Nizozemská Eredivisie - souhrn 14. kola

13.11.2010, 20:41, aktualizováno 14.11.2010, 18:28
Komentáře a souhrny
Program 14. kola zatím brzdilo špatné počasí - v pátek nebyl dohrán zápas v Tilburgu, v sobotu se ani nezačalo hrát v Kerkrade. PSV doma porazil Excelsior a posunul se na vedoucí příčku tabulky, kterou po porážce v Bredě opustilo Twente. Ajax prohrál v Alkmaaru, Vitesse veze vysokou výhru z Venla, Groningen nečekaně jasně podlehl Heraclesu.

Feyenoord Rotterdam - SC Heerenveen 2:2

14.11.2010 16:30

Góly: 11. Luc Castaignos, 81. Jerson Cabral - 53. Mika Väyrynen, 75. Viktor Elm

Feyenoord sice prodloužil svou sérii bez vítězství na tři zápasy a stále se nachází v dolní polovině tabulky, jeho výkony jsou však už lepší než v předchozím období. Domácí totiž ze čtyř duelů prohráli jen jednou, a to ještě těsně na půdě favorizovaného Alkmaaru. V divokém duelu s Heerenveenem to dlouho vypadalo, že si odvezou všechny body, během chvilky se však situace nezměnila a vypadalo to, že nezískají ani jeden.

Feyenoord v tabulce poskočil o jednu příčku vzhůru a se třinácti body na kontě mu patří třináctá pozice. Heerenveen vyšplhal také nahoru a s dvaceti body okupuje osmé místo, stále více se tak přibližuje pohárovým příčkám. Domácí se dostali do vedení v prvním poločase, nicméně těsně po začátku toho druhého bylo srovnáno a čtvrthodiny před koncem hosté stav otočili. Jenže v 81. minutě zařídil konečnou remízu střídající Jerson Cabral.

Do první vážnější možnosti se propracovali hosté v 7.minutě a blízko blizoučko byl úvodní trefě Roy Beerens, avšak jeho pokus v síti neskončil. Naopak o čtyři minuty později na druhé straně dokázal uspět Luc Castaignos a stánek De Kuip byl u vytržení. Domácí tlačili v první půli i nadále a určitě po zápase litovali toho, že svůj náskok nenavýšili. Nejprve skvěle zasáhl hostující brankář Kevin Stuhr-Ellegaard.

Ten dokázal vyrazit dalekonosný pokus Georgino Wijnalduma a následně brilantně také vychytal dorážejícího Castaignose. Těsně před koncem úvodní půle navíc zlikvidoval další stoprocentní možnost Karima El Ahmadiho, jenž zblízka trefil pouze jeho tělo. Avšak po pauze soupeř ožil a narozdíl od Feyenoordu své šance využil. Ještě předtím sice pálil na opačné straně Castaignos zblízka těsně mimo, pak již ale úřadovali hosté.

V 53. minutě se trefil Mika Väyrynen po centru Oussamay Grindheima, následně po přenádherné patičce Luciano Narsingha se nerozpakoval ani minutu Victor Elm a bylo to 1:2. Ovšem alespoň částečná spravedlnost přeci jen existovala a Cabral srovnal po své skvostné akci. Uvolnil se na levé straně, nečekaně změnil směr do středu vápna a i přes snahu hostujících beků vypálil přesně - 2:2.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Groningen 3:0

14.11.2010 16:30

Góly: 41. Samuel Armenteros, 72. Everton, 84. Mark Looms

Heracles zvládl utkání s Groningenem, který porazil rozdílem třídy - 3:0.

V tomto utkání začaly oba celky opatrně, již od prvních minut se spíše oťukávaly a čekalo se na první chybu soupeře. Ta ovšem nepřicházela. První vělká šance přišla až v závěru první půle a ukázala se hned jako branková. Na rohový kop domácích si totiž skvěle naběhl osamocený Armenteros a přesnou hlavičkou otevřel ve 41. minutě skóre. Jeho pokus zamířil do horního rohu branky a brankář byl bez šance.

Druhý poločas začal naprosto obdobně jako ten první. Domácí bránili výsledek, ovšem hosté ani neutočili. Proto na řadu přišla 72. minuta a s ní skvělé uvolnění Armenterose, následná přihrávka na nabíhajícího Evertona a poté přesně zakončení. Domácí tedy vedli o dvě branky a necelých dvacet minut před koncem bylo rozhodnuto.

Kosmetickou úpravu výsledku však ještě udělal v 84. minutě Looms. Ten si skvěle seběhl do volného prostoru a využil chyby v rozehrávce bránících hráčů. Na jeho střelu byl brankář hostů krátký, a tak skončilo utkání pro domácí celkem snadným vítězstvím 3:0.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - AFC Ajax 2:0

14.11.2010 14:30

Góly: 74. Pontus Wernbloom, 77. Kolbeinn Sigthórsson

Trápení Ajaxu dnes napsalo své další pokračování. Svěřenci trenéra Jola nestačili ani na Alkmaar, jemuž podlehli 0:2, a vedoucí Eindhoven se jim začíná již povážlivě vzdalovat.

Zápas dlouhou dobu nenabízel žádné góly, změna přišla až v závěrečné dvacetiminutovce, kdy diváci viděli vše důležité. První branku vsítil Wernbloom, krátce na to jej napodobil Sigthórsson. V samotném závěru pro změnu obdržel červenou kartu velezkušený zadák André Ooijer.

První poločas rozhodně neodpovídal skutečnosti, že proti sobě stojí dva přední nizozemské týmy. Gólových šancí bylo celkem po skrovnu, i přesto ale byli domácí o něco aktivnější. Jednu z mála příležitostí, jak s nerozhodným stavem něco udělat, měl Alkmaar ve 27. minutě, kdy Elm ale nakonec pálil nad. Krátce na to naopak orazítkoval na druhé straně břevno kanonýr Luis Suárez.

Ani po změně stran nepřišla nějaká výrazná změna. Většina hráčů se pouze zastřelovala, a tak brankáři, především pak domácí Romero, moc práce neměli. Hostující Stekelenburg se musel vypořádat akorát s ranou Pelleho, záložník Schaars pro změnu nemířil přesně.

Až v 74. minutě to konečně přišlo. Klavan pláchl van der Wielovi, následně poslal do šestnáctky vynikající centr, který usměrnil do sítě hlavou Pontus Wernbloom. Vstřelená branka domácí fotbalisty pořádně nažhavila a už o tři minuty později se radovali znovu. Druhá branka byla té první značně podobná. Tentokrát však z druhé strany centroval Schaars, v pokutovém území vyskočil nejvýše mladík Sigthórsson a v poklidu pojistil vedení Alkmaaru.

To si svěřenci kouče Verbeeka bez problémů uhlídají až do závěrečného hvizdu. V 90. minutě navíc Ajax oslabil André Ooijer, který viděl z rukou rozhodčího červenou kartu. Na konečném skóre se už ale nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - ADO Den Haag 1:1

14.11.2010 14:30

Góly: 90. Ramon Zomer - 39. Nathaniel Will (vl.)

Nijmegen doma přivítal Den Haag a jen díky povedenému závěru vyválčil cennou remízu 1:1.

Domácím se povedl úvod utkání. Již v desáté minutě se do dobré šance dostal Bjorn Vleminckx. Jeho střelecký pokus však postrádal na přesnosti, a tak mířil těsně nad břevno.

Hosté mohli kontorvat hned poté. Neuběhlo mnoho a Timothy Derijck se uvolnil přímo v pokutovém území. Jeho pohybu si všiml jeden ze spoluhráčů a našel jej přesným centrem. Derijckova hlavička však svůj cíl nenašla a z těsné blízkosti minula.

Na řadu přišla 39. minuta a nepříjemná situace pro domácí. Po centrovaném míči ze strany se k míči dostal domácí Nathaniël Will a chtěl zažehnat nebezpečí. Bohužel pro něj mu však míč skočil tak nešikovně, že přímo od jeho nohy zamířil až do vlastní sítě.

Nijmegen tedy prohrával díky vlastní brance. Ovšem nepoložilo ho to. Naopak. Nijmege se do svého soupeře zakousl, avšak díky poločasové přestávce nedokázali srovnat.

Druhý poločas začal lépe hostující celek. Ten si tak bránil své vedení. Domácí celý druhý poločas doufali, že Den Haag zachybuje. Samotný závěr utkání takovou šanci nabídl. V 90. minutě si totiž na rohový kop Leroye George naskočil Zomer a přesnou hlavičkou stanovil konečný stav 1:1.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - SBV Vitesse 1:5

14.11.2010 14:30

Góly: 77. Ruud Boymans (pen.) - 11. Wiljan Pluim, 31. Julian Jenner, 85. Marcus Pedersen, 86. Marcus Pedersen, 89. Ismaïl Aissati

Vitesse přijelo na půdu Venla a v důležitém duelu dokázalo zvítězit vysoko 5:1.

Hostující celek chtěl v zápase s předposledním Venlem zvítězit. Jenom tak mohl totiž svému pronásledovateli utéci. Svůj cíl začali hosté naplňovat již v 11. minutě. V té se totiž uvolnil Aissati a přistrčil míč volnému Pluimovi. Ten neváhal a lehkou kličkou obešel bránícího hráče a následnou tvrdou ranou otevřel stav utkání.

Domácí, zaskočeni touto skutečností, prakticky přestali hrát. Hosté útočili a o dvacet minut později přišla zasloužená odměna. Na přesný míč Davyho Proppera si naběhl osamocený Julian Jenner a přesným pokusem překonal padajícího brankáře - 0:2.

Venlo první poločas nezvládlo a mělo druhý na nápravu. V tom se oba celky spíše oťukávaly, a tak se hra přenesla prakticky až k samotnému závěru. Na řadu přišla 77. minuta a nepříjemný faul hostujícího Buttnera na Musa. Rozhodčí nařídil pokutový kop, ke kterému se postavil Boymans. Jeho tvrdá rána vykřesala naději na zvrat.

Uběhlo ovšem pouhých osm minut a hosté tlak domácích zničili. Přesnou střelou se totiž prezentoval Pedersen a zvýšil na 1:3. Netrvalo však dlouho a Vitesse opět skórovalo. O pouhou minutu později se totiž k míči dostal opět Pedersen a svou druhou brankou v krátké chvíli svýšil náskok už na tři branky.

Krutý osud domácích zpečetil v 89. minutě ještě Aissati, který si naběhl na přesný centr ze strany a šikovnou střelou stanovil konečné vítězství SBV Vitesse v poměru 1:5.

Více informací k zápasu

NAC Breda - FC Twente 2:1

13.11.2010 20:45

Góly: 81. Ali Boussaboun, 90. Matthew Amoah - 21. Bryan Ruiz

Twente prozatím působilo jako vyrovnaný celek, který nemá problém až do samého závěru udržet těsné vedení. Stejný případ dlouhou dobu platil také na půdě Bredy, kde hosté vedli od dvacáté minuty 1:0 a téměř až do samého závěru kontrolovali průběh hry. Avšak deset minut před závěrečným hvizdem Breda překvapivě srovnala a v nastaveném čase díky mírnému otevření okének hostující defenzívy převrhla misky vah na svou stranu.

Twente tak s jedenatřiceti body na kontě prozatím kleslo na druhou pozici za PSV, které naopak nezaváhalo. Breda navázala na pohárový výkon proti Heerenveenu a vylepšila si statistiku posledních ligových zápasů, navíc poskočila s devatenácti body na desáté místo Eredivisie. V zápase ale lepší nebyla, Enschede mělo po většinu zápasu navrch, teprve v závěru už bylo asi myšlenkami jinde a proto odjíždí z Bredy s prázdnou.

Do první možnosti se propracoval domácí Jens Janse, ovšem po spolupráci s Timem Gilissenem mířil jen do boční sítě. Proto na druhé straně udeřili z první vážnější akce hosté. Po krásném pasu Nacera Chadliho poslal balón zblízkosti za záda gólmana Jelle ten Rouwelaara tradiční ostrostřelec Bryan Ruiz. Následně byl blízko navýšení náskoku Theo Janssen, přesný však nebyl.

Těsně před půlí mohl dát Enschede klid druhou trefou v utkání Bryan Ruiz, jenže levačkou zamířil těsně vedle tyče. Pět minut po pauze zahrozila také Breda, pokus Amoaha ale dokázal na poslední chvíli zablokovat obránce Douglas. Od této chvíle se skoro nic nedělo, až právě do závěrečné desetiminutovky. Ještě předtím podržel svůj tým domácí gólman Ten Rouwelaar, když skvěle zasáhl proti hlavičce Luuka de Jonga. ¨

V 81. minutě prostrčil Leonardo skrz obranu přihrávku do vápna na střídajícího Aliho Boussabouna a ten tvrdou střelou pokořil asi z osmi metrů gólmana Michajlova. Za dalších deset minut byla zkáza obhájce mistrovské trofeje dokonána. Nejprve musel ještě zasáhnout Ten Rouwelaar proti ráně střídajícího Dennyho Landzaata, hned na to ale na druhé straně Leugers špatnou přihrávkou dozadu vyzval krásně ke skórování Amoaha - 2:1.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - SBV Excelsior 4:2

13.11.2010 18:45

Góly: 19. Jeremain Lens, 34. Wilfred Bouma, 50. Ola Toivonen, 78. Marcelo - 6. Daan Bovenberg, 70. Guyon Fernandez

PSV si poradilo s Excelsiorem 4:2.

Začátek utkání patřil překvapivě hostujícímu celku. Ten se hned od úvodní minuty tlačil kupředu. Běžela 6. minuta a hostující tým se mohl radovat, jeho úvodní tlak totiž přinesl ovoce. Přímý kop si vzal do parády Ryan Koolwijk, přesným centrem našel volného Bovenberga, který střelou přímo z první rozvlnil síť a poslal hosty do vedení.

Srovnání ze strany PSV přišlo celkem rychle. O třináct minut později se uvolnil Balazs Dzudzsak a přesným pasem hledal Lense. K tomu si taky míč našel cestu a přesnou střelou srovnal krok.

PSV se však do hostujícího celku zakouslo. Po půlhodině hry, přesněji ve 34. minutě, přišla další pěkná akce PSV. Lens v ní hrál opět ústřední roli. Jeho obtočení se a následný centr totiž ulehčil práci nabíhajícímu Boumovi, který se z dobré pozice hlavou nemýlil a strhl vedení na stranu PSV.

Druhý poločas přinesl další zásah na pažbu PSV. Již po pěti minutách se dokázal uvolnit Ibrahim Afellay. Přesnou kolmicí našel rozeběhnutého snipera Toivonena. Ten ukázal svou chladnokrevnost a poslal domácí již do dvoubrankového vedení.

Hosté však nesložili zbraně. Dvacet minut před koncem si totiž zahrál hostující Fernandez na Maradonu. Své sólo přes celé hřiště totiž ozdobil perfektním zakončením a vykřesáním naděje pro Excelsior.

Neuběhlo ovšem mnoho a PSV tuto naději rozdupalo. V 78. minutě Toivonen našel osamoceného Marcela, který si míč skvěle zpracoval a přesnou ranou do hornho rohu stanovil konečné skóre 4:2 ve prospěch svého celku.

Více informací k zápasu

Willem II - BV De Graafschap 0:1

24.11.2010 20:00

Góly: 81. Sjoerd Overgoor

Ani v souboji s nováčkem soutěže nedokázal Tilburg vyhrát a ba co víc, nevybojoval tradičně ani bod. Proto má na kontě po patnácti odehraných kolech pouze dva a pokud neudělá výrazné změny v jarní části sezóny, tak se zřejmě z posledního místa již nevyhrabe. Na předposlední Venlo už teď musí dohánět manko sedmi bodů, šestnáctý Feyenoord má dokonce o jedenáct bodů více než trápící se Willem.

Naopak díky nedávným příznivým událostem se od zóny sestupu celkem výrazně odlepil De Graafschap a se ziskem devatenácti bodů mu náleží dvanáctá pozice. Připsal si navíc druhou výhru v řadě za sebou, určitě bude chtít navazovat na dobrou formu také v dalších kolech. Nicméně na cenných třech bodech se pořádně natrápil a misky vah strhl na svou stranu až deset minut před koncem po obrovské hrubce gólmana Nikiho Maenpaay.

Utkání bylo před dvanácti dny předčasně ukončeno za stavu 0:0 kvůli silnému dešti, podobný průběh s minimem šancí byl k vidění tak nyní. Přitom domácí se hned na úvod vytáhli s překrásnou akcí. Skvělé herní myšlení ukázal Jan-Arie van der Heijden, který dobrodružně přešel přes tři protihráče a uvolnil Maceo Rigterse. Jeho slabou střelu ovšem dokázal bez sebevětších problémů zachytit gólman Boy Waterman.

Následně zaměstnal Watermana také Gerson Sheotahul, Ten pálil velmi tvrdě a přesně, Waterman však byl v pravý čas na tom pravém místě. Tlak domácích k ničemu nevedl a proto v 81.minutě udeřili překvapivě hosté. Gólman Maenpaa neměl v průběhu příliš práce, poté ale daroval soupeři svou hrubkou všechny korálky. Balón po lehké střele z dvaceti metrů od Sjoerda Overgoora propadl k údivu všech za gólmana do sítě.

V samém závěru mohli hosté pojistit náskok po střele Hugo Burgase, avšak tentokráte gólman Maenpaa nechyboval a De Graafschap tak získal šťastné tři body. V příštím kole se pokusí navázat na úspěšné období doma s Arnhemem, Tilburg bude chtít poprvé zvítězit nebo alespoň urvat nějaký ten bod doma s Excelsiorem, dalším nováčkem soutěže. A pokud se mu to ani teď nepodaří, bude situace vskutkiu kritická.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven14103143:1233
2.FC Twente1494126:1131
3.AFC Ajax1483333:1627
4.FC Groningen1483327:2027
5.AZ Alkmaar1474319:1325
6.Roda JC1366123:1624
7.ADO Den Haag1464424:2422
8.SC Heerenveen1455422:2020
9.NAC Breda1462618:2020
10.NEC Nijmegen1454525:2319
11.FC Utrecht1361621:1919
12.Heracles Almelo1443724:2415
13.Feyenoord Rotterdam1434719:2913
14.SBV Vitesse1434716:2613
15.BV De Graafschap1334616:2913
16.SBV Excelsior1432917:2911
17.VVV Venlo14301115:319
18.Willem II13021112:382
Zbývající zápasy
13.11. 19:45Roda JC - FC Utrecht

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
Shevchenko

Super výsledky.

Reagovat
Losinho

Reagovat
Paddy

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

vypada to, ze by se AZ opet mohlo stat obavanym tymem tohle je pro jejich psychiku ohromne dulezita vyhra

Reagovat
smazaný uživatel

pani prosba, nevite jak to bude s utkanim roda-utrecht? stojej mi kvuli tomu pekny love

Reagovat
AjaxFans

odloženo,to radši vyber z násobkem kurzu 1. Cos tam měl dané?

Reagovat
smazaný uživatel

oba daji gol :), nevis nahodou kdy se to bude hrat ?

Reagovat
AjaxFans

Těžko říct,ale možná to naperou přes týden.

Reagovat
smazaný uživatel

tak mi napsali email, ze pokud se to neodehraje do 72h od puvodniho terminu, tak bude tenhle match kurs 1, takze kombik vyjde a kurs trochu klesne, nevadi, lepsi mene nez nic

Reagovat
AjaxFans

Nejlepší řešení.Tipáč měl delší lhůtu tuším

Reagovat
Stiksxx

tak vcelku spokojenost

Reagovat
Ferguson6

Feyenoord

Reagovat
fantomas

Co to má jako znamenat?? Takle rupnout v Almelu.

Reagovat
smazaný uživatel

Buďme úprimní, hrali ste hrozne.

Reagovat
fantomas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele