Nizozemská Eredivisie - preview 1. kola

02.08.2009, 08:15
Previews
Po včerejší prohře Alkmaaru v Almelu dnes vstoupí do soutěže také další favorité. Ajax čeká utkání na horké půdě v Groningenu, Feyenoord přivítá Nijmegen a PSV hraje doma s Venlo. Na fotbal se již půjde i v Den Haagu, kam zajíždí ambiciózní Breda...
SC Heerenveen - Roda JC  (pátek 20:45)
Nizozemská Eredivise otevírá "dveře dokořán" z vyspělých evropských fotbalových soutěžích nejdříve, hned v úvodním zápase by se mohli představit tři Češi. Účast v základní jedenáctce novice v kádru Michala Papadopulose je vysoce pravděpodobný, nad startem Michala Švece i Milana Kopice prozatím visí otazník.

Loňský vítěz nizozemského poháru, na kterého čeká úvodní kolo Evropské ligy, vyzve podceňovanou Rodu Kerkrade, která se loni zachránila v baráži až po penaltách v rozhodujícím třetím barážovém duelu s Cambuurem. Heerenveen oproti minulému roku hodně posiloval a obměnil kádr, nicméně v posledním utkání v superpoháru naprosto vyhořel a ani jediná branka Papadopulose nezabránila debaklu 1:5.

Jinak si ale v přípravě vedl pátý celek minulého roku vcelku úspěšně, drtivá výhra nad tureckým Sivasporem a těsná nad belgickým Gentem dávají do další sezóny celkem slibné vyhlídky, k tomu velmi těsná prohra po sympatickém výkonu s řeckým Olypmiakosem optimistické myšlenky jen utvrzuje.

Do týmu přišli před sezónou kromě českého krajánka stoper Igor Djurić ze srbského klubu Vojvodiny Novi Sad a také krajní bek Gerry Koning z druholigového Volendhamu. Právě oni dva by měli zacelit díru po odchodu hvězdného chorvatského obránce Danijela Pranjiče do německého velkoklubu Bayern Mnichov. Na poslední chvíli odešel také další obránce Jong-A-Pin, kterého si vyhlédl konkurenční Arnhem.

Domácí kouč Trond Sollied ještě nebude mít k dispozici Mika Vayrynena, jenž se po dlouhém šestiměsíčním zranění teprve zapojuje do plného tréninku, jinak je tým kompletní. "Našim cílem je získat 60 bodů a více. Musíme sbírat povinné výhry, jako jsou ty s Kerkrade. Občas by to chtělo samozřejmě překvapit. S umístěním do první pětky bychom byli spokojeni," vyjádřil se na tiskové konferenci před sezónou prezident domácích Yme Kuiper.

Hostující kouč Harm van Veldhoven bude postrádat duo zraněných Anouar Hadouir (poraněná noha) - Laurent Delorge (problémy se zády). Kvůli karetnímu trestu ještě nenastoupí ani Pa-Modou Kah, nově příchozí Morten Skoubo též nebude připraven. "Tým se hrozně těší na duel, v přípravě hrál s velkým nadšením. Uvědomujeme si, že když budeme hrát kolektivně, můžeme se vyhnout problémům z loňska," uvedl s úsměvem van Veldhoven.
SC Heerenveen - pravděpodobná sestava:
Steppe - Breuer, Popov, Djurič, Janmaat - Elm, Grindheim, Švec, Sibon - Papadopulos, Beerens
Roda JC - pravděpodobná sestava:
Castro - Lachambre, De Fauw, Addo, De Jong - Delorge (Sutchuin), Linssen, Janssen, Bodor - Junker, Van Tornhout
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 3.85 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - SBV Vitesse  (sobota 18:45)
Dva týmy ze středu tabulky z minulého roku se utkají hned na úvod a jen těžko se dá hledat favorit. Oba výběry by se zase chtěly vyhnout dramatickému boji o přežití, a proto potřebují sbírat každý bodík, ovšem ve vyrovnané soutěži to bude zvlášť obtížné. Změn v kádru sice nebylo moc, ale bude velmi zajímavé sledovat, jak se dokážou noví hráči v rodinných klubech sžít. Od toho se většinou odvíjí celá sezóna.

Oba celky neměly příliš náročnou přípravu, Tilburg odehrál pouze jeden přátelák s řeckým PAOK Soluň a prohrál na domácí půdě 0:2. Vitesse dokonce nezměřilo síly s žádným profesionálním soupeřem a muselo se tak smířit s duely s amatérskými týmy. Oba celky se naposledy potkaly na půdě Tilburgu letos na konci ledna, kdy hosté z Arnhemu vyválčili vítězství 0:2.

Domácí mančaft přišel po sezóně o dva mladíky Steefa Nieuwendaaa a Nielse Vorthorena. Oba totiž loni příliš nehráli a hledají tak novou výzvu, zakotvily proto v druholigovém Den Bosch. Klub naopak získal dvacetiletého mladíka z Arsenalu, hostovat u nich bude Jasper Waalkens. "Jsem velice zvědavý na jejich hru, jejich kádr je pořád stále velmi vyvážený. Je sice pravda, že se nám na tohoto soupeře vskutku daří, ale to nemusí nic znamenat," uvedl s respektem trenér Arnhemu Theo Bos.

Hosté mají k dispozici téměř kompletní výběr. Pouze duo Ronald Graafland - Sebastiaan van der Sman se stále zotavuje po zranění. Ovšem trio Hofs - Stefanovič a Nilsson by mělo již být fit, jejich start byl totiž ještě před týdnem na soustředění v Düsseldorfu nejistý. Do základní jedenáctky se mohou zapojit také dva novicové Calvin Jong-a-Pin a Turk Sinan Kaloglu. "Řada hráčů je nerozehraných po zranění a spousta nových hráčů ještě nejsou v té formě, aby je nahradily. Snad se chytneme," věří i přes mírné problémy se složením sestavy kouč Bos.
SBV Vitesse - pravděpodobná sestava:
Velthuizen - Verhaeghe, Sprockel, Drost, Van der Struijk - Molhoek, Claudemir, Stevanovič, Hofs - Kolk, Nilsson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.40 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Rotterdam - FC Twente  (sobota 19:45)
Loňský překvapivý vicemistr Eredivise Twente Enschede bude mít pro tuto sezónu nové výzvy a pokusí se zopakovat loňský úspěch. V prvním zápase jede na půdu Sparty Rotterdam, která loni skončila na třinácté příčce a i když měla malé problémy, dokráčela k jisté záchraně. Enschede letos bude bojovat na dvou frontách a tak toho mohou kluby z nižších pater tabulky využít.

Domácí mančaft odehrál v přípravě dvě důležitější střetnutí, obě ovšem před vlastními fandy prohrál. Nejprve podlehl belgickému Westerlo 0:1, poté stejným poměrem nestačil na řecký PAOK Atény. Naposledy se tyto dva celky utkaly na stánku Het Kasteel loni na konci února, hosté v euforii dokázali zvítězit 1:2.

Twente odehrálo přípravných duelů před nadcházející sezónou více, navíc už absolvovalo první těžký test v Lize Mistrů. A zatím to vypadá, že tým pod vedením nového šéfa Franse Adelaara nic ze svého lesku neztratil. Cenná remíza se Schalke, výhry 2:0 nad nováčkem Eredivise Venlem a na půdě německého Gladbachu ukazují na opravdu vynikající formu. Twente nerozjelo špatně ani boje o Ligu mistrů, v 3. předkole uhrálo důležitou plichtu 0:0 na půdě portugalského Sportingu Lisabon.

Sparta v letošní sezóně až zase tak neposilovala a přišel pouze v polovině června Tim Bakens z Volendhamu. V současnosti se nejvíce hovoří o odchodu hvězdného nigerijského obránce Dele Adeleye, o kterého se už delší dobu zajímá anglický Everton. Na hostování již odešel Jeffrey Vlug, kterého si vybral druholigový RBC Roosendaal.

Hosté pod vedením bývalého reprezentačního anglického kouče Steve McClarena mají před úvodním střetnutí jasný úkol: "Musíme hrát především jako tým, pak se teprve odhalí naše skutečné možnosti." Do zápasu nezasáhne důležitý článek základní jedenáctky, Brazilec Douglas má totiž kvůli páté žluté kartě pozastavenou činnost. Fit nebude ani Luuk de Jong, jenž si poranil kotník a bude mimo hru několik týdnů.

McClaren dobře ví, jak je potřebné, aby vyšel začátek ligy: "Nejdůležitější je pro nás domácí soutěž, na tu se chceme soustředit prioritně. Oproti minulému ročníku budeme v pohárech psychicky silnější a je velká naděje, že se probojujeme do hlavní fáze," uvedl s optimismem.

V kádru Twente během letní pauzy došlo k velkým změnám. Hned v úvodu přišel Nashat Akram z katarského Al-Gharafa, chvilku po něm ovšem odešel důležitý bek Edson Braafheid. Za toho našlo vedení náhradu též okamžitě, z konkurenčního Arnehmu přišel Nicky Kuiper. Ke konci období se ještě upsal Bryana Ruiz (Gent) a Slovák Miroslav Stoch (Chelsea). Prozatím vedení udělalo dobrý krok v tom, že doposud udrželo útočníka Eljera Eliu, o kterého měl eminentní zájem Ajax a Hamburk.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.45 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heracles Almelo - AZ Alkmaar  (sobota 19:45)
Obhájce titulu z Alkmaaru bude mít v úvodním kole před sebou "povinnou prácičku". Nastoupí totiž proti Heraclesu, tedy jednomu z hlavních adeptů na sestup do druhé ligy. Heracles skončil loni patnáctý a bojoval o záchranu až do posledního kola, nakonec byl tím šťastným týmem a vyhnul se i baráži. Hned na úvod však bude mít na rozlousknutí hodně tvrdý oříšek.

V přípravě narazil domácí výběr na mnoho holandských soupeřů, za zmínku však stojí pouze remíza 1:1 s Veendamem. Nový trenér Gertjan Verbeek ztratil v letní pauze jen obránce Jana Wuytense, naopak nedávno přišel zadarmo z portugalského Marítima zkušený obránce Antoine van der Linden.

Heracles v sobotním zápase nenasadí akorát Sebastiaana Steura, který laboruje s poraněným tříslem. "Příprava jinak proběhla bez zranění, všichni mohou nastoupit a mají velkou chuť. Jenom Sebastiaan zatím podstupuje rehabilitaci," upřesnil jeho situaci trenér Verbenek. Před zápasem si neklade nějaké přehnané cíle: "Víme dobře, co je v možnostech Heraclesu Almelo, Alkmaar je pro nás velmi těžký protivník. Všichni tuší, že v tomto duelu můžeme jen získat," uvádí s velkým respektem k soupeři.

To jistý účastník Ligy mistrů má jiné plány a proto udělal mnoho radikálních změn. Přišlo nové trenérské vedení včele s hlavním koučem Ronaldem Koemanem. Netřeba ho představovat, angažmá ve Valencii, Ajaxu či Eidhovenu hovoří za vše. Tým prošel ohromnou "renovací", hned v úvodu přestupního období nechal Alkmaar odejít hned osm hráčů (Graziano Pelle, Kees Luijckx, Gijs Luirink. Ryan Donk, Kemy Agustien, Boy Waterman, Milano Koenders a Simon Cziommer).

Dokázal si sice několik důležitých opor udržet, nepustil Moussu Dembeleho a Sebastiena Pocognoliho, ovšem po dlouhých tahanicích odešel Demy de Zeeuw do Ajaxu Amsterdam. Z nových posil stojí za zmínku Erik Heijblok z De Graafschapu a mladík Morten Nielsen z Chelsea. V přípravě Alkmaar moc nezářil, když prohrál s FC Bruggy 0:1 a pak také s Hamburkem stejným poměrem. Avšak výhra v Superpoháru 5:1 nad Heerenveenem už dává lepší vyhlídky do sezóny. V minulém vzájemném duelu na půdě Heraclesu vyhrál Alkmaar 2:0.

Kouč Ronald Koeman má k dispozici kompletní kádr: "Jsem rád, že můžu využít všech 24 hráčů, lékařský tým pracuje opravdu skvěle." Ve hře svých svěřenců vidí i přes minulou jasnou výhru stále mezery. "V útoku to bylo skvělé, ale Heerenveen byl asi čtyřikrát velmi blízko brance, což je mnoho. Na soustředění v Novém Zélandu se však tým sžil, navíc tady budeme mít podle předpovědi dobré počasí," zavtipkoval na páteční tiskové konferenci.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.95 - 3.75 - 1.50
více informací
RKC Waalwijk - FC Utrecht  (sobota 20:45)
Nováček Eredivise Waalwijk změří síly už se stálicí nejvyšší holandské soutěže Utrechtem. Ten se několik let pohybuje okolo středu tabulky, chtěl by vylepšit loňskou devátou příčku a třeba se i dostat do pohárů. Waalwijk vybojoval prvoligovou licenci až po složitém souboji s De Graafschapem a vrátil se mezi elitu po dvou letech. Jestli naváže na dlouholetou účast v letech 1990 - 2007, ukáže až čas.

Waalwijk se snažil pořádně otestovat své síly v letní pauze a nutno podotknout, že se mu to celkem povedlo. Cenná remíza se slavným Eidhovenem určitě musela potěšit kouče Ruuda Brooda. Ten právě dokončil s týmem slavný návrat a teď se ho pokusí dovést k dalšímu cíli - záchraně. "Chtěli by jsme skončit ve středu tabulky," přeje si Brood. Waalwijk se naposledy utkal s Utrechtem doma před třemi lety na Štědrý Den, kdy se urodila remíza 1:1.

Vedení klubu spoléhá hlavně na mládežnickou líheň, ze které přišla většina hráčů a hlavně mladíci by měli být tím kolečkem ve stroji, jenž doplní staré mazáky. Jediným mladíkem, který přišel z jiného klubu, je útočník Jeff Stans z Excelsioru. Největší posilou se stal ovšem jiný hrot Derk Boerrigter, který působil třeba i v Ajaxu či Twente. "Mám z toho dobrý pocit, v kabině je opravdu skvělá atmosféra," neskrývá před duelem nadšení holandský ostrostřelec. Z klubu nedáno odešel Ferne Snoyl do Bredy, kádr jinak bude proti Utrechtu kompletní.

Hostující celek si proti sobě v přípravě vybral hratelné soupeře z nižších pater tabulky a byl docela úspěšný. Uhrál dvě remízy s Oss a s italskou Catanií, debakl 5:1 uštědřil druholigovému Zwolle. Trenér Ton du Chatinier si přivedl hned na začátku letní pauzy ghanského obránce Nana Asareho z belgického Mechelenu, následně přišel také Ricky van Wolfswinkel z Vitesse a Jan Wuytens z Heraclesu. Mančaft získal též důležitou oprou do branky, z Hamburku přišel zadarmo zkušený Khalid Sinou.

Nicméně odchodů nebylo málo a tak se nedá říct, že by byl Utrecht silnější. V přestupovém okně odešli Simon Cziommer (Salzburk), volný přestup dostali Morten Skoubo, Ali Boussaboun, Hans Somers a Tom Caluwe. Ton du Chatinier nebude moc nasadit zraněné Alje Schuta a Hanse Somerse, vykartován je Mihai Nesu. Naopak lehce zraněný Ricky Wolf by měl do duelu zasáhnout.

"Můžeme se hned v prvním utkání dozvědět, kde by jsme tak mohli v tabulce hrát. Hodně lidí si myslí, že můžeme bojovat třeba i o Ligu mistrů, ale musí si uvědomit, že máme hodně mladých hráčů a nevíme, jak se dostanou do tempa," krotí přílišného optimismu a přehnaná slova médií zkušený du Chatinier.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.20 - 2.25
více informací
FC Groningen - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Ajax Amsterdam bude určitě chtít rychle zapomenout na loňskou sezónu a opět se pokusit získat mistrovský titul. Třetí místo sice není úplný kolaps, ovšem alespoň boj o Ligu mistrů bude výrazně chybět. Hned v prvním utkání pojede na půdu Groningenu, který byl loni velkým překvapením a skončil na velmi solidním šestém místě. Poháry sice nehraje, stejně jako v minulém ročníku však může překvapovat velké favority.

Groningen sehrál v letním období několik přípravných zápasů, mezi ty nejzajímavější patří remízové klání 2:2 s dánským Bröndby a prohraný duel na půdě řeckého mistra Olympiakosu Pireus 0:2. Proti holandským vrstevníkům se Groningenu dařilo mnohem více, porazil Veendam, Emmen i Dordrecht. Před sezónou přišel zadarmo obránce Michael Jansen, což je jediná významnější posila týmu. Z klubu naopak odešel hvězdný mladík Marcus Berg do Hamburku, velký zájem je též o stopera Andrase Granqvista.

Nový kouč Ron Jans nebude moci využít zraněného Pettera Anderssona, velký otazník visí nad startem Tom Hiarieja, který se ještě podrobí zdravotní prohlídce. Kouč ale jinak věří, že tým bude úspěšný: "V posledních letech jsme získali na domácí úrovni zkušenosti a umíme se poprat i s tlakem médií. První klání nemusí nic rozhodnout a kompletně bude o ambicích klubů rozhodnuto v září, kdy se uzavře přestupové okno," prorokuje Jans.

Duekl s Ajaxem nevidí v žádném případě jako ztracený, vždyť na vlastní půdě loni v lednu tehdy slovutný celek zaskočil a vyhrál 1:0. Soupeřovy síly si je rozhodně vědom. "Není pochyb o tom, že je to kvalitní mužstvo s evropskými zkušenostmi. Ovšem budou nesehraní a toho můžeme využít. Víme, jak většinou duely Groningen - Ajax dopadají, rozhodne zřejmě jedna branka, jeden moment."

Kouč Martin Jol tradičně udělal v kabině Ajaxu velký průvan, největšími posilami se staly Thimothee Atouba z Hamburku, před několika dny přišel také Demy De Zeeuw z Alkmaaru. Naopak jiným směrem zamířil obránce Thomas Vermaelen, který se upsal kanonýrům z Arsenalu. Ajax ještě v současnosti jedná s mnoho hráči a tak se sestava ještě hodně obmění. Do nedělního duelu základní jedenáctku Martin Jol stále tají: "Uvidíme až v den utkání," uvedl tajnůstkářsky.

Nicméně premiéru si zřejmě odbude jen Demy De Zeeuw z Alkmaaru, další nově příchozí Atouba ještě není zdravotně fit: "Podle lékařských zpráv by měl být k dispozici velmi brzy, musíme si však ještě malý moment počkat," zveřejnil informaci o Atoubově stavu Jol. Kvůli zranění nenastoupí také duo Alleen Gabri a Jeroen Verhoeven, jinak ovšem může Jol počítat se silným výběrem.

V přípravě se Ajax utkal s Atleticem Madrid (3:3), Benficou Lisabon (2:3) či anglickým Southamptonem (4:1) a v žádném duelu nebylo nouze o branky. "Hráli jsme v poslední době s ledajakými soupeři, ovšem liga už je o něčem jiném, každý se chce proti nám vytáhnout," nehledí příliš na letní výsledky Jol. O nedělním soupeři tvrdí, že je bez Markuse Berga přeci jen trochu slabší: "On byl tahounem, rozhodoval zápasy. Ale i bez něho odehrál Gronnegn spoustu kvalitních zápasů. Je to tým, který jde v každé situaci za vítězstvím. Musíme být opatrní hlavně v obraně."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.65 - 3.30 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Feyenoord Rotterdam - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
Feyenoord Rotterdam bude tentokrát bez pohárů, sedmé místo a neúspěch v kvalifikaci nakonec bylo málo. Nyní má ovšem jeden z nejúspěšnějších holandských velkoklubů poslední doby šanci se opět pokusit o reparát. V prvním utkání ovšem narazí na Nijmegen, který skončil loni až jedenáctý a je také zvyklý hrát výše. Obrovskou výhodou by ovšem mohly být pro Feyenoord domácí fanoušci.

Domácí tým v přípravě jen zářil a vedlo se mu vskutku velmi dobře. Nezvládl sice duel s nováčkem Venlo, kdy prohrál po remíze na penalty, pak ale vykradl 2:1 stánek portugalského Sportingu a doma jasně přehrál italskou Sampdorii Janov 3:0. V pauze přišel nový kouč Mario Been a hádejte odkud - ano, tři roky vedl Nijmegen a bude to tak pro něj hned na úvod srdeční záležitost.

Ještě v průběhu minulé sezóny přestoupil do klubu Dani Fernandez, už v letní pauze na roční hostování přišel také Aleksandar Ignjatović z FC Borač. Největší akvizicí je však útočník Sekou Cissé, kterého Feyenoord vykoupil z Rody Kerkrade. Vedení se naopak zbavilo dvojice Theo Lucius a Serginho Greene, celkově se však kádr i přes velké spekulace příliš nezměnil.

Feyenoordu bylo často vyčítáno, že kupuje zbytečně drahé posily, které nehrají. Ovšem kouč Mario Been tomu chce za každou cenu zabránit. "Nejsme žádná galerie, kde jsou vystavěny drahé exponáty. Máme na výběr, kádr je široký, hráči si musí základní jedenáctku zasloužit," uvedl s velkým odhodláním. Do sestavy nemůže zapojit pouze vykartovaného Kevina Hoflanda.

V silné konkurenci zřejmě nebude hrát Luigi Bruins, který hrál skvěle v přípravě. "Máme na výběr, je tam třeba zkušený Jon Dahl Tomasson, ale Luigi šanci určitě dostane," slibuje Been. "Chceme skončit na špici ligy, po bídném začátku přípravy se už teď můžeme měřit s těmi nejlepšími," neklade si vůbec malé naděje novic na lavičce.

Nijmegen uhrál v letním období dvě remízy 1:1 s PAOKem a Oberhausenem a pokračuje tak v tradici remízového krále Holandska. Novými akvizicemi jsou obránce Rens van Eijden z PSV, Niels Wellenberg z Twente, Erton Fejzullahu ze švédského Mjallby a Björn Vleminckx z Mechelenu, který přestoupil za rekordní sumu klubu. Z týmu naopak odešel Tim Nanesen do dánského Esbjergu.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Darley - Fernández, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst (De Cler) - El Ahmadi, Tomasson, Fer - Wijnaldum, Makaay, Cissé
NEC Nijmegen - pravděpodobná sestava:
Babos - Wellenberg, Van Eijden, Zomer, El-Akchaoui - Kivuvu, Schöne, Davids - Saidi, Vleminckx, El Kabir
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - NAC Breda  (neděle 14:30)
Vylepšit čtrnáctou pozici z loňska a hlavně se opět zachránit. To je cíl klubu ADO Den Haag, který je podle všeho hlavním adeptem na jediné přímé sestupové místo. V úvodním kole vyzve před patnácti tisíci fanoušky Bredu, která sice loni skončila osmá, povinnostem v Evropské lize se však "dobrovolně" nevyhnula. Loni se hrálo na půdě Den Haagu nerozhodně 1:1 a podobný výsledek se dá čekat i dnes.

Domácí celek vyzval v přípravě slavnou Valencii a nutno podotknout, že i přes jasnou prohru 1:4 nebyl jeho výkon špatný. Už s trochu měřitelnějším soupeřem Dordrechtem zvítězil 2:1, a tak jeho vyhlídky nemusí být také špatné. Před sezónou přišel do týmu Ricky van den Bergh z konkurenčního Heraclesu, z Vittese Arnhem přestoupil též Santi Kolk, Jason Oost k tomu dorazil z De Graafschapu. Naopak Ricku Hoogendorpu už vedení neprodloužilo smlouvu.

Trenér Marc Brys nebude moci využít Richarda Knoppera, který bude chybět kvůli zpřetrhaným vazům v koleni až do konce leda příštího roku. Chybět bude i brankář Robert Zwinkels, jenž je vyřazen na půl roku, jinak je však kádr kompletní a bude chtít vkročit do nového ligového ročníku tou správnou nohou.

Hosté přivedli hned po skončení zimního období Robberta Schildera z Ajaxu, druhou akvizicí je Ferne Snoyl z Waalwijku. Ovšem více hráčů z kádru odešlo, do Malágy zamířil obránce Patrick Jan Mtiliga, propuštěni byli Nourdin Boukhari, Michiel Kramer, Gertjan Tamerus, Patrick Mtiliga a Johan Jansen.

I hostující kouč Robert Maaskant bude moct vybírat ze všech hráčů, na listině zraněných ani vykartovaných nikdo není. Breda potvrdila dobrou formu na hřišti polské Polonii Varšava, kdy vyhrála v 3. předkole Evropské ligy 1:0. Předtím dokázala jasně vyklepat arménský Gandzasar celkově 8:0, a tak pokud jí forma vydrží i v lize, může se minimálně zopakovat výsledek ze sezóny 2008/2009.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.30 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - VVV Venlo  (neděle 16:30)
PSV Eidhoven loni zažilo jednu z nejhorších sezón poslední doby a tak ho čeká jasný úkol. Pokusit se získat ztracený titul, který náležel PSV celé čtyři roky v letech 2005 - 2008. Velmi pikantní bude duel i pro nováčka Venlo, které se do nejvyšší soutěže vrací po jednoleté pauze. Venlo však vyhrálo soutěž s přehledem o devět bodů a je bráno za černého koně Eredivisie.

Venlo v přípravě hrálo několik zápasů, ten nejvydařenější přišel zhruba v půlce července, kdy remizovalo s Feyenoordem 2:2 a následně vyhrálo na penalty 6:3. Nicméně v prvním klání bude považováno za jasného outsidera, ve dvou posledních klání na pětatřicetitisícovém Philips Stadium prohrálo 1:3 a 2:3. Vysoký výsledek se dá rozhodně očekávat i nyní a debakl nováčka by nebyl žádným překvapením.

Venlo dokázalo přivést dvě velmi zvučné posily, týmu se upsal brankář Ajaxu Dennis Gentenaar, přišel též zkušený záložník Patrick Paauwe z Mönchengladbachu. V současnosti se hovoří i o příchodu Jhonnyho van Beukeringa z Nijmegenu, naopak z klubu odešel do Den Haagu útočník Karim Soltani, o dalšího hrota Sandra Calabra má zájem Sparta Rotterdam, největší poptávka je k tomu o japonského záložníka Keisukeho Hondu.

Trenér Jan van Dijk, který se dokázal s klubem po roce vrátit mezi elitu přivedl i další hráče, jako jsou Achmed Ahahaoui, Ruud Boymans, Henrico Drost a Diogo Viana. Ambice proti Eidhovenu vidí velmi pozitivně: "Je vidět, že PSV ještě není dostatečně sehrané, duel s Černomorec Varna to jasně potvrdil. Když včas udeříme, můžeme uspět," myslí si Dijk. Na marodce není žádný hráč a tak má všechno potřebné k tomu, aby svůj cíl, tedy získat bod, splnil.

Eidhoven přivedl hvězdu Orlando Engelaara ze Schalke, vrátil se také Andre Ooijer z Blackburnu Rovers. Největším kouskem je však příchod kouče Freda Ruttena ze Schalke, který by měl klubu v této sezóně vrátit ztracený lesk. Tým je, co se týče zranění, kompletní, což potvrdil i Rutten: "Nikdo nepřibyl ani po pohárovém utkání, což je opravdu skvělé." Nedělního soupeře rozhodně nepodceňuje: "Venlo se vrátilo do nejvyšší soutěže a nováčci jsou v úvodu vždy nepříjemní. K tomu má vysokou hráčskou kvalitu, na to se však my dívat nesmíme a povinností jsou pro nás tři body," uvedl přesvědčivě.

V přípravě vyzval Eidhoven hned čtyři kvalitní protivníky, porazil jak turecký Sivaspor, tak i dánské Bröndby a i belgický Gent. Jediná remíza přišla překvapivě proti Waalwijku, i tak má Eidhoven ty nejvyšší cíle. "Chceme do Ligy mistrů a získat titul. Tyhle priority můžeme splnit, pokud nebudeme ztrácet zbytečně body," dodal Rutten.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 7.40 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Rotterdam00000:00
SC Heerenveen00000:00
SBV Vitesse00000:00
Willem II00000:00
Heracles Almelo00000:00
VVV Venlo00000:00
RKC Waalwijk00000:00
ADO Den Haag00000:00
Roda JC00000:00
PSV Eindhoven00000:00
FC Twente00000:00
FC Groningen00000:00
AZ Alkmaar00000:00
FC Utrecht00000:00
Feyenoord Rotterdam00000:00
NEC Nijmegen00000:00
NAC Breda00000:00
AFC Ajax00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Elija neprestoupil do Hamburku??

Reagovat
AjaxFans

Nemají tam chybu?Jsem to bral jako hotovou věc

Reagovat
Arne

Titul půjde do Rotterdamu nebo Amsterdamu, tím jsem si jist.

Reagovat
fantomas

Do Rotterdamu už chodí dobrý tři roky...

Reagovat
Arne

Do Amsterdamu taktéž, já vím. Upřímně, Feyenoordu se letos moc nevěří, např. narozdíl od minulých dvou let, což pro ně ale může být jen výhodou.

Reagovat
terry

Feyenoord bude po loňské sezoně rád za nějaké poháry.

Reagovat
smazaný uživatel

asi tak...

Reagovat
AjaxFans

V Amstru tuším 5

Reagovat
smazaný uživatel

ale ale... titul pujde zpet tam, kam patri - do Eindhovenu!

Reagovat
terry

Tím bych si nebyl tak jist. Nesouhlasím ani s jedním městem.

Reagovat
smazaný uživatel

!Aktualizováno!

www.idresy.webnode.cz - nové DRESY a !MÍČE! na sezónu 2009/10.

Reagovat
smazaný uživatel

Elija přestoupil do Hamburku snad neee???

Reagovat
smazaný uživatel

jj, prestoupil

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele