Představení účastníků ME 2012 - Švédsko

07.06.2012, 10:39
Profily, historie
Zaujalo nás
Švédsko vyjíždí na toto Euro poprvé po pěti velkých turnajových zkušenostech bez trenéra Lagerbäcka a pod Erikem Hamrénem doufá ve šťastné načnutí nové éry. My nyní přicházíme s předposledním medailonkem naší skládačky...

Historie:

Ve Švédsku má kopaná podobnou tradici jako zimní sporty. Jakkoliv se to zdá neuvěřitelné, minimálně z časového hlediska to zhruba odpovídá. Dle dochovaných záznamů se tu fotbal hrál poprvé už roku 1870, ačkoliv oficiálního ligového zápasu se Švédové dočkali teprve o 26 let později. Dále je Švédsko pochopitelně spoluzakladatelem FIFA, svůj první mezistátní zápas sehrálo osm let po startu 20. století.

Stejně jako třeba o tom, že je Švédsko tradičně nejsilnějším vyslancem Skandinávského poloostrova (kupříkladu s Finskem má historickou bilanci 65 výher, 11 remíz a ubohých devět proher!), nemůže být pochyb také o nejslavnější generaci tohoto severského státu. Její kostra, čistě ofenzivně orientovaná, vešla ve známost pod zkratkou Grenoli. Ta v sobě ukrývá jména Gren, Nordahl a Liedholm, všechna pevně spjatá s milánským AC, za které do kupy nastřílela neskutečných 329 branek. Pokud potom tenhle památný trojlístek nemohl pro svou profesionalitu řádit na MS 1950 i 1954 (přesto z Brazílie potomci vikingů vezli bronz), bohatě si to vynahradil doma, o další čtyři roky později.

Tehdy se již nikdo nebavil o tom, zda je ten či onen profesionál nebo amatér - za domácí nastoupili opravdu ti nejlepší. A stálo to za podívanou. Ve čtvrtfinále Švédové poslali domů reprezentanty Sovětského svazu a v semifinále si poradili se Spolkovou republikou Německo. Teprve finále proti Brazílii bylo nad jejich síly; drtivá porážka 2:5 ale překvapila málokoho. Nikdy předtím nicméně nepřišlo na zápasy MS tolik diváků jako ve Švédsku - což ostatně můžeme pojmout jako stvrzenku oné pevné fotbalové tradice, jejíž kořeny jsem poodhalil v začátku medailonku.

Téhle partě kolem milánského tria se zároveň povedlo uspět i na britských Olympijských hrách roku 1948, kde Grenoli nechybělo při předávání zlatých medailí - o čtyři roky později už seveřané brali jen bronz. Zároveň pochopitelně i v těchto letech v poklidu pokračovala švédská nadvláda na Nordickém fotbalovém mistrovství, jehož se dlouho účastnilo jen osvědčené skandinávské kvarteto mimo Islandu a Faerských ostrovů. Mezi lety 1933 a 1977 Švédsko triumfovalo v každém z devíti uskutečněných ročníků; hůře než druhé finišovalo až u příležitosti zániku téhle tradice.

A opravdu ne že by pátá příčka (i za druhým Islandem) z let 2000-2001 nebyla symbolická. Docela dobře totiž vypovídala o postupném úpadku švédské kopané, ne nepodobném tomu maďarskému či polskému. Na Euro se Švédové prvně kvalifikovali až na osmý pokus, roku 1992 - a hned při své inauguraci tu postupem do semifinále uhráli svůj nejlepší výsledek. Na světovém šampionátu pak od památného domácího turnaje sice chyběli jen šestkrát, do závěrečných bojů ale začali opět pronikat až s příchodem Brolina, Ravelliho a spol. Tenhle ansámbl ještě zvládl šokovat krásným fotbalem na MS 1994, pak už ale modrožlutí definitivně zapadli do evropského průměru.

Hvězda: Zlatan Ibrahimović (AC Milán)

Mohl být obviňován z ledačeho - z toho, že sóluje, nedokáže potlačit gigantické ego, prostě si nevyhoví se spoluhráči -, stále to ale bude hvězda švédského týmu. Letošek není výjimkou a Zlatan Ibrahimović je podle všeho dobře připraven předvést na svém možná posledním Euru, že dokáže být doopravdickým lídrem národního výběru. V přípravě hrál na staženější pozici a proti Islandu například otevřel skóre po dvou minutách, aby pak ještě přesným centrem asistoval u gólu Toivonena. Někdejší švédský lodivod Lars Lagerbäck, nyní kouč protivníka z Islandu, záhy musel poznamenat, že je vytáhlý driblér "v extrémně dobré formě". Před velkým turnajem z něj možná nikdy nešel větší strach než letos...

Jen si to vezměte: 28 gólů v Serii A letos značí maximum a Zlatan Ibrahimović jím nefalšovaně vešel do historie. Ačkoliv Di Natale jej v předchozích dvou ročnících vyrovnal, respektive předčil (28, 29), nikdy se mu jako Zlatanovi nepovedlo opanovat tabulku střelců ve dvou různých klubových barvách. Ibrahimović už přitom neměl konkurenci v Interu před třemi roky, a teď na stejném domácím stánku ani v AC. Letos se také švédský dlouhán definitivně stal specialistou na italskou ligu - pokud se o tom dřív dalo pochybovat. Nad hranici 23 gólů se vyšplhal již ve třech různých mužstvech; a nyní bude chtít své zkušenosti v co možná největším množství rozprodat, neboť není zcela nereálné, že by Švédové na propagátory italského calcia narazili hned ve čtvrtfinále.

Další pikantní souboj by pak mohl nastat i při jinačích postupových scénářích seveřanů, respektive potenciálních soupeřů ze skupiny C. Tam máme Španělsko: Ibrahimović se uvedl mimo jiné v Barceloně, jeho tamější angažmá je ale mnohými považováno za nepovedené a Kataláncům je kdekým podsouváno coby zásadní obchodní nezdar. Nebo Chorvatsko: Zlatanova matka Jurka odtamtud pochází a rodák z Malmö byl do únorového přáteláku jediným Švédem, jehož projektil si kdy našel cestu do sítě tohoto balkánského nároďáku (roku 2003). Až letos jej při demolici Bilićova výběru doprovodil ještě Sebastian Larsson.

Právě únorový zásah mimochodem Ibrahimoviće katapultoval na dělenou šestou příčku mezi reprezentačními střelci. Dorovnal takto Allbäcka (současného asistenta trenéra) i Dahlina; dnes už jeho gólový účet v Blågult, jak se švédskému týmu přezdívá, odpovídá číslici 31. Aby Zlatan dohnal také největšího kanonýra moderních dějin severského státu, Henrika Larssona, stačí mu správně seřídit mušku už jen osmkrát. Absolutní rekord je při jeho reprezentační potenci i věku (již 30 let) zřejmě až příliš vzdálen; z oněch osmnácti kroků každopádně bude třeba leccos ukrojit, aby Švédsko na tomto turnaji prorazilo.

Trenér: Erik Hamrén

Předloni si Švédsko prošlo šokovou terapií. Tedy ne že by to severský nároďák vysloveně potřeboval - za 13 let Lagerbäckovy éry se nedostal na jediný ze šesti velkých turnajů; ten poslední, po němž právě přišel usednout na významnou skandinávskou sesel Erik Hamrén. V mnoha ohledech skutečný Lagerbäckův protiklad, který by čistě teoreticky - když si vše kolem sedne - mohl vyléčit známé švédské bolístky a s týmem, jenž čítá 12 nováčků na velkém turnaji, postoupit i v konkurenci Anglie a Francie.

Fatální rozdíl číslo jedna: Švédové se projevem pod Hamrénem konečně mohou bavit. Zatímco Lagerbäckovo stádo postrádalo entuziasmus, kreativitu, chtíč kontrolovat zápasy; ovečky 54letého rodáka z Ljusdalu provádějí ambiciózní expanze na soupeřovu polovinu, operují na velkém prostoru, hrají s balonem, jsou zkrátka pozitivní a v pohodě. Proto se do národního týmu vrátil Anders Svensson, druhý nejzkušenější veterán letošního Eura, a po osmi měsících i Ibrahimović. Tomu byla Hamrénem slíbena kapitánská páska, volná role na hřišti a nakonec i medaile přivezená z letošního šampionátu.

Fatální rozdíl číslo dva: Lagerbäck je možná velký odborník přes taktiku, hráče podle všeho hodně cepoval, dbal na fyzickou přípravu a právě nabytý fond pak ostatně hojně využíval v ostrých střetnutích. Tým pod ním ale mnohdy působil spíš jako soubor dirigentů, ne muzikantů - jinými slovy netahal za jeden provaz. To lze odečíst i z řádků výše; koneckonců prozatím vše nasvědčuje tomu, že teprve Hamrén coby vůbec první kouč nároďáku dokáže plně vytěžit Ibrahimovićův potenciál. Navíc jde ale o velmi rodinný typ kouče, ne nepodobný tomu Marwijkovu.

V rámci přípravy ostatně dostali fotbalisté štědrých pár dní volna, aby jej strávili s rodinou či svými drahými polovičkami - a to, prosím, na výslovnou žádost trenéra. Hamrén věří, že také milované osoby zvnějšku fotbalového prostředí napomáhají harmonii uvnitř kabiny; zároveň tuhle vstřícnost chápe jako cestu uznání vlastních svěřenců, že to dotáhli takhle daleko. Utužit kolektiv se pak úspěšně pokusil i přizváním někdejšího výtečného střelce Marcuse Allbäcka do role asistenta.

Další věc, jež může švédským příznivcům znít jako rajská hudba, pak bezesporu představuje fakt, že za Hamrénem zůstávají naprosto konkrétní úspěchy. Jestliže Lagerbäckova strategie dokonale pasovala ke kvalifikačním cyklům, na velkých turnajích přicházel konec nejpozději s prvním vyřazovacím duelem. Naproti tomu muž - který aktivně čutal do balonu jen do útlého věku, aby se hned jako junior vrhnul na trénování - třeba nemá zkušenosti s vedením reprezentace, na klubové úrovni ale okamžitě sklízel, co zasel.

S AIK Stockholm ještě v polovině devadesátých let dokráčel třikrát po sobě (!) do finále domácího poháru, jehož charakter se Euru blíží přeci jen spíše než liga, a z toho dva takové vrcholy zvládl. Švédský pohár pak ovládl i roku 2000 s Örgryte (paradoxně ve finále přemohl "své" AIK). V Dánsku dále šokoval triumfem s AaB, jemuž roku 2008 přinesl teprve třetí mistrovský titul v dějinách klubu; v Norsku stanul na piedestalu hned po svém nástupu do čela Rosenborgu.

Předpokládaná sestava:
Isaksson - Lustig, Mellberg, Majstorović (Granqvist), Olsson - Källström, Svensson - Larsson, Ibrahimović, Elm - Toivonen

Kvalifikace a příprava na ME:

De facto nechybělo mnoho a Švédy jsme na tomto turnaji mohli postrádat. Ještě do posledního klání totiž dost možná nešli z lepší pozice než hůře postavení Maďaři. Ty čekalo doma Finsko; seveřané hostili s jistotou první Nizozemce. Oba souboje ale vyústily v poměrně překvapivé výsledky. Zatímco Maďaři s finskými soupeři akorát remizovali, Hamrénův výběr favorita rovnou přemohl, když během dvou minut krátce po přestávce udeřili Larsson s Toivonenem. Že by to nicméně toto vyústění bylo k Maďarům nějak nespravedlivé, to se ani říct nedá. Oba kohouti zvládli konfrontace hrané na jim spřízněných půdách, přičemž potomci Uhrů vůbec nezvládli oba duely s hegemonem z Nizozemí. Doma s ním bouchli 0:4, venku 3:5. To nakonec rozhodlo, Skandinávci totiž vedle jednoho klání s Maďary a Holanďany už neztratili ani jeden korálek.

Příprava se pak seveřanům zdařila nad očekávání. Především byla dokonána transformace Zlatana Ibrahimoviće v doopravdového lídra reprezentace. V kvalifikaci totiž zamířil přesně jen ve dvou zápasech (leč dohromady pětkrát) a do její úplné, kruciální koncovky dokonce vůbec nezasáhl. Ovšem od listopadových přáteláků to zase bylo ono; a i díky jeho přičiněním pak všechny čtyři duely roku 2012 seveřané opanovali; a to s výsledným skóre 10:4. Sám "Ibra" rozvlnil síť alespoň třikrát.

Program zápasů - skupina D

11.06.2012
20:45
Ukrajina
2:1
Švédsko
Kyjev
15.06.2012
21:00
Švédsko
2:3
Anglie
Kyjev
19.06.2012
20:45
Švédsko
2:0
Francie
Kyjev

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Pär Hansson
22.06.1986
Helsingborgs IF
Andreas Isaksson
03.10.1981
PSV Eindhoven
Johan Sellberg-Wiland
24.01.1981
FC Kodaň
Obránci
Datum nar.
Klub
Mikael Antonsson
31.05.1981
Bologna FC
Andreas Granqvist
16.04.1985
Janov CFC
Mikael Lustig
13.12.1986
Celtic FC
Olof Mellberg
03.09.1977
Olympiakos Pireus
Jonas Olsson
10.03.1983
West Bromwich Albion
Martin Olsson
17.05.1988
Blackburn Rovers
Behrang Safari
09.02.1985
RSC Anderlecht
Záložníci
Datum nar.
Klub
Emir Bajrami
07.03.1988
FC Twente
Rasmus Elm
17.03.1988
AZ Alkmaar
Samuel Holmén
28.06.1984
Istanbul Başakşehir
Kim Källström
24.08.1982
Olympique Lyon
Sebastian Larsson
06.06.1985
Sunderland AFC
Anders Svensson
17.07.1976
IF Elfsborg
Pontus Wernbloom
25.06.1986
CSKA Moskva
Christian Wilhelmsson
08.12.1979
Al Hilal FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Johan Elmander
27.05.1981
Galatasaray SK
Tobias Hysén
09.03.1982
IFK Göteborg
Zlatan Ibrahimović
03.10.1981
AC Milán
Markus Rosenberg
27.09.1982
Werder Brémy
Ola Toivonen
03.07.1986
PSV Eindhoven

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (160)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ty šerpy jsou teda ujeté

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ta první varianta je parádní. Umbro dresy pro Švédsko byly vždy pěkný.

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

mas pls odkaz na ty dresy..na vsechny...dik

Reagovat
smazaný uživatel

třeba to má spojitost, že Švédsko je království

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Zlatane fandim Ti, snad zabojujete o postup zo skupiny aj ked to bude mrte tazke, verim Vam Ibra

Reagovat
Ragazzo d'oro

Krásné dresy. Doufám, že Zlatan dotáhne svůj tým hodně daleko!

Reagovat
stas87

takze ola v zaklade? mam ho vo fante tak snad mi nieco uhra

Reagovat
Usty

Černý kůň turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

Těžká grupa. Přeju jim postup na úkor Frantíků.

Reagovat
Usty

Podle mě vyhoří Anglie..

Reagovat
smazaný uživatel

No to by bylo hóódně smutné pro Albion.

Reagovat
Usty

Když jsem se koukal na nominaci, tak si popravdě ani nic jinýho představit nedokážu.. ofenziva je špatná

Reagovat
j_mrazik

Jakmile se proti nim někdo zatáhne, tak gola nedají.

Reagovat
penepi

To trápenie bolo vidno uz na MS 2010.

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo no. Na první zápas s Francií sem si tipnul 0-2 góly za litr. Tip: ENG-FRA 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Švédsko je můj kandidát na celkového vítěze Mistrovství Evropy.

Reagovat
stas87

tak ja im fandim viac v hokeji myslim si ze je realne ze by mohli prejst cez taliansko do semifinale,proti spanielsku by som im neveril

Reagovat
smazaný uživatel

Já měl Švédsko vždy mezi oblíbenými reprezentačními výběry. V tom hokeji už tolik ne, protože tam byli příliš často našimi konkurenty. Ale měl jsem rád jednotlivé švédské hokejisty. Peter Forsberg, Tommy Salo, Nicklas Lidstrom...atd.

Reagovat
stas87

z tych starych-lobb,tumba,salming,norstrom,sandstrom,sundstrom,renberg,samuelsson,ragnarsson,ohlund,kronwall,alfredsson,rodina naslundovcov,sedinovci,sundin,salo,lundqvist,albelin,dahlen,kapitan jorgen jonsson,jeho brat kenny,podla mna naj nahravac v nhl-nylander,tjarnqvist,holmstrom,modin,tellqvist,axelsson,olausson,arvedson,pahlsson,enstrom...na tychto menach som vyrastal v hokejovych kartickach som prakticky zbieral len svedov+sv.patricka

Reagovat
smazaný uživatel

Na Markuse Naslunda jsem zapomněl. Ten byl taky dobrý.

Reagovat
Puskas

Pamatuješ tu pětku - Eldebrink -Albelin - Loob- Rundquist - Nässlund? To bylo něco, tehdy jsem jim začal přát.

Reagovat
stas87

jedineho z tej patky si pamatam albelina,ten snad hral v calgary a potom new jersey,o ostatnych len z videi a rozpravania sa,moj dedko ich x krat videl,ja som prilis mlady fakt len toho albelina si pamatam

Reagovat
Puskas

Albelin hrával s 2. Ještě byl skvělý Eklund s 9.

Reagovat
smazaný uživatel

když si čtu to soupisku. zjišťuju, že i když tam jméno Larsson pořád je, tak pravý Henke už chybí.. . Toho jsem měl ze Švédů nejraděj..

Reagovat
smazaný uživatel

Henrik Larsson byl frajer . Hustý bylo jak po skončení fotbalové kariéry jen tak začal hrát florbal na vrcholové úrovni, respektive zahrál si ho na vrcholové úrovni.

Reagovat
fantomas

Kdybych neměl vazbu na Anglii (nebo spíš Roye), doopravdy neváhám a nepokrytě přeju postup Francii a Švédsku. Ze Švédů de letos po dlouhý době regulérní strach.

Reagovat
mastakillah

letos mají opravdu skvěle vyváženej tým. Taky jim dost věřím

Reagovat
Pinturicchio

Já přeju Anglii a Švédsku.

Reagovat
fantomas

..aby to měla Itálie snazší?

Reagovat
Pinturicchio

Ne, ale nemám rád Francouze.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Ravelli, Brolin, Dahlin, Kenneth Anderson... to byla parta

Reagovat
smazaný uživatel

pro mě spíš Ljunberg a Larsson atd....

Reagovat
smazaný uživatel

Kenneth Anderson, Andreas Anderson, Daniel Anderson, Patrik Anderson...a co já vím, kolik jich tehdy na soupisce pro ME 2000 bylo .

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá utočna sila Ibra a Toivonen;-) Zaujimavy je aj Wernbloom a Elm :))

Reagovat
JimBob

Jestli bude Larsson hrát jako v Sunderlandu, až na ty zbytečný fauly, tak bude Švédsko hodně nebezpečný směrem dopředu, kde je už tak v útoku TOP úroveň.

Reagovat
Kyrill

2. místo ve skupině za Francií

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně první před Francií, ale ať postoupí právě tyto země .

Reagovat
Kyrill

Taky by nevadilo

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem, Kiryll...nejsi ty ten hajzl z Vor v zakoně, co ho ve Východních příslibech hrál Vincent Cussel?

Reagovat
Kyrill

Tenhle film vůbec neznám, takže já to fakt nejsem. Ale díky za tip

Reagovat
smazaný uživatel

Je to parádní film. Užij si zvlášť holení vousů na čečenský způsob a stříhání nehtů na ruský způsob .

Reagovat
pospech11

dobrej film, ale dějiny násilí jsou lepší

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

doufam, ze se ibra poradne rozstrili

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak překvapuje mě, že je v nominaci stále Anders Svensson . Myslel jsem, že tento skvělý hráč už někde jen dohrává kariéru .

Reagovat
fantomas

Je to v článku. Už ukončil kariéru, ale Hamrén ho překecal (vlastně podobně jako Ibrahimoviće, ten taky neměl moc chuť dál reprezentovat)...

Reagovat
fantomas

*repre kariéru samozřejmě

Reagovat
smazaný uživatel

Já to tak pochopil. To by už bylo moc, kdyby si šel střihnout ME jen tak z důchodu .

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Je to hroznej frajer. Tehdy mě pořádně nasralo, že přes ně Senegalci na MS postoupili. Anders měl po té přešlapovačce regulérně zavěsit a byl by klid. Mimochodem, zrovna Svensson je jeden z mých nejoblíbenějších kreativních hráčů.

Reagovat
fantomas

...a budeš ho mít v základu, to je vůbec nejsenzačnější. Po Ikerovi největší rekordman v počtu startů za nároďák na tomhle ME..

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonce...mohl by někoho (kromě nás) vyšplouchnout jako kdysi Argentinu.

Reagovat
smazaný uživatel

Moje tipy na postup ze skupiny:

A - Rusko,ČR

B - Německo,Dánsko

C - Španělsko, Chorvatsko

D - Francie, Anglie

Reagovat
Pinturicchio

Je smutné, že si svůj názor necháš zastínit nenávistí k některým uživatelům.

Reagovat
smazaný uživatel

?

Reagovat
Pinturicchio

To máš jedno, stejně to nepřiznáš.

Reagovat
smazaný uživatel

A co bych měl přiznávat? To že jako nemám ty postupy podle papírových předpokladů? A proč jako? Když to tak nikdy nedopadá... To si jako myslíš, že tam nemám Itálii kvůli tobě? Neeeeeee

Že si to nemyslíš, prosim?

Reagovat
Pinturicchio

Vždyť jsem to říkal.

Reagovat
smazaný uživatel

Počkej, ty si to fakt myslíš?

Reagovat
smazaný uživatel

ale kápnul si na to. Itálii tam nemám kvůli tobě. Irsko protože tam mamce ukradli kabelku. Holandsko protože jsem tam byl ve vazbě. Švédsko, protože jsem tam viděl sebevraha v akci. Polsko protože je tam moc věřících. Řecko, pač ani nevim proč....

Reagovat
Pinturicchio

Hater a člověk se zdravým rozumem, ... nevermind.

Reagovat
smazaný uživatel

ááá to za tím haterem asi nebylo na mě, že?

Reagovat
smazaný uživatel

hrabe ti?

Reagovat
smazaný uživatel

to bych bral

Reagovat
smazaný uživatel

Na hovno postupující . A - ČR, Řecko, B - Německo, Nizozemsko (Dánů je mi ale líto), C - Itálie, Irsko, D - Švédsko, Anglie.

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem debil. Místo Anglie samozřejmě Francie. Kurva, kdo je za to zodpovědný, že jsem napsal takovou blbost ?

Reagovat
Pinturicchio

Já, protože sis přečetl, chci dál Anglii a Švédsko. ( A ted už to zpátky vzít nejde )

Reagovat
smazaný uživatel

btw kdybych to dělal podle preferencí, tak postup ČR a pak je mi to jedno

Reagovat
Pinturicchio

( Ale te z té naší skupiny, tam někoho vybrat, to je děs. Diskvalifikovat všechny a ta místa dát Dánům a Španělům )

Reagovat
smazaný uživatel

B

Reagovat
božský John

ČR

Zbytek mi je putna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pinturicchio

Fakt se dá těm našim nějak zaníceně fandit? Já se přiznám, že kdyby nehráli s Ruskem a Polskem, tak si budu přát, aby vypadli, aby nezabírali místo nějakému atraktivnějšímu týmu.

Reagovat
božský John

Tak já jsem Čech a moje vlast mi je nade vše. I když jsem nějakej pátek pobýval v Rusku a kamarádi se mě občas ptaj, komu budu fandit, tak to je úplně jasná záležitost

Ostatní týmy mi jsou nějak u zadku. Jasně, pár týmům budu přát(Rusko, Ukrajina,Švédsko), ale že bych přál někomu, aby nás porazil, aby postoupila fotbalovost? No way....

Reagovat
božský John

Proto mi přijde naprosto úchylný a nepochopitelný, že příslušník libovolnýho národa uctívá národ cizí, nepokrytě mu ve všem fandí (i když hrajou proti jeho rodný zemi)....každej to má samozřejmě jinak, mně se tohle prostě nelíbí, jsem vlastenec (pozor, nikoli nacionalista!)

Reagovat
Pinturicchio

Mně zase přijde úchylné tohle, že jsi Čech, tak prostě Čechům fandit musíš.

Reagovat
božský John

To já netvrdim. Já jenom řikám, že se mi nelíbí, když někdo ten národ uctívá (já nevim, třeba Nory...a co je norský, to je nejlepší, Norové sem, Norové tam) ....ať to má rád jak chce, ale nelíbí se mi povyšování cizího národa nad můj vlastní. Chápeš to? Přijde mi to jako hrozná póza a takový no...odcizení se od vlastního národa (nevim, jak to jinak říct)

Reagovat
Pinturicchio

To zase ne, já jsem na to, že jsem Čech, hrdý, ale s tímhle národákem mám prostě problém. ( Myslel jsem, že se pořád bavíme čistě jen o fotbale, já neříkám, že všechno italské je nejlepčejší na světě )

Reagovat
božský John

To nebylo mířená na Tebe, to jsem řek obecně.

Jaasný, tak každej to má nastavený jinak, nechci tim říct, že to, co si myslim já, je jedině správný

Reagovat
Pinturicchio

Jako poslední EURA jsem prožíval dost ( 2000, 2004 ), ale tomuhle týmu přát nemůžu, až na vyjímky strašná sebranka mně nesympatických hráčů + aféra v Černé hoře, + ted ta Ostrava.

Reagovat
smazaný uživatel

Řiká fanoušek italskýho fotbalu, LOL

Reagovat
Pinturicchio

A směje se tomu fanoušek Anglie? ( Neser si na hlavu )

Reagovat
smazaný uživatel

¨Co na tohle říct, jenom asi to že jsi dement, když se tady oháníš pseudoaférama v černý hoře a ostravě a obhajuješ zatýkání a vyšetřování v italskym fotbale...

Reagovat
Pinturicchio

Kdo ho obhajuje, demente? Já říkal, že je dobře, že se to řeší.

Reagovat
božský John

Na to já tolik nekoukám, i kdyby tam běhal tým ze Sparťanů a Liberečáků, tak to jsou prostě reprezentanti mý rodný země a budu jim fandit. Jak to takhle řikáš Ty, tak to mam u jinejch zemí. Třeba Švédům přeju kvůli Zlatanovi (pro mě nejlepší fotbalista na světě),Kallstromovi,Elmovi a Toivonenovi a kvůli pěknem dresům....ale prostě u našeho národáku mi to je jedno, kdo tam hraje, prostě jim fandim

Ať si dělají co chtěj, jsou to svobodný lidi, ne nějaký univerzální vzory pro mládež, co si nikde němůžou ožrat držku, aby dětem nebrali iluze

Reagovat
Pinturicchio

Nějaký způsobem tu zemi reprezentují, chovali se jako hovada. Já mám i mentalitou blíž k Italům než k Čechovi.

Reagovat
božský John

Já to beru jako reprezentaci sebe sama. Nevim, proč bych se měl stydět za nějakýho borce z Ostravy, co umí hrát dobře fotbal a někde nadával na někoho jinýho. Já mu fandim v tý práci, co dělá, ale mimo stadion ať si dělá co chce, moje věc to není

Reagovat
Pinturicchio

Dokud neskončí repre sraz, tak reprezentuje zemi. Ale koukáme na to jinak, no.

Reagovat
božský John

Jojo, 100 lidí, 100 chutí, znáš to

Zas něco jinýho je, když se rozkrádá stát, což se mě jako občana toho státu dotýká. Kdežto, když támhle kluci rozsápou kvádra, zazpívaj si něco urážlivýho, tak si řeknu, že to jsou troubové a když už, tak to maj dělat tak, aby je nenatočili hned, ale je mi to tak nějak jedno, je to jejich věc

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda.

Reagovat
božský John

Hele, já taky žil skoro 4 roky v Moskvě a taky mam v sobě trochu toho ruskýho (hlavně teda to národní cítění, který oni maj velký, ale já ho mam směrem k ČR), ale jsem Čech.

Čimž nechci stavit naší zemi nad ostatní státy, jsme stát jako každej jinej, ale mam naší zemi rád.

Reagovat
smazaný uživatel

Tomu se říká panslavismus.

Reagovat
božský John

Já bych tomu říkal vlastenectví. V jednom státě bych s Polákama nevydržel

Reagovat
smazaný uživatel

Jej, Polsko mi vypadlo, ale jinak jsou mi všechny slovanské státy strašně moc sympatické už jen tím svým národním cítěním, které je u nás z nich bohužel asi nejslabší.

Reagovat
božský John

Mně relativně taky

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Mně zas přijde, že u řady slovanských států to národní cítění přerůstá únosnou mez a ve výsledku může způsobit mnoho škod.

Reagovat
božský John

Tak to maj i Francouzi, Britové, Amíci ....jenže tam se to bere jako samozřejmost a nepozastavíš se nad tim. Kdežto třeba na Srby se kouká jako na nacionalistický kokoty

Reagovat
smazaný uživatel

Protože v jejich případě je ten nacionalismus masovější a řekl bych, že má i výraznější negativní důsledky než v západních zemích.

Reagovat
božský John

Nevim no, spolužák byl tedka půlroku v Anglii a říkal, že ten nacionalismus a prosazování všeho britskýho bylo až nechutný...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jenom můj dojem, ale řekl bych, že na ostrovech je to trochu jinak. To prosazování všeho britského může být jakési vymezení vůči Americe, a Evropě. Ne nadarmo se říká, že Britové nejsou Evropani .

Reagovat
božský John

A ve Francii je to samý, to mam z vlastní zkušenosti. Tam jak kdákneš anglicky, tak jsou hned nepříjemný..hlavně všechno francouzský je podle francouzů nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jo, na mě nekoukali ve Francii zle, když jsem promluvil anglicky. I když, bylo to v Paříži a to není Francie .

Reagovat
fantomas

Zkus to na vesnici.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš bych mohl zkusit mluvit německy...už vidím, jak nějaký francouzský venkovan volá do chalupy: Mámo, dones pušku. Jsou tu zase.

Reagovat
božský John

Nebo by Tě hezky pohostili jako v sedmý rotě

Když přišli do obchodu Frantíci, tak je vyhnali, že nechtěj mít problémy a když do toho stejnýho obchodu přišli Němci, tak jim ali úplně to nejlepší, co měli a ještě jim zamávali

Reagovat
smazaný uživatel

Do je herecký koncert Lefebvra, tahle scéna .

Reagovat
božský John

Reagovat
Pinturicchio

OK

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

A a C souhlas. B s Německem půjdou Nizozemci a v D půjdou s Francií Švédi

Reagovat
smazaný uživatel

Olsson, toho mám vo fante

Reagovat
smazaný uživatel

Je mi líto Guidettiho .

Reagovat
smazaný uživatel

http://wroclaw-euro.cz/ Perfektní web o EURU 2012 !

Reagovat
smazaný uživatel

francie a švédsko dál

Reagovat
GEGE

Těším se na Švédy a hlavně na Ibru

Reagovat
smazaný uživatel

Hned v prvním utkání dostanou balik... a domu

Reagovat
smazaný uživatel

to jo. Ukrajina bude všem pro smích. Uvidíš.

Reagovat
božský John

Pro mě to je černej kůň. Když si doléčej tu sračku nebo co to měli, tak budou kousat

Rozhodně jim věřim víc, jak polákům

Reagovat
smazaný uživatel

Já absolutně NE ! V této skupině si myslím,že poslední. Max 1 bod .

Reagovat
božský John

Uvidíme, třeba se poserou z publika (jak obrazně, tak doslova), třeba je to vyburcuje. Tým maj dobrej

Reagovat
smazaný uživatel

jseš všem pro smích

Reagovat
Puskas

No počkej - mají v grupě Anglii, Švédy a Francii. Kolik myslíš, že budou mít bodů? Ten jeden je dost reálný.

Reagovat
smazaný uživatel

já bych se nebál mluvit o 0

Reagovat
smazaný uživatel

bodů bude 9

Reagovat
smazaný uživatel

tak a teď vážně objektivně

Reagovat
Puskas

Možná v bodování hráčů po zápase dohromady:)

Reagovat
Puskas

Časy Belanova, Protasova, Race, Michajličenka či Livtočenka jsou pryč, kámo.

Reagovat
božský John

Hlavně Blochina...

Reagovat
Puskas

Samozřejmě. ale já vídával v plné síle až tuto partu, lochina už moc tak nepamatuji, ale tady tyto - ještě třeba Zavarov, co byl v Juve, Jaremčuk, Demjaněnko, Čanov v bráně... skvělý tým.

Reagovat
smazaný uživatel

ted je čas Konopli a Jarmoly

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Vidím,že si hodně subjektivní magor. Pryč s tebou. Po skupině tady o.k.? Co mi pak řekneš....

Reagovat
smazaný uživatel

on se prý narodil ve lvově, takže fandí prostě ukrajině

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím,ale není soudný a to se mi nelíbí. jako 9 bodů Ukrajinci? Buď to myslí ironicky nebo je to ........

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Víc jak Polákum bych jim věřil v áčku, takle ne..

Reagovat
Godwinson

Úžasný dres Snad budou druzí.

Reagovat
penepi

Môj najobľúbenejší nároďák

Reagovat
domingo

Vemte Francii a sup do ctvrtfinale, Albion je nudny a Ukrajina slaba jak caj

Reagovat
smazaný uživatel

jedou domů po skupině

Reagovat
Liquid

dopadne to ta jak si přeješ

Reagovat
cubinho

MS 1994, tehdy jsem začal sledovat fotbal a Švédové (zejména Henrik Larsson) na mě udělali takový dojem, že jim od té doby přeju nejvíc (samozřejmě po naší reprezentaci).

Snad půjdou dál přes Anglii.

Reagovat
smazaný uživatel

Satan další černý kůň turnaje ? No Uvidíme Severský fotbal jde nehorázně nahoru ..

Reagovat
frankiefcb

Od doby, co jsem byl ve Švédsku. tk na tu zemi vzpomínám rád a ve fotbale ji přeji. Úžasná zem a úžasní lidé

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím jim MINIMÁLNĚ na čtvrtfinále.

Reagovat
smazaný uživatel

Sverige

Reagovat
Liquid

Švédové postoupí

Reagovat
smazaný uživatel

Král.

Reagovat
smazaný uživatel

snad postoupí na úkor Francouzů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele