Premier League - preview 33. kola

04.07.2020, 08:27, aktualizováno 06.07.2020, 08:26
Previews
Tottenham vyhrál jenom jeden z posledních devíti soutěžních zápasů a unikají mu příčky zaručující evropské poháry. Dnes má zřejmě poslední možnost, jak se do boje o Evropskou ligu přihlásit, doma hostí tabulkového souseda Everton...
Tottenham Hotspur - Everton FC  (pondělí 21:00)
Tottenham se aktuálně nachází v současné chvíli jen v nudném středu tabulky, pořád ale může zaútočit minimálně na ty pozice, které mohou zajišťovat účast v Evropské lize pro příští sezónu. Po nepovedeném zápase se Sheffieldem přivítá svého souseda z průběžného pořadí, který má v podstatě stejné ambice. Everton každopádně vykazuje velmi dobrou formu.

Pokud v červenci Sportovní arbitrážní soud potvrdí rozhodnutí UEFA o tom, že se Manchester City nebude moci účastnit na dva roky evropských pohárů, mohlo by se do nich v Premier League postupovat dokonce i z osmého místa. A tahle meta není oběma klubům nikterak vzdálená. Aby se jí mohly teď přiblížit, musejí hledat cestu ze třemi body.

Spurs ovšem potřebují najít optimální pohodu, ke které mají po koronavirové krizi, a vlastně i měli před obdobím pandemie, hodně daleko, aby se na strategickou osmou příčku, spíše na tu sedmou pro větší zichr, dostali. V uplynulých devíti utkáních napříč všemi soutěžemi vyhráli jen jednou jedinkrát nad West Hamem, šestkrát naopak se svými protivníky padli.

Svěřenci manažera Josého Mourinha přitom měli před sezónou poněkud vyšší cíle než jen kvalifikovat se do Evropské ligy. Účast v následujícím ročníku Ligy mistrů je však pro ně nyní spíše dosti nereálnou záležitostí. "Víme, že dostat se tam, kam chceme, bude těžké. Situace je obtížná, ale nic není nemožné," věřil si domácí záložník Lucas Moura.

I kdyby se do milionářské soutěže postupovalo přes konečné páté místo, které po třiatřiceti odehraných kolech držel Manchester United, Tottenham na něj ztrácí již deset bodů. "Musím brát zápas s Evertonem jako další příležitost," pokračoval Brazilec. "Budeme se snažit a bojovat. To je to minimum, které musíme odvést. Musíme pokračovat v naší práci."

Naposledy londýnský celek nevydoloval ani bod na Bramall Lane a v podstatě potvrdil, že je ve všech aspektech opravdu hodně co zlepšovat. "Věděli jsme, že je to důležitý mač. Nemám slova pro to, co se stalo. Nevím, co říct. Začali jsme dobře, jenže první inkasovaný gól byl pro nás velkou ránou. Víme, že potřebujeme nastavit určitý progres," dodával Lucas Moura.

Everton, na rozdíl od svého soka, vstoupil do restartované sezóny velmi dobře. Na úvod uhrál plichtu v liverpoolském derby, pak skolil Norwich i Leicester City. A rázem si řekl o evropské poháry. Od Tottenhamu ho dělí pouhý bod, v posledních jedenácti ligových kláních prohrál pouze dvakrát. Nemá tak vlastně důvod si v nynějším případě jakkoli nevěřit.

Domácím budou chybět Japhet Tanganga a Juan Foyth, neočekává se ani start Deleho Alliho, jehož trápí bolavý stehenní sval, a nejistý je start také u Troye Parrotta. Hostující manažer Carlo Ancelotti bude postrádat určitě Fabiana Delpha, Jeana-Philippeho Gbamina, Cenka Tosuna i Thea Walcotta, zdraví by již však měli být Richarlison i Djibril Sidibé.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Sánchez, Dier, Vertonghen - Ndombélé, Winks - Lucas Moura, Bergwijn, Son - Kane
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Holgate, Digne - Iwobi, Davies, André Gomes, Bernard - Richarlison, Calvert-Lewin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.61 - 3.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - Sheffield United  (neděle 13:00)
Burnley po koronavirové přestávce rychle zapomnělo na prvotní debakl s Manchesterem City a následně dokráčelo ke dvěma vítězstvím nad Watfordem a Crystalem Palace. Upevnilo si tak svoji pozici ve středu tabulky, z něhož má stále možnost zaútočit na příčky zaručující evropské poháry pro následující sezónu. Teď vyzve povzbuzený Sheffield United.

Hosté nevykazovali na začátku restartovaného ročníku ideální formu. V červnu v rámci ligy získali ze tří možností jen bod, vypadli taktéž z FA Cupu. Nicméně naposledy si napravili svou reputaci, doma skolili Tottenham a rázem se vyšplhali na sedmou příčku průběžného pořadí. Oživili tak naděje, stejně jako Burnley, hlavně na účast v Evropské lize.

Překonat mnohdy urputnou defenzivu Burnley nebude pro Sheffield United vůbec snadné. Domácí v uplynulých devíti kolech Premier League udrželi hned šestkrát čisté konto. Na druhou stranu loni v listopadu The Blades nasázeli svému sokovi hned tři góly. "Musí být v našich silách dosáhnout na pozitivní výsledek," říkal hostující obránce George Baldock.

Sheffield přitom v obraně v uplynulých pěti utkáních nikterak výrazně nezářil, branku neinkasoval jen na úvod od Aston Villy, kde se nakonec urodila bezgólová plichta. "Nejsme naivní. Musíme pokračovat v tom, co děláme, proti dalším dobrým soupeřům, a to včetně toho nynějšího. Bude pro nás velkou výzvou," uvedl domácí manažer Sean Dyche.

Jeho mužstvo je určitě odpočatější než protivník. V nohách má totiž hned o dva zápasy méně. Taková skutečnost by pro něj mohla představovat jistou výhodu. "Už jsem ztratil přehled o ročním období. Poprvé jsem slavil narozeniny během sezóny. Bylo to zvláštní. Ale skutečně si restart tohoto ročníku užívám," pravil čerstvý devětačtyřicetiletý Angličan.

The Clarets ztrácejí na Sheffield pouhé dva body, jedině vítězství je tak může posunout před něj. Venku ovšem mančaft kolem lodivoda Chrise Wildera často neprohrává, letos z šestnácti případů nebodoval jen čtyřikrát. "Premier League si vede dobře," pochvaloval si Dyche. "Všechno se dalo dohromady. Televizní společnosti a různá média představují velkého hráče."

Domácí stále trápí poměrně početná marodka. Ačkoli Jay Rodriguez a Jóhann Gudmundsson již mohou údajně opět zasáhnout do hry, fit stále není Ashley Barnes, přičemž Robbie Brady, Jack Cork a Matthew Lowton trpí menšími zdravotními šrámy, čili jejich start je v ohrožení. Aspoň již trénuje Chris Wood, hlavní tahoun útoku a nejlepší šutér celku z Lancashire.

Hosté budou postrádat tři zraněné hráče, a to Johna Lundstrama, Johna Flecka a Luka Freemana. Není přitom jasné, zda se v sestavě objeví Jack O'Connell. "S ohledem na vše, co se stalo, si myslím, že tempo v zápasech nebo dojem z fotbalu není špatný," pokračoval Dyche. "Statistiky vypadají slušně. Každý se snaží, jak nejlépe umí," zakončil.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Bardsley, Tarkowski, Mee, Taylor - Brownhill, Westwood, Cork, McNeil - Rodriguez, Vydra
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Basham, Egan, Robinson - Baldock, Berge, Norwood, Osborn, Stevens - McBurnie, Mousset
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.22 - 2.95 - 2.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - West Ham United  (neděle 15:15)
Hráči West Hamu naposledy ukončili své trápení po koronavirové pauze. A vyšlápli si, i díky jedné brance českého reprezentanta Tomáše Součka, překvapivě na Chelsea, která před londýnským derby vykazovala perfektní formu. Na cenné vítězství budou chtít určitě navázat i v Newcastlu. Tomu se každopádně daří, před pár dny porazil Bournemouth.

"Kladiváři" si potřeboval jakýkoli úspěch zapsat na své konto co nejdříve, aby se vzdálili aspoň na nějaký rozdíl od sestupového pásma. Skalp Chelsea se dle papírových předpokladů spíše nepředpokládal. O to větší radost z něho hostující manažer David Moyes měl. "Ve středu jsme podali fantastický výkon. Mí hráči si konečně zasloužili bodovat," mnul si ruce

Ani zdaleka však pro West Ham práce nekončí. Na osmnácté a devatenácté místo, které znamenají pád o patro níže, disponují jen tříbodovým náskokem. Čekají ho přitom ve zbývajících kolech veledůležité souboje s Norwichem, Watfordem a Aston Villou, na které je potřeba se co nejlépe naladit. Opravdu nerad by tak nyní vyhořel právě v Newcastlu.

The Magpies představují pro hosty soupeře, se kterým by se mohli reálně poměřovat. A očekává se bezpochyby vyrovnaná bitva. "Vždycky bylo těžké proti nim nastoupit. Sledoval jsem je v posledním utkání a hráli opravdu parádně," připomínal Moyes. "Vážně mají velmi dobrý tým, který se neustále zlepšuje. Budeme muset pořádně zabrat," pokračoval.

Velkou chválu vysekl skotský stratég svému kolegovi na opačné straně. "Když byl Steve Bruce v Newcastlu angažován, mnoho lidí o něm pochybovalo. Odvádí přitom skvělý džob," uznale pokyvoval. "Každý, kdo ho pomlouval, kdo mu nevěřil, musel uznat, že se mýlil. On jen ukázal, jak skvělý manažer je. A to i v tak velké oblasti na severovýchodě Anglie."

Hosté budou postrádat celkem čtyři zraněné hráče. Už do střetnutí s Chelsea nezasáhl kapitán Mark Noble, jenž vynechá i nynější duel, fit nejsou stále ani Sébastien Haller a Arthur Masuaku. Jejich návrat na trávníky se však očekává v nejbližší době, na rozdíl tedy od Roberta Snodgrasse, jenž se pořád nezotavil ze zdravotních problémů se zády.

Domácí sice naposledy museli skousnout vypadnutí z FA Cupu, v Bournemouthu si však svou reputaci záhy napravili a zaslouženě urvali tři body. V Premier League aktuálně drží sérii pěti utkání v řadě bez porážky. Postupně se jim přitom uzdravuje marodka, jistojistě budou chybět jen Ciaran Clark a Florian Lejeune, jenž už zřejmě do konce ročníku nenastoupí.

Otázkou pak je, jestli Bruce bude moci počítat se Seanem Longstaffem, Jamaalem Lascellesem, Joelintonem a Javim Manquillou, jejichž start je nejistý "Není moc týmů, které by vstřelily Chelsea tři góly," říkal manažer Newcastlu. "Bohužel pro nás získal West Ham sebevědomí. Vždy je těžké narazit na někoho poté, co dosáhne na takový výsledek."
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Krafth, Lascelles, Fernández, Rose - Hayden, Bentaleb - Almirón, Shelvey, Saint-Maximin - Gayle
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiaňski - Fredericks, Diop, Ogbonna, Cresswell - Souček, Rice, Pablo Fornals - Jarmolenko, Bowen, Antonio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.81 - 3.36 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Aston Villa  (neděle 17:30)
Liverpool po oslavách titulu, který získal po dlouhých třiceti letech, naposledy vystřízlivěl na půdě Manchesteru City a po nejvyšší porážce této sezóny (0:4) si určitě bude chtít spravit náladu se zachraňující se Aston Villou. Domácí by určitě rádi překonali bodový rekord Citizens ze sezóny 2017/2018, jenž má hodnotu rovných sta bodů. Pokud chtějí tuto metu zdolat, tak potřebují ve zbývajících šesti zápasech hned pětkrát zvítězit.

Reds momentálně posbírali šestaosmdesát bodů a aktuálně před svým největším rivalem drží náskok dvaceti bodů. Trenér Jürgen Klopp i přes drtivou porážku chválil své hráče za odvedenou práci. "Bylo to od nás perfektní? Ne. Ale to se čas od času stane. Stále nám zbývá ještě šest utkání do konce sezony. Viděl jsem tým, který je na to připraven. Byli jsme v zápase, bojovali, běhali a celkově udělali vše, co šlo," řekl německý rodák smířeně.

Ten by se ještě rád pokusil o překonání vytouženého rekordu, na druhou stranu to nepovažuje za nezbytné. "Je to cíl, ale netlačíme se do toho za každou cenu." Aston Villa momentálně hraje o všechno, se sedmadvaceti body na kontě je osmnáctá a nyní nedokázala vyhrát již devětkrát za sebou. Po dlouhé přestávce způsobené epidemií koronaviru vybojovala pouhé dva body, minule těsně podlehla favorizovanému Wolverhamptonu (0:1).

"Aston Villa hraje o přežití a jsem přesvědčen, že pro záchranu je schopna udělat cokoliv. Očekávám od ní bojovný a houževnatý výkon od samého začátku až do konce, jednoduchý úkol nás nečeká," podotkl Klopp závěrem. Ten se opět musí obejít bez Shaqiriho s Matipem, jistotu startu navíc nemá obránce Lovren. Villains postrádají brankáře Heatona, dále pak Wesleyho, Targetta i Engelse, na trávník se možná nepodívají ani Guilbert s Lansburym.

Naopak poprvé po vynucené pauze by mohl zasáhnout do hry Drinkwater. "Je zbytečné se na protivníka takovéhoto formátu nějak výrazněji připravovat. Jestliže chceme uspět, tak musíme být dostatečně agresivní. V tuto chvíli máme co ztratit a z Anfieldu nehodláme odjíždět s prázdnou," prohlásil bojovně hostující kouč Dean Smith. V podzimním vzájemném měření sil se radoval favorit z Liverpoolu, při hubeném vítězství 2:1 se ale pořádně nadřel.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Milner, van Dijk, Gomez, Williams - Oxlade-Chamberlain, Fabinho, Keita - Mané, Firmino, Minamino
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Reina - Konsa, Hause, Mings - Guilbert, Luiz, Hourihane, Taylor - McGinn, Grealish - Davis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.47 - 16.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Manchester City  (neděle 20:00)
Manchester City po koronavirové pauze zaváhal jen v jednom případě, to když nestačil na Chelsea a definitivně ztratil naději na zisk titulu. Z téhle lapálie se ovšem rychle oklepal. Postoupil následně do semifinále FA Cupu a naposledy si doslova smlsnul na korunovaném mistrovi s Liverpoolu. Optimální pohodu určitě hodlá potvrdit i v Southamptonu.

Ačkoli v Premier League už Citizens nemůžou dosáhnout na cennou trofej, pořád by rádi triumfovali v Anglickém poháru a taktéž v Lize mistrů. A minulé vysoké vítězství nad The Reds jim pořádně zvedlo sebevědomí. Čtyřgólový skalp se dle papírových předpokladů spíše neočekával. Každopádně hosté jasně naznačili, že hladoví po úspěchu jsou i nadále.

Záložník Raheem Sterling moc dobře ví, že byť se svými spoluhráči již budou usilovat jen o co nejrychlejší pojištění své druhé pozice, pořád je o co hrát. "Jsme tým, který svou šanci v lize propásl," hlesl. "Ale musíme se pokusit předvést v ostatních soutěžích maximum. Bylo těžké skousávat fakt, že nám Liverpool utekl. Prvenství si každopádně zasloužil."

Hosté jsou na St. Mary's Stadium pasováni do role favorita, vždyť z posledních jedenácti utkání na všech frontách zvítězili hned devětkrát. "My musíme v Premier League vyhrát všechny duely," pokračoval Sterling. "Myslím si, že proti Liverpoolu jsme působili brilantně. Bojovali jsme už od první minuty. Získali jsme vážně senzační výsledek," dodával.

Dobrou zprávou pro manchesterského manažera Pepa Guardiolu je skutečnost, že zdraví jeho hráčů drží. Tedy až na Sergia Agüera, který je jedinou absencí na straně MCFC. Jinak na marodku nikdo nově nepřibyl. Po čtvrtečním klání španělský stratég zřejmě sáhne k některým změnám kvůli potřebné rotaci v sestavě, a to vlivem pořádně nahuštěného programu.

The Saints zatím sehráli tři mistrovská střetnutí po restartu ligy, a zatímco v Norwichi a Watfordu vyhráli, doma s Arsenalem padli. Teď je čeká vůbec asi ta nejtěžší výzva. Velmi neradi by ale na vlastním stadionu už podruhé v řadě nebodovali. "Nikdy jsme neměli v sobě pocit, že bychom se měli někoho bát," burcoval domácí lodivod Ralph Hasenhüttl.

Jeho celek je dostatečně vzdálený od sestupového pásma, potřeboval by však udělat ještě poslední krůčky k definitivní záchraně. A kdo ví, v případě snového závěru sezóny se může vlastně poprat o ty příčky, které v následujícím ročníku zajišťují účast v Evropské lize. Nutno však podotknout, že k těmto metám v tuhle chvíli nemá Southampton nikterak blízko.

I domácí by měli mít k dispozici v podstatě kompletní kádr. Nejistý je pouze start u Pierra-Emileho Höjbjerga a Sofianeho Boufala. "Strach není dobrým partnerem. Musíme mít respekt, to ano, ale zároveň musíte věřit v to, na čem pracujete," podotýkal Hasenhüttl. "Vždy existuje šance dosáhnout na pozitivní rezultát. Na tenhle souboj se nesmírně těšíme."
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Peters, Bednarek, Stephens, Bertrand - Armstrong, Ward-Prowse, Höjbjerg, Redmond - Ings, Long
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson Moraes - Walker, Otamendi, Laporte, Mendy - De Bruyne, Gündogan, David Silva - Mahrez, Gabriel Jesus, Foden
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.06 - 5.82 - 1.34
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Norwich City - Brighton & Hove Albion  (sobota 13:30)
Nováček soutěže Norwich bude mít jednu z posledních možností, jak ještě oživit svou naději na udržení se v Premier League. Kanárci jsou zatím beznadějně poslední s jednadvaceti body a za sedmnáctým Watfordem zaostávají o bodů sedm, šest kol před koncem tohoto ročníku tak nutně potřebují porazit Brighton. Tomu momentálně patří patnáctá pozice s třiatřiceti body a taktéž nemá nic jistého, tyto tři body by rozhodně potřeboval.

Racci vyhráli v posledních deseti střetnutích pouze jednou, když ihned po přestávce způsobené epidemií koronaviru zdolali Arsenal (2:1). Jinak hned šestkrát uhráli nerozhodný výsledek a třikrát prohráli. Po důležitém úspěchu s londýnským favoritem zavítali do Leicesteru a z půdy třetího týmu tabulky si odvezli bod ze bezbrankovou remízu. Teprve naposledy neměli šanci s Manchesterem United, kterému podlehli vysoko 0:3.

"Musíme stále bojovat, je před námi ještě trnitá cesta. Troufám si tvrdit, že tři vítězství nás mezi anglickou elitou udrží, na druhou stranu každý soupeř má své kvality. Norwich hraje o všechno a jsem si jistý, že se pokusí předvést to nejlepší, co v něm je. Před Aston Villlou máme náskok šesti bodů, což v žádném případě stačit nemusí. Chceme vyhrát, jiný cíl ani mít nemůžeme," řekl s očekáváním v hlase hostující trenér Graham Potter.

Tomu schází Izquierdo, do hry zřejmě nezasáhnou ani Alzate s Pröpperem, naopak po potížích se zadním stehenním svalem by již mohl být k dispozici obránce Webster. Kanárci celkově prohráli pětkrát za sebou a na ligové scéně neskórovali čtyřikrát v řadě, tedy dlouhých 380 minut. Poměrně solidní výkon předvedli ve čtvrtfinále FA Cupu s Rudými ďábly a podlehli jim až po prodloužení v poměru 1:2.

Ve středu se snažili zaskočit Arsenal, jenomže to se jim nepovedlo a byla z toho jasná porážka 0:4. Kouč Daniel Farke může počítat s Klosem, jenž si odpykal jednozápasový distanc za karetní trest, mimo zůstávají dlouhodobí marodi Hanley, Zimmermann, Byram i Leitner. "Je to jeden z těch zápasů, který nás může vrátit do hry. V tuto chvíli jsme stoprocentně připraveni a věříme, že Brighton porazíme," prohlásil Farke optimisticky. V podzimním vzájemném střetnutí se radovali z úspěchu Racci po výsledku 2:0.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Klose, Godfrey, Lewis - Vrančić, McLean - Buendía, Duda, Cantwell - Pukki
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Lamptey, Duffy, Dunk, Burn - Stephens, Bissouma - Groß, Mooy - Connolly, Maupay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 3.34 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Leicester City - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Bez jediného vítězství ze čtyř soutěžních pokoronavirových zápasů je anglický Leicester, který tak celkově zvítězil jen jednou z posledních osmi ligových utkání. Jeho soupeřem bude Crystal Palace, jenž po úspěšné sérii dvakrát v řadě prohrál.

Foxes po více než tříměsíční přestávce od fotbalu získali pouhé dva body ze tří ligových utkání - remizovali totiž s Watfordem a Brightonem a naposledy prohráli v Goodison Parku, kde po dvou rychlých gólech domácích jen korigoval Iheanacho. Pro nigerijského útočníka šlo teprve o čtvrtou ligovou trefu, výrazně tak zaostává za svým parťákem z útoku Vardym, který je s devatenácti zásahy nejlepším střelcem ligy.

Eagles nezvládali nabitý povánoční program a šňůru osmi nevýher v řadě ukončili až v závěru února proti Newcastlu. Od té se však nevídaným způsobem odpíchli a čtyřikrát za sebou zvítězili s čistým kontem, z posledních dvou utkání ale zase nezískali ani bod, když nestačili na Liverpool a Burnley. Orli trápí zejména ofenziva, osmadvacet gólů z nich dělá druhý nejméně skórující tým - hůře je na tom jen poslední Norwich.

Poslední vzájemné utkání sice dokázal vyhrát Leicester díky zásahům Söyüncüa a Vardyho, dlouhodobě jsou však úspěšnější modro-červení. Ti před tímto nezdarem uspěli čtyřikrát v řadě s celkovým skóre 13:1.

Domácí budou zřejmě postrádat Maddisona, v ohrožení je i start Péreze, Graye a Iheanacha. Ti by tak za postranní čarou mohli doplnit dlouhodobě zraněné Pereiru a Amarteyho. Hostům se po vyléčení vrací Benteke, k dispozici stále ještě nejsou Kelly, Tomkins a Schlupp.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Justin, Evans, Söyüncü, Chilwell - Ndidi - Praet, Tielemans - Pérez - Iheanacho, Vardy
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaíta - Ward, Dann, Cahill, van Aanholt - McCarthy, Milivojević, McArthur, Ayew, Benteke, Zaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.75 - 5.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Patnáctkrát v řadě už Manchester United napříč všemi soutěžemi neprohrál. A pakliže se naplní papírové předpoklady, neměl by mít problém tuhle sérii ještě více natáhnout. Na Old Trafford totiž vyzve pořádně se trápící Bournemouth, jenž se ani po koronavirové přestávce nedokáže dostat do optimální pohody. A stále se tak nachází v pásmu sestupu.

The Red Devils budou mít aspoň do sobotního večera možnost vecpat se na toužebnou čtvrtou příčku, která zaručuje jako poslední v Premier League účast v Lize mistrů na následující sezónu. Tuhle metu aktuálně drží Chelsea, kterou mají vzdálenou na rozdíl pouhých dvou bodů. Proti Bournemouthu tak ke splnění svého cíle potřebují nutně zisk třech bodů.

Zatím si svěřenci manažera Oleho Gunnara Solskjaera vedou po dlouhé pauze způsobené epidemií velmi dobře. Na úvod sice remizovali na hřišti Tottenhamu, pak si ale hravě poradili se Sheffieldem United, v FA Cupu postoupili přes Norwich City a naposledy zvítězili bez obtíží v Brightonu. Řekli si tak bezpochyby rázně o umístění mezi čtyřmi nejlepšími.

Norský stratég zároveň chytře sahá k potřebné rotaci v sestavě kvůli náročnému programu. Široký kádr mu umožňuje patřičně rozložit síly, ostatně třeba v Norwichi nehrála ani náhodou nejsilnější možná jedenáctka, přičemž pár dní na to v Brightonu vlastně již ano. A jakmile si jeho tým vytvořil dostatečný brankový náskok, postupně stahoval své opory ze hřiště.

I díky této skutečnosti zároveň na marodku MUFC nepřibyl nikdo nový. Chybět budou i nadále pouze zdravotně indisponovaní Phil Jones a Axel Tuanzebe. "Samozřejmě někteří hráči mají drobné šrámy," připomínal Solskjaer. "Některá lehká zranění cítíte až po nějaké době. Mohl bych tedy znovu udělat nějaké změny. Uvidíme až den před utkáním."

Jeho mužstvo rozhodně musí v nynějším případě převzít roli favorita. Ačkoli třeba loni v listopadu na půdě svého soka prohrálo. "Definitivně se cítíme sebevědomí. Měli bychom, neboť jsme tvrdě pracovali po dobu výluky," těšilo domácího lodivoda. "Odehráli jsme dobré mače proto Sheffieldu i Brightonu. Je jasné, že sebedůvěra poté stoupá nahoru," dodal.

Bournemouth naposledy předvedl opravdu hodně mizerný výkon v duelu s Newcastlem. Sice po dvou neúspěších zaznamenal vstřelený gól, ten byl ovšem jen slabou náplastí na konečné vysoké porážce. Klub z Dorsetu tak spadl dokonce na předposlední příčku, a pakliže se nechce brzy loučit se společností anglické nejvyšší soutěže, měl by vážně zabrat.

Stejně jako proti The Magpies se přitom hostující manažer Eddie Howe nebude moci spolehnout na svého nejlepšího střelce Calluma Wilsona, který musí za své nakumulované žluté karty odpykat ještě jedno střetnutí. K dispozici mu rovněž nebudou ani zranění Charlie Daniels a Simon Francis. Evidentně zdravý je však alespoň forvard Joshua King.

The Cherries v uplynulých sedmi ligových kolech urvali pouhý bod. Howe ovšem v žádném případě nehází flintu do žita. "Čeká nás pravděpodobně nejtěžší zkouška za posledních několik dní," uvědomoval si. "Mnoho lidí vám řekne, že už jsme odepsaní. V minulosti tomu tak vždycky bylo, stejně jsme však pokaždé dokázali překonat všechny překážky."
Manchester United - pravděpodobná sestava:
David de Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw - Matič, Pogba - Greenwood, Bruno Fernandes, Rashford - Martial
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Stacey, Mepham, Aké, Smith - Brooks, L. Cook, Lerma, Gosling, Stanislas - King
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.37 - 16.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Arsenal FC  (sobota 18:30)
V jednom z nejvíce očekávaných duelů třiatřicátého kola Premier League se utkají Wolverhampton s Arsenalem v přímém souboji o pohárové příčky. Do zápasu vstoupí v lepší pozici domácí Wolves, kteří před svým soupeřem drží šestibodový náskok a směle pomrkávají ještě výše, neboť i třetí Leicester je jim vzdálen pouze na tři body.

Oba týmy půjdou do zápasu v dobrém rozpoložení, neboť mají shodně na kontě tři výhry v řadě za sebou. V případě Wolverhamptonu se jedná o stoprocentní bilanci od restartu nejvyšší anglické soutěže, a dokonce za toho období tým Nuna Espírita Santa ani jedinkrát neinkasoval. To Arsenal již stihl odehrát zápasů pět, a přestože v prvních dvou svým soupeřům podlehl, výhry nad Southamptonem, Sheffieldem United v FA Cupu a naposledy s posledním Norwichem vrátily na Emirates Stadium optimismus, že se zpackanou sezonu ještě může podařit zachránit.

Na straně domácích je základní jedenáctka poměrně snadno předvídatelná, jelikož je Nuno znám neochotou míchat se sestavou, a to obzvláště v nynější době, kdy se Wolves mohou soustředit pouze na jednu soutěž. Snad jediným otazníkem je možné nasazení Adamy Traorého na úkor Leandera Dendonckera a úpravu rozestavení z 3-5-2 na 3-4-3, mezi nimiž Wolves střídavě alternují.

To Arsenal je pod vedením Mikela Artety o něco méně čitelný, což se potvrdilo i v posledním zmíněném duelu s Norwichem, kde nečekaně dostal šanci kupříkladu Reiss Nelson. Vzhledem k trápení Alexandra Lacazetta na hrotu útoku by pak mohl znovu do základu nakouknout mladý odchovanec Eddie Nketiah a další z produktů klubové akademie Bukayo Saka by na hřišti rovněž neměl chybět, ať už nastoupí na kterékoli z mnoha pozic, jež mu Arteta za své krátké působení v londýnském klubu stihl přidělit.

Přestože oba týmy v honbě za pohárovou Evropou potřebují nutně zvítězit, právě Wolves s Arsenalem se shodným počtem třinácti nerozhodných výsledků doposud platí za remízové krále celé Premier League, a tak by nemělo nikoho překvapit, kdyby se tyto celky rozešly smírně i v tomto vzájemném zápase.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Boly, Coady, Saiss - Doherty, Dendoncker, Neves, Moutinho, Jonny - Jiménez, Jota
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Martínez - Mustafi, Luiz, Tierney - Bellerín, Ceballos, Xhaka, Saka - Pepe, Nketiah, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.23 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Watford FC  (sobota 21:00)
Souboj dvou týmů bojujících o hodně bude k vidění na Stamford Bridge. Chelsea potřebuje zabrat v boji o Ligu mistrů, na pátý Manchester totiž má náskok jen dvou bodů. Watford zase chce vší silou urvat záchranu, na sestupová pásma má k dobru jediný bodík.

Blues obnovení Premier League zvládli na jedničku, když vyhráli ligové zápasy na hřišti Aston Villy a doma se Citizens, poté dokázali postoupit i v FA Cupu díky vítězství v Leicesteru. Až poslední zápas na West Hamu přinesl porážku. Dvě trefy Williana totiž byly málo proti zásahům Součka, Antonia a Jarmolenka. Brazilský křídelník se tímto počinem každopádně stal druhým nejlepším střelcem Chelsea. Více než jeho osm gólů má na kontě jen Abraham, a sice třináct.

Hornets prožívali dobré období od poloviny prosince do poloviny ledna, od té doby se jim zase nedaří. Z jedenácti utkání dokázali zvítězit jen jednou (ano, proti Liverpoolu), v červnovém programu nyní získali jediný bod, a to ještě velmi šťastně, když proti Leicesteru srovnali skóre až v nastavení. Asi největším problémem Watfordu je, že se nemohou opírat o žádného velkého kanonýra. Nejvíce zásahů má za sebou Deeney, šest je však v porovnání se zbytkem ligového pelotonu žalostně málo.

Sršně jsou pro Chelsea poměrně oblíbeným soupeřem. Modří dokázali zvítězit v šesti z posledních sedmi zápasů, které byly většinou navíc atraktivní pro diváky - padlo v nich totiž celkem třicet branek.

Frank Lampard bude pro toto utkání postrádat se zraněním laborujícího Kovačiće, mimo hru je i Tomori. Hostům nepomohou Deulofeu, Janmaat a Success.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - James, Zouma, Rüdiger, Azpilicueta - Loftus-Cheek, Kanté, Mount - Willian, Giroud, Pulisic
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Femenía, Cathcart, Dawson, Masina - Hughes, Capoue - Sarr, Doucouré, Welbeck - Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.25 - 8.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC32282270:2586
2.Manchester City32213881:3366
3.Leicester City32167960:3155
4.Chelsea FC321661057:4454
5.Manchester United321410851:3152
6.Wolverhampton Wanderers321313645:3452
7.Sheffield United321211933:3247
8.Arsenal FC321113847:4146
9.Tottenham Hotspur321291151:4445
10.Burnley FC321361336:4545
11.Everton FC321281240:4744
12.Crystal Palace321191228:3742
13.Newcastle United321191233:4342
14.Southampton FC321241641:5540
15.Brighton & Hove Albion327121334:4433
16.West Ham United32861838:5630
17.Watford FC326101629:4928
18.Aston Villa32761936:6027
19.AFC Bournemouth32761930:5427
20.Norwich City32562125:6021

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (403)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele