Nizozemská Eredivisie - souhrn 1. kola

05.08.2011, 21:54, aktualizováno 07.08.2011, 18:28
Komentáře a souhrny
Ajax si pro začátek zastřílel v Graafschapu. Jiný kandidát titulu z Eindhovenu nezačal příkladně, když vyhořel v Alkmaaru. Stejně si včera počínal i Groningen. Twente naopak vstup do sezony zvládlo. Jinak se o víkendu body pouze dělily. Již v páteční předehrávce potom rotterdamské derby zvládl slavnější Feyenoord...

NAC Breda - FC Twente 0:1

07.08.2011 16:30

Góly: 27. Marc Janko (pen.)

Twente Enschede zvládlo i svůj čtvrtý ostrý start v této sezóně a vypadá to, že to s postupem do Ligy mistrů a obhajobou mistrovského titulu opravdu myslí zcela vážně. Nejenže se dostalo přes třetí předkolo a získalo také nizozemský superpohár, dokázalo si totiž odvést též všechny tři body z půdy Bredy. Jedinou trefu zaznamenal na stánku Rat Verlegh kanonýr Marc Janko z penalty krátce před odehranou půlhodinou.

Zkušení hráči z Enschede si pak těsný stav pohlídali až do konce a úvodní krok jim tak vyšel. Nicméně ani Breda se rozhodně nemusí stydět za svůj výkon. Dokázala totiž po celou dobru hrát s favorizovaným protivníkem vyrovnanou partii a v dalších zápasech tak má na čem stavět. Hosté poprvé zahrozili v 18. minutě, nicméně rána nově příchozího Stevena Berghuise z levé strany šla těsně mimo. Hosté až do jediné trefy zápasu pokračovali v tlaku.

Do slibné příležitosti se propracoval Luuk de Jong, avšak jeho střela šla těsně nad břevno. Poté se do hlavičkového pokusu dostal Peter Wisgerhof, avšak branku o metr netrefil. Twente se přeci jen dočkalo ve 27. minutě. Těsně před tím totiž Jordy Buijs fauloval v pokutovém území Wisgerhofa a sudí jasně ukázal na penaltový puntík. K pokutovému kopu přispěchal rakouský kanonýr Marc Janko a s přehledem zakončil do dolního levého rohu.

Po přestávce byl dvakrát blízko vyrovnání mladíček Alex Schalk, nicméně dvakrát proti němu skvěle zasáhl gólman Twente Enschede Sander Boschker. V 78. minutě navíc Schalk uvolnil nabíhajícího Matthew Amoaha, který vypálil z osmnácti metrů, jenže zamířil těsně vedle tyčky. Domácí se na vyrovnání už nezmohli a i když soupeře v závěru zatlačili, pečlivá a zkušená obrana včetně brankáře Boschkera do sítě žádný balón nepustila.

V příštím kole se pokusí Breda vybojovat první korálky na půdě Heracles Almelo, Twente před vlastními fandy přivítá prvního protivníka, kterým bude silný Alkmaar a čeká se opravdu velice zajímavé střetnutí. Především díky tomu, že AZ na úvod zdolal posilami nabitý PSV Eindhoven 3:1.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - AFC Ajax 1:4

07.08.2011 14:30

Góly: 15. Ted van de Pavert - 22. Miralem Sulejmani, 31. Derk Boerrigter, 62. Miralem Sulejmani, 65. Theo Janssen

Očekávaný výsledek přiletěl z De Graafschapu. Proti tamnímu BV se totiž postavil obhájce titulu, slavný Ajax Amsterodam. Po devadesáti minutách tak na tabuli svítil výsledek 1:4, který nikoho nepřekvapil.

Utkání začalo překvapivě lépe pro domácí. Ti se tlačili od prvních minut do útoku a v 15. minutě jim spadla do klína zasloužená odměna. Rohový kop domácích zahrával Sjoerd Overgoor, který přesným centrem nalezl osamoceného Van De Paverta. Ten se zakončením neměl sebemenší problém a domácí rázem vedli 1:0.

Radost domácím vydržela ovšem pouhých sedm minut. Ve 22. minutě totiž vyzkoušel své štěstí Gregory Van Der Wiel a ranou z dálky vyzkoušel pozornost domácího brankáře. Ten míč pouze vyrazil, čehož využil rychlou reakcí hostující Sulejmani a včasnou dorážkou srovnal stav utkání.

Po půlhodině hry, přesněji v 31. minutě, se po křídle uvolnil Sulejmani. Neváhal ani vteřinku a přesný centr ihned hledal volného hráče v pokutovém území. V pokutovém území se nejlépe zorientoval Boerrigter a šikovným zakončením poslal Ajax do vedení.

Druhý poločas začal opatrně a hosté si své vedení spíše hlídali. Uběhla hodina hry a hostující celek pomalu přebíral opět otěže duelu. V 62. minutě domácí obrana udělala pod tlakem hostí chybu, které využil Sulejmani. Ten se rychle zmocnil míče a střelou podél brankáře poslal Ajax již do dvoubrankového vedení.

Neuběhlo však mnoho času a bylo po utkání. O tři minuty později se totiž skvěle uvolnil Janssen, který přízemní střelou pokořil již počtvrté domácího brankáře a stanovil tak konečný výsledek 1:4.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - SBV Vitesse 0:0

07.08.2011 14:30

Góly: -

Bezbrankovou remízu a celkem nudnou podívanou přinesl očekávaný souboj v Den Haagu, kam zamířilo Vitesse.

Do utkání vstoupil lépe hostující celek. Ten se dokázal do první vážnější šance dostat už v 7. minutě, když se k zahrávání volného přímého kopu postavil Nicky Hofs. Jeho prudká rána ovšem jen těsně minula břevno domácí branky. ADO však nezahálelo a nedlouho na to se dostalo také do slibné šance. Jens Toornstra se z dobré vzdálenosti opřel do míče a svou ranou vylekal hostujícího brankáře. Naneštěstí pro domácí však jeho střela letěla těsně mimo.

Postupem času přebíral domácí celek otěže utkání a tlačil se více do koncovky. S blížícím se koncem prvního poločasu se do dobré šance dostal Charlton Vicento. Jeho dalekonosná rána měla dobré parametry, avšak v posledních okamžicích je ztratila a tak si s ní hostující brankář poradil.

Jak skončil první poločas, tak začal poločas druhý. ADO diktovalo tempo, avšak o šance začínalo být nouze. Velká šance však přišla po centru Wesleyho Verhoeka. Letící míč sklepl Vicento na rozeběhnutého Lexe Immerse, který ihned pálil. Jeho střelu však zablokoval bránící hráč hostujícího celku.

Do konce utkání se již nic zajímavého nestalo, a tak se oba celky rozešli smírně 0:0.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - PSV Eindhoven 3:1

07.08.2011 12:30

Góly: 26. Maarten Martens, 40. Nick Viergever, 80. Jozy Altidore - 45. Dries Mertens

Svým způsobem překvapení se zrodilo v Alkmaaru, kam zajížděl ambiciózní PSV Eindhoven. Po devadesáti minutách totiž PSV odjíždělo se sklopenou hlavou a s porážkou 1:3.

Domácí vlétli do utkání jako uragán a hned od prvních minut se do mírného favorita z Eindhovenu zakousli. První vetší šance však přišla až téměř po půlhodině hry. V běžící 26. minutě se totiž k míči dostal Dirk Marcellis a svým přesným centrem vybídl ke skórování nabíhajícího Martense. Ten nezaváhal a přesnou ranou poslal AZ do vedení.

Utkání poté nabralo spíše klidné tempo. Blížil se však konec prvního poločasu a hosté rozhodně nechtěli odcházet do kabin s nelichotivým výsledkem. Ten se však ještě zhoršil. Ve 40. minutě se totiž ke střele z 25 metrů odhodlal Viergever a Isaksson v brance hostí tahal míč z branky podruhé.

PSV si však udělalo menší radost. V nastaveném čase prvního poločasu utekl všem svým pronásledovatelům hostující Mertens a přízemní střelou snížil na poločasových 2:1.

Druhý poločas začal hodně opatrně. PSV nechtělo inkasovat třetí branku a AZ nechtělo přijít o cenné vítězství. Oba týmy se oťukávaly, až zjistily, že se blíží samotný závěr duelu. Na tabuli svítila 80. minuta, když se definitivně rozhodlo. Adam Maher našel svým centrem nabíhajícího Altidora, který přesnou ranou zvýšil na 3:1.

O dvě minuty později svitla pro hosty naděje, když Moisander viděl druhou žlutou kartu v zápase a musel předčasně do sprch. PSV však nabídnutou přesilovku nevyužilo a utkání tak skončilo vítězstvím AZ 3:1.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - FC Utrecht 0:0

06.08.2011 20:45

Góly: -

Venlo dokázalo na úvod uspět, a i když si z domácího prostředí přálo získávat vždy tři body, tak proti Utrechtu se ten jeden po bezbrankové remíze počítá. Hosté sice byli lepší, jenže po odchodu několika útočných hráčů přede sezónou to skřípalo především v ofenzívě. Utrecht si jistě chtěl odvést všechny tři korálky, nicméně o ně je připravila velice špatná koncovka. Sedm a půl tisíc fanoušků na stánku De Koel si sice fotbal příliš neužili, ovšem bod berou.

Hned v úvodu začali tlačit domácí, do první vážnější akce se protlačil po centru zleva od Roberta Culena útočník Yanic Wildschut, nicméně gólmana Michaela Worma přelstít nedokázal. Následně se ke střeleckým pokusům dostali Alexander Emenike a opět Wildschut, ani tentokráte z toho ale gólová trefa nebyla. Teprve po půl hodině se poprvé ozval Utrecht, když po kříženém centru od Nany Asareho mířil o metr vedle útočník Frank Demouge.

Minutu před koncem měli hosté největší šanci úvodního dějství. Do dobré střely z hranice vápna se dostal Enzio Boldewijn, brance zabránil brilantní reflexivní zákrok gólmana Dennise Gentenaare. Druhý poločas začal velmi opatrně a v úvodní čtvrthodině se fanoušci museli nudit. Teprve poté Demouge uvolnil těsně před pokutovým územím Boldewijna, jeho prudká rána šla ale pouze vedle branky a domácí se opět mohli uklidnit.

V závěrečné čtvrthodině to v dresu VVV zkusil Bryan Linssen, avšak obrana Utrechtu odvrátila pokus do bezpečí. Venlo potkala velká nepříjemnost deset minut před závěrečným hvizdem, když se do kabin musel předčasně pakovat po červené kartě Rogier Molhoek, který strávil na hřišti pouhých 13 minut. O minutu později to mohl být pro Venlo dokonce dvojnásobný trest, když po centru Alje Schuta hlavičkoval těsně nad Stefano Lilipaly.

Venlo se až do závěrečného hvizdu ubránilo dalšímu náporu a vzhledem k průběhu tak určitě bude s bodem spokojeno. V příštím kole se VVV pojede poprat o další korálky na půdu Arnhemu, Utrecht před vlastním publikem přivítá De Graafschap.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - NEC Nijmegen 2:2

06.08.2011 19:45

Góly: 47. Oussama Assaidi, 70. Luciano Narsingh - 83. Bram Nuytinck, 88. Stefan Nijland

Fotbalistům SC Heerenveen prostě není přáno a vypadá to, že možná ani tento ročník nebude nijak skvělý. Domácí totiž v tom loňském všechny zklamali a skončili v dolní polovině tabulky, což letos určitě chtějí napravit. Jenže úvodní klání příliš šťastný konec nemělo. Po bezbrankovém poločase se Heerenveen dostal do dvoubrankového vedení, jenže v závěrečných šesti minutách neuhlídal dvě situace a zápas tak skončil 2:2.

Nijmegen určitě výsledek bere se vší parádou, za skvělý závěr si to i bez svého nejlepšího střelce Björna Vleminckxe určitě zasloužil. Přitom v úvodním dějství byl lepší NEC a vytvořil si také první akce. Hned do té první se dostal v 9. minutě útočník Nick van der Velden, nicméně vířil vedle. Na druhé straně zkusil štěstí Oussama Assaidi, avšak o pár decimetrů minul pravou tyčku. Hned na to si připsal první zásah v zápase Brian Vandenbussche.

Nicméně druhé dějství vylo vskutku o poznání zajímavější. Hned ve 47. minutě po špatné přihrávce na krátko od gólmana Jasper Cillessena se dostal do vápna a předložil přihrávku Assaidimu, který zblízka bez větších potíží brankáře prostřelil. Na stánku Abe Lenstra viděli diváci druhou uklidňující trefu 20. minut před koncem I tentokráte tomu předcházela chyba hostujícího celku, když Nijmegen zkazil naprosto jednoduchou nahrávku u půlící čáry.

Poté dostal krásnou uličku z dobrých 40. metrů Luciano Narsingh, pronikl na pravé straně až do vápna a v tváří tvář brankářovi Cillessenovi uspěl - 2:0. V 84. minutě ale zahořel hostům plamínek naděje, když po přímém volném kopu Ryan Koolwijka hlavičkoval téměř z hranice vápna Bram Nuytinck a přehodil všechny včetně brankáře, balón zapadl přímo k tyči. Za další minutu byla k vidění druhá pohroma pro Heerenveen.

Předčasně do kabin se totiž rovnou po červené kartě musel pakovat Viktor Elm, který si nevybíravým způsobem podal Koolwijka a sudí neměl jinou možnost. Oslabený Heerenveen pak zkolaboval ještě minutu před koncem a přišel tak o tři cenné korálky, když po krásné kombinaci na pravé straně se dostal do vápna Nathaniel Will. Jeho ránu sice brankář Vandenbussche vyrazil, jenže dorážející Stefan Nijland patičkou vyrovnal na 2:2.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Heracles Almelo 2:2

06.08.2011 19:45

Góly: 85. Robert Braber, 89. Ricky ten Voorde - 31. Everton, 80. Glynor Plet

První utkání nováčka z Waalwijku přineslo hned první bod za remízu 2:2 s Heraclesem. Velice zajímavý poté byl obzvláště samotný závěr utkání, ve kterém bylo možno vidět hned tři branky a červenou kartu jako bonus.

Utkání začalo podle předpokladů a hostující favorit se do svého soupeře zakousl od prvních minut. První šanci utkání však měli domácí. Po čtvrthodině hry se k míči dostal Adil Auassar a jeho střela nabrala zajímavý směr na branku Remka Pasveera. Ten však mohl celé situaci ve finále jen přihlížet, střela šla nad.

Druhá větší šance zápasu přišla ve 28. minutě. Tentokrát se k míči dostal domácí Geoffrey Castillion a svou střelou protáhl Pasveera, který míč srazil na rohový kop. Neuběhlo mnoho času a další velká šance byla na světě. V běžící 31. minutě se totiž k míči dostal střelec Everton. Ten si pohrál s bránícím Sigourneyem Bandjarem a tvrdou ranou poslal hostující celek do vedení.

První poločas toho více nenabídl a na řadu přišel poločas druhý. Ten se dlouho táhl a bez šancí začal obecenstvo rychle nudit. Závěrečných deset minut však vše vynahradily.

Nejprve přišla 80. minuta a v ní rychlá akce Heraclesu. Přímá souhra zanesla míč až na kopačky Pleta, který rychlou střelou poslal Almelo do vedení 2:0. Poté však přišla 85. minuta a v ní zbytečný zákrok Van der Lindena na ten Voordeho. Rozhodčí neváhal ani minutu a ihned odměnil hostujícího hráče červenou kartou a nařídil pokutový kop.

Domácí tak získali možnost alespoň vylepšit dosavadní skóre. K penaltě se postavil Robert Braber a s chladnou hlavou snížil. Waalwijk však nesložil zbraně a začal se tlačit kupředu. Závěrečný nátlak přinesl své ovoce v 89. minutě. Na centrovaný míč si nejvýše naskočil ten Voorde a přesnou hlavičkou rozvlnil síť. Konečný stav 2:2 tak nováčkovi připsal cenný první bod v Eredivisie.

Více informací k zápasu

Roda JC - FC Groningen 2:1

06.08.2011 18:45

Góly: 76. Mark-Jan Fledderus, 88. Sanharib Malki - 13. Leandro Bacuna (pen.)

Neskutečné věci se děly na stánku Rody Kerkrade a je potřeba dodat, že domácí předvedli vskutku naprosto fantastický výkon plný bojovnosti. Od 13. minuty totiž prohrávali a museli dohrát duel v početní nevýhodě, i přesto v samém závěru proti silnému soupeři dali všechny síly dohromady a v závěrečné čtvrthodině vsítili dvě branky, které rozhodly o jejich vítězství. Groningen po takovém průběhu jistě nebude s výsledkem spokojen.

Groningen měl velké štěstí, že hned první akce dopadla pro ne velice příjemně, pokutovým kopem a červenou kartou. Ve vápně totiž Ruud Vormer poslal k zemi Nicklase Pedersena a sám postižený se postavil k pokutovému kopu. Ten s přehledem proměnil, když poslal balón na opačnou stranu k tyči, než šel gólman. Avšak Roda se snažila útočit a v 19. minutě se dostala do první akce. Ovšem pokus Leona Broekhofa z 25. metrů mířil nad horní tyčku.

V úvodním dějství ještě zahrozil po centru Dušana Tadiče vážněji Pedersen, ovšem jeho hlavičkový pokus šel těsně vedle. V druhém dějství začali o něco lépe domácí, nicméně až do závěrečné čtvrthodiny měli větší tlak hosté. Za zmínku stojí šance Jonas Ivense, který po dalším z centrů Tadiče rozezvonil po své hlavičce břevno. Pak ale v 76. minutě přišel první překvapivá rána hostujícím celkem to jistě otřáslo.

Ještě předtím neuspěl Mark-Jan Fledderus, jehož pokus dokázal brilantně zlikvidovat gólman Brian van Loo. Následně se ale postavil k přímému volnému kopu z dobrých pětadvaceti metrů a dokázal prostřelit zeď, balón pak krásně zapadl ke vzdálenější tyči. A to nebylo od domácího celku vše. Zaplněný stánek Parkstad Limburg Stadion, kde sedělo více jak dvanáct tisíc diváků, mohl vybuchnout radostí dvě minuty před závěrečným hvizdem.

Po dlouhém výkopu gólmana a následné hlavičce se na kraji vápna uvolnil Mads Junker, který kolmou přihrávkou do vápna vyzval ke skórování Sanhariba Malkiho. Ten se přiřítil jako blesk z čistého nebe a prudkou ranou stanovil výsledek zápasu na konečných 2:1. V příštím zápase zavítá Roda na stánek De Kuip a změří zde síly s favorizovaným Feyenoordem Rotterdam, Groningen se utká se svým loňským nejvážnějším sokem z Den Haagu.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Feyenoord Rotterdam 0:2

05.08.2011 20:00

Góly: 55. Guyon Fernandez, 71. Leen van Steensel (vl.)

Fotbalisté Feyenoordu vstoupili do nového ročníku Eredivisie úspěšně a ukázali, že letos pod vedením nového kouče Ronalda Koemana to myslí s postupem do evropských pohárů opravdu vážně. O něco zkušenější celek než v loňském roce přidal po obrátce a v derby na stánku Excelsioru dokázal vsítit dvě branky. Nejprve skóroval po deseti minutách ve druhé půli, následně dvacet minut před závěrečným hvizdem mu pomohl vlastní gól.

Domácí nehráli v úvodní půli špatně a díky dobré obraně udrželi remízový stav až do konce úvodního dějství. Jenže hosté poté dokázali využít svou mírnou převahu. V druhém poločase si dali pozor na zadní vrátka a gólman Erwin Mulder udržel čisté konto. Hosté tak vrátili soupeři stejnou mincí po loňském zaváhání, kdy tehdejšímu nováčkovi podlehli 0:2. Nyní ovšem hráli s větším klidem a tentokráte dokázali převrhnout misky vah na svou stranu.

Úvodní duel celé Eredivisie probíhal téměř bez emocí a sudí ukázal pouze dvě žluté karty v celém průběhu zápasu, obě udělil hostujícím playerům. Hned v prvním startu v barvách Feyenoordu si připsal trefu nově příchozí Guyon Fernandéz, který tak oslavil velice úspěšnou premiéru. Na začátku prvního poločasu se dostal do dvou slibných šancí feyenoordský Leroy Fer, ale i když byl blízko, balón nakonec v síti neskončil.

Ve 24. minutě unikl všem Ron Vlaar a byl osamocen před domácí brankou, avšak gólman Wesley de Ruiter dokázal reflexivně nohou odvrátit do bezpečí. O něco později znovu zasáhl de Ruiter fantasticky, když vytěsnil pěkně kolem tyčky Ferův pokus. Hosté se ale nakonec dočkali v 55. minutě. Po nepovedeném odkopu Samuela Scheimanna se dostal do vápna Sekou Cisse a zpětnou přihrávkou vyzval ke snadnému skórování právě nabíhajícího Fernandéze - 0:1.

Ten tak navíc pokořil svůj bývalý klub, ve kterém hrál tři roky a právě před sezónou ho opustil. V dalším průběhu se opět musel vytáhnout de Ruiter. Střelu z pravého křídla adresovanou Jersonem Cabralem, dokázal také vytěsnit mimo tři tyče. Stejný hráč ale v 71. minutě vyslal centr do vápna a těsně před gólmanem ho tečoval do vlastní sítě Leendert van Steensel, De Ruiter ho už ani patičkou neodvrátil do bezpečí - 0:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax11004:13
2.AZ Alkmaar11003:13
3.Feyenoord Rotterdam11002:03
4.Roda JC11002:13
5.FC Twente11001:03
6.SC Heerenveen10102:21
 NEC Nijmegen10102:21
 RKC Waalwijk10102:21
 Heracles Almelo10102:21
10.ADO Den Haag10100:01
 SBV Vitesse10100:01
 FC Utrecht10100:01
 VVV Venlo10100:01
14.FC Groningen10011:20
15.NAC Breda10010:10
16.PSV Eindhoven10011:30
17.SBV Excelsior10010:20
18.BV De Graafschap10011:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Škoda pro EXCELSIOR!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Feyenoord

Reagovat
smazaný uživatel

bez prekvapeni

Reagovat
smazaný uživatel

Tak první zápas mě teda hodně zklamal, úroveň šílená, Excelsior nemůže být lepší než minulý rok, Feyenoord sice vyhrál, ale do špičky má hodně daleko, díky tomu, že hodně týmů v lize oslabilo, bude lepší než minulý rok.

Reagovat
smazaný uživatel

odporná fotka

Reagovat
Inter Eterno Amore

veru tak

Reagovat
smazaný uživatel

samozřejmě to platilo o fotce bubáků z Feyenoordu

Reagovat
fantomas

No to mě poser, takovej začátek.

Reagovat
Zajda

Asi tak. Snad to příště vyjde.

Reagovat
smazaný uživatel

rkc waalwijk

Reagovat
Carlos Juan Pablo

A co Bony?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dá hatrick

Reagovat
smazaný uživatel

AZ

Reagovat
smazaný uživatel

Jak hrál Theo?

Reagovat
Virtuos

krása AZ fajn Jozy sa trafil to by ho mohlo naštartovať

Reagovat
zelda

Theo Janssen

Reagovat
smazaný uživatel

3 body cenné, výkon bieda

Reagovat
Stiksxx

u nás taky...s tím rozdílem, že nemáme ani bod

Reagovat
afc ajax

takto by to aj stačilo s takou tabulkou

Reagovat
Stiksxx

první vyhrání, z kapsy vyhání.

Reagovat
afc ajax

ten 4. gól ajaxu bol z priameho kopu ! neviem odkial nabrali takú sprostosť

Reagovat
iHawX

ještě napíšou, že to šlo přízemní střelou, přitom to šlo krásně přes zeď ale spíš nechápu koho napadlo dát kapitánskou pásku Janssenovi, když přišel teprve před sezónou ještě k tomu z Twente

Reagovat
afc ajax

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele