Gambrinus liga - souhrn 29. kola

08.05.2010, 19:28
Komentáře a souhrny
Sparta sice jenom remizovala v Liberci 2:2, nemusí ale truchlit, jelikož stejným výsledkem skončil i duel Baníku Ostrava s Mladou Boleslaví. Ve hře o titul zůstává po výhře na Slavii Jablonec, Teplice doma jenom remizovaly s Olomoucí. Druhým sestupujícím se stalo Kladno...

Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav 2:2

08.05.2010 17:30

Góly: 5. Tomáš Mičola, 62. Fernando Neves (pen.) - 38. Jan Chramosta, 90. Ivo Táborský

Ostravský Baník se dnes mohl proti Mladé Boleslavi vítězstvím výrazně přiblížit k titulu, ale v nastaveném čase rozesmutnil Bazaly Ivo Táborský a oba celky se rozešly po bodu. Ostrava tak dál zůstává druhá o skóre za vedoucí Spartou.

Baník vlétl do utkání jako uragán a v šesté minutě se dostal do vedení po brance Mičoly. V nátlakové hře domácí nadále pokračovali, Mladá Boleslav se dlouho nedokázala vypořádat s nasazením ostravských hráčů.

Postupem času se ale hra vyrovnávala, hosté začali vystrkovat růžky. Mladý útočník Boleslavi Chramosta vystřihl pěkné nůžky a brankáře Baníku Baránek měl co dělat. Ostravě se navíc zranil obránce Neuwirth. Ve 36. minutě bylo vyrovnáno, rychlý brejk Mladé Boleslavi zakončil gólem Chramosta.

Po změně stran postihla svěřence trenéra Koubka další nepříjemnost. Zraněného Ličku musel nahradit Wojnar. I přesto se Baník opět dostal do vedení. Penaltový zákrok Fabiana na Vydru proměnil nekompromisně Neves.

Když už se zdálo, že Baník dovede utkání do zdárného konce, využil závěrečného tlaku Mladé Boleslavi střídající Ivo Táborský, který parádní střelou překonal Baránka. Baník dnes při zaváhání Sparty v Liberci mohl udělat výrazný krok za titulem, ale po výsledku 2:2 je v lepší výchozí pozici pražský celek.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - SK Kladno 0:0

08.05.2010 17:30

Góly: -

Osud fotbalového Kladna je zpečetěn. Středočeši nedokázali v Ďolíčku vyhrát a po remíze 0:0 s tamními Bohemians 1905 se loučí s Gambrinus ligou. Utkání nenabídlo mnoho zajímavých situací, jednou z nich bylo vyloučení Davida Zoubka.

Od začátku utkání bylo vidět, že ve hře je opravdu hodně, a proto bylo utkání víceméně opatrné. Klokani měli v úvodu mírnější převahu, ale šanci si vytvořit nedokázali, tedy tu stoprocentní. Prakticky jediný zajímavý moment v prvním poločase měl kladenský Tatanashvili, po chybě domácí defenzívy napálil tyč. Bohemians měli velké štěstí. Jak už bylo napsáno, byl to jediný světlý moment prvního poločasu. Oba celky šly do šaten za bezbrankového stavu 0:0.

Ani druhý poločas nenabídl mnoho vzruchu. Diváci se nudili a utkání tak zachraňovala jen dobrá atmosféra, která je v Ďolíčku koneckonců pořád. Kladno si zkomplikovalo záchranářskou situaci v 68. minutě, to totiž dostal David Zoubek žlutou kartu, jenže vzápětí obdržel za řeči druhou a byl vyloučen. V početní nevýhodě to mělo Kladno hodně složité a do konce utkání ani nic nevymyslelo.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - 1. FK Příbram 2:1

08.05.2010 17:30

Góly: 44. Václav Ondřejka, 55. Lukáš Zelenka - 50. Paulo Rodrigues da Silva

Slovácko bude v příští sezoně hrát nejvyšší českou soutěž. Rozhodlo o tom vítězství 2:1 nad Příbramí. Domácí vedli brankou Ondřejky, ovšem krátce po změně stran vyrovnal Rodriguez. Poslední slovo měl Zelenka, jehož trefa znamenala výhru 2:1.

Diváci na stadionu v Uherském hradišti rozhodně nemohli litovat svojí účasti, tedy alespoň účast v prvním poločase. Sérii šancí odstartovala dvanáctá minuta, Fujerik narazil Švancarovi a brankář Krbeček zachránil hosty od inkasované branky, tedy alespoň prozatím. Za tři minuty zahrozila i Příbram, Pilík nejprve prokázal skvělou techniku s míčem, když se zbavil bránícího hráče a posléze šikovně vypálil bodlem. Filipko měl se střelou, byť šla doprostřed, problémy a vše vyřešil odkopem do bezpečí. Ve 26. minutě došlo k žákovské chybě Krbečka, poté co mu Rodriguez přihrál malou domů, tak příbramský brankář chytil míč do ruky. Slovácko dobrou příležitost nevyužilo, a tak byl výsledek stále nerozhodný 0:0. Krbeček předchozí chybu napravil o čtyři minuty později, když vyrazil na rohový kop Švancarovu střelu.

Švancara byl aktivní, další jeho pokus se mezi tři tyče nevešel, ovšem Slovácko to nemuselo příliš mrzet, neboť ve 44. minutě vstřelilo úvodní branku utkání. A znovu u toho byl Petr Švancara, kolmicí vyslal do tutovky Václava Ondřejku, a ten sám proti Krbečkovi uspěl - 1:0 pro Slovácko. Domácí tedy vstřelili důležitý gól, navíc těsně před odchodem do šaten.

Příbram měla parádní start do druhého poločasu, v 50. minutě se jí totiž podařilo vyrovnat na 1:1. Po standardní situaci se dostal k míči Rodriguez, přesněji řečeno tečoval střelu a vyrovnal na 1:1. Hosté se ale z vyrovnání příliš dlouho neradovali, protože za šest minut vrátil vedení na stranu Slovácka Lukáš Zelenka. Ex-sparťanský záložník z otočky přesně vypálil a míč skončil v síti - 2:1 pro Slovácko. Divoký začátek druhého poločasu i nadále pokračoval. V šanci byl nejprve Fujerik, jenže přestřelil. Lepší střeleckou mušku měl Švancara, toho ale vychytal Krbeček. Pak na sebe ještě jednou upozornil Fujerik, v klíčovém okamžiku ale podklouzl. V závěru utkání měl na kopačce vyrovnání Jirouš, ale brankář Filipko byl proti. A když Filipko zlikvidoval Jiroušovu střelu, mohli domácí slavit důležité vítězství 2:1.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sparta Praha 2:2

08.05.2010 17:30

Góly: 8. Lovre Vulin, 76. Petr Papoušek - 14. Juraj Kucka, 77. Juraj Kucka

Infarktový zápas zažili fotbalisté Sparty, ti v Liberci dvakrát prohrávali, ovšem pokaždé dokázali srovnat krok. Remíza 2:2 se na první pohled jeví jako ztráta, ovšem remizoval i Baník a Sparta je kolo před koncem stále na prvním místě.

Sparta začala v Liberci špatně a poměrně brzy prohrávala. Bořek Dočkal přesně zahrál rohový kop a Lovre Vulin poslal míč za záda Matúše Kozáčika. Liberečtí udeřili hned z první šance. Sparta s odpovědí dlouho neváhala a hned za šest minut srovnala skóre. Slovenský záložník Juraj Kucka vzal zodpovědnost na sebe a parádní střelou vyrovnal na 1:1. O čtyři minuty později mohli Pražané vést, Sionkův centr prodloužil Hoheneder na Brabce, jenže ten ve skluzu minul branku. Další gólovou příležitost měl na svědomí Liberec, ve 29. minutě přiťukl Nezmar Keričovi a chorvatský forvard nepropálil Kozáčika. Utkání mělo slušné tempo, ovšem další šance byla k vidění až těsně před odchodem do šaten. Kerič se chystal v dobré příležitosti vypálit, ovšem naneštěstí pro něj uklouzl a bylo po šanci. Slovan byl v prvním poločase důstojným soupeřem a poločasový stav 1:1 byl spravedlivý.

Druhý poločas měl sice slabší rozjezd, ovšem poté začalo velké drama. V 65. minutě měla Sparta jedinečnou možnost jít do vedení, Vulin totiž zahrál v pokutovém území rukou a rozhodčí nařídil penaltu. Jenže Sparta vedení odmítla, přesněji řečeno Kušnír nechal vyniknout brankáře Hauzra. Posledních dvacet minut nabídlo opravdu parádní podívanou. Nejprve Kerič netrefil jen o kousek odkrytou branku, a po něm netrefil branku ani Sparťan Igor Žofčák.

V 76. minutě zmrazil všechny fanoušky Sparty Petr Papoušek. Po rychlé akci Keriče se totiž dostal ke střele Papoušek a vedl si velmi dobře. Svůj pokus namířil přesně k tyči a Kozáčik byl bez šance - 2:1 pro Liberec. Sparťané se tak dostali do nezáviděníhodné situace, ovšem vyrovnali se s ní dobře, neboť zakrátko bylo opět srovnáno. Wilfried dokázal udržet míč i s pomocí ruky, ovšem tu rozhodčí neviděl, přihrál Kuckovi a ten střelou překonal Hauzra - 2:2. Závěr utkání byl hodně dramatický, Kucka se dostal z úhlu až před Hauzra, jenže celou akci nakonec nevyřešil dobře. Na druhé straně pořádně vylekal sparťany Nezmar, ovšem ani on nevstřelil gól. Utkání nakonec skončilo remízou, ovšem Spartu to nakonec tolik nemuselo mrzet, neboť ztratil i Baník.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Baumit Jablonec 0:3

08.05.2010 17:30

Góly: 26. Tomáš Pekhart, 39. Marek Jarolím, 75. David Lafata

Fotbalisté Jablonce dokázali vyhrát na půdě Slavie vysoko 3:0 a jsou už jen krůček od pohárové Evropy. Navíc výhrou se vrátili do boje o titul. Popravu Slavie zařídili její bývalí hráči, a to Pekhart a Jarolím, třetí trefu si připsal David Lafata.

Sešívaní byli od úvodní minuty aktivnějším celkem a v 17. minutě měli velmi dobrou příležitost jít do vedení. Krajčík skvěle namazal Jandovi, jenže ten z oblasti značky pokutového kopu trestuhodně přestřelil. Poté začali vystrkovat růžky i hosté a ve 26. minutě šli překvapivě do vedení. Slavisté nebyli při odvrácení rohového kopu dostatečně důrazní a to potrestal velmi pěknou patičkou Tomáš Pekhart - 0:1. Ve 39. minutě byla situace Jablonce ještě lepší, bývalý slavistický hráč Jarolím upláchl obraně a střelou překonal Martina Vaniaka - 0:2. O tři minuty později mohl snížit Ivanovski. Milan Černý si obhodil Eliáše a poslal přesný centr právě na Ivanovskiho, kterého vychytal brankář Špit.

O minutu později mohl zvyšovat ze strany Jablonce Loučka, respektive Pekhart. Loučkovi nesedla střela, ovšem byla tečovaná Pekhartem a směřovala do branky. Nebezpečí nakonec zažehnal Ragued. V nastaveném čase prvního poločasu byl ve stoprocentní gólové šanci Vlček, po centru Krajčíka netrefil Špitovu branku. Jablonečtí vedli na Slavii po prvním poločase 2:0.

V 55. minutě zahrozil před slávistickou brankou Pekhart, tomu se podařilo překonat Vaniaka, jenže rozhodčí mu odmával ofsajd, a to neprávem. Až do 73. minuty nebylo k vidění nic podstatného. Dvacet minut před koncem zlikvidoval Grajciarovu střelu Špit a o dvě minuty později navýšil vedení Jablonce David Lafata. Útočník Baumitu se vyhnul ofsajdové pasti a přesnou střelou do šibenice rozvlnil síť. V 81. minutě to mohlo být se Slavií ještě horší, Lafatovu střelu totiž z prázdné branky vykopával Ragued. Slavii se nepodařilo snížit, po ráně Grajciara zazvonila tyč. Jablonec vyhrál v Edenu naprosto zaslouženě a je zpět v boji o titul.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sigma Olomouc 1:1

08.05.2010 17:30

Góly: 44. Štěpán Vachoušek (pen.) - 31. Jan Navrátil

Teplice se pomalu můžou rozloučit s pohárovou Evropu. V dnešním utkání nedokázaly přehrát Sigmu Olomouc, byť hrály v početní převaze, a jen remizovaly 1:1. Vzhledem k výhře Jablonce skončí Teplice s největší pravděpodobností čtvrté.

První poločas nabídl divákům velmi zajímavou podívanou. V první opravdu velké šanci se ocitli Olomoučtí, konkrétně Hubník, jenž se sám řítil na brankáře Slavíka. Útočník hanáckého celku si ale míč předkopl a z úhlu už to měl složité. Vzápětí se hra přesunula před olomouckou branku, po standardní situaci se dostal v bezprostřední blízkosti k hlavičce Veverka, ovšem naštěstí pro hosty zamířil vedle. Ve 24. minutě se znovu opakovala velká šance Olomouce a vzápětí i Teplic. Ordoš napálil svůj pokus do tyče a Kalivodovu střelu pěkně vychytal olomoucký brankář Blaha.

Přesně po půlhodině hry vstřelila Sigma úvodní gól utkání. Olomouc sehrála celou akci á la Barcelona, po sérii přihrávek se dostal do zakončení Jan Navrátil a proti Slavíkovi byl úspěšný - 0:1. Ve 43. minutě si ale hosté výrazně zkomplikovali utkání, Aleš Škerle v pokutovém území fauloval a obdržel za to červenou kartu, ba co více, domácí zahrávali pokutový kop. Nařízenou penaltu proměnil Štěpán Vachoušek a Teplice srovnaly krok. Vyrovnání nalilo Teplicím novou krev do žil a hned za minutu už mohli domácí vést. Veverka přihrál Vondráškovi, po jeho střele se zatřáslo břevno. První poločas tedy skončil remízou 1:1.

Teplice vstupovaly do druhého poločasu s tím, že mají v poli o jednoho hráče více, ovšem na samotné hře to nebylo příliš znát. Domácí sice drželi míč častěji na svých kopačkách, jenomže vše si komplikovali nepřesnostmi. Dvacet minut před koncem mohli jít domácí do vedení, Došek dobrou prací vybídl ke skórování Vondráška, jenomže ten přestřelil. O chvíli později protáhl brankáře Blahu Zoubele, ale stav byl stále nerozhodný. Veškeré naděje Teplic mohl utnout olomoucký Janotka, svojí střelu ale uspěchal. Když v nastaveném čase z dobré pozice přestřelil Vachoušek, bylo po zápase.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Viktoria Plzeň 2:2

08.05.2010 17:30

Góly: 63. Jiří Jeslínek, 79. Jan Flachbart (pen.) - 70. Tomáš Rada, 85. David Bystroň

Střížkov doma remizoval s Plzní 2:2. Za domácí se trefili Jeslínek s Flachbartem, za hosty z Plzně Rada a Bystroň.

První šanci měli hosté, když střílel po Kolářově přiťuknutí Rajtoral, ale domácí brankář vyrazil na roh. Po rohu vznikl závar v pokutovém území Střížkova, ale branka nepadla. V další šanci se ocitl plzeňský Rezek, ani on ale branku nedal, když po pasu Horvátha pálil do boční sítě. Sám Horváth se mohl trefit, pro něj dost netradičně, hlavou, ale Beláň jeho ránu vyboxoval pryč. Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu.

Plzeň začala aktivně i v druhé půli. Petrželovu dělovku vyrazil Beláň. Po hodině hry potom orazítkoval břevno Rezek. A tak, když nedali branku hosté, zaúřadovali domácí. Jeslínek dostal dobrý míč, udělal několik kroků s balonem a poslal balon pod padajícího Ticháčka. Domácí se neradovali dlouho, jelikož o sedm minut později, v 70. minutě vyrovnal Rada. Ten zůstal úplně nehlídaný u tyče a centr přetavil ve vyrovnávací branku. V 79. minutě se kopala penalta za faul na domácího Ibeho. To proměnil technickou střelou Flachbart a opět tak poslal domácí do vedení. O dělbě bodů nakonec rozhodl Bystroň, který se trefil po centru Horvátha hlavou.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - 1. FC Brno 1:3

08.05.2010 17:30

Góly: 51. Tomáš Sedláček - 75. Luděk Pernica, 78. Luděk Pernica, 86. Tomáš Okleštěk

Brno vyhrálo po dlouhé době a hned o dvě branky, když porazilo Budějovické mužstvo na jeho hřišti 1:3. Domácí zásluhou Sedláčka vedli, ale díky dvěma gólům Pernici a jednomu Oklešťka hosté otočili zápas ve svůj prospěch.

První poločas bylo nejlepší strávit u stánku s pivem a s párky, jelikož se nestalo nic důležitého a hrál se nudný fotbal. Branky začaly padat až ve druhé půli.

Tu první dal v 51. minutě Sedláček a poslal domácí do vedení. Jasanský zleva odcentroval a Tomáš Sedláček přetavil jeho polovysoký centr ve vedoucí branku - 1:0. Po hodině hry mohl vyrovnat brněnský Pernica, ale jeho střela mířila mimo. Nicméně i on se své chvíle dočkal a to dokonce hned dvakrát, když brankami ze 75. a 78. minuty otočil stav na 1:2. Nejprve se prosadil po centru Kalabišky, který k němu ještě hlavou prodloužil Rabušic a poté se trefil od vzdálenější tyče, po centru Oklešťka, který tentokráte někdo za letu tečoval. Oklešťek sám se také dočkal branky, když rozehrál přímý kop. Chtěl centroval, ale míč propadl až do brány a Brno tak zvítězilo 1:3.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha291514041:1459
2.Baník Ostrava29178446:2459
3.FK Jablonec29177540:2458
4.FK Teplice291510444:2455
5.Viktoria Plzeň291211640:3147
6.Sigma Olomouc291351146:3644
7.FK Mladá Boleslav291161247:4039
8.Slavia Praha291081136:3538
9.1. FK Příbram291051434:4035
10.1. FC Brno29981230:3835
11.Slovan Liberec29971332:3834
12.České Budějovice297101224:3331
13.Bohemians 1905297101219:2831
14.1. FC Slovácko29851626:4029
15.SK Kladno29741823:4825
16.Bohemians Praha29442127:6216

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (388)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele