Nizozemská Eredivisie - souhrn 6. kola

17.09.2010, 22:39, aktualizováno 19.09.2010, 18:29
Komentáře a souhrny
Ajax zvládl těžký zápas na půdě Feyenoordu a drží se na čele, kde se osamostatnil před PSV, to jenom remizovalo v Kerkrade. Twente remizovalo v Almelu, Alkmaar vyhrál v Nijmegenu, Utrecht uspěl proti Venlu. Tři body mají i Den Haag, Groningen a De Graafschap...

Heracles Almelo - FC Twente 0:0

19.09.2010 16:30

Góly: -

Twente Enschede po třech výhrách v řadě a úspěchu v Lize mistrů musí zkousnout ztrátu bodů. Navíc loňskému obhájci titulu hrozí, že se opět dostane do špatné formy zkraje sezóny. Nyní totiž zaznamenal třetí bezbrankovou remízu v šesti kolech a v tabulce proto klesl na čtvrté místo. Tentokráte nad jejich útočné síly bylo Heracles, které nemá v letošním ročníku nijak oslnivou formu. Ztráta Twente na čelo se proto navýšila na čtyři body.

Twente ale neustále předvádí, že jeho obrana je vskutku skálopevná. V útočné laděné soutěži inkasovalo v šesti kolech pouze jednou, tím se nemůže chlubit žádný jiný mančaft ani v nejmenším. Hearcles získalo na své konto teprve svůj pátý bod, v tabulce proto okupuje až poslední patnácté záchranářské místo. V příštím kole si Twente zkusí spravit chuť doma s Ajaxem, čeká ho tedy veledůležitý zápas. Heracels vyzve na souboj houževnatý Den Haag.

Přitom vzhledem k událostem měli hosté bez problému vyhrát. Hearcles hrálo už od 45.minuty v deseti, ze hřiště se totiž musel pakovat po druhé žluté kartě Mark Jan Fledderus. Ten "získal" obě žluté v rozmezí dvou minut, svůj tým proto zbytečně oslabil. Jenže Twente se v koncovce trápilo a nikdo se nemohl divit, že prožívá obrovskou frustraci. Střelecky se nakonec neprosadilo celých devadesát minut s proto to je pro něj velká ztráta.

Enschede vstoupilo do utkání lépe. Hned do první šance se dostal po pasu Bryana Ruize útočník Luuk De Jong, jenže zbrkle poslal balón mimo tři tyče. Následně ze středí vzdálenosti dobře pálil Dwight Tiendalli, dobrý zákrok ale předvedl brankář Remko Pasveer. Heracles si vytvářelo šanci hlavně díky Evertonovi. Ten ale svou největší možnost zbytečně zahodil, když hlavičkoval z velmi dobré pozice vedle.

Po pauze narostla hostům křídla a snažila se vyzrát na soupeřův oslabený tým. Jenže na hrdinu zápasu, gólmana Pasveera, ne a ne najít recept. Deset minut po pauze zkusil zamířit na přední tyč Peter Wisgerhof, domácí gólman však včas balón vytěsnil. Čtvrt hodiny před koncem se také blýskl proti ráně De Jonga. Deset minut před koncem sice Theo Janssen strážce Pasveera pokořil, balón ovšem rozezvonil pouze tyč. V samém závěru se blýskl Pasveer ještě jednou, tentokráte si na něm vylámal zuby De Jong.

Více informací k zápasu

Roda JC - PSV Eindhoven 0:0

19.09.2010 14:30

Góly: -

PSV nezvládlo utkání na půdě Rody a pouze remizovalo 0:0.

Hosté začali lépe. Již od prvních minut do svého soupeře najížděli aktivními výpady. První větší šance však přišla až v 19. minutě. V dobré šanci se objevil Ibrahim Afellay, proti jeho střele se však výborně rozchytal domácí brankář Tyton. Další šance přišla nedlouho poté, když se zastřeloval Marcus Berg. Jeho pokus postrádal potřebné parametry a mířil vysoko nad.

První poločas toho moc nenabídl. Do toho druhého nastoupily oba celky poměrně opatrně. První šanci si vypracoval domácí celek a to díky skvělé kombinaci, na jejímž konci stál Janssen. Jeho střelu však hostující brankář vystihl. Posledních dvacet minut mělo PSV dvě velké šance. Ta první přišla z kopaček Balazse Dzsudzsaka. Jeho střela postrádala přesnost a letěla mimo. Druhá přišla v samotném závěru. Afellay se uvolnil a asi v největší šanci utkání v klíčovém momentu zaváhal a netrefil odkrytou branku. Utkání tedy nakonec skončilo remízou 0:0.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - AZ Alkmaar 0:1

19.09.2010 14:30

Góly: 38. Jonathas

AZ zvládlo utkání na půdě ambiciózního Nijmegenu, když díky brance z prvního poločasu dokázalo zvítězit těsně 1:0.

Utkání začalo lépe pro domácí. Ti se hned v sedmé minutě dostali do slibné šance, když Bas Sibum našel přesným míčem nabíhajícího Johna Goossense. Ten si míč zpracoval a tvrdou ranou vyzkoušel pozornost hostujícího brankáře Romera. Ten byl však připraven a stav utkání zůstal nezměněn. Domácí drželi iniciativu prvního poločasu a po půlhodině hry se ve skvělé pozici objevil Lasse Schone. Jeho pokus mířil vysoko nad. Klíčový okamžik přišel ve 38. minutě. Akci po pravé straně zvolil Alkmaar. Ta se nakonec ukázala jako branková, když centrovaný míč z pravé strany zakončil přesnou střelou Jonathas.

Druhý poločas už tolik fotbalovosti nenabídl. Za zmínku stojí akorát velká šance domácích na vyrovnání. Běžela 72. minuta a ve slibné možnosti se objevil Bjorn Vleminckx. Ten však jakoby v klíčovém okamžiku ztratil koncentraci a odkrytou branku nedokázal trefit. Utkání se tak jen dohrálo a na konci duelu se mohli radovat hosté z těsného vítězství.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - VVV Venlo 3:2

19.09.2010 14:30

Góly: 21. Ricky van Wolfswinkel (pen.), 78. Ricky van Wolfswinkel, 84. Nana Asare - 16. Ruud Boymans, 72. Ruud Boymans

Utrecht díky své bojovnosti otočil utkání proti Venlu a zvítězil 3:2.

Utkání začalo lépe pro hostující mužstvo. To se do vedení dostalo celkem brzy, když se v 16. minutě prosadil Boymans a nekompromisní ranou nedal brankáři domácích žádnou šanci. Hosté se však z vedení radovali pouhých 11 minut. V minutě 27. totiž domácí celek dostal výhodu pokutového kopu, ke kterému se postavil Van Wolfswinkel a s přehledem srovnal stav utkání.

Duel pokračoval ve druhém poločase, avšak po dlouhou dobu se nic nedělo. Utkání začalo nabírat na intenzitě až dvacet minut před koncem. V 72. minutě se perfektně uvolnil střelec první branky Boymans. Ten se nemýlil ani tentokrát a přesnou trefou poslal hosty do vedení. To tentokrát trvalo ještě kratší dobu než prvně. O pouhých šest minut později se totiž domácí Utrecht dostal do stoprocentní šance, kterou parádní střelou využil Van Wolfswinkel a srovnal na 2:2. Domácí byli na koni, což potvrdili šest minut před koncem utkání. Asere se dostal díky své rychlosti sám před brankáře a tvrdou ranou strhl vítězství na domácí stranu.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax 1:2

19.09.2010 12:30

Góly: 80. André Bahia - 40. Siem de Jong, 56. Mounir El Hamdaoui

Ajax zvládl veledůležité utkání na půdě Feyenoordu a vzhledem k zaváháním ostatních soupeřů se dostal na vedoucí pozici. Doposud totiž ztratil pouze dva body za jednu remízu a Eredivisi vede o dva body před PSV a Groningenem. Nicméně Ajax se v závěrečné desetiminutovce musel hodně klepat o výsledek, Feyenoord totiž snížil a neměl úplně daleko k cennému bodu. Nakonec však zkušenosti Ajaxu přeci jen slavily úspěch.

Ajax se poprvé uklidnil pět minut před pauzou, deset minut po přestávce dal svému týmu dvoubrankovou jistotu El Hamdaoui. Jenže domácí nic nevzdali a deset minut před závěrečným hvizdem vzkřísili plamínek naděje. Bohužel pro ně bylo příliš pozdě, Ajax už pečlivou obranou těsnou výhru uhlídal. V příštím kole se Ajax pokusí potvrdit suverenitu na hřišti Enschede, což v žádném případě nebude jednoduché. Feyenoord by rád bodoval na stánku v Nijmegenu.

Do duelu vlétli hosté jak utřený vagón a bušili do obrany Feyenoordu od úvodního hvizdu. Do první vážnější příležitosti se dostal El Hamdaoui, jenže z více jak dvaceti metrů pálil přeci jen příliš vysoko. O něco později připravil El Hamdaoui stoprocentní příležitost pro svého spoluhráče Miralema Sulejmaniho. Po zblokované střele El Hamdaouie se balón dokutálel až na zadní tyč k osamocenému Sulejmanimu, ten ale zblízka prázdnou klec trestuhodně minul.

V dalším průběhu stojí za zmínku nebezpečná střela Luise Suareze, jenže balón nakonec skončil těsně vedle vzdálenější tyčky. Ajax se dočkal přesně ve 40.minutě. Po přímém volném kopu Sulejmaniho sklepával Stefan de Vrij balón hlavou pro Siema De Jonga, který na zadní tyči nemohl prázdnou klec z bezprostřední blízkosti netrefit - 0:1. Hosté zůstali při chuti i po přestávce. V tváří tvář El Hamdaouiho brilantně zasáhl brankář Rob Van Dijk.

Na brankáře Feyenoordu nevyzrál o něco později ani Suarez, avšak o několik minut později už amsterdamský klub mohl slavit. Právě uruguayský útočník Suarez vyslal skvělý pas mezi dvěma protihráči a vyzval ke skórování El Hamdaouie. Ten tentokráte nezmatkoval a Van Dijka pokořil ranou do horního rohu - 0:2. O poslední gól zápasu se postaral Andre Bahia, který vyskočil nejvýše po rohovém kopu Luigiho Bruinse a skóroval - 1:2.

Více informací k zápasu

Willem II - ADO Den Haag 2:4

18.09.2010 20:45

Góly: 5. Maceo Rigters, 52. Jevhen Levčenko - 37. Alexandar Radosavljević, 49. František Kubík, 80. František Kubík, 90. Dmitrij Bulykin

Willem II nezvládlo své utkání na domácí půdě a proti Den Haagu prohrálo 2:4.

Domácí naskočili do utkání dobře naladěni. Hned od první minuty bylo znát, že chtějí vyhrát. Velká šance a zároveň první branka přišla v 5. minutě. V té se totiž velice šikovným způsobem uvolnil Maceo Rigters a přesnou střelou otevřel stav utkání. Po většinu prvního poločasu si domácí vedli dobře, avšak hostující ADO se zatáhlo a jejich bránění bylo účinné. S blížícím se koncem poločasu se právě hosté dostávali více do hry. Ve 37. minutě se Den Haag dočkal celkem zaslouženého vyrovnání. Aleksandar Radosavljevič se uvolnil po pravém křídle a povedenou střelou srovnal stav utkání.

Druhý poločas začali opět lépe domácí hráči. Ovšem byli to právě hosté kdo se radovali z celkem brzké branky. Kubík se ve 49. minutě skvěle uvolnil a přízemní střelou strhl vedení na svou stranu. Radost hostů však netrvalo dlouho. O pouhé tři minuty později se domácí vrhli do útoku a díky povedené střele Levčenka srovnali stav utkání na 2:2. Závěr zápasu však patřil hostům. DOmácím jakoby odešly síly a tak se deset minut před koncem mohl radovat znovu Kubík, který sám před brankářem rozhodl o tom, že ADO si dnes odveze 3 body. Výsledek však ještě nebyl konečný. Kosmetickou úpravu dokonal v nastaveném čase Bulykin, která šikovnou střelou stanovil konečné skóre 2:4.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - NAC Breda 0:0

18.09.2010 19:45

Góly: -

Nudné utkání bylo vidět ve Vitesse, kam zavítala Breda. Po devadesáti minutách se na hřišti prakticky nic nestalo a tak si oba celky body dělili za remízu 0:0.

Lepší vstup do utkání zaznamenali domácí. Ti se již v 11. minutě dostali do super šance, když se ke střele dostal osamocený Nemanja Matic. Proti jeho střele se však hostující brankář vytáhl parádním zákrokem. Jediná šance hostujícího celku přišla ve 24. minutě. Individální akcí se uvolnil Anthony Lurling a okamžitě napříhl ke střele. Jeho střela však byla pro domácího brankáře čitelná a stav utkání se tedy neměnil. V prvním poločase stojí za zmínku ještě výborná šance domácího celku ze 33. minuty. V té se totiž ke střele z dobré pozice dostal Davy Proper. Jeho střela však jen těsně minula branku hostů.

Druhý poločas začal v klidném tempu. Ani jeden z týmů si nechtěl dovolit luxus v podobě chyba a případně inkasovaného gólu. Ohromná šance domácích přišla v 62. minutě, kdy se parádní technickou střelou blýskl Wiljan Pluim. Ten sám před brankářem svého protivníka přehodil, avšak v cestě mu stála ještě branková konstrukce, která byla pro střelce značně malá a tak míč zamířil těsně nad branku hostů. Do konce utkání se nic vážnějšího nestala a oba celky si celkem zaslouženě rozdělili body za bezbrankovou remízu 0:0.

Více informací k zápasu

FC Groningen - SBV Excelsior 2:0

18.09.2010 18:45

Góly: 52. Nicklas Pedersen, 74. Tim Matavž

Groningen zvládl své utkání proti Excelsioru a zvítězil 2:0.

Začátek utkání patřil domácímu celku. Ten již v páté minutě zahrozil z kopaček Pedersena, jeho pokus však letěl vysoko nad branku hostů. Neuběhlo mnoho a právě hosté hrozili. Hlavičkový pokus jednoho z útočníků však s přehledem chytil domácí brankář. Během prvního poločasu o sobě dali domácí znova vědět a to díky volnému přímému kopu Sparva, jeho technická střela potrápila hostujícího brankáře, který jej musel boxovat na jistotu do zámezí.

Druhý poločas začal znovu lépe pro Groningen. První šance byla hned branková. Běžela 52. minuta a ve výborné pozici se objevil aktivní Pedersen. Tvrdou ranou nedal padajícímu brankáři žádnou šanci. Mezihra byla vcelku nudná a žádné šance nepřicházeli. Další přišla v 72. minutě, kdy mohl pedersen přidal druhou branku. Nepodařilo se. O dvě minuty později jej však zastoupil Matavz, který rozhodl o tom, že Groningen se bude v 90. minutě radovat ze snadného vítězství 2:0.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - SC Heerenveen 3:2

17.09.2010 20:45

Góly: 32. Muslu Nalbantoglu, 48. Rydell Poepon, 84. Rydell Poepon - 23. Christian Grindheim, 54. Oussama Assaidi

Heerenveen si na konto připisuje další nečekanou porážku, která ho bude ještě hodně dlouho mrzet. Nestačil totiž na nováčka z De Graafschapu a týmy z předních příček se mu tak podle všeho opět vzdálí.

Superboeren v letošním ročníku budou zřejmě bojovat o záchranu, a proto je nutné, aby především na domácím trávníku dokázali co nejčastěji bodovat. Ovšem s možností, že by porazili srdíčka, se tedy příliš nepočítalo.

Domácí skutečně podali v tomto duelu výborný výkon. Už na začátku ukázali, že půjdou za vítězstvím a hned v úvodních minutách dvakrát nebezpečně zahrozili. Ani jednu šanci přetavit v gól ale nedokázali a zanedlouho je to začalo pořádně mrzet.

Heerenveen šel totiž ve 24. minutě do vedení. Assaidi poslal míč ke kopačkám Grindheima, který svou střelou do rohu brány otevřel gólový účet tohoto duelu. Jenže vedení hostů nemělo příliš dlouhého trvání. Nalbantoglu vypálil z voleje a gólman Ellegaard už míč zastavit nedokázal. Do kabin tedy šly oba kluby za nerozhodného stavu.

Ihned po změně stran ovšem začaly opět padat branky. Ve 48. minutě si jednu z nich připsal De Graafschap. Hned dvakrát dokázal Ellegaard vyrazit střelu Poepona, na třetí pokus byl už ale krátký, a tak domácí fanoušci mohli začít slavit. Jejich nadšení však velmi brzy zchladil Oussama Aissaidi, kterého parádním centrem našel El Akchaoui, a mladý nizozemský záložník nedal brankáři Watermanovi pražádnou šanci, jak míč směřující do brány zastavit.

I následně byli aktivnější domácí a šanci na vstřelení rozhodující branky měl už Yuri Rose. Jeho hlavička ale postrádala přesnost. O poznání lépe si vedl šest minut před koncem Rydell Poepon, jenž vsítil třetí branku svého celku hlavou po rohovém kopu Bargase. Na stadiónu De Vijverberg tak mohly odstartovat oslavy velmi cenného zisku tří bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax651018:516
2.PSV Eindhoven642017:514
3.FC Groningen642011:414
4.FC Twente63309:112
5.Roda JC63219:711
6.SBV Excelsior631210:1110
7.FC Utrecht630310:119
8.SC Heerenveen622210:108
9.NAC Breda62227:78
10.ADO Den Haag622213:148
11.Feyenoord Rotterdam621311:97
12.NEC Nijmegen621311:137
13.BV De Graafschap62139:177
14.AZ Alkmaar61326:86
15.Heracles Almelo61237:85
16.SBV Vitesse61146:144
17.VVV Venlo61056:113
18.Willem II60065:200

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
REPLIKATOR

Reagovat
fantomas

Výborně Graafschap!

Reagovat
AjaxFans

Jj.Že by srdíčka pokračovali v lonské sezoně...

Reagovat
fantomas

Mě hlavně logicky těší ztráta Heerenveenu ale.

Reagovat
AjaxFans

Gronigen ti jede letos slušně

Reagovat
smazaný uživatel

Groningen , avšak za to pálenie šancí

Reagovat
smazaný uživatel

taky má super trenéra

Reagovat
Xavi8

Kubik

Reagovat
2miguel1

Kubík

Reagovat
smazaný uživatel

Mounir. Vyborne Ajax, jeden z nejtezsich zapasu v sezone zvladnuty.

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax drží výborný Suarez

Reagovat
smazaný uživatel

sak na to tam je

Reagovat
stas87

vyborne fero kubik aj ked v u nas v trencine si moc nezahral depetris aj hlohovsky boli lepsi ako on ale dostal sa prec a striela mu to

Reagovat
AjaxFans

ale bohužel v Haagu

Reagovat
Losinho

Reagovat
Stiksxx

já jsme docela za remízu hele...

Reagovat
Stiksxx

Ale toho Afellaye je škoda

Reagovat
AjaxFans

Zraněný?

Reagovat
Stiksxx

nene...ale nedal na konci zápasu prej tutovku..netrefil prázdnou bránu

Reagovat
AjaxFans

Něco jak Ronaldo nám

Reagovat
Mr.Mike

Kubík

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele