38. kolo
26.05.2024 21:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Radost hráčů Barcelony (© AFP)

Xaviho rozlučka na lavičce Barcelony skončila těsnou výhrou v Andalusii

Hráči Barcelony, které naposledy vedla klubová legenda Xavi, vyhráli ve 38. kole LaLigy na půdě Sevilly 2:1. Katalánci začali závěrečný duel sezony skvěle, když je už na konci úvodní čtvrthodiny poslal do vedení svou 19. brankou v ročníku Robert Lewandowski. Andalusanům se sice ve 31. minutě podařilo srovnat díky Youssefovi En Nesyrimu, po změně stran se však ze střední vzdálenosti trefil Fermín López, a rozhodl tak o konečném tříbodovém zisku. Rojiblancos naopak zakončili sezonu čtyřmi prohrami v řadě.

V Barceloně se v poslední době řešil poměrně kuriózní příběh, který vyvrcholil ve vyhazov Xaviho. Španělská legenda měla už v průběhu sezony v plánu sama odejít, vedení katalánského klubu ovšem chtělo, aby 44letý bývalý záložník na lavičce zůstal. V týdnu ale nakonec přišlo oficiální oznámení o Xaviho konci. Blaugranas se mimo to museli ještě soustředit na poslední kolo, ve kterém zavítali na hřiště trápící se Sevilly, jež prohrála třikrát v řadě.

Xavimu každopádně udělala radost situace na konci úvodní patnáctiminutovky, kdy po skvostném centru Joaa Cancela prokázal dobrou orientaci v pokutovém území polský snajpr Lewandowski, jenž z první poslal míč s pomocí brankové konstrukce za záda Orjana Nylanda. O rychlou odpověď se snažil po chybě Barcelony v rozehrávce Adriá Pedrosa, Marc-André ter Stegen si však pohlídal bližší tyč a ránu pokryl. Krátký byl ale na zakončení nejlepšího střelce klubu z Andalusie En Nesyriho ze 31. minuty, jemuž se z bezprostřední blízkosti podařilo prohodit míč skrz nohy německého brankáře. Do dvou slepených příležitostí se pak dostal Pedri, na jehož hlavičku nejprve vyzrál Nyland, podruhé mu pomohlo břevno. V závěru prvního dějství potom branková konstrukce zachránila i Barcu, když ji orazítkoval En Nesyri.

Po změně stran se tempo hry poněkud uklidnilo, a šancí tak ve velké míře ubylo. Z jedné takové se po bezmála hodině hry prosadil López, který si šikovně navedl balon na střed a střelou k bližší tyči zaskočil Nylanda. Vedení pak mohl zvýšit žolík João Félix, jehož projektil norský brankář tentokráte zneškodnil. Na druhé straně zkoušel své štěstí exmadridista Mariano Díaz, ze svého pokusu však po zásahu brankáře vytěžil pouze rohový kop. Klid na duši mohl Kataláncům dát v závěru obránce Jules Koundé, jehož střela prosvištěla jen těsně kolem levé tyče.

Přesto však nakonec Barcelona na hřišti Sevilly uspěla, a Xavi se tak s Blaugranas rozloučil vítězně.

Autor: Livesport.cz / Robert Dinter

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele