Nizozemská Eredivisie - souhrn 14. kola

25.11.2011, 21:52, aktualizováno 27.11.2011, 18:26
Komentáře a souhrny
Alkmaar pokračuje ve své jízdě podzimní částí nizozemské ligy a jeho další obětí se stal Utrecht. AZ doma vyhrálo 2:0. Ajax si odvezl body z Nijmegenu. PSV rozdrtilo Groningen, Twente naopak bere jen bod z duelu s Vitesse. Breda remizovala s Heerenveenem, tři body mají Roda a De Graafschap. Feyenoord v neděli otočil utkání ve Waalwijku...

FC Twente - SBV Vitesse 0:0

27.11.2011 16:30

Góly: -

Twente nedokázalo zareagovat na výhry Alkmaaru a PSV a doma jenom remizovalo s Vitesse. Hosté tak potvrdili oprávněnost umístění v horní polovině tabulky.

Úvod utkání se nesl ve znamení opatrnosti a na první šanci se čekalo až do 19. minuty. V té se snažil Michajlova přehodit Wilfried, naneštěstí pro něho a celý tým rozvlnil jenom boční síť.

Twente bylo hodně dlouho slušným hostitelem a drápy vystrčilo až po centru Chadliho z trestného kopu, po němž hlavičkoval nepřesně De Jong. Chadli na sebe pak upozornil i akcí ze hry, když obešel tři protihráče a dostal se až do palebné pozice, na střelu mu ale už nezbyly síly a Velthuizen s její likvidací moc problémů neměl.

Chadli byl vidět i po změně stran, v 57. minutě si zpracoval přihrávku od De Jonga a řádně protáhl Velthuizena. Stejný souboj se s totožným výsledkem opakoval i o pár minut později, ještě předtím se nepřesnou ranou prezentoval Kazaishvili.

Bezbrankovou remízu mohl odmítnout Wilfried. Čtyři minuty před koncem se ocitl v obrovské šanci a míč poslal přímo do brankáře Michajlova. Následně se k míči dostal Büttner a místo přihrávky na volného Wilfrieda se snažil prosadit sám díky prudké a především neúčinné střele.

A něco podobného se opakovalo i v samém závěru, někdejšího útočníka Sparty tentokráte v dobré pozici ignoroval Čanturia, který zakončil nepřesně na vlastní pěst. Poslední zajímavý moment byl k vidění v nastavení, kdy Velthuizen v pohodě zneškodnil trestný kop Bramy.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - AFC Ajax 0:3

27.11.2011 14:30

Góly: 53. Miralem Sulejmani, 78. Miralem Sulejmani, 82. Davy Klaassen

Po dvou prachbídných výsledcích mají konečně v táboře Ajaxu důvod k radosti a spokojenosti. Dnešní duel proti Nijmegenu totiž zvládli De Boerovi svěřenci skutečně velmi dobře a na své konto si připsali zasloužené vítězství 3:0, o které se gólově postarali Miralem Sulejmani a Davy Klaassen.

Nijmegen do zápasu vstoupil velmi sympaticky a hned v úvodní desetiminutovce měl dokonce průběh hry pod svou kontrolou. Na konto si připsal také první gólovou příležitost utkání. Po centru Goossense zakončoval van der Velden, narazil ovšem na připraveného Vermeera. Hned vzápětí zahrozili domácí fotbalisté znovu. Tentokrát chyběla větší dávka přesnosti Willovi.

Ajax na sebe poprvé upozornil až v 18. minutě. Nebezpečný přímý kop zahrával Theo Janssen, jeho střela ale letěla mimo. Téměř nachlup stejně dopadl zanedlouho i jeho parťák ze záložní řady Nicolas Lodeiro. Žádný z týmu už v prvním poločase gól nevstřelil, a proto se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Ve druhém dějství ale stačilo pouhých osm minut a diváci se dočkali první změny. Anitovo zakončení sice v síti ještě neskončilo, hned vzápětí se ovšem dostal ke střele Miralem Sulejmani a přesně umístěnou ranou poslal svůj tým do vedení. Po tomto momentu se hra výrazně uklidnila a okamžiků, o kterých by se bylo vhodné zmínit, mnoho nenabídla.

Další změna skóre pak přišla v 78. minutě. Janssen zahrával rohový kop, od domácího Ibrahima se míč následně dostal až k Sulejmanimu, jenž znovu potvrdil, že góly střílet umí, a zvýšil na 2:0. Tentokrát si už ale Ajax, na rozdíl od minulého kola, své dvoubrankové vedení vzít nenechal, a dokonce se mu povedlo přidat ještě třetí zásah. Svou prvoligovou premiéru okořenil brankou mladíček Davy Klaassen.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Feyenoord Rotterdam 1:2

27.11.2011 12:30

Góly: 36. Ricky ten Voorde - 76. John Guidetti, 83. Jerson Cabral

Tým z Rotterdamu si nakonec odvezl 3 důležité body do tabulky.

Dnešní utkání začalo velmi opatrně a na první šanci se čekalo až do 34. minuty. Domácí brankář Jeroen Zoet se musel činit proti střele hostujícího Kelvina Leerdama. Střela, kterou vytáhl domácí brankář, mířila do levé šibenice. Z následujícího rohu se blýskl opět agilní Leerdam, ale jeho střela mířila pouze doprostřed branky, kde stál pozorný brankář domácích.

Nicméně to bylo od hostí vše a iniciativu převzali domácí. Ve 35. minutě přišla střela domácího Adila Auassara, ale gólman hostí byl na pozoru a balon chytil. Bohužel pro hostující celek už tomu tak nebylo v další minutě. Ricky teen Voorde si skelp ideální přihrávku a nikým neatakován zakončil - 1:0.

Druhý poločas začal šancí hostujícího celku, ale střela střídajícího Cabrala se se neujala, a tak se výsledek na tabuli neměnil. V 62 minutě dostal domácí záložník Robert Braber červenou kartu a musel předčasně do sprch, což očividně oslabilo domácí celek. Přišla 76. minuta a hosté se dočkali vyrovnání. Guidetti si ve vápně zasekl balon a střelou na zadní tyč nedal domácímu brankáři šanci - 1:1. Domácí se snažili ubránit remízový výsledek, ale to se jim nepovedlo.

Protože v 83. minutě napřáhl ke střele hostující Cabral a nedal opět dobře chytajícímu brankáři šanci - 1:2. A protože si tým z Waalwijku nedokázal vytvořit nějakou šanci či uzemní převahu, tak utkání skončilo pro Feyenoord ziskem tří bodů.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - ADO Den Haag 1:1

27.11.2011 12:30

Góly: 1. Leen van Steensel - 58. Jens Toornstra

Hostujícím hráčům ADO se nepodařilo naplnit slova svého trenéra a na hřišti SBV pouze remizovali 1:1.

Utkání začalo lépe pro domácí, to když už v 1. minutě šli do vedení zásluhou Van Steensela, který dostal z levé strany nádhernou přihrávku od Kevina Jansena. Van Steensel si krásný centr zpracoval a ač s problémy, tak svůj tým poslal do důležitého vedení.

Ve 25. minutě se kopal přímý kop, který zahrával hostující Toornstra. Ten svým obloučkem našel nabíhajíciho Charlota Vicenteho, který hlavou nedokázal překonat domácí brankáře. Ten svůj tým podržel skvělý zákrokem a míč odvrátil na rohový kop.

Ke konci prvního poločasu mohlo být srovnáno. Vicento vyslal slabou střelu na domácího brankáře De Ruitera, který pouze vyrazil před sebe. Bohužel nikdo z dobíhajících hráčů neměl dres ADO, a tak poločas skončil 1:0 pro domácí.

Druhý poločas začal lépe pro hostující celek. Ten už v 56. minutě srovnal po střele Marca Höchera, kterou domácí brankář musel vyrážet. K odraženému míči se dostal jako první hostující Toornstra a vyrovnal na 1:1.

Pro SBV mohlo být ještě hůře. Jelikož o pár minut později nikým neatakován Tjarron Chery vyslal kolmici na nabíhajícího Toornstru. Ten bohužel z 25 metrů nezamířil tak, jako před několika okamžiky.

Domácí se z tlaku oklepali a ke konci byli silnějším týmem. Van Steensel našel svého spoluhráče Alberga. Ten svou střelou mohl pro domácí strhnout vítězství a tak i cenné 3 body, ale bohužel jeho střela skončila na břevně hostující branky.

Po zajímavém zápase si tedy oba celky rozdělily body za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - FC Groningen 6:1

26.11.2011 20:45

Góly: 14. Kevin Strootman, 30. Dries Mertens, 36. Zakaria Labyad, 47. Georginio Wijnaldum, 55. Tim Matavž, 72. Ola Toivonen - 48. Nicklas Pedersen

PSV Eindhoven nedalo naprosto žádnou šanci houževnatému Groningenu a ten opět musel spadnout nohama na zem, že přeci jen není až zase tak silný. I když v poslední době porazil Ajax, deklasoval Feyenoord či remizoval s Twente, domácí celek mu pustil pořádně ledovou sprchu. Nasázel mu šest branek, navíc vždy se trefoval jiný hráč. Gól vsítil i bývalý hráč hostů Tim Matavž, který loni táhl Groningen k velkým úspěchům, než se zranil.

PSV si tak v tabulce udrželo tříbodový odstup od vedoucího Alkmaaru a bude tak mít minimálně náskok dvou bodů na třetí Twente. Groningen se naopak lehce vzdálí čtvrtému místu, na němž se nacházelo se stejným bodovým ziskem hned pět výběrů. I tak má na kontě jedenadvacet bodů a vcelku slušně našlápnuto minimálně do kvalifikace Evropské Ligy. Na půdě PSV ale prohrával ve 47. minutě už 0:4, což dokonale mapuje jeho zmar.

Domácí se dostali do vedení ve 14. minutě, kdy přihrávku Driese Mertense využil Kevin Strootman a pohodlně překonal gólmana Briana van Loo. Mertens poté vsítil po půl hodině hry svůj čtrnáctý gól v Eredivisii, když se nádherně trefil z přímého volného kopu. V 36. minutě domácí vedli tříbrankovým vedením, když na polovině hřiště získal balón Zakaria Labyad a pelášil s ním až k hostující svatyni, navíc měl přesnou mušku.

A dvě minuty po pauze domácí kanonáda pokračovala, kdy po nahrávce Labayda střílel nenápadně Georgino Wijnaldum. Hosté sice okamžitě za necelou minutu snížili, kdy se trefil střídající Nicklas Pedersen, který strávil na hřišti jen tři minuty. Ovšem konečné slovo patřilo domácím. Nejprve ještě více potupil svůj bývalý klub Matavž, jenž po nahrávce Wijnalduma umístil přesně svůj volej, gólovou tečku za utkáním stanovil švédský kanonýr Ola Toivonen.

Více informací k zápasu

Roda JC - Heracles Almelo 3:1

26.11.2011 19:45

Góly: 66. Mads Junker, 68. Mads Junker, 77. Sanharib Malki - 76. Willie Overtoom (pen.)

Roda Kerkrade se zřejmě začíná výsledkově i herně zvedat a konečně dokáže i zodpovědně bránit. Po výhře na půdě Nijmegenu dokázala v domácím prostředí přehrát také Heracles, které na venkovních stáncích vskutku předvádí bídné výkony. Kerkrade se tak před nedělními zápasy v tabulce posunulo na desáté místo s osmnácti body na kontě, Heracles kleslo na jedenácté místo se sedmnácti body a stále se proto spoléhá jen na domácí prostředí.

Přitom dlouho se hrálo bez branek a vše směřovalo k remíze, avšak domácí se během dvou minut v polovině druhého poločasu dostali do dvoubrankového vedení. Hosté sice čtvrthodiny před koncem snížili trefou z penalty, jenže za necelou minutu vrátil Rodě dvoubrankové vedení Sanharib Malki. První dva góly vsítil útočník Rody Mads Junker, který se letos trápí a do této doby vsítil ve třinácti ligových utkáních jen jednu branku.

Domácí hrozili i v prvním poločase, který rozhodně na příležitosti bohatý nebyl. Junker pálil po necelé čtvrthodině hry těsně vedle levé tyče. Hosté spálili velkou možnost krátce poté, kdy Willy Overtoom z dobrých dvaceti metrů orazítkoval břevno. Po půl hodině trefil jiný záložník Mitchell Donald hlavou pouze tyčku. V dresu Kerkrade zahrozil opět Junker, avšak mířil těsně mimo. Roda byla aktivnější i po přestávce.

Ránu Junkera skvěle zlikvidoval gólman Heracles Remko Pasveer, následně Davy De Beule mířil mimo tři tyče. Roda se přeci jen dočkala dvacet minut po přestávce, kde z dobrých dvaceti metrů napřáhl Junker a zamířil přímo do pravého horního rohu. O dvě minuty později po centru Adila Ramze pálil dokonale na zadní tyč zase Junker - 2:0. Hosté ale ještě vykřesali plamínek naděje přesně čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Po faulu Barta Biemanse na Samuela Armenterose proměnil s přehledem pokutový kop Overtoom,avšak za necelých 60 sekund po centru Junkera pokořil gólmana Pasveera hlavou Malki a hosté se už na žádný odpor nezmohli, brzká třetí trefa je definitivně poslala do kolen.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - BV De Graafschap 1:2

26.11.2011 19:45

Góly: 17. Michael Uchebo - 74. Rydell Poepon, 86. Yuri Rose

Důležitý souboj o záchranu zvládli fotbalisté De Graafschapu, a i když se spíše hovořilo pouze o remíze, tak hosté vybojovali velice cenné tři body. Dotáhli se tak na patnácté místo, které zaručuje bez komplikací další ročník Eredivisie. Nyní loňský nováček ztrácí na patnáctý Nijmegen jen jeden bod a navíc se oddálil právě od Venla i Excelsioru. Venlo je tak stále předposlední se sedmi body, Excelsior ovšem ztrácí pouze jeden bod a má dva duely k dobru.

Na stánku De Koel před necelými osmi tisíci diváky začali domácí výtečně a už od 17. minuty vedli 1:0. Jenže závěr patřil hostům a ty v poslední čtvrthodině vsítili dvě branky. Nejprve vyrovnával svou čtvrtou brankou v sezóně Rydell Poepon, který se tak stává nejlepším střelcem klubu, čtyři minuty před koncem rozhodl o cenné výhře De Graafschapu Yuri Rose. Ten rozvlnil síť v letošním ročníku Eredivisie podruhé.

Domácí se mohli opět spolehnout na aktivního Ahmeda Musu, jenž stejně jako spoluhráči hráli 75. minut naprosto brilantně. V úvodu se musel několikrát vytáhnout hostující gólman Yves de Winter, avšak na pokus Michaela Ucheba už neměl nárok. Stejný hráč měl v prvním poločase ještě dvě obrovské příležitosti navýšit skóre, jenže neuspěl. Domácí tlačili i po pauze, opět byl v šanci Uchebo, ale mířil o metr vedle.

Teprve po hodině hry začal hrozit hostující Rydel Poepon. Následně na druhé straně Rogier Molhoek z přímého kopu mohl zvýšit, jenže de Winter fantasticky vyrazil balón zpod břevna. A pravidlo nedáš - dostaneš platilo stoprocentně. V 76. minutě zbytečně ztratil balón Musa a hezké kombinace využil Poepon. A krutý výsledek pro domácí zařídil Rose, jenž v 86. minutě po skvělé narážečce Steckoviče nedal gólmanovi Wilku de Vogtovi razantní ranou žádnou šanci.

Více informací k zápasu

NAC Breda - SC Heerenveen 2:2

26.11.2011 18:45

Góly: 41. Anthony Lurling, 45. Ramon Zomer (vl.) - 31. Filip Đuričić, 61. Daryl Janmaat

Heerenveenu se sice povedlo svou sérii neporazitelnosti prodloužit už na jedenáct zápasů, podruhé v řadě ovšem nevyhrál. Po minulé remíze s De Graafschapem se rozešel dnes smírně také s Bredou.

Už od úvodních minut bylo patrné, že oba týmy půjdou za vítězstvím. Jako první vyzkoušel své štěstí domácí Alex Schalk, jeho střela ale neměla gólové parametry. O moc lépe nedopadl na druhé straně hřiště ani kanonýr Bas Dost.

Hostující útočník si vedl o poznání lépe v 25. minutě, kdy se mu dokonce povedlo skórovat, jeho branka ale nakonec stejně nebyla uznána pro ofsajd. O šest minut později už měl mnohem více štěstí mladíček Filip Djuričić, který sebral míč uprostřed hřiště, potáhl jej až do pokutového území domácích a úspěšně zakončil.

Bredě se ovšem povedlo nepříznivý stav před přestávkou ještě otočit. O její první gól se postaral Anthony Lurling, jenž využil perfektního míče od Schildera a překonal bezmocného Vandenbusscheho. V samotném závěru pak svěřenci trenéra Karelseho udeřili podruhé. Tentokrát zahrával Lurling rohový kop, ten chtěl na malém vápně odvrátit Zomer, ovšem míč tečoval tak nešťastně, že jej poslal do vlastní sítě.

Brzy po změně stran mohla Breda své vedení dokonce navýšit, jenže Bonevacia recept na gólmana Vandenbusscheho nenašel. I proto nakonec udeřil Heerenveen. Pozici ke střele si udělal obránce Daryl Janmaat, který následně nedal Ten Rouwelaarovi žádnou šanci.

Do konce zápasu ovšem zbývalo ještě třicet minut, a proto bylo pochopitelné, že obě strany dělaly vše pro to, aby urvaly tříbodový zisk ve svůj prospěch. Nejblíže byl domácí Jens Janse, kterému se povedlo v 68. minutě dokonce nastřelit tyčku, žádný gól už ale každopádně nepadnul.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Utrecht 2:0

25.11.2011 20:00

Góly: 67. Rasmus Elm, 89. Jóhann Gudmundsson

Alkmaar se na vítězství proti Utrechtu podle očekávání pořádně nadřel. Dlouhou dobu nebyl schopný vstřelit gól, díky přesným zásahům Rasmuse Elma a Johana Gudmundssona si ale nakonec na své konto přeci jen připsal další tříbodový zisk. I nadále tak neohroženě kraluje celé Eredivisie.

Už od úvodních minut bylo jasně patrné, kdo je vlastně v utkání favoritem. Alkmaar začal velmi aktivně a defenzívu Utrechtu v mnoha případech nepříjemně pozlobil. Žádnou ze svých šancí však přetavit v branku nedokázal, a tak nakonec mohl udeřit Utrecht. Bulthuisův centr na výborně postaveného Sneijdera, který by následně zřejmě bez problémů skóroval, ale dokázal včas alespoň vyrazit gólman Esteban.

V 35. minutě pak dali o sobě znovu vědět domácí. Nepříjemně zakončil útočník Brett Holman, který donutil Van Dijka k pohotovému zákroku. Hostující gólman se musel činit i těsně před přestávkou, kdy jeho pozornost vyzkoušel Jozy Altidore.

Po změně stran pokračoval Alkmaar ve svém tlaku, který vyvrcholil v 67. minutě, kdy se konečně dostal do zaslouženého vedení. Mezi střelce se zapsal pěknou střelou z přímého kopu středopolař Rasmus Elm. Domácí fotbalisté se ale pouze s jednou brankou spokojit nechtěli a i nadále se hnali dopředu. Blízko přesnému zásahu byl už například Holman, ovšem neuspěl, a proto si fanoušci museli počkat až do 89. minuty. To pečetil na konečných 2:0 střídající mladík Jóhan Gudmundsson.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar13111130:834
2.PSV Eindhoven1494142:1631
3.FC Twente1476133:1327
4.AFC Ajax1466237:2224
5.Feyenoord Rotterdam1473427:1824
6.SC Heerenveen1457228:2222
7.SBV Vitesse1464418:1622
8.FC Groningen1463525:2521
9.NAC Breda1453622:2318
10.Roda JC1460820:3518
11.Heracles Almelo1445520:2217
12.FC Utrecht1444624:2616
13.RKC Waalwijk1443714:2215
14.ADO Den Haag1443717:2715
15.NEC Nijmegen1441912:2213
16.BV De Graafschap1433814:3012
17.SBV Excelsior131488:257
18.VVV Venlo1414914:337

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dvojice Elm-Wernbloom neuvěřitelně drží AZ. Příští rok směr Amsterdam

Reagovat
AjaxFans

Elma už jsme kdysi okukovali,ale nic ztoho nebylo.

Reagovat
smazaný uživatel

Elm je důvod současnýho náskoku AZ

Reagovat
Stiksxx

AZ je zatím neuvěřitelný

Reagovat
afc ajax

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si, že AZ zbrzdí až zimní přestávka, mám takové tušení, že po ní, už to tak hladká jízda nebude...

Reagovat
Stiksxx

je to klasická slabina všech rozjetých týmů..že nikdo neví jaká bude forma po zimě a je to prostě v hlavách hráčů.

Reagovat
Stiksxx

Super jsme si zastříleli. Je fajn, že každý gól dal jiný střelec. Aspoň je vidět jak moc jsme nebezpeční z každé pozice. .Ale Groningen byl hodně slaboučký.

Reagovat
smazaný uživatel

To ano, ale ta obrana se mi opět nelíbila...zbytečné zmatky...Manolev dneska hodně špatný...Jinak parádička

Reagovat
Stiksxx

Tak já více méně viděl pouze druhou půlku, protože u té první se mi hrozně sekal net. A nepříšlo mi to tak špatné jako jindy..Ale díky tomu, že Groningen nás příliš neprověřil.

Reagovat
smazaný uživatel

No právě...v Evropě to bude jiné...případně venkovní zápasy, tam je to vždycky slabší

Reagovat
Stiksxx

Tak to je naše dlouhodobá slabina.. Obrana..V případě, kdy tam není čas a prostor, když nás soupeř presuje, tak to jde do kytek. Ale Willems je výborná náhrada za Pieterse. Už jsem pro ať se prodá.

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně Doufám, že to příští týden zvládneme v Rotterdamu

Reagovat
Stiksxx

Tam to bude tuhý.

Reagovat
fantomas

Ostuda.

Reagovat
Filipow

Musím se opakovat, z Labyada vážně jednou bude velký hráč.

A ačkoliv vím, že to neznačí kvalitu, tak se mi vždy ve hrách stal jedním z nejlepších hráčů světa.

Reagovat
Stiksxx

Jedině souhlas.. Jde obrovsky nahoru..Jsem rád, že nakonec Rutten otevřel oči a dává mu přednost před Lensem, který od té doby kdy střídá hraje také velmi dobře! Oba si výborně konkurují a tak se oba snaží ze sebe dostat maximum a tak to má být.

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax konečně

Reagovat
smazaný uživatel

Twente potěšilo

Reagovat
Stiksxx

jojo. škoda, že Waalwijk neudržel..ale oba zápasy jsem neviděl.

Reagovat
afc ajax

""" Anitovo zakončení sice v síti ještě neskončilo, hned vzápětí se ovšem dostal ke střele Miralem Sulejmani a přesně umístěnou střelou poslal svůj tým do vedení.""" kebyže to nepozerám tak tomu aj uverím

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele