Premier League - preview 14. kola: Man Utd proti Arsenalu

30.11.2021, 08:39, aktualizováno 02.12.2021, 08:48
Previews
Old Trafford (© AFP)
Dvěma zápasy se dohraje 14. kolo Premier League. Manchester United ještě bez manažera Ralfa Rangnicka vyzve Arsenal, kterému se může přiblížit na rozdíl dvou bodů. Co zlepšovat má také Tottenham, jenž se střetne s Brentfordem...
Tottenham Hotspur - Brentford FC  (čtvrtek 20:30)
Tottenham Hotspur hostí ve vloženém čtrnáctém kole Premier League Brentford. Domácí jsou v tabulce na sedmé příčce, hosté jsou jedenáctí, ale na svého soupeře ztrácí jen tři body.

Tottenham Hotspur o víkendu na půdě Burnley kvůli sněhové bouři nenastoupil a před vloženým kolem uprostřed týdne si tak mohl o trochu více odpočinout. Spurs měli čas i na to, aby se psychicky srovnali s nečekanou předchozí porážkou ve Slovinsku, po které kouč Antonio Conte svůj celek neváhal veřejně zkritizovat. Jeho svěřenci budou chtít dokázat, že se mýlil, v historicky prvním vzájemném souboji s Brentfordem v Premier League. S tímto londýnským protivníkem ostatně neprohráli v soutěžním duelu od roku 1948. Tottenham ovšem nebodoval už v posledních pěti londýnských derby v řadě, přičemž šestkrát se mu to přihodilo naposledy v ročníku 2003/04. A to zde rozhodně nikdo znovu zažít nechce. Heung-Min Son dal letos v dresu Tottenhamu pět branek, přičemž tři z nich byly úvodními trefami střetnutí a prosadil se i proti Brentfordu, když se oba celky utkaly v semifinále EFL Cupu.

Proměněná penalta proti Evertonu pomohla Brentfordu naposledy ukončit pětizápasové čekání na ligovou výhru a posunula ho zpátky do klidného středu tabulky. Nováček soutěže si navíc vede na půdě soupeřů velmi dobře a z dosavadních šesti venkovních utkání prohrál jen jediné. Další překvapení tedy určitě vyloučit nemůžeme, vždyť Brentford letos všechny body, kromě těch z posledního vystoupení, získal v roli outsidera. Ostatně, jen ve 38 % jeho letošních ligových střetnutí vyhrál kurzový favorit, což představuje po zápasech Crystalu Palace nejnižší poměr ze všech.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Tanganga, Dier, Davies - Emerson, Hojbjerg, Skipp, Reguilón - Lucas, Kane, Son.
Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Fernández - Goode, Jansson, Pinnock - Canos, Onyeka, Norgaard, Janelt, Henry - Mbeumo, Toney.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.03 - 5.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Arsenal FC  (čtvrtek 21:15)
Vložené kolo uzavře pikantní souboj mezi Manchesterem United a Arsenalem. Před sezónou se všeobecně očekávalo, že se "Rudí ďáblové" budou v tabulce pohybovat nad svým čtvrtečním sokem, realita je ale naprosto opačná. "Kanonýři" se momentálně drží na páté příčce tabulky a v případě výhry by se mohli dokonce posunout na čtvrté místo, to domácí Manchester je po třinácti odehraných duelech až na desáté pozici. Nového manažera Ralpha Rangnicka může uklidňovat alespoň fakt, že ztráta jeho svěřenců na čtvrtý tým tabulky zatím není příliš velká - činí totiž jen šest bodů. Zatím je tak dost prostoru na to, aby parta okolo Ronalda tuto ztrátu smazala, musí na tom však začít pracovat co nejrychleji.

Nový německý stratég Manchesteru United své svěřence ještě ve čtvrtek z lavičky nepovede, zatím ještě nebyla kompletně vyřešena otázka jeho víz - debut si tak pravděpodobně odbude ve víkendovém klání s Crystal Palace. Slavný celek každopádně přebírá v nelehké situaci - z posledních osmi duelů vyhrála tahle parta z Manchesteru jen jednou jedinkrát, když si vyšlápla na v krizi se zmítající Tottenham, který v Londýně rozstřílela výsledkem 3:0. Jinak ale stačí krátký pohled na výsledky a je jasné, proč byl vlastně Ole Gunnar Solskjaer vyhozen.

Manchester United od konce září prohrál s Aston Villou, Leicesterem, schytal ostudný pětigólový debakl od Liverpoolu, podlehl také Manchesteru City a zcela selhal na hřišti sedmnáctého Watfordu. Krom zmíněné výhry nad Tottenhamem se mu podařilo ještě bodovat díky domácí remíze s Evertonem a vydřenému bodu z půdy Chelsea, kde pod vedením Michaela Carricka vytěžil z minima maximum. Německého stratéga tak čeká pořádná porce a práce a výsledkovým kormidlem musí otočit okamžitě, pokud v Manchesteru ještě chtějí tuto ligovou sezónu nějak zachránit.

S Arsenalem to sice na začátku sezóny nevypadalo vůbec dobře, když prohrál úvodní tři ligové zápasy a na konci srpna se krčil na poslední ligové příčce. Z velké části to však bylo zapříčiněno těžkým rozlosováním, ve druhém a třetím kole totiž Gunners narazili na Chelsea a Manchester City, tedy ty vůbec nejsilnější celky dosavadního průběhu soutěže. Pravda, na Etihadu Arsenal zřejmě nemusel vyfasovat pětigólový příděl, hloupé vyloučení Granita Xhaky na konci první půle ovšem hosty k debaklu prakticky odsoudilo.

Pro Mikela Artetu však bylo důležité, že jeho svěřenci dokázali nepovedený start hodit za hlavu a od té doby prohráli už jen jeden jediný duel, a to na půdě Liverpoolu. Celkově pak od začátku září odehráli deset ligových duelů, z nichž hned sedm dokázali vyhrát, jen v jednom případě odešli poraženi a s Brightonem a Crystal Palace skončil duel nerozhodně.

Domácímu celku se vrací kapitán Harry Maguire, který si odpykal jednozápasový trest za vyloučení v utkání s Watfordem. Mimo hru ale zůstávají Paul Pogba a Raphaël Varane, zatímco stav Luka Shawa bude pečlivě monitorován.

Arsenal bude postrádat zraněného Granita Xhaku a Seada Kolašinače, otazník se pak vznáší nad zdravotním stavem Bukaya Saky, který musel z víkendového klání s Newcastlem kvůli zranění odstoupit.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw - McTominay, Fred, Van De Beek - Rashford, Ronaldo, Sancho
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Tomiyasu, White, Gabriel, Nuno Tavares - Martinelli, Partey, Lokonga, Smith-Rowe - Odegaard - Aubemayang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.68 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - Chelsea FC  (středa 20:30)
Londýnská Chelsea stále okupuje první příčku tabulky, její náskok se ale po víkendové remíze s Manchesterem United ztenčil už jen na jediný bod. Svěřenci Thomase Tuchela se sice nacházejí v dobrém herním rozpoložení a německý manažer může být s výkony svých svěřenců spokojený, nutně však potřebuje, aby jedna z jeho ofenzivních hvězd chytila formu a začala pravidelně dávat branky. The Blues sice v posledních dvou domácích duelech v Premier League na branku soupeře vyslali celkem takřka 50 ran, úspěšní však byli jen ve dvou pokusech - a kvůli špatné produktivitě tak oba zápasy skončily remízou 1:1. Watford po výměně manažera zaznamenal dvě ligové výhry, pokud se však Sršně chtějí vyhnout bojům o záchranu, musí jednoznačně zlepšit svou defenzivní činnost, která je druhá nejhorší v celé soutěži.

V polovině října Watford poněkud překvapivě převzal dobře známý italský trenér Claudio Ranieri, kterého na lavičce čekalo okamžitě velmi kruté vystřízlivění. Jeho svěřenci totiž proti Liverpoolu totálně selhali a vyfasovali hrozivý debakl 0:5. O týden později na hřišti Evertonu se duel pro Hornets také dlouho nevyvíjel příznivě, díky bláznivým posledním minutám však hosté po obratu a výsledku 5:2 brali všechny tři body. Pak ale následovaly dvě těsné porážky - se Southamptonem a Arsenalem - načež se Watford po listopadové reprezentační přestávce nadechl k dalšímu velkému výkonu a na vlastním hřišti znemožnil trápící se Manchester United čtyřmi brankami. Navázat se na to ale svěřencům italského trenéra nepodařilo, když o víkendu na hřišti Leicesteru díky několika chybám v defenzivě inkasovali hned čtyřikrát a prohráli 4:2. Ranieri ovšem bude jistě doufat, že si na středeční večer jeho svěřenci přichystali další velký výkon.

Naproti tomu Thomas Tuchel je dle svých slov maximálně spokojený. Jeho svěřenci sice v posledních týdnech přišli o náskok na čele tabulky, pravdou ale je, že s výkony svého týmu může být německý stratég opravdu spokojený. Chelsea v tuto chvíli v domácích duelech s Burnley a Manchesterem United chybělo jen jediné - větší produktivita. Pokud by totiž ofenzivní esa londýnského celku dokázala využít řadu vytvořených šancí, nebylo by o vítězi pochyb. Pozitivní zprávou pro The Blues každopádně je návrat Romela Lukaka, který by se měl stát právě zárukou větší efektivity před brankou soupeře.

Domácí stále neví, jestli budou moci využít služeb útočníka Emmanuela Dennise, kterého trápí potíže s kotníkem. Mimo hru bude také Ismaila Sarr a otazník se vznáší nad Jurajem Kuckou, naopak Adam Masina by již měl být k dispozici. Chelsea určitě nepomůže trojice Kante, Kovačič a Chilwell, nejistý je pak i zdravotní stav další trojice, a to konkrétně Tima Wernera, Reece Jamese a záložníka Jorginha.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Bachmann - Femenía, Cathcart, Kabasele, Masina - Cleverley, Louza, Sissoko - Cucho, Joao Pedro, King
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - Chalobah, Christensen, Rüdiger - Azpilicueta, Loftus-Cheek, Jorginho, Alonso - Mount, Lukaku, Pulišič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.20 - 5.35 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - Brighton & Hove Albion  (středa 20:30)
West Ham United přivítá ve čtrnáctém kole Premier League Brighton. Domácí si v tabulce drží čtvrtou příčku, ale po dvou porážkách už to mají těsné. Hosté jsou devátí, ale stále se propadají níže a níže.

West Ham prohrál poprvé od dubna dvě ligová utkání v řadě a jeho pozice mezi nejlepšími čtyřmi je v ohrožení. Svěřenci kouče Davida Moyese budou chtít napravit svou těsnou prohru na půdě Manchesteru City v souboji s Brightonem a odvrátit hrozbu tří ligových porážek po sobě, což se jim naposledy přihodilo v červnu 2020. Kladiváři sice nedávno doma porazili Liverpool či Tottenham, ale výhra nad Brightonem se nemusí rodit úplně snadno, protože v Premier League tohoto soupeře ještě nikdy neporazili. Pověrčiví fandové ale půjdou na utkání v klidu, West Ham totiž v minulých sedmi ligových zápasech hraných uprostřed týdne od úterý do čtvrtka ani jednou neprohrál.

Brighton letos začal velmi dobře a po osmi kolech se držel na čtvrtém místě, ale momentálně nevyhrál už osmkrát v řadě. Šest remíz z posledních osmi vystoupení je možná důvodem k frustraci, ale hosté věří, že dokážou navázat na předešlá čtyři střetnutí na půdě West Hamu, ve kterých dali celkem deset branek. Všechna dosavadní čtyři setkání kouče Brightonu Grahama Pottera s West Hamem ovšem skončila nerozhodně, přičemž ani jednou to nebylo bez branek. Seagulls si ale musí dát pozor i na něco jiného. Ve středu totiž nastoupili v lize celkově ke dvanácti duelům, ze kterých vyhráli jen jeden.

Poslední vzájemný duel v Premier League skončil letos v květnu remízou 1:1.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Dawson, Zouma, Johnson - Souček, Rice - Bowen, Lanzini, Fornals - Antonio.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sanchez - Veltman, Dunk, Webster, Cucurella - Lallana, Bissouma - March, Moder, Trossard - Maupay.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.51 - 4.31
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Burnley FC  (středa 20:30)
Pedro Neto, Hugo Bueno, Jonny, Willy Boly, Mosquera... to je výčet důležitých absencí v týmu, který od začátku sezóny vede portugalský kouč Bruno Lage. Co jméno, to opora. I přes tento dlouhý seznam zraněných však Wolves v letošním ročníku udivují a potichu se přibližují příčkám zajišťujícím Ligu mistrů. Jejich středečního soupeře z Burnley nečeká nic jednoduchého.

Wolves jedou na úsporném systému s vyrovnanou bilancí 12:12, která jim zatím zajišťuje 6. místo v lize, čímž Vlci přepsali vlastní historické tabulky. "Máme 20 bodů ze 13 utkání, což znamená nejlepší start za posledních 40 let. Když jsem byl v Benfice, povedlo se nám něco podobného a výsledkem byl titul," prohlásil kouč Lage. "Ale přesto musíme jít dál zápas od zápasu a snažit se o co nejlepší výkon, obzvlášť v této lize, v níž se pravidelně střetáváte s těmi nejtěžšími celky," dodává.

Ani Burnley není radno podceňovat. Svěřenci chraptícího Seana Dychea sice zůstávají v zóně sestupu, přesto ale jejich forma roste a už čtyři zápasy v řadě nepoznali pachuť porážky. Proti Wolves se navíc Clarets dlouhodobě daří, neprohráli s nimi už pět střetnutí v řadě. V posledním měření sil dokonce Burnley svého soupeře zesměšnilo čtyřgólovým výpraskem.

"Loni jsme to vzali za správný konec a věřím, že to dokážeme zopakovat," burcuje svůj tým Dyche. Zároveň si je ale vědom kvality a formy svého oponenta. "Prožívají skvělou sezónu a našli půdu pod nohama. Mají několik výjimečných hráčů a svému hernímu systému dlouhodobě věří, což se jim vyplácí."

Začali jsme absencemi Wolverhamptonu, a tak se v závěru podívejme ještě na chybějící hráče Clarets, kde také absentuje několik důležitých jmen. Mezi nimi nalezneme například Tarkowskiho s Westwoodem, kteří pykají za červené karty nebo zraněného útočníka Barnese. Otazník též visí nad startem Matěje Vydry.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Saïss. Coady, Kilman - Aït-Nouri, Moutinho, Dendoncker, Semedo - Hee-Chan, Jiménez, Traoré
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Taylor, Mee, Collins, lowton - McNeil, Cork, Brownhill, Gudmundsson - Cornet, Wood
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.43 - 4.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Leicester City  (středa 20:30)
Southampton hostí ve čtrnáctém kole Premier League Leicester City. Oba celky by se určitě viděly v tabulce na lepších příčkách, domácí jsou patnáctí a hosté na desátém místě.

Southampton prohrál po reprezentační přestávce oba ligové zápasy a naposledy schytal na Anfieldu debakl 0:4. Další dva domácí duely tak budou pro Saints klíčové i proto, že vloni měli v této fázi soutěže na svém kontě o deset bodů více než letos. Na St. Mary to ale bývá těsné a žádné z letošních šesti domácích ligových utkání Southamptonu neskončilo vyšším než jednobrankovým rozdílem. Není proto divu, že Saints zatím v předchozích třech případech, kdy zde v ligovém klání inkasovali jako první, vybojovali dohromady jediný bod. Ovšem Adam Armstrong zařídil svým gólem ze třetí minuty poslední vítězství Southamptonu a obě své letošní trefy zaznamenal v úvodních pětadvaceti minutách.

Leicester City zde ještě dlouho nebude vítaným protivníkem poté, co na tomto stadionu v říjnu 2019 vyhrál 9:0 a stanovil dosud platné rekordní venkovní vítězství v Premier League. Hosté v minulém kole porazili Watford 4:2, čímž vyrovnali svůj letošní rekordní střelecký počin, a na jih Anglie cestují s vědomím, že venku v anglické lize neprohráli už třikrát v řadě. Leicester neprohrál ani v předchozích čtyřech vystoupeních na St. Mary's a nejtěsnější z těchto výher byla ta z roku 2018 2:1. Právě tímto výsledkem pak skončilo všech posledních pět venkovních vítězných klání Foxes v soutěži.

Leicester v minulých třech z nich dokázal skórovat v obou poločasech, přičemž kvůli průběžnému vyrovnání soupeře musel vždy rozhodovat trefou po hodině hry. James Maddison obstaral poslední branku ze hry během památného debaklu na tomto stadionu a dva ze svých předchozích čtyř ligových gólů vstřelil mezi 70. a 79. minutou, takže si na něj domácí budou muset dát obzvlášť pozor.

Poslední vzájemný duel se odehrál letos v dubnu a klání skončilo remízou 1:1. Saints šli do vedení díky proměněné penaltě Jamese Ward-Prowseho i přes to, že kvůli vyloučení Vestergaarda hráli od desáté minuty v deseti. Vyrovnání poté zařídil Jonny Evans.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Livramento, Lyanco, Salisu, Walker-Pieters - Ward-Prowse, Romeu - Redmond, Elyounoussi - Adams, Armstrong.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Castagne, Evans, Söyüncü, Thomas - Soumaré, Ndidi - Albrighton, Maddison, Barnes - Daka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.50 - 3.08
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aston Villa - Manchester City  (středa 21:15)
O tom, že nové koště dobře mete, se momentálně mohou přesvědčit v Birminghamu. Aston Villa totiž po příchodu Stevena Gerrarda vyhrála oba duely v Premier League a okamžitě tak v tabulce poskočila do klidnějších vod. Ve středu je fakt čeká pořádný test - do Villa Parku totiž zajíždí rozjetý Manchester City, který se rozhodně nespokojí s ničím jiným než se ziskem všech tří bodů. Pokud tak svěřenci bývalého anglického reprezentanta chtějí pomýšlet na bodový zisk, musí předvést takřka bezchybný výkon.

Aston Villa v létě přivedla hned několik kvalitních hráčů, nahradit Jacka Grealishe, který odešel právě do tábora středečního soupeře, se jí ale nepodařilo. I kvůli tomu Villans zaznamenali slabší start do sezóny, který nakonec stál místo trenéra Deana Smithe. Tomu vaz srazil zejména extrémně nepovedený říjen, ve kterém jeho svěřenci podlehli postupně Tottenhamu, Wolverhamptonu, Arsenalu a West Hamu United. Když pak fotbalisté celku z Birminghamu na začátku listopadu nezvládli ani výjezd na půdu Southamptonu, bylo osud trenéra definitivně zpečetěn. Nastoupivší Steven Gerrard ale Aston Villu zdá se takřka okamžitě zvedl a projevilo se to i výsledkově, když své ovečky dovedl k vítězství nad Brightonem a londýnským Crystal Palace.

Manchester City už na vedoucí Chelsea ztrácí jen jeden jediný bodík a Pep Guardiola bude určitě doufat, že by se jeho svěřenci po středečních zápasech mohli dostat do čela ligového peletonu. A překvapení by to rozhodně nebylo - Citizens se totiž dostali do vynikající formy, kteoru momentálně potvrzují jak v ligové soutěži, tak i v Champions League, kde minulý týden dokázali zdolat bohatý Paris Saint-Germain a zajistit si postup do osmifinálových bojů z prvního místa ve skupině. V Premier League se pak Manchester City může pochlubit také velmi dobrou bilancí - z posledních sedmi duelů nevyhrál jen dva, když na začátku října remizoval v Liverpoolu, načež pak na konci stejného měsíce i kvůli vyloučení překvapivě nezvládl domácí duel s Crystal Palace, kterému podlehl 2:0.

Domácí ve středu nemohou využít útočníka Danny Ingse, mimo pak zůstává ještě také Bertrand Traore a Trezeguet. Hostujícímu celku se do tréninku vrátila dvojice Jack Grealish a Phil Foden a očekává se, že budou připraveni minimálně na lavičce. Otazník se vznáší nad stavem Kevina De Bruyneho, který nedávno prodělal onemocnění covid-19 a ještě není jisté, zda bude k utkání plně připraven.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Cash, Ngoyo, Mings, Targett - McGinn, Nakamba, Ramsey - Buendía, Watkins, Young.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Stones, Cancelo - Gündogan, Rodri, Silva - Mahrez, Jesus, Sterling.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.30 - 4.58 - 1.49
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Everton FC - Liverpool FC  (středa 21:15)
Everton v zápase čtrnáctého kola Premier League přivítá Liverpool. Domácí zatím v letošním ročníku zůstávají za očekáváním a patří jim až čtrnáctá příčka. Hosté jsou sice třetí, ale na první Chelsea ztrácí pouhé dva body a na druhé City bod jeden.

V úplně prvním městském derby mezi Evertonem a Liverpoolem zvítězili v říjnu 1894 domácí 3:0, ale situace před 239. vzájemným soubojem něčemu podobnému nenasvědčuje. Více se momentálně daří hostujícím Reds, kteří mají i výrazně lepší celkovou vzájemnou bilanci. Everton čeká na ligové vítězství už sedm zápasů, což výrazně snižuje jeho šance na první sérii čtyř městských derby bez porážky od dubna 1996. Od založení Premier League před 29 lety navíc ještě nikdy Liverpool neporazil dvakrát v řadě. Kouč Rafael Benítez zase od svého odchodu z Liverpoolu v roce 2010 nad svým bývalým zaměstnavatelem nikdy nevyhrál, přičemž Everton slavil své poslední domácí vítězství v tomto klání právě v říjnu před jedenácti lety. Poslední červenou kartu dostal ve vzájemném střetnutí vloni v říjnu Richarlison z Evertonu, který dal osm ze svých minulých deseti branek v barvách Toffees na domácí půdě.

Liverpool sice před devíti měsíci přišel o svou 23 zápasů dlouhou sérii bez prohry ve vzájemných střetnutích s Toffees, ale tentokrát se očekává jiný scénář. Hosté vyhráli poslední tři utkání v celkovém skóre 10:0 a pyšní se nejlepším útokem ligy. V letošním ročníku ostatně dali s jedinou výjimkou ve všech duelech ligy minimálně dva góly, přičemž celkově vstřelili více než dvakrát tolik branek než Everton. Reds budou chtít odčinit svou prohru 2:3 z posledního venkovního vystoupení s West Hamem, což byla jejich první porážka na půdě soupeře v ligovém klání od letošního února. Zajímavou podívanou slibuje také dosavadní bilance 22 červených karet, které byly v tomto souboji od vzniku Premier League uděleny, což je nejvíce ze všech jednotlivých utkání této soutěže. Pro hosty také hraje fakt, že Liverpool vyhrál 13 z předchozích 14 konfrontací se svými bývalými trenéry.

"Všichni víme, že kolem derby jsou některé takové speciální věci. Ale v první řadě je to také fotbal a přesně tak k tomu chceme přistupovat, a to je v podstatě vše. Víme, co naši příznivci chtějí. Snažíme se plnit sny fanoušků a jejich přání a derby zápasy jsou více v centru pozornosti. Ale z našeho pohledu je to zápas, ke kterému musíme přistupovat jako k normálnímu utkání," uvedl pro klubový web manažer Liverpoolu Jürgen Klopp.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Godfrey, Digne - Doucouré, Delph, Allan - Townsend, Richarlison, Gray.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Thiago - Salah, Jota, Mane.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.55 - 5.20 - 1.39
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Newcastle United - Norwich City  (úterý 20:30)
Úvodním zápasem vloženého kola anglické Premier League bude souboj dvou aktuálně nejhůře postavených celků mezi Newcastlem United a Norwichem City. Oba týmy sice okupují poslední dvě místa, ale jejich aktuální forma se výrazně liší.

Newcastle získal nové vlastníky i trenéra, ale na hřišti se to zatím neprojevilo. Po minulé prohře na půdě Arsenalu 0:2 tak i nadále zůstává jedním ze dvou klubů, které letos v lize ještě neudržely čisté konto. Newcastle stále čeká i na první výhru a v tomto ohledu nikdy horší vstup do nové ligové sezóny nezažil. Fanoušci na St James’ Park ale věří, že se to už konečně změní, neboť ve vzájemných střetnutích těchto týmů prohrál ten, který nastoupil doma, naposledy v lednu 1994.

Norwich naopak naposledy uhrál bezbrankovou remízu s Wolves a neprohrál už tři utkání v řadě, přičemž čtyřikrát po sobě dokázal v lize bodovat naposledy v roce 2013. Kanárky ale čeká na úprku ze sestupového pásma stále dlouhá cesta a v pěti z posledních šesti venkovních vystoupení nedali ani jeden gól. Není tedy divu, že jsou pořád nejméně produktivním týmem v celé soutěži. Nový kouč hostí Dean Smith převzal svůj tým jen o týden později, než byl zde v Newcastlu jmenován Eddie Howe, ale do čtvrtého vzájemného střetnutí mezi těmito trenéry půjde v lepší náladě než jeho protějšek. A to i proto, že s Newcastlem ještě v Premier League nikdy neprohrál.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Krafth, Schär, Clark - Murphy, Shelvey, Willock, Fraser - Joelinton, Wilson, Saint-Maximin.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Hanley, Gibson, Williams - Gilmour, Normann, McLean - Sargent, Pukki, Rashica.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.51 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leeds United - Crystal Palace  (úterý 21:15)
S blížícími se Vánocemi přibývá fotbalistům Premier League tradičně množství zápasů, které je nutno v krátké době odehrát. A nejinak je tomu i nyní, kdy nás tento týden čeká vložené 14. kolo. V rámci něho v úterý přivítá Leeds United na svém stadionu Crystal Palace. Domácím se zatím letošní sezóna vůbec nedaří a nad proslulým Marcelem Bielsou se pomalu stahují mračna.

Leeds se totiž potácí těsně nad zónou sestupu. Ne úplně pevnou obranu v minulé sezóně vyrovnávala solidní ofenzivní síla. Ta je však nyní oslabena dlouhodobými absencemi klíčových opor Bamforda, Aylinga a Raphinhy, což napomohlo velmi slabé produktivitě domácích, která se zatím nepřehoupla přes 12 zásahů v ročníku. Což je při 20 inkasovaných gólech slabé číslo.

Před duelem s Palace ale konečně zní z Elland Road dobré zprávy. "Bamford a Ayling už vypadají mnohem lépe a zapojí se do utkání U23," hlásí trenér Bielsa. Raphinha by měl být dokonce proti týmu Patricka Vieiry k dispozici.

Ten zatím vede Crystal Palace překvapivě úspěšně. Naordinoval mu mnohem ofenzivnější a agresivnější styl, než bylo dříve zvykem a výsledkem je aktuální 11. místo v tabulce. Pro práci svého konkurenta má kouč Leedsu jen slova chvály. "Je obdivuhodné, jak hluboko a rychle dokázal v týmu implementovat své myšlenky a představy."

Sám bývalý záložník Arsenalu je ale nespokojený po prohře s Aston Villou v minulém kole a možnost dalšího zápasu v krátké době vítá: "Myslím, že pokud nezahrajete v jednom zápase dobře, chcete to co nejrychleji odčinit a předvést okamžitě lepší výkon. Proto zápas s Leedsem přichází v ideální chvíli."

Zatímco Vieirovi svěřenci, kterým schází pouze stoper Andersen, mohou být před úterním duelem v klidu, Marcelo Bielsa se po špatném startu do sezóny nachází pod solidním tlakem a pokud by proti Palace jeho tým neuspěl, mohlo by vedení Leedsu přistoupit k ráznému řešení budoucnosti chilského kouče na Elland Road.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Dallas, Cooper, Struijk, Shackleton - Harrison, Forshaw, Phillips, Klich, Raphinha - Roberts
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Mitchell, Guéhi, Tomkins, Ward - Kouyaté, Milivojevič, Gallagher - Zaha, Benteke, Ayew
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.35 - 3.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC1393131:530
2.Manchester City1392227:729
3.Liverpool FC1384139:1128
4.West Ham United1372424:1623
5.Arsenal FC1372415:1723
6.Wolverhampton Wanderers1362512:1220
7.Tottenham Hotspur1261511:1719
8.Manchester United1353521:2218
9.Brighton & Hove Albion1346312:1418
10.Leicester City1353520:2318
11.Crystal Palace1337319:1916
12.Brentford FC1344517:1716
13.Aston Villa1351718:2116
14.Everton FC1343616:2015
15.Southampton FC1335511:1814
16.Watford FC1341818:2413
17.Leeds United1326512:2012
18.Burnley FC1216514:209
19.Norwich City132387:279
20.Newcastle United1306715:296

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1565)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele