LaLiga - souhrn 38. kola: Xavi se loučil výhrou

24.05., 22:58, aktualizováno 26.05., 23:06
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Barcelony (© AFP)

Girona zažila historickou sezonu a na závěr přidala stylové zakončení, sestupující Granadě před vlastními fanoušky nastřílela sedm branek. Trenér Xavi zakončil své působení u hráčů Barcelony výhrou na hřišti Sevilly.

Sevilla FC - FC Barcelona 1:2

26.05.2024 21:00

Góly: 31. Youssef En-Nesyri - 15. Robert Lewandowski, 59. Fermín López

Hráči Barcelony, které naposledy vedla klubová legenda Xavi, vyhráli ve 38. kole LaLigy na půdě Sevilly 2:1. Katalánci začali závěrečný duel sezony skvěle, když je už na konci úvodní čtvrthodiny poslal do vedení svou 19. brankou v ročníku Robert Lewandowski. Andalusanům se sice ve 31. minutě podařilo srovnat díky Youssefovi En Nesyrimu, po změně stran se však ze střední vzdálenosti trefil Fermín López, a rozhodl tak o konečném tříbodovém zisku. Rojiblancos naopak zakončili sezonu čtyřmi prohrami v řadě.

V Barceloně se v poslední době řešil poměrně kuriózní příběh, který vyvrcholil ve vyhazov Xaviho. Španělská legenda měla už v průběhu sezony v plánu sama odejít, vedení katalánského klubu ovšem chtělo, aby 44letý bývalý záložník na lavičce zůstal. V týdnu ale nakonec přišlo oficiální oznámení o Xaviho konci. Blaugranas se mimo to museli ještě soustředit na poslední kolo, ve kterém zavítali na hřiště trápící se Sevilly, jež prohrála třikrát v řadě.

Xavimu každopádně udělala radost situace na konci úvodní patnáctiminutovky, kdy po skvostném centru Joaa Cancela prokázal dobrou orientaci v pokutovém území polský snajpr Lewandowski, jenž z první poslal míč s pomocí brankové konstrukce za záda Orjana Nylanda. O rychlou odpověď se snažil po chybě Barcelony v rozehrávce Adriá Pedrosa, Marc-André ter Stegen si však pohlídal bližší tyč a ránu pokryl. Krátký byl ale na zakončení nejlepšího střelce klubu z Andalusie En Nesyriho ze 31. minuty, jemuž se z bezprostřední blízkosti podařilo prohodit míč skrz nohy německého brankáře. Do dvou slepených příležitostí se pak dostal Pedri, na jehož hlavičku nejprve vyzrál Nyland, podruhé mu pomohlo břevno. V závěru prvního dějství potom branková konstrukce zachránila i Barcu, když ji orazítkoval En Nesyri.

Po změně stran se tempo hry poněkud uklidnilo, a šancí tak ve velké míře ubylo. Z jedné takové se po bezmála hodině hry prosadil López, který si šikovně navedl balon na střed a střelou k bližší tyči zaskočil Nylanda. Vedení pak mohl zvýšit žolík João Félix, jehož projektil norský brankář tentokráte zneškodnil. Na druhé straně zkoušel své štěstí exmadridista Mariano Díaz, ze svého pokusu však po zásahu brankáře vytěžil pouze rohový kop. Klid na duši mohl Kataláncům dát v závěru obránce Jules Koundé, jehož střela prosvištěla jen těsně kolem levé tyče.

Přesto však nakonec Barcelona na hřišti Sevilly uspěla, a Xavi se tak s Blaugranas rozloučil vítězně.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Valencia CF 2:2

26.05.2024 16:15

Góly: 49. Iago Aspas (pen.), 62. Anastasios Douvikas - 5. Carlos Domínguez (vl.), 60. Alberto Marí (pen.)

Fotbalisté Valencie remizovali ve 38. kole LaLigy s domácí Celtou Vigo 2:2. Klíčovým mužem zápasu se stal nestárnoucí tahoun Iago Aspas, který po změně stran nejprve anuloval vlastní gól Carlose Domíngueze a po opětovném uzmutí vedení ze strany Netopýrů pak svou přihrávkou našel Anastasiose Douvikase, jenž znovu vyrovnal. Hosté tak nedokázali zlomit nepovedenou šňůru v závěru sezony, když z posledních sedmi duelů vytěžili jen dva body.

Los sice nebyl k Celtě přívětivý, domácí souboje s Villarrealem a Bilbaem ale zvládla na výbornou a zajistila si záchranu. Dobrou zprávou pro celek z Viga byla různorodost jeho střelců, a zatímco někdy zazářil 36letý Aspas, jindy zase vystřílel výhru talentovaný Jörgen Strand Larsen. Na druhé straně Valencia získala z posledních šesti zápasů jen bod a na návrat do evropských pohárů musela zapomenout.

Na hřišti Celty však vykročili hosté vstříc výhře už v páté minutě, kdy se dostal jednoduše na roh malého vápna Thierry Correia, jenž se přihrávkou pokoušel nalézt Andrého Almeidu, ještě před ním si ale míč srazil do vlastní sítě Domínguez. Ve 21. minutě poslal přízemní pas skrz brankoviště Almeida, Alberto Marí na něj však nedosáhl, a balon tak bez teče pouze projel před prázdnou brankou. Velmi blízko vyrovnání bylo Vigo ve 33. minutě po ráně Aspase z voleje, z prostoru pro penaltu ale trefil pouze tyč.

Nakonec se ovšem 36letý útočník dočkal čtyři minuty po změně stran, když z penaltového puntíku zamířil naprosto přesně k levé tyči. Po kratším úseku bez šancí dostali možnost pokutového kopu i hosté, v 60. minutě sice gólman znovu vystihl směr, nechytatelně ale vypálil Marí. Radost z vedení ovšem netrvala ani tři minuty, když z úhlu ranou na vzdálenější tyč srovnal Douvikas. To už bylo ale vše, co oba celky předvedly, závěrečné minuty už rozuzlení nepřinesly.

Venkovní zápas Valencie v přístavním městě tak poprvé od konce října skončil remízou. Ta zároveň znamenala nejvyšší bodový zisk Netopýrů od sezony 2019/2020.

Více informací k zápasu

UD Las Palmas - Deportivo Alavés 1:1

26.05.2024 16:15

Góly: 71. Marc Cardona - 50. Carlos Vicente

Fotbalisté Las Palmas remizovali v rámci 38. kola LaLigy na vlastní půdě s Alavésem 1:1 a přestože se jim nepodařilo vyhrát už 14 ligových klání v řadě, zahrají si mezi španělskou elitou i příští rok. Po bezbrankovém prvním dějství se po změně stran nejdříve dostali do vedení zásluhou Carlose Vicenteho hosté, v 71. minutě se však přesným zásahem před svými fanoušky blýsknul i střídající Marc Cadona, a rozhodnul tak o konečné dělbě bodů.

Z minulého ročníku druhé nejvyšší soutěže postoupili Granada, Las Palmas a Alavés. První jmenovaný celek ligu vyhrál, přesto mezi elitou tápal a čeká ho rychlý návrat zpět. Další dvě zmíněná mužstva se nakonec zachránila. U klubu z ostrova Gran Canaria to byl po neuspokojivé druhé polovině sezony poměrně boj, naopak Alavés se zabydlel v klidném středu tabulky.

O první vzrušení se postaral hostující Giuliano Simeone, když poslal pohledný centr na hlavu Vicenteho. Ten zakončoval ranou pod břevno, kterou dokázal Álvaro Valles jen s vypětím všech sil vytěsnit na roh. Aktivního Simeoneho pak nešikovně fauloval ve vápně žlutomodrých Mika Marmol, což sudí ocenil pokutovým kopem. Exekuce se ujmul sám faulovaný, avšak Valles stranu vystihnul, a penaltu tak zneškodnil. Do konce prvního dějství bylo ještě vidět po šanci na obou stranách, nejprve pálil domácí Sandro Ramírez do připraveného Jesuse Owony, vzápětí si pak na druhé straně nepřišel obránce Alex Sola na opět vynikajícího Vallese.

První změnu stavu tak fanoušci na ostrově Gran Canaria viděli po změně stran, když se dostal do úprku hostující Simeone. Toho ještě obrana Kanárků zneškodnila, na následnou dorážku Vicenteho už však byla krátká. Dvougólový polštář mohl dát modrobílým Rafa Martin, jehož hlavička ale orazítkovala pouze tyč. Na druhé straně se pak dostal ke skákajícímu centru Benita Ramiréze střídající Cardona, jenž z bezprostřední blízkosti prostřelil Owonu a srovnal skóre zápasu.

Souboj dvou úspěšnějších z trojice nováčků tak skončil nerozhodným výsledkem. Další ročník LaLigy odstartuje v srpnu.

Více informací k zápasu

Getafe CF - RCD Mallorca 1:2

26.05.2024 14:00

Góly: 48. Gastón Álvarez - 90. Vedat Muriqi, 90+3. Pablo Maffeo

Fotbalisté Getafe si připsali pátou porážku v řadě, když v rámci posledního 38. kola španělské LaLigy doma podlehli Mallorce 1:2. Domácí sice ukončili čtyři zápasy trvající gólový půst zásluhou uruguayského obránce Gastóna Álvareze, Pirátům ovšem k obratu stačily pouhé tři minuty během dlouhého nastavení ve druhém poločase. O vítěznou branku se postaral první trefou v ročníku Pablo Maffeo. Porážku Azulones sledoval pouze z lavičky český mládežnický reprezentant Djordjije Medenica.

Čtyři prohry v řadě bez vstřelené branky, to byla vizitka Getafe od začátku května. Propad formy nicméně trval už delší dobu, přičemž příčinou mohla být absence Borji Mayorala, 15gólového útočníka, který kvůli zranění kolene přišel o možnost bojovat o korunu pro krále ligových střelců. Mallorca podobným kanonýrem nedisponovala, ale v posledních dvou kláních skóroval Sergi Darder, jenž svými prvními trefami v ročníku posunul Rumělky k záchraně.

Bylo to ale Getafe, které do zápasu vstoupilo aktivněji. Hned v šesté minutě si totiž šikovně navedl míč na střed Mason Greenwood a střelou k bližší tyči poprvé ohrozil branku hostí. Otevřít skóre klání se pak snažil i jeho po sezoně loučící se spoluhráč Jaime Mata, jenž se po pohledné kombinaci ocitl nehlídaný v oblasti pokutového puntíku. Na poslední chvíli však zmařil jeho pokus obětavým skluzem kapitán celku z Mallorky Antonio Raillo a střelu zblokoval. Azulones nadále kontrolovali tempo hry, což vyústilo v další šanci Greenwooda na pravém křídle. Jeho projektil však tentokrát rozvlnil pouze boční síť.

Jako první se tak do listiny střelců zapsal krátce po změně stran domácí bek Álvarez, který byl na konci povedené individuální akce Óscara Rodrígueze a přízemní ranou ke vzdálenější tyči propálil Ivána Cuéllara. O první výraznější příležitost na straně Rumělek se postaral Javi Llabrés, jehož pěknou ránu zpoza vápna jen s vypětím všech sil vyrazil brankář David Soria. Největší šanci si však Mallorca schovala až na samý závěr klání, když se po rohovém kopu dostal k hlavičce její nejlepší střelec Vedat Muriqi. Zkušený kanonýr neměl problém zblízka rozvlnit síť, a srovnat tak skóre zápasu. O pár minut později navíc unikl domácí obraně po rychlém signálu střídající Maffeo, jemuž se vzápětí podařilo strhnout vedení na stranu hostů.

Getafe tak prohrálo pátý ligový zápas v řadě. Z pohledu získaných bodů však přesto prožilo nejpovedenější ročník z posledních čtyř.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Real Betis 0:0

25.05.2024 21:00

Góly: -

Fotbalisté Realu Madrid remizovali ve 38. kole LaLigy s Betisem 0:0 a završili vítězný ročník nejvyšší soutěže bez jediné porážky na domácím hřišti. Pozornost fanoušků byla upřena především na loučícího se Toniho Kroose, který se po 10 velice úspěšných letech strávených ve španělské metropoli představil na Santiago Bernabéu naposledy. Ani hvězdný záložník však recept na obranu Andalusanů nenašel, a zelenobílí tak hráli s Los Blancos nerozhodně již potřetí v řadě.

Fotbalový svět šokovala emotivní Kroosova zpráva, v níž oznámil konec hráčské kariéry po letním mistrovství Evropy, byť dosud se očekávalo spíše prodloužení smlouvy s Bílým baletem. V jeho dresu tak geniálního Němce čekaly poslední dva zápasy. Jeho rozlučka se Santiago Bernabéu vzbudila ohromný zájem z řad fanoušků, kteří po přečtení zmíněného prohlášení čekali na lístky několik hodin, a tak bylo beznadějně vyprodáno.

Úvod zápasu se nesl v opatrném duchu. Domácí se sice dostávali do zajímavých pozic, avšak selhávali v zakončení. A když už Ferland Mendy prostor mezi třemi tyčemi trefil, připravil ho o gólovou radost pohotovým zákrokem na brankové čáře hostující obránce. Další příležitost Bílého baletu přišla krátce po půlhodině hry, kdy Rodrygo přízemním centrem našel Viníciuse Júniora, jehož efektní zakončení zpacifikoval Fran Vieites. Neproduktivitu Realu Madrid tak ve 39. minutě mohli potrestat Andalusané. Po dobře zahrané standardní situaci nepřesvědčivě zasáhl Thibaut Courtois a odražený balon bez větších potíží uklidil do sítě Johnny Cardoso. Radost hráčům Betisu ale nakonec po dlouhé konzultaci s videem zkazil hlavní rozhodčí.

El Glorioso pokračovali ve své aktivitě i v úvodu druhého dějství. V 51. minutě nebezpečně pálil Ayoze Pérez, jehož zakončení skvělým zákrokem zlikvidoval Courtois. Svižnější tempo nasadili po změně stran i domácí, které mohl do vedení poslat Jude Bellingham, jenže proti jeho pokusu s obtížemi zasáhl gólman Vieites. Přehlídka brankářských zákroků pokračovala krátce před hodinou hry, kdy ránu Juana Mirandy vytáhl na rohový kop Courtois. Krátce poté belgický gólman hřiště opustil a mezi třemi tyčemi ho nahradil při své rozlučce s Realem Madrid Kepa Arrizabalaga. Ten sice hned z první střely inkasoval, nicméně zelenobílým zkazil podruhé v utkání radost ofsajd. V 85. minutě se mohl vstřelenou brankou rozloučit Kroos, jenže jeho zakončení z přímého kopu vyrazil gólman. Chvíli poté německý záložník za potlesku všech přítomných opustil hřiště.

Real Madrid tak v posledním testu před finále Ligy mistrů remizoval. Očekávaný vrchol sezony v podobě duelu s Dortmundem je na programu 1. června v londýnském Wembley.

Více informací k zápasu

UD Almería - Cádiz CF 6:1

25.05.2024 18:30

Góly: 48. Gonzalo Melero, 51. Sergio Arribas, 57. Joseba Zaldúa (vl.), 65. Luis Javier Suárez, 71. Luis Javier Suárez, 86. Sergio Arribas - 30. Brian Ocampo

Almería porazila v závěrečném kole LaLigy na domácí půdě Cádiz drtivým rozdílem 6:1. Do vedení přitom šli ve 30. minutě díky přesnému zásahu Briana Ocampa hosté. Rojiblancos se však v úvodu druhého poločasu nadechli k obratu, když v rozmezí devíti minut nasázeli soupeři tři zásahy. Zklamaní Piráti, kteří minulý víkend definitivně přišli o naději na záchranu, tak zároveň ukončili šňůru tří duelů v řadě bez porážky a inkasovaného gólu.

V pochmůrné náladě se chystal zápas Almeríe s Cádizem. Oba celky už totiž měly zajištěný sestup do druhé ligy, a v poslední bitvě sezony se tak již ani z jedné strany o nic nehrálo. Rojiblancos však alespoň jednu malou motivaci měli, a to udělat svým divákům malou radost ziskem prvních tří bodů na domácím stadionu v letošní sezoně.

První šanci měl na konci úvodní patnáctiminutovky domácí Adrián Embarba, jenž však z přímého kopu, kterému předcházel faul, bránu vysoko přestřelil. Do nadějné pozice se ve 28. minutě dostal Robert Navarro, když si našel odražený míč, který ale poté vyslal mimo bránu. Mrzet ho to však nemuselo, neboť se vzápětí dokázal z hranice vápna po přihrávce Álexe Fernándeze přesně trefit křídelník Ocampo.

Vstup do druhé půle vyšel výrazně lépe domácím, neboť dokázali v rozmezí pouhých čtyř minut vývoj utkání otočit. Obrat započal ve 48. minutě Gonzalo Melero přesnou střelou zpoza vápna. Na něj navázal Sergio Arribas, který dostal míč za záda Fernanda Martíneze z dorážky. Opařená obrana hostů musela skousnout hořkou pilulku také o dalších pět minut později, neboť si míč do vlastní sítě srazil obránce Joseba Zaldua. Domácí pokračovali v aktivitě, která je dovedla v 65. minutě k dalšímu úspěšnému zásahu, tentokrát z kopaček Luise Suaréze. La Unión stále neměli dost a za dalších šest minut se znovu trefil kolumbijský útočník. V závěru ještě zvýšil na konečných, těžko uvěřitelných, 6:1 druhou trefou Arribas.

Rozlučku s nejvyšší španělskou soutěží tak zvládla lépe domácí Almería, která poprvé v sezoně zvítězila před domácím publikem.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Athletic Bilbao 0:1

25.05.2024 18:30

Góly: 67. Nico Williams

Rayo Vallecano podlehlo ve 38. kole LaLigy na vlastním hřišti Athleticu 0:1. Domácí fanoušci si před utkáním s letošním vítězem španělského poháru připomněli blížící se 100. výročí založení madridského klubu a k oslavám velkého jubilea se evidentně chtěli připojit i hráči na trávníku, kteří soupeře výrazně přestříleli. Žádnou ze svých šancí však proměnit nedokázali a naopak v 67. minutě sami inkasovali, když ze skvělého průniku Álexe Berenguera těžil skórující Nico Williams.

Fotbalisté Athleticu sice nedosáhli na čtvrtou příčku a tedy účast v Lize mistrů, i přesto však mohli být se sezonou spokojeni. Kromě zisku trofeje ze španělského poháru se totiž probojovali alespoň do Evropské ligy. I domácí Vallecano bylo v dobré náladě, neboť si i přes poslední porážku zajistilo setrvání v nejvyšší španělské soutěži.

Rayo vstoupilo do utkání s velkým sebevědomím a v deváté minutě málem slavilo po pohotové dorážce Radamela Falcaa, která nakonec proklouzla vedle levé tyče do zámezí. Chvíli nato vystrašila gólmana Unaie Simóna nebezpečná pumelice Jorgeho de Frutose z pravé strany vápna. Vallecano dominovalo i ve zbytku první půle, žádnou další šanci si ovšem už nevypracovalo.

Ani po návratu z kabin neměl brankář Simón příliš času na odpočinek. Hned při první akci Raya musel likvidovat nebezpečnou ránu Óscara Treja pod horní tyč. Athletic udeřil v 67. minutě, kdy Berenguer využil díry v obraně a doběhl až na malé vápno, odkud našel přesnou přihrávkou zakončujícího Williamse. O vyrovnání se pokoušel čerstvý muž na hřišti Isi Palazón, jehož přízemní střela zamířila kousek od pravé tyče.

Poslední zápas sezony nakonec ovládl Athletic. Vallecano tak na svého baskického soupeře nevyzrálo ani napopáté v řadě.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Atlético Madrid 0:2

25.05.2024 16:15

Góly: 9. Samuel Lino, 90+4. Reinildo Mandava

Atlético Madrid zvítězilo v závěrečném kole LaLigy na hřišti Realu Sociedad 2:0. O rozdílovou trefu se postaral už v úvodu utkání brazilský obránce Samuel Lino. Los Colchoneros tak zakončili sezonu na čtvrté příčce zajišťující účast v Lize mistrů, poprvé po 12 letech se však nedokázali umístit mezi třemi nejlepšími celky, kde je vystřídala Girona.

Oslavy Atlétika Madrid z udržení se v top čtyřce se projevily v minulém kole, ve kterém Los Colchoneros padli s Osasunou vysoko 1:4. Radost ale panovala i v Realu Sociedad, jenž si dvěma výhrami v řadě zajistil místenku v Evropské lize. Baskové chtěli dobrého rozpoložení využít k vítězství nad Atléty, na které v lize nevyzráli už téměř pět let.

Domácím však začátek utkání vůbec nevyšel, neboť se už v deváté minutě trefil hostující obránce Lino, když si dokázal na zadní tyči najít přízemní centr Marcose Llorenteho. Následující minuty patřily domácím, z několika nadějných náznaků se ale vyrovnání nedočkali. Zkraje druhé půlhodiny zkusil z rohového kopu štěstí Ángel Correa, s jeho střelou od praporku, a i s následnou dorážkou, si však dokázal Álex Remiro poradit. V nastaveném čase pálil z hranice vápna Llorente, znovu se ale předvedl domácí brankář, a zabránil tak dvougólovému manku před odchodem do kabin.

Po hodině hry si domácí vypracovali dosud největší šanci, když z hranice vápna pálil Takefusa Kubo. Japonský útočník dobře mířil do dolního rohu, skvěle však zasáhl Jan Oblak a míč vytěsnil na roh. V 69. minutě se prosadil Correa, radost z gólu mu ovšem rychle překazil zvednutý praporek pomezního rozhodčího signalizující ofsajd. Úřadujícího mistra světa poté vystřídal Álvaro Morata, který se vzápětí dostal do samostatného úniku, ze kterého ale druhou trefu hostů nezapsal. Závěr utkání si již svěřenci Diega Simeoneho pohlídali a nedovolili Baskům vyrovnat. Ti si navíc nepohlídali zadní vrátka, čehož využil v poslední minutě nastavení Reinildo Mandava.

Real Sociedad tak ligové trápení proti Atlétiku neprolomil a nezískal ani bod. Na jeho konečném umístění na šesté pozici to nicméně nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Villarreal CF 1:1

25.05.2024 14:00

Góly: 30. Ante Budimir - 57. José Luis Morales

Hráči Osasuny remizovali ve 38. kole LaLigy na domácím hřišti s Villarrealem 1:1. Tým z Pamplony se ujal vedení ve 30. minutě díky Antemu Budimirovi, jenž vstřelil již svůj 17. gól v sezoně. Zato hostující snajpr Alexander Sörloth, který usiloval o korunu pro krále střelců, si po čtvrthodině hry přivodil svalové zranění a musel střídat. Jeho náhradník José Luis Morales krátce po pauze díky nádherné přihrávce od Álexe Baeny vyrovnal, a jeho tým tak neokusil hořkost porážky počtvrté v řadě.

Villarreal svedl v minulém kole senzační přestřelku s Realem Madrid, ve které kraloval Sörloth, jenž při remíze 4:4 vsítil všechny branky svého celku. Norský kanonýr měl i tentokrát o motivaci postaráno, jelikož jej v boji o korunu krále střelců znovu předběhl Arťom Dovbyk. Žlutá ponorka přijela zakončit sezonu na hřiště Osasuny, která si v předchozím klání spravila náladu, když po šesti zaváháních v řadě porazila Atlético 4:1.

Od úvodu utkání byli diváci svědky trpělivé kombinační hry ze strany svěřenců trenéra Marcelina. Již od 17. minuty museli ale hráči ve žlutých dresech řešit nepříjemnost v podobě zranění své největší opory v útoku Sörlotha, který se po neúspěšném střeleckém pokusu chytil za zadní stehenní sval a záhy se odporoučel do kabin. Od této chvíle jako by se Villarreal trochu hledal a iniciativu začali pomalu přebírat domácí fotbalisté. Odměny se za svou zvýšenou aktivitu dočkali ve 30. minutě, kdy se po přízemním centru z pravé strany prosadil Budimir.

Po pauze se hráči Žluté ponorky mohutně hnali za vyrovnáním. V 52. minutě se po rohovém kopu dostal k hlavičce Yerson Mosquera, mířil ovšem jen do břevna. Stupňujícímu tlaku podlehla obrana Osasuny o pět minut později, kdy si za ni zaběhl střídající Morales, který si pohrál s gólmanem a v poklidu zakončoval do odkryté brány. Fotbalisté ve žlutých dresech se i nadále tlačili do útoku, jejich snažení jim ale další radost ve zbytku utkání nepřineslo.

Osasuna tak potvrdila povedené výkony z poslední doby remízou. Villarreal na druhé straně příliš spokojený být nemohl, neboť poprvé od sezony 2018/2019 zakončil ročník mimo elitní sedmičku.

Více informací k zápasu

Girona FC - Granada CF 7:0

24.05.2024 21:00

Góly: 30. Eric García, 33. Viktor Cyhankov, 44. Artem Dovbyk (pen.), 54. Viktor Cyhankov, 75. Artem Dovbyk, 78. Cristhian Stuani, 90. Artem Dovbyk (pen.)

Fotbalisté Girony ovládli utkání posledního kola LaLigy, ve kterém porazili Granadu na vlastní půdě vysoko 7:0. Hlavní postavou utkání se stal Viktor Cygankov, jenž na vítěznou trefu asistoval a další dvě branky sám vstřelil. Pozadu nezůstal ani Arťom Dovbyk, který se díky hattricku opět vyšplhal v boji o korunu pro krále střelců na první místo. Jistě sestupující Andalusané se tak museli smířit s další porážkou, přičemž si v letošní sezoně nepřipsali ani jedno vítězství na hřištích soupeřů.

Girona sice přišla o možnost stát se poprvé v historii vicemistrem Španělska, stále však musela být se snovou sezonou spokojena. Fantastický ročník, ve kterém si Blanquivermells zajistili účast v Lize mistrů, chtěli zakončit vítězstvím na domácí půdě, kde v posledním kole přivítali Granadu. Ta naopak neměla žádné důvody k radosti, jelikož se s pouhými čtyřmi výhrami v ročníku stala jedním ze sestupujících celků.

O prohloubení výsledkové krize Granaďanů se pokusil hned v úvodu Yangel Herrera, jenž se za vápnem dostal k balonu a pohledným volejem poprvé vyzkoušel pozornost Marca Martíneze, který si nicméně s pokusem poradil. Podobným způsobem se pak otevřít skóre zápasu snažil kapitán domácích Aleix García, jehož svižný projektil prosvištěl jen těsně kolem vzdálenější tyče. Herní převahu tak zužitkoval po rohovém kopu jeho spoluhráč Eric García, když hlavičkou z bezprostřední blízkosti nedal brankáři šanci. Na úvodní branku záhy navázal nejprve přesným zásahem Cygankov a krutý poločas pro tým z Granady dovršil z penalty i nejlepší střelec Blanquivermells Dovbyk.

Další hřebík do rakve Andalusanů přidal po změně stran opět Cygankov, který tentokrát neměl problém umístit míč do odkryté branky, a podruhé se tak zapsal do listiny střelců. Sérii katastrof pro hosty pak završil v 61. minutě hráč z jejich vlastních řad Facundo Pellistri, jemuž byla udělena druhá žlutá karta, a dále tak oslabil svůj tým. O symbolické snížení se o několik minut později snažil Lucas Boye. Jeho střela ze slibné pozice však postrádala potřebnou razanci, a větší rozruch tak nenadělala. Další góly na straně domácích tak přidal znovu Dovbyk, jehož dvě trefy ze závěru zápasu rozdělil přesným zásahem i střídající Cristhian Stuani.

Girona tak zakončila famózní sezonu domácím vítězstvím a nyní už může myslet na následující ročník Ligy mistrů. Granada naopak bude muset bojovat o návrat mezi španělskou smetánku.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Madrid
38
29
8
1
87 : 26
95
2
FC Barcelona
38
26
7
5
79 : 44
85
3
Girona FC
38
25
6
7
85 : 46
81
4
Atlético Madrid
38
24
4
10
70 : 43
76
5
Athletic Bilbao
38
19
11
8
61 : 37
68
6
Real Sociedad
38
16
12
10
51 : 39
60
7
Real Betis
38
14
15
9
48 : 45
57
8
Villarreal CF
38
14
11
13
65 : 65
53
9
Valencia CF
38
13
10
15
40 : 45
49
10
Deportivo Alavés
38
12
10
16
36 : 46
46
11
CA Osasuna
38
12
9
17
45 : 56
45
12
Getafe CF
38
10
13
15
42 : 54
43
13
Sevilla FC
38
10
11
17
48 : 54
41
14
Celta Vigo
38
10
11
17
46 : 57
41
15
RCD Mallorca
38
8
16
14
33 : 44
40
16
UD Las Palmas
38
10
10
18
33 : 47
40
17
Rayo Vallecano
38
8
14
16
29 : 48
38
18
Cádiz CF
38
6
15
17
26 : 55
33
19
UD Almería
38
3
12
23
43 : 75
21
20
Granada CF
38
4
9
25
38 : 79
21

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
Phillipinho

Krasnej souboj Dovbyka se Sorlothem o korunu

Reagovat
El Matador

Tak ještě dneska Jude 5 gólů Betisu

Reagovat
king23

Mě to moc krásně nepřijde, když má Dovbyk polovinu góly z penalt a Sorloth 0...

Reagovat
Well

A ještě proti silným týmům se pravidelně prosazuje.

Reagovat
Jordi Alba

Tak ať se je naučí kopat.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Pozor skluz!!!

Girona jeste lepsi nez Bologna.

Reagovat
Mateo16

je hanebne ze Girona ide do LM

Dovbyk, Alex Garcia, Miguel , Coutu, Savio - vsetci odchazdaju

Reagovat
Jordi Alba

Hanebné skoro jako Iscovo MVP za kličky uprostřed hřiště a na svý polovině.

Reagovat
Well

Statistiky celkové nemá vůbec špatné. Když jsem se díval na percentily u jednotlivých činnosti, tak je na tom hodně dobře. Pokud se podíváš na G+A, tak to taková sláva není, ale třeba vybojovane fauly a vytvořené šance má supr.

Reagovat
Jordi Alba

Já tu čistě trollím toho kašpara, kterej jako jeden z mála tady bude asi fakt jednoduchej, protože psát konzistentně několik let takový sračky je skoro umění.

Reagovat
Mateo16

Ty sa tu trollis maximalne sam ,

Laliga ma najhorsi koeficient 15.812 horsie ako SA, Bundesliga a L1

Kvoli minulorocnej Osasune. Aky asi bude mat buduci rok s vypredanou Gironou ?

Reagovat
Jordi Alba

Vyloženě úplně všechny Španělský kluby dělají minimálně poslední 2 roky v Evropě maximálně tak ostudu, až na Real a před rokem Sevillu. Ten tvůj Betis, když se zrovna nenechává porazit od Sparty ve skupině, tak stejně z pravidla končí první kolo play off.

Reagovat
Nieuwendyk

Neche Spartičku bejt

A Gironka bude dobrá, žádný panic výprodeje nebudou. Mateo je kkt

Reagovat
Well

No dobře, ale na Isca mi nechytej.

Reagovat
Pozor skluz!!!

Garcia hostoval, Savio by mohl zustat ne? V City ted nebude misto jeste.

Dovbyk proc by mel. Girona bude finance OK.

Reagovat
Txapeldun

Zamora je doma, král Unai

Reagovat
imp.

Krasny krasny konec. Grande Toni.

Reagovat
r3

Reagovat
Mateo16

Neskutočne

Reagovat
teenz

Reagovat
Pharrell

Reagovat
eleven11

Andaluzia pekne v prdeli tento rok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele