Eredivisie - preview 6. kola

17.09.2010, 10:23, aktualizováno 19.09.2010, 09:45
Previews
Hitem nedělního programu bude duel Feyenoordu s Ajaxem. Hosté doposud ztratili jen dva body. Na zaváhání Ajaxu čeká PSV, které hraje v Rodě. V těsném závěsu za amsterodamským klubem je Twente, které hodlá odvézt tři body z Heraclesu. Trápící se Alkmaar pojede do Nijmegenu.
Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax  (neděle 12:30)
146. ligové De Klassieker se odehraje v Rotterdamu, kde domácí Feyenoord bude chtít ukončit sérii osm ligových setkání bez výhry. Ajax je však ve formě a s PSV vévodí celé Eredivisie.

Během minulých devatenácti měsíců se oba týmy střetly pětkrát a hned ve čtyřech případech vyhrál amsterdamský celek, jednou se zrodila remíza. Poslední výhra Feyenoordu se datuje až do února 2006, kdy svého soka porazil 3:2.

Tým z jihu Holandska navíc stále hledá svou optimální formu. V loňské sezóně se po pěti kolech vypínal na druhém místě, letos, kvůli porážkám na hřišti Excelsioru a Bredy, se drží na osmé příčce s pětibodovou ztrátou na lídra ligy. Největším zklamáním pro Feyenoord je ovšem vyřazení z Evropských pohárů, když po těsné domácí výhře prohrál dvěma góly v Gentu.

Ajax nezačal sezónu zrovna dobře a v Groningenu ztratil dvoubrankové vedení. Poté ovšem přišly čtyři jisté výhry a se třinácti body jsou pouze o skóre za PSV. Cesta do Ligy mistrů nebyla zrovna pohodlná, přesto se kvůli Godenzonen loučili s nejprestižnější evropskou klubovou soutěží hráči PAOK Soluň a Dynama Kyjev. Na úvod skupinové fáze však Ajax zajížděl do Madridu, kde prakticky jen přihlížel fotbalovému baletu Realu. Ten jen svou vlastní vinou nevsítil víc jak dvě branky.

"Může to znít jako klišé, ale Klassieker jsou vždy zvláštní zápasy. Těšíme se, určitě máme šanci vyhrát. Samozřejmě to pro nás bude náročné. Ajax má dobrý tým a jejich útok je velmi působivý," řekl domácí trenér Mario Been. "Ale ve středu hráli hodně těžký zápas a navíc máme výhodu domácího prostředí. Fanoušci nás budou podporovat, to je velká motivace. Ajaxu se nebojíme," dodává.

"Opravdu nevím, jestli Feyenoord bez Makaaye a Jon Dahl Tomassona na stejné úrovni jako při loňské remíze. Nemůžu to hodnotit, dokud nehrají v nejlepší formě. Na hřišti Feyenoordu je vždy obtížné uhrát dobrý výsledek, určitě budou chtít napravit ztrátu z posledního kola," trochu ustrašeně říká Martin Jol, trenér Ajaxu. "Nicméně chceme si odvézt dobrý výsledek, obzvlášť po našem výkonu v Madridu. Musíme hrát o hodně lépe než ve středu, nemůže se stát, abychom dali Feyenoordu stejné množství prostoru," hecuje své svěřence.

Velký problém domácích nastává už na brankové čáře. Rob van Dijk a Erwin Mulder jsou kvůli zranění mimo hru a mezi tři tyče se tak postaví dvacetiletý Darley Ramon Torres. Ani obrana nevypadá nejlépe, do zápasu nezasáhne Dani Fernandez, Martins Indi a Bart Schenkeveld. Ajax je na tom o poznání lépe. Kvůli zranění kolene si nezahraje Thimothee Atouba a na střídačku neusedne brankář Kenneth Vermeer.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.50 - 3.65 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Roda JC - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
V tomto kole nebude čekat na Eindhoven žádný jednoduchý úkol. Zajíždí totiž na půdu Rody, která v minulých týdnech předváděla výborné výkony a patří zatím k nejpříjemnějším překvapením letošního ročníku.

To bude chtít pochopitelně potvrdit i v nadcházejícím klání, v němž rozhodně není bez šance, jak by se mohlo na první pohled zdát. S Eindhoven má totiž z posledních sedmi vzájemných zápasů kladnou bilanci! Dokázala vybojovat hned tři výhry, zatímco ze zápasu odcházela poražena pouze dvakrát. S takovou statistikou se může pochlubit skutečně jen málokterý nizozemský celek.

A nyní má Roda velkou šanci zaskočit fotbalového velikána z Philips Stadion znovu. Pomoci jí k tomu má především její současná forma. Od začátku roku už vytěžili svěřenci trenéra van Veldhovena rovných deset bodů, a to se střetli například s mistrovským Twente, dále pak Alkmaarem nebo Ajaxem. Své konto budou pochopitelně chtít vylepšit dalším bodovým přírustkem i v tomto kole.

Ovšem PSV aktuálně kraluje celé Eredivisie a i do Kerkrade si jede pro vítězství. Vedoucí flek by totiž strašně nerado přepustilo nenáviděnému rivalovi z Ajaxu. Nyní však rozhoduje o vedoucím celku pouze skóre, a tak se také musí pokusit vyhrát co největším rozdílem.

Se střílením branek ale určitě Eindhoven problém nemá: v dosavadních pěti kolech jich vsítil rovných sedmnáct, v průměru tedy 3,4 na zápas. I přesto ale už jednou zaváhal. Ještě před reprezentační přestávkou senzačně daroval bod Haagu, minulý týden naopak po velmi špatném prvním poločasu nakonec zdolal Nijmegen přesvědčivě 3:1. Ve čtvrtek pro změnu vydřel remízu proti Sampdorii Janov v rámci Evropské ligy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.85 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Situace je už v případě AZ skutečně mimořádně kritická. Alkmaar by nyní potřeboval budíček, jelikož dosud šokuje celé Nizozemsko svými bídnými výkony. Jenže i tento víkend bude muset ze sebe vydat to nejlepší, cestuje totiž na půdu Nijmegenu.

S takto špatným vstupem do sezóny fanoušci určitě nepočítali v ani těch nejčernějších snech. Od začátku bylo sice víceméně jasné, že na boj o titul může Alkmaar zapomenout, přesto se očekávalo, že bude okupovat příčky v horní polovině tabulky. Ke splnění tohoto cílu je však zatím setsakramensky daleko. Vždyť po pěti kolech má na svém kontě zatím jen tři body.

Společně s posledním Willemem je navíc už posledním celkem, který dosud nevybojoval jediné vítězství. Alespoň v pohárové Evropě si Alkmaar napravil trochu reputaci, když porazil doma Sheriff Tiraspol. "Vítězství je nejlepší způsob, jak opět získat sebedůvěru," myslí si trenér Veerbek, který bude postrádat útočníka Holmana, hrát ale nemůže ani Simon Poulsen a mladík Charlison Benschop.

Nijmegen zatím předvádí výkony, které se od něj očekávaly. Navíc jeho zápasy dosud vždy nabídnuly dostatečnou dávku atraktivity. Ovšem v posledních týdnech šla forma NEC hodně výrazně dolů. Po dvou úvodních výhrách čeká již tři duely na vítězství. Především prohra 2:4 s Excelsiorem určitě mrzí trenéra Vloeta nejvíce.

V minulém kole naopak odehrál Nijmegen výborný první poločas s Eindhovenem, po změně stran ale dostal pořádně na frak a nakonec prohrál 1:3. Tentokrát si ovšem hráči skutečně věří a touží předloňského mistra srazit na kolena, podobně jako se jim to povedlo loni.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Utrecht - VVV Venlo  (neděle 14:30)
Fotbalisté Utrechtu střídají v lize horší zápasy s lepšími a zatím nedokáží stabilizovat své výkony. Ovšem nyní by mohli mít po úspěšném vystoupení v Evropské lize zvednuté sebevědomí. Dokázali totiž s italskou Neapolí uhrát cennou remízu a ve velmi obtížné skupině se tak alespoň lehce přiblížili vysněnému postupu. Navíc se zlepšili i v ofenzivní části, vypracovali si několik velmi slibných příležitostí, vázla pouze koncovka.

Nyní budou mít ideální možnost posunout se tabulkou vzhůru, v souboji s Venlem jsou totiž jasnými favority. Venlo by se i letos mělo prát o záchranu, maximálně by mohlo udržet střed tabulky. K tomu se mu daří hlavně před vlastními fanoušky. V úvodu letošní sezóny se navíc nepotkalo s příliš dobrou formu, Venlo prozatím okupuje až šestnácté místo s pouhými třemi body, na kontě má jen jednu výhru.

Utrecht je se šesti body jedenáctý, hodně ho sráží právě nevyrovnanost výkonů. Pokud ovšem předvede výkon jako na italské půdě, neměl by mít s Venlem problémy. V minulém ligovém zápase se domácí vůbec neprosadili a zuby nehty bránili nerozhodný výsledek, nakonec ale Groningenu podlehli brankou pět minut před koncem z penalty. Utrecht celkově narazil na velmi těžký los. Hrál na půdě Feyenoordu a Twente, tam se body získávají vskutku těžko.

Doma je zatím stoprocentní (zdolal Bredu a Tilburg), určitě nebude chtít fanoušky zklamat ani tentokráte. Nicméně právě proti Venlu se mu příliš nedaří. Za posledních pět let hrál s tímto soupeřem na stánku Galgenwaard dvakrát a vyválčil pouze jeden bod. Ten se mu podařilo získat v minulém vzájemném střetnutí po nerozhodném výsledku 2:2. Nyní navíc musí kouč Ton du Chatinier řešit problémy s marodkou.

Na ní se nachází trio Nana Asare, Jacob Mulenga, a Sander Keller. Týmu by nejvíce měl pomoci Aljé Schut, který se dostává celkem do dobré formy. "Chceme hrát vždycky na výsledek. Jak na domácí scéně, tak i v Evropské lize. Konkurence je velká na obou frontách. V Eredivisii jsou favority PSV, Twente a Ajax, u nás ve skupině je to Liverpool. Pokud chceme uspět, musíme zvládat lehká klání, i ta vyrovnanější," uvedl Schut.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.38 - 4.25 - 7.00
více informací
Heracles Almelo - FC Twente  (neděle 16:30)
Twente zatím zůstává v těsném závěsu za vedoucí dvojicí Ajax - Eindhoven a touží se prvnímu místu přiblížit co nejblíže. I proto rozhodně nebere ze hřiště Heraclesu nic jiného než vítězství.

Trenér Preud’homme zakládá hru na bezchybné defenzívě, což mu prozatím vychází. Jeho svěřenci inkasovali v pěti kolech jednu jedinou branku, navíc z penalty. K tomu všemu začínají po nepříliš vydařeném úvodu do sezóny, kdy vybojovali jen dvě remízy, jít výrazně výkonnostně nahoru. Nyní se pyšní třízápasovou sérií výher. I proto jim patří uspokojivá třetí pozice.

Také premiéra v Lize mistrů vyšla Twente na jedničku. Hned pro začátek změřilo síly s Inter Milán. Fotbalistům z Enschede se ale rozhodně nerozklepaly kolena a těžký úkol zvládli na jedničku. Proti italskému velkoklubu dokonce vedli, nakonec zápas vítěze nepoznal. Fanoušci i přesto ale oslavovali cenný zisk bodu, který se bude v budoucnu dozajista ještě hodit.

To Heracles má absolutně jiné starosti. Nyní spíše řeší, jak zastavit výkonnostní propad, který trvá už čtyři kola. Během nich nebyl schopný ani jednou vytěžit zisk tří bodů. Porážky si navíc připsal proti týmům jako Venlo nebo De Graafschap, tedy soupeřům, se kterými určitě bez větších potíží mohl vydolovat uspokojivější výsledek. To se mu však nepovedlo a tentokrát to bude mít zatraceně těžké. S Twente totiž prohrál všech posledních šest vzájemných duelů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 3.80 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Groningen - SBV Excelsior  (sobota 18:45)
Groningen náramně zvládl vstup do sezóny a nyní může výrazně myslet na boj o pohárovou Evropu. A nejen v kvalifikaci, ale třeba postoupit i přímo. Zatím totiž okupuje čtvrtou příčku se třemi výhrami a dvěma remízami, nachází se proto dva body za vedoucím PSV a Ajaxem. Nyní ho však na stánku Euroborg nečeká nic lehkého. Excelsior totiž jako nováček zatím překvapuje všechny odborníky a hraje nad očekávání. Prohrál pouze v prvním utkání, v těch dalších si připsal hned deset bodů za tři výhry a jednu remízu, nachází se proto na šesté pozici.

Ať už dopadne utkání jakkoli, jeden celek by se měl rozhodně v nejlepší pětce udržet. Pokud ovšem hosté zvítězí, bude to ohromné překvapení a pokračování neskutečné jízdy. Excelsior zaspal pouze v úvodním zápase na hřišti jiného nováčka De Graafschapu, nyní si připsal tři výhry nad Heraclesem, rozjetým Nijmegenem a Feyenoordem. A navíc uhrál remízu s Alkmaarem. Čekají tak na něj mnohem lehčí protivníci, a pokud si udrží formu, může skončit opravdu vysoko.

Groningen dokázal v předchozím duelu zdolat konkurenční Utrecht a otevřel si cestu k čelu tabulky. Groningen má navíc skvělý herní projev a platí pro něj to samé jako pro jeho soupeře. Stačí si udržet formu a úspěch bude zaručen. Nicméně hostům se v Euroborgu příliš nedaří. Z předchozích tří zápasů zde neuhráli ani bod, naposledy podlehli svému sokovi před dvěma lety v ofenzivní bitvě 2:3. Všechno je ale jednou poprvé a hosté klidně uspět mohou.

Groningen perfektně funguje jako tým, o čemž svědčí také tabulky střelců. Nikdo totiž nevyniká, všichni se umějí o branky podělit. Dvě dali Nicklas Pedersen, Thomas Enevoldsen a Andreas Granqvist, který se trefil v minulém zápase. A nyní je určitě rád, že v přestupovém období neodešel do skotského Celtiku, kam měl namířeno. Kouč Huistra bude mít k dispozici opět kompletní kádr, hrát by měli i navrátilci z minulého týdne Petter Andersson a Danny Holla.

Excelsior je letos silný hlavně v ofenzívě, lepší jsou pouze Ajax, PSV a Nijmegen. Excelsior totiž nasázel svým soupeřům už deset branek, a to je v pěti duelech více než slušná bilance. V průměru to vychází na dvě branky na utkání, Groningen se tedy má určitě na co těšit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - NAC Breda  (sobota 19:45)
Arnhem bude chtít vystoupit z nebezpečné zóny sestupu, ve vyrovnané tabulce mu pouhé tři získané body stačí až na předposlední místo. Horší je pouze Tilburg. Nyní ho čeká v domácím prostředí velmi těžké práce, Breda totiž hraje celkem solidně. Nebýt těžkého losu, jistě by se v tabulce pohybovala výše. V tomto zápase jsou hosté jasným favoritem a určitě se budou chtít posunout do horní poloviny tabulky.

Arnhem si prozatím jedinou výhru připsal doma s Den Haagem, jenže poté se před něj postavil naprosto neřešitelný úkol. Arnhem totiž narazil na nejsilnější celky Eredivise, a proto se není třeba divit současnému postavení. Arnhem hrál na půdě Ajaxu, doma s Twente, na půdě Feyenoordu a nyní v Heerenveenu. Tedy se všemi adepty na umístění do šesté pozice. Minulý výkon proti Heernveenu byl navíc velmi sympatický a porážka hodně nešťastná.

Arnhem se totiž dostal do vedení čtvrthodiny před koncem, jenže v 88.minutě domácí využili svůj tlak a srovnali, v nastaveném čase pak otočili utkání. Smůla si tedy na provinční celek sedla náramně, vše se ale může změnit právě v duelu s Bredou. Ta si jistě cení poslední výhry nad Feyenoordem, důležitý bod vyválčila i proti Alkmaaru. A porážky na půdě Heerenveenu či v Utrechtu jí asi těžko někdo může vyčítat.

Oba výběry se naposledy potkaly loni v dubnu, tehdy Arnhem dokázal získat cenný bod v boji o záchranu. Naopak Breda ztratila a proto se nepodívala do baráže o Evropskou ligu. Arnhem má v současnosti největší problémy s obranou, avšak proti takové ofenzivní síle se vskutku brání velmi těžko. Breda patří v defenzívě tradičně k silnějším mančaftům, útočná fáze především proti favoritům výrazně skřípe.

Kouč Vitesse Theo Bos má lavičku plnou marodů, kvůli nemoci či zranění zřejmě nenastoupí Rogier Molhoek, Sinan Kaloglu Mark Pedersen a Kevin Diermen. Prapor Bredy by v útoku měl držet Matthew Amoah, který doposud vsítil čtyři trefy ze sedmi. Na svou formu se pokusí navázat také Robert Schilder, který naposledy zničil dvěma góly právě Feyenoord.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Willem II - ADO Den Haag  (sobota 20:45)
V šestém kole se Tilburgu otevírá parádní možnost, jak vybojovat své první letošní body. Doma totiž přivítá nepříliš silný Haag, a tak fanoušci věří, že konečně budou moci slavit.

Willem prožívá trápení, jaké v posledních letech už dlouho nezažil. Důležitý vstup do sezóny absolutně nezvládnul a hráči mohou nad svými výkony hodně přemýšlet. Po úvodních pěti kolech totiž stále nemají na svém kontě ani jeden bod.

K tomu všemu už obdrželi rovných šestnáct branek, což je skutečně hrůzostrašná statistika i na ofenzivně laděnou Eredivisie. V minulém kole však příjemně překvapili, když se prezentovali poměrně dobrou hrou na půdě Ajaxu. Podle očekávání sice prohráli, avšak inkasovali pouze dvakrát, navíc pokaždé z penalty. Konečně si tak dokázali, že nemusí letos sloužit všem protivníkům jen jako fackovací panák.

Ovšem Haag určitě udělá vše pro to, aby Willem opět srazil do kolen. Jeho forma totiž v minulých týdnech šla nahoru a trenér van den Brom si určitě moc dobře uvědomuje, že jeho svěřenci budou muset pravidelně bodovat především proti celkům ze spodních pater tabulky. A zatím se jim to vcelku daří. V prvním kole sice prohráli ve Vitesse, následně ale obrali o všechny body Venlo a v posledních dvou zápasech brali remízu v duelech proti PSV Eindhovenu a De Graafschapu.

Ovšem na Tilburg příliš Haag neumí. Z posledních deseti zápasů hned pětkrát pohrál, z vítězství se naopak radoval jen dvakrát. Jeho poslední tříbodový výsledek však přišel na jaře letošní roku, kdy ADO vyhrálo přesvědčivě 3:0. A pro tři body si jede také tentokrát.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.45 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
BV De Graafschap - SC Heerenveen  (pátek 20:45)
Šesté kolo nejvyšší nizozemské soutěže otevře zápas v Doetinchemu, kde domácí De Graafschap přivítá čtyři zápasy neporažený Heerenveen.

Superboeren vstoupili do sezóny výtečně, doma porazili Excelsior rozdílem třídy. Jenže v následujících kolech se pravá kvalita Eredivisie ukázala v plné síle. Šest branek v Eindhovenu od PSV a v předposledním hraném kole pětka před domácími fanoušky od Ajaxu. Úvodní vítězství navíc zůstává jedináčkem.

Heerenveen sice v prvním kole daroval všechny body PSV, v následujících čtyřech zápasech si ovšem vždy nějaký ten bod ponechal. Z obou výjezdů, na horkou půdu Twente a Nijmegenu, se vracel s bodem. Dvě domácí výhry pak tým z Frieslandu pomalu posunuje tabulkou do horních pater.

Kolem přelomu století patřily vzájemné zápasy výhradně Heerenveenu, v posledních šesti duelech se ovšem oba týmy radovaly třikrát. Naposledy překvapil Graafschap v březnu 2009 domácí výhrou 2:0 a odčinil tak porážku 0:3 z předešlé sezóny.

Do dalšího boje v dresu hostí jistě nenastoupí dvaadvacetiletý Roy Beerens, který kvůli problémům s třísly přenechá své místo v útoku Tariku Elyounoussimu. V brance by měl Steppeho nahradit Ellegaard a v záloze se nejspíše místo Elma objeví Djuricic. Na druhé straně se kvůli svalovým potížím nedostane do hry Purrel Fränkel.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.40 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven541017:513
2.AFC Ajax541016:413
3.FC Twente53209:111
4.FC Groningen53209:411
5.Roda JC53119:710
6.SBV Excelsior531110:910
7.SC Heerenveen52218:78
8.Feyenoord Rotterdam521210:77
9.NAC Breda52127:77
10.NEC Nijmegen521211:127
11.FC Utrecht52037:96
12.ADO Den Haag51229:125
13.Heracles Almelo51137:84
14.BV De Graafschap51136:154
15.AZ Alkmaar50325:83
16.VVV Venlo51044:83
17.SBV Vitesse51046:143
18.Willem II50053:160

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

doprial by som Feyenoordu vyhru .... ale budu radi aj za X-ku .....

Reagovat
AjaxFans

to zas bude mela.Nejlepší zápas kola

Reagovat
Stiksxx

Nevyzpytatelná Roda přesto věřím že si odvezeme 3 body 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Junker vam tam aspon jeden supne ...tip 1:2

Reagovat
Stiksxx

tak i takhle bych byl nejštastnejší.

Reagovat
smazaný uživatel

neviete kde sa da kukat feyenord vs ajax ?

Reagovat
Stiksxx

tak zkus atdhe.net

Reagovat
smazaný uživatel

holandska liga bezi aj na bet365.com

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele