Představení účastníků ME 2012 - Španělsko

04.06.2012, 21:16
Profily, historie
Zaujalo nás
Největšího favorita celého Eura 2012 hledejme ve skupině C. Je jím zcela pochopitelně Španělsko, úřadující světový šampión a obhájce prvenství z evropského šampionátu před čtyřmi lety. I letos mají Španělé ty nejvyšší cíle - dokonají zlatý hattrick?

Historie

Silná liga, ale slabší reprezentace. Tak v minulosti musel začínat životopis fotbalu ve Španělsku. Jenže časy se mění, tohle už neplatí ani v nejmenším. Ale vezmeme to pěkně od začátku. Federace vznikla v roce 1913 a o sedm let později se národní celek představil na OH 1920 v Antverpách, a hned jako stříbrný. Nebyl to jediný úspěch této doby. Rok po vzniku ligy (1928) se Španělsko stalo prvním týmem, který dokázal porazit celek z Britských ostrovů. Anglie prohrála v Madridu 3:4! První start na MS 1934 začal výhrou nad Brazílií a skončil prohrou s Itálií. Jinak nic víc. Padesátá léta minulého století znamenala nástup klubových týmů. Prvních pět let existence Poháru Mistrů patřilo Realu Madrid. S Argentincem Alfredem di Stéfanem a Maďarem Ferencem Puskasem...

Připomíná vám to něco? Ano, již tenkrát kralovali ve Španělsku cizinci. A na MS 1962 vedl národní celek Argentinec, Helenio Herrera, to aby se to nepletlo. V roce 1963, tak jako v Itálii, zakázalo i Španělsko start zahraničních fotbalistů v lize. Trvalo to deset let, ale právě v tomto období, v roce 1964, dosáhl národní tým nejvýše. Mistrovství Evropy se hrálo doma a to se muselo využít. Po semifinálovém vítězství nad Maďarskem (2:1), ve finále, před 120 tisíci diváky, Španělsko porazilo SSSR 2:1 a stalo se mistrem Evropy. Marcelino Martínez se stal národním hrdinou, dal rozhodující gól šest minut před koncem.

Až v roce 1982 se hrálo opět ve Španělsku, tentokráte mistrovství světa. Postup ze skupiny byl očekávaný, ale pořádně vydřený. Nerozhodně s Hondurasem a prohra se Severním Irskem, Španělé přehráli pouze Jugoslávii. Co dodat? Dál to nešlo, ve druhé fázi skončila reprezentace La Furia Roja poslední. Lépe dopadlo Španělsko o dva roky později na ME 1984. Antonio Maceda hlavičkou v poslední minutě zajistil postup do semifinále, tam na penalty výhra nad Dánskem, ale finále bylo nad jejich síly a domácí Francie získala titul. Na MS 1986 v Mexiku se už objevil legendární "El Buitre". Španělsko sice prohrálo ve čtvrtfinále s Belgií na penalty, ale právě Emilio Butragueño dal 4 branky Dánsku a zapsal se tak nesmazatelným písmem do historie fotbalu.

Nová generace přišla s novou dekádou. Enrique Martínez a Josep Guardiola, zlato z OH 1992, nešťastné vyřazení od Italů na MS 1994 a další smůla na ME 1996 - konec po penaltách s Anglií. Rok 1998 přinesl další zklamání v podobě odchodu z MS hned v prvním kole. Za vzpomínku stojí snad jen rozloučení s Andonim Zubizarretou, který ve španělské brance odchytal 126 zápasů. A konec ve čtvrtfinále jak na Euru 2000, tak na MS 2002 celou černou dvacetiletku jenom podtrhl. Před osmi lety v Portugalsku tým dokonce nepostoupil ze základní skupiny, na světovém šampionátu v Německu z toho bylo jenom osmifinále. Na fotbalovou velmoc opravdu hodně slabé vysvědčení... Proto byl španělský triumf na posledním Euru pro fotbalovou veřejnost relativním šokem.

A také definitivním španělským průlomem mezi elitu. Španělé tehdy nenašli jediného přemožitele, vyhráli všechny zápasy skupiny, na většinou neoblíbené penalty přemohli Itálii, šanci nedali Rusům a ve finále přišel nejslavnější moment kariéry Fernanda Torrese. Ten jediným gólem rozhodl souboj o zlato s Německem a přinesl La Selección historicky druhý triumf na ME. A před dvěma lety se ocitlo Španělsko v ráji, když vůbec poprvé vystoupalo na fotbalový Olymp. V Jižní Africe neoslnili hrou, i před úvodní zaváhání si došli pro postup a následně čtyřmi nejtěsnějšími výhrami proskotačili až do finále. Sto šestnáctá minuta je tou, která se navždy zapsala do historie španělské kopané. A Andrés Iniesta zase tím, na kterého se bude vždy vzpomínat.

Trenér: Vicente del Bosque

U slavného vítězství chyběl, na tom nejslavnějším už měl obrovský podíl. Vicente del Bosque. Momentálně jednašedesátiletý kouč byl konec konců už u vítězné éry Realu na přelomu milénia, svůj největší úspěch však zažil až na lavičce národního týmu. Ve Španělsku se stal hrdinou, který jako první přinesl domů světové zlato...

Rodák ze Salamancy si s Bílým baletem vytvořil pevné pouto už ve svých osmnácti, kdy byl ještě členem mládežnického výběru a do Realu přešel ze Salmantina. S profesionálním fotbalem začal v týmu Plus Ultra (dnešní Castilla, čili B-tým Realu), už po jediné sezoně si ho však vytáhl do "áčka" tehdejší trenér Miguel Muňoz a po několika hostováních konečně dal del Bosquemu šanci.

Během jedenácti odehraných sezon v Realu (celkem u Merengues působil 14 let, ovšem tři ročníky strávil na hostování postupně v Castellónu, Cordóbě a znovu Castellónu) vyhrál del Bosque pět ligových titulů, čtyřikrát ovládl pohár Copa del Rey a na osmnáct zápasů se prosadil také do reprezentace.

Poté, co se coby nováček na trenérské lavičce uvedl tříletým působením v Castille, odbyl si také premiéru v Realu Madrid. V roce 1994 se však ještě v klubu příliš neohřál, pouze na několik měsíců zaskakoval za vyhozeného Flora. Stejná situace se opakovala ještě o dva roky později, v roce 1999 už však de Bosque dostal v Realu práci na plný úvazek. A úspěchy se dostavily okamžitě. Hned v první sezoně vyhrál s Bílým baletem Ligu mistrů, dvakrát ovládl ligu, ještě jednou nejprestižnější klubovou soutěž v Evropě, španělský Superpohár, evropský Superpohár, sbírku pak završil Interkontinentálním pohárem. To vše za čtyři roky!

Del Bosqueho smlouvu ovšem Real nečekaně nehodlal prodloužit, další éra Galácticos tak začala bez něj. Merengues ale zatím na jeho úspěšné působení nedokázali navázat. Jenže fanouška La Selección to vůbec nemusí mrzet. Po triumfu Španělů na Euru a následném odchodu Luise Aragonese se hledal nový kouč, který naváže na vítězství, a tak se jen těžko mohl najít lepší nástupce. Del Bosque to dokázal, nejprve dokonal rekord v neporazitelnosti na mezinárodní úrovni, pak získal světový titul a celé Španělsko čeká, jestli nadvláda bude pokračovat...

Hvězda: Andrés Iniesta

Leckdo sice může namítat, že nejvíce odehraných i vítězných zápasů má na svém kontě kapitán Iker Casillas, jenž zvedl nad hlavu pohár pro vítěze mistrovství Evropy i světa. V týmu je například také Xavi a celkem devatenáct mistrů světa, ale my za největší hvězdu současného výběru La Furia Roja vybrali Andrése Iniestu. Muže, který změnil fotbalové Španělsko.

Jen si připomeňme, co všechno se od jeho branky čtyři minuty před koncem prodloužení finále mistrovství světa událo. Jako první nelze nevzpomenout oslavu vítězné branky, která byla věnována zemřelému příteli a spoluhráči Dani Jarquemu. Ale teď už k příjemnějším věcem... Tak například Iniestova rodná vesnička Fuentealbilla je od léta 2010 hotovou turistickou atrakcí, hlavně bar jeho otce, ve kterém jsou vystaveny kromě jiného i zlaté Iniestovy kopačky, a ulice po něm pojmenovaná jsou hojně navštěvovány. A protože Fuentealbilla leží v Albacete, také toto město na novou španělskou legendu rádo vzpomíná, spekuluje se dokonce o pojmenování tamního stadionu po střelci vítězné trefy. Na něm hraje své domácí zápasy Albacete Balompié, jehož se stal Iniesta z důvodu finančních problémů klubu spolumajitelem.

Andrés Iniesta Luján, jak zní jeho celé jméno, si vysloužil respekt napříč celým Španělskem. Dokonce i barcelonský rival z Espanyolu vystavil na svém stadionu reprezentační dres se šestkou na zádech. Ovace vestoje pak byly v první sezoně po triumfu nedílnou součástí každého utkání, do kterého Don Andrés zasáhl.

Ale aby to nevypadalo, že všechna Iniestova sláva pramení z jednoho jediného momentu, stejný fotbalista by se na tomto místě úplně klidně mohl objevit i tak. Po poctivé alespoň minimální účasti v každém mládežnickém výběru Španělska do A-týmu poprvé nakoukl v roce 2006, když v květnu debutoval v přátelském utkání proti Rusku a překvapivě se hned vešel do nominace na mistrovství světa.

Tam odehrál devadesát minut a musel se s turnajem rozloučit už po osmifinále, jeho čas ale měl teprve přijít. Na Euru 2008 už byl Andrés nedílnou součástí základní jedenáctky a slavit tak mohl evropský titul. A pak už přišel světový šampionát 2010, sto šestnáctá minuta finále a...nekonečná sláva Andrése Iniesty.

Předpokládaná sestava

Iker Casillas - Alvaro Arbeloa, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Sergio Busquets, Xabi Alonso - David Silva, Xavi, Andrés Iniesta - Fernando Torres

Na první pohled se zdá být vše jasné, tato sestava je prostě pořád obrovsky silná. Jenže del Bosque má co řešit. A to hlavně na postech pravého beka, křídelníka a hrotového útočníka. Z obranné linie stoprocentně vypadla jedna velká opora, Carles Puyol je zraněný a na Euro nejede. To znamená přesun Ramose na jeho teď už zřejmě oblíbenější pozici stopera, ovšem tím na pravé straně vzniká díra. Mohl jí zaplnit Iraola, jehož ale také postihly zdravotní problémy, nebo Juanfran, ten však spíše bude plnit roli náhradníka. A tak šanci zřejmě dostane Alvaro Arbeloa. Ke stálé záložní čtveřici se hledá ideální partner na pravou stranu, favoritem je David Silva, konkurence v podobě Juana Maty je však velmi silná. Největší otázkou tak zůstává, kdo zaujme pozici toho, na kom bude ležet největší odpovědnost v ofenzivní části hry. Historicky nejlepší reprezentační střelec Villa je také ze hry, a tak se hledá náhrada. Bude to Torres, Negredo, nebo vymyslel del Bosque kulišárnu, když v přípravě šetřil Llorenteho pro turnaj? Zbylá místo jsou obsazena bezkonkurenčně.

Kvalifikace a příprava

Z prvního koše byli úřadující mistři světa - Španělé - nalosováni do kvalifikační skupiny I, kde měli bojovat s Českem, Skotskem, Litvou a Lichtenštejnskem. Jenže o boj se nakonec vůbec nejednalo, reprezentace La Selección prolétla osmi zápasy bez ztráty kytičky a s předstihem slavila zajištění účasti na Euru.

Nejvíce práce mělo Španělsko s českým národním týmem, který se v Granadě dostal do vedení, nakonec ale tlaku neodolal a po dvou trefách Villy odjížděl s prázdnou. Skóre 26:6 jinak značí velkou nadvládu. A i příprava se Španělům podařila, přestože na konci roku 2011 nestačili na Anglii a remizovali s Kostarikou. Už v únoru ale rozdrtilo Španělsko Venezuelu 5:0, ve finální části přípravy pak zdolali také Srbsko (2:0), Koreu (4:1) a Čínu (1:0).

Program zápasů - skupina C

10.06.2012
18:00
Španělsko
1:1
Itálie
Gdańsk
14.06.2012
20:45
Španělsko
4:0
Irsko
Gdańsk
18.06.2012
20:45
Chorvatsko
0:1
Španělsko
Gdańsk

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Iker Casillas
20.05.1981
Real Madrid
Pepe Reina
31.08.1982
Liverpool FC
Víctor Valdés
14.01.1982
FC Barcelona
Obránci
Datum nar.
Klub
Jordi Alba
21.03.1989
Valencia CF
Raúl Albiol
04.09.1985
Real Madrid
Álvaro Arbeloa
17.01.1983
Real Madrid
Juanfran
09.01.1985
Atlético Madrid
Gerard Piqué
02.02.1987
FC Barcelona
Sergio Ramos
30.03.1986
Real Madrid
Záložníci
Datum nar.
Klub
Xabi Alonso
25.11.1981
Real Madrid
Sergio Busquets
16.07.1988
FC Barcelona
Santi Cazorla
13.12.1984
Málaga CF
Cesc Fàbregas
04.05.1987
FC Barcelona
Andrés Iniesta
11.05.1984
FC Barcelona
Javi Martínez
02.09.1988
Athletic Bilbao
Jesús Navas
21.11.1985
Sevilla FC
David Silva
08.01.1986
Manchester City
Xavi
25.01.1980
FC Barcelona
Útočníci
Datum nar.
Klub
Fernando Llorente
26.02.1985
Athletic Bilbao
Juan Mata
28.04.1988
Chelsea FC
Álvaro Negredo
20.08.1985
Sevilla FC
Pedro
28.07.1987
FC Barcelona
Fernando Torres
20.03.1984
Chelsea FC

Autor: Michal Hruška

Komentáře (219)

Přidat komentář
smazaný uživatel

OT: odporucanie na dobru knihu o vojne na Balkane?

Reagovat
smazaný uživatel

wiki

Reagovat
smazaný uživatel

Jaké válce?

Reagovat
smazaný uživatel

to bol teroristický utok usa na juhoslaviu

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

Těch knížek je velice málo, minimálně v češtině a když už přece nějaká je, je silně neobjektivní. Záleží na tom, kdo to píše. Když už ale nějaké tak: J.Pelikán - JIhoslovanská krize,kořeny a souvislosti, E.Vulliamy - Porozumění válce v Bosně. Plus Žaluji od Rajka Dolečka a Odkvetlé imperium Ante Aralica, ty ale nepojednávají přímo o válce, ale o tom co tomu předcházelo. Pokud ti de jen o bojové operace toho je asi ze všec hnejméně - třeba časopis přísně tajné - Du point de Vrbanja 7-8/2008.

Reagovat
stas87

za rajko dolecka clovek ktory tu vojnu zazil a vie suvislosti preco sa tak stalo

Reagovat
smazaný uživatel

Všem sráčům navzdory

Reagovat
Puskas

Zkus Nůž od Vuka Dražkoviče.

Reagovat
Infi

Vítěz

Reagovat
popltak

FORZA ITALIA

Reagovat
smazaný uživatel

Vicemistr.

Reagovat
Josifek

Campeones! Né, letos už to moc nevidim, tomu týmu trošku došla šťáva a hlavní hnací motor Carles bude chybět. Letos to bude asi rok přímočařejších týmů, takže bych to viděl nejspíše na Holandsko. A černý kůň Francie (tutový tip je Benzema nejlepší střelec šampionátu a Francie vítěz ME za kurs 50 )

Reagovat
Footballer

Hvězdu týmu jste určitě zvolili kvůli Martymu...

Reagovat
Infi

legenda

Reagovat
Footballer

tak, tak

Reagovat
miky10

Určitě no, zrovna já.

Reagovat
fantomas

Proč by ne zrovna ty?

Reagovat
miky10

Nezařadil sem ho do sestavy roku, jsem vrchní hater.

Reagovat
smazaný uživatel

jojo dobré čočky si kvůli tomu dostával

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo
Reagovat
Trand

Reagovat
smazaný uživatel

ok, ale aj tak nic moc

Reagovat
smazaný uživatel

choď do piče!

Reagovat
smazaný uživatel

uz bezim

Reagovat
Infi

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

a?

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Miky, Miky, Miky, Miky...

Reagovat
miky10

?

Reagovat
smazaný uživatel

Tu tvoji hvězdu nijak nemám v lásce...taky jsi mohl vybrat něco lepšího, ale důvody máš dobré.

Reagovat
miky10

Poslední tři slova.

Reagovat
Rssa

Nic lepšího tam v podstatě teď není...

Reagovat
smazaný uživatel

Hvězda týmu Nejlepší hráč světa.

Reagovat
juveforever

trikrát za sebou vyhrať velký turnaj sa ešte nikomu nepodarilo. Som zvedavý či to dokážu

Reagovat
smazaný uživatel

Preju si, aby vypadli co nejdriv, nejlepe uz ve skupine..

Reagovat
Pinturicchio

Hvězda týmu měl být Nando.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Some men just wanna watch the world burn..

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
smazaný uživatel

jejich zápasy...to zas bude nuda

Reagovat
dantetomas

pre mňa je najväčší favorit Nemecko

Reagovat
smazaný uživatel

černý kun turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Snad skončíjou ve skupině a dál půjde Itálie a Irsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tomasinho

Chorvatsko i Irsko.

Reagovat
Mr.Jindros

To by bylo nejideálnější.

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Rssa

To ne, postoupijou s přehledem, v play-off převálcujou všechny a ve finále porazijou Němce.

Reagovat
smazaný uživatel

..nou

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas s Talianskom bude pecka,... a o to viac ma serie, že minimálne 1.polčas neuvidím

Reagovat
Kily

o nic nepřijdeš, Italové zalezou před vlastní vápno a Španělé budou bezradně hledat nějakou skulinku

Reagovat
dantetomas

tak to aby španieli povolali Golonku... ten našiel špulinku aj medzi Ragulinom a mantinelom

Reagovat
smazaný uživatel

taku dramu ako bude ESP-ITA by ani Hamlet nenapisal

Reagovat
smazaný uživatel

Si nemyslím...ten priateľský z minulého roku nebol špatný.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Černé zprávy o zranění Maria Balotelliho se naštěstí pro Italy nevyplnily. Vyšetření ukázalo, že Balotelliho problémy byly způsobeny jen kvůli únavě, a tak bude fit. Euro však naopak téměř jistě nestihne Andrea Barzagli. Obránci Juventusu lékaři předpověděli kvůli zraněnému lýtku 20 dní léčby. Zatím není jasné, jestli místo něj Cesare Prandelli povolá náhradu.

To je v prdeli ... Malo to byť aspoň opačne, a miesto Balotelliho mohol povolať Fabriza

Ale zase, teraz je už asi istota že pôjde Chiellini na stred a tým pádom Balza na kraje, nie?

Reagovat
Pinturicchio

Hmm, nejlepší stoper. To je v prdeli.

Reagovat
Alberto Aquilani

vraj skúša De Rossiho v 3člennej obrane ....

Reagovat
dantetomas

neviem, či by zranenie Balotelliho nebolo pre Taliansko skvôr posilnením

Reagovat
smazaný uživatel

Ak by šiel miesto neho Fabrizio, tak určite ... ale inak určite nie.

Reagovat
Darren Fletcher

no to by houby uhrali s jedinym kvalitnym utocnikom

Reagovat
smazaný uživatel

Di Natale, Cassano, Giovinco To sú 4...

Reagovat
smazaný uživatel

...Totò je totiž za dvoch

Reagovat
Darren Fletcher

sry ale giovinco nie je hrac, ktory bude tahat muzstvo za uspechom na eure a cassano to ma uz za sebou

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Rssa

Tys Cassana regulérně pohřbil...

Reagovat
smazaný uživatel

Španělé shoří jako papír.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to tazko aj ked skupinu maju dost zlozitu ale minimalne v semi budu

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ja tipujem na vitaza Oranjes, spolu zo Spanielmi a Nemeckom maju najlepsi vyber.

ale teraz je rad nieco vyhrat na Holandanoch. pravda ak sa neposekaju bieli a cierni

Reagovat
Liquid

konečná přijde v semifinále a bude to pro Španěláky obrovské zklamání

Reagovat
smazaný uživatel

Obrana a útok nic moc

Reagovat
Kily

obrana bude těžit ze síly zálohy, díky níž nebude mít zase tolik práce, útok vlastně taky, tam stejně bude hrát jenom jeden útočník a ten bude těžit z práce zálohy

Reagovat
smazaný uživatel

to nneí žádná velká výhra že obrana nebude mít co dělat a řešit jen nějaké brejky, zvlášt když bude nezkušená

Reagovat
stiflerovamama

-----------------------Casillas---------------------

Ramos---------Martinez----Pique-----------Alba

-------------------Xabi-------Xavi-----------------

Silva-------------------Fabregas---------------Iniesta-------

--------------------Llorente------------------------------

Reagovat
Jerichoo

Cesc tam nemá čo robiť

Reagovat
stiflerovamama

Tak v tom pripade namiesto neho Mata alebo Busquets namieto Xaviho a Xavi namiesto Frabegasa

Reagovat
Jerichoo

vyzerá to skôr na toho Busqua, Cesc si na Eure podľa mňa moc nekopne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hviezda Iniesta? A to už z akého dôvodu? Áno, čítal som článok, ale je to bullshit

Toto bude Torresov turnaj

Reagovat
Darren Fletcher

tak tak, nando rulezzz

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, radši tam označit za hvězdu Torrese, který se už několik let hledá...

Reagovat
smazaný uživatel

Keď už, tak Xaviho.

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Nesledujete někdo live Jubilee concert?

Reagovat
smazaný uživatel

Občas prepnem, chcel som tam ísť, no nestihol som

Reagovat
fantomas

Chtěl sem vědět kde.

Reagovat
smazaný uživatel

Buckinghamský palác.

Reagovat
smazaný uživatel

Inak dávali to len na STV1, ale na nete to dávalo BBC asi

Reagovat
Mr.Jindros

Na MS byla jejich hra nudná až na půdu. No co si budem povídat, doufám, že shoří jako papír.

Reagovat
Rssa

Legenda

Největší favorit turnaje, v podstatě neoslabil, z ideálu chybí snad jen Villa. Útok je oříšek, osobně bych vsadil na Llorenteho, ale hrát nakonec asi bude ten nejhorší z nich - Torres...

Reagovat
smazaný uživatel

puyol neni oslabeni, jo?

Reagovat
Rssa

Ne takové, jako je Villa. Ramos na stoperu ho zastoupí, akorát bude chybět napravo...Jsem zvědavý, jak to pan del Bosque poskládá, materiál má dobrý...

Reagovat
smazaný uživatel

co jsem ho letos za vas videl, tak byl porad vynikajici, lepsi nez pique, ktery nebyl zas tak dobry jako v minulosti, a i nalevo by to zvladl lepe nez alba...

Reagovat
Rssa

Ano, Puyol byl výborný a hrál by základ, ale na stoperu to je pořešeno hodně dobře a nahradit ho bude jednodušší než nahradit Villu.

Reagovat
Infi

Jen Puyolova přítomnost na hřišti bude strašně chybět

Reagovat
Rssa

Však víš, jak jsem to myslel...

Reagovat
Infi

Ono to vyznělo jak kdyby Puyolova neúčast byla skoro jedno, ale po přečtení reakce na merenguese už vím jak si to myslel

Reagovat
smazaný uživatel

Oslabil dost, když dáme bokem Villu, tak obraně bez Puyola, Capdevily a dá se říct i Marcheny tak trochu teče mlíko po bradě, to může být sakra znát, až se bude lámat chleba a čekat na jedinou chybu.

Reagovat
Rssa

Já to tak nevidím, možná to tak vypadá, ale všichni v obraně už jsou dost zkušení a kvalitní, aby to zvládli na úrovni. Jistěže budou chybět vůdcovské kvality Puyola a jeho zabejčenost, ale stále se to da lépe nahradit než ten otazník v útoku. Marchena se výkonnostně nahradí jednodušeji, možná ten Capdevilla, jakožto obrovská a nenápadná jistota nalevo může zlobit, ale věřím, že Del Bosque zachová stejnou taktiku, jak minule. Tzn. jeden bek útočný a druhý více na jistotu. Minule byl útočněji laděný Ramos na RB a Capdevilla to jistil, teď to bude větrat Alba na LB a Arbeloa jistit.

Reagovat
Kenneth

Arbeloa a jistit.

Reagovat
fantomas

Vždyt do defenzívy neni uplně špatnej..

Reagovat
Kenneth

Je tragický no.

Reagovat
fantomas

Když se soustředí jen na defenzívu, tak neni. Nebo ste ho tam uplně zkazili, druhá možnost.

Reagovat
Kenneth

Prej zkazili. Jasně, každýho Real zkazí.

Reagovat
fantomas

No já ti jen píšu, že si ho z LFC jako tragickýho do defenzívy nepamatuju, minimálně v posledních dvou letech tomu tak nebylo.

Reagovat
Kenneth

Ve Španělsku taky hraje proti rychlým a technickým hráčům který z něj dělají každý zápas idiota. Jen konec sezony měl dobrý.

Reagovat
smazaný uživatel

není tragický, není to ale ani superhvězda, na kter= jsou v Realu zvyklí.. Dokážu si tam představit dost lepších alternativ, ale vzhledem k tomu, že Alba se bude vytahovat a jeden ze stoperů se bude posouvat za něj, tak Arbeloa jakožto jistič, který nebude nechávat díry, je OK..

Reagovat
Rssa

Reagovat
fantomas

A v tom sem se přesně snažil Rssu podpořit.

Reagovat
smazaný uživatel

navíc uhlídal Tella, to ho dostalo na Euro

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v systému se dvěma DM by měli být ti beci nejen na defenzivu.

Reagovat
fantomas

Whatever, je mi fuk, jak to chce Španělsko hrát...já jen reaguju na Rssovo a Kennethovo vlákno, kde se píše o tom, že by měl jistit a Alba z druhý strany větrat.

Reagovat
smazaný uživatel

Arbeloa má za poslední dva roky možná nejvíc minut v repre ze všech hráčů + v Realu Madrid asi 120 soutěžních zápasů za tři roky, dostal velkou důvěru od del Bosqueho, Pellegriniho i Mourinha, více není třeba psát.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, on je spíš marnější v těch výletech dopředu, vzadu si to proti silnějším ubrání, fyzický fond má a zkušenosti taky

Reagovat
fantomas

Takže si ho pamatuju dobře a nezměnil se. Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas - ta obrana je v porovnání se zbytkem týmu o dost horší.

Na druhou stranu - není to žádnej průchoďák. Naopak - jedna z TOP na šampionátu určitě bude.

Ale - píšeš ztráty, ale já bych napsal zisky toho týmu - vyzrálejší Sergio a hlavně dvojka Silva, Mata je lepší, než byla.

Reagovat
smazaný uživatel

starší Xavi...

Reagovat
smazaný uživatel

No chybí mi tam ten, kdo skočí do každé střely a bude jako zeď, tak jako to v nejdůležitějších chvílích umí třeba Angličané nebo Italové a pro Španělsko tohle dělal Puyol. Tady ta obrana by byla úplně v pohodě třeba na celou sezonu, ale té jedné jediné chyby, nebo toho, že to někdo z nich zrovna bude mít na háku a neudělá něco navíc, se obávám.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Puyol bude chybět nejen jako bojovník na place, ale jistě i jako srdcař v kabině. To už jsem několikrát psal.

Reagovat
smazaný uživatel

Casillas ♥

Reagovat
smazaný uživatel

finále ME je asi jasné:

Španělsko - Nizozemsko

Reagovat
Kenneth

Snad padnou.Nemusím vidět Fabregase a další "sympatáky" z Barcelony s dalším pohárem.

Reagovat
Infi

Reagovat
Losinho

Proč si radši nepředstavíš sympaťáky z Realu?

Reagovat
Neuro

protože tam žádní nejsou

Reagovat
smazaný uživatel

Cassillas, Albiol, Arbeloa, Ramos, Xabi Alonso nic?

Reagovat
Kenneth

Už mají Evropu i Svět. Není důvod jim přát. Radši at to vyhrají Němci nebo Portugalci.

Reagovat
Losinho

Já jim taky nepřeju. Ale je to buřt, vyhrajeme my.

Reagovat
Diego2

hejt

Reagovat
smazaný uživatel

závist je hrozná svině co?

Reagovat
Kily

nemůžu si pomoct, ale tahle politika některých fanoušků Realu ve stylu "co na tom, že tam hraje spousta našich, na ně sereme, hlavně ať nevyhrají hráči Barcelony" mi v takových chvílích přijde strašně komická

Reagovat
smazaný uživatel

Největší outsider turnaje

Reagovat
Infi

masakr

Reagovat
Darren Fletcher

given what a save

Reagovat
Darren Fletcher

kurva ne tam je uz nahradnik

Reagovat
smazaný uživatel

Maďari ich dosť dusia, Íri sú zatiaľ sklamaním.

Reagovat
Darren Fletcher

ja som zahral dvojku, tak cakam :)

Reagovat
Darren Fletcher

ale pravdou je, ze keby szalai nebol kopyto, je to uz 3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Szalai je šikovný hráč, ale na všetko potrebuje čas, ktorý mu dnešní obrancovia nedajú. Herne boli Maďari lepší, Trap si má nad čím lámať hlavu.

Reagovat
Darren Fletcher

ten si ju musi lamat odkedy videl zreb skupin :D ale pravda, no radsej teraz, ako potom na eure. este ma par dni na zmenu

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám, že se Miky nakazil od Martyho, doufám, že pouze přes internet

Reagovat
miky10

Výjimečně si zasloužil trošku pozornosti.

Reagovat
Losinho

Když tu vidím těch keců na Iniestu, tak je vážně možná škoda, že není za hvězdu označen Torres.

Reagovat
miky10

Ne že bych o tom nepřemejšlel...

Reagovat
Rssa

To by bylo směšné. Doteď si pamatuji na diskuzi z před 2 let před MS, kdy byl za hvězdu označen Villa (?) a všichni prskali

Legenda je neoddiskutovatelný, přes to nejede vlak.

Reagovat
Losinho

Ono je to velké slovíčkaření. Pod hvězdou si představím třeba Casillase nebo Xaviho, na Iniestu sedí spíš označení typu klíčový hráč apod. Ale samozřejmě dobrá volba.

Reagovat
Rssa

Tak to už jsou matadoři, Legenda je hodně brán jako symbol, zázračný hráč. Dobrá volba, podle mě.

Reagovat
miky10

Rozhodování bylo právě mezi těmahle třema, přičemž Xaviho sem odsunul na bronzovej flek. Casillase bych normálně asi vybral spíš, ale vzhledem k tomu zlatýmu gólu a tomu všemu, co se od tý doby kolem něj odehrálo, padla volba na Andrése.

Reagovat
Infi

skvělá volba

Reagovat
smazaný uživatel

Šampioni si jdou pro obhajobu.

Reagovat
Darren Fletcher

ot: takze lavezzi je v psg

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmm... som na nich hóóódne zvedavý v Champions League

Reagovat
smazaný uživatel

Však počkaj, dojde sem olis a vynadá všetkým, že nikto z neapola nikam nejde

Reagovat
fantomas

Polanski: "When I heard the national anthem I felt 100% Polish. Hearing the anthem convinced me I had made the right choice to play for Poland. I proved not only that my body is with Poland but also my heart."

Na toho se jako na jedinýho "polákoněmce" těšim..

Reagovat
Wat

A navíc je levnej!!

Reagovat
Swarley

Reagovat
fantomas

Reagovat
Rssa

Kua, opovažte si ho taky někdo vzít...

Reagovat
fantomas

A neni to náhodou nejbranější hráč letošní fanty?

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Jo aha, fanta. Tak ten se mi jeví jako dost nešťastná volba no.

Reagovat
penepi

Najskôr som prečítal 'Podolski'.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemecko tieto primadony (na pár výnimiek) vymaže :)

Reagovat
smazaný uživatel

Fandím Vám až samozřejmě po Nás.

Reagovat
smazaný uživatel

5000 pro Španělsko že dokoná zlatý hattrick

Reagovat
miky10

Reagovat
Infi

5000... wait what?

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Ronaldinho oficiálně přestoupil do A.Mineiro, Mineiro to zveřejnilo na svých oficiálních stránkách.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten palec dolů tam neměl být

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Největší favorit ale nevěřím, že vyhraje. Absence Villy a Puyola se na tak krátkém a těžkém turnaji projeví a bude chybět jak spolehlivost zakončení jednoho, tak vůdčí schopnosti druhého.

Reagovat
smazaný uživatel

ani semifinále.

Reagovat
blaugrana

Jednoznační víťazi EURA.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo...až nasněží a a budou tropy.

Reagovat
blaugrana

Bla bla bla.

Reagovat
smazaný uživatel

už se těším.

Reagovat
blaugrana

Ja tiež.

Reagovat
smazaný uživatel

Už 1.zápas plichta.

Reagovat
blaugrana

Zaisté. Taliani pôsobia v skutku ako skala.

Reagovat
blaugrana

Kvalitná práca, ale ten hnoj pod ňou. Ale tak ľudská stupidita hraníc nepozná.

Reagovat
johan14

Tak Španielsko je najväčší kandidát na titul, no niečo mi našepkáva že 3 tituly po sebe nezískajú.

Reagovat
smazaný uživatel

Tým, kterej vítězí, ale za dva roky se nikam neposunul a navíc mu chybí dva ze čtyř pilířů posledních úspěchů...pokud udělají třetí titul v řadě, všechna čest, jim by slušel, ale z výše uvedených důvodů tomu nevěřím...

Reagovat
cristiano.K.

hvězda: David Silva

Reagovat
blaugrana

Hviezda je určená správne.

Reagovat
cristiano.K.

pro mě je osobně až za Silvou,Ikerem,Xavim

Reagovat
fantomas

Reagovat
blaugrana

Reagovat
Xavi

Očekávám válec. A snad si zplna hrdla zakřičím: "vítej zlatý hattricku". Ale Puyola a Villy je ohromná škoda, hlavně ať nehraje Torres.

Reagovat
naheCZ

Zakřičíš "vítej zlatý hattricku"? Prosím tě běž pryč z této stránky i země, chápu, že můžeš fandit jinému národu ale jako Čech zlatý hattrick vítat nemůžeš jedině tak Zlato/Stříbro/Bronz

Reagovat
Xavi

Ty vole, co tady chodí za lidi.

Reagovat
smazaný uživatel

taky se dost často divím

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že Němci jim ve finále nakopou zadky za minulé Euro a semifinále MS.

Reagovat
smazaný uživatel

dost možná se střetnou už v semi

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mi to je jedno, kde je nakopou, ale je pravda, že v tom finále by to bylo o to sladší.

Reagovat
blaugrana

Reagovat
smazaný uživatel

spíš Španělé znovu nakopou Němcům do řiti

Reagovat
smazaný uživatel

Jo no, protože jim vždycky strašně nakopali. Pokaždé neskutečná haluz a štěstí.

Reagovat
smazaný uživatel

Španělé proti Němcům hráli vždycky lépe a Němci se nemohli dostat pře obranu..Němcům dávám malou šanci projít přes Španěly

Reagovat
Kily

zrovna před dvěma roky to byla obrovská haluz a štěstí, když se Němci podívali za celý zápas tak dvakrát do španělského vápna

Reagovat
alcantara

200. pre Sergia Busquetsa

Reagovat
blaugrana

Reagovat
smazaný uživatel

ked sa hovori o repre tak sa zvykne velmi vyzdvihovat Barca, ze hraju rovnaku hru atd.. ale na Euru 2008 hrali svoj najkrajsi futbal, a vtedy ako este Barca nehrali..

Reagovat
smazaný uživatel

*este ako Barca nehrali

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele