Nizozemská Eredivisie - preview 14. kola

25.11.2011, 08:32, aktualizováno 27.11.2011, 08:49
Previews
Twente bude proti Vitesse usilovat o tříbodový zisk, aby nedovolilo Eindhovenu vzdálit se na větší vzdálenost. To samé platí o Ajaxu, který hraje v Nijmegenu, jeho ztráta je ale už nyní velká. Waalwijk hostí Feyenoord, Excelsior přivítá Haag.
RKC Waalwijk - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Po vydařeném startu v nejvyšší soutěži se Waalwijk trápí. Bude to chtít napravit proti velmi silnému soupeři z Rotterdamu. Proto se tedy čeká velmi zajímavé utkání.

Domácímu týmu z Waalwijku se po vydařením začátku moc nedaří. Proto budou chtít před svými fanoušky naplno bodovat a udržet si jejich přízeň. RKC momentálně hájí až 12. příčku nejvyšší holandské soutěže Eredivisie. Waalwijk se sice po sérii čtyř porážek v řadě vschopil, avšak poslední dvě utkání pouze remizoval. V minulém kole RKC remizovalo na půdě Heerenveenu 1:1.

"Po sérii čtyř porážek jsme se konečně zvedli a získali nějaké body. V minulém kole jsme získali cenný bod s horké půdy v Heerenveenu. Nyní nás čeká těžký soupěř z Rotterdamu, ale to nemění nic na tom, že chceme naplno bodovat," nechal se slyšet domací kouč Ruud Brood.

Hostující Feyenoord je na zcela jinak než domací celek. Na rozdíl od RKC hostující tým hájí 6. příčku zaručující boje o evropské poháry. Po sérii dvou porážek se tým z Rotterdamu zvedl a přivezl tak cenné 3 body ze hřiště Vitesse Arnhem za výhru 4:0.

"Náš tým je velmi nabuzený po výhře v minulém kole. Celý týden se připravujeme na papírově slabšího soupeře, avšak nesmíme nechat nic v náhodě. Waalwijk je sice v novém ročníku nováčkem, ale již několikrát předvedl, že dokáže obrat nebo potrápit silnější týmy z popředí tabulky. Přesto však věřím ve výhru," prohlásil kouč hostů Ronald Koeman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Excelsior - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
Beznadějně poslední Excelsior přivítá na své půdě zklamaný celek z Den Haagu.

Domáci zažívájí velmi nevydařené období. Momentálně se nacházejí na poslední místě tabulky se ziskem pouhých 6 bodů. Poslední dvě utkání však SBV zvládlo, když nejprve porazilo na domácí půdě nováčka z Waalwijku těsně 1:0, poté však pouze remizoval na půdě předposleního Venlo 0:0. Poslední kolo Excelsior s Alkmaarem se nedohrálo, rozhodčí utkání ukončil už o poločase kvůli husté mlze. Za pětačtyřicet minut nepadla ani jedna branka.

"Minulý zápas jsme nedohráli kvůli mlze, přitom jsme drželi nerozhodný stav z velmi silným celkem. Proto věřím, že tým se zvedá a doufám v dobrý výsledek proti Den Haagu," prohlásil domáci trenér John Lammers.

Den Haag po minulé povedené sezoně zažívá velmi trpké zklámání. Po třinácti odehráných kolech hájí ADO pouhou a nelichotivou 14. příčku. Poslední tři uktání Den Haagu navíc nevyšla podle představ. V minulém kole, alespoň získal cenný bod za domácí remízu 2:2 proti silnému Utrechtu.

"Jdeme proti Excelsioru pro všechny body. Tým se cítí skvěle a po domácí remíze se silným Utrechtem, chceme už naplno bodovat. Přesto však čekám velmi těžké utkání, které ale pro nás snad skončí vítězným pokřikem v kabině," nechal se slyšet velmi sebevědomí kouč Steijn.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
NEC Nijmegen - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Ajax se nachází v hodně svízelné situaci. Ani zdaleka zatím nepřipomíná ten suverénní celek z loňského ročníku a svým fanouškům letos příliš radostných okamžiků nepřipravil. O částečnou nápravu se nyní bude ucházet na půdě Nijmegenu.

Je až k neuvěření, jaká fotbalová troska se z nejslavnějšího nizozemského celku za poslední měsíce stala. Nejlépe to dokumentují poslední dvě kola, která Ajaxu absolutně nevyšla. Nejprve jej ztrapnil šestigólovým přídělem průměrný Utrecht, v minulém kole proti Bredě pro změnu De Boerovi svěřenci pouze remizovali 2:2. Přitom ještě pět minut před koncem vedli o dvě branky!

Z posledních osmi ligových zápasů tak vyhrál amsterdamským velkoklub pouze v jediném případě, což je na jeho poměry opravdu žalostná statistika.

Ajax doplácí především na prachbídně hrající defenzívu v čele s děravým gólmanem Vermeerem, který v současné formě svému týmu jen škodí. Začátečnické chyby se dostaly v jeho případě téměř na denní pořádek, a proto všichni příznivci očekávají, zda mu trenér De Boer projeví důvěru i v nadcházejícím klání.

Také pro Nijmegen bude tento duel nesmírně důležitý. Za normální situace by byl jasným outsiderem, tentokrát ale doufá v bodový výsledek. NEC totiž stále řeší sestupové starosti. Především vinou šestizápasové série proher se propadl až do těch nejnižších vod tabulky, odkud se dostává hodně těžko.

V posledních kolech už ale ukázal zlepšení a znovu jej bude chtít potvrdit. Jenže podle očekávání se Nijmegenu proti Ajaxu dlouhodobě vůbec nedaří. Za posledních deset let nad ním vyhrál pouze v jediném případě. Ze současného kádru tento světlý okamžik pamatuje již jediný hráč - zkušený gólman Gábor Babos.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 4.20 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - SBV Vitesse  (neděle 16:30)
Čtrnácté kolo holanské nejvyšší soutěže Eredivisie nabídne velmi zajímavé utkání, ve kterém domácí Twente přivítá houževnatého soupeře z Arnhemu.

Domací celek zažívá velmi povedené období. V posledních osmi utkáních tým Twente neokusilo hořkost porážky. Týmu patří momentálně skvělá 3. příčka v tabulce. Na domácí půdě je Twente zatím neporaženo, takže se dá čekat, že domácí celek bude chtít v této skvělé sérii i nadále pokračovat. Poslední utkání v Almelu však Twente nevyšlo podle představ, když v nastvaném čase obdrželo vyrovnávací branku na 1:1.

"Poslední utkání jsme odehráli ve velmi dobrém tempu. Závěr utkání nám však příliš nevyšel, když jsme inkasovali až v nastaveném čase a tím přišli o cenné tři body. Tým se musel spokojit s pouhým bodem. Nyní však hrajeme na domácí půdě, i když přijede silný soupeř, hodláme se poprat a získat tak další cenné tři body do tabulky," prohlásil trenér domácího celku Co Adriaanse.

Tým exsparťasnkého Bonyho má celkem jiné problémy než jeho dnešní soupeř. SBV hají momentálně 6. příčku. V posledních dvou utkáních navíc nezískali ani bod. V minulém kole navíc Vitesse utrpělo drtivou porážku, když jej na domácí půdě potupil celek Feyenoordu a to vysoko 0:4.

"Poslední dvě utkání nám nevyšly přesně podle našich představ. Nesmíme se však tím nechat rozhodit. Celý týden jsme nabírali síly na toto těžké utkání a pevně věřím, že toto utkání zvládneme. Minimálně s bodem určitě odjedeme," řekl sebevědomě John van den Brom.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NAC Breda - SC Heerenveen  (sobota 18:45)
Heerenveen v minulém kole sice prodloužil svou sérii neporazitelnosti už na neuvěřitelných deset zápasů, přesto příliš důvodů ke spokojenosti mít nemohl. S trápícím se Waalwijkem totiž doma pouze remizoval, a tak nyní bude chtít udělat vše pro to, aby se dostal zpět na vítěznou vlnu. Nečeká jej ovšem nic snadného, vždyť cestuje na horkou půdu nepříjemné Bredy.

Všichni fanoušci očekávali, že duel proti Waalwijku bude jasnou záležitostí, nakonec ale ze zápasu museli odcházet zklamání. Jejich oblíbenci sice byli podle očekávání po většinu duelu lepším celkem na hřišti, dlouhou dobu se jim ale nedařilo vstřelit gól. Jediný úspěšný zásah si na své konto připsal veterán Gerald Sibon, který patnáct minut před koncem vyrovnal na konečných 1:1.

I přes tuto ztrátu ale zůstává Heerenveen na uspokojivém šestém místě a nějaké skepsi ani v nejmenším propadat nemusí. Své předsezónní cíle zatím plní na jedničku, a pokud si svou současnou formu udrží, nikde není vyloučeno, že nemůže jít ještě nahoru.

Narazit ovšem v současné době na Bredu, to asi pravděpodobně nebude moc příjemná záležitost. Svěřenci trenéra Karelseho totiž nabrali velmi dobrou formu, kterou potvrdili především v minulém kole, kdy šokovali celé Nizozemsko. Proti Ajaxu prohrávali už o dvě branky, i přesto se ale nevzdali a v závěrečné pětiminutovce dokázali senzačně vyrovnat. Především Schilderův dalekonosný pokus sklidil zasloužené ovace.

Breda tak po posledních vydařených výsledcích poskočila do klidného středu tabulky, kde jí už sestupové starosti rozhodně trápit nemusí. Nějakému uspokojení ale hráči rozhodně nepodléhají a šanci na tříbodový zisk cítí i nyní.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.30 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Roda JC - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Heracles v letošní sezóně nepředvádí hrůzostrašné výkon, a i když vstup do sezóny nebyl zrovna nejlepší, tak v tuto chvíli se pohodlně hřeje ve středu tabulky těsně za kvalifikací do Evropské ligy. V úvodních pěti kolech uhrál Heracles pět bodů, v těch dalších už hezkých dvanáct a prohrálo jen dvakrát. Se silným Alkmaarem a PSV. Nyní narazí na Rodu Kerkrade, která v minulém kole překvapila Nijmegen.

Ta letos utrpěla drtivé porážky 7:1 od PSV a 5:0 od Vitesse, doma podlehla třeba i Ajaxu 0:4 a má vůbec nejhorší obranu celé ligy. Inkasovala už čtyřiatřicetkrát, což jsou téměř tři obdržené góly na duel! Jenže minule překvapivě zvítězila 2:1 v Nijmegenu a připsala si pátou výhru v sezóně, má tak na kontě patnáct bodů a patří jí třináctá pozice. K tomu drží ještě jeden triumf ligy, jako jediný tým Eredivisie Roda ještě ani jednou neremizovala!

To Heracles minule vyválčilo v domácím prostředí bod s Twente, když vyrovnávací trefu vsítilo až ve druhé minutě nastavení. Naposledy Almelo v domácím prostředí Rodu zdolalo 1:0, avšak na její půdě podlehlo 2:4 a ve venkovním prostředí rozhodně favoritem není, o čemž svědčí jedenáct získaných bodů z domácího prostředí a jen šest z toho venkovního. Na druhou stranu je ale Heracles velice silné v ofenzívě, což může dělat Rodě potíže.

Kouč hostujícího výběru Peter Bosz se musí obejít bez Birgera Maertense (koleno), Marka Loomse (břicho), Oliviera ter Horsta (koleno) a Tima Breukerse (karetní trest). "Téměř v každém zápase máme více balón na kopačkách, i proti Twente jsme měli 56% držení míče. Roda nezačala v sezóně nejlépe, ovšem postupem času hraje více jako tým a opět se vrací ke své obvyklé hře. Důležité pro nás bude proměňovat šance," vyjádřil se Bosz.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.00 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VVV Venlo - BV De Graafschap  (sobota 19:45)
Souboj o záchranu jak se sluší a patří. Venlo letos opět okupuje místa zaručující neklidný konec sezóny a letos je na tom podobně jako v minulém ročníku. Po třinácti odehraných zápasech je až sedmnácté se sedmi body, navíc má náskok na poslední Excelsior jen jednoho korálku. Nyní se pokusí přiblížit záchraně vítězstvím nad loňským nováčkem z De Graafschapu, který je šestnáctý se ziskem devíti bodů a bude mít též zřejmě velké problémy.

V minulém ročníku se zachránil vcelku pohodlně a dlouho dopředu se nemusel příliš bát. Letos ale ztrácí na klidné patnácté místo Nijmegenu čtyři body, což při současné bodové situaci zrovna málo. Nyní se na něj sice může dotáhnout, v opačném případě ho ale čeká pád až za Venlo. Oba soupeři nedokážou vyhrávat, domácí mají na kontě jen jeden plný bodový zisk, hosté dva. A navíc útočná fáze nefunguje zcela podle plánu.

De Graafschap v poslední době narazil na těžké soupeře, a proto třikrát v řadě prohrál. PSV, Arnhem i Twente byly vskutku nad jeho síly. Venlo po výhře nad Waalwijkem nestačilo na Bredu, doma jen bezbrankově remizovalo s posledním Excelsiorem a těsně pohrálo na stánku Euroborg s domácím Groningenem 1:2. V loňském roce Venlo doma porazilo De Graafschap 1:0, na jeho půdě však prohrálo stejným poměrem, čeká se tak podobný vyrovnaný průběh.

Kouč hostujícího celku Andries Ulderink apeluje na důležitou část sezóny. "V následujícím období chceme posbírat co nejvíce bodů a dostat se ze sestupové zóny," poohlíží se na vcelku přívětivý los. "V těchto soubojích je v sázce hodně, proto neočekávám, že jeden či druhý tým bude neustále řídit hru. My musíme zastavit trojici Ahmed Musa - Yanic Wildschut - Michael Uchebo, dále vstřelit rychlou branku a dostat tak Venlo pod tlak," přeje si Ulderink.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - FC Groningen  (sobota 20:45)
PSV bude chtít nad Groningenem v každém případě zvítězit, aby si udrželo minimálně dvoubodový odstup od třetího Twente a drželo ztrátu tří bodů na vedoucí Alkmaar. Ten totiž dokázal v předehrávce doma zdolat Utrecht. Nicméně ztráta se zřejmě stejně vyšplhá v budoucnu na šest bodů, Alkmaar totiž ještě bude dohrávat duel s posledním Excelsiorem. Na druhou stranu ale nikde není psáno, že zvítězí, což si PSV velice dobře uvědomuje.

PSV tuší, že v sobotu proti němu nastoupí kvalitní protivník s ambicemi na Evropskou ligy. Groningen totiž letos dokázal porazit Ajax 1:0, smlsnul si také v domácím prostředí na Feyenoordu a remizoval i s Twente. Avšak daří se mu hlavně na domácím stánku, kde pětkrát zvítězil a jednou remizoval, z venkovních stadionů si přivezl jen pět bodů. V minulých čtyřech duelech neprohrál a získal osm bodů, pro PSV to tak zřejmě bude tvrdý oříšek.

Eindhoven letos prohrál jen jednou hned v úvodním kole s Alkmaarem, od té doby drží šňůru neporazitelnosti včetně Evropské ligy i národního poháru. Naposledy vyhrál v De Graafschapu 3:1. Loni na svého soupeře vyzrát nedokázal, remizoval s ním 0:0 a 1:1, ani nyní rozhodně nemá vítězství jisté. Dá se očekávat ofenzivní střetnutí, PSV je se šestatřiceti trefami nejproduktivnější tým Eredivisie a ani Groningen v této fázi nijak nestrádá.

Domácí stratég Fred Rutten se domnívá, že oba celky na Philips Stadium budou chtít hrát fotbal. "Tým Petera Huistry nebetonuje prostor, ale naopak dobře ovládá hru a změny tempa mohou být pro nás velmi nebezpečné," má Rutten mírné obavy. "Groningen má dobrý tým a po horším začátku zařadil druhý stupeň, který mu podle mého vydrží až do konce sezóny," dodává. V sestavě již nepostrádá nikoho, karetní trest si už odpykali Manolev i Strootman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AZ Alkmaar - FC Utrecht  (pátek 20:00)
Páteční předehrávka tentokrát slibuje velmi zajímavou podívanou. Vždyť proti sobě se postaví vedoucí Alkmaar a zvedající se Utrecht, který by rád konečně začal stoupat tabulkou výrazně vzhůru.

AZ vstoupí do zápasu v roli jasného favorita, což při pohledu na jeho poslední výsledky a tabulku rozhodně není nikterak překvapivé. Trenér Gertjan Verbeek od svého loňského příchodu konečně přetvořil tým k obrazu svému a vytvořil z něj stroj na vítězství. I proto se z Alkmaaru stal už po odehrání úvodní třetiny sezóny hlavní kandidát na zisk mistrovského titulu.

Největší předností Alkmaaru je především výborně hrající obrana, která dosud dovolila soupeřům vstřelit pouhých osm branek, což je nejméně z celé ligy. V posledních třech zápasech (nepočítáme-li nedohraný duel s Excelsiorem) navíc AZ neinkasovalo ani jednou. Tuto sérii bude chtít pochopitelně nyní prodloužit o další zářez.

Nebude to mít však jednoduché, protože Utrecht chytil velmi dobrou střeleckou formu. Nejprve před vlastními fanoušky ztrapnil šestigólovým přídělem neoblíbeného rivala z Ajaxu, před týdnem se pro změnu rozešel smírně 2:2 s Haagem. Se střílením gólů tedy svěřenci trenéra Erwina Koemana problém nemají, směrem dozadu už to ale taková sláva není.

I proto Utrechtu aktuálně patří až neuspokojivá jedenáctá příčka. Je ovšem vcelku nepravděpodobné, že by se před vánoční přestávkou vyšplhal v tabulce nějak výrazně výš. Los mu totiž příliš nepřál - po zápase s Alkmaarem hostí na domácí půdě Twente a Feyenoord, podzimní část pak uzavře duelem na půdě Groningenu. Ve všech případech na něj tedy čekají velmi nepříjemní soupeři.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.26 - 5.50 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar12101128:831
2.PSV Eindhoven1384136:1528
3.FC Twente1375133:1326
4.AFC Ajax1356234:2221
5.Feyenoord Rotterdam1363425:1721
6.SC Heerenveen1356226:2021
7.FC Groningen1363424:1921
8.SBV Vitesse1363418:1621
9.Heracles Almelo1345419:1917
10.NAC Breda1352620:2117
11.FC Utrecht1344524:2416
12.RKC Waalwijk1343613:2015
13.Roda JC1350817:3415
14.ADO Den Haag1342716:2614
15.NEC Nijmegen1341812:1913
16.BV De Graafschap1323812:299
17.VVV Venlo1314813:317
18.SBV Excelsior121387:246

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kurňa, kdy jindy bychom už měli porazit Ajax, když ne teď v neděli. Chce to jen se nebát, hrát jako například proti PSV a letošnímu Ajaxu už to tam nějak samo napadá.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že se konečně odrazíme a dostanete latu

Reagovat
smazaný uživatel

To je asi pravděpodobnější. No hlavně ať je to pěknej fotbal, body k záchraně budou potřeba spíš z jiných zápasů.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že Nijmegen letos moc starostí se záchranou mít nebude...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak doufám že ne, herně to vidím tak kolem 8.-12. místa, ale ta série 7 proher byla hodně krutá a opakovat se něco podobnýho, tak je v tom NEC namočený až po uši.

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu, ta série byla poněkud nešťastná, i tak si ale myslím, že kvalitou kádru má Nijmegen na střed tabulky. Na sestup letos vidím stoprocentně Venlo a Excelsior a pak ještě někoho z dvojice De Graafschap - Waalwijk.

Reagovat
AjaxFans

Nečetls to? http://www.kosmas.cz/knihy/124383/ajax-holandsko-a-valka/

Já ji mám rozečtenou v práci a fakt zajímavé.Jsem nevědel,že Maradona mohl začínat evropský fotbal v holandsku.A Sparta byla tahá hodně dobrá,dnes to moc nevypadá.

Reagovat
smazaný uživatel

sem vůbec nevěděl, že je nějaká taková kniha, ási si to teda taky přečtu

Reagovat
AjaxFans

Tak malý kurz na AZ To čumím,nic lehkého to nebude.Vidím to na x

Reagovat
Stiksxx

Taky předpokládám, že je Utrecht potrápí.A doufám, že urve nějaký body.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte kde bude nějaký přenos? AZ většinou moc nestíhám, ale v pátek mám čas.

Reagovat
Stiksxx

Tak doufám, že Vitesse ukáže, že není přeceňované nadarmo a sebere Twente nějaký ten bod. Stejně tak by doma mohl urvat bod Nijmegen, který nás taky dost potrápil a navíc Ajax má docela velkou marodku ne? no a Waalwijk by taky mohl překvapit Feyenoord, aby ho oškubal o body, než s ním příště budeme hrát my.

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax dneska padne, Twente asi nee...ale kéž by to byla remíza

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax nesmí, v Nijmegenu už fakt ne. Doufám v Cillessena v bráně už konečně

Reagovat
AjaxFans

Keneth v lm zachytal výborně.Ale proč nezkusit Jaspera

Reagovat
smazaný uživatel

Jaspera vyzkoušet hlavně z toho důvodu, že u Vermeera člověk nikdy neví, co zas vyvede...

Reagovat
Stiksxx

Nebylo by ho lepší dát do zápasu spíše doma, proti nějakému slabšímu soupeři? Ať se může chytnout..Přeci jen teď je Ajax trochu více pod tlakem než bývá. I když jako je pravda, že je to jedno. Dobrý brankář by si měl poradit s těmito situacemi.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak chytá Vermeer

Reagovat
AjaxFans

Nějaký stream?

Reagovat
AjaxFans

kua něco mě kopněte.Hlavně neé sopcast bohužel

Reagovat
smazaný uživatel

a co s ním máš za problémy?

Reagovat
AjaxFans

Mám linuxy těd,které potřebují na kdejakou kravinu nějaké spešl nastavení,nebo zasuvní modul apod.

Reagovat
Stiksxx

Škoda Waalwijku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele