HET liga - preview 17. kola

17.02.2018, 08:16, aktualizováno 18.02.2018, 09:07
Previews
Dva velké šlágry zakončí první jarní kolo. Nejprve může Plzeň dále odskočit Slavii, pro což ovšem musí vyloupit hřiště třetí Sigmy Olomouc. Sparta se potom v přímém souboji o čtvrtou příčku utká s Libercem, který čerstvě vede bývalý její kouč Holoubek...
Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň  (neděle 16:00)
V neděli odpoledne se v Olomouci odehraje šlágr kola. Na Andrův stadion přijede letošní lídr sezóny Viktoria Plzeň.

Sigma prožila úžasný podzim, když jako nováček přezimovala na třetím místě. Trenér Václav Jílek proto neměl důvod k nějakým změnám v kádru. I přesto k jedné změně došlo. Byla to právě Plzeň, která si vyhlédla v Olomouci Chorého. Do Sigmy za Chorého přišel na hostování Řezníček, ten ale proti Plzni nastoupit nesmí.

"Už se těšíme. Na začátek máme dobrého soupeře. Plzeň má za sebou nejlepší podzim, ještě hraje poháry, je to pro nás dobrý soupeř. Když hrajeme proti dobrým soupeřům, tak hrajeme dobrý fotbal, to už jsme víckrát ukázali, proti Plzni, Spartě nebo Slavii, to jsme hráli dobré zápasy. A nevidím důvod, proč bychom neodehráli další," věří stoper Uroš Radaković.

Viktorce se podzimní část vydařila také náramně. V lize vyhrála 15 ze 16 zápasů a neúspěch v domácím poháru si bohatě vynahradila postupem ze skupiny Evropské ligy. Kromě již zmíněné výměny Řezníčka za Chorého, koupila Plzeň ještě Pernicu, který ale zůstane na jaře ještě hostovat v Jablonci. Kariéru ukončil mladý, ale dlouhodobě zraněný Jan Baránek. Viktorka nemůže počítat s uzdravujícím se Pilařem. Plzni už jarní část začala dříve, když ve čtvrtek vybojovala v šestnáctifinále remízu v Bělehradě 1:1.

"Na každém stadionu to už je proti nám vyhecované. Nejen sportovně, ale i v hledišti. Bude to těžký zápas," varuje trenér Pavel Vrba.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Houska, Kalvach, Texl, Falta - Plšek
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.56 - 3.24 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Slovan Liberec  (neděle 18:00)
Nedělní večer nabídne zajímavý duel mezi Spartou Praha a Slovanem Liberec. Oba týmy mají pohárové ambice, takže se bude určitě na co dívat. Liberec poprvé do soutěžního zápasu povede David Holoubek, který trénoval nedávno i Spartu.

Sparta prožila pod italským trenérem Stramaccionim špatný podzim. V Evropské lize vypadla brzy, stejně tak v domácím poháru a v lize je až na pátém místě. Fanoušci jsou rozladění a hráči jsou tak pod velkým tlakem. Do kádru přibyli Stanciu, Ristic, Kanga a brankář Nita. Spartu naopak opustili Janko, Konaté, Dúbravka, Karavajev, Mareček, Mandjeck a kariéru ukončila legenda Tomáš Rosický. Proti Liberci nenastoupí Šural s Michalem Kadlecem. Nejistý je start i Vatajela.

"Mám samozřejmě představu o naší sestavě, i když zranění Josefa Šurala naše plány změnilo. Ale věřím, že to vyřešíme jinými možnostmi, kterých máme dostatek. Největší změny se dočká naše záložní řada po příchodech Kangy a Stanciua, kteří by měli být připraveni na nedělní zápas. Změna samozřejmě bude také na postu brankáře," ví trenér Stramaccioni.

Slovan může být se svým podzimem spokojen. V lize je čtvrtý a o evropské poháry může bojovat i v MOL Cupu. Z Liberce odešli Kolář, Kúdela a do Sparty se vrátil Kulhánek. K Severočechům naopak přišli Vukliševič, Dorley a Kačaraba. Holoubkovi bude při premiéře chybět Graiciar, Ševčík a Pulkrab.

"Nechceme být velkohubí. Každý vnímá, že to máme rozehrané dobře. Byli bychom rádi, kdyby se pohárové příčky udržely. Je to náš cíl pro jaro," řekl Matěj Hybš.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Zahustel, Hovorka, Štětina, M. Frýdek - Plavšič, Mavuba, Stanciu, Kanga, Ben Chaim - V. Kadlec
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Kačaraba, Karafiát, Kerbr - Bartl, Breite, Folprecht, Hybš - Oscar, Potočný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.14 - 6.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - MFK Karviná  (sobota 15:00)
V sobotu odpoledne se utkají v prvním jarním kole týmy z druhé poloviny tabulky. Domácí Boleslav bude hostit Karvinou.

Středočeši nezažili zrovna povedený podzim. Po brzkém vypadnutí z evropských pohárů se ani v lize příliš nedařilo a jedenácté místo je určitě zklamáním. V zimní přestávce do týmu přišli Valenta, Šušnjar a na poslední chvíli i Konaté. Na druhou stranu Boleslav opustila sedmička hráčů, z nichž zejména Stronati, Fleišman a Chramosta byli stálí členové základní sestavy. Proti Karviné budou chybět Kysela, Rada, Fabián a Klobása.

Trenér Dušan Uhrin vysvětlil změny v sestavě takto: "Nebyl jsem spokojený s tím, jak jsme na podzim hráli a prohrávali se zkušenými hráči v sestavě. Proto jsme vsadili na mladoboleslavské odchovance, kteří se vrátili z hostování nebo posunuli z juniorky."

Karviná se po první půlce sezóny nachází až na 13. místě tabulky a bude mít ještě spoustu práce se záchranou. Zřejmě nejvýraznější změnou je nový trenér Josef Mucha, který byl doteď v Karviné pouze asistent. Nejvýraznější hráčskou posilou je Pavel Dreksa, který se vrátil z hostování v Ázerbájdžánu. Právě nad jeho startem v následujícím zápase visí otazník.

Kapitán Pavel Eismann je před jarem plný odhodlání: "Je to na klucích vidět. Mám z toho dobrý pocit. Obecně je jaro náročnější, ale nebojíme se. Věříme, že to zvládneme a v květnu budeme všichni šťastní."
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Chaluš, Takács, Křapka - Jánoš - Přikryl, Matějovský, Hubínek, Mareš - Komličenko
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Čolič, Janečka, Dreksa, Letič - Šisler, Panák - Moravec, Budínský, Kalabiška - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.79 - 4.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - 1. FC Slovácko  (sobota 15:00)
Souboj dvou týmů z chvostu tabulky nabídne sobotní odpoledne, kdy Ostrava přivítá Slovácko. Baník vyhrál jen jeden z posledních 15 ligových zápasů, nicméně Slovácko za uplynulých 23 kol zvítězilo pouze dvakrát.

Ostrava byla v zimní přestávce na přestupovém trhu velmi aktivní. Do týmu přišli kvalitní hráči, jako Procházka, Fillo, Diop, Laštůvka a Fleišman. Baníku bude pro první jarní zápas chybět vykartovaný Milan Baroš.

"Domácí výsledky musíme zlepšit celkově. Na podzim jsme doma získali jen jedno vítězství, což je strašně málo. Na jaře hostíme řadu týmů, které se pohybují poblíž nás v tabulce, a jednoznačně musíme začít vyhrávat. Jiná cesta není. Boj o záchranu s sebou nese i určitý tlak, ale díky tomu, že přišli doopravdy zkušení kluci, věřím, že s tímhle se vyrovnáme," řekl Radim Kučera.

Slovácko přivedlo do týmu tři posily. Stopera Krejčího, mladého záložníka Janoška a gruzínského útočníka Sicharulidzeho. Trenér Slovácka, Michal Kordula, se bude zřejmě muset obejít bez Navrátila a právě Sicharulidzeho.

"Pro nás je určitě výhoda, že náš kádr zůstal pohromadě. Baník nakoupil velké množství hráčů a nutno dodat, že kvalitních hráčů, ale to ještě neznamená, že jim to od prvního kola bude šlapat. Věřím, že když budeme hrát svůj fotbal a proměníme šance, tak máme šanci na úspěch," věří záložník Lukáš Sadílek.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Psyché, Fleišman - Hlinka, Hrubý - Mičola, Fillo, De Azevedo - Poznar
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Břečka, Hofmann, Divíšek - Šumulikoski - Sadílek, Daníček, Havlík, Petr - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.41 - 3.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Dukla Praha  (sobota 15:00)
V sobotní odpoledne přivítají Ševci ze Zlína pražskou Duklu. Oba týmy dělí po podzimní části pouze jeden bod, takže se dá očekávat vyrovnané utkání.

Zlín na podzim hrál tři soutěže najednou, když sbíral zkušenosti ve skupině Evropské ligy. I přesto jim v lize zatím patří slušné deváté místo. Fastav opustil Diop, ale přišel do něj Vyhnal s Francouzem Bijiminem. Na první zápas proti Dukle, ale trenér Pánik nemůže počítat právě s nemocným Vyhnalem a vykartovaným Bačem. Nejistý je i start Železníka.

"Dukla má svou typickou hru. Je to o držení míče, obehrávání míče, hledání skulinek v obraně a hledání vysokého silného hrota, který by to měl dokončovat. Viděli jsme je na soustředění a myslím, že pokračují v tom způsobu hry, který měli," řekl na adresu soupeře Bohuslav Pánik.

Dukla, která již nehraje MOL Cup, je momentálně desátá. V zimě tým doznal minimum změn, když se do Sparty vrátil Mustedangič, a naopak přišel mladičký Doumbia z Pobřeží slonoviny. Pražanům bude chybět potrestaný Kušnír a uzdravující se Hanousek. Otazník zatím visí nad stoperem Holkem.

"Zlín má široký a velice kvalitní kádr, vybudovali ho před vstupem do Evropské ligy. Ta je obrovsky prověřila a posilnila, zima je určitě stmelila a myslím, že to proti nim nebude snadné. Zlín uplatňuje jednoduché, ale dobře zabudované mechanismy a umí bojovat," ví trenér Dukly Jaroslav Hynek.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Kopečný, Hnaníček, Gajič, Matejov - Vukadinovič, Jiráček, Hronek, Holzer - Mehanovič, Beauguel
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Miloševič, Ostojič, Jiránek, Podaný - Holík, Bilovský, Doumbia - Koreš, Holenda, Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.04 - 5.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - FK Teplice  (sobota 15:00)
Utkání dvou týmů ze severu Čech se odehraje v sobotu odpoledne. Domácí Jablonec bude hrát s Teplicemi. Speciální utkání to bude pro trenéra Radu, jenž v minulosti vedl právě Teplice a toto pro něj bude první utkání na lavičce Jablonce.

Pro Jablonec nový trenér není však jedinou změnou v zimní pauze. V týmu skončili Mihálik s Teclem a z Boleslavi přišel Chramosta. Novým hráčem je také Hanuš z Jihlavy, když opačným směrem putoval Valeš. Další zajímavou změnou v kádru je ukončení kariéry Marka Kysely. Trenérovi Radovi bude chybět pouze Diviš.

"Možná, že kdybychom měli na kopačkách více klidu, mohli jsme ještě další dva góly v druhém poločase klidně přidat. Vystřídali jsme všechny hráče a zápas splnil účel. Teď už najíždíme na týdenní ligový cyklus," zhodnotil Petr Rada generálku proti Štěchovicím, které Jablonec porazil vysoko 5:0.

Teplice přes zimu přišly o dvě opory Filla a Šušnjara. Naopak do týmu přišel Čmovš a Shejbal. Hosté určitě budou chtít zlepšit své dosavadní výsledky z venkovních zápasů, když zatím získali pouze 5 z 24 možných bodů. Kouč Daniel Šmejkal má k dispozici kompletní kádr.

"Odchod Filla je pro nás velkou ztrátou. Uvidíme, až liga začne, jestli se to ukáže, nebo ne. Na druhou stranu je velkým plus, že se uzdravil Kuba Hora, a že vypadá dobře. Věříme, že to bude ten starej dobrej Hora. Na hřišti se zkrátka ukáže naše síla a šance na boj o poháry," ví kapitán Teplic Admir Ljevakovič.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Pernica, Hübschman, Hanousek - V. Kubista - Masopust, Trávník, Považanec, Jovovič - Chramosta
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Jakub Diviš - Vondrášek, Čmovš, Král, Krob - Ljevakovič - Hyčka, Hora, Kučera, Rezek - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.36 - 4.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Slavia Praha  (sobota 16:30)
Sobotní podvečer nabídne utkání dvou z týmů z opačných pólů tabulky. Poslední Jihlava přivítá na svém stadiónu druhou Slavii.

Domácí se přes zimní přestávku snažili posílit svůj kádr. Do týmu přišli Levin, Valeš, Buchta, Schumacher a Mara. Jihlava však přišla o stopery Krejčího a Rosu, Kryštůfka i Závišku. Cesta za záchranou tak pro Vysočinu nebude vůbec lehká. Proti favoritovi jim navíc budou chybět M.Kolář, Marcin, Pecháček, Keresteš.

"Náš nadcházející soupeř v zimě vyměnil trenéra a došlo k určité rotaci hráčů. Tudíž slavistické mužstvo, stejně jako my, prochází procesem sehrávání a zvykání na nové herní prvky. Myslím si, že určitou představou a vodítkem by pro nás mohla být hra Liberce pod vedením kouče Trpišovského," ví trenér hostů Martin Svědík.

Pro Jindřicha Trpišovského půjde o první zápas na lavičce Slavie, kde vystřídal Jaroslava Šilhavého. Do Edenu přišli Pokorný, Rondič, Kolář, Kúdela a z hostovaní se vrátili také Tecl s Mingazovem. Pražany opustili Altintop, Rotaň, brankář Laštůvka a v neposlední řadě také kapitán Jiří Bílek, jenž se stal slávistickým sportovním poradcem. Trpišovskému budou do prvního jarního duelu chybět Mešanovič s Bořilem.

"Budeme se muset koukat jen na sebe, vyhrávat zápasy a pak záleží, jak to bude zvládat Plzeň. Za mě určitě hodně těžké, čtrnáct bodů je dost, na jaře se hraje jen čtrnáct zápasů. Pro nás je důležité vyhrát pohár a soustředit se na druhé místo. Když se nám bude dařit vyhrávat a Plzeň bude ztrácet, tak pak na konci můžeme myslet výš," má jasno kapitán Josef Hušbauer.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Vaculík, Tlustý, Buchta, Schumacher - Fulnek, Ljovin, Urblík, Zoubele - Dvořák, Ikaunieks
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
O. Kolář - Jugas, Kúdela, Deli, Sýkora - Mingazov, Hušbauer, Souček, Zmrhal - Necid, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.10 - 6.68 - 1.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Zbrojovka Brno  (sobota 18:30)
V sobotu večer se odehraje první jarní utkání mezi domácí Bohemkou a hostujícím Brnem. Trenér Brna a bývalý trenér Klokanů, Roman Pivarník, v den zápasu oslaví své 51. narozeniny.

Domácí zažili povedený podzim. Jsou na sedmém místě v tabulce a na podzim se prezentovali pěkným fotbalem. Bohemians v zimě nepřišli o žádného hráče ze základní sestavy a ještě do týmu přivedli mladé hráče Bederku se Záviškou. Lodivodu Martinu Haškovi budou nejspíše chybět Švec s Hůlkou.

"Je to jeden zápas ze čtrnácti a bude jich dalších třináct, přesto bychom ho velmi rádi zvládli. Když uděláte úspěch, tak se dobře trénuje a my rádi pracujeme v dobré náladě, takže si ji musíme vytvořit," řekl Martin Hašek.

Brnu se na podzim úplně nedařilo. Nachází se až na 12. místě a v průběhu podzimu se na lavičce vystřídali tři trenéři. V zimě se naopak Zbrojovce podařilo vyhrát Tipsport ligu, když ve finále porazili právě Bohemians. Brno pro jarní část posílili obránci Kryštůfek se Sukupem a Acosta. Romanu Pivarníkovi pro první jarní duel budou chybět Gomes, Šural a Bazeljuk.

Nová brněnská posila Acosta dříve působila právě v Bohemians: "Byl to klub, kde jsem se hodně naučil, hodně mi dal. Na ten zápas se tedy nesmírně těším. Je to premiéra za Brno, a zrovna proti Bohemce, bude to pro mě speciální. Soupeře dobře znám, Bohemka hlavně doma tlačí, je nepříjemná. Ďolíček je specifický stadion, kde je to vždycky těžké. Musíme hrát chytře, abychom soupeře dokázali přehrát a uspět."
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Krch, Šmíd, Kocič - Jindřišek, Martin Hašek ml. - Reiter, Mašek, Luts - Tetteh
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Vraštil - Polák - Acosta, Kratochvíl, Krejčí, Lutonský - Zikl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.21 - 4.28
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň16151034:546
2.Slavia Praha1695227:732
3.Sigma Olomouc1695223:1032
4.Slovan Liberec1693424:1630
5.Sparta Praha1684421:1228
6.FK Teplice1665520:1723
7.Bohemians Praha 19051657415:1422
8.FK Jablonec1656521:2021
9.Fastav Zlín1655618:2320
10.Dukla Praha1654718:2919
11.FK Mladá Boleslav1652919:2917
12.Zbrojovka Brno1643912:2315
13.MFK Karviná16421016:2514
14.1. FC Slovácko1626813:2312
15.Baník Ostrava1625921:3211
16.Vysočina Jihlava16311215:3210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1047)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele