Premier League - preview 37. kola

03.05.2019, 08:18, aktualizováno 06.05.2019, 08:44
Previews
Jasného favorita má dohrávka předposledního kola anglické ligy, v níž stále pokračují dostihy v boji o titul. Liverpool o víkendu uspěl a na tahu je nyní Manchester City, který hraje doma s Leicesterem...
Manchester City - Leicester City  (pondělí 21:00)
Už jen dva krůčky zbývají Manchesteru City k dosažení vysněné obhajoby titulu, který se letos proměnil v nebývale vyrovnanou záležitost. Přestože obdobně suverénní Liverpool kolo co kolo drží se Citizens krok, tým Pepa Guardioly má již na kontě dvanáct ligových výher a nyní potřebuje k udržení prvního místa zvítězit i doma proti Leicesteru.

"Leicester má ohromnou kvalitu," neskrýval Guardiola respekt k soupeři, který již v této sezoně připravil favorita o všechny body v prvním vzájemném zápase a v pohárovém měření sil došel tento duel až do penaltového rozstřelu. "Výkony jejich hráčů na mě udělaly velký dojem. Pro nás se samozřejmě jedná o finále, snad nám v pondělí fanoušci pomohou a my si odvedeme svou povinnost a zvítězíme."

Příznivci Liverpoolu mají želízko v ohni v podobě Brendana Rodgerse, nynějšího trenéra Foxes, jenž dříve právě na liverpoolské lavičce stejně tak usilovně sahal po vytouženém triumfu v Premier League, který mu nakonec rovněž v boji s Manchesterem City těsně unikl. Severoirský manažer však odmítl motivaci, že by svému bývalému zaměstnavateli toužil dodatečně vypomoci. "Myslíme jenom na sebe, musíme se soustředit na vlastní výkon, abychom v těchto posledních zápasech dokázali bodovat. Dává nám to šanci zakončit sezonu na vrcholu a být v dobrém rozpoložení na přípravu do té příští."

"Už jste mě viděli dávat šanci mladým hráčům, abych viděl, jak se poperou s tlakem velkého zápasu," pokračoval Rodgers, jenž má čerstvě skalp Arsenalu a v posledním kole se pro změnu utká s Chelsea. "Budeme se snažit ze všech sil, a to v každém zápase, takže věřím, že máme před sebou velkou příležitost. Rozhodně to nepovažuji za negativum."

Zatímco na straně domácích zůstává stále mimo hru Kevin de Bruyne a otazník visí nad startem Fernandinha, jenž se teprve vrací do hry po drobném zranění kolene, také Leicester se musí vypořádat jen s absencemi Daniela Amarteye a Mattyho Jamese.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Laporte, Zinchenko - Gündogan, Fernandinho, D. Silva - B. Silva, Agüero, Sterling
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Maguire, Evans, Chilwell - Ndidi - Albrighton, Tielemans, Choudhury, Maddison - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 8.43 - 16.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Watford FC  (neděle 15:00)
Sobotního zaváhání Tottenhamu může využít londýnská Chelsea, která se v případě výhry může posunout dokonce na třetí příčku tabulky. Ať už je to ale jakkoliv, Blues prostě a jednoduše potřebují vyhrát - a ideálně oba zbývající zápasy, aby měli jistotu účasti v nadcházejícím ročníku Ligy mistrů. Šance je to tedy obrovská, jenže to už tu letos bylo tolikrát - ostatně všechny čtyři celky bojující o účast v milionářské soutěži se doslova předhánějí v tom, kdo se svou příležitostí naloží hůře. Navíc Watford není vůbec lehký soupeř, Sršně se letos usadily v první polovině tabulky, k čemuž navíc ještě přidaly účast ve finále FA Cupu.

Sezóna Chelsea byla skutečně jako na houpačce - po vydařeném startu přišlo hrozivé zimní vystřízlivění, nepokoje v kabině, dva hrůzostrašné debakly s Bournemouthem a Manchesterem City a sílící spekulace o možném odvolání Maurizia Sarriho. Zdá se však, že by se fotbalistům londýnského celku nakonec sezóna mohla podařit zachránit - od začátku března to sice v jejich podání není žádná hitparáda, vzhledem k formě ostatních protivníků to však momentálně na to čtvrté místo stačí. Pokud by se tak na Stamford Bridge podařilo skončit do čtvrtého místa, ligový cíl by byl splněn. Ani v Evropské lize se to pro Maurizia Sarriho nevyvíjí špatně, jeho ovečky jsou v semifinále a v odvetě budou strážit nadějný výsledek 1:1, který si přivezli z půdy Eintrachtu Frankfurt. Hra sice kolikrát nevypadá zrovna nejlépe, nakonec z toho však italský kouč může vyjít daleko lépe, než by si asi většina fanoušků na začátku března odvážila tipnout.

Watford naproti tomu prožívá veskrze vydařenou sezónu. Tu zahájil hned čtyřmi tříbodovými zápasy v řadě, a i když s postupem času tato počáteční forma samozřejmě opadla, Sršně se stejně udržely v první polovině tabulky. V soubojích s nejlepšími šesti týmy Premier League se jim ovšem pranic nedaří - z dosavadních 11 duelů vytěžili pouze domácí vítězství s Tottenhamem, které se datuje zpět do září 2018, ve všech dalších 10 zápasech skončili na straně poražených. Na Stamford Bridge budou jistě doufat, že se na tomto trendu nic měnit nebude.

Chelsea bude postrádat Garyho Cahilla, kterého trápí potíže s achilovou patou, mimo je pak také dlouhodobě zraněná dvojice Antonio Rüdiger a Callum Hodson-Odoi. Watfordu se po třízápasovém trestu vrací Troy Deeney, mimo však i nadále zůstávají Etienne Capoue, Sebastian Prödl, Miguel Britos a Domingos Quina.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Luiz, Christensen, Alonso - Jorginho, Kante, Barkley - Pedro, Higuain, Hazard
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Femenía, Mariappa, Kabasele, Holebas - Hughes, Cleverley, Doucouré, Pereyra - Deulofeu, Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 6.02 - 9.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Huddersfield Town - Manchester United  (neděle 15:00)
Souboj dvou týmu s bídnou formou uvidí v neděli odpoledne Kirklees Stadium. Již dlouhou dobu jistě sestupující domácí celek přivítá Manchester United, který nadále bojuje o Ligu mistrů. Ta se mu však vinou zaváhání v předchozích kolech stále vzdaluje.

Huddersfield prožívá opravdu špatnou sezónu, během níž nasbíral jen čtrnáct bodů. Mnohem horší je jeho forma v pozdní fázi sezóny, neboť z posledních třiadvaceti utkání získal jen čtyři body, nyní prohrál osmkrát v řadě. Ve čtyřech dubnových utkáních inkasoval už patnáct branek, sám vstřelil pouhopouhé dvě. Pokud nyní inkasuje více než tři góly, stane se jeho obrana tou nejhorší v lize, tak jako tomu je s útokem, jenž rozvlnil síť dvacetkrát. Překvapivě nejlepším kanonýrem je mladý Karlan Grant, jenž v pouhých jedenácti startech nasbíral čtyři trefy. O jednu méně mají jeho spoluhráči Mooy a Jörgensen. S posledně jmenovaným ale kvůli nemoci nemůžou Terriers počítat, naopak Mooy je spolu s Hamerem zpátky ve hře.

O možné přestavbě v posezónní přestávce hovořil Jan Siewert. "Máme nápady, jak přebudovat a vylepšit naši sestavu. Vím, jak bychom měli jít do další sezóny. Někteří hráči v neděli možná odehrají poslední zápas za klub," říká bývalý hráč a současný manažer Huddersfieldu.

Na začátku března vyřadili hráči Manchesteru United PSG, od té doby se ale trápí. Napříč soutěžemi dokázali vyhrát jen dva z deseti zápasů. Z FA Cupu vypadli po prohře ve Wolverhamptonu, pouť Ligou mistrů zase ukončila dvěma výhrami Barcelona. Před týdnem uhráli Red Devils cenný bod proti Chelsea, skóre otevřel Mata, za Blues srovnal Alonso. Ofenziva Solskjaerova mužstva se opírá o vícero mužů a hned tři dokázali dosáhnout desetigólové mety. Nejlépe je na tom Pogba se třinácti trefami, o jednu méně má Lukaku. Rovných deset mají na kontě Rashford a Martial. Absentovat bude už ve zbytku sezóny Bailly, u dalších hráčů jako Lukaku nebo Pogba visí nad startem otazník.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Coleman - Smith, Schindler, Kongolo, Durm - Hogg, Bacuna - Mbenza, Mooy, Lowe - Grant
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Young, Lindelöf, Jones, Shaw - Herrera, Matić, Pogba - Mata - Rashford, Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.18 - 5.56 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Brighton & Hove Albion  (neděle 17:30)
Navzdory katastrofálním výsledkům z posledních týdnů má londýnský Arsenal stále šanci na ukořistění třetí či čtvrté příčky v ligové tabulce, ovšem musí v takovém případě doufat v zaváhání soupeřů a zároveň bezpodmínečně zvítězit v posledním domácím zápase sezony proti Brightonu.

Dobrou zprávou pro Kanonýry je sobotní výhra Crystal Palace na půdě Cardiffu, která stvrdila sestup velšského celku a zároveň znamená jistotu záchrany právě pro jejich nadcházejícího soupeře. Přestože však hosté budou v tomto utkání hrát již pouze o čest, není Arsenal v situaci, kdy si může dovolit takovýto duel podcenit. Tým Unaie Emeryho ostatně prohrál hned čtyři z posledních pěti ligových kol a z pozice favorita na umístění ve "velké čtyřce" je z něj rázem outsider.

Španělský kouč Arsenalu navíc musí brát v potaz i zdravotní stav svého kádru s ohledem na semifinále Evropské ligy. První zápas na Emirates Stadium zvládli Gunners dobře, neboť navzdory špatnému nástupu a brzkému inkasovanému gólu zvládli porazit Valencii 3:1, ovšem odveta ve Španělsku i tak nebude snadnou záležitostí. Přesto Emery stále považuje za prioritu domácí soutěž: "Premier League je pořád nejdůležitější. Pokud vyhrajeme proti Brightonu, čeká nás poslední kolo s Burnley a šance dostat se mezi první čtyřku."

"Je to naše první možnost, jak se kvalifikovat do Ligy mistrů," pokračoval nástupce Arséna Wengera. "Tou druhou je Evropská liga, ale čeká nás venkovní zápas ve Valencii, který bude velmi náročný, a pak ještě případné finále. Premier League tak stále zůstává tou hlavní soutěží, kde chceme dosáhnout na úspěch."

Ještě před samotným zápasem mají Kanonýři naplánováno rozloučení s Aaronem Ramseym a Petrem Čechem, pro něž se jedná o poslední sezonu v severolondýnském klubu. Zatímco Ramsey si již do konce ročníku nezahraje vinou zranění, Čech zůstává brankářskou jedničkou právě pro Evropskou ligu a mohl by tak v neděli naposledy před domácím publikem i nastoupit, byť pravděpodobnější je účast Bernda Lena.

Dobrou zprávou pro domácí je zdravotní stav kapitána Laurenta Koscielného, jenž ve čtvrtek proti Valencii musel předčasně opustit hřiště, ovšem přesto lze očekávat, že francouzský stoper kvůli náročnému programu a čtvrteční odvetě s Valencií tento zápas začne pouze na lavičce náhradníků. Na straně hostí zůstává mimo hru José Izquierdo a Davy Pröpper, avšak duo Kayal-Jahanbaksh by se naopak mohlo do zápasu zapojit.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Mustafi, Sokratis, Monreal - Jenkinson, Torreira, Xhaka, Kolašinac - Özil - Lacazette, Aubameyang
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Bruno, Duffy, Dunk, Bernardo - Knockaert, Gross, Stephens, Jahanbaksh, March - Murray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.21 - 12.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Tottenham Hotspur  (sobota 13:30)
Souboj čtyř týmů o dvě místa v nejprestižnější klubové soutěži pokračuje a ten prozatím nejlépe umístěný z nich, Tottenham, otevře sobotní program předposledního kola Premier League v Bournemouthu. Ten už má záchranu jistou, bojuje však nadále o umístění.

Cherries v poslední době neoplývají bůhvíjakou formou, z posledních dvanácti zápasů zvládli vyhrát pouze dvakrát, na domácí vítězství čekají dokonce od lednového pokoření Chelsea. Před týdnem uhráli pouze remízu 3:3 v Southamptonu, když po gólech Goslinga a Wilsona v poločase vedli, avšak po obratu Saints musel v závěru zachraňovat remízu další trefou Wilson. Právě on je nejlepším kanonýrem svého celku, ke čtrnácti brankám navíc přidal ještě devět asistencí. V závěsu za ním je jeho partner z útoku King, jenž rozvlnil síť jedenáctkrát. O distribuci balónů k nim se stará hlavně Ryan Fraser, který je spolu s Hazardem nejlepším nahrávačem v lize. Komplikací budou četné absence, mimo hru zůstávají Cook, Daniels, Francis, Rico, Stanislas a Surman, pochyby panují nad startem dalších hráčů včetně Brookse nebo Solankeho.

Eddie Howe má ze soupeře pochopitelně respekt. "Tottenham má výtečného manažera se skvělými hráči. To, čeho v této sezóně dosáhl, je zásluha Mauricia a jeho týmu. Víme, že budou hrát naplno po celý zápas," říká mladý manažer Třešní.

Ani Tottenhamu se v poslední době nedaří, z předchozích pěti zápasů zvládl jen jediný, třikrát navíc vyšel gólově naprázdno. Po dvou porážkách na Etihadu dokázal uspět proti Brightonu, další dva domácí zápasy už Spurs tolik nevyšli. Před týdnem podlehli kvůli Antoniovu gólu West Hamu, v úterý navíc nezvládli vstup do semifinále Ligy mistrů, když opět neskórovali a nestačili na Ajax. Oproti zápasu s holandským celkem jsou připraveni do hry naskočit dvanáctigólový Son a Janssen. Mimo hru zůstávají Aurier, Lamela, Winks a především nejlepší kanonýr Kohoutů Harry Kane, jenž se již trefil sedmnáctkrát.

O neuspokojivé formě ví i lavička Londýňanů. "Možná že současné okolnosti pro nás nejsou těmi nejlepšími, ale nyní se musíme semknout. To je to nejlepší, co můžeme udělat. Nesmíme o všem moc přemýšlet, musíme tam jít a zkusit dosáhnout toho, co chceme," burcuje její šéf Mauricio Pochettino.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Clyne, Cook, Mepham, Aké - Ibe, Hyndman, Lerma, Fraser - King - Wilson
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Foyth, Sánchez, Alderweireld, Davies - Sissoko, Dier, Eriksen - Alli - Son, Lucas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.75 - 4.74 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Southampton FC  (sobota 16:00)
Southampton před týdnem remizoval proti Bournemouthu a tento bod mu již dal definitivní jistotu záchrany. I tak ale bude chtít zakončit sezónu úspěšně, třeba při posledním venkovním utkání na půdě West Hamu. Ten se již dlouhou dobu pohybuje v klidném středu tabulky.

Hammers před dvěma týdny ukončili sérii tří porážek a dokázali uhrát bod proti Leicesteru, minulý víkend na půdě Tottenhamu byli ještě úspěšnější a zásluhou Antoniovi trefy zvítězili 1:0. Obecně se jim však daří na vlastním stadionu, kde z posledních devíti utkání prohráli jen jednou, na konci března proti Evertonu. Na útočné polovině nemají Kladiváři žádnou výraznou oporu, nejlepší střelec Felipe Anderson má na kontě devět branek a nepatří v Premier League ani mezi top 30. O to důležitější jsou zákroky Lukasze Fabianského, jenž zastavil míč v cestě do sítě nejvícekrát ze všech gólmanů. Nyní se West Hamu do hry vrací Lanzini a Creswell, comeback je možný i u Sáncheze a Nasriho.

Dosavadní průběh své první sezóny na lavičce Hammers okomentoval Manuel Pellegrini. "Užil jsem si to. Přišel jsem do velkého klubu, do nejlepší ligy, takže jsem šťastný. Rád bych viděl v příští sezóně zlepšení, poprvé jsem se nekvalifikoval do Evropy, tak snad příště to klapne," věří zkušený manažer.

Saints prožili úspěšné období od konce února do poloviny dubna, kdy vyhráli čtyři ze šesti utkání. Ve zbývajících třech zápasech však nedokázali naplno bodovat a uhráli jen dvě remízy. Tu poslední před týdnem proti Bournemouthu. Skóre otevíral za Southaampton Long, po pauze otáčeli Ward-Prowse a Targett. Co se týče opor v soupeřově vápně, všichni čtyři nejlepší kanonýři jsou Britové. Po sedmi brankách mají na kontě Ings a Ward-Prowse, o dvě méně Redmond a Long. Na ty se budou hosté spoléhat tím spíše proto, že obránci Yoshida a Vestergaard jsou ze zdravotních důvodů mimo hru.

Oddechnout si po záchraně konečně mohla i lavička hostí. "Jsme šťastný, pracovali jsme tvrdě na tom, abychom se zachránili v lize. Byli jsme ve velmi složité situaci. Je skvělé, že již jsme v bezpečí, je to jako nový start. Důležité je, abychom si příště vedli lépe," říká lodivod Ralph Hasenhüttl.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Fredericks, Balbuena, Diopa, Masuaku - Rice - Antonio, Noble, Snodgrass, Anderson - Arnautović
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Bednarek, Stephens, Bertrand - Valery, Ward-Prowse, Hojbjerg, Lemina, Targett - Long, Redmond
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.58 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Fulham FC  (sobota 16:00)
V případě vítězství Citizens v FA Cupu bude sedmé místo znamenat kvalifikaci do předkola Evropské ligy, a právě o tuto pozici bojuje mimo jiné i Wolverhampton. Nyní se střetne s celkem z opačného pólu tabulky, Fulham už má nějaký čas jistý sestup.

Wolves za sebou mají úspěšný anglický týden, na jehož úvod remizovali s Brightonem, načež dokázali udolat Arsenal i přímého konkurenta v tabulce, Watford. Při obou výhrách se prosadil Diogo Jota, trefu přidali i Doherty, Neves a Jiménez. Právě poslední jmenovaný Mexičan je největší zbraní Vlků na útočné polovině, neboť si připsal již třináct branek a sedm asistencí. Nejblíže mu je Jota, který se probral hlavně v novém roce a už má na kontě devět gólů a sedm nahrávek. Výhodou pro domácí jsou navíc nulové absence a možnost nastoupit v plné síle.

Cottagers se probrali až příliš pozdě. V minulém měsíci se jejich sestup stal definitivním, načež si v posledních třech zápasech připsali více než třetinu bodů získaných v této sezóně. Dokázali totiž zdolat Everton, Bournemouth i Cardiff, to vše bez jediného inkasovaného gólu. Na této šňůře se dvěma brankami podílel Babel, jednou se prosadil Cairney a z penalty Mitrović. Srb tím ukončil dva měsíce trvající půst a upevnil si postavení suverénně nejlepšího kanonýra svého družstva, nastřílel již jedenáct gólů. Na marodce Fulhamu zůstává Fosu-Mensah, Bettinelli a Marković, nově na ni přibyl i Denis Odoi.

Scott Parker si aktuální formy svého týmu váží. "Tato liga je náročná. To, že jsme třikrát v řadě předvedli dobré výkony a vyhráli, dokazuje, že máme patřičnou kvalitu. Již tři nebo čtyři týdny víme, že sestupujeme, takže nejlepší bude, když budeme hledět vpřed," říká dočasný manažer.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Bennett, Coady, Boly - Doherty, Dendoncker, Neves, Moutinho, Jonny - Jiménez, Jota
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Christie, Le Marchand, Ream, Bryan - Chambers, Anguissa - Sessegnon, Cairney, Babel - Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.39 - 7.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cardiff City - Crystal Palace  (sobota 18:30)
Pokud si hráči Cardiffu chtějí udržet naději na záchranu, potřebují v domácím zápase s Crystal Palace zvítězit. Jejich ztráta na sedmnácté místo činí čtyři body a vzhledem k bídnému skóre znamená remíza sestup. Soupeř si chce upevnit místo v klidném středu tabulky.

Bluebirds nezastihl závěr sezóny v optimálním rozpoložení. Z posledních deseti zápasů jich osm prohráli, skórovat při porážkách dokázali navíc jen proti Chelsea a při debaklu od Watfordu. V minulém týdnu přišlo selhání možná fatální, neboť porážka na půdě předposledního Fulhamu byla tou nepříliš čekanou. Velkým problémem pro Velšany je bídná ofenziva, v lize druhá nejhorší. Vždyť také nejlepší střelec Camarasa nastřílel pouhopouhých pět gólů, další tři hráči jsou na čtyřech. Nepomáhají jim ani velmi četné absence. Do konce sezóny již budou chybět Bamba, Paterson, Ralls a Connolly, hrát možná nebudou i Arter a Gunnarsson.

Velké tíhy na bedrech si je vědom i Neil Warnock. "Musíme vyhrát. Jestli ne, můžeme na záchranu zapomenout, takže se musíme plně koncentrovat. Snažíme se vždy, někdy jsme trošku limitováni. Ale ve dvou zbývajících zápasech máme pořád šanci," říká manažer velšského celku.

Eagles prakticky v poslední době střídají úspěchy a neúspěchy, většina zdařených zápasů přichází na stadionech soupeře. Venku totiž dokázali uspět čtyřikrát z posledních pěti případů, naposledy překvapivě vyloupili Emirates Stadium po gólech Bentekeho, Zahy a McArthura. Zajímavostí také je, že Crystal Palace je specialistou na pečetění soupeřových sestupů. V předchozích sezónách dal poslední ránu Hullu a Stoke City, v letošní po porážce s Orly sestoupil Huddersfield. Jedním ze způsobů, jak Cardiff sestřelit, jsou pokutové kopy. O jejich exekuci se stará Luka Milivojević, jemuž úspěšné penalty pomohly již ke dvanácti brankám. V závěsu za ním je Zaha s góly devíti.

Co čeká od zápasu, o tom promluvil Roy Hodgson. "Musíme očekávat souboj s velmi motivovaným týme, týmem, který do toho dá vše, aby si udržel naděje na záchranu. I my toužíme po vítězství," ubezpečuje zkušený kormidelník londýnského klubu.
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Etheridge - Peltier, Morrison, Manga, Bennett - Hoilett, Gunnarsson, Bacuna, Mendez-Laing - Camarasa - Niasse
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaíta - Wan-Bissaka, Dann, Kelly, van Aanholt - Townsend, Milivojević, Kouyaté, McArthur - Ayew, Zaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.80 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Liverpool FC  (sobota 20:45)
Boj o titul vrcholí a fotbalisté Liverpoolu jsou stále v nevýhodné pozici, nyní by se jakákoliv ztráta bodu rovnala ztrátě nadějí na první místo. Stoprocentní musí zůstat i při sobotním večeru v Newcastlu, který sice už o nic nehraje, avšak je také v dobré formě.

Hráči Magpies již tři utkání nenašli přemožitele. Po vítězství v Leicesteru a domácím zdolání Southamptonu přišla sice ztráta, ovšem díky Pérezově gólu vytěžili z utkání v Brightonu alespoň bod. Právě Ayoze Pérez je jediným hráčem, který dokázal vstřelit branku od reprezentační pauzy. Po ní sehrály Straky pět utkání. V prvních dvou vyšly gólově naprázdno, ve zbylých třech nasázel hned pět branek včetně hattricku španělský útočník. Ten se také vyšvihl do pozice nejlepšího střelce svého družstva a jako první překonal desetigólovou hranici. Těsně pod ní je momentálně hroťák Salom=on Rondón. Za postranní čarou zůstanou domácí Yedlin, Almirón, Lejeune a Longstaff, návrat naopak hlásí Lascelles.

"Liverpool má skvělou sezónu. Mohli jsme to vidět proti Barceloně, kde měl nad utkáním kontrolu až do doby, než se Messi rozhodl, že tomu zamezí. Vše, co se dá říct o Liverpoolu, je to, že si vedou skvěle. Jsou favority, ale když uděláme vše správně, máme šanci," burcuje bývalý lodivod sobotního soupeře Rafael Benítez.

Reds drží v Premier League sérii již sedmi vítězství v řadě, to poslední přišlo jednoznačně proti Huddersfieldu, kdy se dvakrát prosadili Salah s Maném, skóre otevíral Keïta. Ve středu však přišla nepříjemná jednoznačná porážka 0:3 v Barceloně, jež byla první po devatenácti zápasech a téměř čtyřech měsících - to Liverpool prohrál ve Wolverhamptonu. Severoangličané jako jediní gólově víceméně stačí Citizens, a to se projevuje i na tabulce střelců. Jejím králem je s jednadvaceti brankami Salah, o gól méně má Mané, který se tak dělí o druhou příčku s Agüerem. Do dvojciferných čísel se dostal i Roberto Firmino. Utkání v Katalánsku navíc přineslo zranění a konec sezóny pro Nabyho Keïtu, v ohrožení je i Firminův start v základní jedenáctce.

Těžkou hlavu si ale z porážky v nejprestižnější klubové soutěži nedělá Jürgen Klopp. "Nikdy se v posledním zápase nehrabeme, nemáme na to čas. Tu porážku musíme napravit v úterý, ne teď. Hráči se kompletně soustředí na sobotní zápas," ubezpečuje fanoušky německý manažer.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Schär, Lascelles, Dummett - Manquillo, Hayden, Ki Sung-yueng, Ritchie - Péreze, Atsu - Rondón
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Milner - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.84 - 5.58 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Everton FC - Burnley FC  (pátek 21:00)
Evertonu i Burnley se v poslední době poměrně daří a nyní budou moci potvrdit svou formu ve vzájemném zápase. Clarets tak zamíří do Goodison Parku obstarat jediný páteční zápas, v němž budou domácí chtít udržet šance na evropské poháry.

Toffees před reprezentační pauzou na domácí půdě zaskočili Chelsea a od té doby se rozjeli k solidním výkonům. Z pěti zápasů dokázali vytěžit deset bodů a čtyři čistá konta, kaňkou na této sérii je určitě nečekaná porážka na Craven Cottage. Naposledy Silvovi svěřenci remizovali na půdě Crystal Palace, předtím doma překvapivě roznesli Rudé ďábly 4:0, na čemž se brankami podíleli hned čtyři hráči. Mezi nimi figurovali i Sigurdsson a Richarlison, kteří už mají na kontě třináct branek. Více než jednoho hráče na této metě mají jinak pouze Citizens, Reds a Gunners. Everton se obecně pyšní solidní defenzivou, vícekrát udrželi vzadu nulu jen Liverpool, Manchester City a Chelsea. O to lepší by mohla být díky tomu, že se po zranění možná vrátí Yerry Mina, absentovat z disciplinárních důvodů naopak bude Gomes.

Jak již bylo zmíněno, ve hře je pro celek z Liverpoolu stále i kvalifikace do Evropské ligy. "Již to nemáme ve svých rukách, konkurence je velká. Musíme odvést svou práci a uvidíme. Musíme se snažit hrát co nejvíce sezón v Evropě, neboť právě to nám pomáhá v růstu. Je to vždy potěšení, obrovská výzva, nikoliv problém," podotýká kormidelník Marco Silva

Hráči Burnley se po nevydařeném začátku probrali a vyhrabali se ze sestupových pozic, komplikací jim však byla šňůra čtyř porážek na přelomu února a března. Od té doby však zase podávají konstantní výkony a dokázali zvládnout za plný počet bodů zápasy s Wolves, Cherries a Bluebirds. Poslední dvě kola už tak úspěšná nebyla, po přestřelce z úvodu zápasu remizovali na Chelsea, aby následně nejtěsnějším možným způsobem nestačili na družinu Pepa Guardioly. I Clarets mají již dva hráče se dvojciferným zápisem v kolonce gólů. Jedenáctkrát rozvlnil síť Barnes, o jednu trefu méně má na kontě Wood. Návrat hlásí další útočník Peter Crouch, stejně tak Brady. Ve hře je i start Bardsleyho.

O průběhu celé sezóny hovořil s jistotou záchrany v zádech Sean Dyche. "Byla to velmi náročná sezóna, dá se říct uspokojující, ať už pro mě, náš personál i hráče. Některé věci se do přelomu roku nevyvíjeli ideálně, především co se týče výsledků," připomíná manažer hostů.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Zouma, Digne - Schneiderlin, Gueye - Richarlison, Sigurdsson, Bernard - Calvert-Lewin
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor - Hendrick, Westwood, Cork, McNeil - Wood, Barnes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.95 - 5.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City36302490:2292
2.Liverpool FC36287184:2091
3.Tottenham Hotspur362311265:3670
4.Chelsea FC36208860:3968
5.Arsenal FC362061069:4966
6.Manchester United36198964:5165
7.Wolverhampton Wanderers361591246:4454
8.Leicester City361561551:4751
9.Everton FC361481450:4450
10.Watford FC361481451:5250
11.West Ham United361371645:5446
12.Crystal Palace361271743:4843
13.Newcastle United361191636:4542
14.AFC Bournemouth361261852:6542
15.Burnley FC361171844:6340
16.Southampton FC369111644:6138
17.Brighton & Hove Albion36981933:5535
18.Cardiff City36942330:6631
19.Fulham FC36752434:7626
20.Huddersfield Town36352820:7414

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1603)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele