Premier League - preview 25. kola

19.02.2021, 08:53, aktualizováno 22.02.2021, 08:49
Previews
Amex Stadium (© AFP)
Brighton začal pravidelně sbírat body, vzdaluje se sestupovému pásmu a další krok směrem k záchraně může udělat v pondělí večer. Soupeřem bude Crystal Palace, londýnský klub zatím získal jen o tři body více než jeho dnešní soupeř...
Brighton & Hove Albion - Crystal Palace  (pondělí 21:00)
Souboj dvou celků ze spodní poloviny tabulky bude k vidění v pondělní dohrávce na Amex Stadium. Domácí Brighton nemá nad sestupovými příčkami příliš velký náskok, v případě vítězství se může dotáhnout na soupeře Crystal Palace.

Seagulls se v poslední době prezentují solidní formou. Od poloviny prosince prohráli jen dvě ligová utkání proti Arsenalu a Manchesteru City, nyní jsou neporaženi dokonce šest zápasů. Z nich poslední dva byly remízové, nejprve na hřišti Burnley a minulý víkend i doma s Aston Villou, kde nebyla viděna ani jedna branka.

Naopak v případě Eagles to zase taková hitparáda není. Na přelomu měsíců si sice připsali dvě po sobě jdoucí výhry, ty ale byly jediné z posledních osmi klání, v nichž byla ještě jedna remíza a pět porážek. Neúspěchem skončil před týdnem i domácí mač proti Burnley, kde brzy zaostávali o dvě branky a nakonec prohráli 0:3.

Domácí nemohou počítat se zraněnými Andonem a Marchem, v ohrožení je i start Lampteyho a Webstera. Na straně hostí se nepředstaví Ferguson, McArthur, Sakho, Schlupp, Tomkins, Wickham a Zaha, otazník visí nad Hennesseyem.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sánchez - White, Dunk, Burn - Veltman, Groß, Bissouma, Alzate - Mac Allister - Maupay, Trossard
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaíta - Clyne, Kouyaté, Cahill, van Aanholt - Townsend, Milivojević, Riedewald, Eze - Ayew, Mateta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.54 - 5.59
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Tottenham Hotspur  (neděle 13:00)
Fotbalisté West Hamu se v rámci 25. kola Premier League utkají s Tottenhamem Hotspur. V tabulce oba celky dělí šest bodů, devátí Spurs však mají na páté Kladiváře zápas k dobru.

West Ham si v posledním duelu poradil s posledním Sheffieldem United 3:0, když si branky připsali z penalty Declan Rice, Issa Diop a Ryan Fredericks. V předchozím ligovém utkání však Kladiváři překvapivě zaváhali, když na půdě Fulhamu jen remizovali 0:0. West Ham United vyhrál už dvanáct ligových zápasů a více bodů v této fázi soutěže získal pouze v ročnících 1983/84 (43) a 1985/86 (48). Kladiváři navíc v Premier League vyhráli šest z posledních osmi utkání a lepší v tomto období byl pouze Manchester City. Ve čtyřech z těchto předchozích šesti duelů dal West Ham dvě nebo více branek, což se mu v předešlých čtrnácti kláních povedlo jen čtyřikrát. Na domácí půdě se svěřenci kouče Moyese prosadili v každém z posledních tří střetnutí v závěrečných třiceti minutách hry, během kterých dali letos doma přes 40 procent svých gólů.

Spurs se naposledy střetli s rakouským Wolfsbergerem v rámci play-off Evropské ligy a vyhráli jednoznačně 4:1. V prvním poločase se trefili Son Heung-Min, Gareth Bale a Lucas, v závěru přidal čtvrtou branku Carlos Vinicius. V minulém ligovém kole však svěřenci kouče Mourinha vyšli na prázdno, na Manchesteru City prohráli 0:3. Tottenham v posledních pěti utkáních PL čtyřikrát prohrál. Tolikrát přitom prohrál v 28 předešlých kolech dohromady. Ve všech čtyřech případech dostal Tottenham gól už v prvním poločase a třikrát se sám nedokázal ani jednou prosadit. To se mu letos v lize stalo celkem šestkrát. Spurs by v městském derby rádi uspěli a vrátili se na vítěznou vlnu. Na půdě West Hamu ostatně vyhráli už ve čtyřech soutěžních duelech v řadě, přičemž třikrát v nich dali přesně tři góly.

Poslední vzájemný duel skončil v říjnu remízou 3:3, Spurs vedli po jedné brance Sona a dvou Kanea už 3:0, West Ham však dokázal srovnat díky vlastní brance Sancheze a trefám Balbueny a Lanziniho.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Diop, Dawson, Cresswell - Coufal, Souček, Rice, Johnson - Lanzini, Bowen, Lingard.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Tanganga, Alderweireld, Dier, Davies - Ndombele, Hojbjerg - Bale, Lamela, Son - Kane.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.01 - 3.44 - 2.49
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Aston Villa - Leicester City  (neděle 15:00)
Aston Villa v rámci 25. kola Premier League přivítá na domácí půdě Leicester City. Domácímu celku patří v tabulce osmé místo, hosté jsou třetí a mají stejně bodů jako druhý Manchester United.

Aston Villa se naposledy utkala s Brightonem a jejich duel skončil bezbrankovou remízou. V přechozím souboji Villans porazili Arsenal 1:0, když se už ve druhé minutě nemýlil Ollie Watkins. Aston Villa má pořád ještě několik utkání k dobru, což ji může vrátit do boje o evropské poháry, nicméně nevyrovnanost výkonů v posledních šesti kolech tomu příliš nenahrává. V posledních třech případech, kdy prohrála, navíc nikdy v průběhu utkání nedokázala po obdržení první branky ani na chvíli vyrovnat. Od Vánoc vyhrála Villa doma tři ze čtyř ligových střetnutí a vylepšila svou domácí bilanci. Poslední výhrou nad Arsenalem navíc potvrdila svou stoprocentní bilanci v roli domácího outsidera.

Leicester se naposledy představil v Evropské lize v pražském Edenu, kde se Slavií remizoval 0:0. V lize to však Liškám šlape, naposledy porazily doma Liverpool 3:1, o což se postarali James Maddison, Jamie Vardy a Harvey Barnes. I před tím hráli Rodgersovi svěřenci doma a osmifinále FA Cupu porazili Brighton 1:0. Gól si připsal v úplném závěru Kelechi Iheanacho. Ve čtyřech z minulých pěti vítězných ligových utkání tak vstřelil v jednom poločase minimálně dva góly. Ve čtvrtek sice Leicester remizoval na půdě Slavie 0:0, ale jinak je venku poměrně spolehlivý a v lize prohrál v takovém případě letos jen jednou. V obou remízových případech, ve kterých padly góly, vyrovnával Leicester až po hodině hry.

Poslední vzájemný zápas vyhrála Aston Villa v říjnu 1:0, v nastaveném čase druhé půle se trefil Ross Barkley.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Elmohamady, Ngoyo, Mings, Targett - McGinn, Luiz - Trezeguet, Barkley, Grealish - Watkins.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Evans, Söyüncü, Castagne - Ndidi, Tielemans - Albrighton, Maddison, Barnes - Vardı
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.70 - 3.67 - 2.07
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Manchester City  (neděle 17:30)
Nabitý nedělní program pětadvacátého kola nabídne od 17:30 atraktivní duel Arsenalu s Manchesterem City. Přestože se domácí tým v novém roce viditelně zlepšil a živí stále naději na záchranu zpackané sezony, v tomto utkání bude i tak jednoznačným outsiderem. Svěřenci Pepa Guardioly totiž prožívají jedinečné tažení, které již napříč všemi soutěžemi čítá sedmnáct po sobě jdoucích výher.

Oba týmy nelenily ani v průběhu týdne, neboť Arsenal odstartoval jarní vyřazovací fázi Evropské ligy remízou 1:1 s lisabonskou Benficou a Manchester City úspěšně absolvoval ligovou dohrávku na půdě Evertonu výhrou 3:1, a to navzdory absenci Ilkaye Gündogana alias hlavního strůjce restartované ofenzivy Citizens, obzvláště při absencích obvyklých tahounů Agüera či De Bruyneho. Německý záložník se i díky této několikadenní pauze stihl zotavit ze svých zdravotních potíží a dle Guardioly bude v neděli připraven naskočit, stejně jako oba jeho zmínění spoluhráči. Jediným absentérem na soupisce hostí tak zůstává Nathan Aké, což pro suverénně nejlepší defenzivu Premier League není žádný citelný problém.

Zatímco Citizens si díky své dechberoucí vítězné sérii vypracovali na čele tabulky luxusní desetibodový náskok, pro desátý Arsenal je stále každý bod dobrý, o čemž vypovídá jeho aktuální šestibodová ztráta na šestý Liverpool. Právě v těchto týdnech se z pohledu "Kanonýrů" dost možná láme osud celé sezony, neboť kromě odvety s Benficou čeká londýnský celek také měření sil s Leicesterem, West Hamem, právě Liverpoolem a také úhlavním rivalem Tottenhamem, tedy soupeři s lepším tabulkovým postavením.

"Jestli nyní nedokážeme stávající ztrátu dohnat, může to celou naši sezonu ukončit, ale stejně tak nás to může nastartovat, pokud se zvládneme přitáhnout vzhůru," bilancoval Mikel Arteta na předzápasové tiskové konferenci. "Víme, že prostor pro další chyby je vzhledem k průběhu naší sezony z předešlých měsíců minimální, musíme teď zabrat."

V neděli ani sebelepší výkon domácích nemusí stačit a Arteta jakožto Guardiolův někdejší asistent podle očekávání měl pro Citizens jen slova chvály. "Je to pro mě aktuálně nejlepší tým v Evropě, a to proto, jaké podávají výkony a jaké mají vyrovnané výsledky. Dokážou zareagovat na obtížné situace. Velký tým tohle musí umět. Když panovaly pochyby o tom, zda budou stále konkurenceschopní, jejich odpověď byla velmi působivá."

"Mají slabiny jako každý jiný tým, ale v poslední době je jejich soupeři byli jen stěží schopní najít. Čeká nás velká a skutečně strhující výzva," uzavřel španělský kouč Arsenalu na adresu svého nadcházejícího soupeře a jen těžko lze odhadovat, s čím na svého někdejšího mentora vyrukuje. Artetovi se již povedlo na Guardiolu vyzrát v minulé sezony, když Arsenal v semifinále FA Cupu dokázal Citizens porazit 2:0, avšak v lize "Kanonýři" proti favoritovi vždy ostrouhali, stejně jako na podzim v ligovém poháru, kdy na Emirates Stadium prohráli jednoznačně 1:4.

S ohledem na klíčovou čtvrteční odvetu s Benficou lze navíc ze strany domácích očekávat i jistou rotaci v sestavě, která zůstala pro předešlé dva duely neměnná, zatímco opory z předešlých týdnů jako Nicolas Pépé či Alexandre Lacazette se zničehonic ocitli zcela odříznutí na lavičce náhradníků. Také na straně Citizens je odhadování základní sestavy sázkou do loterie a stejně jako např. v zápase na půdě Liverpoolu může Guardiola sáhnout k neortodoxní sestavě bez skutečného hrotového útočníka.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Luiz, Gabriel, Holding - Bellerín, Ceballos, Xhaka, Tierney - Pépé, Smith Rowe - Aubameyang
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Stones, Zinchenko - Silva, Rodri, Foden - Mahrez, De Bruyne, Sterling
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.90 - 4.68 - 1.49
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Newcastle United  (neděle 20:00)
Nedělní program uzavře utkání favorizovaného Manchesteru United s Newcastlem. Domácí celek se sice nachází na druhé příčce tabulky, nicméně se nedá úplně tvrdit, že by byl v souboji o titul - na první Manchester City totiž ztrácí propastných deset bodů a příliš se neočekává, že by jej Rudí ďáblové ještě byli schopni nějakým výraznějším způsobem ohrozit.

S bojem o čtvrté místo by však parta Ole Gunnara Solskjaera taktéž neměla mít výraznější potíže - na pátý West Ham má momentálně ucházející náskok 4 bodů. Naopak Newcastle musí pořádně zbystřit - díky Fulhamu, který se v posledních týdnech dostal do dobré formy, už má na sestupovou příčku náskok v podobě pouhých tří ligových bodů.

Ligová forma Manchesteru United v posledním měsíci už ale také není příliš přesvědčivá. Od posledního týdne v lednu Rudí ďáblové odehráli pět duelů, vyhrát se jim ale podařilo jen jediný, když i díky brzkému vyloučení naprosto rozdrtili hostující Southampton debaklem 9:0. Jinak ale zažili příznivci druhého ligové celku spíše zklamání - United doma po bezkrevném výkonu překvapivě podlehli Sheffieldu a krom toho zaznamenali tři nerozhodné výsledky. Nejprve i navzdory několika nadějným akcím nevstřelili branku na Emirates Stadium, a tak se s Arsenalem rozešli bez branek, načež pak po strhujícím zápase a smolné inkasované brance v nastaveném čase remizovali 3:3 s Evertonem. O minulém víkendu pak přišla další zbytečná ztráta, když Rudí ďáblové pouze remizovali na hřišti West Bromwiche Albion 1:1. Čtvrteční klání Evropské ligy na půdě Realu Sociedad ale naznačilo, že by parta okolo Solskjaera toto těžší období už mohla mít za sebou, jelikož svého španělského protivníka zdolali hladce 4:0.

Od poloviny prosince je to v podání klubu ze severu Anglie jedna velká bída. Magpies od té doby odehráli celkem třináct zápasů, vyhrát však dokázali pouze dvě klání (a to v posledních 14 dnech), když nejprve překvapivě přetlačili Everton 2:0, načež si zase na vlastním hřišti poradil se Southamptonem 3:2. Krom toho ještě Newcastle uhrál dvě remízy - s Fulhamem a překvapivě Liverpoolem - zbylých devět duelů však shodně prohrál. A to tedy rozhodně není forma, se kterou by trenér Bruce mohl být spokojený, obzvlášť když se díky velmi dobré formě nepříjemně dotahuje osmnáctý Fulham.

V táboře domácích se otazník vznáší nad stavem útočníka Cavaniho a záložníka van de Beeka. Nejistota panuje také okolo stavu Scotta McTominaye, naopak Paul Pogba zůstává určitě mimo hru. Newcastlu už by se mohl vrátit obránce Fernandez, k dispozici po karetním trestu už bude také záložník Hendrick, útočník Wilson ovšem stále zůstává na listině zraněných.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Van Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw - Fred, Matič - Martial, Fernandes, Rashford - Cavani
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Krafth, Lascelles, Clark, Lewis - Hayden, Joe Willock, Hendrick, Almirón - Fraser, Joelinton
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.31 - 9.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Chelsea FC  (sobota 13:30)
Chelsea se po příchodu manažera Tuchela začalo dařit a další možnost, jak vylepšenou formu potvrdit, bude mít na hřišti trápícího se Southamptonu. Ten přitom ještě na začátku roku 2021 překvapivě zdolal Liverpool a vyhříval se v první polovině tabulky, jenže od té doby svěřenci manažera Hassenhüttla prohráli šest duelů v řadě a propadli se až na třináctou příčku tabulky. Na St. Mary's navíc přijede další soupeř z kategorie těžkých, na Southampton tudíž čeká pořádná porce práce, pokud se chce ze současné krize dostat už v sobotu.

Důvodů tohoto slabšího období "Svatých" je hned několik. V první řadě je na místě určitě zmínit těžký los - od začátku roku 2021 totiž Southampton čelil postupně Liverpoolu, Leicesteru, Arsenalu, Aston Ville či Manchesteru United. Až v posledních dvou zápasech narazili Saints i na soupeře z druhé poloviny tabulky - ovšem ani v kláních s Newcastlem a Wolverhamptonem bodovat nedokázali.

Zadruhé se také sluší zmínit rozsáhlou marodku, kdy například v duelu s Manchesterem United prakticky nemohl manažer Hassenhüttl nominovat všech devět náhradníků, jelikož jednoduše neměl k dispozici zdravé hráče. A svou roli jistě hraje i štěstí - zde jako dobrý příklad poslouží utkání s Aston Villou, ve kterém byli hráči Southamptonu lepší, vypracovali si hned několik velmi dobrých příležitostí, jenže skórovat se jim nepodařilo. A když už konečně protlačili míč za soupeřova brankáře, radost jim zase zhatil videorozhodčí, který odhalil několikacentimetrový ofsajd útočícího hráče.

Naopak Chelsea je po výměně manažera jak politá živou vodou. Platí to tedy zejména s ohledem na výsledky, výkonnostně sice u Blues také došlo k určitému zlepšení, nicméně některá klání se podařilo vyhrát s notnou dávkou štěstí. Thomas Tuchel zatím na lavičce londýnského celku nebral výhru jen jednou, když v úvodním utkání remizoval 0:0 s Wolverhamptonem. Od té doby jeho svěřenci přehráli postupně Burnley, Tottenham, Sheffield United, v poháru si poradili i s druholigovým Barnsley a minulé pondělí předvedli možná nejlepší výkon pod vedení německého stratéga, když si díky výborné první půli na domácím hřišti poradili s Newcastlem.

Pořádně oddechnout si mohl především útočník Werner, který se v lize trefil poprvé od 7. listopadu 2020, kdy skóroval na Stamford Bridge proti Sheffieldu United. Chelsea se tak díky zlepšené formě znovu dostala mezi čtyři nejlepší celky, pokud však na těchto příčkách hodlá setrvat, nemůže si dovolit žádná laciná zaváhání.

Southamptonu nepomůže obránce Kyle Walker-Peters, kterého by zranění stehenního svalu mělo vyřadit minimálně do konce února. K dispozici dále nebude ani Theo Walcott či Ibrahima Diallo.

Hostujícímu celku stále nebude k dispozici stoper Thiago Silva, brazilský obránce totiž stále nevyléčil poranění stehenního svalu. Naopak k zápasu by měli být připraveni útočník Tammy Abraham a záložník Kai Havertz. Otazník se pak vznáší nad stavem Christiana Pulišiče, kterého trápí bolavý lýtkový sval.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Bednarek, Vestergaard, Salisu - Djenepo, Ward-Prowse, Romeu, Bertrand - Armstrong, Ings, Redmond
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - Azpilicueta, Christensen, Rudiger - Hudson-Odoi, Jorginho, Kovačič, Chilwell - Mount, Giroud, Werner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.75 - 3.80 - 1.81
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Burnley FC - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Sobotní program Premier League nabídne také důležitý souboj dvou celků ze spodních pater tabulky. Domácí Burnley se momentálně nachází na patnácté příčce s náskokem osmi bodů na první sestupovou příčku. Naopak West Bromwich se momentálně nachází na předposledním místě a na sedmnáctý Newcastle ztrácí propastných 12 bodů, Baggies tedy nutně potřebují v nejbližších zápasech bodovat - pokud by se jim to nepodařilo, nebude o jejich sestupu brzy pochyb.

Burnley každopádně nevypadá na to, že by mělo mít se záchranou ještě nějaké výraznější potíže. Z posledních sedmi duelů hned třikrát vyhrálo, když přehrálo Liverpool, Aston Villu a Crystal Palace. Bod si pak připsalo za remízu s Brightonem a Fulhamem, naopak kompletně s prázdnou odešlo v kláních s Chelsea a Manchesterem City. V týdnu svěřenci Seana Dycheho uhráli důležitou remízu se sedmnáctým Fulhamem - ten se sice na Turf Moor ujal vedení, branka Ashleyho Barnese však zařídila, že si oba celky rozdělily po bodu a rozdíl mezi oběma celky tak zůstal na osmi bodech.

West Bromwich sice v posledním duelu zaznamenal překvapivou remízu s favorizovaným Manchesterem United, jenže i to je z pohledu trenéra Allardyce prostě a jednoduše málo. Baggies naposledy vyhráli v polovině ledna, když vyloupili stadión Wolverhamptonu, od té doby se však zachraňující celek zmohl pouze na dva bodové zisky po remíze s Fulhamem a Manchesterem United. momentálně tak West Brom ztrácí na nesestupovou pozici už dvanáct bodů a pravděpodobnost záchrany je tak čím dál menší.

Burnley se vrací dvojice Matěj Vydra a kapitán Ben Mee, postrádat však stále bude Johanna Berga Gudmundssona a Robbieho Bradyho. Manažer Allardyce už může počítat s útočníkem Dianganou, do zápasu však nezasáhne Kieron Gibbs a otazník se pak vznáší nad stavem Snodgrasse a Peltiera.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor - Brownhill, Westwood, Cork, McNeil - Rodriguez, Barnes
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - Furlong, Ajayi, Bartley, Townsend - Gallagher, Yokusulu, Maitland-Niles - Snodgrass, Diagne, Pereira
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.25 - 3.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Everton FC  (sobota 18:30)
Ukončit svou sérii porážek v Premier League se v rámci jejího pětadvacátého kola pokusí Liverpool. Nedaří se ani jeho městskému rivalovi Evertonu, který nezvládl dva domácí zápasy.

Reds naposledy vyhráli poslední lednový den na hřišti West Hamu, poté však postupně selhali s Brightonem, Manchesterm City a Leicesterem. Zvláště proti "Liškám" šlo o zbytečnou porážku, Liverpool tam totiž po Salahově trefě vedl, nicméně domácí během sedmi minut zásluhou Maddisona, Vardyho a Barnese otočili na 3:1.

Náladu si jakžtakž spravili v úterním utkání Ligy mistrů proti Lipsku, kde uspěli díky zásahům Salaha a Maného. Do odvety tak mají solidní náskok a mohou se v těchto týdnech soustředit na ligovou soutěž.

"Toffees jsou obzvláště na venkovních hřištích jedním z nejlepších ligových týmů. Uvědomujeme si, že na Anfield Road přijedou proto, aby uhráli dobrý výsledek. Ale pokud my předvedeme náš nejlepší výkon, pak získáme tři body, které tolik potřebujeme. Potřebujeme si přenést momentum z vítězného utkání, což je něco, co se nám dosud nedařilo," upozorňuje Andy Robertson.

"Snad se nám v sobotu podaří získat tři body, protože to strašně potřebujeme. V lize docela dost zaostáváme a musíme se vrátit na vítěznou vlnu. Je to jednoduché. Příští zápas je vždy tím nejdůležitějším. S tímto přístupem do toho půjdeme," nabádá skotský levý bek.

Ani Toffees v posledních dvou zápasech zrovna nezazářili. Minulý víkend doma překvapivě podlehli Fulhamu. Ve středu pak do poločasu drželi krok s Manchesterem City, nicméně ve druhé půli obdrželi další dvě branky a ze zápasu odcházeli s prázdnou. Vzhledem k těmto dvěma případům předcházející remíze na Old Trafford naposledy zvítězili na začátku února v Leedsu.

"Je důležité být soustředění na to, co musíme v zápase udělat. Na strategii, na to, abychom byli stateční a sebevědomí. Chceme hrát fotbal. Abychom se mohli měřit s Liverpoolem, musíme zahrát na velmi vysoké úrovni, jaká je u nich zvykem. Je potřeba hledat řešení v útočné fázi, ne se jenom soustředit na obranu," nabádá manažer Carlo Ancelotti.

Na vítězství v derby čeká Everton od října 2010, tedy více než deset let. V minulém kalendářním roce alespoň v utkáních Premier League neprohrál, v prvním zápase této sezony skončil zápas nerozhodným výsledkem 2:2. Na Maného trefu totiž dokázal odpovědět Keane, Salahovu trefu zase vyvážil Calvert-Lewin.

Domácí celek pro utkání nemůže počítat se zraněným Jotou, v ohrožení pak jsou starty Fabinha, Milnera a Keïty. Ti doplní dlouhodobé absentéra Gomeze, Matipa a Van Dijka. Carlo Ancelotti už má k dispozici Calverta-Lewina i Allana, naopak mimo hru jsou Gbamin s Minou.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Kabak, Henderson, Robertson - Thiago, Wijnaldum, Jones - Salah, Firmino, Mané
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Holgate, Keane, Godfrey, Digne - Doucouré, Davies, Gomes - Rodríguez, Calvert-Lewin, Richarlison
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.24 - 8.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fulham FC - Sheffield United  (sobota 21:00)
Obě mužstva se nachází v sestupovém pásmu, obě v poslední době začala dělat něco pro to, aby tam na konci sezony nebyla. V případě Fulhamu je to docela reálné, naopak pro Sheffield United to zní jako nedostižný úkol.

Cottagers se v poslední době naučili neprohrávat, bez bodu totiž vyšli jen v jednom případě z předchozích šesti. Nestačili pouze na Leicester, avšak rovněž vítězství si připsali jediné, a to v Goodison Parku. Ve středeční dohrávce v Burnley vedli po trefě Ainy, nicméně bleskově srovnal na konečných 1:1 Barnes.

Sheffieldu se po tragickém podzimu nepovedlo ani první utkání roku 2021, pak se však rozehrál do velké formy. Blades z nedávných deseti soutěžních klání šestkrát zvítězili, v posledním případě už to tak slavně nedopadlo. Na půdě West Hamu totiž prohráli jednoznačně 0:3.

Fulham nemůže počítat s pozitivně testovaným Mitrovićem, zranění zase do hry nepustí Cairneyho. Hosté přijedou bez zdravotně indisponovaných Egana, Flecka, O’Connella a Robinsona.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Areola - Tete, Andersen, Adarabioyo, Aina - Loftus-Cheek, Reed, Lemina, Lookman - Maja, Reid
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Basham, Egan, Ampadu - Bogle, Lundstram, Norwood, Fleck, Stevens - McGoldrick, Sharp
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.36 - 4.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Leeds United  (pátek 21:00)
Wolverhampton Wanderers přivítá v rámci 25. kola Premier League Leeds United. Půjde o střet dvou celků ze středu tabulky, domácí jsou dvanáctí a na svého soupeře z jedenácté příčky ztrácí dva body.

Wolves v minulém kole dokázali vyhrát na půdě Southamptonu. Domácí přitom poslal do vedení Danny Ings, ve druhé půli však skóre otočili Rúben Neves z penalty a Pedro Neto. Před tím však "Vlci" s tím samým soupeřem vypadli v FA Cupu po prohře 0:2. Tým manažera Nuna Espírita Santa zaznamenal třetí výhru v posledních sedmi zápasech a Wolves díky tomu zůstávají v klidném středu tabulky i přesto, že se v žádném z posledních čtrnácti ligových střetnutí nedokázali prosadit jako první.

Wolverhampton zvítězil doma v předchozích pěti kolech jen jednou, přičemž bezbranková remíza s Leicesterem byla prvním ligovým duelem na Molineux Stadium od března 2020, ve kterém nepadl ani jeden gól. Bez branek pak neskončil ani jeden vzájemný duel od srpna 2004.

Leeds naposledy sehrál klání s Arsenalem a na londýnském Emirates Stadium prohrál 2:4. "Kanonýři" vedli o přestávce díky dvěma brankám Aubameyanga a jedné Bellerína už, poté gabonský kanonýr dovršil hattrick. Leeds se poté zásluhou Struijka a Costy snížil.

Před tím byli svěřenci manažera Bielsy úspěšnější, vyhráli 2:0 nad Crystal Palace po gólech Harrisona a Bamforda. Ve čtyřech z předchozích pěti ligových zápasů Whites padlo více než 2,5 branky a ve všech pěti byl k vidění alespoň jeden gól v obou poločasech. Ve venkovních utkáních Leedsu padlo nejvíce branek ze všech, v průměru 4,17.

Poslední vzájemný duel skončil loni v říjnu výhrou Wolves 1:0, prosadil se Raúl Jiménez.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Dendoncker, Coady, Saiss - Semedo, Neves, Moutinho, Jonny - Traoré, José, Neto.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Shackleton, Ayling, Cooper, Alioski - Struijk - Raphinha, Klich, Dallas, Harrison - Bamford.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.46 - 3.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City24175249:1556
2.Manchester United24137450:3146
3.Leicester City24144642:2646
4.Chelsea FC24126640:2442
5.West Ham United24126637:2842
6.Liverpool FC24117645:3240
7.Everton FC23114835:3337
8.Aston Villa22113836:2436
9.Tottenham Hotspur23106736:2536
10.Arsenal FC241041031:2534
11.Leeds United231021140:4232
12.Wolverhampton Wanderers24861025:3230
13.Southampton FC23851030:3929
14.Crystal Palace24851127:4229
15.Burnley FC24761118:3027
16.Brighton & Hove Albion24511825:3026
17.Newcastle United24741325:4025
18.Fulham FC243101120:3219
19.West Bromwich Albion24271519:5513
20.Sheffield United24321915:4011

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1434)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele