Ligue 1 souhrn - 37. kolo

10.05.2008, 22:53
Komentáře a souhrny
O titul se ve Francii bude hrát až do samého konce, Lyon i Bordeaux dnes vyhrály a rozdíl tak zůstává dvoubodový. Marseille jen remizovala v Le Mans a boj o Ligu mistrů nemá ve svých rukou, v bojích o záchranu získalo cenný bod PSG, naopak Toulouse i Lens prohrály. Kromě Mét se s elitou loučí také Štrasburk, když doma vysoko prohrál s Caen.

Paris Saint-Germain - AS Saint-Étienne 1:1

10.05.2008 20:45

Góly: 59. Jérémy Clément - 45. Loïc Perrin

Fotbalisté PSG se díky remíze 1:1 se St. Etienne posunuli na 16. příčku tabulky, ale vyhráno ještě zdaleka nemají. O tom, zda se hráči z hlavního města Francie udrží v Ligue 1, rozhodne až poslední kolo.

Pedro Pauleta, který se po sezóně vrací do rodné vlasti a odehrál tak poslední zápas na domácím stadiónu PSG, se mohl v prvním poločase prosadit hned třikrát. Brankář hostů si ale s jeho přímým kopem a o několik minut se slabou hlavičkou bez problému poradil. Největší šanci měl legendární portugalský fotbalista v 36. minutě, ale ze slibné pozice nastřelil pouze brankáře hostů. Zato jediná vážnější příležitost hostů hned skončila brankou. Feindounovu střelu vyrazil domácí gólman pouze před sebe, míče se zmocnil Perrin a prudkou střelou pod břevno zmrazil 45 tisíc domácích fanoušků.

Domácí tým se dočkal vyrovnání po hodině hry, Clement vyrovnal skóre z podobné situace, z jaké skórovali v první půli hosté. Do konce zápasu se diváci dočkali po jedné zajímavé šanci na každé straně, nejprve hostující Gomis nedokázal překonat Landreaua, v dresu PSG se nedokázal prosadit střídající Boli. Pařížané dostali v závěrečné čtvrthodince hosty pod tlak, ale druhý gól se jim vstřelit nepodařilo. O dalším osudu tradičního účastníka nejvyšší ligy se rozhodne příští týden, kdy je na programu závěrečné kolo soutěže.

Více informací k zápasu

AS Monaco - AJ Auxerre 3:0

10.05.2008 20:45

Góly: 48. Djamel Bakar, 75. Nenê, 82. Camel Meriem

Monaco bylo v utkání s Auxerre poháněno hrozbou možného sestupu. Tato motivace se ukázala býti účinnou, neboť knížecký klub přejel Auxerre se skóre 3:0, a to zejména díky excelentnímu výkonu v druhé půli.

Přesto začalo o poznání aktivněji hostující mužstvo a hned prostřednictvím Pedrettiho přímého kopu ozkoušelo Ruffiera, nezkušeného domácího brankáře, zaskakujícího za zraněného Romu. Na opačném konci hřiště si zase Nene vyměnil balon s Meriemem a provětral rukavice Rioua. Ve 26. minutě musel být proti prudké střele Niculaeho v permanenci opět Ruffier. To byla zároveň poslední šance hostí v celém zápase, jelikož druhé dějství už se odehrávalo plně pod taktovkou Monaka.

Tři minuty po začátku druhého poločasu to začalo. Bakar vsítil svůj premiérový gól v Ligue 1, když usměrnil Menezův centr ze standardky neomylně mezi tři tyče. Vzápětí, po hodině hry, by blízko oku lahodícího gólu Nene, když přeloboval výtečně Rioua, proti bylo ovšem břevno. Riou pak vychytal Meneze, ale Brazilec Nene už se po chvíli nemýlil, když zakombinoval právě s Menezem a zblízka nedal Riouovi šanci - 2:0. Třešničku na dort přidal sedm minut před koncem Meriem, když přebral přihrávku Adriana a z necelých 30 metrů bravurně zamířil přesně.

Monako se vyhouplo na dvanáctou pozici a sestupu už se bát nemusí, Auxerre je sice až patnácté, ale také už má jistotu.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - FC Sochaux 2:0

10.05.2008 20:45

Góly: 45. Fernando, 59. Marouane Chamakh

Bordeaux se nevzdává, tak by se dalo charakterizovat sobotní utkání proti Sochaux. Domácí tým zvítězil díky brankám Menegazza a Chamakha 2:0 a naděje na zisk mistrovského titulu stále trvá. To by ale museli fotbalisté Bordeaux vyhrát v Lens, Lyonu stačí k mistrovskému titulu získat pouhý bod na půdě Auxerre.

První půlhodina nepřinesla příliš zajímavý fotbal, hrálo se převážně ve středu hřiště. Vážnější situaci přinesla až 36. minuta, Wendel uvolnil Belliona, který svou střelou pořádně vystrašil gólmana hostů. Branky se domácí tým dočkal v úplném závěru první půle. Fotbalisté Sochaux nechali ve vápně při rohovém kopu úplně volného Menegazza, který neměl problém poslat míč do sítě.

Bordeaux si vítězství definitivně pojistilo po hodině hry, Chalme s Obertanem si několikrát pohotově vyměnili míč a z obránců Sochaux udělali pouze přihlížející. Na konci této učebnicové kombinace byl Chamakh, který hlavou upravil skóre na 2:0. V dobré příležitosti se na konci utkání objevil hostující Erding, ale jeho projektil těsně minul domácí svatyni. Domácí tým si tak připsal cenné tři body, které ho stále drží ve hře o titul. Bordeaux tak nezbývá nic jiného než vyhrát v Lens a spoléhat na zaváhání Lyonu.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - SM Caen 1:4

10.05.2008 20:45

Góly: 23. Kévin Gameiro - 6. Julien Toudic, 12. Manuel dos Santos (vl.), 31. Yoan Gouffran, 84. Julien Toudic

Pořádnou nadílku gólů pro Štrasburk připravili na cestě do Ligue 2 fotbalisté Caen. Hosté už ve 12. minutě vedli 2:0, domácímu týmu se sice v průběhu utkání podařilo snížit skóre na rozdíl jedné branky, to bylo ale z jejich strany vše. Caen přidalo ještě dvě branky a Štrasburk se tak s domácími fanoušky v nejvyšší soutěži loučí debaklem 1:4.

Hosté měli perfektní vstup do utkání, první branky se dočkali už v šesté minutě. Gouffran poslal do šance Toudica, který nabídku využil a otevřel gólový účet zápasu. Druhý gól si vstřelili domácí nešťastně sami, Mouloungui ve snaze odkopnout míč do bezpečí trefil pouze svého spoluhráče Dos Sanstose, od kterého se balón odrazil za záda bezmocného brankáře. Snížit skóre na rozdíl jedné branky se domácím podařilo ve 23. minutě, na Gameirovu hlavičku byl gólman Caen krátký. Dvoubrankové vedení vrátil hostům po půlhodině hry Gouffran, který využil obrovské chyby obrany Štrasburku.

Pomyslný "hřebík do rakve" uštědřil domácím svým druhým gólem v zápase Toudic a zvýšil na konečných 4:1 pro Caen. Štrasburk se tak loučí s Ligue 1, na příčky zajišťující záchranu totiž ztrácí kolo před koncem čtyři body...

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Toulouse FC 2:1

10.05.2008 20:45

Góly: 54. Mickaël Pagis, 73. John Mensah - 11. François Sirieix

Hráči Rennes potvrdili dobrou formu z posledních měsíců a na domácí půdě porazili o záchranu bojující Toulouse 2:1. Hosté se sice ujali rychle vedení, domácí tým ale dvěma brankami z druhé půle otočil skóre a "přidělal" hostům nemálé starosti se záchranářskými pracemi - Toulouse se drží nad zónou sestupu jen díky lepšímu skóre.

Lepší vstup do zápasu měli hosté, vedení se ujali hned po jedenácti minutách hry. Mansare oklamal dva obránce a předložil míč Sirieixovi, který přesnou střelou k tyči dal Toulouse naději na bodový zisk. Druhou branku mohli hosté přidat o pár chvil později, ale s dalekonosnou střelou Emany si domácí gólman s vypětím všech sil poradil.

V druhé půli fotbalisté Rennes přidali na obrátkách a zlepšený herní projev přinesl po pár chvílích odměnu. V 54. minutě využil Pagis přesné přihrávky Leroye a vyrovnal na 1:1. Druhý gól přidal po rohovém kopu prudkou hlavičkou Mensah. Hosté se přece jen mohli dočkat vyrovnávací branky, ale několik sekund před koncem utkání Ebondo o pár decimetrů minul branku domácích...

Toulouse by se mělo zachránit, pokud v posledním kole doma porazí Valenciennes. Rennes bude ještě bojovat o Pohár UEFA, čeká jej však těžký zápas v Nancy, které se bude rvát o Ligu mistrů.

Více informací k zápasu

Lille OSC - RC Lens 2:1

10.05.2008 20:45

Góly: 43. Yohan Cabaye, 66. Pierre-Alain Frau - 69. Olivier Monterrubio (pen.)

Racing Lens nedokázal bodovat na půdě Lille, kde prohrál 2:1. Domácí vedli už 2:0, hosty do hry vrátil proměněným pokutovým kopem Monterubbio. Druhý gól ale už hosté nedokázali vstřelit a hrozba sestupu se jim velice přiblížila. Navíc fotbalisté Lens hostí v posledním kole na svém hřišti o titul bojující Bordeaux. Lille se díky vítězství posunulo na pátou příčku tabulky.

V sedmé minutě vyslal první střelu na branku hostů Mirallas, ale jeho pokus mířil jen do postranní sítě. Po půlhodině hry zahrozil tvrdou střelou Beria, gólově se však prosadit nedokázal. První branka utkání padla 120 sekund před poločasovým hvizdem – Makoun přihrál Cabayemu a ten prostřelil brankáře hostů. Druhý zásah přidal v 66. minutě Frau, jeho prudké hlavičky se sice Runje dotkl špičkami prstů, ale míči v cestě do sítě už zabránit nedokázal. Hostům se podařilo snížit o tři minuty později. Brankář Lille Malicki srazil v pokutovém území Maoulidu a kopala se penalta, tu s přehledem proměnil Monterubbio.

Fotbalisté Lens měli těsně před koncem na kopačkách vyrovnání, ale Monterubbio v dobré pozici trefil jen gólmana domácích. Lille tak uhájilo těsné vítězství 2:1, díky němuž se dostalo na pátou pozici zajišťující Pohár UEFA. V posledním kole Lille jede do Lorientu. Naopak Lens má nepříjemné záchranářské starosti, má horší výchozí pozici než konkurenti Toulouse a PSG a navíc jej čeká těžký duel s Bordeaux.

Více informací k zápasu

FC Metz - FC Lorient 1:2

10.05.2008 20:45

Góly: 33. Babacar Guèye - 45. Rafik Saïfi, 67. Fabrice Abriel

Duel, ve kterém už se o nic nehrálo, nakonec strhl na svou stranu mírně favorizovaný Lorient. Ten přijel na půdu jistého sestupujícího do Mét a se značnými problémy potvrdil pozici uprostřed tabulky.

Méty se tedy s prázdným domácím stánkem nerozloučily ani bodem. Sice se ujaly vedení díky gólu Gueyeho, v druhé půli se však trefili do černého Saifi s Abrielem a nebylo co řešit.

I bez fanoušků za zády vstoupili domácí do tohoto utkání solidně. Uběhlo jen pět minut a ve vápně se zjevil zcela nehlídaný útočník Mét Gueye, na jeho střelu levačkou však pohotová reakce Audarda zabrala a vedení domácích se tak nekonalo. Tempo hry však brzy upadlo, kdo ví, třeba i díky neexistující podpoře obou stran z hlediště. A hlavičkový pokus Saifiho ze 32. minuty tak byl vítaným zpestřením. Hned vzápětí však konečně jeden z týmů udeřil. A to překvapivě domácí, když Pjaničovu střelu neomylně dorážel Gueye. V nastaveném čase ale ještě nebezpečně hlavičkoval Saifi, již podruhé v zápase, a rozvlnil konečně síť za zády Maricheze.

Na začátku druhého dějství, po deseti uplynulých minutách, pálil z dálky povedeně hostující Jouffre, jeho bomba však orazítkovala jen břevno. A tak si Lorient musel na vítěznou branku počkat až do 67. minuty, kdy se tváří v tvář Marichezovi nemýlil Abriel.

Více informací k zápasu

Le Mans UC 72 - Olympique Marseille 0:0

10.05.2008 20:45

Góly: -

Nemilé zjištění připravilo mnoha sázkařům na sobotní večer Marseille. V Le Mans totiž překvapivě neurvalo všechny tři body a třetí příčku tak zatím odmítlo. Na Leon-Bollee gól nepadl.

Jelikož Nancy podlehlo Lyonu na jeho půdě, mohl se Olympique Marseille posunout na kýženou třetí příčku, zajišťující ještě účast v předkole Ligy mistrů. Recept na spolehlivého Yoanna Pelého v brance Le Mans však nenašlo. Le Mans hrálo jen o čest, přesto si vytvořilo první šanci utkání ono. Velmi brzy prozkoušel Mandandovu pozornost hlavičkující De Melo. L’OM si muselo na svou první světlou chvilku počkat až do 32. minuty, kdy zkoušel štěstí z notné dálky Cheyrou.

Druhý poločas zahájilo opět aktivněji domácí mužstvo a hned po čtyřech minutách mělo jít do vedení. To by však musel osamocený Geder být o něco málo přesnější, po rohu totiž zacílil jen do tyče. V 58. minutě zaútočilo i Marseille, když Niang pronikl po pravé straně, aby poté odcentroval k noze Valbuenovi, jehož povedený pokus lapil pozorný Pelé. Čtrnáct minut před koncem odmítl Pelé excelentním zákrokem také gól Cheyoroua, jemuž nabil na hranici pokutového území Niang. Na opačném konci hřiště zas pro změnu hlavičkoval Cerdan po standardce do míst, kde byl připraven zakročit Mandanda.

Ani jeden z týmů tak neprolomil nakonec střelecké prokletí a mrzet to bude zejména Marseille, které musí v posledním kole udělat lepší výsledek proti sestupujícímu Štrasburku, než uhraje Nancy doma s Rennes.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - AS Nancy-Lorraine 1:0

10.05.2008 20:45

Góly: 61. André Luiz (vl.)

Lyon sice doma porazil Nancy, titul si ale ještě díky výhře Bordeaux nezajistil. Zápas, kterému od začátku do konce dominoval obhájce titulu, nakonec rozhodla nešťastná vlastní branka Luize po hodině hry.

Už v osmé minutě si přichystal domácí celek slušnou šanci na dostání se do vedení. Keita dokonce už obešel soupeřova golmana Bracigliana, ale vzápětí jen velmi slabě zakončoval do obránce Brisona. Lyon i nadále tlačil, ale Bracigliana z dálky nepřekvapil ani Benzema. Poté pro změnu nepřesně po standardce Juninha hlavičkoval stoper Squillaci. Až těsně před koncem první půle konečně rozvlnili Lyonští síť za Braciglianovými zády, na pravou, nefalšovanou gólovou radost si však museli ještě chvíli počkat, neboť Govouova branka nemohla být pro ofsajd uznána.

Až po hodině hry se favorit dočkal kýženého úspěchu. Juninho opět zahrával přímý volný kop a jeho centr si srazil Luiz do vlastní branky. Největší a vlastně jediná šance Nancy v zápase přišla o něco později. Proti hlavičce Fortuna se ale blýskl pohotovým zákrokem Coupet. Následně reagoval Perrin na zvýšenou aktivitou hostů posláním Freda na hrací plochu a ten hned při prvním doteku s balonem mohl rozhodnout. Míč však vyškrábl konečky prstů Bracigliano na roh. Ani další novic na hřišti, Hatem Ben Arfa, pak deset minut před koncem nepochodil. I s jeho přímým kopem si s vypětím všech sil brankář Nancy poradil.

Do závěrečného hvizdu sudího u mnohokrát Nancy nezahrozilo a Lyon se tak může soustředit na utkání v Auxerre příští sobotu, kde bude hájit dvoubodový náskok v čele a také mistrovský titul.

Více informací k zápasu

Valenciennes FC - OGC Nice 1:2

10.05.2008 20:45

Góly: 89. Steve Savidan (pen.) - 49. Ederson, 57. Bakari Koné

Po zábavném duelu ve Valenciennes se nakonec radovali hosté z Nice. OCG ještě mělo malou naději na poháry, Valenciennes mohlo naopak ještě sestoupit, i přesto se hráči fotbalem bavili.

Nice začalo venkovní zápas bez rozpaků a už v páté minutě mohlo jít do vedení. Edersonovu střelu z přímého kopu z nadějné pozice však vyškrábl bezpečně Penneteau. Za dalších 20 minut musel být Penneteau povolán do akce znovu a opět stál proti exekutorovi přímého volného kopu, tentokráte Balmontovi, který ho také nebezpečně vylekal. Devět minut před koncem první půle ještě za domácí konečně zahrozil Saez, jeho slabý pokus z voleje však Letizi snadno ztlumil v rukavicích. Na druhé straně ještě do poločasu střílel Balmont mimo.

Nice se ujalo vedení hned pět minut po přestávce, když si brazilská hvězdička jménem Ederson pohrála s dvěma beky soupeře a sebevědomě zacílila přesně. V minutě 57. se zase Koné ocitl tváří v tvář gólmanovi soupeře a ani on se nemýlil. Ke konci utkání se ještě tento den přeměnil z pohledu Valenciennes ze špatného na ještě horší, když byl vyloučen Saez, autor do té doby jediné významné šance domácích. To však Valenciennes nepoložilo a za tři minuty od tohoto okamžiku, v 89. minutě, byl Savidan sražen ve vápně, aby se následně úspěšně sám chopil exekuce penalty. Víc než zkorigování výsledku z toho ale už nebylo, a tak si Nice odváží tři body a má ještě teoretickou naději poprat se o Pohár Intertoto.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon37237771:3676
2.Girondins Bordeaux37228763:3674
3.AS Nancy-Lorraine371515742:2760
4.Olympique Marseille3716111054:4259
5.Olympique Lille371317744:3156
6.AS Saint-Etienne3715101243:3455
7.Stade Rennes3715101244:4255
8.Le Mans UC 723714111243:4553
9.Olympique Nice371216932:2952
10.Stade Caen3713121247:5051
11.FC Lorient3712151031:3451
12.AS Monaco371381640:4447
13.Valenciennes FC371291641:3845
14.FC Sochaux3710141333:4144
15.AJ Auxerre371281732:4944
16.Paris Saint-Germain379131535:4440
17.Toulouse FC378151434:4139
18.Racing Lens379121641:5039
19.Racing Strasbourg37982031:5135
20.FC Metz37492424:6120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Shevchenko

Marseille A tiket zas v p...

Reagovat
smazaný uživatel

Jsme dva vysel mi Lorient,Lyon,Lille,Rennes,Bordeaux,Caen a Marseille ne

Reagovat
smazaný uživatel

hezky PSG. teď to dotáhnout do konce .

Reagovat
smazaný uživatel

ať sestoupí kdokoli z trojice Lens, Toulouse nebo PSG bude to velký překvapení....

Reagovat
smazaný uživatel

om smrdi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele