Gambrinus liga - preview 27. kola

06.05.2011, 08:14, aktualizováno 08.05.2011, 08:34
Previews
Čtyři nedělní utkání se hrají netradičně již od druhé hodiny odpolední. O záchranu se střetnou Ústí s Příbramí, Bohemians přivítají Olomouc a Hradec Králové Teplice. V nejistotě hrající Slavia zavítá do Českých Budějovic a kolo uzavřel duel mezi Jabloncem a Baníkem Ostrava...
FK Ústí nad Labem - 1. FK Příbram  (neděle 14:00)
Souboj dvou posledních celků tabulky české nejvyšší soutěže nabídne nedělní souboj hraný na (při nejlepší vůli) poloprázdných teplických Stínadlech. Zde přechodně domácí Ústí nad Labem přivítá Příbram a pokusí se oživit naději na záchranu, zatímco hosté by rádi rovnou zpět mimo sestupové pozice.

Nováček Gambrinus ligy sice "doma" naposledy porazil favorizovaný Jablonec, následně ale dostal za uši na Slavii a po včerejším vítězství Brna na Slovácku ztrácí na záchranu pět bodů, což při zbývajících čtyřech zápasech není zrovna ideální situace. "Záchrana se nám prohrou na Slavii malinko vzdálila a pokud neporazíme Příbram, asi bude 'vymalováno'. Ale neházíme flintu do žita," říká realisticky trenér Svatopluk Habanec.

Co se posledních výsledků týče, tak Příbram má mnohem horší formu než nejbližší soupeř, když všech posledních šest zápasů prohrála. To vyústilo v odchod kouče Nádvorníka, jehož zastoupili František Kropáč s Davidem Vavruškou a tito pánové povedou tým ve zbytku sezóny. "Zbývají čtyři kola a každé utkání už je pro nás klíčové bez ohledu na soupeře. Proti Ústí nám v naší situaci nezbývá nic jiného než bodovat, ale nejlépe zvítězit. Jestliže však chceme vyhrát, musíme se vyvarovat chyb, které jsme udělali s Jabloncem," uvedl prve jmenovaný.

Příbramským hraje do karet zdravotní stav mužstva, marodka je totiž kompletně vyprázdněna a navíc nikdo nestojí pro karetní trest. To samé nemohou říct ústečtí, v jejichž dresu dnes stoprocentně nevyběhnout zranění Nováček a Džuban, přičemž na vážkách je i start Hyčky.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Kovář - Polák, Valenta, Dreksa, Dvořák - Jindráček, Zachariáš, Martykán, Vrtělka, Stožický - Krbeček
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, J. Štochl, Nohýnek, Divíšek - Klesa, Tarczal, T. Pilík, Pleško - Koukal - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.15 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
České Budějovice - Slavia Praha  (neděle 14:00)
Odjezd z Prahy zřejmě uvítají fotbalisté Slavie. Po čtvrtečním pohárovém extempore v Edenu pojedou o body bojovat do Českých Budějovic.

Dynamo boduje hlavně doma, kde získali třiadvacet bodů z celkových sedmatřiceti. Na jaře navíc Jihočeši na domácím stadionu neprohráli a tuto tradici hodlají dodržet i v neděli se Slavií. Jistotu záchrany totiž budějovičtí stále nemají, na předposlední Brno mají čtyři kola před koncem náskok sedmi bodů.

Velmi dobře to má vypočítané budějovický trenér Jaroslav Šilhavý: "Ještě zdaleka nejsme stoprocentně zachránění. Kdybychom získali z těch zbylých čtyř zápasů tři body, měly by znamenat záchranu. V neděli máme první pokus."

Slavie však nebude lehký soupeř. V lize sice již o co hrát nemá, nicméně nestandardní problémy v klubu hráče jakoby semkly a pod trenérem Petroušem předvádí na jaře atraktivní i účelný fotbal. Slávisté z devíti jarních ligových utkání prohráli jediné. I v Českých Budějovicích se jim daří, z posledních sedmi zápasů zde ztratili pouze dva body za remízu 2:2 v listopadu 2008.

Slávistický kouč Michal Petrouš ale stále nachází motivaci pro své hráče. Rád by v tabulce skončil výš než na současném desátém místě: "Právě proto chceme v závěrečných kolech získat co nejvíc bodů. Samozřejmě se vyrovnáváme s tím, co se stalo při čtvrtečním pohárovém zápase s Olomoucí," poznamenal Petrouš.

I tento duel byl kvůli časové kolizi s hokejovým zápasem ČR - Rusko posunut na 14. hodinu.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Lengyel, Vulin - Nitrianský, Otepka, Čirkin, Mezlík - Ondrášek, Stráský
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Kaufman, Čelůstka, Hubáček, Trubila - Černý, Jarolím, Kisel, Koreš - Vlček, Pospěch
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians 1905 - Sigma Olomouc  (neděle 14:00)
Hanáci se podruhé během pár dní představí v Edenu. Zápas proti Klokanům by se na rozdíl od toho pohárového se Slavií měl odehrát podle plánu. Duel letos dvou kvalitně hrajících týmů tak bude k vidění v neděli, pozor, kvůli časové kolizi s hokejovým zápasem ČR - Rusko již od 14 hodin!

Domácí vyhráli pět z posledních šesti utkání na svém hřišti a v deseti z posledních dvanácti kol neprohráli. Naposled však i kvůli početné marodce odjeli bez bodu z Liberce.

"Olomouc je hodně nepříjemný soupeř, který dělá obrovské problémy svou pohyblivostí. My se budeme snažit využít absence jejich důležitého stopera Škerleho. Je to útočné a velmi dobře kombinačně vybavené mužstvo, které výborně vede Zdeněk Psotka. Zdeněk je můj kamarád, takže i z tohoto důvodu to bude zajímavé utkání," usmívá se trenér domácích Hoftych, který po sezóně z klubu odchází.

Olomouc na Bohemians nevyhrála už jedenáct let. V posledních sedmi ligových kolech navíc uhrála pouze čtyři body. Zdá se, že se Sigma soustředí již jen na domácí pohár, ve kterém má po očekávané kontumaci prvního semifinálového zápasu proti Slavii velmi blízko do finále.

"Za Bohemku mluví výsledky. Je tam vidět dlouhodobá práce trenéra Hoftycha, který poskládal velice dobré mužstvo. Za hru, kterou na jaře klokani předvádějí, jsou odměněni postavením v tabulce. Trošku nás trápí zdravotní stav některých útočníků, ale přesto věřím, že budeme v koncovce produktivnější," vrací pochvalu olomoucký kouč Zdeněk Psotka.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Cseh - Moravec, Kraus, Držík, Štohanzl - Škoda, Nešpor
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Koutný, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Petr, Doležal, Navrátil
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Hradec Králové - FK Teplice  (neděle 14:00)
Duel týmů z klidných vod tabulky bude k vidění na malšovickém Všesportovním stadiónu. Osmý Hradec Králové přivítá deváté Teplice.

Čtyři kola před koncem se nemusí ani jeden z týmů nikam hnát. Záchranu mají oba soupeři jistou a k pohárovým příčkám daleko. Souboj Hradce s Teplicemi tak bude především bitvou sousedů v tabulce o horní polovinu tabulky. Oba kluby budou do zápasu vstupovat, alespoň podle posledních výsledků, ve zcela rozdílné formě.

Votroci táhnou veleúspěšnou šňůru šesti neprohraných utkání, ve kterých navíc hned pětkrát brali všechny body. Pokud by svěřenci trenéra Kotala dokázali popáté za sebou vyhrát doma pod lízátky, znamenalo by to také pátou výhru v řadě celkově. Hradečtí mladíci Koubek a Zelený, kteří v minulém kole zazářili v Mladé Boleslavi, v sobotu nastoupí za hradecký dorost hrající o titul a duel s Teplicemi vynechají.

"Samozřejmě se na Teplice důkladně připravujeme. O síle soupeře víme a mohli jsme ho sledovat v pondělní dohrávce proti Spartě. Navíc do sestavy se jim vrací Jungr a Došek." uvedl trenér Hradce Kotal.

To teplickým se v poslední době naopak nedaří vůbec. Kromě vypadnutí ze čtvrtfinále domácího poháru v souboji se Slavií, nedokázali v Gambrinus lize vyhrát již čtyři kola v řadě. Tři utkání navíc při skóre 3:11 prohráli, bodovali pouze v dramatickém pondělním souboji se Spartou. Jako reparát za nepovedené jaro tak přichází velká výzva, a sice v poklidu hrající soupeř z Hradce.

"Chceme nějaké body z venku. Je potřeba říct, že Hradec nyní hraje ve velké pohodě. Jejich tým je dlouho pohromadě, ale my se chceme v tomhle zápase dostat před ně," sděluje plány trenér Plíšek.

Pro návštěvníky nedělního utkání přidáváme upozornění, kvůli časové kolizi s hokejovým zápasem ČR - Rusko byl výkop posunut na 14. hodinu.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Pávek, Chleboun, Kasálek - Rezek, Fischer, Klapka, Janoušek - Pilař, Černý, Štěpán
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Matula, Smejkal, Hošek, Rosa - Verbíř, Ljevakovič, Čajič, Kalivoda, Mareš - Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Jablonec - Baník Ostrava  (neděle 20:00)
Předposlední zápas před domácím publikem odehrají jablonečtí fotbalisté. Na sever Čech přijede bojovat ostravský Baník.

Jablonec se čtyři kola před koncem soutěže nachází v relativním klidu na třetím místě tabulky, které zaručuje účast v předkole Evropské ligy. Devět bodů kolem Jablonce se nenachází žádný soupeř a svěřenci kouče Komňackého tak mohou v pohodě dohrát zbytek sezóny. Za posledních 16 kol prohráli jablonečtí pouze jednou, doma mají navíc nejlepší bilanci ze všech klubů.

"Dokud nemáme definitivní jistotu třetího místa, musíme myslet jen na nejbližší zápas. Potřebujeme čtyři body a chtěli bychom je získat co nejdřív," neusíná na vavřínech František Komňacký.

Ostravští fotbalisté dali na jaře venku pouze jeden gól a v Jablonci nevyhráli pět let. Týden stará výhra nad Českými Budějovicemi trochu uklidnila situaci na Bazalech, Baník však s letošní sezónou nemůže být spokojen vůbec. K definitivní jistotě záchrany navíc potřebuje stále uhrát nějaký bodík. Zrovna v Jablonci to ale bude mít nesmírně těžké.

"Jedeme na půdu velice silného soupeře s nadstandardem v podobě reprezentačního útočníka Lafaty. Ale Jablonec má řadu dalších kvalitních hráčů ve všech řadách, takže nebezpečí může přijít odkudkoli," je si vědom kvalit soupeře ostravský trenér Karol Marko.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Vošahlík, Vaněk, Loučka, Piták, Kovařík - Lafata
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Řezník, Bolf, Neves, Šmejkal - Marek, Hušbauer - Varadi, Lukeš, Fantiš - Kraut
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:20)
Vedoucí Plzeň v sobotu doma narazí na Mladou Boleslav. Domácí budou chtít oplatit svému soupeři čtvrtfinálové vyřazení z Ondrášovka Cupu a zejména potřebují udržet svůj náskok před druhou Spartou.

Před týdnem Plzeňští znovu zaváhali, když remizovali v Brně. Naštěstí pro ně Sparta jejich ztrátu plně nevyužila, takže před 27. kolem je rozdíl mezi těmito mužstvy bojujícími o titul čtyřbodový. "Odmítám dohady o naší slabší fyzické kondici, které podle některých expertů stály za našimi posledními ztrátami. Je tady taky velká šance, že už nastoupí Pavel Horváth a mužstvo pozvedne," věří trenér domácích Pavel Vrba, jehož tým nejspíš nastoupí v kompletním složení. Nejistý je jen start Horvátha.

Pátá Mladá Boleslav vyšla bodově naprázdno v posledních třech ligových duelech a v úterním prvním semifinálovém dvojzápase pouze remizovala s třetiligovou Kroměříží. Středočechům se proti Plzni poměrně daří. V posledních čtyřech vzájemných soubojích vyšli jako vítězové a vstřelili celkem dvanáct branek. "To je jen statistika a historie. V sobotu to bude nové utkání, ve kterém Plzeň potřebuje potvrdit první místo v tabulce. A my se jí to budeme snažit maximálně ztížit," prohlásil trenér hostí Karel Stanner, jemuž bude scházet vykartované duo Procházka s Opielou.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Ševinský, Bystroň, Limberský - Petržela, Kolář, Trapp, Jiráček, Rezek - Bakoš.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Rolko, Dimitrovski, Fabián - Mendy, Kúdela, Dimutsos, Táborský - Kulič, Chramosta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.38 - 4.40 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Zbrojovka Brno  (sobota 18:00)
Slovácko už má prakticky jistou záchranu a pečeť na ní může dát případnou neprohrou s Brnem. To čeká na každý pád těžký zápas, domácí se totiž budou chtít pomstít za podzimní potupný debakl 0:7.

Slovácko zatím posbíralo třicet bodů a v tabulce je jedenácté. Rozdíl mezi ním a předposledním Brnem činí čtyři kola před koncem deset bodů a tým trenéra Soukupa by o prvoligovou příslušnost mohl připravit už jenom zázrak.

"Vnímám problémy Brna se sestavou a také situaci, v jaké se nachází. Předpokládám, že soupeř bude spoléhat na útočný fotbal, neboť pokud nechce sestoupit, tak potřebuje bodovat. Brno naladila pozitivně remíza s Plzní, nás pro změnu výhra v Olomouci. Rozhodně bychom se chtěli ještě v tabulce posunout vzhůru," hlásí Miroslav Soukup.

Ve prospěch Brna hovoří statistika, podle níž Slovácko v posledních 12 ligových zápasech klub z moravské metropole neporazilo a navíc mu nedalo gól už 610 minut. Mnohem horší je to s aktuální formou, i když Zbrojovka v minulém kole po pěti porážkách bodovala a doma remizovala s Plzní.

"Očekávám spíše velký boj než pohledný fotbal. Slovácko bude chtít odčinit prohru 0:7 z předcházejícího vzájemného utkání. Psychika hráčů se po remíze v minulém kole s vedoucím týmem tabulky Plzní konečně zlepšila, přesvědčili se, že se dá uspět i se silným týmem," všímá si pozitivních věcí kouč René Wagner.

Slovácko nastoupí bez Kuncla, v brněnském táboře jsou absence daleko početnější a mimo hru jsou vykartovaní Simerský, Husár, Šamánek a zranění Mitrovič s Folprechtem.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kubáň, Mezlík, Košút, Nešpor - Fujerik, Perůtka, J. Valenta, Volešák - Ondřejka, Švancara.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Pašek, Pernica, Migliorini, Hamouz - Přerovský, Dostálek, Rýdel, Borek - Rabušic, Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.90 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Slovan Liberec  (pátek 20:15)
Páteční předehrávku 27. kola obstará duel mezi Spartou a Libercem. Domácí stále pomýšlejí na obhajobu titulu a hosté již nemají žádnou šanci na poháry. Přesto Severočeši v žádném případě neodjedou na pražskou Letnou odevzdat svému soupeři tři body.

Sparta v uplynulém kole nedokázala využít zaváhání svého největšího rivala o titul Plzně. Musela se spokojit s remízou v Teplicích a na vedoucího lídra tabulky tak ztrácí čtyři body. Minimálně na den se mohou Letenští v případě páteční výhry přiblížit Západočechům na rozdíl jednoho bodu. "Jsme si vědomi náskoku Plzně, ale Spartu vždy zdobilo, že bojuje do poslední chvíle, a letošní sezona nebude výjimkou. Pokud chceme naše naděje oživit, musíme doma s Libercem vyhrát," řekl před zápasem sportovní manažer a trenér Sparty v jedné osobě Jozef Chovanec.

Šestý Liberec se cítí ve výborné formě, v posledních čtyřech utkáních pokaždé slavil vítězství. Navázat na tuto úspěšnou sérii budou chtít v pátek svěřenci trenéra Petra Rady. "Nestaráme se o to, že můžeme míchat kartami ve hře o titul, každý si ho musí uhrát sám a my budeme hrát za Liberec. Máme za sebou vydařenou sérii, prodloužit ji na Spartě je pro nás o to větší výzvou. Nemáme se navíc čeho bát, naše poslední výsledky nebyly náhodné," prohlásil liberecký kouč Rada, jehož výběr ztrácí na čtvrté místo pouhé dva body.

Domácí tým se bude muset obejít bez zraněného brankáře Blažka, zatímco hosté budou hrát bez trojice zraněných Bosančiče, Lišky a Zemana. Nejistý je start libereckého Keliče.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Zítka - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Matějovský, Podaný - Pekhart, Kweuke.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Fleišman - Dočkal, Vácha, Gecov, Štajner, Breznaník - Nezmar.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.38 - 4.10 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň26186262:2460
2.Sparta Praha26182643:1756
3.FK Jablonec26155654:2550
4.Sigma Olomouc26125942:2541
5.FK Mladá Boleslav26117843:3440
6.Slovan Liberec26116939:2939
7.Bohemians 190526116930:2639
8.FC Hradec Králové26107924:3137
9.FK Teplice261061037:4336
10.Slavia Praha26711832:3132
11.1. FC Slovácko26861225:3730
12.Baník Ostrava26771224:3528
13.České Budějovice26691124:4327
14.1. FK Příbram26571414:3322
15.Zbrojovka Brno26621827:4920
16.FK Ústí nad Labem26461618:5618

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (324)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele