Premier League - preview 34. kola

07.07.2020, 08:22, aktualizováno 09.07.2020, 08:44
Previews
Tottenham bude ve čtvrtečním programu anglické ligy plnit úlohu favorita v Bournemouthu, zatímco Manchester United se může vítězstvím ve Villa Parku posunout o pouhý bod za čtvrtý Leicester City. Southampton může ve vzájemném střetnutí přeskočit tabulkového souseda Everton...
AFC Bournemouth - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 19:00)
Bournemouthu po pěti letech strávených v Premier League reálně hrozí sestup, a pokud ve zbývajících pěti zápasech výrazně nezabere, tak ho pád o patro níže nejspíše nemine. AFCB se v tuto chvíli nachází na předposledním devatenáctém místě se sedmadvaceti body a na sedmnáctý Watford má manko čtyř bodů. Nyní to znovu bude mít nesmírně obtížné, neboť přivítá posledního finalistu nejprestižnější evropské klubové soutěže Tottenham.

Domácí se v rozhodující fázi potýkají s rozsáhlou marodkou, problémy mají hlavně v defenzivní činnosti. V posledních dvou duelech inkasovali hned devětkrát, když jasně nestačili na Newcastle (1:4) a minule ani na Manchester United (2:5). Na výhru čekají dlouhých osm utkání, v nich navíc získali jediný bod s londýnskou Chelsea (2:2) a z hluboké krize se ne a ne dostat. Hosté se naopak ještě pokoušejí zabojovat i o Ligu mistrů.

Momentálně ztrácejí na sedmý Arsenal dva body a v případě tříbodového zisku ho předskočí, nicméně jednoduchá úloha je v žádném případě nemusí čekat. Svěřenci portugalského manažera Josého Mourinha minule přivítali konkurenční Everton a dokázali ho udolat nejtěsnějším poměrem 1:0, předtím si na vlastním stadionu poradili i s houževnatým West Hamem (2:0). Avšak minulý venkovní zápas jim nevyšel, nováčkovi Sheffieldu United totiž podlehli 1:3.

Mourinho si je dobře vědom, že před nimi stojí velmi tvrdý oříšek. "Když hrajete o záchranu, tak je vám úplně jedno, proti komu nastoupíte, prostě chcete vyhrát. Bournemouthu se postupně vracejí opory do sestavy, jako obvykle od něj očekávám houževnatý výkon od samého začátku až do konce. Soupeř nám nedá zadarmo jediný centimetr prostoru, je potřeba udržet maximální koncentraci po celých devadesát minut," prohlásil Mourinho opatrně.

Tomu stále scházejí Foyth s Tangangou, mimo hru bude i Dier, jenž si musí odsedět čtyřzápasový trest za vniknutí na tribunu v FA Cupu proti Norwichi a kvůli zranění stehenního svalu bude nadále chybět také Alli. Hostující manažer Eddie Howe již může využít služeb Steva Cooka, Francise, Mephama i Simpsona. Na hrotu se také objeví Callum Wilson, ten si totiž odpykal stopku za žluté karty. Dlouhodobě na marodce se nacházejí Stacey s Danielsem.

"V našem případě můžeme takového protivníka jen překvapit, má totiž mnoho skvělých hráčů a jednoho z nejlepších útočníků na světě. Klíč k úspěchu podle mě spočívá v poctivé práci na všech postech, rozhodně se musíme vyvarovat individuálních chyb. Bude to samozřejmě těžké, ale zároveň si myslím, že můžeme uspět," uvedl Howe trochu tajemně pro klubové stránky.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Rico, Kelly, Aké, Smith - Stanislas, Billing, Lerma, Brooks - King - Wilson
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Alderweireld, Sánchez, Davies - Sissoko, Winks, Lo Celso - Ndombélé, Winks - Lucas Moura, Kane, Son
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.18 - 4.04 - 1.71
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Everton FC - Southampton FC  (čtvrtek 19:00)
Everton se po koronavirové přestávce přeci jen zvedl a definitivně odvrátil nebezpečí sestupu, na druhou stranu ani s umístěním ve středu tabulky nemůže být úplně spokojen. Momentálně mu patří jedenácté místo se čtyřiačtyřiceti body a nyní se pokusí oživit svou šanci na evropské poháry proti sousednímu Southamptonu. Ani Saints si v poslední době nevedou úplně špatně, v minulých dvou duelech totiž vyhráli a jsou třinácti se třiačtyřiceti body.

Liverpoolský celek odehrál po vynucené pauze čtyři střetnutí a prohrál až naposledy v Londýně, kde těsně nestačil na favorizovaný Tottenham (0:1). Ihned po začátku obnovené sezóny přivítal v prestižním městském derby letošního mistra Premier League a získal s ním cenný bod za nerozhodný bezbrankový výsledek, následně vyhrál na půdě posledního Norwiche (0:1) a před vlastními fanoušky zdolal ambiciózní Leicester (2:1).

Hosté ve čtyřech utkáních zvítězili třikrát a jednou prohráli. Nad jejich síly byl pouze Arsenal (0:2), jinak si ale poradili s Norwichem (3:0) i Watfordem (3:1) a minule způsobili šok věhlasnému Manchesteru City, když ho přehráli po výsledku 1:0. "Takový úspěch nezažijete každý den a my jsme opravdu velmi spokojeni. Rozhodně nám tato výhra může pomoci ve zbývajícím průběhu, jen nesmíme usnout na vavřínech," vyjádřil se trenér Ralph Hasenhüttl.

Ten se stále musí vypořádat s několika absencemi, mimo hru zůstávají Djenepo (poranění lýtka) Vestergaard, Boufal a Valery, naopak do sestavy se vrací Hojbjerg. "Everton se s každým zápasem postupně zlepšuje a jeho hra má stoupající tendenci. Podle mě to není tým, který by měl bojovat o záchranu, určitě se může prát o evropské poháry. My chceme hrát podobně jako s Manchesterem a věříme ve vítězství," dodal Hasenhüttl pro klubové stránky.

Také jeho slavný italský protějšek Carlo Ancelotti řeší potíže s rozsáhlou marodkou, na ní se nacházejí Gbamin, Tosun, Delph i Walcott, kvůli svalovým potížím zřejmě nebude připraven ani Iwobi a otázka visí nad startem Holgateho. "Southampton je velmi dobře organizovaný, nebojí se přidat na agresivitě a teď je taktéž hodně produktivní. K tomu překonat jeho defenzívu není snadné, hlavně ve vzduchu se hledají mezírky opravdu těžko," řekl Ancelotti s respektem.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Digne, Mina, Keane, Sidibé - Gordon, André Gomes, Davies, Sigurdsson - Richarlison, Calvert-Lewin
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Peters, Bednarek, Stephens, Bertrand - Armstrong, Ward-Prowse, Romeu, Redmond - Ings, Adams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.51 - 3.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Manchester United  (čtvrtek 21:15)
Manchester United si nemůže dovolit polevit, jestli se chce vecpat mezi čtyři nejlepší v Premier League, aby si zahrál v příští sezóně základní skupiny Ligy mistrů. Aktuálně na čtvrtou příčku ztrácí čtyři body, je tedy potřeba zvítězit na půdě o záchranu usilující Aston Ville, aby se téhle metě opětovně přiblížil na dostřel. Formu má zatím velmi solidní.

Už šestnáctkrát za sebou The Red Devils neprohráli napříč všemi soutěžemi. Společně s FA Cupem zvítězili už čtyřikrát v řadě, přičemž dohromady během těchto čtyř zápasů vstřelili hned třináct branek. Po koronavirové pauze zkrátka Manchester šlape dle vlastních představ. A míní svou pouť v posledních pěti duelech sezóny dotáhnout do úspěšného konce.

Situaci má přitom pod vlastní kontrolou, byť čtvrtý Leicester je pořád před ním. Neboť právě v posledním kole narazí právě na Lišky, čili za předpokladu dalších pěti výher, včetně té na King Power Stadium, se nemusí ohlížet na výsledky svého soka. Nově by mu mohl chybět Viktor Lindelöf, jenž má problémy se zády, jinak na marodku nikdo čerstvě nepřibyl.

Pořád jsou jinak mimo hru Axel Tuanzebe a Phil Jones. "Nemyslím si, že nějaký tým vstupuje do zápasu Premier League s tím, že ho čeká lehká pořízená. V téhle lize není nic snadné. Už jsme se přesvědčili naposledy proti Bournemouthu," vracel se k minulému skalpu hostující lodivod Ole Gunnar Solskjaer. "Náš soupeř byl totiž hodně odvážný, působil statečně."

Aston Villa bude pro MUFC po střetnutí s The Cherries představovat dalšího papírově přijatelného protivníka. Birminghamský celek se v současné chvíli rovněž nachází v sestupovém pásmu. "Myslím, že měla v několika momentech trochu smůly. Fotbal někdy rozhodují malé detaily. Má několik kvalitních hráčů a dobré brejky," mínil Solskjaer.

Měření sil z prosince loňského roku dopadlo pro hosty pouze nerozhodným rezultátem, teď by bezpochyby nechtěli nikterak zaváhat kvůli klíčové misi dostat se v tabulce do první čtyřky. Jinak však The Lions nemají Manchester vůbec v oblibě, od roku 2011 s ním ve dvanácti případech prohráli hned desetkrát, výhru slavili naposledy v roce 2009.

I sám Solskjaer má dobré vzpomínky na některá utkání s Aston Villou, už když jako hráč oblékal dres United. "Pamatuji si, jak jsem skóroval proti brankáři Peterovi Schmeichelovi na začátku milénia. Tehdy chvilku v Aston Ville působil," uvedl norský stratég. "Ve Villa Parku jsme hráli v roce 1999 semifinále FA Cupu. To bylo také jedno ze skvělých střetnutí."

Domácím, kteří v posledních devíti ligových kolech nebodovali v sedmi z nich, si po minulé porážce s korunovaným mistrem z Liverpoolu stěžovali na určité zdravotní potíže Tyrone Mings a Jack Grealish, oba dva by však nakonec pro nynější utkání měli být v pořádku. Chybět jim ovšem stále budou Tom Heaton, Wesley, Björn Engels i Matt Targett.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Pepe Reina - Konsa, Hause, Mings, Taylor - El Ghazi, McGinn, Douglas Luiz, Trézéguet - Grealish - Davis
Manchester United - pravděpodobná sestava:
David de Gea - Wan-Bissaka, Bailly, Maguire, Shaw - Matič, Pogba - Greenwood, Bruno Fernandes, Rashford - Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.92 - 5.48 - 1.34
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester City - Newcastle United  (středa 19:00)
Hráči Manchesteru City přivítají na svém stadionu v rámci 34. kola Premier League Newcastle United. Loňský mistr už ví, že letos titul neobhájí, a tak musí uhlídat druhou příčku, na které se momentálně nachází. Magpies jsou dvanáctí a v sezoně už víceméně nemají o co hrát.

Svěřence manažera Pepa Guardioly v minulém ligovém kole překvapil Southampton. Ten favorita porazil díky brance Adamse 1:0. City na skórování nestačilo ani dvacet šest střel, i když z nich jen šest mířilo mezi tři tyče. V předchozím klání si však Citizens smlsli na již jistém mistrovi z Liverpoolu, kterého porazili 4:0 po gólech De Bruyneho, Sterlinga, Fodena a vlastním Oxlada-Chamberlaina. "Musíme sezonu v klidu dohrát na druhé příčce a příští rok se pokusíme být lepší. Teď nás čeká kvalitní soupeř, kterého hlavně nesmíme podcenit. Nesmíme si dovolit ztrácet body tak, jak to bylo minule," uvedl manažer Pep Guardiola.

Newcastle v posledním utkání remizoval doma s West Hamem 2:2. Hosté dvakrát vedli, na branku Antonia však reagoval Almirón a na gól Součka odpověděl posléze Shelvey. Před tím však Magpies rozdrtili 4:1 Bournemouth, když se trefili Gayle, Sean Longstaff, Almirón a Lazaro. "Čeká nás velmi těžký protivník. Nemůžeme se spoléhat na to, že už nemá o co hrát, to by nás pak také mohl hodně nepříjemně překvapit. Musíme být důslední v defenzivě a čekat na gólové příležitosti," prozradil manažerSteve Bruce.

Poslední vzájemný duel těchto soupeřů se odehrál 28. června v rámci FA Cupu a zápas lépe dopadl pro Citizens, kteří vyhráli 2:0. Rozhodli De Bruyne a Sterling.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Otamendi, Fernandinho, Mendy - De Bruyne, Rodri, D. Silva - Mahrez, Sterling, Foden.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Manquillo, Fernández, Lascelles, Schär, Rose - Lazaro, Bentaleb, Shelvey, Ritchie - Gayle.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 11.70 - 32.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheffield United - Wolverhampton Wanderers  (středa 19:00)
Sheffield United hostí v rámci 34. kola Premier League Wolverhampton Wanderers. Blades patří devátá příčka a na svého nynějšího soupeře ztrácí čtyři body. "Vlci" jsou sedmí, na postup do Evropské ligy ztrácejí body tři.

Sheffield v minulém kole remizoval na hřišti Burnley 1:1. Domácí poslal v první půli do vedení Tarkowski, v osmdesáté minutě však poté srovnal Egan. Před tím Blades dokázali porazit 3:1 Tottenham, když se trefili Berge, Mousset a McBurnie. Branka Kanea už nebyla nic platná. "V letošní sezoně se nám hodně zápasů povedlo, ale byly tu i ty horší. Sice ztrácíme na poháry poměrně dost bodů (7), ale chceme bojovat do poslední chvíle. Pro klub by to byl obrovský úspěch. I proto musíme proti Wolves vyhrát," řekl manažer Chris Wilder.

Wolves v posledním ligovém klání prohráli na domácí půdě s rozjetým Arsenalem 0:2, za "Kanonýry" mířili přesně Saka a Lacazette. Před tím však "Vlci" třikrát v řadě vyhráli, 1:0 s Aston Villou a Bournemouthem a 2:0 s West Hamem. Po pauze se tedy Wolverhamptonu poměrně daří. "Souboj o pohárové příčky je velmi vyrovnaný, zapojených je hned několik týmů, takže to nemáme vůbec snadné, stojí proti nám giganti jako Manchester United či Arsenal. Jsem rád, že máme o co hrát," uvedl manažer Nuno Espírito Santo.

Poslední vzájemný zápas se odehrál loni v prosinci a skončil remízou 1:1. Branky si připsali Mousset a Doherty.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Basham, Egan, O'Connell - Baldock, Berge, Norwood, Osborn, Stevens - Sharp, McGoldrick.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Boly, Coady, Saids - Doherty, Dendoncker, Ruben Neves, Moutinho, Jonny - Raúl Jiménez, Diogo Jota.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.25 - 3.09 - 2.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - Burnley FC  (středa 19:00)
Nedávná výhra nad Chelsea a remíza v Newcastlu ani náhodou nezaručuje West Hamu finální záchranu v nejvyšší soutěži, každopádně londýnský celek jasně naznačil, že s udržením se to myslí naprosto vážně. Potvrdit zlepšující se formu bude chtít proti Burnley, které může usilovat o proklouznutí na příčky zaručující evropské poháry na další sezónu.

Po třiatřiceti odehraných zápasech si Kladiváři vytvořili čtyřbodový polštář od sestupové osmnácté příčky. Čili po tomto kole ještě do pásma ohrožení spadnout nemůžou, ať už hlavně Aston Villa nebo Bournemouth budou hrát jakkoliv, nicméně polevit by se jim mohlo šeredně vymstít. Obzvláště by byla škoda zahazovat jen tak do koše nynější solidní rezultáty.

Domácí manažer David Moyes si moc dobře uvědomuje, že práce není ani zdaleka u konce. A že jeho tým ještě potřebuje udělat poslední kroky k tomu, aby sezóna dopadla dobře. "Jsme na dobré cestě. A věřím, že po ní kráčet můžeme ještě dlouho. Jsme rádi, jak jsme se v posledním týdnu prezentovali. Musíme zůstat u naší dynamiky," vytyčil jasné cíle.

Zatím si přitom nemůže vynachválit současnou situaci kolem českého reprezentanta Tomáše Součka. Ten zaznamenal svou historicky první trefu v Premier League proti Chelsea, přičemž skóroval i v duelu s Newcastlem, a výraznou měrou přispěl k zisku důležitých čtyř bodů. I díky němu West Ham více poodskočil od svých pronásledovatelů, kteří jsou v tabulce za nimi.

Očekává se, že Souček nastoupí v záloze od začátku i v tomto případě, byť po koronavirové pauze zatím odehrál vždy celých devadesát minut, a mohl by tak vyžadovat odpočinek. "On se pro nás stal klíčovým hráčem, už když sem dorazil," tvrdil Moyes. "Už v únoru proti Liverpoolu hrál dobře. Hodně nám tehdy pomohl, i když se pak zranil," vzpomínal.

Domácí nemají na svého aktuálního rivala příliš dobré vzpomínky, prohráli s ním hned dvakrát za sebou, přičemž vstřelit mu nedokázali jediný gól. "Ať už se jedná o West Ham nebo jiný klub, nedochází příliš často k tomu, že by se nový hráč okamžitě projevoval," dodával Moyes. "Tomáš už teď mužstvo ovlivnil. Tohle má rád. Velmi nám všem přispěl," těšilo ho.

Burnley určitě nebude představovat pro The Irons vůbec jednoduchou překážku. Svěřenci manažera Seana Dycheho neprohráli už třikrát v řadě a číhají nenápadně vzadu na svou šanci urvat pozice, které by je kvalifikovaly aspoň do Evropské ligy na příští podzim. Naposledy hosté remizovali se Sheffieldem, předtím dokázali skolit Crystal Palace i Watford.

The Clarets se ovšem budou muset i nadále vypořádávat s početnou marodkou. Údajně jsou kvůli různým zraněním vyřazeni až do samého konce sezóny Ben Mee, Jack Cork, Ashley Barnes i Matthew Lowton, přičemž není jasné, jak jsou na tom po zdravotní stránce Jeffrey Hendrick, Aaron Lennon, Chris Wood, Jóhann Gudmundsson a také Robbie Brady.

West Ham trápí v podstatě jen absence Roberta Snodgrasse a Felipeho Andersona, zpátky by naopak měl být Sébastien Haller. "Můžeme být rádi, že všechny naše problémy spjaté s kondicí našich hráčů přišly na řadu až teď. Klidně k tomu mohlo dojít v době, kdy bychom nebyli v průběžném pořadí tam, kde jsme nyní," hledal aspoň částečnou útěchu Dyche.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiaňski - Fredericks, Diop, Ogbonna, Cresswell - Souček, Rice, Noble - Bowen, Antonio, Lanzini
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Bardsley, Long, Tarkowski, Taylor - Gudmundsson, Westwood, Brownhill, McNeil - Rodriguez, Vydra
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.66 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Brighton & Hove Albion - Liverpool FC  (středa 21:15)
Liverpool si s velkým předstihem splnil sen a po dlouhých třiceti letech vybojoval titul v Premier League, nyní se ve zbývajícím průběhu ještě pokusí překonat bodový rekord Manchesteru City ze sezóny 2017/2018. Reds momentálně mají na kontě devětaosmdesát bodů, což znamená, že v pěti zbývajících duelech tohoto ligového ročníku potřebují čtyřikrát zvítězit. Další krok budou chtít udělat na půdě nevyzpytatelného Brightonu.

Domácí celek letos řeší opačné starosti a bojuje o záchranu, ke které se velmi přiblížil v minulém kole. Díky brance Leandra Trossarda zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0 na stadionu posledního Norwiche a momentálně mu patří patnáctá pozice s šestatřiceti body, na osmnáctou sestupovou příčku Aston Villy drží celkem pohodlný devítibodový náskok. Pokud teď Liverpool překvapí, tak mu už prvoligovou licenci zřejmě nikdo nesebere.

"Bylo by moc hezké, kdybychom s Liverpoolem uhráli dobrý výsledek, je to příležitost ještě pozvednout naše schopnosti. Náš soupeř hrál v letošní sezóně úžasně a titul si bezesporu zaslouží. My jsme opravdu rádi, že jsme porazili Norwich a do zbytku sezóny si zajistili potřebný klid, na druhou stranu stále usilujeme o přežití, a proto chceme pravidelně bodovat," vyjádřil se pro klubové stránky domácí manažer Graham Potter.

Jeho protějšek Jürgen Klopp je přesvědčen, že není problém své hráče dostatečně motivovat. "Je to snadné. Jestli chceme mít bodový rekord, musíme vyhrát téměř všechna zbývající utkání, takže to není komplikované. Nemusím to ani zmiňovat, hráči o tom vědí. Máme 89 bodů, ale neděláme z toho vědu. Pokud dokážeme něco mimořádného, bude to skvělé, ale moc se tím nezabýváme," pronesl třiapadesátiletý rodák ze Stuttgartu.

Jeho svěřenci se po debaklu s Manchesterem City (0:4) přeci jen zvedli proti zachraňující se Aston Ville a díky povedené závěrečné dvacetiminutovce zvítězili po výsledku 2:0. Klopp stále postrádá Matipa, připraveni zřejmě nebudou ani Milner s Lovrenem. Naopak do základní jedenáctky by se po lehčím zranění měl vrátit levý obránce Robertson. Potter postrádá Izquierda (poraněné koleno), nicméně po potížích s třísly se možná objeví na trávníku Alzate.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Lamptey, Webster, Dunk, Burn - Stephens, Bissouma, Pröpper - Mooy - Trossard, Maupay
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Fabinho, Keita - Mané, Firmino, Minamino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.05 - 4.08 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Crystal Palace - Chelsea FC  (úterý 19:00)
Až na jeden výsledkový výpadek z londýnského derby proti West Hamu si Chelsea jinak vede po koronavirové přestávce velmi dobře. I nadále se udržuje v první čtyřce, neustále ale musí odrážet ataky Manchesteru United, jenž chce za každou cenu The Blues předskočit. K tomu ovšem v žádném případě nedojde, pokud hosté naplno uspějí proti Crystalu Palace.

The Pensioners museli skousnout porážku s Kladiváři ze samotného kraje července vážně co nejrychleji, aby o svou aktuální čtvrtou pozici v průběžném pořadí záhy nepřišli, přičemž měli na dosah také tu třetí, kterou po třiatřiceti odehraných kolech okupoval Leicester. A dokázali na zklamání opravdu zapomenout, neboť na Stamford Bridge si poradili s Watfordem.

Podobně jako v minulém klání i v tomto bude výběr kouče Franka Lamparda pasován do role favorita. A teď už nemíní pokazit další bitvu o hlavní město stejně jako před několika dny. "Situaci máme v tabulce ve vlastních rukou. Vždy, když trénujeme, hrajeme nebo se jakkoli připravujeme, soustředíme se na to podat co nejlepší výkon," ujišťoval hostující stratég.

Nově však bude muset vyřešit dvě čerstvé absence. N'Golo Kanté po střetnutí s Watfordem nedá do kupy svůj stehenní sval, achilovka trápí Matea Kovačiče. I nadále nebudou k dispozici Marco van Ginkel a Fikayo Tomori. "Doufáme, že se Kanté uzdraví do týdne. Velkým štěstím by bylo, kdyby mohl nastoupit hned další zápas," dodával Lampard.

Dost se v uplynulých dnech hovořilo také o tom, proč zatím nedostal šanci vběhnout na plac Jorginho. Odpověď je ovšem nabíledni, za současného stavu Lampard prostě nemá potřebu výrazně měnit sestavu. "On chce hrát jako každý. Je profesionál, a tak tvrdě trénuje. Důležité totiž je, aby byl kádr konkurenceschopný kvůli dlouhé sezóně," vysvětloval Italův šéf.

Chelsea se na svého lokálního rivala v uplynulém období dobře dařilo, vyhrála nad ním hned čtyřikrát za sebou. Ráda by v tomto trendu pokračovala i nadále i s ohledem na prvotní cíl probojovat se pro příští ročník do Ligy mistrů. "Manchester United je nám nejblíže, má skvělou formu. Ale co je teď, neplatí. Důležité je, co bude na konci," říkal Lampard.

Crystal Palace sice na úvod restartu Premier League zvítězil v Bournemouthu, a protáhl tak svou sérii výher na solidní čtyři kola v řadě, jenže následovaly už pouze porážky s Liverpoolem, Burnley a naposledy s Leicesterem. Proti Chelsea by mu měla chybět trojice zraněných hráčů, a to ve složení James Tomkins, Jeffrey Schlupp a Martin Kelly.

Orli mají vlastně vyřešenou záchranu, která byla jejich hlavní ambicí, při troše štěstí by však ještě mohli zaútočit na příčky zajišťující evropské poháry na další sezónu. Bez otálení ale musejí utnout aktuální šňůru proher. "Uděláme proti Chelsea maximum. Víme, jak těžké tohle derby bude. Těším se a vím, že mí hráči také," uvedl domácí manažer Roy Hodgson.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Cahill, Sakho, van Aanholt - Milivojevič - Townsend, McCarthy, Kouyaté, Zaha - Ayew
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - James, Christensen, Rüdiger, Azpilicueta - Barkley, Gilmour, Mount - Willian, Giroud, Pulisic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.59 - 4.36 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Watford FC - Norwich City  (úterý 19:00)
V důležitém souboji o záchranu bude považován za mírného favorita domácí Watford, jenž se momentálně nachází na sedmnáctém místě se ziskem osmadvaceti bodů a před osmnáctou Aston Villou i devatenáctým Bournemouthem má náskok jediného bodu, proto teď potřebuje nutně zvítězit. Hosté minule nezvládli další klíčové střetnutí s Brightonem (0:1) a jsou stále beznadějně poslední dvacátí s jednadvaceti body, další prohra by už byla alarmující.

"Sršňům" se v poslední době příliš nedaří, naposledy se radovali z výhry koncem února, kdy naprosto senzačně porazili mistrovský Liverpool v poměru 3:0. V následujících pěti utkáních však čtyřikrát prohráli a jednou remizovali, když ihned po přestávce vynucené epidemií koronaviru zachránili v samém závěru remízu s Leicesterem (1:1). Od té doby podlehli Burnley (0:1), Southamptonu (1:3) i londýnské Chelsea (0:3).

"Pravidelně se na své hráče dívám při tréninku a kvůli tomu jsem optimista. Je potřeba se soustředit jen na vlastní výkony a v podstatných momentech musíme zachovat více klidu. Nezáleží na tom, jak bude naše hra vypadat. I kdyby se to příliš nelíbilo, tak jsou důležité body. V naší situaci je důležité, abychom se ničeho nebáli. K Norwichi určitě chováme respekt a víme, že v útočné fázi je velmi kreativní," řekl pro klubové stránky Nigel Pearson.

Domácí kouč nehlásí žádná nová zranění, na marodce se dlouhodobě nacházejí Deulofeu, Janmaat a Success. Jeho protějšek Daniel Farke postrádá Zimmermanna, Byrama, Hanleyho a Leitnera, naopak po potížích se zadním stehenním svalem je fit záložník Cantwell a tentokráte by měl nastoupit od samého začátku. "Kanárci" prohráli v lize pětkrát za sebou a k tomu ani jednou neskórovali, jejich šňůra bez vstřelené branky momentálně činí 470 minut.

"Jsme realisté a dobře víme, že to bude velmi obtížné. V třiatřiceti zápasech jsme jen pětkrát vyhráli, což na záchranu prostě stačit nemůže. V žádném případě ale nepřestáváme věřit, a pokud ve Watfordu uspějeme, tak se vrátíme do hry o prvoligovou licenci. Čeká nás psychicky náročný souboj, který podle mého názoru bude provázet nervozita," myslí si Farke. V podzimním vzájemném měření sil se radoval z vítězství Watford po výsledku 2:0.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Masina, Cathcart, Kabasele, Femenia - Hughes, Capoue - Welbeck, Doucouré, Sarr - Deeney
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Klose, Godfrey, Lewis - Tettey, McLean - Buendia, Duda, Cantwell - Pukki
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.72 - 4.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Leicester City  (úterý 21:15)
Obnovený program Premier League míří nezadržitelně kupředu dalším, již čtyřiatřicátým kolem, které v úterý večer nabídne atraktivní duel Arsenalu s Leicesterem. Přestože se v mnohem lepší pozici nacházejí hostující Foxes, kteří v ligové tabulce drží před svým protivníkem hned devítibodový náskok, sebevědomí by mělo být spíše na straně Arsenalu díky stávající sérii čtyř výher v řadě za sebou.

Když bezprostředně po restartu fotbalových soutěží v Anglii tým Mikela Artety podlehl Manchesteru City a poté i Brightonu, vypadalo to s Kanonýry neslavně. Od té chvíle však Kanonýři zabrali, porazili Southampton, Norwich, Wolverhampton a ve čtvrtfinále FA Cupu také Sheffield United, což je nadále drží v boji o příčky zajišťující účast v pohárové Evropě. Před tímto kolem se tak Arsenal nacházel na sedmém místě, avšak stále s výraznou ztrátou na týmy nad sebou a celou řadou pronásledovatelů, kteří londýnskému klubu dýchají na záda, a tak Arteta nutně potřebuje ze čtyř výher udělat pět.

To Leicester se po koronavirové pauze trápil ještě více než jeho úterní protivník a první vítězství zaznamenal až v posledním kole proti Crystal Palace. Na jednu stranu šlo o životně důležitý triumf, který za sebou udržel čtvrtou Chelsea a pátý Manchester United, zároveň ale přivodil manažeru Brendanu Rodgersovi starost se skládáním sestavy na Arsenal. "Máme starosti o Jamese Maddisona s Benem Chilwellem, oba budou mít problém stihnout tento zápas, ale uvidíme, jak na tom budou," prohlásil kouč Foxes na předzápasové tiskové konferenci.

Právě první vzájemný zápas obou týmů byl pro mnohé příznivce Kanonýrů tím posledním hřebíčkem do rakve Unaie Emeryho, byť samotné vedení londýnského klubu po prohře 2:0 na King Power Stadium ještě chvíli s vyhazovem španělského trenéra otálelo. "Myslím, že Mikel si od svého nástupu vede velmi dobře," pochválil svého protějška Rodgers. "Přišel do klubu s obrovskými očekáváními, která zde ostatně zažil už jako hráč. Je to jeho první práce v roli hlavního kouče, má před sebou obrovsky těžký úkol a myslím, že se s tím zatím vypořádává výtečně. Z taktického hlediska už za sebou nechal jasnou stopu, jakým stylem chce hrát, což není jen tak... Hráli už v několika různých formacích, ale styl zůstává stejný, což je pro klub i pro něj dobrý příslib do budoucna."

Ani v Arsenalu se ale toto období neobešlo bez hráčských ztrát, byť ne nutně kvůli zdravotním potížím. Od ligového restartu zůstává mimo hru především nejlépe placený hráč klubu Mesut Özil, k němuž se nedávno přidal i Matteo Guendouzi, který po sérii prohřešků s vyvrcholením ve zmíněném zápase s Brightonem upadl v takovou nemilost, že poslední týdny dokonce trénuje individuálně a na stole je dle anglických médií dokonce jeho letní odchod.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Martínez - Mustafi, Luiz, Kolašinac - Bellerín, Ceballos, Xhaka, Tierney - Pepe, Lacazette, Aubameyang
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Bennett, Evans, Söyüncü - Justin, Ndidi, Tielemans, Fuchs - Pérez - Iheanacho, Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.53 - 3.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC33292272:2589
2.Manchester City33213981:3466
3.Leicester City33177963:3158
4.Chelsea FC331761060:4457
5.Manchester United331510856:3355
6.Wolverhampton Wanderers331313745:3652
7.Arsenal FC331213849:4149
8.Tottenham Hotspur331391152:4448
9.Sheffield United331212934:3348
10.Burnley FC331371337:4646
11.Everton FC331281340:4844
12.Newcastle United3311101235:4543
13.Southampton FC331341642:5543
14.Crystal Palace331191328:4042
15.Brighton & Hove Albion338121335:4436
16.West Ham United33871840:5831
17.Watford FC336101729:5228
18.Aston Villa33762036:6227
19.AFC Bournemouth33762032:5927
20.Norwich City33562225:6121

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1135)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele