Představení účastníků ME 2012 - Německo

02.06.2012, 13:33
Profily, historie
Zaujalo nás
Očekávaný start mistrovství Evropy se nezadržitelně blíží, a tak se železnou pravidelností pokračuje i představování jednotlivých účastníků. Nyní přichází na řadu "nabitá" skupina B, kde se vyjma Nizozemska, Portugalska a Dánska přihlásí o pozornost také Německo - jeden z nejžhavějších kandidátů na celkový triumf!

Historie

Německo je, co se týče úspěchů na velkých fotbalových akcích, nejúspěšnější evropskou zemí. Fotbal se k našim západním sousedům dostal na konci 19. století a v roce 1900 byl založen tamní svaz. První velkou medaili získalo Německo na světovém šampionátu v roce 1934, kdy v boji o třetí místo porazilo Rakousko. Na dalším MS ale přišlo kruté vystřízlivění, protože mužstvo se s ním loučilo již po prvním kole prohrou 2:4 se Švýcarskem. V roce 1954 dosáhlo Německo prvního velkého vítězství. Mistrovství světa se tentokráte konalo ve Švýcarsku a hráči si po jeho finále pověsili na krk zlaté medaile. V závěrečném utkání se střetli s Maďarskem, s nímž v základní skupině prohráli ostudně 3:8. Jenomže finále již bylo o něčem jiném. Němci sice prohrávali 0:2, ale svou buldočí vůlí dokázali otočit na konečných 3:2. Vítězství bylo o to cennější, že země byla v této době po 2. světové válce v těžké ekonomické a hospodářské situaci.

V roce 1963 byla v Kolíně založená fotbalová akademie, jež dále produkovala velké procento reprezentantů. Své postavení ve světě kopané pak Němci potvrdili o tři roky později. Tehdy skončili na MS po prohře s domácími Angličany druzí. O finálovém duelu se však ještě dodnes vedou spory. V normální hrací době totiž skončilo utkání 2:2 a na řadu tak přišlo prodloužení. V něm se trefil Geoff Hurst, jenomže do dnešního dne není nikdo se stoprocentní jistotou schopen říci, zda byl míč za brankovou čarou. Míč se od břevna odrazil dolů a pak zpět do pole. Nicméně branka platila a Angličané své vítězství ještě v poslední minutě pojistili, když Hurst završil hattrick.

Na další schůzce světové elity skončilo Německo v semifinále, ale v následujících letech nastaly medailové žně. V roce 1972 se poprvé zúčastnilo ME a okamžitě se stalo mistrem starého kontinentu. Zlaté medaile pak získalo i o dva roky později, kdy triumfovalo na domácím světovém šampionátu. Zvláště českoslovenští fanoušci si pamatují osud Německa na ME 1976. V Bělehradě tenkrát prohrálo ve finále na pokutové kopy právě s Československem. Němci si ale spravili chuť čtyři roky poté, když v boji o titul mistra Evropy přehráli Belgii 2:1. V následujících letech přišel ústup ze slávy.

Vše se ale změnilo nástupem Franze Beckenbauera na trenérský post. Dnes již pouze čestný prezident Bayernu Mnichov totiž v Itálii dovedl tým k historicky třetímu a zatím poslednímu titulu mistrů světa. V roce 1992 následovalo další prohrané finále, tentokráte se jednalo o ME a katem německých nadějí se stalo Dánsko. Zatím poslední velké zlato přivezla středoevropská velmoc v roce 1996, kdy se v Anglii stala mistrem Evropy. V těchto letech odjížděli Němci na turnaje v roli jednoho z favoritů celé akce. To se však na začátku nového milénia změnilo. Německému týmu to ale příliš nevadilo a na MS 2002 se k velkému překvapení dostal až do finále, kde ho následně pohřbil nezastavitelný Ronaldo.

S Rudim Völlerem na trenérské židli Němci vybouchli na ME v Portugalsku, v základní skupině nedokázali porazit Lotyšsko a v posledním zápase prohráli i s rezervní sestavou české reprezentace. Výsledkem bylo vyřazení již ve skupině a nástup Jürgena Klinsmanna. Toho čekal těžký úkol - na domácím MS vrátit tým mezi světovou elitu. A podařilo se, Německo smolně vypadlo v semifinále s Itálií, o několik dnů později následovala alespoň bronzová náplast. "Návrat krále" měl být dokonán před čtyřmi lety, nad síly nového Löwova výběru ale bylo ve finále ME nezastavitelné Španělsko. Ten samý protivník potom vystavil Nationalelf důraznou stopku i na šampionátu v Jihoafrické republice, odkud si Německo nakonec po zdolání Uruguaye, odvezlo stejně jako z domácího mistrovství světa bronzové placky.

Trenér: Joachim Löw

Prakticky ihned potom, co Německo na domácím světovém šampionátu v roce 2006 dokázalo pod vedením Jürgena Klinsmanna překvapit nejednoho odborníka a nakonec bralo bronzové medaile, přišel pro většinu zainteresovaných šok - bývalý reprezentační kanonýr svoji misi ukončil a na jeho místo přešel dosavadní asistent Joachim Löw. Leckdo nad tímto rozhodnutím kroutil hlavou, sám Löw měl ale to nejlepší možné doporučení: "Vždy pro mě byl více, než jenom pouhý asistent," usnadnil staršímu kolegovi práci ostřílený veterán.

Joachim Löw za sebou jako hráč nemá bůhvíjak úchvatnou kariéru. Začal ve Freiburgu, ten za krátko vyměnil za Stuttgart a později se ukázal také v Eintrachtu Frankfurt, Karlsruher, až se potřetí ve svojí kariéře představil v Bádensku. Následovala také angažmá ve Švýcarsku, na jejichž konci už se pomalu ale jistě Joachim převtěloval do trenérské role. Ta ho hned záhy zanesla opět do osudového města, kde vydržel na klubové scéně nejdéle (2 roky).

Krátce potom odešel hledat štěstí do Turecka, kde se mu stal domovem místní velkoklub Fenerbahce Istanbul, ani tady mu ovšem pšenka příliš nekvetla. Nastalo další stěhování, teď už ale nastal čas na návrat "domů", také v Karlsruher však nezanechal Löw dobrou pověst (dokonce se mu povedlo klub poslat do třetí ligy)! Přes odbočku do Turecka pak přišla nabídka (dost možná osudová) od Innsbrucku, se kterým dokázal takticky skvěle připravený kouč opanovat rakouskou Bundesligu! Toho si všimla Austria, přes kterou poté vedlo laso až k reprezentaci...

Löw ihned po nástupu k německé reprezentaci ukázal, že je tím pravým mužem. Německo se vedle pořádajících států, Rakouska a Švýcarska, stalo první zemí s jistou účastí na šampionátu a dojem si lehce pokazilo v závěru, když přišlo o první místo v tabulce skupiny. Na samotném turnaji Němci zase navázali na prvotní bezproblémovou jízdu kvalifikací, když se dostali až do finále, další boj o světový šampionát, turnaj samotný (bronzové medaile) a kvalifikace na blížící se ME proběhla také úspěšně. Bezejmenný muž na lavičce slovutné Nationalelf tedy nepropadl, naopak velmi příjemně překvapil a dokonce celé Německo přesvědčil o svých schopnostech.

Hvězda: Mesut Özil (Real Madrid)

Předchozí mistrovství Evropy před čtyřmi lety v Rakousku a Švýcarsku ještě strávil jen v roli pouhého diváka, ostatně po nezbytném rozkoukávání v novém působišti (během zimní přestávky přesídlil více na sever a Gelsenkirchen vyměnil za brémský Werder) a v pouhých devatenácti letech snad ani jiné ambice mít nemohl. To se však velmi rychle změnilo...hned následující sezónu Mesut konečně mohl naplno rozvinout svůj potenciál, ovšem ani jeho bohatý příspěvek (tři branky a patnáct asistencí) nic na konečné desáté příčce pro Brémy nezměnil.

Už během sezóny nicméně gelsenkirchenský rodák zaznamenal další výrazný milník - přátelské utkání s Norskem (mimochodem prohrané), se stalo jeho reprezentačním debutem! To snad jenom pro připomenutí, že se s ním do budoucna počítá (jistou roli hrálo dozajista i to, že kreativní záložník má jako valná část německých přistěhovalců předky z Turecka). Jinak ho ale Joachim Löw nechal ještě dokončit sezónu v U21, na jejímž konci stál po vítězném utkání nad Anglií titul ME (ten přidal k DFB-Pokalu), k němuž Mesut "přispěl" krásným gólem ze standardky, navrch ještě přihodil dvě asistence a měl tak lví podíl na konečném debaklu 4:0.

Během dalšího ročníku, po odchodu Diega, už zůstávala veškerá odpovědnost za výkony Werderu na něm a nutno dodat, že Özil si s tím poradil nadmíru dobře. To hlavně díky němu (a střeleckým dovednostem Claudia Pizarra) se přístavní celek prozatím naposledy probojoval do pohárové Evropy. To už však začínalo být šikovnému tvůrci hry na severu Německa těsno, vše ještě vyvrcholilo po mistrovství světa v JAR, kde se Nationalelf, včetně Özila, předvedla ve skvělém světle a nakonec brala bronzové medaile (Mesut na sebe upozornil především výstavní trefou do sítě Ghany).

Přední evropské kluby se tak začaly předhánět s nabídkami, až zvítězila ta madridská, a Mesut Özil se stěhoval do Realu. Zde na sebe hned od počátku upozorňoval přesvědčivými výkony, jež sice měly v úvodu nadcházející sezóny poněkud sestupnou tendenci, nakonec ale právě i díky zlepšení ze strany německého středopolaře mohl Bílý balet slavit po třech letech zisk mistrovského titulu a na poli LM se znovu prodral až do semifinále.

Během té doby se navíc Özil vyprofiloval v nedílnou složku německé reprezentace, bez níž si Joachim Löw již nedokáže svou základní jedenáctku představit. Jeho největší předností je tvorba hry, výtečná levačka, kterou dokáže vysílat na soupeřovu svatyni smrtící projektily nebo spoluhráčům perfektně načasované přihrávky za obranu. Pro svoji kreativitu a schopnost tvořit hru bývá často přirovnáván ke svému předchůdci v Realu Zinédinu Zidanovi.

Předpokládaná sestava

Neuer - Boateng (Höwedes), Mertesacker (Hummels), Badstuber, Lahm - Khedira, Kroos - Müller, Özil, Podolski - Gómez

Kvalifikace a příprava

Také druhý kvalifikační cyklus (po kvalifikaci na MS 2010) v řadě dokázala Nationalelf naprosto jasně opanovat, oproti již zmíněnému boji o účast v Jihoafrické republice si navíc tentokráte Löwovy ovečky udržely naprosto bezchybnou bilanci! Hned na úvod Německo čekal výlet do Bruselu a tady střet tváří v tvář s nevyzpytatelnou Belgií - těsnou výhru zajistil nakonec Klose. Následovala povinná výhra nad Ázerbájdžánem, překvapivě snadný průběh pak mělo také očekávané utkání s Tureckem, které si po vyhroceném průběhu vezlo z Olympiastadionu tři branky.

Utkání s Kazachstánem (0:3 venku a 4:0 doma), stejně jako zápas s Rakouskem doma, mezi něž se ještě vklínilo druhé střetnutí s Ázerbájdžánem (1:3), přineslo pokaždé tříbodový zisk a nikdo už tak nemohl ani na minutu pochybovat o tom, že se Němci ukáží i na závěrečném dostaveníčku v Polsku a na Ukrajině. Veleúspěšnou kvalifikaci zakončilo vítězství v Istanbulu (3:1). Poslední přátelská utkání před ME se potom nevyvedla úplně podle představ: v únoru přišla těsná porážka s Francií, tu ale dva týdny před Eurem vystřídal vysoký debakl 3:5 v St. Jakob Parku. Alespoň mírné uklidnění tak přinesla výhra nad Izraelci (i tady ale Německo doplácelo na efektivitu).

Program zápasů - skupina B

09.06.2012
20:45
Německo
1:0
Portugalsko
Lvov
13.06.2012
20:45
Nizozemsko
1:2
Německo
Charkov
17.06.2012
20:45
Dánsko
1:2
Německo
Lvov

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Manuel Neuer
27.03.1986
Bayern Mnichov
Tim Wiese
17.12.1981
Werder Brémy
Ron-Robert Zieler
12.02.1989
Hannover 96
Obránci
Datum nar.
Klub
Holger Badstuber
13.03.1989
Bayern Mnichov
Jérôme Boateng
03.09.1988
Bayern Mnichov
Benedikt Höwedes
29.02.1988
Schalke 04
Mats Hummels
16.12.1988
Borussia Dortmund
Philipp Lahm
11.11.1983
Bayern Mnichov
Per Mertesacker
29.09.1984
Arsenal FC
Marcel Schmelzer
22.01.1988
Borussia Dortmund
Záložníci
Datum nar.
Klub
Lars Bender
27.04.1989
Bayer Leverkusen
Mario Götze
03.06.1992
Borussia Dortmund
Ilkay Gündogan
24.10.1990
Borussia Dortmund
Sami Khedira
04.04.1987
Real Madrid
Toni Kroos
04.01.1990
Bayern Mnichov
Mesut Özil
15.10.1988
Real Madrid
Marco Reus
31.05.1989
Mönchengladbach
Bastian Schweinsteiger
01.08.1984
Bayern Mnichov
Útočníci
Datum nar.
Klub
Mario Gómez
10.07.1985
Bayern Mnichov
Miroslav Klose
09.06.1978
SS Lazio
Thomas Müller
13.09.1989
Bayern Mnichov
Lukas Podolski
04.06.1985
1. FC Köln
André Schürrle
06.11.1990
Bayer Leverkusen

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (531)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele