Nizozemská Eredivisie - souhrn 20. kola

29.01.2010, 22:44, aktualizováno 31.01.2010, 16:29
Komentáře a souhrny
Na čele tabulky mají Twente i PSV znovu stejný počet bodů - Twente si doma poradilo s Rodou, PSV veze jenom bod z Arnhemu. Ajax jenom remizoval na půdě Feyenoordu a propásl tak možnost stáhnout něco z manka na první místo. V trápení pokračuje Alkmaar...

SBV Vitesse - PSV Eindhoven 0:0

31.01.2010 14:30

Góly: -

Vitesse na domácí půdě přivítalo silné PSV. To však v rámci utkání 20. kola Eredivisie postrádalo sebemenší sílu a odevzdaným výkonem darovalo domácímu celku bod za bezbrankovou remízu 0:0.

Hosté ovšem začali výborně. Hned od úvodních minut se hnali do útoku a aktivní byli zejména střelci Ola Toivonen a Danko Lazovič. Bohužel však ani jeden nedokázal najít recept na překonání domácího brankáře. Od jejich prvních pokusů však neuběhlo mnoho a Lazovič se znovu dostal do dobré šance. I tentokrát však proti jeho pokusu stál připravený brankář domácích a jeho střelu vytěsnil nad svou branku.

Poté ovšem oba celky jakoby spíše hrály opravdu na remízu. PSV se nikam netlačilo, což vyhovovalo domácímu Vitesse. To díky dobře organizované obraně dokázalo odolat úvodnímu nátlaku a hra mu vyhovovala.

S koncem první půle se do dobré šance ještě dostal Ooijer, avšak ani on nedokázal změnit stav utkání. Do druhé půle se tedy vstupovalo za bezbrankového stavu a fanoušci obou celků doufali, že se dočkají branek. Bohužel však již úvod druhé půle ukázal, jaké že druhé dějství bude.

Opatrnost a útočná impotence. Přesně tak by se dal charakterizovat druhý poločas. Na kopačkách hráčů obou celků byla znát jistá nervozita. Divákům se fotbal přestával líbit a v polovině druhé půle někteří stadion opustili. O první šanci domácích se poté postaral Santi Kolk, avšak ani on nedokázal s gólovou nemohoucností tohoto utkání nic udělat.

Utkání se tedy dohrálo v klidu a bez většího vzrušení. PSV tak prakticky odevzdaným výkonem Vitesse darovalo remízu 0:0.

Více informací k zápasu

FC Twente - Roda JC 2:0

31.01.2010 14:30

Góly: 71. Kenneth Pérez, 72. Bryan Ruiz

Twente dokázalo ve dvacátém kole holandské Eredivisie zabrat, když na domácí půdě se štěstím přehrálo Rodu 2:0.

Favoritem byl v tomto utkání jasně domácí celek, ovšem byli to právě hosté, kteří se mohli ujat vedení. V samotném úvodu se totiž dostal do dobré příležitosti Mads Junker, který si nejvýše naskočil na centrovaný míč a přesnou hlavičkou trefil břevno, aby dorážky poté pouze nataženou nohou trefil zasahujícího brankáře.

Neuběhlo mnoho času a do další šance se v dresu hostů dostal Vormer. Ten se v dobré pozici rozhodl pro střelu, kterou následně vyslal přímo na branku soupeře, avšak domácí brankář byl připraven a stav se ani tentokrát neměnil.

Poté se síly na hřišti srovnaly a domácí se postupem času ujali iniciativy. V dobré šanci se ocitl domácí Ruiz, který z přímého kopu ovšem mířil nepřesně. Tím prakticky skončil první poločas a všichni se mohli chystat na poločas druhý. Ten začal podle očekávání zvýšenou aktivitou domácího celku.

Twente se ve druhé půli rychleji hnalo do útoku a šlo jasně vidět, že dneska chtějí v utkání zvítězit. Bohužel však hostující celek výborně bránil a tak si domácí museli počkat až do 71. minuty, ve které se prosadil Peréz. Ten si pohrál ve vápně s bránícími hráči a přesnou střelou zostudil brankáře Tytona.

Neuběhlo mnoho a vedení Twente se rozmnožilo o další branku. V blízkosti pokutového území totiž začal čarovat Ruiz. Ten se také díky své chytrosti dokázal uvolnit a přesnou střelou do levého horního rohu rozhodl utkání. Hosté se totiž do konce nedokázali ze dvou rychlých branek vzpamatovat a Twente si svůj náskok již ubránilo.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Heracles Almelo 0:0

31.01.2010 14:30

Góly: -

Dvacáté kolo holandské Eredivisie opravdu nenabídlo hodně branek a utkání domácího Utrechtu, který přivítal příjemné překvapení této sezóny, nebyl výjimkou. Utkání totiž po devadesáti minutách prakticky nic nenabídlo a skončilo tak nerozhodně 0:0.

Ze začátku byl aktivnější domácí celek, který se již v úvodních minutách tlačil kupředu, avšak proti byla dobře zformovaná obrana hostí. Ta se nedopouštěla prakticky žádných chyb, a to vedlo k tomu, že své počínání domácí celek brzy vzdal.

O první velkou šanci se postarali přesto domácí. Na rohový kop si nejvýše naskočil Martens, ovšem jeho pokus dokonale dokázal pokrýt hostující brankář, a tak se stav neměnil. Neuběhlo mnoho a do dobré šance se dostali znovu domácí. Tentokrát se o rozruch postaral Silberbauer. Ani jeho pokus si ovšem nenašel cestu za záda brankáře Pieckenhagena.

Poté se i domácí zapsali do statistik. K volnému přímému kopu se postavil Everton, avšak svůj pokus poslal těsně nad branku domácího celku. Tím skončila první půle a na řadu přišla ta druhá. Ta byla ještě opatrnější. Oběma celkům totiž docházel dech a bylo jasné, že by případná branka utkání rozhodla.

Blížil se konec utkání a s ním přišla i největší šance domácího celku. Ricky van Wolfswinkel si potáhl míč a z parádní pozice vykouzlil přesnou střelu, která nadělala hostujícímu brankáři plno práce. Ten si ovšem počínal senzačně a ukázal se v tom nejlepším světle, když dokázal střelecký pokus chytit a podržel tak svůj celek.

Utkání se poté spíše odchodilo, a tak si na konci devadesáti minut oba celky body rozdělily za remízu 0:0.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax 1:1

31.01.2010 12:30

Góly: 67. Georginio Wijnaldum - 25. Marko Pantelić

Fotbalisté Feyenoordu sice nedokázali stáhnout náskok Ajaxu na třetím místě, ovšem vzhledem k průběhu určitě bod berou. Pohodlně totiž udrželi čtvrté místo a vzhledem k porci zápasů do konce sezóny rozhodně není tento zanedbatelný náskok nijak velkým problémem. Pro Ajax je ovšem bod málo, naděje na titul se totiž opět o něco smrskla a dohonit dvoucifernou ztrátu není při formě obou protivníků žádný med.

Ajax se dostal do vedení už v polovině prvního poločasu, kdy se trefil Pantelič, jenže po pauze se už chtěl soustředit hlavně na obranu a domácí proto po více jak hodině hry dokázali se štěstím srovnat krok. V posledních minutách byl k vidění velmi ofenzivní fotbal se šancemi na obou stranách, stav se ale nezměnil. Feyenoord zaznamenal druhou remízu v řadě.

Od úvodních minut kontroloval hru Feyenoord, po přihrávce Cisseho byl blízko otevření skóre Andre Bahia. Následně po rohovém kopu zahrozil Jon Dahl Tomasson, poté měl gólman Martin Stekelenburg výrazné problémy s rohovým kopem Van Bronckhorsta, avšak ve stísněné situaci si nakonec poradil. Ajax se mohl radovat přesně ve 25. minutě.

V tuto chvíli se odkop nepovedl Landzaatovi, balón po nahrávce získal Demy De Zeeuw a na hranici vápna ho předložil Rommedahlovi. Ten se pak i v obležení tří obránců otočil a do běhu na pravé straně uličkou opět vyslal De Zeeuwa, který před prázdnou klecí našel Pantelicče - jeho dorážka už byla opravdu snadná - 0:1. Feyenoord se následně snažil najít recept na dobře fungující obranu Ajaxu, jenže se mu to nedařilo.

Soupeři začaly docházet síly až v druhé půli a rotterdamský výběr se nakonec dočkal. Přesně ze středového kruhu vyslal na levou stranu pas Fer, hlavou do něj nešťastně trkl Emanuelson a balón se dostal k Wijnaldumovi. Jeho pohyb sice stínoval gólman Stekelenburg, avšak na zachycení neměl žádný nárok. Deset minut před závěrečným hvizdem zahrozil ještě Makaay, výsledek 1:1 na světelné tabuli již ale zůstal.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - SC Heerenveen 2:1

30.01.2010 20:45

Góly: 78. Wesley Verhoek, 80. Bogdan Milić - 30. Gerald Sibon

Heerenveen znovu zaváhal. Tentokrát v utkání 20. kola, když cestoval na půdu Den Haagu. Srdíčka v utkání vedla, ovšem po červené kartě dokázalo ADO přesilovku využít a nakonec utkání dotáhlo do vítězného konce poměrem 2:1.

Začátek utkání patřil jednoznačně domácím hráčům. Ti na svého protivníka vletěli s jasnou taktikou - vstřelit rychlý gól. O to se snažila zejména vysoce aktivní dvojice Danny Buijs a Richard Knopper. Oba se také zapsali do statistik svými střeleckými pokusy, ovšem ani jeden z nich nedokázal splnil daný plán o rychlé brance.

Hosté se tak mohli z náporu oklepat a postupem času nabrat síly na svůj útok. Ten přišel v polovině prvního poločasu. Timothy Derijck si zpracoval míč a centrem nalezl volného Oussamu Assaidiho, který se nerozpakoval a okamžitě volil zakončení. Bohužel pro něj však míč nevhodně poskočil a tak trefil pouze boční síť.

Neuběhlo však mnoho a hosté se dostali do další dobré šance. Roy Beerens si zahrál na fotbalového génia, když milimetrově přesným pasem nalezl volného Sibona, který už neměl nejmenší problém se zakončením. Heerenveen se tak po půlhodině hry dostal do vedení 1:0 a zdálo se, že se mu v utkání začne dařit.

Opak byl ovšem pravdou. Blížil se poločas a s ním přišlo zbytečné vyloučení Darryla Janmaata. Ten si nevybíravě počínal v souboji se Soltanim a po druhé žluté kartě šel předčasně pod sprchy. Domácí tak dostali výhodu přesilového hry.

Druhý poločas tak měl patřit jasně domácím, ovšem Heerenveen se uchýlil k tvrdé obraně, která nesla ovoce. Tu se Den Haagu dokázalo prolomit až v 78. minutě. K míči se dostal v pokutovém území osamocený Verhoek, který nebyl nikým atakován, a tak hravě dokázal srovnat stav utkání.

Domácí v tu chvíli byli jako na koni. Každá přihrávka jim vycházela a zdálo se, že další branka bude jen otázkou času. Neuteklo mnoho a domácí otáčeli vývoj zápasu, když se k odraženému míči dostal Milič a bez problémů zakončil. ADO tak dokázalo zvrátit stav utkání, když náhle vedlo 2:1. Jednobrankový náskok si pak s přehledem pohlídalo.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Groningen 0:1

30.01.2010 19:45

Góly: 55. Tim Matavž

Alkmaar ztratil v domácím prostředí další drahocenné body v boji o pohárovou Evropu. Loňského mistra setnul jedním gólem Tim Matavz.

Domácí si ale o gól koledovali už v prvním poločase. Romera v brance třikrát nebezpečně prověřil Enevoldsen, následně byl hlavou blízko k vedení i obránce Stenman. Největší příležitost z hráčů AZ se naskytla Dembelému, jenomže ten podobě jako Schaars či El Hamdaoui za pýr minut neuspěl. Do kabin se tedy šlo za nerozhodného stavu.

Bezbrankovou nudu smíchanou s ojedinělými šancemi ukončil až deset minut po návratu ze šaten Tim Matavz, ten využil Moisanderovi ztráty míče a pohodlně poslal hosty do vedení. Hostující brankář Luciano pak prokázal velkou odolnost, když dvakrát lapil stoprocentní šanci - nejprve v ní selhal El Hamdaoui a také střídají Wernbloom.

To nic ale nezměnilo na tom, že Groningen po třinácti letech vyhrál v Alkmaaru.

Více informací k zápasu

NAC Breda - VVV Venlo 2:0

30.01.2010 19:45

Góly: 41. Patrick Zwaanswijk, 74. Anthony Lurling

Breda potvrdila roli favorita a v rámci utkání 20. kola Eredivisie si hravě poradila s Venlem, když ukázala parádní produktivitu, z minima vytěžila maximum a utkání dovedla do vítězného konce poměrem 2:0.

Do utkání jednoznačně lépe vstoupili domácí hráči. Ti se hned od začátku hnali do útoku, avšak proti stála dobře zformovaná obrana hostů. Ta si dávala pozor především na útočné výpady po stranách, a tak se domácí prakticky nedokázali dostat do útoku. O první vážnou šanci se však postarali hosté v čele s Robertem Schakenem. Jeho pokus ovšem skončil vysoko nad brankou domácího celku.

Neuběhlo mnoho a domácí se již dostávali do tlaku. Hostující obrana znovu musela odolávat výpadům domácího celku. To se dařilo Venlu dobře až do 41. minuty. Zwaanswijk si zpracoval přesný pas, který adresoval Jonas Kolkka a šikovnou střelou poslal svůj celek do vedení.

Pro hostující tým to byla krutá rána do šatny. Naopak domácí, nastupovali do druhého poločasu naplnění energií a s jasným cílem rozhodnout utkání ve svůj prospěch. Naopak to byli hosté, kdo byl aktivnější. Ken Leemans a Achmed Ahahaoui si postupně vyzkoušeli, jaké je to být střelcem, avšak ani jeden z nich nedokázal míči dát potřebnou razanci a přesnost, aby srovnali stav utkání.

Utkání poté plynulo spíše klidným tempem. Vše se ovšem změnilo v 74. minutě. V pokutovém území hostujícího celku se úplně osamocený s míčem na noze objevil domácí hráč Lurling a brankář Venla jen mohl přihlížet, jak uklízí míč do levého horního rohu. Proti jeho střele neměl brankář absolutně žádnou šanci.

Utkání se poté dohrálo v klidném tempu. Domácí si svůj náskok hlídali a hosté spíše odevzdaným dojmem utkání dochodili. Po devadesáti minutách se tak domácí Breda mohla radovat z vítězství 2:0.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Sparta Rotterdam 1:0

30.01.2010 18:45

Góly: 90. Saidi Ntibazonkiza

Dvacáté kolo holandské Eredivisie proti sobě seslalo domácí Nijmegen a hostující rotterdamskou Spartu. Domácí menší roli favorita potvrdili a dokázali proti svému soupeři vybojovat těsnou výhru 1:0 až v samotném závěru.

Začátek ovšem vyšel lépe hostujícímu celku. Ten se také dostal do první větší šance, když se ve 13. minutě k míči dostal osamocený Poepon. Ten se dokázal také prodrat až do slibné pozice, avšak z té nedokázal míč vtísnit mezi tři tyče. O pár minut později zahrozili hosté znovu. Po rohovém kopu se před brankou vytvořila hromada těl a k míči se dostal právě jeden z hráčů Sparty. Nejdříve však jeho střelecký pokus zablokoval Pothuizen, aby poté jeho dorážku mohl zneškodnit bránící Sibum.

S blížícím se koncem první půle ovšem dokázali domácí převzít otěže utkání. Do vážné šance se dostal díky přesně přihrávce Lorenzo Davids. Ten se před brankářem Rotterdamu objevil v opravdu dobré pozici, avšak strážce tří tyčí dokázal proti jeho střele vytáhnout dobrý zákrok. První poločas tak skončil bez branek a na řadu přišel poločas číslo dvě. V tom byli o poznání lepší domácí hráči.

Do první šance se ve druhém dějství dostal Zomer. Ten ovšem nedokázal správně seřídit svůj projektil, a tak Šeliga v brance hostů držel stále čisté konto. Blížil se samotný závěr utkání a duel nebyl stále rozhodnut. Navrch měli jednoznačně domácí, kteří zbytku utkání víde či méně dominovali. Rozhodnout mohl Pothuizen, avšak jeho hlavičkový pokus brankář dokázal vytěsnit nad. Neuběhlo však mnoho, přišel nastavený čas a s ním i famózní závěr domácích. Ti se dokázali dostat do souvislého tlaku a na jeden z mnoha centrů si naskočil agilní Ntibazonkiza a s přehledem dokázal rozhodnout utkání ve prospěch svého celku.

Více informací k zápasu

Willem II - RKC Waalwijk 2:1

29.01.2010 20:45

Góly: 26. Stefan Nijland, 80. Sergio Zijler - 32. Fred Benson

Boj o záchranu mezi elitou opět dostal o něco jasnější obrysy. V důležitém střetnutí dvou posledních celků soutěže mezi Waalwijkem a Willemem měl zisk tří bodů velmi vysokou cenu. Tím šťastnějším byl nakonec Tilburg, jemuž se povedlo v závěrečných minutách vstřelit gól a stanovit tak skóre na 2:1 v jeho prospěch.

Pro RKC byla tato porážka již šestnáctá v letošní sezóně. Nutno však podotknout, že tentokrát zřejmě zasloužená, jelikož po většinu času tahal za kratší konec provazu. Navíc velmi brzy přišel o důležitého obránce Woutera Guddeho, který musel být již ve 24. minutě kvůli zranění vystřídán.

I to je možná důvod, proč Waalwijk hned vzápětí poprvé v utkání inkasoval. Sergio Zijler předvedl pěkné sólo, obešel hned tři obránce a připravil dobrou palebnou pozici pro svého spoluhráče Stefana Nijlanda, který se už nemýlil. Byl to jeho druhý gól po příchodu z Eindhovenu a opět tak ukázal, že může být pro svého nového zaměstnavatele velkou posilou.

Waalwijku se ale povedlo velmi rychle vyrovnat. Boerrigter svým centrem našel Freda Bensona, jenž zakončoval z malé vzdálenosti a gólman Aerts už zasáhnout nedokázal. Willem se snažil okamžitě odpovědět. Pozdrav na bránu z velké dálky vyslal Boutahar, ovšem na brankáře Levitu nevyzrál. Ten předvedl jeden ze svých parádních zákroků a s míčem si poradil.

Ve druhém poločase mohl jako první s nerozhodným stavem něco udělat útočník Frank Demouge. Do pokutového území přesně centroval Nijland, našel hlavu právě zkušeného Holanďana, jenže jeho následné zakončení postrádalo přesnost.

O moc lépe si nevedl ani na druhé straně Benjamin de Ceulaer. Podobně dopadnul také Danny Schenkel, a proto to vypadalo, že zápas vítěze nepozná. V tom však přišel pro hosty šok. Sergio Zijler obral o míč Dustleyho Muldera a následně si vychutnal i Maikela Aertse.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven20164047:1352
2.FC Twente20164040:1552
3.AFC Ajax20134356:1743
4.Feyenoord Rotterdam20116331:1739
5.Heracles Almelo20103727:2633
6.FC Utrecht2088423:1832
7.NAC Breda2085728:2929
8.AZ Alkmaar20911032:2328
9.FC Groningen2066823:2824
10.SBV Vitesse20641023:3322
11.VVV Venlo2049726:2921
12.Roda JC20551025:3620
13.SC Heerenveen20621222:3620
14.NEC Nijmegen2047922:3519
15.Sparta Rotterdam20541119:3619
16.ADO Den Haag20461020:3618
17.Willem II20521324:3917
18.RKC Waalwijk20401617:3912

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

podte si zahrat futbal s ludmi z celeho sveta. kazdy hrac hra sam za seba. nepotrebujes nic stahovat len stlacit play a hrat.

pozri video:http://www.youtube.com/watch?v=BKgH4MZ1lB0

ceska aj slovenska komunita je velmi mala tak nam ju pomozte rozsirit

Reagovat
smazaný uživatel

Kupujem borovičku pre motorovu mys Stocha ! Skoda, ze si sa zasil v Holandsku

Reagovat
Xavi8

Reagovat
AjaxFans

Blázen?

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Tomasson je fakt svině na entou. Co ten tam pořád předváděl, to nemá obdoby. Na něho neměl ani Suárez ve svým simulantským období

Jinak výbornej zápas, jen škoda, že Ajax přeci jen nedal ten gól navíc

Reagovat
herbage

Už hrál Loidero?

Reagovat
AjaxFans

Ten hned tak hrát nebude

Reagovat
Arne

Ne, nebyl ani v nominaci.

Reagovat
smazaný uživatel

teď proti Rodě už by měl hrát

Reagovat
herbage

Díky všem

Reagovat
smazaný uživatel

neni zač

Reagovat
herbage

Čert a Klaas nikdy nespí

Reagovat
smazaný uživatel

hned po napsání odpovědi jsem si šel lehnout

Reagovat
smazaný uživatel

Koeman ten Alkmaar úplně zničil

Reagovat
smazaný uživatel

...jako obvykle...

Reagovat
Arne

Tak já ho nesleduju, ale navazovat na práci kouče, jako je van Gaal, není lehký, navíc přišel o De Zeeuwa... Po zkušenostech z Valencie asi každý inklinuje k tomu, připisovat mu i zde vinu, ale třeba tomu tak není.

Reagovat
smazaný uživatel

proc tedka skoro vubec nehraje michal svec??

Reagovat
smazaný uživatel

kupujem borovičku, aby CristianoMiDalJasle přestal spamovat...

Reagovat
FuckT

hmm moc zaujimavo pise redaktor tieto suhrny..."V blízkosti pokutového území totiž začal čarovat Ruiz. Ten se také díky své chytrosti dokázal uvolnit a přesnou střelou do levého horního rohu rozhodl utkání." takze real:Stoch na pravej strane urobil pekne dvoch hracov a nahral Ruizovi milimetrovo na gol...Ruiz len musel trafit...nijake carovanie ani strela do sibenice tam nebolo :D vacsiu robotu tam spravil Stoch...zaujima ma len ci si to ten redaktor tipol :D pozrel si niekde napsiane,ze Ruiz dal gol a vymyslel si k tomu pribeh ako ho asi mohol dat :D:D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele