Eredivisie - preview 20. kola

29.01.2010, 08:25, aktualizováno 31.01.2010, 10:16
Previews
PSV si bude chtít uchovat minimálně dvoubodový náskok na čele tabulky před Twente, které hraje s Rodou, a proto musí porazit Vitesse. Nejočekávanější zápas nás ale čeká v Rotterdamu, kde se střetnou odvěcí rivalové - Feyenoord a Ajax. Vše bude okořeněno faktem, že to jsou tabulkoví sousedé. V posledním zápase hraje Utrecht s Heraclesem.
Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax  (neděle 12:30)
Je to tady! Další derby mezi odvěkými rivaly z Feyenoordu a Ajaxu slibuje nebývalou podívanou. Oba celky jsou totiž tabulkovými sousedy a výhra má pro ně obrovskou cenu. Další ztráta bodů by navíc zřejmě zhatila veškeré plány hostů na titul.

Pro fotbalisty z multikulturního Rotterdamu přichází tento zápas snad v tu nejvhodnější dobu. Pyšní se totiž dobrou formou, která by jim měla pomoci k odčinění potupné porážky z Amsterdam arény. Ještě teď se určitě hráči červenají při připomenutí ostudy, jakou si v hlavním městě Holandska uřízly. V prvním letošním vzájemném střetnutí věřili, že by mohli dosáhnout na nějaký ten bod, nakonec ale odjížděli s porážkou 1:5.

Tentokrát však něco podobného zřejmě nehrozí. Trenér Mario Been naordinoval svým svěřencům novou taktiku a ti od zápasu s Ajaxem inkasovali v lize jen tři branky. Nyní navíc vytvořili sérii sedmi zápasů bez porážky a mají stále naději jí protáhnout na ještě vyšší cifru. V posledním kole ale poměrně nečekaně jen remizovali na půdě Venla, když o výhru přišly pět minut před koncem.

Marodka Feyenoordu čítá i v současnosti několika jmen. Tou nejnepříjemnější ztrátou je zranění obránce Fernandéze, kromě něj ale nebude hrát ani Kelvin Leerdam a Luc Castaignos.

Ajax ztrácí patnáct kol před koncem na vedoucí Eindhoven devět bodů. Jeho šance, že by se nakonec mohl poprat o první místo, už tedy nejsou příliš velké. Martin Jol a spol. se ale řídí podle hesla, že naděje umírá poslední, a proto chtějí i nadále tvrdě bojovat a pokusit se o malý zázrak. Jedno je však jisté, pokud by ani tentokrát nevyhráli, mohou si o titulu už nechat z větší části jen zdát.

Největší problém amsterdamských borců jsou výsledky na půdě soupeřů. Z deseti zápasů mimo svůj stadión si připsali jen pět výher a hned tři porážky, což není příliš lichotivá statistika. Svou nemohoucnost ukázali také v posledních dvou venkovních zápasech. Nejprve podlehli zcela zaslouženě v Utrechtu a následně jen remizovali v Bredě. Vyhrát v Rotterdamu také nebude zrovna nejjednodušší úkol, i když je Ajax mírným favoritem.

Ve středu porazili svěřenci Martina Jola v pohárovém zápase Nijmegen, a to i bez kanonýra Luise Suáreze. Ten ale už bude pro tento duel připravený. V pořádku by měli být také Demy de Zeeuw a Marko Pantelič. Z APN se už vrátil záložník Enoh.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Vitesse - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
Těžko si lze představit situaci, že by mohl Arnhem proti PSV vůbec získat nějaké ty bodíky. V národním poháru sice PSV podlehlo Feyenoordu doma jasně 0:3 a musí se tedy s touto soutěží rozloučit, ovšem jak se jedná o Eredivisi, hraje jako vyměněné. Díky dvou zaváháním Twente se osamostatnilo na čele tabulky a má o dva body více. Nicméně Arnhem na jeho hřišti podcenit nesmí, ten totiž dovede někdy pořádně pozlobit.

Záleží na tom, jaký má zrovna den, ovšem v tu chvíli mu je úplně jedno, kdo proti němu stojí a prozatímní desáté místo s relativním náskokem na sestupové pozice je určitě dobrou vizitkou. Avšak PSV prozatím pouze třikrát remizovalo a působí velmi suverénním dojmem, naposledy nedalo šanci slabému Nijmegenu. To Arnhem sice na úvod podlehl právě Nijmegenu, avšak na druhou stranu vykradl stánek zářícího Hearcles a jeho možnosti jsou nyní nevídané.

Celkově se domácím proti favoritovi nedaří, ze šesti duelů zde prohrál hned pětkrát, jenže ten loňský si protivníci rozdělili po bodu a stejné překvapení může viset ve vzduchu i teď. Kouč Arnhemu Theo Bos se domnívá, že porážka soupeře možná ovlivní, ne však hodně: "Každopádně série neporazitelnosti PSV skončila. Na druhou stranu bude Fred Rutten chtít své svěřence navést na tu správnou vlnu a tak čekám naprosto koncentrovaný výkon," myslí si Bos.

Bos se v sestavě musí obejít bez Rogier Molhoeka (po operaci), svůj návrat kvůli zdravotním problémům ještě o nějaký ten pátek odloží i Sinan Kaloglu. Do nového působiště by se už mohl ale zabydlet nováček v týmu Nicky Hofs. "V zápase proti Heracles jsme měli štěstí, využili jsme své šance. Ale Roda ukázala, že se proti Eindhovenu dá hrát právě díky této mírné dávce střelecké štěstěny," nehází Bos flintu do žita.

Trenér hostů Fred Rutten se utkání docela obává: "Nemůžeme si myslet, že vyhrajeme. Nesmíme soupeře podcenit, Vitesse je doma velmi nebezpečné a po středečním neúspěchu může naší malé krize využít," nabádá své svěřence k obezřetnosti. Nemusí řešit sice problémy s marodkou, zdravotní situace se zlepšila u čtveřice Engelaar, Manolev, Wuytens a Labyad. "Arnhem vyznává fyzicky náročnou a fotbalovou hru, nebude to jednoduché," je si obtížností jistý Rutten.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.65 - 3.80 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Twente - Roda JC  (neděle 14:30)
Hráči Twente se zřejmě ještě po zimní přestávce pořádně neprobudili. V novém roce to zatím z jejich strany není ani zdaleka ideální, a tak musí přijít co nejrychleji náprava, jinak by mohli přijít o možnost bojovat o mistrovský titul. Zvednout si opět sebevědomí mohou proti Rodě.

Zatímco za celý podzim fotbalisté z Enchede uhráli pouhopouhé dvě remízy, v jarní části ročníku si stejné číslo připsali po pouhých dvou kolech. Kromě bodových ztrát je pro kouče Steva McClarena nepříjemná také skutečnost, že v ani jednom utkání jeho svěřenci nebyli schopní se gólově prosadit. Na půdě Utrechtu i Groningenu uhráli tedy bezgólové remízy a jejich střelecky průměr klesl už jen na dvě přesné trefy na utkání.

Po dlouhé době navíc Twente opustilo první místo. To zaujalo PSV Eindhoven, jehož zřejmě jen tak něco nezastaví, jelikož stále vyhrává jedno utkání za druhým. Na čele si navíc vypracovalo už dvoubodový náskok. O jeho stáhnutí se bude Twente pokoušet hned s trojící vracejících se hráčů. Zpět jsou Theo Janssen, Wout Brama a také Cheick Tioté, který se vrátil po neúspěšném vystoupení Pobřeží slonoviny na APN. Zdravotní problémy však trápí brankářskou jedničku Sandera Boschkera, kterého by mohl zastoupit Cees Paauwe.

To Roda začala v lednu velmi nadějnými výsledky. Nejprve sice podlehla Eindhovenu, ale před týdnem si poradila s nepříjemným Utrechtem a ukázala, že by mohla v tabulce postoupit do klidnějších vod. Nyní jí patří dvanácté místo s náskokem jen čtyř bodů na sestupové příčky. Vyhrát na půdě Twente sice nebude lehký úkol, v roce 2007 se jí to ovšem povedlo.

Lékaři Rody hlásí před tímto kolem jen jedno vážnější zranění, a to má obránce Kris de Wree. Eric Addo pro změnu stále reprezentuje Ghanu na Africkém poháru národů, a tak bude připravený minimálně až za týden.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.85 - 9.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Dvacáté kolo Eredivise si pro své fanoušky přichystalo také utkání bezprostředních sousedů v tabulce. Do Utrechtu zajíždí Heracles, které by se rádo osamostatnilo na páté příčce a ideálně by stáhlo náskok na čtvrtý Feyenoord.

Utrecht bude zajisté chtít svému soupeři oplatit listopadovou porážku 3:1, nepomohou mu v tom však africký reprezentant Jakob Mulenga a zranění Loic Loval, Hans Somers a Wesley de Ruiter. Domácí trenér Ton du Chatinier se ale se svým týmem dostal do nezáviděníhodné situace. Po zimní přestávce se svým týmem získal pouze jeden bod a cokoliv jiného než výhra by se tak zřejmě rovnalo neúspěchu.

"Chceme určitě vyhrát, je to naše povinnost před domácími fanoušky. Heracles má ale silný tým a oproti loňské sezoně hrají úplně jiný fotbal. Pro nás to bude ale těžké, nicméně věříme, že se nám podaří je skolit," řekl don Chatinier, jehož tým má z posledních pěti utkání s Heracles vyrovnanou bilanci dvou výher, jedné remízy a dvou proher.

Hosté také moc dobře ví, že na hřišti Utrechtu, který na svém hřišti prohrál v této sezoně jen jedno utkání je nečeká nic jednoduchého. V posledním kole ke všemu prohrál na domácím hřišti s Vitesse a navázal tak na předvánoční formu, kdy vypadl z KNVB Beker ve čtvrtém kole s týmem Go Ahead. Pro toto utkání nemůže kvůli kartám hrát obránce Birger Maertens, Marka Fledderuse a Petera Reekerse sužují zdravotní trable.

"Chceme snížit náskok Feyenoordu, protože je také v neděli nečeká lehký zápas. Věříme, že se nám to může povézt, do Utrechtu si rozhodně nejedeme pro remízu," řekl před utkáním trenér hostí Gertjan Verbeek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 3.90
více informací
NEC Nijmegen - Sparta Rotterdam  (sobota 18:45)
Někdy si člověk musí sáhnout až na dno, aby pochopil, že vždycky může být ještě hůře. Fotbalisté Sparty i Nijmegenu bojují o záchranu jako diví a v nabité konkurenci na spodku tabulky se jim to daří opravdu velmi obtížně. Nyní je cesta svedla ke společnému souboji o cenné body a vítěz by se klidně mohl posunout blíže středu tabulky.

Na oko má výrazně lepší pozici Sparta, která má o tři body více. Současná situace je však jiná, forma hraje pro NEC.

Nijmegen měl hned v úvodním střetnutí velmi těžkou pozici, když narazil na suverénní PSV a zcela jasně mu podlehl. Jenže hned na to mírně překvapil v národním poháru, kde na hřišti Ajaxu udržel remízu 1:1 a nakonec musel skousnout porážku v prodloužení, i když v něm také jednou skóroval. Sparta naopak nijak nepřesvědčila a bezbranková remíza s Den Haagem není nic světoborného, následná domácí neúspěch v poháru 0:4 od Enschede zmar potvrzuje.

Zdá se vám, že všechno hraje proti Spartě? Přesně tak. Ani vzájemná klání na McDOS Goffertstadion nejsou v žádném případě v její režii. Minulá remíza 1:1 byla výjimečná, předchozí tři duely s poněkud vysokým počtem branek ovládl Nijmegen. Nijmegen je proto jasným favoritem, Spartě totiž tolik do bot neteče a nemá takovou motivaci opustit sestupovou zónu jako jeho sobotní rival.

Domácí tým se opět bude spoléhat na obranu, která je velmi zkušená a pokud se prosadí útok, neměl by mít větší problém. Zranění souží pouze Johna Goossense, Lasse Schöneho a Marka Ottena, jinak je Nijmegen kompletní. Oba trenéři si jsou velmi podobní a o jejich vyrovnanosti hovoří velmi kuriózní statistika. Wiljan Vloet odehrál celkově za svou kariéru 248 utkání, jeho protivník Frans Adelaar je na tom úplně stejně, tedy přesně 248 startů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - FC Groningen  (sobota 19:45)
Sen o možné obhajobě titulu se Alkmaaru v podstatě rozplynul již po odehrání pouhé poloviny zápasů letošní sezóny. Nyní ztrácí na vedoucí Eindhoven neuvěřitelných dvacet tři bodů a jeho novým cílem tak bude se hlavně probojovat do pohárové Evropy pro příští ročník. Svou pouť odstartuje proti zvedajícímu se Groningenu.

Ty doby, kdy neměl Alkmaar v Holandsku konkurenci a s přehledem vyhrál Eredivisie, jsou už nenávratně pryč. S příchodem kouče Dicka Advocaata by ale měla začít nová éra. Jenže ani pod velezkušeným trenérem to zatím není zcela ideální. Vždyť v lize AZ podlehlo nenáviděnému PSV i Ajaxu. V poháru naopak vypadlo s Feyenoordem. Jedinou výhru tak hráči vybojovali pouze proti slabému Haagu.

Nyní jim nezbývá nic jiného, než věřit, že dokáži urvat další tři body. Groningen je sice nepříjemný, ale zcela jistě hratelný soupeř. Poslední tři vzájemné duely navíc pokaždé Alkmaar vyhrál. Jenže tentokrát se musí obejít bez Jaliense a Morena, kteří jsou pod disciplinárním trestem. Brett Holman pro změnu není stoprocentně připravený po fyzické stránce.

Dlouhou dobu to vypadalo, že odchod kanonýra Marcuse Berga zanechal na Groningenu mnohem větší dopad, než si vedení klubu připouštělo. Loni byl severoholandský celek schopný překonat kohokoliv, letos to ale zatím dlouhou dobu vázlo. Poslední duely však ukázaly příslib, že by se situace mohla zlepšit. Za minulá tři kola vybojoval Groningen sedm bodů, když se mu remízu povedlo uhrát s Twente a stal se tak teprve čtvrtým týmem, který klub z Enschede dokázal obrat.

Méně pozitivní zprávou bylo však brzké vypadnutí z poháru - doma nestačil na Nijmegen. Groningen musí před tímto duelem počítat řadu zraněných. Mimo hru jsou dlouhodobě absentující Petter Andersson, Ondřej Švejdík a Sepp de Roover. K tomu všemu zřejmě nenastoupí ani Theo Lucius a Tim Sparv.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.65 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NAC Breda - VVV Venlo  (sobota 19:45)
Oba protivníci jsou seřazeni hned pod sebou, ovšem oba zároveň mají úplně jiné starosti. Zatímco Breda se nachází na konci pavouka, který se snaží dostat přímo do pohárové Evropy, Venlo vede slupinku týmů, jenž patří mezi "kandidáty" sestupu.

Venlo jako nováček musí být prozatím díky skvělé obraně s devátým místem spokojeno, jistá záchrana je však ještě daleko. Breda naopak usiluje o možnost kvalifikace do Evropy, případná prohra by ale plány ztížila.

Venlo vstoupilo do nového ročníku jak jinak než remízou, král v této činnosti si připsal již svůj devátý nerozhodný stav, což je suverénně nejvyšší počet v lize. Nicméně díky bojovnému duchu obral o body Feyenoord, který ještě neztrácí naději ani na kvalifikaci Ligy mistrů a tento skalp je proto hodně cenný. Venlo však předvádí dobré výsledky především na vlastním stánku a venku to je většinou děs a bída.

Nicméně z výkonu Bredy musejí mít diváci zatím rozporuplné pocity. Na úvod po nepříliš přesvědčivé hře nakonec udolala poslední Waalwijk, jenomže hned poté narazila v poháru na druholigový Deventer a k údivu všech mu podlehla 1:2, což se opravdu nečekalo. Navíc naposledy na stánku Rat Verlegh uhrála s Venlem pouze bezbrankovou remízu a velmi podobný výsledek se při formě obou obran dá očekávat také dnes.

Kouč Bredy Robert Maaskant však věří, že jeho tým na nedávné vyřazení z poháru zapomene: "Musíme se rozhodně psychicky uklidnit, sezóna je vskutku dlouhá. Doma musíme využít atmosféry a to nutně. Nemůžeme se ohlížet za jediným výsledkem, krize by přišla, kdyby těch porážek bylo mnohem více," nepřipouští si Maaskant v současnosti žádný výkonnostní propad či blížící se kolaps.

Maaskant dále dobře ví, že do konce ligy je dost času, každý bodíky k dobru se druhou stranu určitě hodí: "Je to důležité utkání, v pátek ráno jsme to hodně probírali. Hráči dobře vědí, že by se mohli více stmelit a postupně se odrazit k lepšímu období, úspěch je ale na kolena nesloží," zavrhuje na druhou stranu možnost delšího strádání. V sestavě mu bude určitě chybět Patrick Paauwe, otazník k tomu visí nad startem Amoaha, Penderse, Lorana, Leonarda, Caira a zároveň i Fehera.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.35 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ADO Den Haag - SC Heerenveen  (sobota 20:45)
Tak dlouhou sérii bez výhry, jakou nyní drží Haag, Eredivisie už hodně dlouho nepamatuje. ADO se stále krčí na sestupových příčkách a pokouší se co nejrychleji nalézt recept, který by jej z této svízelné situace dostal. Pro začátek bude usilovat o pokoření ambiciózního Heerenveenu.

Neuvěřitelných třináct zápasů už čeká Haag na tříbodový zisk. Nebýt hodně povedeného začátku, kdy se zcela nečekaně držel v horní polovině tabulky, byl by na tom v současnosti špatně. Takto se může velmi rychle dostat až na čtrnácté místo. Nemožné to zcela jistě není, ale příliš pravděpodobné také ne. Před vlastními fanoušky je totiž Haag jasně nejhorší z celé soutěže. Nikdo na tom není tak zle, aby měl z devíti domácích zápasů na kontě pouhé čtyři body. V této statistice skutečně nemá konkurenci.

Není tedy divu, že je před duelem s Heerenveenem poněkud nervózní. Naposledy totiž podlehl na svém stadiónu v poměru 1:4 Heraclesu a další debakl by nebyl příliš příjemný. Chybět pro toto kolo bude pouze Aleksander Rankovič, u Lorenza Piquého je start v ohrožení. Na druhou stranu si může odbýt premiéru v novém dresu Andreas Oper.

Trenér Heerenveenu Jan de Jonge řeší největší problém v podobě zdravotních problémů nejlepšího kanonýra Michala Papadopulose. Jeho zranění kolene sice není nikterak vážné, ale tento duel zmešká. Jeho absence možná nebude pro Srdíčka tak bolestivá, jak se může zdát. Kvalitní výkon podal před týdnem totiž mladý kanonýr Paulo Henrique, jenž se trefil hned dvakrát a měl tak nemalý podíl na výhře 4:2 proti Tilburgu.

Jednoho aspiranta na sestup už tedy dokázal Heerenveen porazit, hlavně proto věří, že podobně dopadne taky s Haagem, zvlášť když ho v nedávné minulosti dokázal několikrát porazit. Hrozí ovšem, že nyní se bude muset obejít bez brankářské jedničky Briana Vandenbusscheho. Mimo něj ale bude chybět i Geert Roorda a Arnor Smarason.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.25 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Willem II - RKC Waalwijk  (pátek 20:45)
Někdy se opravdu diváci těší na to, když spolu souboj na ostří nože sehrají dva týmy z úplného dna tabulky. Boj o každý míč, fyzicky hra takříkajíc skoro na krev a znatelná přemotivovanost, že tým prostě musí uspět. Trumfy v rukávu drží v tomto zápase Waalwijk, který je sice poslední o dva body za Tilbugem, avšak dokáže zvládat vyrovnané partie.

Tilburg se těsně před pauzou nenávratně zasekl, nyní to stále vypadá, že žádné zázraky se konat nebudou. Willem nebodoval dokonce pětkrát v řadě, předtím vybojoval pouze bod za remízu s Den Haagem a nyní ho tedy čeká těžký oříšek. Toto zaváhání by se totiž nemuselo vyplatit a Tilburg by byl považován za jasného kandidáta sestupu. Waalwijk se před pauzou naopak zvedl a výkon v novém roce též nebyl úplně špatný.

V úvodu sezóny totiž prohrál s Bredou, favoritovi však v domácím prostředí čelil statečně a podlehl mu nejtěsnějším rozdílem 0:1. Ve vzájemných duelech obou výběru se diváci tradičně těší na vysoký přísun branek, za poslední čtyři zápasy jich viděli na stánku Krále Willema II . nejméně tři. Více se daří domácímu celku, ten naposledy zvítězil 3:1. Pamatuje třeba i výhru 4:1, časy se ale "časem" mění.

Waalwijk během pauzy přílišné změny neudělal a proto stále bojuje s tím, co má. Důležité bude především to, jak se předvede ofenzíva, která nabyla zrovna silnou stránkou podceňovaného týmu. Šestnáct tref v devatenácti duelech je opravdu velmi špatná vizitka, defenzíva ve srovnání s ostatními není až zase tak špatná. Kouč provinčního klubu Fons Groenendijk si však s horšími výsledky příliš těžkou hlavu nedělá.

"Budeme pokračovat ve stejném tempu, jako v předchozích zápasech. Víme, že naše snaha zatím příliš efektivní není, pokud však budeme držet při sobě, můžeme se klidně poprat o střed tabulky. Nic se nesmí vzdávat, máme rozhodně sebevědomí i čas na to, abychom se přiblížili našim úhlavním rivalům. A chceme začít právě teď, doma proti Waalwijku. Naše mise by rozhodně neskončila, jenže v takhle klíčovém souboji ztrácet nechceme," vyjádřil se.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven19163047:1351
2.FC Twente19154038:1549
3.AFC Ajax19133355:1642
4.Feyenoord Rotterdam19115330:1638
5.Heracles Almelo19102727:2632
6.FC Utrecht1987423:1831
7.AZ Alkmaar1991932:2228
8.NAC Breda1975726:2926
9.VVV Venlo1949626:2721
10.FC Groningen1956822:2821
11.SBV Vitesse19631023:3321
12.Roda JC1955925:3420
13.SC Heerenveen19621121:3420
14.Sparta Rotterdam19541019:3519
15.NEC Nijmegen1937921:3516
16.ADO Den Haag19361018:3515
17.Willem II19421322:3814
18.RKC Waalwijk19401516:3712

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Willem vyhraje 2:0

Reagovat
Banger

V neděli si Feyenoord podá Ajax

Reagovat
smazaný uživatel

jdi ty brepto...

Reagovat
AjaxFans

Kecko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska musí Utrecht vyhrát..

Reagovat
Stiksxx

PSV vyhraje ve Vitesse 1:3 , Feyenoord si povodí Ajax 2:1 a Twente zaváhá doma s nevyzpytatelnou Rodou - plichta 1:1. a Utrecht vyhraje v klidu 2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele