Šéfoval svazu i malé vísce z Blšan. Chvalovský ve středu oslaví sedmdesátiny

16.04., 10:22
Profily, historie
Blšanský stadion v roce 2005 (© AFP)

František Chvalovský, který 17. dubna oslaví sedmdesátiny, je znám jako dlouholetý šéf českého fotbalu, který stál u největšího úspěchu samostatné české reprezentace, ale i jako majitel rozsáhlého potravinářského impéria, jehož podnikání vyústilo ve vleklou kriminální aféru. Někdejší fotbalový brankář také jako funkcionář dovedl vesnický klub z Blšan do první ligy.

Kolem fotbalu se stále pohybuje: "Radím jedné švýcarské investiční společnosti," popsal v roce 2021 pro iSport. Chvalovský stále cestuje po světě, pomáhá synovi a také někdejšímu brankáři Alešovi, který řídí byznys z Kypru.

František Chvalovský se narodil 17. dubna 1954 v Žatci. Je absolventem Vysoké školy ekonomické, obor zahraniční obchod. Od roku 1973 byl zaměstnán jako referent v podniku zahraničního obchodu Koospol.

Do širšího povědomí veřejnosti se Chvalovský dostal v lednu 1990, kdy byl jako neznámý funkcionář z Blšan a šéf místního zemědělského družstva zvolen předsedou nově vzniklého Českého fotbalového svazu (nyní Fotbalová asociace ČR; FAČR). Po roční existenci se tato organizace přeměnila v Českomoravský fotbalový svaz (ČMFS) a Chvalovský se v jejím čele udržel až do června 2001, kdy byl odvolán.

Jako šéf fotbalového svazu se mimo jiné zasloužil o hladký průběh "fotbalovém rozvodu" po rozpadu československé federace a vzniku samostatné české ligy. Za jeho vedení byl ČMFS přijat do Evropské fotbalové unie (UEFA) a Mezinárodní fotbalové federace (FIFA). Fotbal v zemi nasměroval k větší profesionalizaci, stál u zrodu marketingového projektu STES, který do fotbalu přivedl silné sponzory. Prosadil se i v Evropě, v letech 1996 až 2002 byl členem výkonného výboru UEFA.

Jednoznačně největším triumfem, kterého český fotbal za jeho předsednictví dosáhl, byl titul vicemistrů Evropy z Anglie v roce 1996. Dobré jméno si reprezentace uchovala také třetím místem na Poháru FIFA, který se hrál o rok později v Rijádu.

Jako nejvyšší představitel českého fotbalu nezapomínal na svůj domácí klub, který se v první lize udržel osm let. "Není žádným tajemstvím, že za svůj růst vděčí Blšany právě tomuto úspěšnému rodákovi, který ať už získával peníze jakkoliv, investoval je do rozvoje kopané v Blšanech," psalo se na webu tohoto dnes již opět regionálního klubu.

Chvalovského působení ve vedení fotbalového svazu ukončila valná hromada ČMFS v červnu 2001, která ho odvolala. Šéf svazu byl totiž v té době ve vazební věznici kvůli obvinění z úvěrového podvodu.

O problémech kolem Chvalovského podnikání se začalo spekulovat již v roce 1995, kdy se stal obětí únosu. Únosci, které později policie zadržela, ho zadržovali více než jeden den.

Chvalovský začal podnikat v roce 1990, kdy založil firmy Bohemia Fleisch a Reality Trading. Obchodoval s chmelem (byl jedním z viceprezidentů Mezinárodního sdružení pěstitelů chmele), masem, pivem, realitami a se sportovními potřebami. Působil ve více než dvaceti firmách. Jednou z nich byla i Českomoravská agrární společnost (ČAS), jejímž spolumajitelem se stal v roce 1993. ČAS mimo jiné ovládala největší skupinu vlastníků zpracovatelů masa firmu Satrapa a Jihočeské pivovary. Po roce 2000 se Chvalovského podnikatelské impérium rozpadlo.

Podle obžaloby Chvalovský koncem 90. let s dalšími čtyřmi lidmi způsobil Komerční bance škodu 1,5 miliardy korun. Údajně předstírali, že půjčené peníze chtějí na financování svých obchodů, platili jimi ale především své předchozí dluhy. Všichni obžalovaní vinu popírali. Městský soud v Praze původně Chvalovskému v červnu 2011 udělil desetiletý trest vězení, odvolací pražský vrchní soud však tento rozsudek v roce 2012 zrušil a kauzu vrátil k dalšímu projednání. Městský soud pak byl v roce 2013 nucen trestní stíhání na základě novoroční amnestie prezidenta Václava Klause zastavit.

Má dceru a syna. Syn Aleš se stejně jako otec stal fotbalovým brankářem, mimo jiné byl jako druhý brankář u zisku titulu mistrů Evropy do 21 let v roce 2002 a sedm let hájil branku kyperského Apollonu Limassol.

Autor: ČTK

Komentáře (3)

Přidat komentář
Puskas

Při tom únosu tehdy na vlastní kůži poznal, co je to mít nůž na krku.

Reagovat
dave30

Chvalovský a Košťál byli učitelé Berbra. On jejich započaté dílo dotáhl k dokonalosti.

Reagovat
FUnk

1,5 mld a amnestie, krasa tak se to dela a za par korun te kazdy pojebe

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele