Představení účastníků ME 2012 - Portugalsko

03.06.2012, 13:14
Profily, historie
Zaujalo nás
Pokračujeme skupinou B, dalším z adeptů na postup z ní a třeba i na celkový triumf je tým Portugalska. Ronalda a spol. ale čeká velmi těžká práce, musí se vypořádat s Německem, Dánskem a Nizozemskem.

Historie

Asi tak jako Holandsko, i Portugalsko si postupnými kroky získalo dobré jméno ve světě fotbalu, ač nepatří počtem obyvatel mezi velikány. Právě naopak, je to trpaslík. První zápas se hrál v Portugalsku v roce 1888. Ale trvalo to až do roku 1914, kdy konečně vznikla fotbalová federace s názvem União Portuguesa de Futebol. V roce 1921 se pak hrál první mezistátní zápas a hned z toho byla prohra se sousedním Španělskem (1:3). V roce 1923 přišel vstup do FIFA a rok 1928 znamenal postup do čtvrtfinále na OH. Trvalo to ale 30 let, než se začalo o Portugalsku mluvit. Snad jen v roce 1950 se svět podivil rozhodnutí odmítnout nabídku na start na MS v Brazílii, ze kterého bylo vyřazeno Turecko. Až na konci padesátých let se objevila Benfica a s ní Eusébio. Byl to právě on, kdo na MS 1966, hraném v Anglii, dal 9 branek, stal se králem střelců a mimo jiné obrátil nepříznivý vývoj zápasu s Korejskou LDR z 0:3 na 5:3, když sám dal 4 branky. Třetí místo je historickým úspěchem, stejně jako jmenování Eusébia nejlepším fotbalistou Evropy o rok později.

Až v osmdesátých letech se podařilo trochu přiblížit tomuto zlatému období portugalského fotbalu, nové generaci na čele s Neném a Ruiem Jordãem, a především geniálním Paolo Futrem. Hned první start na ME v roce 1984 znamenal postup do semifinále, kde v nezapomenutelném zápase podlehli Portugalci 2:3 domácí Francii. MS 1986 v Mexiku pak bylo zklamáním. Sice tu byla výhra nad Anglií 1:0, ale brankář Manuel Bento si zlomil nohu a bez něj to nešlo. Prohry s Polskem a Marokem znamenaly návrat domů. Jména jako Luís Figo, Fernando Couto a Rui Costa se pak vážou k dalšímu období úspěchů. Zlaté medaile z MS juniorů v letech 1989 a 1991 jsou toho důkazem. Bohužel ani tato generace vynikajících fotbalistů nedokázala naplnit očekávání a Portugalsko na svůj den stále čeká. Nedočkalo se ani na MS v Asii, kde neprošlo ani základní skupinou.

Obrovské naděje se do reprezentace už s Cristianem Ronaldem v kádru vkládaly na Evropském šampionátu 2004, domácí výběr tam sice došel až do finále, tam ale nestačil na úporně bránící Řeky. Poslední krok neudělalo Portugalsko ani na MS v Německu. V semifinále tehdy prohrálo s Francií a zápas o třetí místo s Německem pro něj již velkou motivaci neznamenal. Na minulém Euru se pro změnu parta kolem Cristiana Ronalda loučila se šampionátem už po čtvrtfinále. A na posledním velkém turnaji - mistrovství světa 2010 - opět nenaplnila očekávání. I díky výhře 7:0 nad KLDR sice prošla do osmifinálových bojů, tam ale nestačila na pozdějšího vítěze ze Španělska. Tak že by teď, konečně?

Trenér: Paulo Bento

Klíčovým trumfem v cestě za historicky prvním zlatem by pro Portugalce mohl být Paulo Bento. A to přesto, že je ze všech šestnácti koučů, kteří cestují na Euro, vůbec nejmladší. Dvaačtyřicetiletý trenér sice nemá na svém kontě žádný větší úspěch, pod jeho vedením se ale Seleccao až nevídaně zvedli a doufají, že teď přichází jejich čas.

Ještě jako hráč měl Bento spíše defenzivní úkoly, na postu staženého záložníka se propracoval do špičky ve své zemi, což mu vyneslo angažmá v obou velkých lisabonských klubech. Do profesionálního fotbalu ale nahlédl v dresu Estrely Amadory, přes Vitórii Guimaraes pak došel až do Benfiyy. Z ní odcestoval na čtyři roky do Španělska, aby hrál tamní nejvyšší soutěž a s Oviedem každoročně bojoval o záchranu. Na poslední čtyři roky kariéry se pak Bento vrátil zpět do Lisabonu, ovšem nikoliv už do jeho červené části, nýbrž do té zelenobílé, hrál za Sporting.

V reprezentaci odkopal celkem pětatřicet utkání, přičemž zahrál si i na několika velkých turnajích. Úspěch ale pochopitelně neslavil, stejně jako celé Portugalsko. Bez zajímavosti rozhodně není fakt, že Bento byl společně se svými dvěma spoluhráči na pět měsíců z reprezentace vyloučen, stalo se tak po semifinálové prohře na mistrovství Evropy 2000 z důvodu špatného chování.

Trénovat začal Bento prakticky okamžitě po konci své hráčské kariéry, a to právě tam, kde naposledy působil coby hráč, tedy ve Sportingu - konkrétně u juniorky. S tou hned ve své první sezoně vyhrál portugalský titul, všem tak bylo jasné, že půjde výš. A tak se stalo hned v následující sezoně - když byl ze Sportingu odejit José Peseiro, další volba padla právě na talentovaného a stále se učícího Benta.

Rozjezd dalšího ligového ročníku měl sice Sporting dost pomalý, ve druhé polovině sezony se však neuvěřitelně zvedl a dokončil soutěž na druhém místě, navíc se slušným náskokem na městského rivala. S Bentem vládla všeobecná spokojenost, Sporting byl velmi chválen za systém zapracovávání mladíků do A-týmu, se znalostmi s jejich vedením jim dával Bento hodně šancí.

Další sezona byla ještě úspěšnější, Sporting až do posledního kola bojoval o titul s Portem a přestože nakonec o bod za svým konkurentem zaostal, vzhledem k výhře v poháru a následně i Superpoháru mohl ročník 2006/2007 hodnotit velice úspěšně. Stejně tak ten další, jelikož z toho byla další druhá příčka, k tomu navíc výhry nad Benficou a Portem v semifinále, respektive finále portugalského poháru a další trofej.

Bento zlomil ve Sportingu několik dlouholetých klubových rekordů, a tak nebylo divu, že po něm chtěl sáhnout Manchester United, který hledal náhradu za odcházejícího dalšího Portugalce Quieroze z postu asistenta Alexe Fergusona. Quieroz mimochodem odcházel k portugalské reprezentaci... Bento odmítla ihned znovu vyhrál na úvod sezony Superpohár, čímž se stal druhým nejúspěšnějším trenérem Sportingu v historii, lepší byl pouze legendární Josem Szabo.

Ovšem byl to Bento, kdo jako první dovedl Sporting do základních skupin Ligy mistrů, ba co víc, pod vedením kouče s přezdívkou Papa-Taças (volně přeloženo jako "pojídač trofejí") se navíc probojoval až do osmifinále. Tam sice nestačil na Bayern celkovým skóre 1:12, přesto to byl pro zelenobílé obrovský úspěch. Sportingu ale pomalu začala docházet šťáva, nespokojenost fanoušků s nepříliš ofenzivním stylem hry se stupňovala, což moc dobře viděl i sám Bento a rozhodl se skončit.

Už po necelém roce byl však Quieroz odvolán z funkce trenéra národního týmu, na jeho místo přišel Bento a okamžitě se začaly dít věci. Začal důležitou kvalifikační výhrou nad Dánskem, Portugalci pak v přátelském utkání rozprášili úřadující mistry světa a velké rivaly ze Španělska. Bento si navíc zjednal pořádný respekt, když z týmu vyhodil nespokojené a pohodu v kabině narušující hráče - Carvalha s Bosingwou. A i když se z kvalifikace nakonec nepodařilo postoupit z prvního místa, baráž zvládli Ronaldo a spol. na jedničku a jedou na Euro. Tam se nejlépe odhalí trenérské kvality Paula Benta, muže, kterému všichni v Portugalsku věří.

Hvězda: Cristiano Ronaldo

Byl na tomto místě představen už před před čtyřmi lety (mistrovství Evropy 2008) i před dvěma (mistrovství světa 2010). A jestliže už tehdy byl největší portugalskou hvězdou, teď o tom nemůže být sebemenších pochyb. V dresu Realu září, je jedním ze dvou nejlepších fotbalistů světa a společně s Argentincem Messim láme všechny střelecké rekordy.

Například letos zaznamenal Ronaldo neuvěřitelných čtyřicet šest ligových tref, dalších deset přidal v Lize mistrů, třikrát se trefil ve španělském poháru, jednou v Superpoháru. To dává dohromady šedesát zásahů během jedné sezony, přičemž zápasů Ronaldo odehrál pětapadesát. Messi byl sice letos individuálně ještě o něco lepší, přesto jsou tato čísla fantastická. A Ronaldo má konečně na své straně také týmové úspěchy, s Bílým baletem ovládl s rekordním počtem bodů (100) domácí ligu. Ronaldo si navíc připsal ještě jeden rekord, v lize se trefil do sítě všech devatenácti protivníků, což se ještě nikdy nikomu v Primera División nepodařilo.

Je mu stále pouze sedmadvacet, a to už je to přitom devět let, co jako mladíček vtrhl do Premier League a v dresu Manchesteru United se postupnými kroky vypracoval mezi největší hvězdy fotbalového světa. Po třech titulech v lize, jednou výhrou v Lize mistrů a dalšími poháry z domácích soutěží však cítil potřebu nové výzvy, a tak se za rekordní částku osmdesáti milionů liber stěhoval do Madridu.

V prvních dvou sezonách dával góly, ale s Realem slavil pouze jedno vítězství v poháru Copa del Rey, jinak se musel vždy sklonit před Barcelonou. Letos se vše obrátilo, a to hlavně Ronaldovou zásluhou. Konečně velkého rivala porazil (sám rozhodl klíčový ligový duel na Nou Campu) a hodlá v tom pokračovat. A tak už mu chybí jen velký úspěch s reprezentací.

V té je Ronaldo kapitánem už od roku 2007, až v posledním období se však zdá, že se dostává do role skutečného lídra. V národním dresu zatím nikdy naplno neukázal svou extratřídu, v devadesáti zápasech nasbíral "jen" dvaatřicet branek. Jenže všechno bude zapomenuto, pokud dotáhne Portugalsko k titulu. A věřte, že Ronaldo je připraven to dokázat.

Předpokládaná sestava

Rui Patrício - João Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrão - Raul Meireles, Miguel Veloso, João Moutinho - Nani, Hélder Postiga, Cristiano Ronaldo

Rui Patrício se letos vypracoval mezi nejlepší světové gólmany a i když první polovinu kvalifikace odchytal Eduardo, neotřesitelnou jedničkou je pro šampionát Patrício. Po odchodu Bosingwy s Carvalhem z reprezentace tlačí Portugalce bota na postu pravého obránce, João Pereira je sice už osmadvacetiletý, avšak národním týmem prakticky nevyzkoušený bek. Další tři místa v obraně zaujmou Bruno Alves, Pepe a Fábio Coentrão. Vedle Meirelese s Moutinhem se podle původních plánů měl postavit Carlos Martins, toho ale z nominace vyřadilo zranění, a tak jeho místo pravděpodobně připadne Velosovi. Klíčem k portugalskému úspěchu na šampionátu je výkonnost obou křídel. Nani s Cristianem Ronaldem prostě musí zářit, pokud chtějí konečně dosáhnout na zlato. Nejisté je pak obsazení postu jediného hrotového útočníka, o toto místo se poperou Hélder Postiga a Hugo Almeida.

Kvalifikace a příprava

Už jsem to nakousl výše v tomto článku, cesta Portugalska na mistrovství Evropy byla pořádně trnitá. Po domácí remíze s Kyprem a porážce v Norsku byl odvolán kouč Carlos Quieroz a na jeho místo dosazen Paulo Bento. Okamžitě přišlo zlepšení, Portugalci vyhráli pětkrát v řadě, jenže příliš neztrácelo ani Dánsko. Do závěrečného vzájemného souboje tak šly oba týmy s šestnácti body na kontě, remíza ale stačila k postupu z prvního místa reprezentaci Seleccao. Jenže zápas zvládli mnohem lépe Dánové, vyhráli 2:1 a slavili, zatímco Portugalsko čekalo na los soupeře pro baráž. Tím nakonec byla Bosna a Hercegovina a úvodní bezbranková remíza na příšerném trávníku v Zenice dávala větší šance týmu Paula Benta. Domácí odveta se pak zařadila mezi nejlepší zápasy portugalské historie, snadnou cestu za postupem řídili dvěma góly Ronaldo s Postigou. Po výsledku 6:2 tak Portugalci splnili cíl - postoupili na Euro.

Příprava ovšem nezastihla Seleccao v dobrém rozmaru, Portugalsko odehrálo tři zápasy, jenže ani jednou nevyhrálo! V únoru remizovalo s Polskem, stejně dopadlo také květnové klání s Makedonií a včera z toho byla dokonce porážka 1:3 od Turecka. Nejvíc straší Benta ofenziva, pokud i na šampionátu vstřelí jeho svěřenci ve třech duelech pouze jeden gól, pravděpodobně se rozloučí už po skupině.

Program zápasů - skupina B

09.06.2012
20:45
Německo
1:0
Portugalsko
Lvov
13.06.2012
18:00
Dánsko
2:3
Portugalsko
Lvov
17.06.2012
20:45
Portugalsko
2:1
Nizozemsko
Charkov

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Beto
01.05.1982
CFR Cluj
Eduardo
19.09.1982
SL Benfica
Rui Patrício
15.02.1988
Sporting CP
Obránci
Datum nar.
Klub
Bruno Alves
27.11.1981
Zenit Petrohrad
Fábio Coentrão
11.03.1988
Real Madrid
Ricardo Costa
16.05.1981
Valencia CF
Miguel Lopes
19.12.1986
SC Braga
Pepe
26.02.1983
Real Madrid
João Pereira
25.02.1984
Sporting CP
Rolando
31.08.1985
FC Porto
Záložníci
Datum nar.
Klub
Custódio
24.05.1983
SC Braga
Raúl Meireles
17.03.1983
Chelsea FC
João Moutinho
08.09.1986
FC Porto
Nani
17.11.1986
Manchester United
Ricardo Quaresma
26.09.1983
Beşiktaş JK
Rúben Micael
19.08.1986
Real Zaragoza
Miguel Veloso
11.05.1986
Janov CFC
Hugo Viana
15.01.1983
SC Braga
Útočníci
Datum nar.
Klub
Hugo Almeida
23.05.1984
Beşiktaş JK
Nélson Oliveira
08.08.1991
SL Benfica
Hélder Postiga
02.08.1982
Real Zaragoza
Cristiano Ronaldo
05.02.1985
Real Madrid
Silvestre Varela
02.02.1985
FC Porto

Autor: Michal Hruška

Komentáře (379)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele