Nizozemská Eredivisie - souhrn 1. kola

31.07.2009, 22:44, aktualizováno 02.08.2009, 18:31
Komentáře a souhrny
V neděli získaly tři body Feyenoord, Breda a Ajax, naopak PSV doma ztratilo za remízu s Venlo. Obhájce titulu Alkmaar nezačal nejlépe, prohrál totiž na hřišti Heraclesu. Loni druhé Twente naopak vyhrálo na hřišti Sparty, Utrecht veze všechny body z Waalwijku, Willem porazil Vitesse a už v pátek se bez branek rozešly Heerenveen a Roda...

SC Heerenveen - Roda JC 0:0

31.07.2009 20:45

Góly: -

Hned na úvod přineslo první kolo nizozemské nejvyšší soutěže mírné překvapení a vysoce favorizovaný Heerenveen pouze remizoval s Rodou Kerkrade, která má před sezónou hlavně záchranářské ambice. Velmi rozpačitý duel potvrdil, že jsou oba celky ještě nerozehrané a tak se bezbrankovému výsledku nikdo moc divit nemůže. V základní sestavě domácích nastoupil jak Michal Papadopulos, tak i Michal Švec, třetí v pořadí Milan Kopic do duelu nezasáhl.

Plán Heerenveenu na zopakování pátého místa z loňského roku dostal první trhlinu i přes to, že nastoupil v nejofenzivnějším možném složení vůbec. Nasadil hned tři útočníky, nejvíce šancí zmařil zkušený veterán Gerald Sibon. Bývalý hráč Ajaxu a PSV Eindhoven ale i tak mnohokrát gólmana Kerkrade Brama Castra neohrozil.

První poločas zaváněl těžkou nudou a diváky ze sedadel zvedli domácí hráči pouze třikrát. Dvakrát střílel Sibon, ovšem ani jednou nebyl brance blízko. Následně pak na hranici pokutového území zablokoval Darryla Janmaata v poslední možnou chvíli bek Davy de Fauw. Hosté hrozili hlavně z brejků, o změnu stavu se pokoušeli Mads Junker a Dieter van Tornhout, gólman Brian Vandenbussche však zasahovat nemusel.

Ve druhém poločase byl opět nejaktivnější Sibon, výborně pracující obrana Rody ho však opět ani jednou nenechala přiblížit se brankáři. V nejvážnější akci ho čistě odzbrojil Marcel de Jong. Utkání se poté opět odmlčelo na dlouhou dobu a v samém závěru mohl dokonce přelít misky vah na stranu Kerkrade Boldiszar Bodor, brankář Brian Vandenbussche však senzaci nedopustil.

Oba výběry si bod za zcela vyrovnané utkání zasloužily, nedá se říci, že by byl domácí celek i přes mírnou územní převahu lepší. Heerenveen se pokusí o reparát v příštím kole na půdě Nijmegenu, Roda bude bojovat o další bodíky poprvé před vlastním publikem s Groningenem.

Více informací k zápasu

Willem II - SBV Vitesse 3:1

01.08.2009 18:45

Góly: 3. Christophe Grégoire, 28. Said Boutahar, 90+1. Arjan Swinkels - 68. Sinan Kaloglu

Tilburg zvládnul úvodní duel na jedničku a z papírově velmi vyrovnaného střetnutí vyválčil před vlastními fandy všechny tři body. Určitě mu k tomu pomohla rychlá branka ze 3. minuty a druhá trefa po půl hodině hry. V dalším průběhu se však Arnhem uklidnil a dokázal i snížit, v závěru se ale prosadit nedokázal a v nastavení ještě inkasoval. Přitom domácí hráli od 66. minuty bez vyloučeného Christopha Gregoire, i v deseti ovšem statečně výsledek udrželi.

Domácí se tedy dostali do vedení ve 3. minutě, kdy Christoph Gregoire stál v pravý čas na pravém místě po zblokované střele Sergio Zijlera a pohodlně překonal bezmocného gólmana Velthuizena - 1:0. Ten zachránil svůj tým v 19. minutě, když naprosto s bravurou vytěsnil hlavičku Franka Demougeho. Tilburg mohl vyrovnat o něco později po divoké střele Santiho Kolka, ovšem jeho rána z 20 metrů mezi tři tyče nezamířila.

Aktivní Tilburg se dočkal dvoubrankového vedení ve 28. minutě, po úchvatném sólu a přesné střele k tyči z dobrých 18 metrů se radoval z trefy Said Boutahar. Tilburg mohl navýšit náskok pět minut před pauzou, kdy se do hlavičky opřel Swinkels, gólman Velthuizen však tým opětovně podržel. Osm minut po přestávce se na druhé straně v obrovské příležitosti ocitl Kolk, avšak z blízkosti branku pouze přestřelil. Hororový scénář se mohl pro domácí urodit během poslední dvacetiminutovky, když předtím hostům zbytečně nabídli velkou možnost.

Nejprve se musel v 66. minutě pakovat do kabin po druhé žluté kartě střelec první branky letošního ročníku Eredivisie Christophe Gregoire, o dvě minuty později se Arnhem dočkal vytouženého snížení. Překvapivým "šouráčkem" totiž dopravil balón do sítě střídající Kaloglu. Poté se ale žádný mohutný tlak nekonal a Tilburg předvedl rovnocennou partii i v deseti, na konci k tomu otevřeli hosté zadní vrátka a z brejku uklidnil celý stánek třetí brankou domácích Swinkels.

V příštím kole si pokusí Arnhem poprvé před vlastními fandy vylepšit reputaci proti favorizovanému Feyenoordu Rotterdam, Tilburg naopak bude navazovat na tři body v Utrechtu.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - FC Twente 0:2

01.08.2009 19:45

Góly: 18. Blaise N'Kufo, 57. Bryan Ruiz

Twente si formu ze závěru minulé sezony přeneslo i do té nové, v níž obhajuje druhé místo, a v prvním kole nového ročníku si v poklidu dokráčelo pro vítězství nad Spartou Rotterdam v poměru 2:0.

Hosté roli favorita v Rotterdamu potvrdili poprvé v 18. minutě. První vážnější šance sice ještě domácí přežili, když Ruizův pokus srazili mimo branku, ale následný rohový kop již byl smrtelný. Perez našel úplně volného N'Kufa, jenž hlavičkou propálil brankáře Seligu. Tomu ve výhledu blokoval Ruiz.

V prvním poločase již Twente příliš dalších nemělo. Za zmínku stojí snad jen pokus Nickyho Kuipera, ale ten nebyl příliš úspěšný. Na druhé straně poprvé zahrozil Rydell Poepon, ale jeho dělovku vykryl gólman Boschker.

O osudu utkání definitivně rozhodla 57. minuta a druhá branka hostů. Perez se zmocnil ztraceného míče, poslal ho Ruizovi a ten si nádherně poradil s brankáře Seligou. Toho totiž přehodil a míč následně zapadl po olíznutí břevna do branky. V 64. minutě vyslal jakousi střelu ze zoufalství Nathan Rutjes, ale tento pokus pouze podtrhl ofenzivní impotenci domácích. Nic víc již k vidění v Rotterdamu nebylo a fanoušky Sparty museli odcházet hodně zklamaní. Vždyť jejich tým chce letos napravit loňské špatné umístění, jenže s podobnými výkony to určitě nepůjde.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - AZ Alkmaar 3:2

01.08.2009 19:45

Góly: 7. Everton, 47. Willie Overtoom, 61. Mark-Jan Fledderus - 76. Graziano Pellè, 77. Mounir El Hamdaoui

Alkmaar si start do nové sezony, v níž obhajuje mistrovský titul, určitě představoval úplně jinak. V Almelu totiž tamní Heracles uštědřil AZ překvapivou porážku 3:2.

Přitom konečný výsledek je pro Alkmaar možná ještě přívětivý. Již bez kouše Louise van Gaala, který po zisku titulu klub opustil a usedl na lavičku Bayernu, totiž Alkmaar po hodině hry prohrával už 3:0. V závěru se sice dokázal dostat na dostřel jediné branky, jenže vše zhatily dvě červené karty, které na konci obdrželi hráči hostů.

Heracles svého soupeře překvapil už po osmi minutách, kdy Quansahův centr sklepl Everton a přesnou ranou otevřel skóre. Domácí se úřadujícího šampiona nijak nezalekli a těsné vedení drželi až do poločasu. Krátce po něm navíc přidali další branku. Nejrychleji v nastalé situaci zareagoval Overtoom a zvýšil na 2:0. Aby toho nebylo pro AZ málo, v 61. minutě uštědřil poslední hřebíček do rakve nádhernou ranou z trestného kopu Fledderus.

Třetí branka Heracles jaksi uspokojila a Alkmaar dostal konečně nějaký prostor. Za tříbrankového manka již neměl co ztratit, a proto se odhodlal k mohutnému náporu. V 77. minutě vystřelil zpoza několik obránců Pelle a vstřelil první branku Alkmaaru v nové sezoně. Necelou minutu nato na něj navázal El Hamdaoui a vykřesal pro hosty naději. Tu však záhy zhatil Gill Swerts, jenž po faulu loktem na Martense uviděl červenou kartu. Nervy na uzdě vzápětí neudržel ani Pelle a rovněž se musel poroučet do šaten.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - FC Utrecht 0:1

01.08.2009 20:45

Góly: 2. Ricky van Wolfswinkel

Utrecht vstoupil do ligy ze všech dosavadních účastníků asi nejlépe a jako zatím jediný veze všechny tři body z půdy soupeře. Jedinou branku vsítil už ve 3. minutě Van Wolfswinkel a i přes houževnatý výkon nedokázal Heracles srovnat. Papírové předpoklady se tak potvrdily a posílený celek i svým výkonem ukázal, že je správně považován za horkého kandidáta na evropské poháry.

Hosté zatlačili Waalwijk do vlastního pokutového území už od první minuty, velmi tvrdě vypálil forvard Dries Mertens, gólman Jurgen Wevers ještě tentokráte s přehledem ukryl míč do náruče. O dvě minuty později byl však proti ráně Rickyho van Wolfswinkela krátký, ten si po přihrávce Franka van Mosselvelda přehodil balón na pravačku a bez problémů rozvlnil k nespokojenosti hojného publika síť.

Waalwijk se nedokázal vymanit z tlaku a o další dvě minuty později mohl přidat svůj druhý gól Wolfswinkel, tentokrát ale byl mužem na svém místě skvěle chytající Wevers. Stejný muž utekl obraně i v 7. minutě a skóre proto mohlo být tak brzy velmi bohaté, avšak i teď si Wevers poradil s nekompromisní hlavičkou Wolfswinkela brilantně a proto svítil na tabuli stále výsledek 0:1.

Domácí se do první akce dostali po necelé čtvrthodině hry, střela Charlisona Benschopa však neměla dostatečnou razanci a gólman Michel Vorm pohodlně ukryl balón do náruče. V samém závěru prvního dějství mohl navýšit hostující Benjamin de Ceulaer, jeho chytrý střílený centr však v brance neskončil. Po pauze se hra mírně uklidnila a Utrecht se spoléhal především na defenzívu.

I tak ale Waalwijk nedokázal v útoku najít zbraň a ještě mohl být za nejtěsnější stav skóre rád. V 68. minutě byl totiž opět v příležitosti nejlepší muž na trávníku Van Wolfswinkel, v minisouboji s Weversem ale ani teď neuspěl, holandský mazák balón pěkně vytěsnil konečky prstů těsně vedle tyče. Největší možnost RKC spálil o tři minuty později Fred Benson, jehož pokus po rohovém kopu olízl břevno.

V příštím kole vyzve nabuzený Utrecht na domácí půdě Tilburg, který mimochodem také vybojoval tři body, Waalwijk se pokusí o zázrak na půdě Ajaxu, který čeká na ligový titul předlouhých šest let a je proto velmi hladový po úspěchu.

Více informací k zápasu

FC Groningen - AFC Ajax 0:2

02.08.2009 14:30

Góly: 41. Miralem Sulejmani, 72. Dennis Rommedahl

Premiéra na lavičce Ajaxu Amsterdam Martinu Jolovi vyšla na jedničku. Jeho svěřenci s přehledem porazili Groningen a vykročili na pouť za titulem. Právě ten je totiž hlavním letošním cílem Ajaxu.

Ajax čeká na titul dlouhých pět let a právě od Martina Jola si fanoušci slibují, že by mohl konečně jejich miláčky dotáhnout na nejvyšší stupínek. Na Ajax dnes čekal loni šestý Groningen a byli to právě domácí, kdo prvně zahrozil. Goran Levre se ale v prvním zápase sezony teprve zastřeloval a branku netrefil. Od té chvíle už převzal kontrolu nad zápasem Ajax, což stvrdil ve 35. minutě úvodní brankou. Miralem Sulejmani si proklestil cestu do pokutového území a tam se jako správný útočník rychle zorientoval a bezpečně zakončil - 1:0. Chvilku nato mohl přidat po Suarezově centru a Rommedahlově sklepnutí druhou branku, ale tentokrát štěstí nestálo na jeho straně.

Groningenu se vývoj utkání nemohl líbit, a proto se s výsledkem snažil něco udělat v úvodu druhého dějství. Jenže v ofenzívě byli domácí žalostní a místo vyrovnání přišel další přesný zásah Ajaxu. Osmnáct minut před koncem prokázal vytříbenou techniku Suarez, když našel Rommedahla a ten si již lehce poradil s vybíhajícím brankářem. Výsledkem 0:2 nakonec zápas také skončil.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - NEC Nijmegen 2:0

02.08.2009 14:30

Góly: 10. Jon Dahl Tomasson, 76. Leroy Fer (pen.)

Hodně pikantní premiéru zažil na lavičce Feyenoordu kouč Mario Been. Ten sice začal svou pouť vítězně, jenže na to doplatil jeho bývalý klub Nijmegen, který ještě v minulé sezoně vedl. Nijmegen si nakonec z De Kuipu odvezl porážku 2:0.

Přitom nechybělo mnoho a utkání se mohlo vyvíjet úplně jinak. Hned ve druhé minutě vyslal do šance Schone Radomskiho, který z 12 metrů vypálil. Gólman Darley však střelu kryl. Na druhé straně branku těsně přestřelil Fer. V 10. minutě se však již do šance dostal Jon Dahl Tomasson a přesnou ranou otevřel skóre. Nijmegen odpověděl El Kabirem, ale také jeho střelu zablokoval Darley. Šest minut před přestávkou pronikl obranou Fejzullahu, ale v akci jeden na jednoho ztrostkotal na Darleym.

Nijmegen se snažil vyrovnat i po přestávce, ale Schoneho střela z trestného kopu skončila vedle branky. Po hodině hry zkoušel štěstí Lorenzo Davids, ale ani on neuspěl. Hrdinou večera se stal gólman domácích Darley, jenž i ve druhém poločase předváděl spolehlivý výkon, když vykryl pokus Vlemickxe. Rozhodující moment utkání nakonec přišel v 76. minutě, kdy Rens van Eijden fauloval v pokutovém území Fera a sudí nařídil penaltu. Tu proměnil sám postižený Fer a rozhodl o výhře Feyenoordu v poměru 2:0.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - NAC Breda 1:2

02.08.2009 14:30

Góly: 74. Csaba Horváth - 42. Anthony Lurling, 66. Matthew Amoah

Breda v loňské sezoně vybojovala postup do Evropské ligy a letošní ročník načala vítězstvím. Obětí se stalo mužstvo Haagu, které na vlastním hřišti prohrálo 1:2.

NAC si první šanci vytvořilo až ve 20. minutě, kdy si na hlavičku po Kolkkově centru naskočil Lurling, ale míč namířil pouze do boční sítě. O pět minut později již zamířil Lurling do branky, tentokrát však jeho pokus nohou zlikvidoval brankář Coutinho. 26letý gólman musel zasahovat i proti trestnému kopu Amoaha, ale míč mířil přímo do jeho náruče. Domácí se málem ujmuli vedení ve 35. minutě, kdy zachyboval brankář Jelle ten Rouwelaar, ale míč se nakonec se štěstím odrazil do břevna. Nakonec se situace obrátila a první branku utkání vstřelilo mužstvo z Bredy. Tři minuty před poločasem přeběhl celé hřiště Tim Gilissen a následně poslal pas na Lurlinga, jenž se ve vápně nemýlil a přesnou ranou otevřel skóre. Haag málem ještě v nastavení vyrovnal, ale Knopperův akrobatický pokus z brankové čáry vykopl Feher.

Jak domácí ukončili první poločas, tak taky zahájili ten druhý. Další obrovskou šanci však tentokrát kryl skvělým zákrokem Ten Rouwelaar. Právě tento zákrok proti Immersově střele se ukázal jako rozhodující, když v 67. minutě uklidnil hosty druhou brankou Amoah. Čtvrthodiny před koncem sice ještě snížil Horvath, ale domácím to již nijak nepomohlo.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - VVV Venlo 3:3

02.08.2009 16:30

Góly: 26. Nordin Amrabat, 41. Ola Toivonen, 82. Ola Toivonen - 53. Achmed Ahahaoui, 59. Keisuke Honda, 85. Ruben Schaken

Venlo vstoupilo do nového ročníku tou správnou nohou a vybojovalo v divokém zápase s PSV Eindhoven cenný bodík za remízu 3:3. Eindhoven tak začíná pokračovat v matných výsledcích z minulého roku a zatím ho nepolila ani živá voda příchodem zkušeného kouče Frediho Ruttena ze Schalke. Přitom domácí vedli po poločase 2:0 a i když o vedení přišli, tak osm minut před koncem vsítili rozdílovou branku. Avšak houževnatí hosté po školácké chybě domácí obrany okamžitě srovnali.

PSV se v úvodní dvacetiminutovce rozehrávalo a s nováčkem hrálo vyrovnanou partii, hosté si dokonce vytvořili první šanci. Ve 12. minutě se dostal k dobré hlavičce Keisuke Honda, ovšem pozorný švédský gólman Andreas Isaksson neměl větší problémy. Nicméně jakmile se půle přelila do své druhé poloviny, už začal řádit čtyřnásobný šampión Nizozemska poslední doby.

Nejprve se po necelé půlhodině hry trefil Nordin Amrabat, který vyslal tvrdou přízemní střelu přímo do pravého dolního rohu Gentenaarovy klece a zdálo se, že se PSV nadechlo k obrovskému trháku. O dvoubrankové vedení se pokoušel o něco později Balazs Dzsudzsak, jehož ránu brankář vyrazil před sebe, ovšem s dorážkou nenaložil dobře Amrabat. Čtyři minuty před pauzou se však Philips Stadium dočkal, po nadýchaném centru Dzsudzsaka pokořil Gentenaara hlavou Toivonen.

Jako by si však domácí mysleli, že už mají všechno v kapse a zapomněli si v druhém dějství hlídat zadní vrátka. Po deseti minutách hry totiž snížil krásnou ranou z dobrých 20 metrů Achmed Ahahaoui, Isaksson byl naprosto bezmocný. A za dalších deset minut pětatřicetitisícový stánek oněměl, z blízkosti totiž rozvlnil síť Honda. Od této chvíle si Eindhoven uvědomil, do jaké šlamastiky se dostal a začal opět hrát.

V 82. minutě se zdálo, že definitivně rozhodl o prvních třech bodech sezóny, jenže k údivu všech přítomných se tak nestalo. Do vedení poslal favorizovaný mančaft druhou trefou Toivonen, jenž znovu zavěsil hlavou. Nicméně hned za tři minuty se objevil na světelné tabuli opět nerozhodný výsledek, konečnou podobu zápasu stanovil forvard Schaken, který po obrovské hrubce beka Marcellise vyrazil vstříc k Isakssonovi a nemýlil se - 3:3.

PSV se už ze šoku nevzpamatovalo a na další obrat se nezmohlo. V příštím kole bude chtít získat první plný počet bodů na hřišti loňského vicemistra Twente, Venlo chce jistě pokračovat v dobrém rozmaru na domácí půdě proti Den Haagu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Willem II11003:13
2.AFC Ajax11002:03
FC Twente11002:03
Feyenoord Rotterdam11002:03
5.Heracles Almelo11003:23
6.NAC Breda11002:13
7.FC Utrecht11001:03
8.VVV Venlo10103:31
PSV Eindhoven10103:31
10.SC Heerenveen10100:01
Roda JC10100:01
12.AZ Alkmaar10012:30
13.ADO Den Haag10011:20
14.RKC Waalwijk10010:10
15.SBV Vitesse10011:30
16.NEC Nijmegen10010:20
Sparta Rotterdam10010:20
FC Groningen10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

TAk na začátek docela pěkná haluz, 0-0 v eradivisi se moc nevidí Snad dlaší zápasy budou lepší, ať je na co sázet kurňa

Reagovat
smazaný uživatel

si to videl? jak se dari papovi?

jsem dost zvedavej jak se tam chytne.

Reagovat
smazaný uživatel

Se podívej na stránky Heerenveenu, nedávno tam s ním dělali videorozhovor v angličtině.

Mě by zajímalo, kdy bude povolán do repre Švec, kterej se tam stal oporou. My překecáváme Kováče, kterýho repre vůbec nezajímá, nabízíme občanství Francouzovi/Kapverďanovi/Senegalci (to je v tahu kolik může mít dneska každej pasů), občas tam nakoukne trdlo Hušek a přitom máme perfektního kandidáta.

Reagovat
smazaný uživatel

Nj nevim na co se budou vymlouvat teď, většinou se tohle týkalo hráčů hrajících na východě, každej říkal, že tam nejsou na očích, tak by mě zajímalo co řeknou k Švecovi, hrajou v holandsku špičku, loni hráli UEFU...třeba bude muset vyhrát EL, jako loni Hubsman vyhrál UEFU

Reagovat
smazaný uživatel

Neviděl sem to, ale hodně lidi mělo vsazeno 1 a když vemu fakt jaký problémy měla Roda loni, ať už sportovní nebo finanční a Heerenven kterej by měl hrát nejhůře do 5. místa, tak 0-0 je dost nečekanej výsledek...já koukal na Juve-Real

Reagovat
AjaxFans

Snad to tam bude Papimu padat.je to první kolo,tak je to celkem těžko.Heereven přišel taky o pár hráču,tak si možná ještě "sedají".Z Rody zase odešel celkem shopný Sekou Cisse do Feyenordu

Reagovat
smazaný uživatel

konečně, už jsem se nemohl dočkat ke spokojenosti už chybí jen aby zítra ruplo Venlo na PSV alespoň 5:0

Reagovat
božský John

Za kolik byste byli schopný prodat Dzsurdzsáka? ::smile: Báj vočko..

Reagovat
smazaný uživatel

není na prodej

Reagovat
smazaný uživatel

heracles - AZ 3:2?

Reagovat
Slejdy

PSV ou nou

Reagovat
smazaný uživatel

ach jo, jsem rad, ze se v nedeli mym dvema tymum moc darilo... Slavia a PSV "hodne dobre"

Reagovat
smazaný uživatel

Jedeme na titul Feyenoord

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax s přehledem super!

Reagovat
smazaný uživatel

AZ jedeme

SPARTU aspon 3.0

a jinak titul s tim se pocita

skoda ty cerveny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele