Gambrinus liga - souhrn 27. kola

06.05.2011, 22:06, aktualizováno 08.05.2011, 21:53
Komentáře a souhrny
Plzeň porazila Mladou Boleslav a odpověděla na páteční výhru Sparty nad Libercem. Brno vyhrálo na půdě Slovácka a po dlouhé době se odlepilo od sestupových příček. Ústí prohrálo s Příbramí a jeho záchrana je už jenom teoretická, vedle Příbrami naplno bodovalo i Brno. Bohemians 1905 porazili Olomouc. Atraktivní zápas mezi Jabloncem a Ostravou skončil 3:3.

Baumit Jablonec - Baník Ostrava 3:3

08.05.2011 20:00

Góly: 35. Karel Piták, 42. David Lafata, 84. David Lafata - 2. Zdeněk Šenkeřík, 10. Antonín Fantiš, 58. Josef Hušbauer

Gólový pytel se roztrhl na Střelnici v Jablonci. Domácí remizovali s ostravským Baníkem 3:3.

Baník ještě před zápasem neměl definitivu záchrany pro příští ročník a snaha o zisk bodů v Jablonci na něm byla patrná od prvních minut. Hned ve druhé minutě navíc dostal hosty do vedení Šenkeřík. Potáhl míč středem hřiště, a protože ho z jabloneckých nikdo neatakoval, vystřelil skákavou střelu přesně k tyči - 0:1.

Neuběhlo ani deset minut a ostravští se radovali podruhé. Další rychlý protiútok tentokrát zakončil přesně, i když se štěstím, Fantiš. Svůj podíl na gólu měl i domácí brankář Valeš - 0:2.

Domácí se dostali ke slovu díky Loučkově hlavičce, ale ostravský Buček dokázal střelu vytlačit. Hosté mohli udeřit vzápětí potřetí, ale Kraut tváří v tvář Valešovi neuspěl.

Ke konci poločasu se obraz hry pomalu začal měnit v souladu s postavením týmů v tabulce. Jarolímovi ještě ve skórování zabránil Fantiš, o chvíli později již ale ukončil závar v ostravském vápně prvním jabloneckým gólem - 1:2.

Ještě do přestávky stihl vyrovnat domácí kanonýr a nejlepší střelec letošního ročníku, David Lafata. Pitákovu hlavičku po krásném Kovaříkově centru ještě Buček reflexivně zlikvidoval, Lafata však ze svého oblíbeného místa před bránou dorazil míč do sítě - 2:2.

Jablonečtí vlétli do druhého poločasu aktivně a po pár minutách mohli jít poprvé v utkání do vedení. Piták ovšem další přesný zásah nepřidal. Ke slovu se tak opět dostali hosté. K vítězství přiblížil Baník po Lukešově centru Hušbauer - 2:3.

Překvapivé vedení a důležité body se hosté snažili logicky bránit. Na kombinační hru Jablonce se tak snažili odpovídat spíše rychlými protiútoky. A z nich se Baník mohl soupeři definitivně utrhnout. Ovšem Zeher, Kraut ani opět Zeher neproměnili své nadějné brejky na brankáře Valeše.

Protože hosté svými zahozenými šancemi urazili fotbalovou štěstěnu, dostali se ke slovu jablonečtí. A nebyl to nikdo jiný než ostrostřelec Lafata, který opět potvrdil skvělý výběr místa ve vápně v rozhodující okamžik a srovnal na konečných 3:3.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - 1. FK Příbram 0:3

08.05.2011 14:00

Góly: 40. Tomáš Wágner, 44. Zdeněk Koukal, 90. Marius Papšys

Příbram dokázala zvednout rukavici hozenou Brnem a po vítězství proti poslednímu Ústí se opět dostala na nesestupové pozice.

Ostudná návštěva sledovala zajímavý fotbal od prvních minut. Domácí si dokázali vypracovat velmi nadějné šance, ovšem při jejich řešení ukázali, proč jsou v tabulce na poslední příčce. Nejprve ve 14. minutě se do dobré pozice dostal Krbeček, jeho střelu ovšem vytáhl Hruška s námahou na roh.

Do dalších gólovek se domácí dostali po necelé půlhodině hry. Nejprve Jindráček nedokázal propálit bránící protihráče. O chvíli později pak opět Krbeček vyslal nebezpečnou střelu, tentokrát hlavou, ovšem Hruška z tohoto souboje opět vyšel s čistým štítem.

Když se nemohli trefit domácí, vzali osud zápasu do svých rukou hosté. Varování pro Ústí znamenala již Koukalova střela, která ještě mezi třemi tyčemi neskončila. V zápěti se již však hosté mohli radovat z vedení. Přesným střelcem byl ve 39. minutě hlavičkující Wágner - 0:1.

Ještě do přestávky mohli domácí srovnat, ovšem po Dvořákově hlavičce se opět vyznamenal Hruška. A tak opět zahřmělo na druhé straně. Ve 43. minutě se parádně z přímého kopu trefil Koukal - 0:2.

Nejnižší návštěva sezóny pak ve druhé půli sledovala marné snažení domácích o vyrovnání, nebo alespoň zdramatizování výsledku. Hosté, vědomi si svých defenzivních kvalit, se mohli soustředit na bránění luxusního náskoku.

Před koncem zápasu pak ještě zahrozila Příbram. Nejprve střela Wágnera skončila na břevně, od kterého se míč odrazil někam kolem brankové čáry. V nastaveném čase se hosté radovali potřetí. Střídající Papšys proměnil Klesovu přihrávku v další branku - 0:3.

Ústečtí tak v zápase, ve kterém ještě mohli vykřesat naději na záchranu, nezvládli proměnování gólových šancí. Naopak hosté odpověděli na výhru Brna tím nejlepším možným způsobem.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Slavia Praha 1:1

08.05.2011 14:00

Góly: 7. Tomáš Stráský - 22. Zbyněk Pospěch

V Českých Budějovicích viděli diváci dvě branky. Dynamo se rozešlo se Slavií smírně 1:1.

Do první šance zápasu se po chybě domácího Hudsona dostal Pospěch, Kučera byl na jeho střelu z otočky ale připraven. Po chvíli se o otevření skóre opět snažili slávisté. Spolupráci aktivního ofenzivního tria Pospěch, Černý, Vlček, nezakončil posledně jmenovaný přesně.

Z prvního gólu se tak mohli radovat domácí fanoušci. Otepkův centr umístil za záda slávistického brankáře Zlámala hlavičkující Stráský - 1:0.

Na vedení Českých Budějovic se, na jaře velmi bojovně hrající hosté, snažili odpovědět vyrovnáním. Další Vlčkovu povedenou střelou ještě Kučera vytáhl. Ve 23. minutě již však domácí brankář byl krátký na hlavičku Pospěcha po Korešově centru - 1:1.

Větší příležitosti se diváci v Českých Budějovicích do přestávky nedočkali a do kabin se tedy šlo za nerozhodného stavu.

S tím se snažili po vstupu do druhé půle něco udělat domácí hráči. Opět zahrozili ze standardní situace, když opět nebezpečně hlavičkoval Stráský. Tentokrát ale míč mezi tři tyče nemířil. S odpovědí přišel záhy na druhé straně Koreš. Mladý slávistický záložník pálil z dobré pozice, jeho střelu ale reflexivně vyrazil brankář Kučera.

Strhnout vedení na svou stranu mohli po několika dalších šancích bojovnější hosté. Pospěch, Černý ani Vlček však své příležitosti v branku nepřetavili.

Dynamo na jaře body příliš nerozdává, tentokrát však může být po souboji s houževnatým soupeřem rádo i za důležitý bod v boji o záchranu. Slávisté si spravili chuť po nefotbalovém čtvrtečním pohárovém večeru a opět ukázali, že na jaře hrají ve slušné formě.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Sigma Olomouc 2:1

08.05.2011 14:00

Góly: 36. Milan Škoda, 69. Milan Škoda - 29. Tomáš Přikryl

Klokani doma porazili v pohledném utkání Sigmu Olomouc 2:1 a v tabulce se před ní dostali. Zápas byl bohatý na šance, Olomouc dokonce vedla, ale Bohemians 1905 utkání dokonale otočili.

V první šanci zápasu se ocitli domácí, jmenovitě Ibragimov. Bohužel až příliš dlouho se rozmýšlel, co udělá s míčem a Hořava mu ho nakonec odebral. Na druhé straně pálil z ostrého úhlu Doležal, Sňozík ale nekapituloval. O pár minut později vypustil nepříjemnou jedovku Janotka, Sňozíkovu branku ale těsně minul. Brankář Bohemky se musel mít pořádně na pozoru, za chvíli ho zachránila tyčka. Olomouc byla v této fázi zápasu lepším týmem a bylo jen otázkou času, kdy se prosadí. Po půlhodině hry už se hostující fanoušci dočkali a zcela po zásluze šla Olomouc do vedení. Tomáš Přikryl se skluzem položil do míče a střelou k tyči poslal hosty do vedení - 0:1 pro Olomouc.

Bohemka sice nevypadala, že by měla okamžitě odpovědět, ovšem stalo se tak. Ve 36. minutě našel přihrávkou Ibragimov volného Milana Škodu a ten měl jednoduchou úlohu - 1:1. Škoda mohl být hrdinou i následujícího okamžiku, kdy mohl přihrávat lépe postavenému spoluhráči, bohužel pro Bohemku se rozhodl pro individuální akci a ta nedopadla dobře.

Zajímavý první poločas vystřídal neméně zajímavý poločas druhý. Zakončení Jakuba Petra vytáhl Sňozík nad břevno! Hosté opět začinali mít navrch, ale v 69. minutě tomu učinil přítrž gól Bohemians. Střídající Lukáš Hartig odcentroval na hlavu Milana Škody a ten druhou brankou v zápasu dokonal obrat - 2:1 pro Bohemians 1905.

Olomouc se hnala za vyrovnáním, ale jak šance Šultese, tak i Hořavy skončily trestuhodně nevyužity. V nastaveném čase mohl pojistit Nešpor, ale brankář Blaha nemusel zasahovat, střela šla těsně vedle. Bohemka tak porazila hanáckou Sigmu 2:1 a dostala se na čtvrté místo.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FK Teplice 0:0

08.05.2011 14:00

Góly: -

27.kolo Gambrinus ligy také přineslo bezbrankovou remízu. Zasloužili se o ní fotbalisté Hradce Králové a Teplic. Domácí byli v zápase lepším týmem, ale své šance nedokázali proměnit. Teplice v Hradci nepředvedly nic, paradoxně však berou bod.

Už v 5. minutě mohl nasměrovat Hradec k vítězství talentovaný Pilař, na jeho střelu Grigar nedosáhl, bohužel však míč skončil těsně vedle. Hned o minutu později spálil velkou šanci Černý a bylo jen zázrakem, že Teplice neprohrávaly. Ve 26. minutě se opět natlačil do šance Pilař, ale Grigar vytáhl dobrý zákrok. Hradec se v prvním poločase snažil, ale branku nedal.

Koneckonců to platilo i ve druhém dějství. Hradec měl znovu převahu, ale ani tentokrát jí nedokázal zužitkovat. V 52. minutě pálil mimo aktivní Pilař a o osm minut později zahodil asi největší šanci zápasu obránce Hochmeister. Nemožné, co všechno domácí borci umějí zahodit. A další tutovka přišla záhy, Klapka ale míč špatně trefil. Hochmeister si chtěl předchozí zaváhání vynahradit, avšak do cesty se mu postavil pohotový Grigar. Teplický brankář se stal hrdinou zápasu, neboť neinkasoval a díky němu si Teplice odvážejí z Hradce bod.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Zbrojovka Brno 0:2

07.05.2011 18:00

Góly: 29. Tomáš Došek, 71. Róbert Valenta

Zbrojovka bojuje o první ligu a ze Slovácka si odváží všechny body, přestože musela hodinu hrát bez jednoho hráči v poli. Moravané tak házejí do Ústí rukavici, v neděli se tam totiž představí Příbram, která se dnes ocitla na sestupu.

Po šesti minutách využil Dostálek prostoru před sebou, aby pak prudkou střelou po zemi o pár decimetrů minul pravou tyč. Na druhé straně se neprosadil Ondřejka, který zblízka zahodil šanci po hlavičce Korduly, jenž vracel míč před branku po standardce.

Blízko ke krásnému gólu měl ve 21. minutě Volešák, když z přímého kopu ze dvaceti metrů jen těsně minul. Po půlhodině hry tak naděje na udržení zvýšil Tomáš Došek, který si k přední tyči naběhl na roh Střeštíka a lehkou tečí rozvlnil síť.

Za tři minuty mohlo být pro domácí ještě hůře. Mezlík rozehrál pouze k Pernicovi, který vyslal do brejku Kalabišku, ten svým lobem sice překonal vyběhnuvšího Filipka, balón ale poslal těsně nad břevno.

Ve 37. minutě navíc neukázal své zkušenosti a nadhled Dostálek, když se po faulu Korduly zbytečně ohnal a musel předčasně do sprchy.

Už dvě minuty po změně stran mohl srazit hráče Slovácka Kalabiška, ale Filipko jeho střelu k bližší tyči vyrazil. Domácí se přes početní výhodu nemohli dostat k zakončení až do 66. minuty, kdy si na Urbánkův centr naskočil Švancara, ale v obrovské šanci hlavičkoval vedle.

Byl to tak znovu Střeštík, který poslal míč na přední tyč, kde se tentokrát objevil Valenta, jenž se prosadil po pěti minutách na hřišti. Dvacetiletý Slovák si v pátém startu připsal druhý zásah.

Slovácko se probudilo, jenže Ondřejka rozezvučel břevno a dorážku poslal do Bureše Volešák. V další moment se z pár kroků opřel do balónu opět Ondřejka, ten ale letěl do nebes. Hosté si tak své vedení pohlídali a minimálně do zítřka se mohou oklepat ze sestupových vod.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 3:1

07.05.2011 17:20

Góly: 16. Daniel Kolář, 31. Marek Bakoš, 64. František Rajtoral - 74. Jakub Řezníček

Pět bodů během závěrečných tří zápasů dělí Plzeň od mistrovského titulu. V sobotu si totiž poradili se Středočechy, kteří začali hrát až v poslední čtvrthodince. Kdyby dnes střelci jen lehce upravili svá mířidla, mohli diváci vidět i dvojnásobný počet branek. Místo toho však viděli dvě žluté karty pro Pavla Horvátha a v Teplicích si nezahraje.

Plzeň začala v tempu, přesto si první šanci vytvořila až díky rychlému protiútoku, na jehož konci parádně přihrával do vápna Jiráček na Bakoše, který ve stoprocentní šanci nechal vyniknout Millera. Ten jeho přízemní střelu ze tří metrů dokázal vyrazit.

V požluceném úvodu se Boleslav k vápnu soupeře dostávala sporadicky a ani v defenzívě neprojevovala ligové kvality. Jiráček zůstal na levém rohu šestnáctky naprosto osamocen a měl tak spoustu času na další přihrávku do malého vápna, kde se ofsajdu vyhnul Kolář a ze dvou kroků nemohl odkrytou branku minout.

Když už se Boleslavští nadechovali k brejku, přihrávka z vápna byla ovšem sražena a Petržela od brankové čáry našel na penaltě Trappa, který z první vysoko přestřelil. Po dvou minutách se už ve Štruncových sadech radovalo. Horváth skvělým pasem dostal za obranu Bakoše, který si zpracoval míč a prudkou ranou ze sedmi metrů rozvlnil síť.

Osm minut po změně stran se do obrovské šance dostal Chramosta, ke kterému se míč odrazil po střele Mendyho. Jenže talentovaný útočník před malým vápnem nejprve trefil Horvátha, poté ho výtečně vychytal Miller a do třetice střílel nad břevno.

V 64. minutě tak Rajtoral chytrou přihrávkou vyřadil obranou řadu a poslal Bakoše samotného na brankáře. Pak si hlasitě žádal balón zpět, Bakoš ho vyslyšel a plzeňský záložník tak po uklizení balónu do prázdné branky slavil svou první trefu před vlastními fanoušky od dubna 2010.

Naději ještě vykřesal Řezníček, který si hravě poradil s Bystroněm a z devatenácti metrů technickým pokusem vymetl pavučinu v bráně Pavlíka. Po dvou minutách pak vystrašil diváky Mendy, který napřáhl z vápna a trefil pomocnou tyč za brankou.

A v další moment znovu střílel Řezníček, tentokrát ze sedmi metrů a právě Bystroň obětavým pádem dokázal jeho pokus zastavit. Rozhodnout tak mohl Jiráček, kterému žákovskou chybou nabídl balón Ščuk, ale západočeský odchovanec svou přízemní střelou zpoza šestnáctky pouze rozezvučel tyč.

Pět minut před koncem zastavil pas Horváth rukou a žlutá karta byla na místě. Kvůli taktickému faulu v šesté minutě, za kterou se před ním už zažlutilo, musel pod sprchy. I k jeho potěšení však Boleslavští už nic výrazného nevymysleli a katastrofální závěr se tak neopakoval.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slovan Liberec 3:2

06.05.2011 20:15

Góly: 4. Radek Dejmek (vl.), 38. Leonard Kweuke, 59. Andrej Kerić - 52. Vojtěch Hadaščok, 64. Radek Dejmek

Fotbalisté Sparty porazili v dramatickém utkání Liberec 3:2 a přiblížili se v ligové tabulce vedoucí Viktorii Plzeň na rozdíl jediného bodu. Západočeši však mají k dobru sobotní zápas s Mladou Boleslaví. Sparta dnes duel dobře rozehrála a dvakrát vedla o dvě branky, ale hosté se vždy vrátili do utkání a zlobili až do poslední minuty.

Souběžně hraný hokejový zápas české reprezentace se Slovenskem na mistrovství světa zřetelně snížil návštěvu na Letné, ale v ideálním počasí se fotbaloví fandové ve své volbě nespletli. Sparta se pustila od první minuty do hry s chutí a hodně jí pomohla chatrná obrana soupeře, který byl pro brankáře Bičíka nebezpečnější než domácí kanonýři.

Už ve třetí minutě srazil dezorientovaný Fleišman míč směrem k vlastní brance, ale poslal ho nad břevno. O minutu později se ale "trefil" Dejmek, který srazil do sítě míč po Matějovského rohu.

Hosty vlastní branka poznamenala. Najednou jim chybělo sebevědomí z minulých zápasů, v nichž vybojovali čtyři vítězství za sebou. Citelně jim scházel útočník Nezmar, který usedl na lavičku pouze v civilu. Sparta měla zjevnou převahu a přestože několikrát zbrkle míč v dobře rozjeté ztratila, měla i další šance. Kadlec se hlavou netrefil mezi tyče a Kweuke nedosáhl ve skluzu na míč před opuštěnou brankou.

Ve 38. minutě už Sparta vedla o dva góly po vydařené spolupráci Kadlece s Kweukem, který si pohrál s Dejmkem a Bičík byl bez šance. Liberecký gólman předtím uchránil tým od dalšího gólu po Kadlecově ráně.

Do druhého poločasu vstoupili domácí laxně a Slovan jim dvakrát zkomplikoval klidnou cestu za výhrou, protože vždy snížil na rozdíl jedné branky. Na gól Hadaščoka sice odpověděl bývalý liberecký kanonýr Kerič, ale vzápětí Dejmek odčinil svůj vlastní gól a hostů najednou bylo plné hřiště, zatímco sparťané hodně znervózněli. Důležitou výhru však nakonec uchránili a dál bojují o obhajobu titulu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň27196265:2563
2.Sparta Praha27192646:1959
3.FK Jablonec27156657:2851
4.Bohemians 190527126932:2742
5.Sigma Olomouc271251043:2741
6.FK Mladá Boleslav27117944:3740
7.Slovan Liberec271161041:3239
8.FC Hradec Králové27108924:3138
9.FK Teplice271071037:4337
10.Slavia Praha27712833:3233
11.1. FC Slovácko27861325:3930
12.Baník Ostrava27781227:3829
13.České Budějovice276101125:4428
14.1. FK Příbram27671417:3325
15.Zbrojovka Brno27721829:4923
16.FK Ústí nad Labem27461718:5918

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (516)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele