HET liga - preview 24. kola

13.04.2018, 08:47, aktualizováno 15.04.2018, 08:51
Previews
Program 24. kola české nejvyšší soutěže uzavře souboj dvou největších rivalů posledních let Viktorie Plzeň a pražské Sparty. Letenští mají ke spokojenosti hodně daleko, byť na jaře stále ještě neprohráli, domácí Viktorka zase za očekávaným titulem spíš klopýtá, než že by k němu uháněla. A pokud by nezvládla nedělní zápas, ztenčil by se její náskok na pouhé čtyři body...
Viktoria Plzeň - Sparta Praha  (neděle 18:00)
Šlágr 24. kola, ve kterém bude Viktoria Plzeň hostit Spartu Prahu, se odehraje v neděli od 18:00. Z posledních 7 vzájemných zápasu neskončil ani jeden remízou a šestkrát se radovali fanoušci plzeňského klubu.

Plzeň, jenž má na čele stále sedmibodový náskok prochází teď první krizí. Tři zápasy po sobě nevyhrála a v posledním kole utrpěla vysokou porážku od Klokanů 2:5. Plzeňské vedení vyjádřilo lehký neklid nad danou situací a Viktoriáni tak musí v domácím zápase předvést jednoznačně lepší výkon. Domácí se pravděpodobně nebudou moct spolehnout na Hejdu a Krmenčíka.

"Zápasy na začátku jara nám nevyšly, ale doufám, že nedělní zápas bude odrazem k tomu, abychom se zklidnili a závěr soutěže zvládli. Věřím, že na to máme. Sparta sem přijede získat body, my musíme hrát zodpovědně a v defenzivě si dát větší pozor. Pražané mají velice silné individuality v týmu, ale samozřejmě my hrajeme doma a chceme před vlastními fanoušky konečně vyhrát," ví trenér domácích Pavel Vrba.

Rudí nezažívají dobrý ročník. Rychlý konec v Evropské lize. Krátké trvání měla jejich účast také v MOL Cupu a v lize jsou až na šesté příčce, takže reálná hrozba neúčasti v evropských pohárech pro příští rok. Hosté ale rozhodně nic nebalí a po výhře 3:0 s Duklou, budou určitě chtít bodovat i v Plzni. Sparta má k dispozici téměř kompletní kádr, když chybí pouze navrátilec do A-týmu Lukáš Vácha.

Pavel Hapal, trenér Sparty, před zápase rozhodně neztrácí naději: "Po Plzni nás čeká dalších šest těžkých zápasů, které musíme zvládnout. Pokud chceme uspět, tak musíme přemýšlet tak, že chceme vyhrát všechny. Plzeň je lídr tabulky a hraje o titul, proto si myslím, že bude favorit, ale na druhou stranu její poslední výsledky ukázaly, že dokáže prohrát s Jihlavou, Boleslaví či na Bohemce."
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hubník, Hájek, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Bakoš
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Zahustel, Hovorka, Štetina, Vatajelu - Stanciu, Kulhánek, Kanga, Plavšič - V. Kadlec, Šural
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.45 - 3.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
Přímý souboj o evropské poháry uvidí jablonecká Střelnice. Domácí celek poměří síly s Olomoucí, která na jaře trochu tápe, nicméně stále se drží v popředí tabulky. Jablonec na jaře ještě neprohrál a pokud zvítězí, dostane se v tabulce před svého soupeře.

Pro oba celky to bude nesmírně důležitý souboj, který jednoho či druhého může zase o něco přiblížit vytouženým pohárům. Jablonec je na jaře ve vynikající formě a ještě neprohrál. Sérii šesti výher přerušilo až minulé kolo a zápas proti Mladé Boleslavi. Jablonečtí ve středu Čech zachraňovali konečnou remízu 1:1 až brankou tři minuty před koncem v podání Martina Doležala.

Jablonec už se v této sezoně střetl s Olomoucí dvakrát a pokaždé mohl slavit úspěch. Na Hané hrál v říjnu loňského roku 0:0 a o deset dní později tam vybojoval postup v MOL Cupu, když zvítězil po divoké přestřelce 4:3.

Sigmu čeká na Střelnici těžký zápas. Hanákům se na jaře přeci jenom tolik nedaří, co na podzim. Svěřenci trenéra Václava Jílka od února prohráli třikrát a stejný počet zápasů zremizovali, zatímco vyhrát dokázali jen se Slováckem a na Dukle. "Možná jsme počítali, že s Karvinou i Jihlavou budeme mít šest bodů, a máme jen dva. Zase se nepočítalo, že vyhrajeme na Dukle. Fotbal vám to jednou vezme, jindy vrátí. Chce to mít nadhled. Po zápase je to zklamání, ale na konci si třeba řekneme, že ten bod byl získaný," nechal se slyšet olomoucký brankář Miloš Buchta.

Sigma se nicméně stále drží na skvělém třetím místě, avšak čtvrtý Slovan Liberec má stejný počet bodů a Jablonec jen o jeden bod méně.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Zelený - Masopust, V. Kubista, Považanec, Jovovič - Chramosta, Doležal.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Houska, Plšek, Falta - Řezníček.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.55 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905  (sobota 16:30)
Ostravský Baník i pražští Bohemians nepatří mezi aspiranty na ligový titul, přesto právě v těchto týmech panuje s posledními výsledky největší spokojenost. Na městském stadionu ve Vítkovicích tak lze očekávat zajímavý a atraktivní duel.

Po velkých investicích vstoupila Ostrava do jara nečekaně bídně, což stálo místo kouče Radima Kučeru. Žezlo po něm převzal strůjce zlínského zázraku Bohumil Pánik, který s morálně položeným mužstvem začal dělat divy. Tonoucí se Baník chytil stéblo ve vítězném klání proti Jihlavě. Následně dokázal obrat o dva body i lídra tabulky s Plzně a naposledy Pánik vyplenil své bývalé působiště na zlínské Letné.

Slezané jsou stále poslední, nicméně jejich ztráta na záchranu je již pouze dvoubodová, což je oproti začátku března rozhodně posun kupředu. "Minulý týden to bylo v tom zápasovém trojboji kondičně těžké. Už to na nás bylo cítit v prvním poločase ve Zlíně, než jsme pak chytli druhý dech. Konečně jsme teď zase měli normální týden, komplexně jsme potrénovali a měl jsem pohromadě všechny hráče," uvedl Pánik pro klubový web.

Klokani jsou taktéž v ráži. Již tak úspěšnou sezónu korunovali neděním triumfem nad plzeňskou Viktorií, která si z Vršovic odvezla potupného búra. Strůjcem těžko opakovatelného úspěchu byl především dvougólový záložník Dominik Mašek. Kvalitní výkon předvedl i mladý gabonský útočník Benjamin Tetteh, na jehož adresu nešetřil chválou trenér Martin Hašek.

"Benjamin se to teprve učí, ale už nyní je mentálně mnohem dál, než když v létě přišel. Podle mě má největší potenciál ze všech hráčů v české lize, ale musí si uvědomit, že potenciál je jedna věc a to, jak ho využije, je věc jiná," sdělil lodivod Bohemians. Ten si díky dobrým výkonům Klokanů vybojoval novou smlouvu platnou až roku 2021. "Jsem spokojený. Prodloužení smlouvy znamená, že Bohemka je spokojená s naší spoluprací. V Ďolíčku se cítím velmi dobře, klub totiž funguje jako rodina," řekl spokojený Hašek.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Procházka, Fleišman - De Azevedo, Hlinka, Hrubý, Jirásek - Poznar, Baroš
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Šmíd, Hůlka, Kocić - Jindřišek, Hašek - Reiter, Bartek, Mašek - Tetteh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.40 - 4.44
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Zbrojovka Brno  (sobota 17:00)
Výsledek moravské bitvy na uherskohradišťském poli hodně napoví o tom, který z týmů se přiblíží záchraně a který se naopak bude klepat ještě více. V tabulce čtrnácté Slovácko se doma utká s Brnem, které je na tom ještě o jednu pozici hůře.

Domácí se pokusí přerušit třízápasovou sérii bez vítězství, během níž dvakrát remizovalo venku na hřištích Mladé Boleslavi a Karviné, a mezitím doma podlehlo Liberci. V těchto střetnutích přitom nebyli Moravané horším týmem, ale dopláceli na špatné zakončení. I kvůli tomu znovu zabředli do záchranářských bojů, které se díky znovuzrozenému Baníku stávají ještě zajímavějšími.

Nyní se mužstvo plně koncentruje na duel proti Zbrojovce. "Všichni víme, o co v tom zápase jde. Bude to velmi důležité a velmi těžké utkání, a tak bude potřeba trpělivost jak na hřišti, tak i v hledišti. My navíc musíme na hřišti jezdit a já věřím, že naši fanoušci nás opět poženou v pozitivním duchu," vzkázal kapitán domácích Vlastimil Daníček.

Brno v minulém kole oslavilo na domácím stadionu v Srbské ulici 105 let od založení klubu, oslavy mu však překazil útočník Slavie Stanislav Tecl, který jedinou brankou duelu rozhodl o tom, že sešívaní si z Králova Pole odvezli všechny body. Flinta tak na výhru čeká již pět zápasů, přičemž v posledních čtyřech ani nevstřelila gól.

"Když to zjednodušíme, rádi bychom hráli tak jako na Spartě a v posledních dvou zápasech. Snažíme se být pozitivní a věříme, že zopakujeme minulé výkony a povede se nám to střelecké trápení prolomit. Oba týmy jsou na tom hodně podobně, nedávají góly a nemají body. Důležitá bude v tomto případě i hlava. Víme, oč nám jde, a věříme, že to zvládneme," řekl trenér hostů Roman Pivarník.

Zbrojovka má po delší době zdravý kádr, chybět bude pouze vykartovaný Lutonský. Brno na Slovácku uspělo naposledy před šesti lety, kdy se po roční pauze vrátilo do nejvyšší soutěže. Loňský střet na stadionu Miroslava Valenty skončil bezbrankovou plichtou, což nebylo velké překvapení, protože oba celky si v minulém ročníku připsali suverénně nejvíce remíz ze všech ligových účastníků.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Břečka, Krejčí, Divíšek - Daníček, Janošek - Navrátil, Sadílek, Petr - Zajíc
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Kryštůfek, Šural - Polák, Kratochvíl- Acosta, Škoda, Juhar - Bazeljuk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.38 - 4.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Slovan Liberec  (sobota 18:00)
V sobotu večer se odehraje utkání mezi pražskou Duklou a Slovanem Liberec. Zápas má jasného favorita a tím je Slovan, jemuž se na rozdíl od Dukly na jaře celkem daří.

Na Julisce zatím určitě nepanuje spokojenost. Místní tým získal v jarní části sezóny pouhé čtyři body a propadl se až na třinácté místo. Doma Dukla naposledy bodovala v listopadu. Od té doby si už čtyři týmy z Julisky odvezly všechny body. Pražané se nemohou spolehnout na služby Bilovského a Tetoura. Nejisté jsou zatím starty Holendy a Jiránka.

Situace Dukly je vážná. Je nás víc, co se z toho prostoru tabulky snažíme dostat pryč. Hrajeme o záchranu. Teď máme před sebou tři zápasy, které jsou pro nás klíčové. Hned teď doma "Libercem nemůžeme brát nic jiného než vítězství. Za tím půjdeme," věří kouč Dukly Jaroslav Hynek.

Liberec je momentálně na čtvrtém místě v tabulce a v tuhém boji o evropské poháry je pro něj každý bod cenný. I proto určitě hráče Slovanu mrzí domácí prohra s Teplicemi, obzvlášť když ještě 10 minut před koncem vedli 1:0. Trenér Holoubek nemůže počítat s Hybšem a otazník visí nad startem Václava Pilaře, jenž je v Liberci na hostování z Plzně.

"Kdybyste mi na začátku jara řekli, že budeme čtvrtí a budeme bojovat o poháry, byl bych spokojený, ale s jídlem roste chuť. Máme dalších sedm zápasů na to, abychom za to zase vzali a už příští zápas na Dukle vyhráli," je odhodlaný trenér domácích, David Holoubek.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Ostojič, Jiránek, Miloševič - Bezpalec - Holík, Brandner, Douděra, Podaný - Holenda
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Karafiát, Mikula, Kerbr - Breite, Folprecht - Oscar, Bosančič, Potočný - Pulkrab
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.47 - 3.35 - 2.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slavia Praha - MFK Karviná  (pátek 18:00)
Pražská Slavia může v předehrávce 24. kola české nejvyšší soutěže stáhnout manko na vedoucí Plzeň již na čtyři body, potřebuje však porazit Karvinou. Sešívaní budou velkým favoritem, s Karvinou na prvoligové scéně ještě nikdy neztratili ani bod.

Slavia má jedinečnou možnost vytvořit va Viktorii Plzeň tlak, protože jestli doma uspěje s Karvinou, sníží minimálně do zápasu Západočechů, manko na čtyři body. Obhájce titulu se navíc bude chtít revanšovat fanouškům za předchozí zpackané domácí utkání se Zlínem, který svěřenci Jindřicha Trpišovského vůbec nezvládli a prohráli 1:2. Slavia znovu naplno bodovala o víkendu, když zvítězila v Brně nejtěsnějším rozdílem. Hrdinou zápasu se stal autor rozhodující trefy Stanislav Tecl.

Kdo je v zápase favoritem je více než jasné. Slavia na prvoligové scéně s Karvinou nikdy neztratila ani bod. Každá série ale jednou skončí a Karvinští doufají, že ta chvíle může přijít právě teď. "Chceme předvést dobrý výkon, uhrát samozřejmě co nejlepší výsledek, ale ten výkon musí být daleko lepší. Musíme mít daleko lepší pohyb, být důraznější a poctivější v přístupu. Slavii to chceme co nejvíc znepříjemnit," nechal se slyšet trenér Mucha.

"Každý je hratelný. Liga se vyrovnala. Slavia má celkem velkou marodku, takže mají docela problémy se složením. My nemáme co ztratit a budeme chtít napodobit Zlín," prohlásil pro změnu záložník Budinský.

Pokud chce Karviná uspět, musí začít být produktivní. Vždyť Muchovi svěřenci nedali gól přes 200 minut. Dodejme ale také, že Karviná neprohrála už osm kol v řadě a na devátém místě má k dispozici pětibodový náskok před sestupovými pozicemi.

Sešívaným budou scházet Mešanovič, Van Buren, Mingazov, Deli, Zmrhal a Ngadeu, zatímco Karviná bude postrádat pouze Janečka.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Frydrych, Jugas, Kúdela, Bořil - Souček, Hromada - Tecl, Hušbauer, Stoch - Škoda
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Čolič, Dreksa, Hošek, Eismann - Panák, Šisler - Voltr, Budínský, Kalabiška - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.49 - 17.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Fastav Zlín  (pátek 18:00)
Páteční večer nabídne souboj dvou týmů z druhé poloviny tabulky. Jihlava přivítá na svém stadiónu Zlín. Oba týmy děli od sebe pouze jeden bod, takže se dá očekávat vyrovnané utkání.

Domácí do jarní části vlétli jako uragán a připsali si čtyři vítězství za sebou. Pak přišly dvě porážky, ale minulý víkend si Jihlava odvezla cenný bod ze hřiště Sigmy Olomouc. To prozatím Vysočině stačí na 12. místo. Jihlava své body sbírá především doma, když z 23 celkových má 16 právě z domácích zápasů. Domácím bude chybět poměrně dost hráčů. Do zápasu nezasáhnou Buchta, Mara, Turyna, Holík a nejspíše ani Ikaunieks.

Asistent trenéra Michal Šmarda ví, že se hraje o hodně: "Pomalu se blíží konec ligového ročníku a před námi už není mnoho zápasů. Na utkání proti Zlínu se musíme všichni zvlášť dobře připravit a udělat maximum pro vítězství. Konečně domácí duel nesehrajeme v mrazivém počasí, tudíž věříme, že nás v tomto velmi důležitém zápase přijdou v hojném počtu podpořit a povzbudit diváci. V pátek je budeme moc potřebovat!"

Ševci po překvapivé výhře v Edenu nedokázali body potvrdit doma s Ostravou, když prohráli 0:2. Zlín má tak jaře ze sedmi zápasů pouze 4 body a stejný počet bodů mají náskok na sestupové příčky. Tým Vlastimila Petržely tak potřebuje začít sbírat body zejména v těchto utkání, kdy se hraje "tzv. o šest bodů. Hosté mají k dispozici téměř kompletní kádr. Chybět bude pro zranění pouze Železník.

Jan Kameník, asistent hostujícího celku, je překvapen tím, jak si Jihlava na jaře vede: "Určitě jsem to nečekal. Asi jsem podlehl tomu bodovému zisku, který Jihlava měla po podzimu. Předpokládal jsem, že je jedním z jasných kandidátů na sestup. Nicméně v zimě tam došlo k velké obměně hráčů, přišel trenér Martin Svědík, kterého dobře znám, protože jsme spolu studovali profesionální licenci. Ten mužstvu dal organizaci, vybral charakterově dobré hráče a v prvních čtyřech kolech udělali skoro zázrak, když dokázali bodovat s týmy z popředí tabulky. Na druhé straně se Jihlavě sešlo více věcí. Vysočina měla štěstí, kterému šla ale hodně naproti. Překvapivé vítězství si zasloužila."
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Vaculík, Štěpánek, Tlustý, Schumacher - Ljovin - Nový, Fulnek, Popovič, Keresteš - Dvořák
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Matejov, Bačo, Gajič, Bartošák - Jiráček, Traoré - Ekpai, Hronek, Holzer - Vyhnal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.36 - 3.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - FK Mladá Boleslav  (pátek 18:00)
Teplice v pátek večer hostí Na Stínadlech Mladou Boleslav. Ta dokázala bodovat v posledních 8 z 9 vzájemných zápasů. Oba týmy se nejspíše před sezónou viděli výš v tabulce, než se aktuálně nachází.

Domácím, kterým aktuálně patří osmé místo v tabulce se poměrně překvapivě podařilo v minulém vyhrát v silném Liberci a připsat si tak tak tři body. Teplice budou určitě chtít na tento výkon navázat a zkusit se dotáhnout na Boleslav či Spartu. Trenér Daniel Šmejkal nemůže pro toto utkání počítat s Ljevakovičem, Kodešem, Vošahlíkem a Hyčkou.

Brankář Jakub Diviš přišel do Teplic před sezónou právě z Boleslavi: "Sleduji, jak se jí daří. Kluci se po těch podzimních výkonech zvedli. Tvoří se tam nový mančaft, mladý tým. Boleslav má určitě vzestupnou formu, takže nás čeká nebezpečné mužstvo, nebude to nic lehkého. Musíme se připravit na sto procent a pak vyhrát."

Boleslav se pod novým trenérem Jozefem Weberem zvedla a bodovala už čtyřikrát v řadě. Naposledy dokázala uhrát remízu se suverénem jara, Jabloncem, jenž tak na jaře ztratil první body. Hosté ale ani tak nejsou pořád zdaleka zachránění, což je pro tak silný tým překvapením. Hosté pro tento zápas nemůžou počítat s Šedou, Kyselou a pravděpodobně ani s Takácsem.

"Bodů máme stále málo, ale ve střetnutích s Plzní a Jabloncem jsme se přesvědčili, že je můžeme získat v souboji s každým soupeřem. Proto i do Teplic jedeme s odhodláním bodovat," řekl před zápasem trenér Jozef Weber.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob - Soungole, Kučera - Trubač, Hora, Žitný - Červenka
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Polaček - Pauschek, Chaluš, Šušnjar, Křapka - Jánoš, Matějovský - Konaté, Přikryl, Mareš - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.32 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň23164340:1552
2.Slavia Praha23136439:1445
3.Sigma Olomouc23118430:1841
4.Slovan Liberec23125633:2441
5.FK Jablonec23117537:2340
6.Sparta Praha23109433:1939
7.Bohemians Praha 19052397726:2034
8.FK Teplice2387827:2731
9.MFK Karviná23671025:2925
10.FK Mladá Boleslav23741226:3725
11.Fastav Zlín23661122:3824
12.Vysočina Jihlava23721425:4223
13.Dukla Praha23651224:4323
14.1. FC Slovácko23491018:2821
15.Zbrojovka Brno23551314:3120
16.Baník Ostrava23471228:3919

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (914)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele