Představení účastníků ME 2012 - Řecko

31.05.2012, 20:35
Profily, historie
Zaujalo nás
Také při čtvrtečním večeru pokračujeme v nahlížení na účastníky skupiny A mistrovství Evropy, jinými slovy české soky. I Řecko, po hodně dlouhé době bez svého generála Rehhagela, bude jedním z nich...

Historie:

Jen v letech 1930 a 1950 se Řecko nezúčastnilo kvalifikace o postup na MS. Na OH startoval výběr již v roce 1920, ale federace vznikla až o 6 let později. 24. března 1934 se hrálo v Miláně utkání kvalifikace o postup na MS. Italové, ač pořadatelé, neměli postup zajištěn. Vyhráli 4:0 a Řekové se rozhodli, že k odvetě raději nenastoupí. Italové to přijali a darovali soupeři peníze na nákup domu, který se stal sídlem fotbalové federace (EPO).

O čtyři roky později vyhrálo Řecko první souboj o postup na MS (Palestina 4:1), ale pak zažilo nejvyšší prohru své historie, a to 1:11 s Maďarskem. Nedařilo se mu ani v boji o postup na mistrovství Evropy. V roce 1958 podlehli Francii (1:7 a 1:1) a o šest let později se raději ani nepřihlásilo. Rok 1970 mohl Řekům přinést první účast na MS, ale ve finále jim chyběl jeden bod na Rumunsko. A ME 1976, tak slavné pro Československo, Balkáncům rovněž uteklo jen o vlásek. Ve své skupině dvakrát remizovali s Německem, tehdy se mu u nás říkalo "západní", a to pak ve finále podlehlo na penalty právě našim.

Řekové se konečně dočkali roku 1980. Vyřadili postupně Maďarsko, Finsko a Sovětský svaz a postoupili do závěrečné fáze ME. Tam jim ale pšenka nekvetla a jediný bod získali v souboji s Němci, paradoxně pozdějšími mistry Evropy. Trenérem byl tenkrát Alketas Panagoulias, jemuž se o 14 let později povedlo dostat Řecko i na první MS pořádané USA. Ale ani tam se outsider příliš neohřál a jel ihned s pořádnou ostudou domů. Prohrál s Argentinou, Nigérií a Bulharskem, přičemž dostal deset gólů a nedal ani jeden.

Otto Rehhagel před startem ME v Portugalsku vykládal: "Do Portugalska jedeme hrát, ne na výlet. Chceme udělat něco velice důležitého pro reprezentaci země!" A podařilo se. S Řeckem nikdo nepočítal a ono vypálilo rybník všem favoritům. V základní skupině vyzrálo na Španělsko, ve čtvrtfinále poslalo domů Francii, v semifinále rozesmutnělo všechny české fanoušky a ve finále ukončilo zlatý sen domácího Portugalska. Řecko se díky vynikající defenzivě dostalo až na fotbalový Olymp a pozicí trenéra Rehhagela neotřásl ani krach v kvalifikaci o postup na MS 2006 ani poslední místo ve skupině na minulém Euru. Teprve po nevalném, tříbodovém úspěchu na světovém šampionátu král Otto usoudil, že už týmu v pokročilém věku nemá co dát a přepustil místo Fernandu Santosovi.

Trenér: Fernando Santos

Po roce 1994 vedl Řeky na velkém turnaji jedině německý mág Otto Rehhagel, který z mužstva v krizi během tří let udělal mistry Evropy. Jenže tahle slavná éra, vůbec nejslavnější v dějinách řecké kopané, je nenávratně pryč. Nebo vratně? Fernando Santos se totiž v mnoha ohledech jeví být dokonalým pokračovatelem Němcovy práce. Leč není ani zdaleka tak konzervativní (od převzetí týmu po MS 2010 vyzkoušel 55 různých hráčů a debut daroval celkem 18 neznámým tvářím), stále prohlašuje: "Taktika první, technická zdatnost jako druhá."

Fernando Santos je tedy možná Portugalec a ordinuje svému mužstvu útočně vypadající rozestavení 4-3-3, přesto od něj žádné ofenzivní radovánky očekávat nelze. Pořád jde totiž o muže smíšené, z velké části řecké školy. Trénováním se na Balkánském poloostrově zabývá dohromady už devátým rokem, v Athénách má pevné bydliště a celé sezony vytrvale sleduje možné adepty na místo v nároďáku. Také proto si během svého angažmá dovolil tolik vrtochů, také proto nejspíš viděl větší potenciál v brankářské trojici bez osvědčeného jména Chiotis a tak dále. Vítěz řeckého poháru s AEK Athény je nepochybně odborníkem na domácí fotbal a přes rodiště v Lisabonu je Řeky plně respektován - ostatně podobně jako jeho cizinecký předchůdce.

A ono opravdu není divu, vždyť i se samotným národním týmem má úspěchy. Na první místo v kvalifikační skupině, i před favorizovaným Chorvatskem, snad ani pohlížet nelze, stejně jako na bilanci jediné prohry v 18 utkáních. Dříve se v rozpětí jednoho roku a tří měsíců sedmnácti zápasy v řadě postaral o zrušení Rehhagelova rekordu neporazitelnosti (15). Fanoušci navíc musejí vidět jeho přínos týmovému duchu. Vyučený elektrikář prý hodně dává na manažera reprezentace Takise Fyssase, který mimochodem byl u zlatého úspěchu a podílel se tedy na porážce svého českého protějšku Vladimíra Šmicera, a zároveň úzce spolupracuje s mládežnickými výběry. Sečteno podtrženo není žádnou náhodou, že mu byla těsně před turnajem prodloužena smlouva až do roku 2014.

Hvězda: Sokratis Papastathopoulos

Před osmi lety to byl Traianos Dellas, kdo držel památně pevnou zadní linii. Ten už nicméně - snad symbolicky těsně před tímto Eurem - ukončil aktivní kariéru, reprezentační ještě dříve, a tak je právě na Sokratisi Papastathopoulosovi, aby oddirigoval další čtyřku se slibným potenciálem. Zda se spáruje s jiným bundesligovým vyslancem, teprve 20letým Kyriakosem Papadopoulosem, jenž pořádně za národní tým začal nastupovat až ve druhé půlce kvalifikačního cyklu, to zatím není úplně jisté - i starší kolegy by ovšem měl vést právě 23letý rodák z Kalamaty.

I ve věku, kdy stopeři ani zdaleka nemají dosahovat vrcholu sil, toho má "Papa" za sebou relativně dost. AEK Athény táhl coby nejmladší kapitán historie (19 let), rok pobyl ve věhlasném AC Milán a na hostování v Brémách nadchnul natolik, že tam nakonec po uplatnění opce i zůstane. V reprezentaci je pak samozřejmě stálicí - na kontě má téměř 30 startů a spolu se zmíněným Papadopoulosem představuje mimořádný příslib světlých defenzivních zítřků Rehhagelova odkazu.

Zároveň se také perfektně hodí do systému samotnému Santosovi. Vzhledem k ofenzivním choutkám pravého beka Torosidise to místy vypadá, že Řekové zakládají hru se třemi obránci vzadu - a Sokratis je právě tím jediným uprostřed. On nicméně od zodpovědnosti neutíká, na míči je ostatně velmi zdatný a případné nesrovnalosti dožene solidní rychlostí, přesným skluzem či chytrou hrou tělem. I ve Werderu byl přeci jen často využíván coby poslední instance.

Přepokládaná sestava:

Chalkias - Torosidis, K. Papadopoulos (A. Papadopoulos), Papastathopoulos, Holebas - Katsouranis, Karagounis, Maniatis - Ninis, Gekas, Salpingidis (Samaras)

Kvalifikace a příprava

Z Řeků se pomalu stává mág evropských kvalifikací, když to tak řeknu. Na minulé dostaveníčko elity starého kontinentu pronikli velmi suverénně, ve skupině s Tureckem, Norskem i podobně nevyzpytatelnou Bosnou a Hercegovinou posbírali dokonce 31 bodů (sedm kroků náskok na druhé Turky), když jen dvakrát tratili. O čtyři roky dříve podobně: šokovali pro změnu umístěním před Španělskem. A ani letos se nikomu nevyplatilo je podceňovat; na závěrečný turnaj pro změnu vyslanci Hellasu propluli bez jediné prohry.

Řekové sice dál těžili hlavně z domácího prostředí, zatímco venku vycházeli výhradně z tuhé defenzívy (skóre 5:2!); nicméně bilance výhry a remízy s favorizovaným Chorvatskem a dokonce stoprocentní dvojzápas s čím dál nepříjemnějším Izraelem - to se rozhodně počítá. Řekové přitom museli čelit i obřímu tlaku, to ne že ne, o bezchybnou kampaň nešlo (remízy s Gruzií a Lotyšskem mrzely zvláště). Jenže domácí bitvu s Chorvatskem, která byla tou celkově předposlední a do níž šli Balkánci s bodovou ztrátou na soupeře, Santosovi svěřenci zvládli na jedničku podtrženou (2:0), aby pak první příčku uhájili heroickým obratem stavu zápasu na horké gruzínské půdě (2:1).

I silný charakter tedy nakonec Řekové osvědčili, o čemž ostatně svědčí i jedna zajímavá statistika: rovnou polovinu svých kvalifikačních branek vsítili až v závěrečných dvacetiminutovkách, po přestávkách z celkových 14 řeckých gólů padlo hned 11! To jest mimochodem další argument pro to, že Santos představuje ideálního Rehhagelova nástupce; také Němec je totiž skvělým psychologem.

Program zápasů - skupina A

08.06.2012
18:00
Polsko
1:1
Řecko
Varšava
12.06.2012
18:00
Řecko
1:2
Česko
Wrocław
16.06.2012
20:45
Řecko
1:0
Rusko
Varšava

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Konstantinos Chalkias
30.05.1974
PAOK Soluň
Michalis Sifakis
09.09.1984
Aris Soluň
Alexandros Tzorvas
12.08.1982
Palermo FC
Obránci
Datum nar.
Klub
José Holebas
27.06.1984
Olympiakos Pireus
Stelios Malezas
11.03.1985
PAOK Soluň
Giannis Maniatis
12.10.1986
Olympiakos Pireus
Avraam Papadopoulos
03.12.1984
Olympiakos Pireus
Kyriakos Papadopoulos
23.02.1992
Schalke 04
Sokratis
09.06.1988
Werder Brémy
Vasilios Torosidis
10.06.1985
Olympiakos Pireus
Georgios Tzavellas
26.11.1987
AS Monaco
Záložníci
Datum nar.
Klub
Giannis Fetfatzidis
21.12.1990
Olympiakos Pireus
Konstantinos Fortounis
16.10.1992
1. FC Kaiserslautern
Georgios Fotakis
29.10.1981
PAOK Soluň
Giorgos Karagounis
06.03.1977
Panathinaikos FC
Kostas Katsouranis
21.06.1979
Panathinaikos FC
Grigoris Makos
18.01.1987
AEK Atény
Sotiris Ninis
03.04.1990
Panathinaikos FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Theofanis Gekas
23.05.1980
Samsunspor
Nikos Liberopoulos
04.08.1975
AEK Atény
Konstantinos Mitroglou
12.03.1988
Atromitos FC
Dimitris Salpingidis
18.08.1981
PAOK Soluň
Georgios Samaras
21.02.1985
Celtic FC

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (362)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele