Premier League - preview 30. kola

19.06.2020, 08:36, aktualizováno 22.06.2020, 08:34
Previews
Závěrečným zápasem bude v pondělí dohráno třicáté kolo anglické ligy a jednat by se mělo o jednostrannou záležitost. Manchester City hraje doma s Burnley a očekává se jeho vítězství, který si pojistí druhou příčku tabulky...
Manchester City - Burnley FC  (pondělí 21:00)
Restart sezóny vyšel fotbalistům Manchesteru City na jedničku, ve středeční dohrávce totiž porazili Arsenal 3:0. Nyní je čeká soupeř ze středu tabulky Burnley, které je stále relativně na dosah evropským pohárům.

Citizens dozajista přerušení soutěže příliš nevadilo, před ním se totiž nepyšnili zrovna zářivou formou. Z posledních čtyř utkání nezvládli hned dvě, když podlehli Tottenhamu i svému městskému rivalovi. Jejich odstup na lídra tabulky z Liverpoolu tak aktuálně činí třiadvacet bodů, což je i přes to, že bleděmodří mají pondělní zápas k dobru, prakticky nedosažitelná ztráta.

Clarets na svého ligového přemožitele čekají už sedm zápasů. Od porážky na Stamford Bridge totiž čtyřikrát zvítězili, včetně zápasů na Old Trafford nebo doma se Leicesterem, a dvakrát remizovali - kromě Newcastlu s oběma celky ze severního Londýna. I když mají o zápase méně, ztrácí tak na pátý Manchester United pouhých sedm bodů a je tedy možné, že Burnley příští sezónu uvidíme v evropských pohárech.

Pepa Guardiolu trápí zdravotní problémy v obranné řadě, nastoupit totiž nemůže Eric García a v ohrožení je i Stonesův start. Hosté přijedou bez Barnese, Wooda a Gudmundssona.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.60 - 22.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Sheffield United  (neděle 15:00)
Nedělní program třicátého kola odstartuje duel Newcastlu s Sheffieldem United. Zatímco hosté již mají ostrou premiéru po obnovení soutěže za sebou, když ve středeční dohrávce proti Aston Ville uhráli bezbrankovou remízu, pro tým Steva Bruce půjde o premiéru, a jestli mohla některý klub ovlivnit koronavirová přestávka nejvíce, Newcastle by byl žhavým adeptem...

Magpies jsou totiž již dlouhá léta pravidelně spojováni se změnou majitele, neboť aktuální vlastník Mike Ashley se netají ochotou prodat svůj podíl v klubu ze severu Anglie. Nyní v posledních měsících již byla celá transakce na spadnutí kvůli zájmu ze Saúdské Arábie, ovšem k jejímu dotažení do konce stále nedošlo a manažer Steve Bruce na tiskové konferenci varoval, že jeho hráče i zaměstnance nesmí nekonečné tahanice o budoucnost klubu nijak rozhodit od plného soustředění na dění na hřišti.

Domácí se nejspíše budou muset obejít bez bratrského dua Longstaffů, jelikož Sean se vypořádává s drobným zraněním a jeho mladší sourozenec Matty má potíže se stehnem. Mimo hru zůstává také Dwight Gayle a jistý není ani start Matta Ritchieho. Dobrou zprávou pro Newcastle je alespoň uzdravení Martina Dúbravky a prodloužení hostování v případě trojice Rose, Lazaro, Bentaleb. Přestože se Magpies nacházejí v dostatečné vzdálenosti od sestupového pásma s osmibodovým náskokem, jistotu udržení v nejvyšší anglické soutěži stále nemají stoprocentně zajištěnu.

To hosté mají hned ve své nováčkovské sezoně o poznání vyšší ambice a v případě úspěšného dohrání soutěže mohou dokonce směle aspirovat na účast v evropských pohárech. Manažer Chris Wilder se nechal slyšet, že zdravotní stav dua O’Connell a Fleck se oproti vynechanému zápasu s Aston Villou zlepšil a blíží se návratu na hřiště. "Dáme jim tolik času, kolik jen bude potřeba. Zápasy teď jdou po sobě rychle jeden za druhým, byla to pro nás velká ztráta. Šlo o kontaktní zranění, což je důsledek jejich nasazení a stylu hry, který je pro nás tak důležitý."
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Manquillo, Fernández, Lascelles, Rose - Hayden, Shelvey - Ritchie, Almirón, Saint-Maximin - Joelinton
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Basham, Egan, Robinson - Baldock, Lundstram, Norwood, Fleck, Stevens - McGoldrick, McBurnie
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.38 - 3.01 - 2.52
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Aston Villa - Chelsea FC  (neděle 17:15)
Aston Villa byla tím celkem, která po dlouhých sto dnech fotbalového půstu v souboji se Sheffieldem United rozjela Premier League po koronavirové přestávce. A nakonec vydolovala do horlivé pranice o záchranu aspoň. Tentokráte na vlastním stadionu přivítá papírově ještě těžšího protivníka. Chelsea do konce sezóny bude usilovat o umístění v první čtyřce.

Domácí před pandemií vykazovali velmi špatnou formu, včetně neúspěšného finále Ligového poháru proti Manchesteru City prohráli pětkrát v řadě. Od roku 2016, během něhož zaznamenali doslova hrůzostrašnou bilanci třinácti porážek za sebou, neprožili nikdy delší čekání byť na jednu jedinou remízu. Tuhle nevalnou sérii přerušili právě ve středu.

Chelsea, která měla v tabulce po devětadvaceti odehraných kolech o dvaadvacet bodů více, pro ně bude představovat ještě těžší kalibr. Už jenom proto, že od roku 2014 s ní padli pětkrát za sebou. "Známe našeho soupeře, jeho tým, v jehož sestavě asi nebude mnoho překvapení. Máme představu o tom, komu budeme čelit," ujišťoval domácí manažer Dean Smith.

Lvům na marodce zůstává trojice hráčů ve složení Björn Engels, Wesley i Tom Heaton, avšak v sestavě by se mohl objevit Frédéric Guilbert, jenž už údajně překonal své potíže s kolenem. Nastoupit jinak nemůže Daniel Drinkwater, jenž je v Aston Ville na hostování právě z Chelsea, a nebude mu tak umožněno hrát proti svému aktuálnímu zaměstnavateli.

Smithovo mužstvo se sice v současné chvíli nachází až na předposlední pozici, ovšem prakticky na dostřel má Bournemouth, Watford, West Ham i Brighton. Pořád nemusí nijak panikařit, udržení prvoligové příslušnosti je v mezích možné reality. Jakýkoli nynější bodový zisk by pro něj byl určitě cenným artiklem, londýnský celek totiž je favoritem duelu.

The Blues by si rozhodně rádi zahráli v příští sezóně Ligu mistrů, tudíž jejich hlavním cílem je zachovat současné postavení v průběžném pořadí. Jenže vlčáků hladovějících po kořisti mají na svém krku hned několik, proto v zápasech, jakým je tento, by neměli zbytečně ztrácet. Navíc ještě stále mohou prohánět třetí Leicester, tedy za předpokladu, že se bude dařit.

Hosté ke splnění svých cílů evidentně dělají maximum, a tak nedávno ohlásili novou zvučnou posilu v podobě Tima Wernera z německého Lipska, jenž by se brzy měl připojit k týmu. V tomhle klání se ještě nepředstaví, ostatně jako zranění Marco van Ginkel, Fikayo Tomori, Callum Hudson-Odoi a vykartovaný Jorginho. Zpět je ale Ruben Loftus-Cheek.

Ten se mimochodem na hřiště může vrátit po třinácti měsících od té doby, co si poranil achilovku. "To období epidemie bylo opravdu hodně zvláštní," přiznával Loftus-Cheek. "Nikdy si nemyslíte, že se něco takového může stát, že bude všechno trvat takhle dlouho. Navíc jsme šli do karantény brzy, protože Callum Hudson-Odoi byl nakažený," dodal.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Pepe Reina - Ahmed El Mohamady, Hause, Mings, Targett - McGinn, Nakamba, Douglas Luiz - Trézéguet, Davis, Grealish
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Zouma, Rüdiger, Marcos Alonso - Mount, Kanté, Kovačič - Willian, Giroud, Pulisic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.95 - 4.58 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Everton FC - Liverpool FC  (neděle 20:00)
Zlomit prokletí liverpoolského derby se budou snažit fotbalisté Evertonu. Ti svého červeného soupeře nedokázali porazit už devatenáct zápasů, poslední jejich úspěch je již téměř deset let starý.

Na druhou stranu se nedá říct, že by Reds z Goodison Parku pravidelně vozili všechny body - hned sedm z posledních osmi utkání na tomto stadionu skončilo remízou, poslední dvě bezbrankovou.

Utkání bude navíc okořeněné tím, že v něm mohou nastoupit hned tři hráči z elitní desítky střelců. Tu uzavírá "modrý" Calvert-Lewin se třinácti trefami. Liverpoolský Mané má na kontě o gól víc a k tomu sedm asistencí, Salah je dokonce na šestnácti trefách.

Everton se v poslední době pyšní poměrně vysokým bodovým ziskem. Z předchozích jedenácti soutěžních zápasů totiž prohrál jen třikrát, a to na hřištích Manchesteru City, Arsenalu a Chelsea. Právě po utkání s Blues se Toffees dlouhá pauza asi hodila, na Stamford Bridge totiž schytali čtyřgólový výprask.

Carlo Ancelotti si uvědomuje náročnost nadcházejícího zápasu. "Bude to těžké, ale musíme to považovat za skvělou příležitost ukázat svou kvalitu a vrátit se do Premier League dobrým výkonem. Pokusíme se vydat ze sebe vše a zvítězit," nabádá italský manažer. "Naším cílem je zahrát co nejlépe, vylepšit si své postavení v tabulce a pokud možno se zapojit do bojů o evropské poháry," dodal Ancelotti.

Pro Reds byl poslední měsíc před koronavirovou přestávkou asi nejhorším obdobím v sezóně. Připsali si totiž premiérovou ligovou porážku na hřišti Watfordu, proti Chelsea vypadli z FA Cupu a nezvládli ani dvojzápas osmifinále Ligy mistrů s Atléticem Madrid.

Domácí nemohou počítat se zraněnými Schneiderlinem, Gbaminem a Delphem, týmu nepomohou ani Mina s Walcottem. Jürgen Klopp by měl postrádat pouze Shaqiriho s Clynem, přes pauzu se mu totiž uzdravil znovu indisponovaný gólman Alisson.

Výkop je naplánován na nedělní dvacátou hodinu středoevropského času, jako hlavní sudí bude zápas řídit Mike Dean.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Holgate, Digne - Sidibe, Davies, Gomes, Sigurdsson - Calvert-Lewin, Richarlison
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.74 - 4.01 - 1.66
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Watford FC - Leicester City  (sobota 13:30)
Leicester City čeká na úvod popandemického období papírově přijatelný sok, proti němuž bude hledat cestu za zašlou slávu, na kterou tak trochu usedl prach po mizerném měsíci únor. Pořád má svou třetí příčku, kterou bude až do konce sezóny bránit ze všech sil, pod vlastní kontrolou. Nicméně zaváhání zrovna s Watfordem by bezpochyby nepotřeboval.

Lišky by zůstaly minimálně v první čtyřce, která je klíčová pro účast v Lize mistrů na příští ročník. Čistě teoreticky by mohly ještě zaútočit na pozici vicemistra, protože však Manchester City nedávno v dohrávce skolil jednoznačně Arsenal, zvýšilo se manko na tuhle danou metu už na sedm bodů. Spíše mu půjde vážně o to udržet na uzdě ostatní soupeře za sebou.

Čtvrtá Chelsea je jim vzdálena na rozdíl pohodlných pěti bodů, dále se na ně tlačí Manchester United, Sheffield United či Wolverhampton. Tyhle kluby byly však po devětadvaceti odehraných kolech přece jenom odstoupeny o něco více. "Jsme ve skvělé pozici, můžeme prožít opravdu dobrou sezónu," přál by si hostující gólman Kasper Schmeichel.

Ten věří, že jeho spoluhráčům dlouhá přestávka vlastně přišla vhod. "Podívejte se na začátek ročníku a na naší formu tehdy. Byli jsme na tom slušně, protože jsme měli čas se připravit. Tréninky už jsou v naprostém normálu," prozrazoval. "Neměli jsme žádné problémy, mohli jsme se soustředit plně na fotbal. Jsme jako na startu, můžeme znovu létat," dodal.

Hostům bude chybět Dennis Praet, který si nově poranil lýtko, k dispozici nebudou stále ani Daniel Amartey a Ricardo Pereira, nicméně zdraví zřejmě jsou již Ryan Bennett i Ayoze Pérez. "Nezabýváme se tím, jak jsme na tom v tabulce. My si prostě chceme v dalších měsících zahrát evropské poháry. To je jasně nastavený cíl," uvedl Schmeichel.

Watford má o poznání jiné starosti než jeho protivník. Jen díky lepšímu skóre se totiž nenachází v sestupovém pásmu, čeká ho opravdu tvrdý souboj o holé přežití. "Já ale stejně čekám těžký zápas," varoval před podceněním Schmeichel. "Proti všem týmům, které vede manažer Nigel Pearson, je tomu tak vždy. Tenhle muž si zaslouží všechna uznání."

Domácí neměli před koronavirovou krizí nikterak úspěšnou formu. Paradoxem během jejich posledních sedmi ligových utkání byla jediná vysoká výhra, a to ta nad vedoucím Liverpoolem. V ostatních případech uhráli maximálně remízu. V sestavě pro toto střetnutí se neobjeví trojice marodů ve složení Daryl Janmaat, Gerard Deulofeu a Isaac Success.

Watfordský bek Craig Dawson si moc dobře uvědomuje, že klíčové bude vypořádat se s hodně nahuštěným programem. "Bude to jako jakýsi mini turnaj. Fyzicky i psychicky velmi náročný," uvědomoval si. "Ale jako klub i jako tým děláme všechno pro to, abychom se na každý mač dobře připravili. Regenerace je kratší, hrát tedy bude ten, kdo bude dostupný."
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Kiko Femenía, Kabasele, Cathcart, Masina - Sarr, Capoue, Doucouré, Hughes, Pereyra - Deeney
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Justin, Evans, Söyüncü, Chilwell - Ndidi - Albrighton, Tielemans, Maddison, Barnes - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.78 - 3.43 - 2.13
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Brighton & Hove Albion - Arsenal FC  (sobota 16:00)
Restart anglické Premier League se řítí plnou parou vpřed, a tak navzdory citelnému neúspěchu nezbývá Arsenalu nic jiného než hodit vysokou porážku od Manchesteru City za hlavu a plně se koncentrovat na další venkovní vystoupení, tentokráte na půdě Brightonu. Zatímco Kanonýři na Amex Stadium potřebují nutně bodovat k uchování šance na účast v pohárové Evropě, domácí tým stále s vypětím všech sil bojuje o záchranu, což slibuje napínavý duel.

O moc hůře ani duel Arsenalu proti Citizens dopadnout nemohl, neboť kromě prohry 0:3 přišel Mikel Arteta také o vyloučeného Davida Luize a k tomu i o zraněné duo Granit Xhaka - Pablo Marí. První jmenovaný ještě alespoň má šanci vrátit se do hry před koncem stávající sezony, ovšem zimní posila z Brazílie si přivodila vážné poranění kotníku a dost možná se dokonce ani nevyhne operaci. Kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím Sokratise, Cedrica a Chamberse tak již Arsenalu nezbývá mnoho možností, jak defenzivní linii poskládat.

To domácí se nacházejí v podstatně lepší situaci, co se vyprázdněné marodky týče, neboť mimo hru zůstává pouze dlouhodobě zraněný José Izquierdo a jinak má Graham Potter celý kádr plně k dispozici včetně Aarona Connollyho, jenž během koronavirové herní pauzy absolvoval drobnou operaci kolene. Brighton sice může těšit, že v posledních třech vzájemných střetnutích s Arsenalem ani jednou neprohrál, ovšem zároveň jsou Seagulls jediným týmem Premier League, který v tomto kalendářním roce stále v lize ještě ani jednou nevyhrál, a právě proto se nachází na patnáctém místě pouhé dva body od sestupového pásma.

Zatímco pro domácí půjde po několikaměsíční přestávce o ostrou premiéru, Arsenal se musí vypořádat s první větší únavou v nohách i vlastními interními potížemi, které symbolizuje neúčast klubových hvězd Mesuta Özila či Nicolase Pepého ve zmíněném zápase v Manchesteru. Arteta na předzápasové tiskové konferenci u obou hráčů zdůraznil, že od nich očekává lepší výkony v tréninku, aby si nominaci do ligového zápasu vysloužili. Stane se tak již nyní, anebo se opět dočkají šance mladí odchovanci Saka s Willockem?
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Montoya, Webster, Dunk, Burn - Bissouma, Pröpper, Mooy - March, Maupay, Trossard
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Bellerín, Mustafi, Holding, Tierney - Guendouzi, Ceballos - Pepe, Özil, Aubameyang - Lacazette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.31 - 3.39 - 2.34
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Wolverhampton Wanderers  (sobota 18:30)
Úplně opačné starosti aktuálně mají mužstva West Hamu a Wolverhamptonu. Zatímco Kladiváři bojují o holé přežití a mimo sestupové pozice jsou jen o skóre, Vlci jsou z osmé příčky na dostřel evropským pohárům.

Hammers se od novoročního vítězství s Bournemouthem mimořádně trápí. Z devíti po sobě jdoucích ligových zápasů vybojovali pouhých pět bodů, ani jednou se jim navíc nepovedlo udržet čisté konto. Otazník tak nadále panuje nad setrváním českého středopolaře Tomáše Součka, jež se odvíjí od toho, zda se londýnský celek zachrání.

"Hrajeme doma a hrajeme o hodně. To Wolves taky, ale podle mě ne o tolik, jako hrajeme my," myslí si manažer David Moyes, který zároveň doufá, že rozhodnutí pokračovat v soutěži je správné: "Jsme si trochu nejisti, ale věřím, že jsme připraveni hrát a těšíme se na to." S tím souhlasí i jeho protějšek. "Jak můžeme vidět, věci se zlepšují a já věřil, že restart ligy bude," říká Nuno Espirito Santo.

Wolves si naopak na aktuální formu rozhodně stěžovat nemůžou. Už pětkrát v řadě nepoznali přemožitele, přestože hned tři z těchto duelů byly proti celkům z elitní osmičky. Také v týchž pěti utkáních hned čtyřikrát udrželi vzadu nulu.

I díky tomu už taková tíha neleží na suverénně nejlepším střelci týmu Raúlu Jiménezovi, který se prosadil už třináctkrát, k čemuž přidal hned šest asistencí. Na druhé straně je nejlepším kanonýrem s pouhými sedmi trefami Haller.

Oba týmy se před vzájemnými zápasem pyšní prakticky prázdnou marodkou, jediný otazník visí nad startem domácího Ogbonny.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Fredericks, Diop, Ogbonna, Cresswell - Bowen, Rice, Noble, Fornals - Antonio, Haller
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Boly, Coady, Saiss - Doherty, Neves, Moutinho, Jonny - Traoré, Jiménez, Jota
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.29 - 3.37 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Bournemouth - Crystal Palace  (sobota 20:45)
Bournemouth letos neprožívá nejlepší sezónu. A o tom, jestli ve finále bude úspěšná, se bude rozhodovat pouze za předpokladu, že se nakonec zachrání. Konstantně bodovat, to je pro svěřence manažera Eddieho Howeho velký problém, a i proto se nacházejí jen v sestupovém pásmu. Teď narazí na Crystal Palace, jenž je naopak bezpečně ve středu tabulky.

Výsledkových výkyvů na straně domácích je letos prostě příliš. Dost slušně se jim dařilo během jakéhosi období první třetiny tohoto ročníku, pak ovšem na řadu přišel propad. Od začátku listopadu až do začátku března získali jen čtrnáct bodů z možných padesáti sedmi, v posledních čtyřech ligových kolech urvali pouhou jednu remízu a třikrát padli.

Nutno říci, že koronavirová přestávka The Cherries může spíše jen pomoci. Přece jenom bylo potřeba nabrat psychické i fyzické síly. "Měli jsme také hodně zranění," uvedl Howe. "Je to dobrý pocit být zase zpátky. Mám nejsilnější tým, jaký jsem během této sezóny mohl mít k dispozici. Uvidíme, jestli se naše hra v následujících devíti kolech změní k lepšímu."

Jedno z posledních utkání v dresu Bournemouthu si mohl zahrát záložník Ryan Fraser. Protože se však s klubem nedohodl na krátkodobém prodloužení kontraktu, vyprší mu klasicky k třicátému červnu. "Nebude tedy s námi zapojený na zbytek sezóny," potvrdil bournemouthský stratég. "Chci v kabině jen hráče, co se plně soustředí na záchranu."

Skotskému reprezentantovi ovšem v žádném případě nechtěl nic vyčítat. "Nikdo nemohl předpovídat, co se stane, že se tenhle ročník přeruší kvůli koronaviru. Ryan se kvůli tomu dostal do těžké situace," dodával Howe. "To, že nenastoupí ani v červnu, je moje rozhodnutí. Čekají nás nejdůležitější zápasy, psychicky vyrovnaného potřebujeme každého hráče."

Klub z Dorsetu má na marodce aktuálně jen jedno jméno, a to Charlieho Danielse, jenž by se navíc po dlouhém zranění mohl brzy vrátit do akce. Jinak zcela fit jsou již David Brooks, Steve Cook, Arnaut Danjuma Groeneveld i Lloyd Kelly. "Nemůžu říct, že mám v mužstvu někoho, kdo na tenhle mač nemá. Vážně jsme teď v plné síle," zakončoval Howe.

Jestli v loňských sezónách Crystal Palace spíše soupeřil o holé přežití, letos píše trochu jiný příběh. I díky tomu, že před pauzou, způsobenou epidemií, zvítězil třikrát za sebou, se najednou vyhoupl do klidných vod průběžného pořadí. Dokonce by mohl v případě plynulého navázání své formy zaútočit i na příčky zaručující evropské poháry na další sezónu.

Hostujícího manažera Roya Hodgsona bezpochyby může těšit fakt, že nasadit do úvodní jedenáctky bude moci úplně kohokoliv. Zdravý je již Mamadou Sakho, jenž se naposledy objevil v soutěžním klání na Nový rok, své zdravotní neduhy překonali taktéž jeho spoluhráči Jeffrey Schlupp, Martin Kelly i James Tomkins, čili všichni hlavním povoláním obránci.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Smith, S. Cook, Mepham, Aké - Billing, Lerma, L. Cook - Brooks, Wilson, King
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Tomkins, Cahill, van Aanholt - Ayew, Kouyaté, McCarthy, McArthur, Zaha - Benteke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.81 - 3.11 - 2.89
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - Southampton FC  (pátek 19:00)
První plnohodnotné kolo po koronavirové přestávce načnou v anglické Premier League dva celky ze spodní poloviny tabulky. Southampton už je relativně vzdálen sestupovým pozicím, za to poslední Norwich je na nich pevně zakotven.

Před tříměsíčním přerušením soutěže to přitom vypadalo, že se Kanárci zvedají. Z posledních třinácti soutěžních zápasů totiž hned pět zvládli vítězně, včetně tří postupů v FA Cupu, a ve třech dalších případech remizovali. Ještě lepší je jejich domácí forma, na svém hřišti od Vánoc totiž podlehli pouze Liverpoolu.

Saints naopak přišla pauza vhod. Po zdařilém období na přelomu prosince a ledna, které je vyneslo daleko od pásma sestupu, se totiž zase trápí a z posledních pěti ligových zápasů vyhráli jediný, všechna zbylá prohráli. Co je může alespoň trochu utěšovat, to je venkovní forma. Na cizích hřištích totiž získali sedmý nejvyšší počet bodů v celé lize, jako jediní navíc více bodů než doma.

Ofenzivu každého z týmů táhne jeden z nejlepších ligových kanonýrů. Teemu Pukki i Danny Ings nastříleli téměř polovinu branek svého týmu. Zatímco finský šutér ale řádil zejména začátkem sezóny a postupně mu střelecký prach zvlhnul, Angličan sází góly průběžně, ačkoliv v novém roce se mu také nedaří tolik jako v tom předchozím.

Canaries nemohou počítat stejně jako po zbytek sezóny se zraněnými Hanleyem, Zimmermannem a Byramem, chybět bude po nákaze koronavirem i Stiepermann. Na druhé straně pravděpodobně nenastoupí Long, karetní trest do hry nepustí Djenepa.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Godfrey, Klose, Lewis - Tettey, McLean - Buendía, Duda, Cantwell - Pukki
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Valery, Stephens, Bednarek, Bertrand - Ward-Prowse, Hojbjerg - Armstrong, Redmond - Ings, Obafemi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 3.42 - 2.52
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Manchester United  (pátek 21:15)
Premier League je zpátky a hned první den prvního kompletního kola dostaneme jeden pořádný šlágr. Tottenham přivítá doma Manchester United. Dočkáme se one-man-show Josého Mourinha, který před Kohouty trénoval právě Red Devils? Trefí se uzdravený Harry Kane? Nebo potvrdí svou famózní formu z úvodu jarní sezóny Bruno Fernandes?

José Mourinho na sebe strhává pozornost, kamkoli přijde. Ale nyní se není čemu divit. Stejně jako když Tottenham v únoru zavítal na Stamford Bridge, i nyní se budou kamery upínat výrazně směrem k portugalskému kouči. Svého soupeře dobře zná - ale nyní musí ukázat, že dokáže nachystat taktiku i na nově tvořící se tým Ole Gunnara Solskjaera.

Ten se po vleklé krizi dostal do dobré formy a místo tápání uprostřed tabulky po boku Arsenalu směle útočí na pohárovou Evropu. Vždyť čtvrtá Chelsea je jen tři body daleko. Pro Ďábly bude klíčové rozvzpomenout se na únorovou formu. Celkově Manchester neprohrál už 11 soutěžních zápasů v řadě, přičemž osmkrát vyhrál a hned devětkrát udržel čisté konto.

Zato Tottenham najíždí úplně opačnou sérii. Dvakrát prohrál s Lipskem v Lize mistrů, nestačil na Chelsea, Norwich ani Wolverhampton a jediná neprohra od 16. února je remíza s Burnley. Spurs trápila mizerná ofenziva, protože Harry Kane byl zraněný a Heung-min Son se taky zdravotně trápil.

No a teď jsou oba fit a my jako bychom skutečně stáli na prahu nové sezóny. Všichni jsou fit, snad jen Dele Alli bude chybět, ale to spíš kvůli své hlavě než nějakému zranění. Jinak Tottenham nastoupí v plné polní. Hlavně návrat Harryho Kanea vyhlíží snad celá Anglie - vždyť jednička v útoku Albionu i Spurs naposled kopla do míče 1. ledna letošního roku.

Ještě o necelý týden déle čeká na návrat další mezinárodní hvězda - Paul Pogba. A i jemu koropauza ze zdravotních hledisek mimořádně prospěla. Na jeho spolupráci s Brunem Fernandesem se těší nejen fanoušci United. Té se ale nejspíš od úvodních minut nedočkáme, stejně jako grimas zraněného Phila Jonese.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Davinson, Alderweireld, Davies - Sissoko, Winks, Ndombele - Son, Kane, Bergwijn
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Lindelöf, Maguire, Shaw - Wan-Bissaka, Fred, Matić, Williams - Bruno - Martial, Rashford
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.35 - 3.51 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC29271166:2182
2.Manchester City29193771:3160
3.Leicester City29165858:2853
4.Chelsea FC29146951:3948
5.Manchester United29129844:3045
6.Sheffield United291111730:2544
7.Wolverhampton Wanderers291013641:3443
8.Tottenham Hotspur291181047:4041
9.Arsenal FC29913740:3940
10.Burnley FC291161234:4039
11.Crystal Palace291091026:3239
12.Everton FC291071237:4637
13.Newcastle United29981225:4135
14.Southampton FC291041535:5234
15.Brighton & Hove Albion296111232:4029
16.West Ham United29761635:5027
17.Watford FC29691427:4427
18.AFC Bournemouth29761629:4727
19.Aston Villa29751734:5626
20.Norwich City29561825:5221

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (997)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele