Premier League - preview 11. kola

05.12.2020, 10:48, aktualizováno 07.12.2020, 08:00
Previews
Amex Stadium (© AFP)
Southampton naposledy přišel o výhru nad Manchesterem United a nyní si chce spravit náladu na půdě Brightonu. Ten je až šestnáctý, z deseti zápasů vyhrál jen dvakrát...
Brighton & Hove Albion - Southampton FC  (pondělí 21:00)
Zraky fanoušků anglické kopané se v pondělí budou ubírat na jih Spojeného království. Do Brightonu, kde místním Seagulls stoupá forma, dorazí přes 60 mil vzdálená družina ze Southamptonu, jenž se i přes neúspěch z posledního kola drží nečekaně vysoko.

Rozjezd trval poněkud delší čas, ale nyní se již zdá, že Brighton kráčí po správné cestě. Zatímco v úvodních sedmi kolech sezóny získali Racci pouze pět bodů, v posledních třech zápasech získali stejný počet, přičemž ani jednou neprohráli. Minulý víkend Seagulls dokonce remizovali se silným Liverpoolem, když dělbu bodů zajistil pozdním zásahem Pascal Groß.

Ani Southampton neměl zcela ideální úvod ročníku, když první dva duely prohrál. Následně se ale Saints rozjeli a další porážku zažili až týden zpět. Přitom v duelu proti Manchesteru United to po prvním poločase vypadalo na úspěch Světců, jenže po změně stran sklapla zákeřná "Csaplárova past", po níž se z vítězství radovali hostující Rudí ďáblové. I tak Southampton nadále figuruje v horní polovině tabulky.

Saints by pro utkání v Brightonu mohli pomoct ještě nedávní marodi Nathan Redmond s Dannym Ingsem. Racky pak přišla plichta s Liverpoolem poněkud draho, neboť zraněním ji odnesli Adam Lallana a Neal Maupay. První jmenovaný se proti Southamptonu, o startu Maupaye se teprve rozhodne. Po trestu za červenou kartu by se do sestavy mohl vrátit Tariq Lamptey, naopak Davy Pröpper s Alexisem Mac Allisterem nadále absentují.

Brighton to na Světce v rámci Premier League neumí. Oba kluby na sebe v nejvyšší anglické soutěži narazili doposud šestkrát, přičemž čtyřikrát se z výhry radovali Saints a ve zbylých dvou zápasech došlo na remízu. Seagulls navíc ve zmíněných duelech vždy alespoň jednou inkasovali. Southampton tak na jihoanglického rivala naposledy nestačil v roce 2012 ještě v nižší soutěži Championship.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - White, Dunk, Webster - Lamptey, Groß, Trossard, Bissouma, March - Connolly, Welbeck
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Pieters, Bednarek, Vestergaard, Bertrand - Armstrong, Ward-Prowse, Romeu, Djenepo - Adams, Walcott
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.46 - 2.86
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Bromwich Albion - Crystal Palace  (neděle 13:00)
Nedělní program jedenáctého kola Premier League započne od jedné hodiny odpolední duelem West Bromwiche Albion s Crystal Palace. Přestože rozdíl mezi oběma celky v ligové tabulce činí pouze tři příčky, hosté již oproti letošnímu nováčkovi stihli získat více než dvojnásobek bodů a navzdory matné formě z posledních týdnů budou papírovým favoritem i na stadionu Hawthorns.

Hlavním důvodem k optimismu v táboru Roye Hodgsona je uzdravení nejlepšího střelce a klubového talismanu Wilfrieda Zahy, jenž v posledních týdnech laboroval s koronavirem a jeho absence přispěla k nezáživným porážkám s Burnley a Newcastlem, jež zbrzdily doposud povedený nástup Eagles do sezony. Mimo hru zůstávají Martin Kelly, Wayne Hennessey, Nathan Ferguson a Connor Wickham.

Také na straně domácích se najdou hráči, kteří úspěšně zdolali koronavirovou nákazu a mohou se opět vrátit jak do tréninku s ostatními, tak do samotných soutěžních zápasů. V případě Baggies to platí o Kieranu Gibbsovi a Jakeu Livermorovi, přičemž obzvláště první jmenovaný se bude kouči Slavenu Bilićovi hodit, neboť dosavadní levý bek Conor Townsend si přivodil v minulém zápase s Sheffieldem United zranění kolene a čeká jej podle všeho čtyři až šest týdnů dlouhá rekonvalescence.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - Ajayi, Ivanović, Bartley - Furlong, Sawyers, Gallagher, Gibbs - Pereira - Grant, Robinson
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Clyne, Dann, Cahill, Van Aanholt - Townsend, Kouyaté, McArthur, Eze - Ayew, Zaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 3.26 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sheffield United - Leicester City  (neděle 15:15)
Domácí Sheffield už prostě a jednoduše musí zabrat, jelikož situace začíná být kritická. Kdo by si býval pomyslel, že po výborné loňské sezóně se budou svěřenci Chrise Wildera kdy krčit na samotném chvostu tabulky. Po deseti zápasech je to ovšem krutá realita - loňské překvapení soutěže prozatím uhrálo jediný bod, na první nesestupovou příčku ztrácí šest bodů a je nejvyšší čas, aby fotbalisté Sheffieldu konečně našli jakoukoliv formu. Proti nim bude stát celek, který se po reprezentační pauze také nenachází v žádném laufu, na Bramall Lane totiž zavítá Leicester City.

Sheffield zatím prožívá bez vytáček hrozivou sezónu. V minulém ročníku se tento celek mohl pochlubit fungujícím systémem a propracovaným taktickým plánem, který fungoval takřka na každého soupeře. Fotbalisté Sheffieldu loni pozorně bránili, soupeři nedovolili mnoho šancí a sami se naopak pravidelně do příležitostí dostávali. Tyhle dny jsou ale dávno pryč. Produktivní ofenziva je fuč, místo toho Sheffield za úvodních 10 kol zaznamenal pouhé 4 branky! Za zmínku také stojí, že v ani jednom zápase neskóroval více než jednou. V defenzivní fázi to sice žádná katastrofa není, více jak 2 branky Sheffieldu nasázela pouze Chelsea, nicméně čistá konta zatím chybí, Blades si doposud nepřipsali ani jedno! Leicester City tak sice rozhodně není ideální soupeř na nějaké chycení formy, ovšem Sheffield si už v tuto chvíli opravdu nemůže vybírat - musí začít okamžitě sbírat body, ať už proti němu stojí celek z předních příček, či jeho konkurent v bojích o záchranu. Jinak se může stát, že bude o prvním sestupujícím rozhodnuto velmi brzy.

Leicester sezónu odstartoval výtečně, v posledních týdnech se ale zdá, že se svěřenci Brendana Rodgerse dostávají do mírného výkonnostního úpadku. Po reprezentační pauze nejprve Leicester vyrazil na horkou půdu Liverpoolu, kterému chyběla řada důležitých hráčů, a tak se čekal vyrovnaný souboj. Lišky však na půdě úřadujícího mistra vyhořely, podaly mdlý výkok a zaslouženě padly po výsledku 3:0. Následovala remíza na půdě portugalské Bragy, kterou až v nastaveném čase zachraňoval Jamie Vardy, načež Leicester doma přivítal Fulham. A ani tento zápas Vardymu a spol. nevyšel, díky prospanému prvnímu poločasu už manko 0:2 nedokázali stáhnout a po výsledku 1:2 tak v lize podruhé za sebou prohráli. A náladu jim nevylepšil ani výlet na půdu ukrajinského Zorja Luhansk, kde značně obměněná sestava nevstřelila branku a soupeři podlehla 1:0.

Co se absencí týče, nejistá je účast dvojice obránců Enda Stevense a Ethana Ampadua, o nichž se rozhodne až těsně před utkáním. Na straně hostí se zase otazník vznáší nad stopery, není jisté, zda do hry zasáhne Caglar Soyoncü a k dispozici možná nebude ani Wes Morgan. Ricardo Pereira se pak po dlouhé absenci již sice vrátil do tréninkového procesu a v týdnu v rámci Evropské ligy dokonce nastoupil k soutěžnímu zápasu, z víkendového klání jej však vyřadí svalový problém.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Basham, Egan, Ampadu - Baldock, Lundstram, Berge, Fleck, Lowe - Oliver Burke, McBurnie
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Justin, Fofana, Evans, Fuchs - Mendy, Tielemans - Albrighton, Maddison, Barnes - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.07 - 3.56 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tottenham Hotspur - Arsenal FC  (neděle 17:30)
Nedělní podvečer bude ve znamení prestižního a divácky atraktivního severolondýnského derby mezi Tottenhamem a Arsenalem. Zatímco dříve mívali pravidelně navrch druzí jmenovaní, v posledních letech se karta obrátila a nejinak tomu je i letos, neboť favoritem budou domácí Spurs, zatímco trápící se Arsenal je až nebývale značným outsiderem.

Možnou pomocí pro hosty by mohla být zdravotní situace v kádru Tottenhamu, kde blíže neurčené zranění zabránilo Harrymu Kaneovi ve čtvrtečním startu v Evropské lize proti LASK Linz a start největší hvězdy Spurs je potenciálně v ohrožení. To samé pak platí i pro brankářskou jedničku Huga Llorise, jehož by mohl zastoupit Joe Hart, který ve zmíněném utkání s rakouským klubem inkasoval hned tři góly a nijak neoslnil. Za připomenutí zde však stojí údajně vážný zdravotní stav Heun-Mina Sona před letošním velkým zápasem Spurs proti Manchesteru United - korejský forvard následně nastoupil v základní sestavě a pomohl výraznou měrou k drtivé výhře Spurs na Old Trafford.

Také Arsenal má vlastní potíže s marodkou, a to především u Davida Luize a Thomase Parteye. Brazilský stoper se v minulém kole ošklivě srazil hlavou s Raúlem Jiménezem, a přestože z tohoto souboje vyvázl mnohem lépe než mexický forvard, jenž s prasklou lebkou skončil v nemocnici, ani Luiz se nevyvaroval krvavého šrámu a musel hřiště předčasně opustit. Partey vynechal poslední čtyři utkání vinou poranění stehenního svalu, ovšem kouč Mikel Arteta oznámil, že se letní posila z Atlética Madrid vrátila zpět do tréninkového procesu a má tak šanci být na své první derby s Tottenhamem připravena. Mimo hru ovšem zůstávají forvardi Nicolas Pépé a Gabriel Martinelli, jeden vinou karetního trestu, druhý pokračuje v rehabilitaci po vážném zranění kolene.

Na straně Spurs není pouze aktuální forma a postavení v tabulce, ale i výsledky z předešlých let. Domácí se svým úhlavním rivalem na své půdě v Premier League neprohráli již šestkrát po sobě a ve čtyřech případech šlo rovnou o jejich vlastní triumf, přesto však Arteta nedělního soupeře neoznačil za kandidáta na zisk titulu. "Na řeči o tom, kdo může získat titul, je ještě příliš brzy. Ale už nyní lze říct, že jsou v takové pozici, v jaké jsou, díky tomu, že jdou správným směrem. Musíme se dívat dále, jak na tom budeme po osmatřiceti kolech, po této neděli chceme být Tottenhamu o tři body blíže."

Přestože jsou týmy Josého Mourinha obvykle známy především neprostupnou defenzivou a Arsenal naopak dlouhé roky platil za ofenzivně laděný tým, nyní se role prohodily i v tomto ohledu. "Kanonýři" v dosavadní ligové sezoně vstřelili pouhých deset branek, zatímco na straně Spurs má jen samotný Son devět gólových zářezů a Kane pak vedle sedmi gólů hned devět asistencí. Přesto Arteta věří, že jeho tým je na tuto obávanou střeleckou sílu připraven.

Pro oba manažery půjde o druhé vzájemné střetnutí, z toho prvního vzešel vítězně José Mourinho, když na Emirates Stadium jeho Spurs vydřeli výhru 2:1 gólem Tobyho Alderweirelda devět minut před koncem. V té době se oba celky potácely ve středu tabulky, zatímco letos je na tom Arsenal ještě hůře, zatímco tottenhamští bojují o samotné čelo tabulky. "Je to teď trochu jiné, protože nechceme Arsenal porazit jen proto, že je to Arsenal a naši příznivci z toho budou mít radost, ale také proto, že chceme získat i samotné body," prohlásil Mourinho. "Tak to alespoň bylo posledně, kdy výhra nad Arsenalem znamenala dobrý pocit, zato tentokráte se díváme i na tabulku."
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Hart - Aurier, Alderweireld, Dier, Reguilón - Sissoko, Hojbjerg - Son, Ndombelé, Bergwijn - Kane
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Luiz, Gabriel, Tierney - Bellerín, Elneny, Xhaka, Maitland-Niles - Willian, Lacazette, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.55 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Wolverhampton Wanderers  (neděle 20:15)
Další těžký zápas čeká na fotbalisty Liverpoolu, kteří v neděli večer přivítají Wolverhampton Wanderers, který se v posledních týdnech dostal do velmi dobré pohody. Domácí celek stále trápí rozsáhlá marodka, úsměv na tváři však Jürgenu Kloppovi vykouzlil alespoň úterní výkon jeho svěřenců v souboji s Ajaxem, kdy značně obměněná jedenáctka nakonec nizozemský celek dokázala přehrát a zajistila si tím první příčku v tabulce. Wolverhampton si naproti tomu bude chtít po výhře na Arsenalu připsat skalp dalšího zvučného soupeře.

Pro německého trenéra Liverpoolu nejde o snadnou situaci. Nepříjemně se mu plní marodka, což je na jeho chování znát, o čemž se mohli přesvědčit reportéři anglických Sky Sports či BT Sport. Jürgen Klopp sice má v lecčems pravdu, způsob jeho komunikace však naznačuje, že v poslední době ne zcela ideálně zvládá tlak. Jeho svěřenci navíc v minulém týdnu po sporné penaltě v nastavení ztratili výhru v Brightonu, nicméně na základě předvedeného výkonu bylo vyrovnání zasloužené. Přesto je ale v táboře Liverpoolu situace daleko lepší, než by se mohlo zdát - loňský mistr není tak dominantní jako v loňské sezóně a ani nepodává tak kvalitní výkony, nicméně to zase až tak nevadí, jelikož se mu i tak obvykle daří zápasy vyhrávat. A tak pokud v neděli večer porazí Wolverhampton, mají jistotu, že se po jedenácti kolech budou nacházet nejhůře na děleném prvním místě. A to přece není vůbec špatná pozice.

Wolverhampton se po slabším úvodu v poslední době rozjel a momentálně si v posledních sedmi ligových duelech připsal na své konto jen jednu porážku (s Leicesterem City), 4 výhry a 2 remízy. V posledním klání navíc po velmi dobré výkonu vyloupil Emirates Stadium, když Nuno Espirito Santo překvapil změnou formace na 4-3-3. Utkání však přineslo i veskrze negativní zprávu, po souboji s Davidem Luizem si totiž útočník Jimenez přivodil frakturu lebky a čeká ho tak velmi dlouhá absence. Pokud by se Vlkům podařilo překvapit i na Anfieldu a získat všechny 3 body, pak by poskočili dokonce na čtvrté místo.

Liverpoolu znovu vypadl brankář Allison, který si poranil stehenní sval a mimo by mohl být ještě týden nebo dva. Do tréninku se naopak v průběhu týdne vrátil Trent Alexander-Arnold a také Naby Keita, oba by tak do zápasu již mohli zasáhnout. Hosté se delší dobu budou muset obejít bez útočníka Jimeneze, po prodělání nemoci covid-19 se naopak vrací Romain Saiss
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Williams, Matip, Fabinho, Robertson - Henderson, Wijnaldum - Jota, Firmino, Mané - Salah
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Semedo, Boly, Coady, Marcal - Dendoncker, Ruben Neves - Traoré, Moutinho, Neto - Podence
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.41 - 5.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - Everton FC  (sobota 13:30)
Krátce po poledni vyběhnou na trávník stadionu Turf Moor celky Burnley FC a Evertonu. Skvělý začátek Toffies je definitivně tatam a svěřenci Carla Ancelottiho teď budou chtít vylepšit bilanci čtyř porážek z posledních pěti kol. Burnley je sice předposlední, ale to pro Everton žádnou procházku růžovým sadem neznamená.

Burnley koncem listopadu konečně zaznamenalo první výhru v letošním ročníku Premier League, když doma porazilo Crystal Palace gólem Chrise Wooda. Výhra byla o to vzácnější, že na ni stačil jediný gól. Těch totiž The Clarets zas tolik nevstřelili - pouhé čtyři. Produktivita je obecně velkým problémem domácích, na kterém je potřeba zapracovat. Každopádně po premiérové výhře následovalo těžké vystřízlivění v podobě výprasku na Etihad Stadium od Manchesteru City 0:5. Porážka možná očekávaná, ale když inkasujete pět gólů, tak je to vždycky špatně.

The Clarets teď mohou vše napravit v souboji s Evertonem, který opustila počáteční štěstěna. Z prvního místa tabulky se liverpoolský celek postupně propadl až na osmé místo. Situace je ale v tabulce hodně vyrovnaná a případná výhra na Turf Moor může Toffies vrátit i do první čtyřky.

Až do pátého kola si Everton vedl skvěle. Neprohrál a vyhříval se na čele Premier League. V šesté kole přišla první porážka od Southamptonu a od té doby to šlo s Toffies z kopce. V dalších čtyřech kolech prohráli třikrát a ztracený respekt si budou chtít z Burnley přivézt zpátky.

Určitě to bude bez Jeana-Philippa Gbamina, Seámuse Colemana a Lucase Digneho, všichni tři laborují se zraněním. Burnley bude se stoprocentní jistotou chybět Jack Cork a pak je situace minimálně nejistá u Popa, Brownhilla, Bradyho, Stephense a Bardsleyho.

Připomeňme také, že v loňské sezoně zvítězil vždy domácí celek nejtěsnějším rozdílem a gólové hody se neočekávají ani v sobotu.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Taylor, Mee, Tarkowski, Lowton - McNeil, Benson, Westwood, Gudmundsson - Wood, Rodríguez
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Godfrey, Mina, Keane - Davies, Allan, Doucouré, Iwobi - Rodríguez, Calvert-Lewin, Richarlison
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.79 - 3.57 - 2.08
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Manchester City - Fulham FC  (sobota 16:00)
Manchester City v této sezoně Premier League ještě nedokázal slepit dvě výhry v řadě a i díky tomu je v tabulce až na nedůstojné jedenácté příčce. Teď má ale velkou šanci tak učinit, protože přivítá až sedmnáctý Fulham. Citizens v týdnu poprvé ztratili body v Lize mistrů, ale vzhledem k jistotě postupu je to vůbec nemusí trápit.

Až na jedenáctém místě se nachází jeden z největších favoritů na zisk titulu Manchester City. Svěřencům Pepeho Guardioly začátek sezony úplně nesedl, ale pochopitelně ještě není nic ztraceno. Citizens teď odpadne povinnost za každou cenu vítězit v Lize mistrů, protože tam už mají splněno. V týdnu remizovali na hřišti Porta 0:0, už s jistotou postupu. Mnohem důležitější teď bude, jak si povedou na trávnících Premier League, kde světe div se, ještě nedokázali vyhrát dva mače po sobě.

V minulém kole bleděmodrá mašina zapnula a byla z toho výhra 5:0 nad Burnley. Podobně by to mohlo vypadat i proti Fulhamu, byť hráči nehodlají svého soupeře v žádném případě podcenit. "Fulham bojuje ve spodní části tabulky, takže to nebude jednoduchý zápas. Budou bojovat o život a my na to budeme muset být připraveni. Lidé vždycky říkají, že tyto zápasy jsou snadné, ale pro mě jsou to zápasy nejtěžší. Oni nejsou pod žádným tlakem, hrají venku a pokusí se udělat cokoliv, aby nás porazili," rozhovořil se před zápasem talentovaný Phil Foden.

Fulham je sice až sedmnáctý, ale před týdnem dokázal zvítězit na půdě Leicesteru City, takže Manchester se musí mít na pozoru. Bohužel pro Cottagers to byla teprve druhá výhra v sezoně a hosté by moc potřebovali další. Na Etihad Stadium to ale bude mimořádně obtížné. Fulhamu se tam podařilo zvítězit naposledy v roce 2009, to už je dlouhých jedenáct let! Vzájemná bilance hovoří jasně ve prospěch Citizens.

Manažer Pep Guardiola má k dispozici kompletní kádr s výraznou výjimkou a to je Sergio Agüero. Nejlepší střelec City stále laboruje se zraněním a na Fulham připraven nebude. Hosté se na Etihad Stadium představí bez Kongola a Teteho.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Mendy, Dias, Stones, Walker - Gündogan, Rodrigo - Foden, Bruyne, Mahrez - Jesus
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Areola - Cordova-Reid, Aina, Andersen, Adarabioyo, Robinson - Loftus-Cheek, Reed, Anguissa, Lookman - Cavaleiro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 11.10 - 25.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Manchester United  (sobota 18:30)
Fotbalisty West Hamu United čeká v domácím prostředí Olympijského stadionu v Londýně těžká šichta proti Manchesteru United. Hosté se v Premier League začali lepšit a i na půdě Kladivářů chtějí pokračovat na vítězné vlně. Oba celky jsou na tom v tabulce podobně, o trochu lépe si však vedou Moyesovi svěřenci. Pro skotského manažera je souboj s bývalým zaměstnavatelem o to prestižnější. Na stadionu v Londýně by mělo být 2000 fanoušků.

Když už se Rudí ďáblové konečně nastartovali v Premier League, přišla velká komplikace v Lize mistrů. Po domácí porážce 1:3 s PSG sice zůstali s devíti body na postupovém místě, ovšem v posledním kole v Lipsku nesmějí prohrát. Pokud by se tak stalo, zůstala by na svěřence manažera Solskjaera jen Evropská liga a to by bylo považováno za velký neúspěch. Duel s Lipskem je na programu již už v úterý.

Případný neúspěch v Lize mistrů by byl jen další kapkou na poskvrněném začátku sezony. Do Premier League vstoupil Manchester příšerně, nasbíral už tři porážky a špička tabulky mu utekla. Ztrátu se v posledních týdnech podařilo stáhnout díky třem výhrám v řadě. Postupně United porazili Everton, West Bromwich a Southampton. V sobotu v podvečer se představí na Olympic Stadium v Londýně, kde svedou přímou bitvu o pohárové příčky s West Hamem.

Kladiváři jsou na tom vlastně stejně, ovšem se zásadním rozdílem, že se to od nich před sezonou nečekalo. Davidu Moyesovi do týmu skvěle zapadly posily včetně Vladimíra Coufala a výsledky se začaly dostavovat. Stejně jako Manchester vyhrál i West Ham tři zápasy v řadě, postupně těsnými výsledky udolal Fulham, Sheffield a Aston Villu. Není to tak dávno, co bral bod na Tottenhamu nebo doma s Manchesterem City. Z posledních osmi kol prohráli Kladiváři jen jedno utkání a po právu se vyhřívají na pátém místě ligové tabulky.

Manchester to bude mít na Olympic Stadium nesmírně složité. Už v loňské sezoně West Ham neporazil. Nejprve s ním v Londýně prohrál 0:2 a posléze na Old Trafford remizoval 1:1. Na stadiony se také konečně vrací fanoušci, v Londýně by jich mělo být něco kolem dvou tisíc. "Bude skvělé hrát před fanoušky, těšíme se. Samozřejmě tam nebudeme mít svoje fanoušky, ale i tak chceme použít tu energii," prohlásil norský manažer Ole Gunnar Solskjaer.

Zdá se, že manažer David Moyes má k dispozici kompletní kádr. Otázník visí pouze nad startem Michaila Antonia. Také v tomto směru si jsou oba kluby podobné, protože u Rudých ďáblů je nejistý start Marcuse Rashforda a Luka Shawa. V ofenzívě by tak mohl dostat prostor kanonýr Edinson Cavani.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Cresswell, Ogbonna, Balbuena - Masuaku, Souček, Rice, Coufal - Fornals, Haller, Bowen
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Telles - Beek, Matić, Pogba - Fernandes - Cavani, Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.35 - 3.58 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Leeds United  (sobota 21:00)
Aspoň na jednu noc může být Chelsea lídrem anglické Premier League. Potřebuje k tomu splnit jedinou podmínku, a to porazit nováčka z Leedsu. Ten je ale i na venkovních hřištích velmi nebezpečným celkem.

Blues se na tento zápas naladili vskutku výtečně, když v boji o první místo ve skupině Ligy mistrů vyplenili Sevillu poměrem 0:4. Zazářil zejména Olivier Giroud, který nasázel všechny branky zápasu. Chelsea tak v základní hrací době naposledy prohrála v polovině září proti Liverpoolu, od té doby hledá přemožitele už patnáct zápasů. Z posledních desíti pak sedm vyhrála, přičemž inkasovala pouhé dvě branky!

To ale v žádném případě neznamená, že by nějak strádala směrem dopředu. Společně s obhájcem titulu ze severu Anglie je jejich ofenziva se dvaadvaceti zásahy nejgólovější. Přesto se to nepromítá do tabulky střelců, neboť nejlepší je až čtrnáctý Werner se čtyřmi góly. Abraham, Jorginho a Zouma pak mají o branku méně.

Jak už bylo zmíněno, Leeds své soupeře zraňuje zejména na venkovních hřištích, kde za pět zápasů získal hned devět bodů z celkových čtrnácti. Stoprocentní byl i v posledním utkání v Goodison Parku, kde jediný gól zápasu vstřelil v devětasedmdesáté minutě Raphinha. Trochu paradoxní pohled pak je na defenzivní statistiky na venkovních stadionech. Dvakrát si Peacocks odváželi čtyři inkasované branky, ve zbylých třech případech udrželi čisté konto.

"Takovéhle zápasy jsou důvodem, proč tuhle hru hrajeme. Chceme hrát na nejvyšší úrovni, nyní máme tuto příležitost na Stamford Bridge, kde nás čeká velmi dobrá Chelsea. Důležité bude podat tady dobrý výkon, soustředit se na sebe a vydat ze sebe maximum," říká obránce Stuart Dallas.

Hlavní ofenzivní oporou týmu je Bamford, který se prosadil už sedmkrát. Z celkových patnácti zářezů klubu tak má na starosti téměř polovinu. Další trefu může přidat už v sobotu, kdo naopak nenastoupí, to jsou Hernández, Shackleton, Forshaw a pravděpodobně ani Llorente. Domácí kouč Lampard pak má k dispozici kompletní kádr.

Poslední vzájemný střet se datuje k sestupové sezóně Leedsu, tedy k jaru 2004. Chelsea v něm uspěla, stejně jako ve většině zápasů té doby.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - James, Silva, Zouma, Chilwell - Kovačić, Kanté, Mount - Ziyech, Abraham, Werner
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Ayling, Cooper, Koch, Alioski - Phillips - Raphinha, Klich, Dallas, Harrison - Bamford
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 5.07 - 6.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur1063121:921
2.Liverpool FC1063122:1721
3.Chelsea FC1054122:1019
4.Leicester City1060419:1418
5.West Ham United1052317:1117
6.Southampton FC1052319:1617
7.Wolverhampton Wanderers1052311:1117
8.Everton FC1051419:1716
9.Manchester United951316:1616
10.Aston Villa950420:1315
11.Manchester City943215:1115
12.Leeds United1042415:1714
13.Newcastle United1042412:1514
14.Arsenal FC1041510:1213
15.Crystal Palace1041512:1513
16.Brighton & Hove Albion1024414:1610
17.Fulham FC1021711:197
18.West Bromwich Albion101367:186
19.Burnley FC91264:175
20.Sheffield United100194:161
Zbývající zápasy
04.12. 21:00Aston Villa - Newcastle United (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1277)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele