Premier League - preview 12. kola

08.11.2019, 08:37, aktualizováno 10.11.2019, 08:45
Previews
Celá Evropa se těší na dnešní anglické odpoledne, od půl šesté budou o důležité body bojovat Liverpool s Manchesterem City. O dvě a půl hodiny dříve hrají Manchester United s Brightonem a souběžně s tím půjdou do akce i hráči Wolverhamptonu, ti hostí Aston Villu...
Manchester United - Brighton & Hove Albion  (neděle 15:00)
Manchester United ve čtvrtečním zápase Evropské ligy proti Partizanu konečně ukázal hru, kterou by se chtěl prezentovat i v Premier League. Přenést jednoznačnou výhru i do anglické soutěže nebude jednoduché, koneckonců sami "Rudí ďáblové" se o tom přesvědčili před týdnem v Bournemouthu, kde těsně prohráli. Na Old Trafford zavítá v neděli odpoledne Brighton a ten tu ještě nikdy v historii nezískal ani bod.

Kéž by to takhle šlo i v jiných zápasech, zoufají fanoušci United. Red Devils si bez problému poradili s Partizanem 3:0 a potvrdili vedoucí úlohu ve skupině Evropské ligy, kde mimochodem ve čtyřech zápasech neinkasovali. Po sérii mdlých výsledků je to konečně dobrá zpráva, ale dokáže Man Utd výkon zopakovat i proti Brightonu?

Manchester United doma s Brightonem vždycky vyhrál, v letošní sezoně se ale dopustil tolika přehmatů, že nic není jistého. Naposledy v Bournemouthu, kde opět nezvládl splnit roli favorita. V tabulce Premier League zaujímají "Rudí ďáblové" až desáté místo, ztráta na vedoucí Liverpool už aby se snad přestala počítat, když jen na čtvrté místo činí propastných deset bodů! Pozice Oleho Gunnara Solskjaera je všelijaká, pravdou ale je, že v roli manažera nadále setrvává. Svojí pozici se bude moci upevnit proti hostům z jihu Anglie.

Brighton totiž nemá vůbec špatnou formu. Doma postupně porazil Tottenham, Everton i Norwich, ovšem je pravdou, že venku se Seagulls zas až tolik nedaří. Jedna výhra, jedna remíza a tři porážky, to není nic, co by vás před cestou na Old Trafford povzbudilo. Manažeru Grahamu Potterovi se ale dýchá o poznání lépe, než jeho norskému protějšku. Seagulls jsou v tabulce osmí, tedy před Manchesterem a to o dva body.

Solskjaerův tým drtí zranění a proti Brightonu se výčet jmen zdá být nekonečný. Hrát nebudou Bailly, Fosu-Mensah, Dalot, Pogba, Matić, Shaw, Tuanzebe i potrestaný Young. Drobnější šrámy si ze zápasu s Partizanem odnesl McTominay a jeho start je podobně jako ten Lindelöfův nejistý. Seagulls zase budou postrádat Adama Webstera, Josého Izquierdu a Bernarda. Dobrou zprávou je návrat Leandra Trossarda.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Williams, Rojo, Maguire, Wan-Bissaka - Fred, McTominay - Rashford, Pereira, James - Martial
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Montoya, Duffy, Dunk, Burn - Gross, Pröpper, Stephens, Alzate - Connolly, Maupay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.91 - 5.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Aston Villa  (neděle 15:00)
Na konci října se Wolverhampton střetl s Aston Villou v rámci Ligového poháru, teď si oba celky svůj souboj zopakují, akorát že bude místem dějiště Molineux Stadium a soutěží Premier League. Tohle derby o West Midlands slibuje vyrovnanou podívanou, podíváme-li se na dosavadní výsledky obou rivalů. Vedli si totiž vlastně podobně.

Mezi oběma kluby byl po jedenácti odehraných kolech pouhý dvoubodový rozdíl. Oba mančafty nejsou na hony daleko od sestupového pásma a takovou skutečnost by v následujících týdnech rády co nejrychleji změnily. "Bude to velký zápas. A budeme na něj připraveni," sliboval svým příznivcům domácí trenér Nuno Espírito Santo.

Jeho mužstvo letos vlivem působení v základních skupinách Evropské ligy podstupuje poměrně náročný program. Ve čtvrtek se Vlci střetli se slovenským Slovanem, urvali již své třetí vítězství do tabulky a notně se přiblížili postupu do další fáze, ovšem tři body se nerodily snadno. Rozhodnout musela až jediná branka střetnutí v samotném závěru.

V letošním vzájemném souboji si lépe vedla Aston Villa, jenž nakonec Wolverhampton skolila o gól a proklouzla do další fáze League Cupu. Domácí tak mají jednoznačně o motivaci postaráno, aby svému sokovi porážku vrátili. "Už jsme na sebe narazili, víme o sobě. Víme, co ten duel pro oba znamená," pokračoval wolverhamptonský stratég.

Ten je určitě rád, že jeho kabinu nesužují dlouhodobě nějaké problémy s nemocemi či zraněními. Chybět mu bude pouze Willy Boly, určitě zdravotní potíže se zády má Morgan Gibbs-White, avšak jeho start není vyloučený. Zpět je po doléčení svých neduhů Ryan Bennett, který ve čtvrtek proti bratislavskému soupeři působil v roli náhradníka.

Villans, kteří v uplynulých dvou ligových kolech padli s velkými favority Manchesterem City a Liverpoolem, si uvědomují, že skolit svého protivníka nebude vůbec jednoduché. Ten totiž v Premier League neprohrál už šestkrát za sebou. "Má skvělou organizaci i strukturu celého týmu," říkal manažer Dean Smith. "Myslím si, že je ve slušné formě," dodával.

Ani hosté nemají výraznější komplikace s absencemi. Mimo hru jsou pouze Jota a Keinan Davis, nastoupit by měl i kapitán Jack Grealish, i když ho trápí poraněné lýtko. "The Wanderers vyhráli na hřišti Manchesteru City, bodovali také na Arsenalu," připomínal Smith. "Myslím si, že to bude utkání, ve kterém obě mužstva dohání sama sebe," zakončil.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Bennett, Coady, Vallejo - Adama Traoré, Dendoncker, Rúben Neves, Joao Moutinho, Jonny Castro - Jiménez, Diogo Jota
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Heaton - Guilbert, Engels, Mings, Targett - Nakamba - El Ghazi, McGinn, Grealish, Trézéguet - Wesley
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.63 - 3.97
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Manchester City  (neděle 17:30)
To nejlepší z 12. kola si anglická Premier League schovala na konec. V neděli večer se na Anfield Road proti sobě postaví v dlouho očekávaném souboji vítěz Ligy mistrů a aktuální lídr FC Liverpool a obhájce prvenství Manchester City. Bez nadsázky lze říci, že se u řeky Mersey setkaji dva nejlepší kluby současnosti. Kloppovi svěřenci mají na čele už šestibodový náskok a s tím potřebují Citizens něco udělat. Hostující trenér Pep Guardiola však nastávající měření sil nepovažuje za rozhodující.

Vzpomeňme na loňský rok. Liverpool měl na čele už několika bodový náskok a zdálo se, že si jistě kráčí pro titul, první od roku 1990. Citizens ale předvedli mocný finiš, bodové manko stáhli a nakonec oni opanovali trofej pro vítěze celé soutěže.

Liverpool už čeká na ligový primát opravdu dlouho, fakticky novodobou Premier League tak, jak jí od roku 1992 známe, nikdy nevyhrál. Aktuálně má sice na čele šestibodový náskok, to ale vzhledem ke zkušenostem z minulé sezony nemusí vůbec nic znamenat. Přesto si jsou u řeky Mersey dobře vědomi, co by výhra nad Citizens znamenala. Rozdíl mezi kluby by byl už devítibodový a pozice pro Liverpool vskutku luxusní.

Formu mají Kloppovi svěřenci úžasnou. V rámci Premier League ještě neprohráli a dobře nakročeno mají i v Lize mistrů. Proti Genku sice německý manažer pošetřil sestavu, ale výhra 2:1 i tak posunula Liverpool do čela skupiny před Neapol. Teď je tu Manchester City, tým, který loni připravil domácí o titul. "Ze sportovního hlediska je rivalita (mezi Reds a Citizens) větší a větší. Jsem tu čtyři roky, tak co bych vám povídal o tradicích. Pochopitelně to před 50 nebo 60 lety bylo jiné, nevím přesně. To ale není důležité. Žijeme teď a Manchester City je docela dobrý fotbalový tým, což samozřejmě znamená, že existuje rivalita. Díky bohu, že existuje rivalita...," rozhovořil se před zápasem Jurgen Klopp.

Jakýmsi symbolem rivality je i Raheem Sterling, který do City přestupoval za velkého humbuku právě z Liverpoolu. Anglický reprezentant chytil pod Guardiolou výbornou formu. "Vždy byl velkou hrozbou. Nechci to hodnotit. Vypadá to, že se zlepšuje, zlepšuje a zlepšuje. Dobré zprávy pro City a Anglii. Dnes ráno jsem viděl gól, který vstřelil Manchesteru City ještě když byl v Liverpoolu - bylo to pěkné," zavzpomínal Klopp. City se pokusí Liverpoolu uštědřit první porážku a v lize na Anfield Road konečně zvítězit, což se naposledy povedlo ještě před příchodem šejků v roce 2003! Manchester už stihl letos zaznamenat dvě porážky, ale jeho aktuální forma je dobrá. Tři výhry v řadě nad Crystalem, Aston Villou a Southamptonem dodávají týmu na sebedůvěře. Menší potíže nastaly v Lize mistrů, kde Guardiolův výběr jenom remizoval v Miláně s Atalantou Bergamo 1:1. Utkání musel dohrávat bez vyloučeného brankáře Claudia Brava, což zapříčinilo kuriózní situaci a do branky se musel postavit obránce Kyle Walker. Situaci zvládl, Citizens ale přesto ztratili. Zápas s Atalantou je již minulostí a City cílí na tři body proti Liverpoolu. "Samozřejmě, snažíme se vyhrát každý zápas, který hrajeme. Našim cílem je vyhrát a získat tři body a proti Liverpoolu se to nemění. Určitě chceme na Anfieldu vyhrát a pokusit se zmenšit tu mezeru, protože když jste blíže, máte větší šance, než když si je necháte až příliš utéct," prohlásil brazilský záložník Fernandinho. V letošním kalendářním roce se spolu týmy utkaly dvakrát a oba zvládl lépe Manchester City. Naposledy se tak stalo v předsezonním FA Community Shield, kde rozhodla až loterie zvaná pokutové kopy. Na straně Reds se marodka nijak nevyprázdnila a nadále tedy budou chybět Nathaniel Clyne, Xherdan Shaqiri a Joel Matip. Mnohem více starostí má Guardiola, na Anfield Road se určitě neobjeví Leroy Sané, Aymeric Laporte, Rodrigo, Oleksandr Zinčenko, David Silva a nově i brankář Ederson. "Ederson není schopen hrát. Nevím jak dlouho bude mimo, ale v neděli hrát nemůže. Máme ale dalšího brankáře - Claudia Brava a on to také dokáže. Mám v něho veškerou důvěru," prozradil kouč Guardiola. Některá anglická média považují nedělní bitvu za zápas roku a předhánějí se v superlativech. Liverpool versus City - vítězové Ligy mistrů proti držitelům titulu Premier League, vůdci ligy proti vládnoucím šampiónům, Pep Guardiola - Jürgen Klopp, červená versus modrá atd....
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Robertson, Dijk, Lovren, Alexander-Arnold - Wijnaldum, Fabinho, Henderson - Mané, Firmino, Salah
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Bravo - Walker, Stones, Fernandinho, Mendy - Bruyne, Gündogan, Silva - Mahrez, Agüero, Sterling
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.60 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Crystal Palace  (sobota 13:30)
Takovýhle scénář si fanoušci Chelsea po děsivém začátku léta nepřáli ani v nejdivočejších snech. Hráčská legenda a miláček publika na manažerském postu, tři/čtyři mladí angličtí reprezentanti v základní sestavě, aktivní ofenzivní fotbal a k tomu jedna výhra za druhou? Dříve utopie, dnes realita. Znovuzrození Blues dnes hostují na Stamford Bridge neoblíbený Crystal Palace.

Fikayo Tomori, Mason Mount, Tammy Abraham, Callum Hudson-Odoi, no a k tomu ještě Reece James a brzy snad Ruben Loftus-Cheek. Fascinující kostra týmu je tvořena anglickými mladíky, plody úspěšné akademie, což fanouškům dělá větší radost než výsledky. I ty ale jsou - a to většinu ročníku chybí N’Golo Kanté, hlavní hvězda týmu.

V Chelsea momentálně spoléhají na Christiana Pulisice, který sice začal sezónu s puncem posily za 58 milionů liber dost mizerně, ale začíná se probírat. Od začátku října v šesti zápasech nastřílel čtyři góly a u dalších tří asistoval - na jeden "kanadský bod" přitom potřeboval pouhých 46 minut.

Jeho přínos bude potřeba i nyní, vždyť Crystal Palace nezačal sezónu vůbec špatně, vyhrál třeba i na Old Trafford a drží se v horní polovině tabulky. Jen málokdo je navíc na Stamford Bridge tak úspěšný jako právě Eagles - z posledních čtyř výletů na západ Londýna dvakrát odvezli favoritovi všechny tři body.

Franku Lampardovi se výjimečně rozšířil počet absentujících hráčů - a to především uprostřed hřiště. Z šíleného zápasu s Ajaxem (4:4) odkulhal Mason Mount, jehož kotník není ve stoprocentním stavu. Avšak vzhledem k tomu, že mimo hru jsou jak vykartovaný Jorginho, tak i zranění Ross Barkley a Ruben Loftus-Cheek, patrně kometa letošní sezóny nastoupí i proti Eagles od první minuty.

Fanoušky ale trápí stav stoperské jedničky Antonia Rüdigera, jehož třísla se pořád nelepší a možná bude nutná operace. Naproti tomu Roy Hodgson může počítat s naprosto kompletním kádrem. Andros Townsend vyléčil svalové zranění a fit bude i navrátilec na Stamford Bridge Gary Cahill, jenž přešel poranění hlavy.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Zouma, Tomori, Emerson - Kanté, Kovačić - Willian, Mount, Pulisic - Abraham
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Tomkins, Cahill, Van Aanholt - Kouyaté, Milivojević, McArthur - Zaha, Ayew, Schlupp
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.83 - 7.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - West Ham United  (sobota 16:00)
Když West Ham v září porazil Manchester United, pyšnil se statistikou 10 získaných bodů z posledních čtyř zápasů. Tehdy byly aspirace na pohárovou Evropu brány jako realita a téměř povinnost. Od té doby ale Kladiváři pětkrát za sebou nevyhráli a k TOP 4 mají dvojnásob tak daleko než k pásmu sestupu. Vzájemný duel s Burnley by mohl být solidní přetahovanou v trápení.

Kdysi pevnou defenzivou pověstný celek se v posledních týdnech také hledá a v tabulce je dokonce až za West Hamem. Prohrál třikrát v řadě a inkasoval devět gólů. Vrcholem byl poslední duel proti nováčkovi Sheffieldu United, který skončil hladce 0:3. Ani to však nezabránilo Seanu Dycheovi, aby polovinu rozhovoru po utkání strávil brekotem nad "nefér" rozhodnutími sudího.

Je otázkou, zda ryšavý stratég sáhne pro jednou zkusí i trochu sebereflexe a sáhne do aktuálně nefunkční sestavy. Dokonce i během porážek měnil svou milovanou jedenáctku jen kvůli zraněním, a pak své vyvolené opět vracel na piedestal v základní sestavě. Minulý týden byli na odpis třeba oba krajní obránci - tak uvidíme, čeho se na Turf Moor dočkáme.

West Ham by s nesporným (byť mnohdy neprojeveným) ofenzivním talentem mohl do dřevnatého Burnley zarazit klín. Ostatně v posledních pěti vzájemných zápasech se Hammers podařilo Clarets na jejich půdě třikrát porazit.

Chybět bude stále zraněný brankáž Lukasz Fabianski, který plní marodku spolu s Michailem Antoniem a Winstonem Reidem. Na opačné straně se těší s návratu Chrise Wooda, zatímco Johann Berg Gudmundsson zůstává mimo hru a Dannyho Drinkwatera snad mimo hru drží raději úmyslně.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Pieters - Hendrick, Cork, Westwood, McNeil - Wood, Barnes
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Jiménez - Zabaleta, Balbuena, Diop, Cresswell - Noble, Rice - Jarmolenko, Snodgrass, Felipe Anderson - Haller
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.64 - 3.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Už třikrát v řadě fotbalisté Bournemouthu neprohráli ani neinkasovali gól, prodloužit tuto sérii dozajista budou chtít v sobotním duelu na půdě Newcastlu. Ten se po nepodařeném začátku rovněž zvedá a už je mimo dosah sestupových příček.

Magpies mohou jít do tohoto duelu s dobrou náladou, neboť minulý týden zásluhou branek Clarka, Fernandéze a Shelveyho uspěli na půdě West Hamu. Z třígólové ztráty se sice Hammers dostali na dostřel, vyrovnat však nezvládli. Přidáme-li k tomuto výsledku také remízu s Wolves nebo vítězství nad Red Devils, nemohou si jejich fanoušci na aktuální formu stěžovat.

Domácí zápasy Newcastlu mnoho gólů nepřináší. Vyjma pohárového zápasu s Leicesterem ani Magpies, ani jejich soupeře nevstřelili více než jednu branku. Pozitivní pro černobílé je fakt, že v posledních čtyřech zápasech na svém hřišti neprohráli. Potřebovat však budou probuzení některého ze střelců, nejlepším je zatím dvougólový Shelvey.

Zápasy Cherries vždy byly zárukou pohledné podívané s vícero brankami, nyní to už ovšem neplatí. V posledních třech zápasech Bournemouthu padl jediný gól, proti Manchesteru United ho měl na svědomí King, který je rovněž po Wilsonovi nejlepším kanonýrem týmu. Zbylá utkání s Watfordem a Norwichem skončila 0:0.

Co se týče absencí, nemůže vedle dlouhodobě zraněného Lejeunea Newcastle stále spoléhat ani na Schära. Mimo hru je i Ritchie, potrestaný zase Longstaff. Ze stejného důvodu hostům chybí Lerma, Brooks a Surman jsou indisponovaní zdravotně.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Yedlin, Fernández, Lascelles, Clark, Willems - Almirón, Shelvey, Hayden, Saint-Maximin - Joelinton
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Smith, Cook, Aké, Rico - Wilson, Cook, Billing, Fraser - Wilson, King
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 3.26 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Everton FC  (sobota 16:00)
Překvapivě blízko jsou si v tabulce před vzájemným zápasem Southampton a Everton. Prvně jmenovaní jsou na sestupové osmnácté pozici, jejich soupeř k nim přijede z místa sedmnáctého, což je pro ně dozajista zklamáním.

Posledních šest zápasů Svatým vůbec nevychází. Vedle remízy ve Wolverhamptonu podlehli Tottenhamu, Chelsea, dvakrát Citizens a především schytali devět branek od Leicesteru. Od začátku navíc na svém St.Mary’s Stadium nedokázali ani jednou zvítězit, a to ani s již čtyřmi brankami nejlepšího střelce Ingse.

"Toto je zápas o šest bodů. Každý zápas je důležitý, ale jsme na správné cestě. Tohle je dozajista důležitý zápas pro nás i pro ně. Již jsme hráli s většinou z nejlepších ligových celků. Nyní nás čekají povětšinou týmy ze spodních pater tabulky," říká manažer Ralph Hasenhüttl.

Rovněž Toffees neprožívají vůbec dobrou sezónu. Do reprezentační přestávky však mohou vstoupit pozitivně naladěni, neboť nyní můžou navázat na remízu s Tottenhamem a pohárové vítězství nad Watfordem.

Obrovský rozdíl je u Evertonu mezi výsledky doma a venku. Mimo své hřiště totiž v pěti utkáních získal jediný bod hned v tom prvním proti Crystal Palace, což jej spolu s Norwichem dělá nejhorším celkem v tomto ohledu. Fanoušci Karamelek by uvítali probuzení některého ze střelců, nejvíce branek - tři - vstřelil Calvert-Lewin.

Saints budou postrádat potrestaného Bertranda, na opačném konci hřiště bude po ošklivém zranění poprvé chybět Gomes, pravděpodobně se neobjeví ani Delph.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Valery, Bednarek, Stephens, Vestergaard, Cedric - Ward-Prowse, Romeu, Højbjerg - Ings, Redmond
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Sidibe, Mina, Holgate, Digne - Davies, Schneiderlin - Walcott, Sigurdsson, Iwobi - Richarlison
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.17 - 3.37 - 2.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Sheffield United  (sobota 16:00)
Pravděpodobně nejpříjemnější překvapení sezóny Premier League se střetne s jeho největším zklamáním. Tottenham se potácí až ve druhé polovině tabulky, zato Sheffield je na pozicích zaručujících boj o evropské poháry.

Jediné, co Kohoutům může zlepšovat náladu, jsou výsledky v Lize mistrů ve dvojzápase s Crvenou Zvezdou. Tu dvakrát porazili s celkovým skóre 9:0, avšak ligové výsledky už jsou výrazně horší. Čtyřikrát v řadě nedokázali zvítězit, vedle porážek na Anfieldu a v Brightonu remizovali s Watfordem a Evertonem.

Domácí zápasy jsou jedinou spásou Spurs a důvodem, proč na tom nejsou ještě hůře. Prohráli v nich jen dvakrát, byť nutno podotknout, že jednou z porážek byla "sedmička" od Bayernu. Méně než obvykle se daří rovněž nejlepšímu střelci Kaneovi, ten má na kontě momentálně šest branek.

Hráči Sheffieldu od začátku října neví, jaké je to prohrát. Ve venkovních zápasech na Watfordu a West Hamu dvakrát remizovali, doma dokázali porazit Arsenal a naposledy i Burnley. To vše navíc pouze s jednou inkasovanou brankou. Mrzet je tak nemusí jen dvanáct vstřelených, o něž se každý ze čtvrtiny postarali Mousset a Lundstram.

O formě soupeře se rozpovídal Chris Wilder. "Někdy se něco stane a člověk nezačne ve stylu, v jakém by chtěl. Ve skutečnosti však mají jednoho z nejlepších manažerů a skvělou skupinu hráčů," říká manažer Blades.

Domácí do zápasu mohou nasadit i Sona, jenž i přes červenou kartu proti Evertonu nedostal trest. V ohrožení jsou zato Vertonghen a Lamela.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Gazzaniga - Aurier, Alderweireld, Sánchez, Davies - Sissoko, Ndombelé - Moura, Eriksen, Alli - Kane
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Basham, Egan, O'Connell - Baldock, Lundstram, Norwood, Fleck, Stevens - Mousset, McGoldrick
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.46 - 6.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Arsenal FC  (sobota 18:30)
Sobotní program dvanáctého kola vyvrcholí přímým soubojem o umístění na špici tabulky mezi Leicesterem a Arsenalem. Za normálních okolností by přinejmenším mírným favoritem byli hosté, avšak výsledky obou celků jsou v posledních týdnech natolik diametrálně odlišné, že fotbalová veřejnost i sázkové kanceláře očekávají triumf domácího celku.

Trenér Arsenalu Unai Emery nadcházející duel označil za "must-win", ovšem ona povinnost zvítězit ležela na Kanonýrech i v předešlých, papírově snadnějších zápasech s Sheffieldem United, Crystal Palace či Wolverhamptonem, a přesto Arsenal ani jeden z těchto zápasů do vítězného konce nedotáhl. Další nezdar přibyl i v tomto týdnu v Evropské lize, kde londýnský klub po dalším nepovedeném výkonu pouze remizoval na hřišti Vitorie Guimaraes.

Není tedy divu, že se Emery musel na předzápasové tiskové konferenci popasovat i s otázkou na svou vlastní budoucnost, ovšem stejná, ne-li větší pozornost byla věnována pozici ex-kapitána Kanonýrů Granita Xhaky, jenž po excesu při střídání v zápase s Crystal Palace nenastoupil do žádného dalšího zápasu, přepustil kapitánskou pásku Piérru-Emerickovi Aubameyangovi a nefiguruje ani na soupisce pro sobotní duel. Emery dokonce připustil možnost, že švýcarský reprezentant již v dresu Arsenalu nemusí vůbec nastoupit a ve hře je i jeho lednový odchod.

Pro šance domácího týmu na vítězství hraje nejen bídné rozpoložení soupeře, ale i vlastní famózní forma. Foxes sbírají jedno vítězství za druhým, nedávno okořeněné rekordní nadílkou Southamptonu 9:0, a mají po jedenácti odehraných kolech dokonce více bodů než v mistrovské sezoně pod vedením Claudia Ranieriho. Tým Brendana Rodgerse si navíc může na Arsenal věřit se vším všudy, neboť nad Kanonýry zvítězil na King Power Stadium i ve dvou předešlých zápasech.

Zatímco Leicester se těší takřka zcela vyprázdněné marodce, Arsenal se vedle zmíněného Xhaky musí obejít i bez Daniho Ceballose, jenž si ve středu přivodil svalové zranění. Na půdě Vitórie si Kanonýři po delší době vyzkoušeli rozestavení s třemi obránci, a tak lze očekávat, že v téže formaci nastoupí i v sobotu.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Evans, Soyuncu, Chilwell - Ndidi - Pérez, Tielemans, Maddison, Barnes - Vardy
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Chambers, Sokratis, Luiz - Bellerín, Torreira, Guendouzi, Kolašinac - Özil - Lacazette, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 4.03 - 3.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - Watford FC  (pátek 21:00)
Nejhorší dva celky dosavadního průběhu Premier League se střetnou v páteční předehrávce. Zatímco Norwich měl slibný začátek a leckdy se prezentuje dobrým fotbalem, Watford stále čeká na své první vítězství.

Canaries měli v úvodních kolech poměrně těžký los, přesto z prvních pěti zápasů vytěžili šest bodů. Kromě vítězství nad Newcastlem United body získali ještě za šokující výhru s Manchestrem City. Na té se podílel Teemu Pukki, jemuž však fazóna odešla a od poloviny září se v ligové soutěži neprosadil. Přesto je se šesti góly suverénně nejlepším střelcem týmu.

Hornets své body sbírají po jednom, ačkoliv leckdy byli blízko třem. Zejména remízy proti favoritům ze severního Londýna se při troše štěstí rozhodně daly přetavit ve vítězství. Watford trápí zejména bídná ofenziva, šest vstřelených branek značí jasně nejhorší útok v lize - žádný z hráčů se navíc nedokázal prosadit více než jedenkrát.

Žlutozelení se radují z návratu hráčů z marodky, po dlouhé době si může zahrát Vrančić, k dispozici jsou i Amadou a Cantwell. Objevit se po dvou měsících na hřišti by mohl i na druhé straně kapitán Deeney, naopak Cathcartův start ohrožují problémy se zády.

Právě k návratu Troye Deeneyho se vyjádřil Quique Sanches Flores. "Když řeknu, že nám hodně chyběl, bude to znít jako výmluva. Nechceme hledat výmluvy. Chceme hrát, zlepšovat se ve všech ohledech a chceme Deeneyho v tomto týmu, protože víme, co pro náš klub znamená," tvrdí manažer "Sršní".
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Amadou, Godfrey, Lewis - McLean, Tettey - Buendía, Stiepermann, Hernández - Pukki
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Kabasele, Dawson, Cathcart - Janmaat, Doucouré, Chalobah, Masina - Deulofeu, Pereryra - Gray<
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.97 - 3.64 - 2.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC11101025:931
2.Manchester City1181234:1025
3.Leicester City1172227:823
4.Chelsea FC1172225:1723
5.Arsenal FC1145216:1517
6.Sheffield United1144312:816
7.AFC Bournemouth1144314:1316
8.Brighton & Hove Albion1143414:1415
9.Crystal Palace1143410:1415
10.Manchester United1134413:1113
11.Tottenham Hotspur1134417:1613
12.Wolverhampton Wanderers1127214:1413
13.West Ham United1134414:1713
14.Burnley FC1133514:1812
15.Newcastle United113359:1712
16.Aston Villa1132616:1811
17.Everton FC1132611:1711
18.Southampton FC1122710:278
19.Norwich City1121811:267
20.Watford FC110566:235

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1373)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele