Premier League - preview 38. kola: Bitva o titul vrcholí

22.05.2022, 10:03, aktualizováno 22.05.2022, 10:03
Previews
Etihad Stadium (© AFP)
O anglickém mistrovi musí rozhodnout až poslední kolo a trumfy v rukou třímá Manchester City, který hostí Aston Villu, v případě ztráty může ještě doufat v zaváhání Liverpoolu v souboji s Wolverhamptonem. Tottenham bude v Norwichi potvrzovat Ligu mistrů, o záchranu si to na dálku rozdají Burnley a Leeds...
Arsenal FC - Everton FC  (neděle 17:00)
Arsenal střídá podařená období s těmi mizernými a už několik týdnů má jistý návrat do evropských pohárů, nereálně ale vypadá jeho účast v Lize mistrů. Kanonýři prohráli dvakrát za sebou a v posledním kole potřebují porazit Everton, nejedná se ale o jedinou podmínku.

Svěřenci Mikela Artety nedávno selhali v klíčovém derby proti Tottenhamu, naposledy navíc padli v Newcastlu a jejich manko na Tottenham činí dva body. Vzhledem k velkému rozdílu ve skóre potřebují porážku Kohoutů a ta není příliš pravděpodobná vzhledem k tomu, že Tottenham cestuje na půdu posledního Norwiche.

"Jsem extrémně zklamaný. Hráči Newcastlu pracovali po celý zápas desetkrát lépe než my. Ani zdaleka to nebyl výkon, který musíte předvádět k postupu do Ligy mistrů," hodnotil Arteta duel v Newcastlu.

"Od první do poslední minuty jsme si nezasloužili ani být na hřišti. Nedodržovali jsme herní plán, neposlouchali jsme trenéra. Byl to naprosto katastrofální výkon," nebral si servítky záložník Granit Xhaka. Devětadvacetiletý fotbalista byl společně s Mohamedem Elnenym nejstarším hráčem týmu, žádný další jejich spoluhráč v základní sestavě nebyl starší 24 let.

"Na věku vůbec nezáleží. Jestli někdo není připravený na takový zápas, ať zůstane doma. Jestli je někdo nervózní, ať zůstane doma nebo je na lavičce. S takovým výkonem si nezasloužíme hrát Ligu mistrů ani Evropskou ligu," dodal Xhaka.

Na marodku Arsenalu se rychle vrátil japonský obránce Takehiro Tomiyasu a jeho nedělní start je hodně nejistý, fit nejsou ani Kieran Tierney a Thomas Partey a tréninkové úlevy tento týden měli Emile Smith Rowe, Gabriel Magalhaes a Ben White. Po karetném trestu je opět k dispozici Rob Holding.

V Goodison Parku si mohou konečně oddechnout, mizerná sezona měla vynikající začátek a nakonec i konec, poslední triumf nad Crystal Palace totiž znamenal definitivní stvrzení záchrany v Premier League. Manažer Frank Lampard tak může spřádat plány na příští sezonu.

"Je třeba udělat spoustu rozhodnutí, aby se taková sezona už neopakovala, Everton nemá místo v Premier League garantované. Do této situace jsme se dostali na základě toho, že jsme si zasloužili v ní být. Zachránili jsme se a je to skvělý pocit, ale čeká nás spousta práce. Klub se musí posouvat dopředu a k tomu je třeba obrovské zlepšení. Zlepšit se musí všichni, a to už od letní přípravy," uvědomuje si někdejší vynikající záložník.

Evertonu ani na závěr sezony nepomohou Andros Townsend a Nathan Patterson. Zdravotní problémy má Yerri Mina a nepravděpodobný je rovněž start Fabiana Delpha. Na marodce je rovněž Salomon Rondón, po karetním trestu se naopak vrací Jarrad Branthwaite.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Cedric, Holding, Gabriel, Tavares - Xhaka, Elneny - Saka, Odegaard, Martinelli - Nketiah.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Branthwaite, Godfrey, Keane - Iwobi, Alli, Doucoure, Mykolenko - Gray, Calvert-Lewin, Richarlison.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.08 - 8.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brentford FC - Leeds United  (neděle 17:00)
Poslední kolo letošní sezony anglické ligy nerozhodne jenom o majiteli titulu a poslední vstupenky do Ligy mistrů, ale rovněž o tom, kdo doprovodí Watford a Norwich o patro níže. Záchranu si zajistí jenom jeden z dvojice Burnley, Leeds, horší výchozí pozici má druhý jmenovaný celek.

Leeds United nevyhrál pětkrát za sebou, z těchto duelů vytěžil jen dva body a naposledy jenom remizoval s Brightonem. Na svém kontě má stejně jako Burnley 35 bodů a disponuje mnohem horším skóre - v neděli tak na stadionu Brentfordu musí získat více bodů, než kolik jich uhraje Burnley proti Newcastlu.

Brentford se nachází ve zcela jiném psychickém rozpoložení. Londýnský nováček už hodně dlouho ví, že si Premier League zahraje rovněž v příštím ligovém ročníku, v tabulce je jedenáctý a ještě může předskočit desátý Brighton. Ve prospěch domácích hraje i aktuální forma, z posledních deseti zápasů brali všechny body hned sedmkrát.

V sestavě Brentfordu se určitě neobjeví Ethan Pinnock, Saman Ghoddos a Mathias Jorgensen, ohrožen je start Madse Becha Sorensena a malou šanci na účast v duelu má Frank Onyeka.

Zaplněná marodka pak hodně trápí Leeds a manažer Marsch doufá, že bude moci využít služeb Patricka Bamforda, k dispozici by určitě měl být Robin Koch. To nic nemění na četnosti absencí, zranění jsou Stuart Dallas, Adam Forshaw, Crysencio Summerville a Tyler Roberts, karetní tresty si odpykávají Daniel James a Luke Ayling, druhý jmenovaný toho využil a šel na operaci s kolenem.
Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Raya - Canos, Ajer, Jansson, Henry - Jensen, Norgaard, Eriksen - Mbeumo, Toney, Wissa.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Koch, Llorente, Cooper, Firpo - Klich, Phillips - Raphinha, Rodrigo, Harrison - Gelhardt.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.89 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Wolverhampton Wanderers  (neděle 17:00)
Liverpool do posledního kola živí naději na zisk anglického titulu a v neděli odpoledne potřebuje nutně porazit Wolverhampton. Další podmínkou je pak ztráta Manchesteru City, který bude v souběžně hraném duelu hostit Aston Villu.

Svěřenci Jürgena Kloppa v této sezoně prohráli jen tři zápasy a to je jedna porážka, konkrétně v odvetě osmifinále Ligy mistrů od Interu Milán, ani nemusela mrzet. Naposledy vyhráli na půdě Southamptonu a dokázali se vypořádat s absencemi několika klíčových hráčů jako Virgil van Dijk nebo Mohamed Salah.

"Mám velkou radost z našeho výkonu. Tihle kluci? Je to jako mít ferrari v garáži. Pustíte je a oni zahrají takhle. Ani nepamatuju, kdy Harvey (Elliott) nastoupil naposledy, Curtis (Jones) neměl zápasový rytmus. A Minamoto? Je zločin, že nehraje častěji," hodnotil poslední duel Klopp.

Reds mohou letos získat celkem čtyři trofeje, dvě už mají v kapse a k triumfu v Premier League mají poměrně daleko, mnohem lepší výchozí pozici má Manchester City. "Pokud někdo chce, abychom se stali mistry, potřebujeme nejprve zvítězit a Aston Villa musí bodovat se City. Není to pravděpodobné, ale je to možné. To stačí. Nikdy se nevzdáváme. Zkusíme to, čeká nás poslední domácí utkání sezony. Atmosféra bude vynikající a pokusíme se toho využít. Odvedeme svou práci. Fotbal je někdy nevyzpytatelná hra. Uvidíme, ale musíme se soustředit na sebe," nechal se dále slyšet někdejší kormidelník Dortmundu.

Liverpool příští týden ještě čeká finále Ligy mistrů a v souvislosti s tím přicházejí dobré zprávy z marodky. Hodně rychle se uzdravují Van Dijk, Salah i Fabinho, dlouho by neměl chybět ani Joe Gomez. V neděli ale ani jeden z nich pravděpodobně ještě nenastoupí.

Wolverhampton měl šanci probojovat se do evropských pohárů a přišel o ni kvůli špatnému závěru sezony. Vlci nevyhráli už v šesti zápasech za sebou, což představuje jejich nejdelší čekání na triumf v celém ligovém ročníku. Z Anfield Road si navíc pravidelně vozí porážky, v posledních devatenácti vzájemných duelech tady padli sedmnáctkrát.

Ani Bruno Lage nebude mít k dispozici kompletní tým, mimo hru jsou Max Kilman (kotník), Nelson Semedo (stehenní sval) a Romain Saiss (koleno).
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Konaté, Robertson - Keita, Henderson, Thiago - Mané, Jota, Díaz.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Boly, Coady, Toti - Jonny, Neves, Moutinho, Dendoncker, Ait-Nouri - Jiménez, Neto.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.85 - 23.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Aston Villa  (neděle 17:00)
Až do posledního kola musí o obhajobu titulu bojovat Manchester City. Svěřencům Pepa Guardioly nedává spát rozjetý Liverpool a před závěrečným kolem činí rozdíl mezi oběma týmy jen jeden bod. Úřadující mistr má má v rukou všechny trumfy.

Před týdnem přitom měli Citizens problémy, když nastoupili na půdě West Hamu United a museli dotahovat dvoubrankové manko. To se jim povedlo a nemuselo zůstat jenom u remízy 2:2, Riyad Mahrez ovšem v závěru neproměnil pokutový kop.

Boj o trůn tak zůstává otevřený až do konce a domácí mají výhodu. Před vlastními fanoušky potřebují porazit Aston Villu, kterou přehráli v jedenácti z posledních dvanácti vzájemných duelů. V případě ztráty budou na dálku fandit Wolverhamptonu.

"Budeme se soustředit jenom na sebe. Vše máme ve svých rukách, zápas v Liverpoolu nás zajímat nebude," říká Guardiola.

Do sestavy Manchesteru City se po zdravotních problémech vracejí obránci Kyle Walker a John Stones. Mimo hru zůstává Rúben Dias, otazník se vznáší nad startem Fernandinha.

Aston Villa v průběhu sezony vyměnila manažera, vedení birminghamského klubu vsadilo na Stevena Gerrarda a tým pod jeho vedením dal sbohem sestupovým příčkám. Villans jsou čtrnáctí a sestupové potíže se jich nějakou dobu netýkají, navíc nepouštějí body potřebným, o čemž se v týdnu přesvědčilo Burnley (1:1).

Právě Gerrard bude mít v posledním kole velkou motivaci, jakožto legenda Liverpoolu by svému dlouholetému zaměstnavateli rád pomohl k titulu. "Budeme hrát o tři důležité body, stále máme naději posunout se v tabulce o něco výše. Bylo by pěkné, kdybychom naše fanoušky potěšili ještě něčím. Čeká nás špičkový klub, který se naučil postupovat do závěrečných fází Ligy mistrů. Manchester City má špičkové hráče i špičkového manažera, ale všichni budou pod velkým tlakem. Připravíme se nejlépe, jak jen to bude možné, pokusíme se to domácím hodně znepříjemnit," slibuje Gerrard.

V sestavě birminghamského klubu se neobjeví Ezri Konsa a společnost na marodce mu dělá Kortney Hause, stoprocentně fit stále není Leon Bailey.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Cancelo, Stones, Laporte, Zinčenko - Silva, Rodri, De Bruyne - Sterling, Jesus, Grealish.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Cash, Chambers, Mings, Digne - McGinn, Luiz, Ramsey - Coutinho - Watkins, Ings.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.82 - 18.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - Tottenham Hotspur  (neděle 17:00)
Tottenhamu se v závěru sezony daří a odměnou mu je posun na čtvrté místo tabulky, které zaručuje účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Jediným konkurentem Kohoutů je jejich londýnský rival Arsenal a svěřenci Antonia Conteho nemohou mít lepší výchozí pozici.

Tottenham před deseti dny zvládl souboj s Arsenalem (3:0), na tento výsledek navázal proti Burnley a potěšil ho i nezdar Kanonýrů v Newcastlu. Před posledním zápasem jsou karty rozdány jasně - Tottenham má o dva body více a na půdě posledního týmu tabulky by mu měla stačit i remíza.

"Poučili jsme se z minulé sezony, hodně jsme zapracovali na psychice. Každou sezonu se dostanete do problémů a přijde série špatných výsledků, ale musíte jít dál, dostat se z toho a vrátit se na vítěznou cestu," říká defenzivní specialista Eric Dier.

"Conte změnil všechno, a to hned od svého příchodu. Trénuje se jinak, úplně se změnila disciplína. Manažer má obrovské zkušenosti a těšíme jak z jeho osobnosti, tak zkušeností," chválí Dier svého nadřízeného.

Norwich v průběhu sezony oživil naděje na záchranu, konec se mu ovšem nepovedl a opět poputuje do druhé ligy. V posledním kole může alespoň vylepšit své postavení a posunout se na předposlední místo před Watford.

Domácí mají řádně zaplněnou marodku, mimo hru jsou Andrew Omobamidele, Adam Idah, Kenny McLean, Joshua Sargent, Ozan Kabak a Christoph Zimmermann, se zraněními laborují rovněž Billy Gilmour a Ben Gibson.

Na straně Tottenhamu nebudou k dispozici Japhet Tanganga, Oliver Skipp, Sergio Reguilon a Matt Doherty. Hrát by naopak měl Harry Kane, který kvůli menší viróze vynechal páteční trénink.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Gunn - Aarons, Byram, Hanley, Giannoulis - Rupp, Normann, Lees-Melou - Dowell, Pukki, Rashica.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Sánchez, Dier, Davies - Emerson, Hojbjerg, Bentancur, Sessegnon - Kulusevski, Kane, Son.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.30 - 5.98 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City37286396:2490
2.Liverpool FC37278291:2589
3.Chelsea FC372011674:3271
4.Tottenham Hotspur372151164:4068
5.Arsenal FC372131356:4766
6.Manchester United3716101157:5658
7.West Ham United371681359:4856
8.Wolverhampton Wanderers371561637:4051
9.Leicester City3713101458:5849
10.Brighton & Hove Albion3711151139:4348
11.Brentford FC371371747:5446
12.Newcastle United3712101542:6146
13.Crystal Palace3710151249:4645
14.Aston Villa371361850:5145
15.Southampton FC379131542:6340
16.Everton FC371162042:6139
17.Burnley FC377141633:5135
18.Leeds United378111840:7835
19.Watford FC37652633:7523
20.Norwich City37572523:7922
Zbývající zápasy
22.05. 17:00Brighton & Hove Albion - West Ham United
22.05. 17:00Burnley FC - Newcastle United
22.05. 17:00Chelsea FC - Watford FC
22.05. 17:00Crystal Palace - Manchester United
22.05. 17:00Leicester City - Southampton FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (846)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele