Gambrinus liga - souhrn 6. kola

29.08.2009, 20:15, aktualizováno 31.08.2009, 21:27
Komentáře a souhrny
Sparta přišla o vedení a remizovala v Olomouci, zatímco Slavia si poradila se Slováckem. První prohru si připsalo Brno, všechny body si odvezly Teplice. Vyhrály obě Bohemky, Ostrava otočila zápas v Budějovicích, tři body má po výhře nad Kladnem Plzeň, Jablonec s Příbramí nerozhodně...

FK Mladá Boleslav - Bohemians 1905 0:1

29.08.2009 18:15

Góly: 90. Jan Štohanzl

Ani zvýšená převaha po změně stran nevedla k mladoboleslavskému gólu. Bohemians naopak v poslední minutě otřásli celou Boleslaví a připisují si letošní první, a o to překvapivější, vítězství.

V sedmé minutě přišlo první ohrožení branky hostů, nicméně Kulič po přihrávce Kúdely střílel nepřesně. Na druhé straně pořádně zavařil domácím Ibragimov. Uzbecký útočník po zasekávačce vystřelil a Vorel reflexivně vyrážel rukou. Aktivní defenzívou dlouho drželi Klokani domácí na uzdě. Výjimkou byl roh ze 27. minuty, kdy Kulič našel Rolka, který hlavičkoval v těžké pozici metr mimo.

Na druhé straně mohl překvapit Róth, ale prudkou ránu namířil pouze do Vorla, který tak dokázal vyboxovat. Sylvestrův centr do vápna hostů našel Rajnocha, který hlavičkoval jen decimetry od pravé tyče. Kvalitně bránící hosté pak do poločasu dovolili Boleslavi už jen jedinou šanci, kdy Chramosta v dobré pozici střílel jen těsně vedle bližší tyče.

Boleslav ve druhém poločase prahla po gólu. Blízko tomu byl mladičký Chramosta, jehož hlavičku musel dobrým zákrokem zastavit Sňozík. Chvíli poté střílel ještě nebezpečněji Kulič, který si zahrál biliár s oběma tyčemi hostující branky, poté se bohužel pro něj odrazil míč zpět do hřiště. Ani Táborský nebyl daleko od přesné trefy, po rohu pálil z vápna tvrdě a těsně nad.

Už jasně lepší domácí mohli skórovat v 73. minutě. Kulič si pohrál s Niklem a zpětnou přihrávkou našel Chramostu, který ztroskotal na vynikajícím Sňozíkovi. Hosté už další šanci domácím nepovolili a sami tak spustili na Středočechy ledovou sprchu v poslední minutě. Vorel nahnal při své rozehrávce spoluhráče dopředu, sám ale rozehrál špatně a Štohanzl z poloviny hřiště trefil odkrytou branku.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - SK Kladno 1:0

29.08.2009 20:00

Góly: 89. Tomáš Strnad (vl.)

Z poloviny zaplněný plzeňský stadion se dlouho musel strachovat i o remízu, v naprostém závěru se ale trefil do vlastní sítě Strnad a zajistil tak Plzni letošní první domácí vítězství. Kladno svou mizérii protáhlo na pět proher v řadě.

Plzeňští se nejdříve museli vypořádat s překvapivou aktivitou Kladna. Na gólové šance si tak diváci museli dlouho počkat. První zajímavější přišla po pětadvaceti minutách z kopačky kapitána Horvátha, který zatočil míč z rohu do branky a Pavlík jen taktak vytáhl míč nad břevno. Druhá šance poločasu přišla sedm minut před jeho koncem, kdy Horváth vyslal svým pasem Střihavku, který si sice poradil s brankářem, v těžkém úhlu ale nedokázal dopravit míč za brankovou čáru.

Ve druhé půli mohl přijít trest za bezmyšlenkovité útoky domácích. Nekoncentrovanou obranu přelstil Holub s Klinkou, který se dostal sám před Daňka. Ten ale bravurním zákrokem podržel své spoluhráče. Jinak se hrálo prakticky stále před brankou hostů, přesto první šance Plzně v druhé půli přišla až v 70. minutě, kdy tísněný Petržela v pádu přestřelil z malého vápna Pavlíkovu branku.

Chvíli poté nechal svou hlavičkou vyniknout brankáře Horváth. Pavlík míč zachytil na brankové čáře. I nadále dělal hostující gólman vše, aby udržel čisté konto. Hájovského pohotovou střelu z malého vápna vyrazil, dorážku Petržely pak pokryli obránci. Ale i Kladno toužilo po vítězství, Zoubele svou hlavičku nasměroval jen těsně nad břevno.

Po třech minutách na hřišti se mohl proti svému bývalému týmu prosadit Tatanašvili, ale Daněk bojácným pádem pod nohy kladenského útočníka opět uchránil před pohromou. Nakonec tak přeci jen přišel gól do sítě Kladna. Ten zajistil nešťastník Strnad, který si po přímém kopu Horvátha hlavičkou usměrnil míč do vlastní brány.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - 1. FK Příbram 0:0

30.08.2009 17:00

Góly: -

Příbram dokázala v domácím prostředí obrat o body vedoucí Jablonec. Ten totiž v dnešním zápase příliš fotbalové kvality nenabídl. Severočeši tak mohou přijít o vedoucí postavení v tabulce. Pro hosty naopak znamená zisk bodu podpoření pozice ve středu tabulky.

Jak se dalo očekávat, byl to právě domácí tým a lídr tabulky v jednom, kdo od úvodních minut řídil vývoj zápasu. Aktivní domácí se snažili podnikat jeden útok za druhým a obrana Středočechů s nimi měla mnohdy velké problémy.

Především po křídelních prostorech se dostávali Severočeši do nadějných příležitostí. Rychlonohý Haurdić od prvních minut proháněl své protivníky a byl to právě on, kdo stál na začátku první vážnější akce, neboť po jeho rozehrávce se míč dostal k Lafatovi, který však v nadějné pozici vystřelil mimo Krbečkovu svatyni.

I v další příležitosti měl hlavní roli příbramský brankář a jablonecký záložník. Prvně jmenovaný totiž zaváhal při odkopu, když si míč příliš překopnul a jen díky velkému štěstí ho dokázal "dostat od nohy" dříve, než se na něj vyřítil domácí expres.

Následná pasáž, zábavná asi tak, jako volební kampaně, nenabídla příliš zajímavých momentů, a tak se do šance musel po půlhodině hry dostat Huňa, jehož střelu z malého vápna Špit bravurně vyrazil mimo tři tyče.

A o chvíli později mohlo být pro domácí hůř! Pavlík se nechal na půlce připravit o míč Rodrigezem, ten ho předal Šmejkalovi jehož rána skončila na břevně. V tu chvíli stáli nad jabloneckými všichni svatí, jejichž ochrana působila i při další šanci Huni, který stál v podstatě sám před Špitem, ovšem jeho střela šla mimo branku.

Severočeši popadli dech až v samotném závěru prvního dějství, když rychlík Haurdić vyzval k hlavičce Lafatu, jehož pokus řádně protáhl Krbečka a zároveň v podstatě udělal tečku za první půlí.

Do toho druhého pak vlétl Jablonec jako utržený ze řetězu, aktivně napadal a v podstatě nedovolil hostům přechod přes půlící čáru. Avšak tato územní převaha a pomyslný tlak bylo vše, co si dokázali svěřenci trenéra Komňackého připravit. Jejich akce totiž po většinou končily před finální přihrávkou či nepřesným centrem do šestnáctky.

Příbram měla plné nohy práce, aby se ubránila soupeřovu tlaku, a tak se k útokům, ze kterých v první půli několikrát zahrozila, téměř nedostala. Výjimkou byly občasné centry či střely, jejichž kvalita však ohrožovala vše možné, jen ne branku soupeře.

V následných minutách byla k vidění nuda, která by se dala krájet. Ani jeden z týmů rozhodně nepředváděl fotbalové galapředstavení a i šance si hráči obou týmů schovali na příště.

Pozdvižení tak vyvolal jen gól z ofsajdu v podání příbramského Huni či Valentova rána z hranice šestnáctky, která šla jen těsně nad. To však bylo vše, co nabídli aktéři tohoto utkání zhruba čtyřem tisícovkám diváků.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Slovan Liberec 2:1

30.08.2009 17:00

Góly: 23. Marek Kincl, 50. David Zoubek - 18. Jan Blažek

Střížkov dokázal otočit vývoj utkání se silným Libercem, a tak si konečně připsal tři body. Jako bonus si pak odnesl absolutně zbytečnou červenou kartu pro útočníka Kincla. Severočeši tak po pohárovém kolapsu propadli i v dalším zápase a je otázkou, co nastane v následujících týdnech.

Když v sedmnácté minutě vstřelil Blažek gól do sítě Střížkovských, vypadalo to, že o osudu zápasu je rozhodnuto. Parta kolem útočníka Kincla však nedala svou "kůži" nijak levno, neboť to byl právě tento útočník domácích, kdo o šest minut později vyrovnal na 1:1 a zaznamenal tak teprve třetí letošní gól pražského týmu.

Jak ale první poločas vypadal? Územní převahu či větší počet šancí měli na svých kopačkách hosté, kteří posilněni či oslabeni o čtvrteční noční můru, chtěli dát zapomenout na evropský kolaps a hned od úvodních minut se hrnuli do útoku.

Přibližme si gólové trefy obou týmů. Nejprve se na straně libereckých dostal k míči Liška, který nahrál osamoceném Blažkovi, pro kterého už nebyl problém obehrát posledního protihráče před sebou, jehož dres se honosil jmenovkou Beláň.

Na druhé straně se pro změnu zaskvěl Kincl, který dokázal po "brazilsku" vstřelit gól z malého vápna patičkou.

Následné šance na obou stranách byly buď nepřesně vyřešené či zakončené do míst, kde stáli pozorní brankáři, a tak za zmínku stojí pouze nadějný útok libereckých, kteří ve třech postupovali na jediného obránce soupeře, kterého se asi zželelo Papouškovi, jehož přihrávka měla tak špatné parametry, že jí dokázal brankář Beláň polapit.

V úvodu druhého poločasu se strhla malá "bouře" příležitostí. V té první se ocitl Blažek, který však trefil pouze tyč. A jak už to tak bývá, pravidlo "Nedáš - dostaneš", opět zaučinkovalo. Hned vzápětí totiž vyrobil Vulin vyrobil hrubici nebývalých rozměrů, když přihrál na centimetr přesně domácímu Zoubkovi, pro kterého nebyl problém z první překonat Hauzra - 2:1.

Hostům následně málem zatrnulo znovu. Hauzr totiž nestačil vyběhnout včas pro míč, ke kterému se dostal domácí Dobeš, jehož oblouček jen těsně minul libereckou branku.

Za poznamenání následně stojí až jedenadevadesátá minuta, kdy Kincl po právu dostal za absolutní "nesportovinu", totiž úmyslné odkopnutí míče, druhou žlutou kartu, a tak se po zásluze poroučel do kabin.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Baník Ostrava 1:2

30.08.2009 17:00

Góly: 22. Tomáš Stráský - 84. Tomáš Mičola, 89. Mario Lička

Krutý závěr museli zhlédnout jihočeští fanoušci na vlastním stadionu. Ještě osm minut před koncem totiž zůstávaly všechny body doma, nakonec však Baník nenechal soupeři ani jeden. Domácí tak potvrdili krizi, hosté naopak po dvou zápasech konečně vyhráli.

Úvod zápasu bohužel diváky nepřekvapil, když oba týmy hrály opatrně a čekaly na chybu soupeře. Po deseti minutách se ale do velké šance dostal Zeher, který dostal míč od Mičoly a z hloubi šestnáctky rozezvučel tyč. Na druhé straně byla produktivita lepší. Po přímém kopu Benáta si totiž na hlavičku naskočil Stráský a otevřel skóre. Rychlá rozehrávka hostů pak Jihočechy zaskočila, vrátit se ale stačili.

Po půlhodině hry mohl Stráský dokonce pojistit vedení, ale z hranice vápna trefil pouze tyč a jeho dorážku už pokryl brankář Baránek. Stejný hráč se pak chtěl odvděčit Meszárošovi, když mu na malé vápno poslal dobrou přihrávku, ale budějovický hráč špatně došlápl a na míč před odkrytou brankou nedosáhl.

Baník se rozhodně nechtěl vzdát, přesto si další příležitost vytvořil až minutu před koncem první půle, kdy dobře hrající Mičola přihrál Varadimu, kterého reflexivně vychytal Kučera. Do šaten se tak šlo za překvapivého vedení domácích.

První čtvrthodinka druhé půle překvapivě patřila vedoucím Budějovicím. Dvě největší šance připravil Benát. Nejprve vybídl ke střele Stráského, který prudkou ranou těsně minul a jen pár minut poté se obdobně ozval i Meszároš. Další průběh byl opředen chaosem a nepřesnými přihrávkami, nebezpečných akcí se tak divákům nedostávalo.

Závěr přinesl očekávatelný tlak Ostravy, který nejprve přinesl Strnadův gól z ofsajdu, o minutu později již však naprosto regulérní. Mičola se díky své dravosti dostal ke střele ve vápně i přes tísnění hned dvojice obránců a překonal i brankáře Kučeru. Jen čtyři minuty poté přišel roh pro hosty, na který si naběhl Lička, a ten střelou bez přípravy mířil přesně k tyči. Baník otočil!

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Sparta Praha 1:1

31.08.2009 17:30

Góly: 73. Michal Ordoš - 24. Roman Hubník

Po sparťanské první půli přišlo ve druhém poločase velké zlepšení domácích, které nakonec znamenalo vyrovnávací trefu. Olomouc tak už popáté za sebou nedokázala v lize zvítězit, Sparta naopak po dvou utkáních ztratila.

Úvodu zápas dominovala Sparta, která jasně ukazovala, že si jde pro všechny tři body. Olomouckou obranu přehrávala jak postupným útokem, tak především brejkovými pasy. Kadlec ale ani nevystřelil, Wilfried střílel nepřesně a Vackův pokus byl zblokován. Dvacetiletý útočník z Pobřeží Slonoviny o sobě dával znát i po centrech do vápna, kde ho trestuhodně nechávali domácí bez dozoru. Jenže poprvé hlavičkoval nad branku, podruhé v dobré pozici netrefil levačkou balon podle svých představ.

Gól tak Pražané vsítili až po prvním náznaku šance Sigmy, kdy Šultesovu střelu ze třinácti metrů zablokoval obětavý Řepka. Poté se na druhé straně připravil k přímému kopu Zeman, svým centrem našel na zadní tyči Hubníka a ten přesně mířenou hlavičkou rozvlnil síť Drobiszovy branky. Olomouc mohla dokonale kontrovat, když o pouhé dvě minuty později vykopl domácí brankář až k soupeřovu vápnu a Petr bez přípravy střílel ke vzdálenější tyči. Brilantním zákrokem se zaskvěl Blažek, který vyrazil míč do bezpečí.

Druhá část první půle byla o poznání chudší o fotbalové akce. Pozdvižení tak vyvolal pouze olomoucký provokatér, který přes hřiště přišel ukázat příznivcům Sparty, co si o nich myslí. V naprostém závěru poločasu přišly ještě dvě solidní střely z dálky. Nejprve Kaščák málem nachytal Blažka, který nikterak nebezpečný míč podcenil a musel si oddychnout, když minul jen o decimetry jeho levou tyč. Poté z přímého kopu zkoušel zakončovat z úctyhodné dálky Rossi, ale branku přestřelil.

Opravdové minimum chybělo, aby Sigma na konci první minuty po změně stran vyrovnala hlavičkou Dreksy do míst, kam padl úvodní gól Sparty. To jen předznamenalo snahu domácích vyrovnat, dlouho se však přes své centry nedokázali dostat do vyloženější pozice. Sparta navíc takticky kouskovala hru, kvůli čemuž připadla v nemilost fanoušků i hráčů. Časté a dlouhé polehávání doprovázené zrychleným "zmrtvýchvstání" rozhodně nevypadalo moc férově.

Prakticky zničehonic tak Sigma vyrovnala sedmnáct minut před koncem. Kovba vcelku nepochopitelně propustil přihrávku k Ordošovi, který napřáhl z dvaceti metrů a Blažek se natahoval proti přízemní střele marně. Brzy mohlo být s Pražany ještě hůře, i bez teče Ordoše měl Blažek velké potíže s centrem Rossiho.

Jak už to v podobných zápasech bývá, plály v závěrečných minutách emoce na vysokém stupni, zbytečné fauly s jediným účelem tak nebyly ojedinělé. To na další šanci si diváci museli počkat o poznání déle, když si šest minut před koncem naběhl na přední tyč při rohu Zemana Wilfried a hlavičkou jen těsně minul vzdálenější tyč.

K dobru všech se už tak vyhrocená situace na hřišti ještě více neprohloubila a závěr proběhl v klidu. Sigma si náznaky svých šancí zhatila sama finálními přihrávkami, v obraně si pak počínala o mnoho lépe než v úvodu utkání a udržela tak spravedlivý bod.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - FK Teplice 2:3

31.08.2009 19:30

Góly: 27. Tomáš Došek, 90. Michael Rabušic - 38. Samir Merzić, 63. Aidin Mahmutovič, 89. Jakub Mareš

Brno opouští čtyřlístek týmů bez prohry, když přes vydařený úvod přišlo ve druhé půli o všechny body. Teplice stupňujícím se výkonem daly zapomenout na neúspěch v Evropě a z horké brněnské půdy vezou již letošní druhé vítězství na hřišti soupeře.

Moravané mohli začít výtečně, když již ve druhé minutě Doškova hlavička rozezvučela tyč a následná dorážka Rabušice byla zablokována obránci. To naznačilo další průběh hry, kdy Brno převzalo jasnou iniciativu a hnalo se za gólem. K tomu měl blízko po dvaceti minutách Lira, když po rohu svou hlavičkou nechal vyniknout Grigara, který se po dalším rohu koukal na pokus Dvorníka, který proletěl nad jeho břevnem.

Své kvality musel předvést i Bureš, který podržel své spoluhráče po brejku zakončovaném Mahmutovičem přízemní prudkou střelou. Minutu poté už šli do vedení hráči Brna. Došek z nevýhodné pozice napřáhl k bližší tyči, kam šel i brankář Grigar, který tak už nemohl zabránit teči ke druhé tyči.

To probudilo Severočechy a za zvýšenou aktivitu byli ještě do poločasu odměněni. Vidličkův pokus Bureš vyrazil pouze k Merzičovi, který prudkou střelou pod břevno vyrovnal. Do šaten tak šli hráči za nerozhodného stavu.

Ve druhé půli začali aktivněji hosté, na dlouho poslední šancí však byl Vondráškův pokus, který vyrážel Bureš na roh, ze kterého ještě nebezpečně pálil Vidlička. V 63. minutě si pak Dvorník dovolil jako poslední obránce nepřesnou přihrávku, ze které těžil Mahmutovič a přesnou ranou k tyči dokonal zasloužený obrat.

Jedenáct minut před koncem vypracoval Šural dobrou příležitost pro Marečka, který bez přípravy donutil Grigara k dobrému zákroku. Z následného rohu ještě pálil nepřesně Dalmo. V naprostém závěru přišly ještě dva gólové momenty na obou stranách.

Minutu před koncem řádné hrací doby využili hosté volného prostoru na pravé straně, kde zavezl až před branku míč Vondrášek, přihrál Marešovi a ten po osmi minutách pobytu na hřišti pojistil Teplicím vedení. Ve druhé minutě nastavení ještě sice vykřesal jiskřičku naděje Rabušic, který dorazil Grigarem chycenou střelu Doška, přesto se již Brno nedostalo k vyrovnání.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FC Slovácko 3:0

31.08.2009 19:30

Góly: 45. Zdeněk Šenkeřík, 47. Ondřej Čelůstka, 85. Lukáš Kubáň (vl.)

Slovácko se nevypořádalo s absencí obou klíčových útočníků, a tak si pražská Slavia došla pro pohodlné tři body. Dva rozhodující góly sice přišly v odlišných poločasech, přesto je dělily necelé dvě minuty.

Slovácko od prvních minut bránilo aktivně a Slavia dlouho nevěděla, jak se má dostat do gólové pozice. První dvě zajímavé střely tak přišly až po čtvrthodině hry. Nejprve po příhře Milana Černého pálil z dálky nad branku Belaid, chvíli poté Volešák zaměstnal Kubáska z přímého kopu z dvaceti metrů.

Slavia stále více přehrávala nováčka, výsledkově to mohl stvrdit Jaroslav Černý, ale zpoza vápna mířil nepřesně. Brzy poté musel být stejně jako chvíli před ním hostující Chmelíček střídán kvůli zdravotním problémům. Čtyři minuty před koncem poločasu mohl všechny zaskočit Ondřejka, ale z dobré pozice mířil hodně nepřesně.

Slávisté si gól přeci jen v první půli vybojovali. Ve třetí minutě nastavení se ani jim nechtělo už tolik do útoku a z hlediště se ozýval hlasitý pískot. Ten se změnil v radostné burácení poté, co centr Belaida na malé vápno lehce tečoval hlavičkou Šenkeřík a Kubásek musel vytahovat míč z vlastní sítě.

Stejně jak první poločas skončil, tak ten druhý začal. Hned ve druhé minutě vznikl chaos po rohu domácích, který obránce zbytečně před vlastním brankářem uklidil na další roh. Po dalším závaru se ke střele dostal Čelůstka, který díky stínícímu hráči propálil Kubáska. Míč pak putoval za dohledu Vlčka až ke druhé tyčce, kde se konečně dostal za brankovou čáru.

Poté se druhá půle pro diváky až nešťastně moc uklidnila. Vynikla tak například hlavička Vomáčky přímo do náruče Kubáska nebo podcenění Cléberova centru, který si Vaniak málem srazil do branky. Až pět minut před koncem přišel centr Vasiljeviče z brankové čáry, v těžkém souboji se pak hlavičkou prosadil Hloušek, který mířil do protipohybu Kubáska a potřetí rozvlnil síť. Slavia tak doma přejela jinak neoblíbeného soupeře, navíc teprve jako druhý tým udržel proti nováčkovi čisté konto.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Jablonec64209:514
2.FK Teplice633012:612
3.Slavia Praha63219:511
4.1. FC Brno63217:411
5.Baník Ostrava63217:511
6.FK Mladá Boleslav631210:510
7.Sparta Praha62405:210
8.Viktoria Plzeň63129:810
9.1. FK Příbram62226:68
10.Slovan Liberec62139:107
11.Sigma Olomouc61325:66
12.Bohemians 190561322:36
13.1. FC Slovácko62048:106
14.České Budějovice61144:104
15.Bohemians Praha61054:133
16.SK Kladno60153:111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (383)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele