Nizozemská Eredivisie - souhrn 25. kola

27.02.2009, 22:43, aktualizováno 01.03.2009, 16:32
Komentáře a souhrny
Alkmaar si doma snadno poradil s Groningenem a udělal další krok směrem k zisku titulu. Ajax výhrou v Utrechtu potvrdil stoupající formu. Feyenoord se rozešel smírně s Vitesse. Volendam přišel v poslední minutě o vítězství nad Nijmegenem a tak to pořád vypadá na sestup. Twente porazilo Den Haag a drží se na druhém místě. Série PSV Eindhoven bez porážky je u konce, v předehrávce 25. kola na úřadujícího mistra vyzrál Heerenveen...

PSV Eindhoven - SC Heerenveen 2:3

27.02.2009 20:45

Góly: 26. Balázs Dzsudzsák, 31. Timmy Simons - 15. Viktor Elm, 50. Paulo Henrique, 90+1. Danijel Pranjić (pen.)

Přímý souboj o čtvrté místo vyhrál Heerenveen. Utkání sice dlouho vypadalo, že skončí remízou, ale nakonec v poslední minutě utkání proměnil penaltu Danijel Pranjič a rozhodl o prohře PSV 2:3.

Pokud si chtěl Eindhoven udržet alespoň teoretickou naději na obhajobu titulu, musel bezpodmínečně porazit konkurenta v tabulce z Heerenveenu. Hosté ale vstoupili do utkání lépe a poté, co z levé strany našel Viktor Elm Henriqueho, ujal se Heerenveen v 15. minutě vedení. PSV dokázal srovnat o jedenáct minut později, kdy Dzsudzsakovi míč připravil Amrabat a domácí borec se nemýlil. Uplynulo jen dalších pět minut a Eindhoven již vedl. Afellayovu střelu vyrazil gólman Vandenbussche, ale pouze k Simonsovi, jenž rychle zareagoval a poslal domácí do vedení.

Heerenveen odpověděl v 51. minutě. Byl to opět Elm, kdo tentokrát hlavičkou připravil míč pro Dingsdaga, který sice šanci nevyužil, ale vše vzápětí napravil druhou brankou Henrique. PSV poté mělo šance na vstřelení třetí branky, jenomže Amrabatův pokus zastavilo břevno a průnik střídajícího Koevermanse nevyšel. A aby toho nebylo málo, v poslední minutě fauloval v pokutovém území Pranjiče Culina, jenž inkasoval červenou kartu a navíc daroval hostům penaltu. Tu bezpečně proměnil Pranjič a rozhodl o výhře Heerenveenu.

Více informací k zápasu

Willem II - Heracles Almelo 0:3

28.02.2009 18:45

Góly: 49. Everton, 52. Everton, 90. Ricky van den Bergh (pen.)

Everton Ramos Da Silva dvěma rychlými brankami ve druhém poločase rozhodl o výhře Heraclesu na hřišti Willemu II. V poslední minutě vítězství hostů z pokutového kopu pojistil Ricky van den Bergh.

První šanci zápasu si připsal český legionář v barvách Heraclesu Vojtěch Schulmeister, ale střelu mu zablokoval Arjan Swinkels. Další střelu si připravil Mark-Jan Fledderus a pořádně s ní vystrašil brankáře Aertse, kterého nakonec zachránilo břevno. Další šance již připadla domácímu celku. Rohový kop Boutahara ale Demouge poslal hlavičkou mimo. Sedm minut před koncem prvního dějství na druhé straně překonal brankáře Aertse Van den Bergh, ale i jeho zastavilo břevno.

Přestože se snažil nový kouč Alfons Groenendijk své svěřence nabudit, Willem II nedokázal odpovědět a ve 49. minutě poprvé kapituloval. Schulmeisterův centr z levé strany prošel celým vápnem až k Evertonovi, který měl jednoduchý úkol - 0:1. Heracles nelenil a náskok zdvojnásobil o tři minuty později. Tentokrát míč pro Evertona připravil Fledderus a hostující útočník se ani podruhé nemýlil - 0:2. Po hodině hry se předvedl také hostující brankář Martin Pieckenhagen, když se zaskvěl proti hlavičce Vorthorena. V poslední minutě si ještě vykoledoval penaltu Van den Bergh, kterou vzápětí sám proměnil a definitivně rozhodl o tom, že si Heracles do Almela odveze tři body.

Více informací k zápasu

Roda JC - BV De Graafschap 3:1

28.02.2009 19:45

Góly: 7. Kris De Wree, 54. Andres Oper, 85. Marcel de Jong - 46. Ben Sahar

V souboji dvou sestupem ohrožených týmů ukázali domácí, že sestup v jejich případě nepřichází v úvahu a porazili na vlastní půdě De Graafschap 3:1.

Do utkání se domácí vrhli hlava nehlava a hned v sedmé minutě se zásluhou Krise De Wreeho ujali vedení. Ten se po dobrém pasu Anouara Hadouira dostal do blízkosti hostující branky a s překonáním Erika Heijbloka v ní neměl sebemenší problém.

Vedení mohl zvýšit o čtyři minuty později Andres Oper, avšak ten po narážečce Sekoua Cissého nechal vyniknout pouze brankáře Heijbloka.

Poté o sobě dali vědět také hosté, když ve 23. minutě Stijn Wuytens svou přihrávkou našel volného Luuka de Jonga, ale ten nedokázal ve výborné pozici míč přesně umístit a domácí branku vůbec netrefil.

Přišel tedy poločas a na řadě bylo druhé dějství. Do toho si však hosté připravili pro domácí pořádný šok, když v hned na začátku zaúřadoval Steve de Ridder. Ten skvěle našel volného Bena Sahara, který překonal Brama Castra v brance domácích.

Bylo tedy vyrovnáno a o pár minut později mohlo být pro domácí ještě hůře. Sahar se dostal znovu k míči a svou nebezpečnou střelou vylekal nejen domácího brankáře. Naštěstí pro domácí mířil Sahar těsně vedle tyče.

To se však ukázalo jako klíčové a z následné akce se do slibné šance dostal Oper a svou ranou překonal Heijbloka. Domácí jako pokropeni živou vodou náhle začali hrát a na fotbal se rázem dalo dívat.

Běžela 72. minuta a do další šance se dostal znovu aktivní Oper. Jeho střelu Heijblok vyrazil před sebe, avšak z dorážky se z dobré pozice nedokázal trefit dobíhající Cissé.

Přišla tedy závěrečná desetiminutovka a domácí stále diktovali tempo hry. Zbývaly pouhé čtyři minuty do konce a k míči se dostal osamocený Marcel de Jong. Ten se proháčkoval do dobré střelecké pozice a svou přízemní střelou uzavřel na konečných 3:1.

Více informací k zápasu

NAC Breda - Sparta Rotterdam 3:1

28.02.2009 19:45

Góly: 15. Nourdin Boukhari, 76. Rob Penders, 90. Csaba Fehér - 21. Ruud Knol

Breda si po zápase se Spartou Rotterdam připsala důležité vítězství 3:1, když potvrdila roli favorita a minimálně do neděle se posunula na sedmou pozici.

Začátek utkání patřil jednoznačně favoritovi. Ten se ihned od úvodního hvizdu do svého soupeře zakousl a nutil protihráče k chybám. Do první velké šance se dostali domácí v běžící patnácté minutě. Anthony Lurling si výborně pohrál s míčem a dokázal projít přes několik bránicích hráčů, nahrál volnému Patricku Mtiligovi, který okamžitě našel nabíhajícího Nourdina Boukhariho. Ten svou šanci zvládl na výbornou a poslal domácí do vedení.

Z toho se však domácí neradovali příliš dlouho a o šest minut později se do slibné šance dostali hosté zásluhou Edouarda Duplana, který svou šikovností vybídl k vyrovnání Ruuda Knola. Ten danou situaci zvládl a v 21. minutě se začínalo prakticky od znova.

Celý první poločas se poté hrálo převážně ve středu hřiště a žádné vyložené šance nepřicházely. Necelých osm minut před poločasem o sobě dali znovu vědět domácí. Přesněji Boukhari, který se postavil ke svému volnému přímému kopu. Bohužel pro něj jej však poslal přímo do zdi a branku hostí tak neohrozil.

Do druhého poločasu se domácí vrhli po hlavě a bylo znát, že s remízovým stavem nejsou v žádném případě spokojeni. Nejdříve se do slibné šance dostal Anthony Lurling. Jeho pokus však Cassio v brance hostů zkrotil.

Poté se hra znovu uklidnila, avšak ne na dlouho. Přišla 76. minuta a rohový kop Joonase Kolkky, na který si nejvýše naskočil Rob Penders a poslal domácí znovu do vedení.

Hosté nic kloudného už vymyslet nedokázali a jejich laxnosti v obraně využil v nastaveném čase Feher, který upravil na konečných 3:1.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Groningen 3:0

28.02.2009 20:45

Góly: 3. Graziano Pellè, 56. Graziano Pellè, 84. Mousa Dembélé

Alkmaar nedal šanci Groningenu, přejel ho na domácí půdě 3:0, prodloužil sérii neporazitelnosti a v neposlední řadě navýšil náskok na čele tabulky už na 12 bodů. Manko může ještě zítra snížit Twente.

Domácí nechtěli ponechat nic náhodě a útočili od prvních sekund. Po dvou minutách se po Martensově pasu dostal do velké šance Pelle, ale branku přestřelil. Vše napravil o minutu později, kdy utekl soupeřově obraně a otevřel skóre. V 10. minutě se proměnil Pelle v nahrávače, když našel El Hamdaouiho, jehož vychytal brankář Luciano. Ten musel zasahovat i o minutu později, tentokrát proti střele De Zeeuwa. Ve 28. minutě nejprve připravil míč pro Martense, který přestřelil, Dembele a vzápětí vystřelil sám, ale trefil jen břevno.

Alkmaar ve své dominanci nepolevil ani ve druhém poločase a hned po čtyřech minutách se do šance dostal po Schaarsově trestném kopu El Hamdaoui. Opět ale zklamal. Za tři minuty další šanci zmařil De Zeeuw. Druhá branka pro domácí nakonec přišla v 57. minutě. Schaarsův rohový kop našel Pelleho, který hlavičkou přesně zakončil. Dvacet minut před koncem mohl dát Pelle hattrick, ale na brankové čáře jeho oslavy zastavil Gibril Sankoh. Groningen měl na druhé straně spíše jen náznaky než vážnější šance a utkání nakonec definitivně prohrál v 84. minutě, kdy se trefil Dembele a upravil na konečných 3:0.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - AFC Ajax 0:2

01.03.2009 12:30

Góly: 8. Gregory van der Wiel, 62. Jan Vertonghen

Ajax potvrdil roli mírného favorita a časně odpoledne dokázal v Utrechtu proti tamnímu FC zvítězit v poměru 0:2.

Hosté přijeli na Nieuw Galgewaard Stadion s jasným cílem zvítězit. To začali svěřenci Marco van Bastena plnit ihned o začátku utkání. Do první velké šance se totiž již v deváté minutě dostal Gregory Van Der Wiel zásluhou výborné přihrávky Miralema Sulejmaniho. Ten svou šancí nepohrdl a z první velké akce poslal hosty do vedení.

Poté se do slibné šance dostal Luis Suarez, který mohl vedení svého týmu v 21. minutě ještě navýšit. Svůj střelecký pokus však poslal těsně nad branku Michela Vorma.

Blížil se konec prvního poločasu a do slibné šance se konečně dostali i domácí. K míči se dostal Simon Cziommer a svou ranou z pětadvaceti metrů vylekal všechny příznivce hostujícího celku.

Cziommer se dostal do další šance i o pár minut později. Tentokrát však jeho pokus byl mnohem přesnější, avšak Kenneth Vermeer v brance hostí byl na místě.

Druhý poločas začal v trochu mdlém tempu. Iniciativu spíše držel hostující celek a pomalu se dostával do souvislejšího tlaku. Uběhlo osmnáct minut z druhé půle a do slibné šance se dostal Jan Vertonghen a svým pokusem poslal hosty již do dvoubrankového vedení.

Hosté poté jako by přestali hrát. Utkání ztratilo na atraktivitě a oba celky si jen vyměňovali míč ze strany na stranu. Toho se poté snažil využít domácí Utrecht. Do dobrých pozic se postupně dostali Ali Boussaboun, Sander Keller a Cedrik van der Gun, ale ani jeden nedokázal prostřelit hostujícího brankáře.

V závěrů utkání pak zahrozila na hostující straně dvojice Thomas Vermaelen a Kennedy Bakircioglu, ale ani oni nepřidali další branky. Utkání poté skončilo vítězstvím Ajaxu 0:2.

Více informací k zápasu

FC Volendam - NEC Nijmegen 1:1

01.03.2009 14:30

Góly: 52. Melvin Platje - 90+3. Milano Koenders

NEC Nijmegen ve Volendamu prohrával po celý zápas. Senzaci však nedovolil a v nastaveném čase dokázal Nijmegen srovnat.

Volendam zase své domácí utkání zostra již od samého začátku. A právě domácí hráč se postaral o první rozruch v hledišti, když se Rowin Van Zaanen opřel do své střely a Gabora Babose v brance hostí náležitě prověřil.

Uběhlo několik minut a i hosté dali dobrou šancí o sobě vědět. Běžela 24. minuta, když se míče chopil Lorenzo Davids. Proháčkoval si to až k domácí brance, ale svou střelou nedokázal překonat Jeroena Verhoevena , který svým dobrým zákrokem neinkasoval.

První poločas skončil po fotbalové nudě 0:0 a na řadu přišlo druhé dějství. Do toho domácí vtrhli jako uragán a po necelých deseti odehraných minutách se dostal do slibné šance. V 54. minutě se k míči dostal volný Rowin Van Zaanen a okamžitě poslal svého spoluhráče Melvina Platje do slibné šance. Ten se s ničím nepáral a poslal domácí do překvapivého vedení.

Iniciativu poté převzal Nijmegen. Volendam se zmohl pouze na bránění, které mu vycházelo a tak po zbytek zápasu nepřišla žádná šance.

Blížil se konec utkání a domácí pomaličku sahali po senzačním vítězství. Proti byl však hostující Youssefe El Akchaoui, který poslal perfektní pas na rozeběhnutého Milano Koenderse. Ten už jen lehce překonal domácího brankáře a vyrovnal.

Díky brance v nastaveném čase tak hosté vybojovali aspoň remízu, přičemž i ta se v jejich situaci počítá spíš jako porážka.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - SBV Vitesse 2:2

01.03.2009 14:30

Góly: 41. Georginio Wijnaldum, 72. Roy Makaay - 17. Nicky Hofs, 60. Dalibor Stevanovič

V Rotterdamu se body dělily. V souboji sousedů v tabulce vedli dvakrát hosté, ale Feyenoord dokázal vždy odpovědět a již popáté v řadě doma neprohrál. Ve formě hrající Vitesse si připsalo druhou remízu ze hřiště soupeře za sebou.

První šanci zápasu spálil El Ahmadi, když po hlavičce Makaaye zblízka přestřelil. Následně se do šance dostal sám Makaay, ale jeho hlavičku vytěsnil Velthuizen pouze na roh. V 18. minutě tak přišlo potrestání domácích. To se do přímého kopu z třiadvaceti metrů opřel svou pravačkou Hofs a brankář Timmer musel lovit míč ze sítě. Aktivnější domácí pokračovali v dalších šancí, nicméně gól stále nepřicházel. Nebezpečný pokus Fera zblokoval van Wolfswinkel a po půlhodině hry nezakončil ideálně dobrou akci Biseswar. Právě on však čtyři minuty před koncem poločasu našel svým centrem Wijnaldum, který se z pár kroků nemýlil.

Druhý poločas přinášel především nudu. Pouze světlá jedenáctiminutovka přinesla tři šance, ze kterých padly hned dva góly. Úvod tomu však nenapovídal. Hned po změně stran totiž touhu za domácím vítězstvím potvrzovaly akce Biseswara a Bahii. Přesto se opět k vedení dostali hráči Vitesse. Lasse Nilsson přiťukl Stevanovičovi, který z obdobné vzdálenosti jako jeho spoluhráč Hofs mířil přesně. Po čtyřech minutách mohl srovnávat Roy Makaay, jenže hlavičkoval mimo branku. Chuť si ale napravil osmnáct minut před koncem, když ze sedmi, osmi metrů prostřelil brankáře Velthuizena. Další gólové příležitosti, které by vedly k zasloužené domácí výhře už bohužel pro fanoušky Feyenoordu nepřišly.

Více informací k zápasu

FC Twente - ADO Den Haag 1:0

01.03.2009 14:30

Góly: 24. Blaise N'Kufo

Twente Enschede si spravilo náladu po ztraceném postupu v Poháru UEFA a porazilo na svém stadionu Den Haag, který se tak opět přiblížil sestupovým příčkám. Naopak domácí tým drží ambice na předkolo Ligy mistrů.

Hned v osmé minutě mohl po akci Hersiho nebezpečně pálit Arnautovič. Zwinkels dobrým zákrokem vyrazil na roh, který už domácí nevyužili. Největší šance hostů v první půli přišla po čtvrthodince hry, kdy po přímém kopu zahrávaným Buijsem dostal k hlavičce Powell. Po devíti minutách ho neproměněná šance mrzela dvojnásob. Přišel totiž první a rozhodující úder soupeře. Z podobné pozice jako Powell hlavičkoval po centru Stama NKufo, jenž na přední tyči mířil přesně do horní části branky. A právě NKufo mohl těsně před odchodem do kabin vedení navýšit, kdyby však Zwinkels nevyrazil jeho jedovatou ránu zpoza vápna.

Druhý poločas čekal na první gólovou střelu necelou čtvrthodinu. Jenže i proti nepříjemné střele pravačkou od Hersiho se vytáhl hostující brankář. Den Haag od té doby projevoval velkou snahu o vyrovnání, naopak Twente touhu po gólu rozhodně nejevilo, jelikož si nevytvořilo jedinou šanci. A blízko k trestu byl Powell skvělým pokusem z vápna, který Boschker musel krýt před dotírajícím Soltanim. Když však ani šest minut před koncem nedokázal centr od Kahyi usměrnit do branky Immers, museli hosté odcházet ze hřiště se sklopenými hlavami.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar25203254:1463
2.FC Twente25166348:2354
3.AFC Ajax25163654:2851
4.SC Heerenveen25146552:4448
5.PSV Eindhoven25136652:2845
6.FC Groningen25124943:2940
7.NAC Breda25116837:3839
8.FC Utrecht25107835:3037
9.NEC Nijmegen2599733:2736
10.SBV Vitesse2579928:3530
11.Feyenoord Rotterdam25771137:3528
12.Heracles Almelo25681127:4026
13.Willem II25741428:4325
14.Sparta Rotterdam25661337:5324
15.ADO Den Haag25651425:4023
16.Roda JC25561428:4521
17.BV De Graafschap25451616:5017
18.FC Volendam25441728:6016

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
stas87

tak dufal som v 0 ale tohle je prijemne prekvapenie vyborne srdicka taktiez pranjic v 90 premenit penaltu s kludom

Reagovat
božský John

Zápas jsem viděl a musim před Heereenvenem smeknout,1. poločas obrana příšerná,ale pak se kucí dali do kupy a moc Amrabata s Afellayem do hry nepouštěli,Švec byl nasazenej na Afellaye osobně a moc mu nedal čuchnout. Henrique je dobrej náhoˇˇdák,v podstatě uplet z hovna bič(2. gól) a Čurina je zas blbej,úplně zbytečnej faul,Pranjič dal penatu s přehledem...oživení přinesl i Kalou. Z PSV bych vyzdvihl toho maďara...

Reagovat
stas87

a ten toivonen hral?prvy zapas mal celkom dobry az na tu redku

Reagovat
božský John

Toivonen imrvére v offsidu,nedostal se snad ani ke střele,nemastnej neslanej výkon...

Reagovat
božský John

hrál od začátku...ke konci ho střídal Koevenmars(nebo jak se to píše)

Reagovat
stas87

bez n vraj velka posila zo svedska videl som jeho prvy zapas nebol zly dopredu to dost rozhybal ale pak sa nechal vylucit

Reagovat
božský John

No včera nic moc...byl furt na hrotu,ale když mu šla přihrávka tak byl v off sidu,nevystřelil ani jednou,Amrabat a Afellay ho zásobovali přihrávkama docela fest...koe...a potom i Lazovič mi přišli lepší..

Reagovat
stas87

nj tak danko to je klasa on mal problemy s trenerom ze ho nestavi do zakladu tak boly aj neake pokuty osobne som neprisiel na chut dannymu

Reagovat
terry

Nezlobím se za výhru Heerenveenu.

Reagovat
Bakary3

No tak mám radost kvůli Švíckovi, ale tiket v čudu... Věřil jsem PSV

Reagovat
smazaný uživatel

paraaaaaaaaaaaaada Pellé a Démbéle

Reagovat
smazaný uživatel

Bydlim v Alkmaaru 500 m . od stadionu,neni sance se tam dostat,jen permna.,ale ta atmosfera ve meste-silene.Posledni titul tusim v 81?snad to vyjde letos

Reagovat
smazaný uživatel

parada, to ti zavidim....necekal bych ze je takovej problem se dostat na stadion, to maj opravdu vsechno rozebrany na permice?

Reagovat
smazaný uživatel

jo je tu kapacita kolem 17600 a vetsina je permanen.Muzes se zaregistrovat do klubu a cekat az se uvolni misto,ale v poradniku je 10000 lidi.!!!Chteji zvedat kapacitu kolem roku 2011.

Reagovat
smazaný uživatel

diky za info...ale neni to nic necekanyho kdyz se tomu tymu tak dari. Jak se jinak zije v Alkmaaru?

Reagovat
Riijkark

Heerenveen

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Ajax 2:0 a opět góly od obránců.

Na příští sezónu by to chtělo nějakého koncového útočníka: třeba Berga.

Ještě, že jsme nekoupili Toivonenna, ať se plácá v průměrném PSV:)

Reagovat
One-Real

fantomasi?

Reagovat
fantomas

Nešlo furt jen vyhrávat. Chtělo to změnu.

Reagovat
One-Real

i ten postup do PU bude hodně těžký, souboj o PU bude nevyzpytatelná...

Reagovat
One-Real

ý

Reagovat
fantomas

Ts, máme vyšší cíle.

Reagovat
One-Real

Alkmaar,Twente,Ajax neohrozíte s Heerenveenem,PSV,Bredou (možná Ultrechtem,Nijmegenem) si to rozdáte o druhé přímé postupové místo do PU

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele