Gambrinus liga - souhrn 26. kola

02.05.2009, 20:55, aktualizováno 04.05.2009, 19:07
Komentáře a souhrny
Sparta vybojovala výhru nad Ostravou a ukrojila tři body z náskoku Slavie, která prohrála v Brně. Liberec vyhrál vysoko v Mladé Boleslavi. Boj o záchranu bude ještě hodně zajímavý, Zlín i Žižkov totiž vyhrály a dotahují se na Příbram, která podlehla na Kladně. Olomouc si doma poradila s Teplicemi a Jablonec porazil Plzeň...

Tescoma Zlín - Bohemians Praha 2:0

02.05.2009 19:00

Góly: 6. Ondřej Čelůstka, 55. Karel Kroupa

V předehrávce šestadvacátého kola Gambrinus ligy dokázal domácí Zlín vyválčit veledůležité tři body na pražských Bohemians. Ti tak nevyužili první ze svých "mečbolů", aby s definitivní platností odvrátili hrozbu sestupu.

Že se domácí jen tak nevzdají, naznačil už v páté minutě prvního poločasu Kroupa, jehož hlavička z vápna šla jen těsně mimo. Svěřence trenéra Mináře to však mrzet nemuselo. Už o minutu později rozjásal necelou třítisícovku domácích příznivců Čelůstka, který vyslal z dobrých třiceti metrů takové rekomando, že ho brankář Beláň nestihl ani podepsat.

Ofensivní představení Tescomy však pokračovalo. Trubila totiž utekl po levé straně, přihrál volnému Kroupovi, jenže ten se i ve druhé výraznější šanci neprosadil. Po necelé půlhodině hry se do prvního vážnějšího ohrožení domácí branky dostal Vošahlík, jenže ten zblízka netrefil.

V závěru úvodní atraktivní podívané si vzali slovo znovu Moravané, kteří šli hned ve dvou na branku hostí, ovšem Žůrek tentokrát s tvrdou střelou neuspěl.

Mimochodem, hádejte kdo se dostal do první příležitosti ve druhém poločase? Ano, byl to opět aktivní útočník domácích Žůrek, který se utrhl od svých obránců a svou křižnou ranou orazítkoval tyč. Ani to však neprobralo Pražany z letargie, a tak přišel spravedlivý trest. V pětapadesáté minutě odcentroval Čelůstka a posadil balón na hlavou Kroupy, který se tentokrát v další ložence nemýlil - 2:0.

Hosté poté otevřeli hru, protože pokud chtěli pomýšlet na zisk alespoň jednoho bodu, nic jiného jim nezbývalo. Jejich snaha byla dlouho marná, neboť se nemohli prosadit přes kvalitně hrající Tescomu, a když už se dostali do dobré příležitosti, tak jako Dobeš, svou příležitost kvalitně zazdili.

Více informací k zápasu

Viktoria Žižkov - Dynamo České Budějovice 2:1

03.05.2009 10:15

Góly: 22. Zdeněk Koukal, 59. Luděk Stracený - 18. Petr Benát

Po velkém boji, třem tyčím i vlastním gólu dokázala domácí Viktorie vybojovat veledůležité body a ještě stále se tak nachází v boji o udržení v nejvyšší české soutěži.

Běžela osmnáctá minuta, když budějovický Benát neskutečně vystřelil a jeho krásná rána z hranice vápna zaplavala až do šibenice Bartalského branky. Netrvalo ale dlouho a balón se dostal do mlýnice těl v pokutovém území Dynama. Nepřehlednou situaci vyřešil, nejlépe jak mohl, domácí Koukal, který míč raději uklidil do sítě - 1:1.

Že jsme na něco při výčtu prvního poločasu zapomněli? Ale kdepak, úvodní partie záchranářského souboje nabídla nudu nezměrnou. Oba týmy, především však domácí, se urputně snažili strhnout na svou stranu vedení. Jenže to se jim nevedlo, neboť jejich hra byla protkána spoustou nepřesností, pokažených přihrávek na paty či klasického nešvaru, nakopávaných míčů.

Není se proto čemu divit, že spousta lidí odcházela v průběhu pětačtyřicetiminutovky na oblíbenou klobásu. Ti však neviděli velkou šanci Riegela, který hlavou po rohovém kopu hned v úvodu utkání značně protáhl brankáře Žižkova.

Další zajímavou příležitost spálil Strázký, který se sice dokázal natlačit do střelecké pozice, ovšem svým pozdravem k tyči se neprosadil.

Jak půle začala výraznější aktivitou Budějovických, tak skončial převahou Pražanů. Krásný fotbalový moment byl k vidění v pětadvacáté minutě, když Luboš Hručka napřáhl z dobrých třiceti metrů ke tvrdé střele, která jen těsně minula Kučerovu branku.

Poslední zajímavější moment před přestávkou vyrobil Sedláček, který se dostal k balónu po rychlém úprku Mezlíka, ovšem v dobré příležitosti minul.

Kdo nevydržel nudu v úvodu utkání a , lidově řečeno, zápas zabalil, ten o hodně přišel. Od úvodních minut druhého dějství byli aktivnějším týmem domácí, kteří se jednoznačně snažili urvat vítězství na svou stranu. Do pokutového území hostů chodil jeden centr za druhým, ovšem ve valné většině neznamenal pro samotného brankáře Kučeru žádné nebezpečí.

Jenže to by se nesměl v 59. minutě postavit k rozehrání standardní situace Stracený. Ten velice dobře rozehrál, hostující Žižka se následně snažil tak vehementně odhlavičkovat míč do bezpečí, až si vstřelil vlastní gól - 2:1.

Branka ještě více nabudila svěřence trenéra Ščastného i necelé tři tisícovky diváků na tribunách. Žižkovští se sice velice dobře pohybovali, ovšem přechod na útočnou polovinu byl čím dál více obtížnější. Zvláště Jihočech Mezlík byl velice aktivní, neboť se hned ve dvou případech dokázal uvolnit a vystřelit, ovšem jeho kamarádské pozdravy nenadělaly brankáři Bartalskému větší problémy.

Velké drama přišlo deset minut po druhé vstřelené brance. Obrovskou hrubku, kiks či cokoliv jiného vyrobil obránce Gabriel ve spolupráci se svým brankářem, když se nepochopitelně nedohodli, kdo odehraje v podstatě ztracený míč, a tak okolo nich prohnal Hudosn a "harakiri" hlavičkou poslal míč na branku, k jeho smůle zazvonila tyč, poprvé..

Pří zakončování byl ovšem Brazilec zle faulován a tak kopalo Dynamo penaltu. K ní se postavil Benát, ovšem tvrdou střelou orazítkoval tyč, podruhé. V tu chvíli se nacházeli Pražané ve stavu klinické smrti, kterou však zázračně přečkala.

Oběhlo pár minut, když dobře rozehranou standardní situaci Viktoriáni lehce tečoval procházka a břinknul balónem o tyč, potřetí.

Když se v závěru utkání neujala ani výstavní rána Straceného, neboť brankář Kučera předvedl ještě výstavnější zákrok, dokázal tým pod digitálním vysílačem vybojovat veledůležité tři body.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Teplice 2:1

03.05.2009 17:00

Góly: 25. Michal Ordoš, 63. Michal Ordoš - 90. Andrej Hesek

Převelice důležitou výhru si připisují Hanáci. Ti unikli díky výhře Teplicím už na čtyři body a po tomto kole s jistotou budou na pohárových příčkách. Severočeši potřetí za sebou nevyhráli na hřišti soupeře a Evropa se jim zase o něco vzdálila.

Sigma se i přes aktivitu hostů snažila být tím, kdo převezme otěže zápasu a v deváté minutě k tomu mohl pomoci i Hubník, který skvěle napřáhl z vápna a nakonec jen těsně minul tyč Grigarovy branky. Na druhé straně Verbířův pas přiťukával Mareš Stožickému do výborné šance, ale teplický hráč napálil pouze střed branky, kde stál Drobisz.

I když v zápase nebyla nouze o nepřesnosti, Olomouc se dle svých představ dostala do role vůdce utkání, a to vedlo ke skvělé akci Nepožitka ve 21. minutě. Ten se nadechl k přímému útoku, který završil přihrávkou na vápno Ordošovi. Ten díky své dravosti dokázal z šestnácti metrů v pádu zamířit přesně k tyči.

Teplická snaha přicházela nazmar, když se domácí chtěli před pěti tisíci fanoušky vytáhnout. Melinhův přímý kop nezastavila zeď, ale branku přeci jen o něco minul.

Ani přestávka v šatnách nezastavila olomouckou chuť hrát, ale Melinhovu i Hubníkovu podařenou střelu kryl brankář Grigar. Když nevyzrál Matula na Drobisze, skórovali zaslouženě domácí. Ordoš napřáhl z pětadvaceti metrů dokonale do šibenice. S tím Grigar nic moc nadělat nemohl.

Tepličtí museli hrát vabank. Toho využil, kdo jiný, než Melinho, který svým přesným pasem poslal na brankáře Nuce, a ten se celou akci snažil vyšperkovat lobem. Ten Grigar odhadl a svůj tým ještě podržel v nadějích. Zápas se tak už jen dohrával z povinnosti, fanoušci už se tolik nezajímali o dění na hřišti a užívali si výhry.

Z klidu je vyvedl až Hesek, který usměrnil střílený centr Mareše zblízka hlavou za Drobiszova záda. Rychle vrátit dvougólové vedení svému týmu se snažil Janotka, který sice svou střelou zblízka branku netrefil, přesto toho už nemusel litovat. Olomouc ukázala, že po celý zápas byla lepší a soupeře už nenechala přijít do šance k vyrovnání.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Slavia Praha 1:0

03.05.2009 17:00

Góly: 28. Tomáš Došek

Slávisté opět nedokázali vyhrát a podlehli Brnu na jeho hřišti 0:1. Jedinou branku vstřelil ve 28. minutě brněnský Došek.

V 10. minutě přišla první slibná příležitost utkání. Bývalý hráč Brna Besta jesličkami poslal na Šventa a ten pálil, jeho střelu ovšem vytáhl Bureš na roh. Gól se slavil z první šance na druhé straně hřiště. Švejnoha odcentroval, Došek si na penaltě zpracoval a z otočky uklidil míč k levé tyči brány Martina Vaniaka - 1:0.

Psala se 56. minuta, když po chybě Heinze postupoval sám na brankáře Fořt, v poslední chvíli mu ale skluzem sebral balon Dvorník. Slávistický útočník si mohl spravit reputaci o chvíli později, kdy šel na Bureše zprava, ovšem tentokrát gólman brance zabránil včasným skokem pod nohy Fořta. Následně nadvakrát brankáře Brna nepřekonal ani slávista Černý a i přes několik šancí sešívaných tak zůstával stav 1:0. Čtvrthodinu před koncem mohl vyrovnat Pekhart, ale trefil jen břevno. Na druhé straně mohl v závěru pojistit výhru autor gólu Došek, ale Vaniak jeho ránu s námahou vytěsnil mimo tři tyče.

Více informací k zápasu

SK Kladno - 1. FK Příbram 1:0

03.05.2009 17:00

Góly: 37. Tomáš Klinka

Kladno dál pokračuje v dobrých výkonech z druhé půlky sezony a doma si nyní poradilo i s Příbramí. O výhru 1:0 se postaral střelec Klinka.

První příležitost skórovat měli domácí. Drsek hodil dlouhý aut a Beneš hlavičkou zakončoval, Hruška reflexivně vyrazil. Gól přišel v 37. minutě. Drsek opět vhodil dlouhý aut, který prodloužil hlavou na Klinku Zachariáš. Klinka pak už měl sám před brankářem lehkou práci a skóroval - 1:0.

Ve druhé půli se předvedl Huňa, který nejprve obešel dva hráče domácích a celou akci poté zakončil ránou do břevna. Na druhé straně se mohl trefit Zachariáš, ale jeho střelu skvěle zneškodnil gólman Hruška. V 90. minutě trestuhodně nevyrovnal příbramský Plašil. Ten byl po nahrávce Oguzhana sám před bránou, místo lehkého doklepnutí do kasy ovšem nepochopitelně minul.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Viktoria Plzeň 3:0

03.05.2009 17:00

Góly: 11. Josef Hamouz, 67. Josef Hamouz, 79. Jiří Valenta

Jablonec si vybral oddechový čas a už je zase zpátky. Po výborném výkonu celého týmu si po zasloužené výhře připisuje důležité tři body. Plzeň doplatila na chyby v obraně a nepřesnosti v koncovce.

Týmy se dlouho osmělovaly a první ohrožení branky měli na svědomí hosté v sedmé minutě. Jenže když Varadiho centr neusměrnil chytrým lobem do branky Limberský, střílelo se na druhé straně. Haurdič předal míč Klapkovi, ten ve vápně našel Hamouze, který se dokázal prosadit přes tři laxní obránce Plzně a střelou k tyči poslal domácí do vedení.

S chutí hrající Jablonec nedával Plzni možnost vrátit se do utkání a po pětadvaceti minutách hry se mohl dostat do dvougólového vedení. Klapka napřáhl z přímého kopu a míč padal pod břevno, nicméně Daněk míč skvěle vytěsnil. Hůře si vedl Haurdič, který na hranici vápna dostal míč a na obzoru neměl jediného soupeře, přesto se raději pokusil přestřelit stadion.

Vyrovnat měl Hájovský, který se po prvním plzeňském rohu dostal k hlavičce, ale trestuhodně přestřelil. Pět minut před koncem ještě Lafata přihrával Eliášovi, který však v dobré pozici branku minul. I přesto šli Severočeši do šaten s lepším pocitem než jejich soupeř.

Druhý poločas se nesl v marném snažení Západočechů, které dlouhých dvacet minut nic nepřinášelo. A tak se děly věci v jejich vlastním vápně. Nejprve Hloušek s Klapkou vybojovali gólovou šanci pro Lafatu. Nejlepší střelec týmu ovšem čekal přespříliš dlouho a Lecjaks ještě na chvíli odvrátil pohromu.

Jenže uběhly pouze tři minuty a přišlo logické vyústínění obrazu hry. Hamouz překvapil mnoho domácích fandů i chybující obránce, když místo přihrávky volil střelu, na kterou už nestačil Daněk zareagovat tak, aby zabránil gólu.

Nemohoucnost Plzně vrcholila prakticky každou minutou, kdy se dostali do zakončení, které ale míjelo branku zpravidla o několik metrů. K tomu všemu přišel další gól Jablonce. Celé akci nejspíše předcházel faul, který ovšem zůstal bez odezvy rozhodčího a konal se tak brejk čtyř proti dvěma, který přesně zakončil Valenta. Posledních deset minut se tak hrálo už jen z povinnosti, Jablonec se tak mohl radovat z tříbrankového vítězství.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec 1:4

03.05.2009 20:00

Góly: 17. Michal Papadopulos - 31. Jan Nezmar, 48. Jan Nezmar, 62. Jan Blažek, 83. Petr Mach (vl.)

Jen něco málo přes polovinu zaplněný stadion - to byl snad největší mínus celého zápasu o evropské poháry. Z počátku aktivnější Boleslav skolil vyrovnávací gól a po změně stran hru ovládl Liberec. Středočeši tak padají mimo pohárové příčky, naopak Liberec se minimálně do pondělí dotáhl na pražskou Spartu.

První poločas přinesl bojovnost, ofenzivní aktivitu obou týmů, a tak i vysoké tempo hry. Na každé straně se hráči dostali před samotného brankáře, ale hráči se před přestávkou trefovali výhradně hlavičkami.

Boleslav se ujala role domácích a od prvních minut se snažila držet míč na kopačkách, co nejdéle to šlo. Po čtvrthodině se tak k první šanci dostali díky své přímočarosti hosté. Kerič se po kolmé příhře dostal za obranu, ale Millerovo vyběhnutí ho donutilo k rychlé střele. Chytré přehození sice vyřadilo ze hry brankáře, nicméně míč nesměřoval do branky a obránci ho tak stačili uklidit do bezpečí.

Domácí se několikrát pokoušeli projít do vápna soupeře přes souhru Sylvestreho s Hrdličkou u levé lajny. To se vyplatilo ještě v první dvacetiminutovce, kdy druhý jmenovaný odcentroval do vápna, kde se do balónu rybičkou opřel Papadopulos a křižnou střelou nedal letícímu Zlámalovi mnoho šancí.

Vyrovnat mohl Papoušek, který se před brankářem ještě snažil najít nabíhajícího Keriče, ale zvolil špatně - trefil pouze vracejícího se obránce. Po pětadvaceti minutách mohl trestat objev Chramosta, který dokonale přečetl špatnou malou domů od Dočkala, ale pohotovou střelou napodobil kanonýra Liberce, když nedokázal míč mezi tři tyče vměstnat.

To byla voda na mlýn pro hosty. Papoušek zahrál rohový kop na malé vápno, kde míč nezištně tečoval hlavou Nezmar a padající Miller se již jen ohlížel, jak míč dopadá do jeho svatyně. Liberečtí ani poté nepodlehli uspokojení a nadále bojovali o vstřelení další branky. Výstavní trefu z dvaadvaceti metrů sebral Papouškovi domácí brankář dokonalým zákrokem, kdy snad párající se látkou z rukavic míč vytěsnil na roh. Poločas tak po vysokém tempu přinesl na každé straně jednu trefu.

Brzký obrat, další dva góly a stálá aktivita. To charakterizovalo hostující Liberec v druhém poločase. Jakoby zapomněl na svou podzimní nemohoucnost na hřištích soupeřů. Boleslav dlouho nevěděla, jak na svého soupeře hrát a zaskočená zůstala prakticky po celý zbytek zápasu.

Hned ve třetí minutě nahrál do vápna Papoušek Nezmarovi, "otloukánek" zápasu byl vehementně odtlačován od střely, ale přesto dokázal v pádu zamířit přesně ke vzdálenější tyči a svou druhou trefou otočil vývoj utkání. Nabuzený Liberec pokračoval, Keričovu chytrou teč musel brankář vytahovat z brankové čáry.

Bezradná Boleslav pak dostala přeci jen třetí ránu chvilku po hodině hry. Vydařený kousek se povedl trenéru Škorpilovi. Střelce obou gólů, Jana Nezmara, stáhl ze hry a na hřiště poslal jeho jmenovce Blažka. Papoušek rozehrál přímý kop, který se kopal právě za faul na Nezmara, střídající Blažek si vyběhl za obranu a milimetrovou tečí se uvedl vstřeleným gólem.To také znamenalo "hat-trick" gólových asistencí v podání Papouška.

Necelých dvacet minut před koncem se konečně projevili i domácí. Opiela centrem na malé vápno našel nabíhajícího Papadopulose, a ten ráznou hlavičku usměrnil přesně do brankáře Zlámala, který míč přesto s obtížemi vyrazil na tyč a následně po něm obětavě skočil pod nohy dvou hráčů. Zkázu mladoboleslavských tak připravil osm minut před koncem obránce Mach. Dort totiž netrefil Keričův přízemní centr a míč tak doputoval až k bezmocnému Machovi, který se vracel před vlastní branku.

Povinnost dohrát utkání už hodně domácích fanoušků nezajímala, stadion se tak na poslední minuty vylidnil. Boleslav tak neměla žádný hnací motor, aby výsledek alespoň zkorigovala, a prozatím se loučí s poháry. Severočeský tým především v druhém poločase těšil oko nezaujatého a libereckého fanouška. Boleslavští sice šlapali výkonem soupeři na paty, ale na dělení bodů to stačit nemohlo.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Baník Ostrava 1:0

04.05.2009 17:15

Góly: 83. Václav Kadlec

Sparta se na Letné proti tápajícímu Baníku nemohla dlouho prosadit, jenže pak na hřiště naskočil šestnáctiletý Václav Kadlec a jediným gólem sedm minut před koncem rozhodl utkání ve prospěch Sparty.

Pražané hned od úvodu ukazovali, že chtějí vyhrát, jenže se opět ukázalo, že dostat míč za brankovou čáru je pro ně letos hodně těžké. Klid na sparťanské kopačky mohl přinést už v osmé minutě Kulič, jenže velkou šanci zahodil. Gólman Baníku Buček si poté vychutnal i pokusy Žofčáka a Zemana, které rovněž zaváněly brankou. Baník toho v útoku příliš nevymyslel a ani obrana nebyl nijak zvlášť pevná, leč sparťanským nájezdům dlouho odolávala. Žofčák totiž v další šanci nedokázal vystřelit, Zeman nemířil přesně a k nespokojenosti domácích fanoušků pálil vysoko nad i Kušnír.

Sparta šance nezačala proměňovat ani po poločase a fanoušci často pískali. V dobré pozici se ocitl Kucka, ale ani jemu se dnes střelecky nedařilo. Podobně si vedl na druhé straně i Zeher a na v Axa Areně stále panovalo bezbrankové skóre. Oba trenéři na situaci reagovali střídáním, Ostrava nasadila Střihavku, domácí kouč Chovanec zas po zranění vracejícího se kapitána Bergera. Vše již pomalu směřovalo k bezgólovému závěru, ale ten sedm minut před koncem vyloučil domácí talentovaný mladíček Václav Kadlec, který jen po pár minutách na hřišti využil závaru před brankou a dotlačil míč za brankovou čáru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha26157449:2252
2.Sparta Praha26138540:2147
3.Slovan Liberec26128635:2544
4.Sigma Olomouc26127733:3243
5.FK Mladá Boleslav26119635:3242
6.FK Jablonec261241028:2940
7.FK Teplice26116930:1939
8.Baník Ostrava261051134:3035
9.1. FC Brno26971027:2834
10.Viktoria Plzeň2689938:3533
11.České Budějovice26515624:3130
12.SK Kladno26861220:3730
13.Bohemians Praha26841427:3828
14.1. FK Příbram26671323:3425
15.Viktoria Žižkov26571425:3522
16.Tescoma Zlín26571420:4022

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (353)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele