tabulky, jelikož Liverpool prohrál na půdě Manchesteru City. Citizens jsou druzí, třetí je Chelsea a Reds klesli na čtvrtou pozici. Nedařilo se ani Evertonu, který přenechal body Sunderlandu, Manchester United veze výhru z Hullu, venku uspěly také Crystal Palace a Fulham.

Manchester City - Liverpool FC 2:1

26.12.2013 18:30

Góly: 31. Vincent Kompany, 45+1. Álvaro Negredo - 24. Philippe Coutinho

Nezastavitelný génius, až takové přízvisko si vysloužil útočník Liverpoolu Luis Suárez. V dnešním zápase na půdě Manchesteru City však vyšel naprázdno. I proto jeho Liverpool na favorita nestačil a po gólech Kompanyho a Negreda mu podlehl 1:2. V nesmírně vyrovnané špičce Premier League tak z první pozice spadl až na čtvrtou, Citizens jsou naopak druzí.

Šlágr svátečního Boxing Day začal zostra a už po pěti minutách měl na hlavě gól Jesus Navas, který nasměroval Nasriho centr na spojnici břevna a tyče. Týmy hrozily v úvodu zápasu hlavně ze vzduchu, rovněž hlavou zamířil po rohu vedle Vincent Komapny i Luis Suárez. Branku netrefil ani Negredo, tentokrát nohou.

Liverpool měl vést už po osmnácti minutách. Suárez v souladu s pravidly vyslal do nájezdu Sterlinga, který blafákem ošálil Harta a zakončil do prázdné branky. Čárový rozhodčí ovšem chybně odmával ofsajd. Reds si tak museli na zasloužené vedení počkat dalších pět minut a opět u toho bylo nové duo S+S.

Luis Suárez přihrál do šestnáctky Sterlingovi, jenž opět kličkou překonal Harta a relativně volně dostupný míč uklidil z úhlu do odkryté svatyně Coutinho. Vedení nicméně Liverpoolu dlouho nevydrželo. Kompany po rohovém kopu přetlačil Škrtela a na brankové čáře blokující Allen už míči v cestě do sítě nezabránil.

Domácí vyrovnání nakoplo a záhy měli další šance k strhnutí výsledku na svoji stranu. Navas však po rychlém brejku vypálil nad, Nasri pak z dálky poslal na Mignoleta míč s nedostatečnou razancí. Ani před Hartem ale nebyla nuda. Coutinho měl stoprocentní šanci po krásné spolupráci Sterlinga se Suárezem, anglický gólman nicméně zasáhl perfektně.

Závěr úvodního dějství přesto patřil Manchesteru City, konkrétně útočníkovi Álvaro Negredovi. Jeho první stoprocentní šanci ještě brilantním skluzem zhatil Martin Škrtel, situaci v nastaveném čase naopak ovívá závoj chyby. Brejk domácích vyšperkoval Navas skvělým pasem na Negreda, který levou šajtlí vypálil na bránu a Simon Mignolet vytáhl proti jeho střele podivný zákrok. Jednou rukou máchl po míči, jenže ten vzápětí přesto doskákal do branky.

Po poločase jako první přispěchal s gólovkou démon posledních týdnů Luis Suárez. Po nepřehledné situaci ve vápně City obral o míč váhavého Kolarova a jen v ofsajdu stojící Henderson dost možná zabránil Uruguayci k jubilejnímu dvacátému gólu v letošní Premier League.

Druhý poločas se logicky více snažili hosté, kteří stahovali jednogólové manko. Vždy jim však k vyrovnání něco scházelo. Johnson potřeboval lepší zpracování, díky němuž mohl odražený míč uklízet do sítě, Hendersonovu patičku zpacifikoval Hart a tisíciprocentní šanci po brilantním pasu Suáreze spálil mladičký Sterling. V závěru zápasu už tempo pomalu uhasínalo a Reds si již žádnou šanci nevypracovali. První pozici tak přepustili Arsenalu. Za ním je jen o bod právě Manchester City.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Swansea City 1:0

26.12.2013 16:00

Góly: 29. Eden Hazard

Chelsea zase nepřesvědčila. Pevná defenziva nicméně udržela podruhé za sebou čisté konto a díky individuální zdatnosti Edena Hazarda vsítila kýžený gól. Swansea tak znovu prohrála a dopomohla dalšímu rozevření nůžek mezi prvními devíti týmy a zbytkem tabulky. Blues navázali na loňské úspěchy okolo Vánoc a poskočila na druhé místo, které však za po skončení šlágru Citizens s Liverpoolem přepustí jednomu z týmů.

Byl to mnohými kritizovaný Eto’o, kdo vytvořil Chelsea první gólové šance. Nejprve skvěle vybojoval míč pro Hazarda, který mířil těsně vedle, pak nabil Ramiresovi, jenž přízemní ranouprověřil Tremmela. Ještě zajímavější situaci zakončoval "koníčkem" John Terry, na jehož pokus po skvělé práci a centru Oscara musel německý gólman opět reagovat.

Nejen on však držel akcie Velšanů nad vodou, velkou defenzivní roli opět kapitán Ashley Williams. Stoper hostí zareagoval na Terryho hlavičku dříve než David Luiz a odpálil před ním v nadějné pozici míč na roh. Další stopku vystavil Mikelovi, který čekal opět na Terryho přihrávku před prázdnou bránu.

V klíčové situaci se však pod skon čistého konta Swansea podepsali oba. Eden Hazard udělal svého "klasického Robbena" z pravé strany, ošálil Amata a vypálil doprostřed branky. Williams se však pokoušel blokovat, zmátl tím Tremmela, který tak netěžký projektil propustil do sítě. Druhý gól odmítl Samuel Eto’o, který nevyužil Matovu geniální přihrávku a trefil jen Tremmela.

Swansea si první půlhodinu proti disciplinovanému soupeři vůbec neškrtla, jedinou akci zakončil do připraveného Čecha Wayne Routledge. Až po Hazardově gólu se hosté trošku osmělili a několik zajímavě vyhlížejících šancí. Tu největší nevyužil útočník Vazquéz, s jehož ranou pod břevno si Čech rovněž poradil.

V úvodu druhého poločasu to byl znovu Eto’o, kdo se mohl podepsat pod výsledek - tentokrát dvakrát z pozice zakončujícího. Stoprocentní gólovku spálil Kamerunec po krásném pasu napříč celého vápna od Maty, pět minut po obrátce pak poslal těsně mimo bránu míč po příhře od Hazarda.

Chelsea měla více ze hry, nicméně do zakončení se dostávala sporadicky. Po delší pauze prověřil Tremmela střídající Frank Lampard, ale s jeho přízemní ranou neměl gólman Swans větší potíže. V závěru Blues, jako již tradičně, rezignovali na ofenzivní snahu a upjali se na bránění hubeného vedení. To jim díky pečlivé defenzivě a blokování potencionálních střel na bránu, vydrželo až do konce.

Více informací k zápasu

Cardiff City - Southampton FC 0:3

26.12.2013 16:00

Góly: 14. Jay Rodriguez, 20. Jay Rodriguez, 27. Rickie Lambert

Southampton veze z Cardiffu první vítězství po osmačtyřiceti letech, pro svěřence Mauricia Pochettina je však podstatný konec šest zápasů dlouhé série bez vítězství, o kterém rozhodli třemi zásahy během třinácti minut prvního dějství. Cardiff se naopak pomalu potápí do sestupových vod.

Svatí vstoupili do utkání s výraznější chutí po gólech, přesto museli děkovat Peteru Wittinghamu, který po centru Noona střílel osamocen pár kroků od branky, ta pro něj byla ovšem příliš malá. Ve 14. minutě se tak mohlo sklízet zasloužené ovoce, když Cork našel kolmou přihrávkou Lallanu, ten zavezl balón do šestnáctky, kde následně hledal před odkrytou brankou Rodrigueze, a ten se nemýlil.

Hosté drželi balón jasně častěji na svých kopačkách, zuby ovšem tasily při rychlých kontrech. Ve 20. minutě poslal Lambert pas na Rodrigueze, ten se rychlým pohybem ocitl sám proti brankáři a i podruhé uspěl. A hned v další moment mohlo být s domácími ještě hůře, když právě přihrávající Lambert sám naběhl na přízemní centr a jen těsně nedosáhl ve vyložené pozici.

To ho však mrzelo pouhých pět minut, když centr po rohovém kopu prodloužil hlavou Rodriguez a zkušený Angličan neměl problémy zblízka navýšit rozdíl na tři góly. Domácí hráči se následně chovali jako jejich fanoušci - tiše a nezúčastněně.

Ticho však zřejmě nebylo v šatně a Cardiff přeci jen vyběhl do druhé půle aktivněji. Po pěti minutách byl blízko, ale po chaosu způsobeném špatným zásahem Gazzanigy proti rohovému kopu nebyli dostatečně důrazní.

I následující snahy, ať o přímý průnik či centr, končily pouze u dobrých myšlenek a Southampton tak až překvapivě klidně ochraňoval vyhaslé naděje soupeře a nedovolal žádné jiskře delší život. Samotní Svatí se nikam hnát nemuseli a po úžasné první půli tak nechali touhy gólů chtivých diváků nenaplněné.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Crystal Palace 0:1

26.12.2013 16:00

Góly: 90+2. Dwight Gayle

Aston Villa prožívá, ostatně jako již obvykle, nepříjemné vánoční období. Na tradiční den fotbalu si inkasovaným zásahem v posledních vteřinách připsala čtvrtou porážku v řadě a manažer Paul Lambert má co řešit v útočné fázi jeho celku. Crystal Palace se pod novým lodivodem zvedá ze dna a po měsíci si připisuje další vítězství ze hřiště soupeře.

O velkolepý nástup se pokoušeli hráči Villans a jejich převahu v úvodních deseti minutách prezentovalo dvaaosmdesát procent držení míče. To bylo ovšem tak to jediné, čím se mohli pochlubit. Postupem času vyrovnávající se hra však nabízela tu samou nemohoucnost na obou stranách.

Šlo především o finální část útočného snažení. Přestože se tak Crystal Palace co chvíli ocital v těsné blízkosti Guzanovy šestnáctky, brankář se nemusel přemáhat k ničemu, co by ho nutilo k pohybu. Až v poslední minutě nastavení se po rohovém kopu dostal k nebezpečné hlavičce Kozák, ani tehdy Speroni zasahovat nemusel, jeho práci zastal velmi dobře Mariappa.

Naopak v druhém dějství se o zábavu staral již po dvou minutách tým Tonyho Pulise, když se Bolasie hravě dostal do vápna, zpětnou přihrávkou našel Puncheona, ten měl trestuhodné množství času na zpracování a následnou ránu přes obránce musel parádním zákrokem likvidovat Guzan.

Trestat mohl Weimann po perfektním pasu Delpha, ale uspěchaným volejem mířil jen do připraveného brankáře. Vzápětí se zvedala hladina emocí na druhé straně, po střele Bannana vyrážel Guzan balón do tyče a ven.

Ten se musel činit i v 65. minutě, když přihrávka prošla vápnem až k osamocenému Puncheonovi, ten měl opět několik vteřin na uklidnění, přesto se dočkal pouze rohového kopu. Přitom se předtím strachovali především obránci hostů, tragicky nepřesná či nedůrazná zakončení však rychle věci uklidňovala.

Vše tak nakonec rozhodla až druhá ze tří nastavovaný minut. Silou vůle bránící se hosté dostali jedinečnou možnost v podobě úniku prvoligového nováčka Dwighta Gayla, proti kterému stál jediný obránce. Čtyřiadvacetiletý Angličan se s ničím nepáral z hranice vápna vypálil a trefil se dokonale k tyči.

Více informací k zápasu

Norwich City - Fulham FC 1:2

26.12.2013 16:00

Góly: 13. Gary Hooper - 33. Pajtim Kasami, 87. Scott Parker

Fulham po devíti letech vykrádá stadion Norwiche a připisuje si veledůležité druhé prosincové vítězství. Přestože herní projev byl zřetelně nervozní, podařilo se hostům otočit nepříznivý stav a vynořit se ze studených vod.

Opatrný úvod z obou stran s nepovedenými pokusy o průnik do vápna soupeře zrovna neprorokoval brzkou změnu skóre. Štěstí ovšem stálo u Kanárků, když se po špatné rozehrávce hostů dostal k míči Elmander a nahrál Hooperovi, který z dálky opřel svůj pokus o záda jednoho z obránců a následný oblouček zapadl až do sítě.

K vyrovnání měl blízko ve 20. minutě Sidwell, jenž dostal míč před šestnáctku od Richardsona, aby o pár decimetrů minul levou tyč. Nervózní obrana hostů připravila pět minut poté další skvělou příležitost Hooperovi, ten však z hloubi vápna mezi tři tyče nezamířil. Následně si během jedné minuty dvakrát oddychl Ruddy, když se nejprve přímý kop Richardsona vznesl těsně nad břevno a následně Duff v pádu usměrnil centr vedle jeho branky.

A Cottagers se srovnání kroku blížili velkou rychlostí. Ve 32. minutě ještě slavil Parker předčasně, když se pro hraní rukou gól neuznal, za další dvě minuty ale Kasami poslal chytře přímý kop z pětadvaceti metrů po zemi a pod letící zdí dosáhl úspěšné rány. Ve zbylých deseti minutách se oba celky snažily především uchránit se od manka a koncentrované defenzívy lehce odolávaly nájezdům bez myšlenky.

Vrátit vedení domácí straně mohl po centru Sondgrasse Fer, ale hlavičkou v osamoceném výskoku neuspěl proti výbornému Stockdaleovi. I nadále se zdálo, že chuť po vítězství sílí především u Norwiche, o to více mizerně se cítil v 67. minutě Kačiniklić, který místo útoku tváří v tvář brankáři volil ústup v podobě nepřesné přihrávky.

Deset minut před koncem řádné hrací doby měl vítězný gól na hlavě Rodallega, ale Johnson na poslední chvíli vykryl brankáře a odvrátil mimo. Když už se zdálo, že střelný prach hostům došel a tlačit opět začali především Kanárci, přišla děsivá rána od Parkera z dobrých třiceti metrů a otočil tak v samém závěru celý příběh.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Stoke City 5:1

26.12.2013 16:00

Góly: 44. Loïc Rémy, 48. Yoan Gouffran, 56. Loïc Rémy, 66. Yohan Cabaye, 80. Papiss Cissé (pen.) - 29. Oussama Assaidi

Potters se sice na půdě Newcastlu ujali brzkého vedení, ovšem vinou dvojnásobného vyloučení tento stav dlouho neudrželi a nakonec si odvážejí pětibrankový nášup. NUFC tak zůstává pohárovým místům na dohled.

Skvělou pohodu NUFC, který z posledních osmi zápasů opanoval rovnou šestici, mohl záhy potvrdit Ben Arfa, ovšem jeho rána se mezi tři tyče nevešla. Hned dvakrát odpovídal dalekonosným pokusem obávaný dělostřelec Adam, ani jeden z jeho pokusů se však do prostoru ohraničeném třemi tyčemi o fous nevešel. Bývalý tahoun Blackpoolu však zanedlouho oslovil Assaidiho, který se zbytečně nerozpakoval a vydařenou střelou překonal bezmocného Krula - 0:1.

Pět minut před koncem prvního poločasu však Whelan fauloval Cabayeho, za což od sudího Atkinsona uviděl druhou žlutou a následně červenou kartu! Frustraci Stoku a manažera Marka Hughese jen o pár chvil později dokonal Wilson, který ve vápně nedovoleně zastavil Rémyho a kromě červené karty byla nařízena rovněž penalta pro domácí - Sörensen ale vystihl směr střely a Rémyho pokus lapil! Mrzet to však Newcastle nemuselo, protože ještě před pauzou ten samý hráč přeci jen vyrovnal na průběžných 1:1.

Čekání na dokonání obratu netrvalo dlouho. Krátce po opětovném rozehrání Ben Arfův centr vyrazil Sörensen pouze k Gouffranovi, který si už dokázal poradit - 2:1. Prvně jmenovaný záhy sice zacílil pouze do tyče, ale zřejmě definitivní úder zasadil hostující družině Rémy, který těžil z přihrávky od Sissoka a zvyšoval tím už na 3:1! Mezitím Straky opětovně nastřelily brankovou konstrukci a znovu v tom měl prsty skvěle hrající Ben Arfa. Své jméno do střelecké listiny umístil také Cabaye, jenž nekompromisní střelou upravil na 4:1 a konečné slovo si vzal z pokutového kopu střídající Cissé - 5:1.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - West Bromwich Albion 1:1

26.12.2013 16:00

Góly: 36. Christian Eriksen - 38. Jonas Olsson

Čekání na vítězství napsalo z pohledu West Bromwiche Albion další kapitolu. Baggies na White Hart Lane dokonce prohrávali, ovšem vzápětí dokázali srovnat krok a tak i podruhé pod vedením dočasného manažera Keitha Downinga berou alespoň remízu.

Utkání celků, které před nedávnem odvolaly manažery, začal lépe West Brom, který mohl po rychlém protiútoku a pasu Gery poslat do vedení Matěj Vydra, jenž si připsal premiéru v základní sestavě, ovšem na pohotového Llorise nevyzrál! Ten samý hráč si o chvíli později naběhl na centr Morrisona, avšak pro změnu prostor ohraničený třemi tyčemi hledal marně.

A tak následoval trest. Eriksen se postavil k volnému přímému kopu a za pomoci břevna nedal Fosterovi sebemenší naději zasáhnout - 1:0! Radost však Spurs dlouho nevydržela. Hned za dvě minuty se po další standardce ocitl u míče Jonas Olsson a z bezprostřední blízkosti vyrovnal na 1:1. Herní převahu Kohoutů mohl ještě před odchodem na patnáctiminutový odpočinek opět využít střelec první branky Eriksen, ovšem křižnou střelou úspěch neslavil!

Nastavený trend, totiž herní nadvláda Tottenhamu, pokračoval i po obrátce. Paradoxně však ze standardky mohl udeřit Reid, ale z podobné pozice jako pálil Eriksen na Llorise recept nenašel. To na opačném konci hřiště se výbornou střelou prezentoval Rose, ale strážce branky WBA si nakonec mohl oddechnout, neboť projektil mezi tři tyče nemířil. Z volného přímého kopu tak mohl alespoň udeřit Walker, také jemu však radost překazil bezchybně reagující Foster!

Spurs měli i nadále více ze hry, ovšem kýžená druhá trefa stále ne a ne přijít. Další šance měli Sigurdsson a Soldado, ani jeden z nich však nedokázal zacílit do vyznačeného prostoru a shodně se jejich hlavičkové pokusy snesly jenom do boční sítě hostující svatyně.

Více informací k zápasu

West Ham United - Arsenal FC 1:3

26.12.2013 16:00

Góly: 46. Carlton Cole - 68. Theo Walcott, 71. Theo Walcott, 79. Lukas Podolski

Hammers nedokázali vylepšit bídnou bilanci ze zápasů proti Arsenalu a také z dalšího vzájemného londýnského derby odchází poraženi. WHU přitom nezačalo špatně, ovšem těsné vedení nakonec k bodům nevedlo...

Další z londýnských derby podle očekávání hned od prvotního uvedení míče do hry nabídlo oboustranně intenzivní fotbal, který byl lemován nemalým množstvím osobních soubojů. Jako první zahrozili Gunners, ovšem Sagnův centr nabíhajícího Girouda nenašel. Odpověď si nachystal Noble, ovšem Szczesny jeho standardku směřující do šibenice vytěsnil!

Na druhém konci hřiště hlavičkoval Cazorla, ale rovněž Adrian se prezentoval spolehlivým zákrokem a kulatý nesmysl za svá záda nepustil. Postupem času se hrálo bez výraznějších možností na obou stranách. Z tohoto trendu lze vyjmout šanci Walcotta, který si ukázkově naběhl za obranu, avšak poté zacílil jenom do boční sítě! Cazorla a Ramsey pro změnu tři tyče nenašli.

Tři minuty před koncem úvodního dějství Özil nastartoval Girouda, ten ale obrovskou šanci nevyužil a z malého vápna vůbec nedokázal zakončit. WHU se vytrvale bránilo a během nastaveného času se mohlo z ničeho nic radovat, když Nolan dostal přesný míč za defenzivní linii Kanonýrů, ale proti vybíhajícímu Szczesnymu uspět nedokázal a míč do prostoru branky nenasměroval! Krátce nato hledal Gibbs nabíhajícího Girouda, ten však opakovaně na balón nedosáhl.

Ihned po příchodu z kabin pak udeřili Hammers. Nolanovu střelu sice ještě Szczesny dokázal vyrazit, ovšem Carlton Cole už měl následně před sebou jednoduchou práci - 1:0! Tento moment pochopitelně nalil WHU čerstvou krev do žil. Využít toho mohl Jarvis, tváří v tvář si však na brankáře Arsenalu nepřišel! A do třetice si centr O'Briena našel opět Carlton Cole, kterému se sice podařilo překonat brankáře, avšak prostor ohraničený třemi tyčemi nenalezl.

S příchodem šedesáté minuty se začalo kormidlo hry dostávat do rukou Gunners. Nejdříve z dálky napřáhl Cazorla, ale Adrian jeho snahu vyrazil a následně si poradil i s pokusem Özila! Domácí se však ze zvyšujícího tlaku nedokázali vymanit a následoval tak zasloužený trest: Cazorla předal do strany na Walcotta, který udělal s míčem pár kroků do středu a poté přízemní střelou nachytal Adriana na švestkách - 1:1. Dokonat obrat mohl čerstvý Podolski (nahradil zraněného Ramseyho), ale tři tyče nenašel. West Ham naprosto vypadl z role a víceméně se pouze bránil...

Aktivní německý reprezentant na sebe upozornil i za okamžik, kdy jeho centr směřující do šestnáctky přizvedl jeden z obránců a Walcott už si na zadní tyči z bezprostřední blízkosti věděl rady - 1:2! Jistotu mohl pro hosty zařídit sám bývalý hráč Kölnu nebo mnichovského Bayernu, ovšem na skvěle reagujícího Adriana si nepřišel! Odměna za aktivitu však na sebe nenechala čekat příliš dlouho a deset minut před koncem řádné hrací doby se Podolski přeci jen dočkal - 1:3.

Více informací k zápasu

Everton FC - Sunderland AFC 0:1

26.12.2013 16:00

Góly: 25. Sung-yueng Ki (pen.)

Že zrovna dnes Everton násilně ukončí svoji sérii neporazitelnosti, to čekal málokdo. Deset utkání bez porážky musel přerušit poslední tým tabulky Sunderland, který tak venku vyhrál poprvé od dubna letošního roku. Toffees navíc doma skončil bez bodu naposled téměř před rokem s Chelsea.

O výsledku utkání rozhodla třiadvacátá minuta, kdy si Leon Osman aktivně seběhl pro krátký míč k Howardovi, jenže s ním zle naložil. Pod tlakem Ki nedokázal převalit míč podrážkou a korejský záložník najednou mohl utíkat sám na branku. Na kličku mu skočil i brankář Howard, který jej navíc ve snaze o zákrok fauloval.

A přišel dvojí trest. Kromě pokutového kopu uviděl americký brankář také červenou kartu. K exekuci se postavil sám postižený, a byť náhradní gólman Robles vystihl směr střely, nedosáhl na něj. Úspěšnější už byl při šanci Larssona, jehož odmítl skvělým zákrokem. Za stavu 0:1 nicméně nemohl být příliš pozitivní.

Ve druhém poločase se k akci osmělil i papírový favorit utkání z Liverpoolu. Zakročit tak musel Vito Mannone, jenž zabránil míči v cestě za jeho záda po hlavičce Jagielky. Ještě lepší zákrok vytáhl proti pokusu Ovieda a založil si tak na druhé čisté konto v řadě.

Snaha Martinezových svěřenců neutichala, ale gólman Mackems byl stoprocentní i proti střele Barkleyho. Stopku vystavil nadějím Evertonu i Fabio Borini, který na brankové čáře odvrátil hlavičku Nikicy Jelaviće.

Více informací k zápasu

Hull City - Manchester United 2:3

26.12.2013 13:45

Góly: 4. James Chester, 13. David Meyler - 19. Chris Smalling, 26. Wayne Rooney, 66. James Chester (vl.)

Neuvěřitelný zápas byl nabídnut přítomným divákům na KC Stadium, kde měl Hull záhy k dispozici již dvoubrankový náskok, ovšem ještě před odchodem do kabin United srovnali krok a po změně stran obrat dokonali...

Tigers dali vzpomenout na povedená domácí vystoupení (celkově sedmá nejlepší bilance před vlastními fanoušky) a kýžená odměna za aktivní vstup do utkání na sebe nenechala dlouho čekat: Bruce po rohovém kopu na zadní tyči vyhrál hlavičkový souboj s Rooneym a Chester už následně jen z bezprostřední blízkosti prodloužil kulatý nesmysl do sítě - 1:0.

Favorit se na druhé straně zahříval jen velmi pozvolna. Welbeck předal balón Youngovi, ten však na pozorného McGregora recept nenašel. Po čtvrthodině hry navíc Jonny Evans trestuhodně přihrál ve vápně Meylerovi, jeho rána sice směřovala jen na nachystaného De Geu, ovšem prvně jmenovaný změnil dráhu letu míče tak šikovně, že kulatina skončila mezi třemi tyčemi - 2:0! Hned záhy musel David Moyes ze hry stáhnout zraněného Rafaela, kterého nahradil mladík Adnan Januzaj. Krátce nato se Rooneyho standardka spojila s hlavou Smallinga a bylo to 2:1.

ManUtd zvýšil tempo a domácí ekipa rázem nevěděla, kam dřív skočit. Rooney měl k dispozici další z řady volných přímých kopů, ovšem Welbeck tentokráte nedokázal zamířit přesně. Stejně dopadl vzápětí také Cleverley, jenž si našel míč rozehraný od rohového praporku, avšak skvěle reagující McGregor byl proti jeho usměrnění mezi tři tyče! A do třetice Januzaj oslovil na zadní tyči Rooneyho, který se tak z nahrávače proměnil na střelce, ale z první vysoko přestřelil.

Bývalý hráč Toffies se nakonec však přeci jen dočkal. Psala se 26. minuta, když si bleskově zpracoval pas od Welbecka a fantastickou ranou do šibenice nedal strážci domácí branky sebemenší naději zasáhnout - 2:2! Rázem se mohlo začínat od nuly. Ruďí ďáblové byli pochopitelně na koni (jednu chvíli měli až 69 % držení míče) a dokonat obrat mohl opět "Wazza", ale na výstavní centr Valencii o fous nedosáhl. Zbytek prvního dějství už další zajímavé šance nenabídl...

O pauze udělal domácí manažer Steve Bruce hned dvě změny: Allan McGregor podle očekávání uvolnil místo pro Steva Harpera, který se už dobrých patnáct minut před koncem prvního poločasu rozcvičoval, nevýrazného Davida Meylera poté nahradil zkušený Robert Koren. Jako první se poté ke slovu přihlásili opět hráči Hullu, ale Sagbo si na De Geu nepřišel.

Houževnatý nováček se však za velké podpory z hlediště rozhodně nevzdával a po hodině hry natáhl z velké dálky Huddlestone, jeho dělovka ale našla pouze dobře postaveného Evru! Ten samý hráč ale vzápětí rozehrál míč od rohového praporku, na který se suverénně nejvýše vyšrouboval Figueroa, ovšem jeho hlavička si to namířila jen do horní tyčky manchesterské svatyně! Nedáš - dostaneš. Ze strany centroval do šestnáctky Young a Chester si za přispění dotírajícího Rooneyho srazil kulatinu do vlastní branky - 2:3! Kýžený obrat tak byl přece jenom dokončen.

Závěrečné minuty se odehrávaly ve znamení tlaku Hullu, kterému nejprve nabídl skvělou možnost na vyrovnání chybující De Gea, ovšem Tigers tuto šanci nevyužili. Sudí Oliver, podobně jako na konci prvního dějství, nastavil tři minuty a právě v závěrečné třetině nastaveného času mohl Manchester poslat do kolen Chester, ale z úhlu na španělského brankáře nevyzrál!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Arsenal FC18123336:1839
2.Manchester City18122453:2138
3.Chelsea FC18114333:1837
4.Liverpool FC18113443:2136
5.Everton FC1897229:1734
6.Newcastle United18103529:2333
7.Manchester United1894531:2231
8.Tottenham Hotspur1894519:2431
9.Southampton FC1876525:1827
10.Stoke City1856718:2621
11.Swansea City1855823:2420
12.Hull City1855816:2320
13.Aston Villa1854917:2419
14.Norwich City1854916:3119
15.West Bromwich Albion1838719:2417
16.Cardiff City1845913:2817
17.Crystal Palace18511212:2716
18.Fulham FC18511219:3516
19.West Ham United18351015:2514
20.Sunderland AFC18341113:3013

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1405)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele