Gambrinus liga - souhrn 25. kola

22.04.2011, 22:09, aktualizováno 25.04.2011, 20:31
Komentáře a souhrny
Plzeň v závěru ztratila dvoubrankové vedení nad Slavií a před Spartou vede už jen o čtyři body. Neděli odstartovala senzační výhra Ústí nad Jabloncem, Liberec deklasoval Teplice vysoko 6:2 a doma uspěly i České Budějovice, Hradec a Bohemians 1905. Sparta v pátek porazila Olomouc, Slovácko v sobotu remizovalo s Ostravou.

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 2:2

25.04.2011 18:30

Góly: 21. Daniel Kolář, 28. František Ševinský - 88. Karol Kisel, 90. Milan Černý

Slavia dvěma brankami v závěrečných třech minutách vybojovala bod ze hřiště lídra tabulky Plzně, Zápasočeši tedy mají nyní náskok už jen čtyř bodů před druhou Spartou. Domácí se dostali během šesti minut první půle do dvoubrankového vedení, v osmaosmdesáté minutě však snížil Kisel a na konečných 2:2 vyrovnal Milan Černý.

Utkání otevřely dvě rány Koláře, v obou případech však Vaniak neměl výraznější problémy. V prvních dvaceti minutách se hrál vyrovnaný otevřený fotbal, první šanci ke skórování hostů měl Koreš, jeho dalekonosná střela ovšem zamířila mimo tři tyče. Těsně poté z dálky napřáhl i Rezek, ale ani on neměl seřízená mířidla.

V jedenadvacáté minutě se Plzeň dostala do vedení, Limberského kolmice našla přesně pravou nohu Petržely, jenž přiklepl míč Kolářovi a ten s notnou dávkou štěstí zakončil pohlednou akci Viktorie. Nutno podotknout, že Milan Petržela stál v době přihrávky od Limberského v ofsajdu, toho si však rozhodčí nehleděli a gól uznali.

Hned o sedm minut později vedla Viktoria o dvě branky, Horváthův rohový kop prodloužil hlavou Bystroň k Ševinskému a pro toho již nebyl problém doklepnout míč do poloprázdné branky Vaniaka. V tu chvíli by asi nikdo neřekl, že Slavie bude schopna klást výraznější odpor, zvlášť když hned o další dvě minuty později vypálil ze zákrytu Rezek a překonaného Vaniaka musela zachránit tyč!

Pět minut před přestávkou mohl snížit hostující Pospěch, jeho pumelici ze třiceti metrů však nakonec Pavlík, i když s námahou, vyrazil. Do kabin se tak šlo za dvoubrankového vedení Plzně a vše nasvědčovalo pohodlné výhře Plzně, nakonec ovšem bylo vše jinak.

Osm minut po pauze rozehráli domácí nacvičený signál z rohového kopu, Petržela přiklepl míč Horváthovi a hlavička Bystroně jen těsně minula pravou tyč slávistické branky. V pětašedesáté minutě pálil Pospěch tvrdě, ovšem nikoliv umístěně, Pavlík proto neměl problém zasáhnout. A hned o chvíli později se sám před domácím brankářem ocitl Kaufman, Rezek ho zezadu v pokutovém území jasně fauloval, penalta se ale nepískala.

Červenobílí hrdinové, dnes ovšem hrající v modro-modré kombinaci, přesto zabojovali a v závěru soupeře dokonale překvapili. V osmaosmdesáté minutě odcentroval od rohového praporku Trubila, Jarolím prodloužil balón k úplné volnému Kiselovi, který střelou z první vykřesal jiskřičku naděje. Oheň z ní udělal o dvě minuty později Milan Černý, jenž si naběhl na Vlčkovu kolmici a mezi nohama Pavlíka upravil na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Teplice 6:2

24.04.2011 17:00

Góly: 38. Marcel Gecov, 40. Jiří Štajner, 45. Jan Nezmar, 51. Jan Nezmar, 80. Jiří Štajner, 88. Michal Breznaník - 57. Tomáš Vondrášek, 86. Pavel Verbíř (pen.)

Velikonoční zajíček dorazil na sever Čech s předstihem. Krásný zápas mezi Libercem a Teplicemi totiž nabídl málo vídaných 8 branek. Domácí doslova deklasovali tým ze Stínadel 6:2.

O zápasech mezi Libercem a Teplicemi platí staré pravidlo - kdo dá gól vyhraje. Jen jednou z posledních 15 vzájemných zápasů se tak nestalo. Dobře si tuto statistiku uvědomovali hned od úvodu hosté ze Stínadel. Vondrášek si v 9. minutě seběhl na rohový kop, který lehce tečoval na branku Bičíka. Ten musel předvést bleskový reflex a vyhmátnout balón nad břevno.

Prakticky vzápětí přišla také první šance domácích, když jako po žebříku vyšplhal na zajímavý centr Gebre Selassie, který tak usilovně mířil do protipohybu Grigara, až bránu netrefil.

Následná pasáž utkání sice předvedla hodně pohybu, aktivitu od obou týmů, jenže přesnou finální přihrávku, tu dlouho nechávali všichni aktéři odpočívat. Výjimkou snad byla jen rána hostující 19, tedy Jakuba Mareše, který stylově v devatenácté minutě donutil Bičíka k pěknému zákroku.

To co však přišlo v závěru poločasu, to se snad dá nazvat jen liberecká fotbalová škola. Posuďte sami - 39.minuta: Gecov ve středu hřiště začal akci, která pokrčovala parádním trknutím Štajnera jen do břevna. Od něj se míč dostal zpět k Marcelu Gecovovi, který svým prvním gólem v letošním ročníku otevřel skóre.

41. minuta: Breznaníkova vodorovná přihrávka prošla přes celé vápno až na zadní tyč, kde Jan Nezmar osmým gólem v sezóně oslavil narození druhého dítěte v právě končícím týdnu.

A konečně 45.minuta a Jiří Štajner. Ten dostal míč na levé straně. Potáhl si ho téměř na hranici malého vápna, odkud bývalý kanonýr bundesligového Hannoveru trefil Šmejkala. Od něj míč zamířil na bliží tyč, což překvapilo Grigara natolik, že se Liberec dostal do poločasového vedení 3:0.

To ale nebylo nic proti tomu, co se událo v dějství druhém. Liberci zabralo jen šest minut, než si po pauze uvědomili, že jsou na vlastním trávníku. Ihned poté šel Jiří Štajner sám na hostujícího brankáře. Zahrál si však v podstatě napracovníka charitativní organizace, když před opuštěnou branku daroval druhý gól zápasu, devátý celkově, Janu Nezmarovi a bylo to už 4:0.

Hosté příliš často chybovali v rozehrávce a nedařilo se jim prakticky nic. Přestože se jim nedá upřít sympatická snaha. I za takto vysokém rozdílu ve skóre se pokoušeli útočit a byli odměněni. Po rohovém kopu totiž z houštiny těl vyletěl nejvýše Vondrášek a svým čtvrtým gólem sezóny alespoň kosmeticky upravil na 1:4

Následovala klidnější pasáž, kterou pročísl až zcela zbytečný zákrok sparťanského odchovance Milana Jungra, který po druhé žluté kartě musel dvacet minut před koncem jít chladit hlavu do kabin.

A to pochopitelně byla ideální možnost pro liberecké. Tepličtí totiž, tak jako v předchozím průběhu snad tisíckrát, ztratili při přechodu do útoku balón. Výsledkem byl rychlý kontr, na jehož konci stál Jiří Štajner. Ten ukázal, že v Buneslize nepůsobil nadarmo. Náročnou střelou z voleje nadělil hostům pátý kousek.

Ani to nebylo z blánivého zápasu všechno. Těsně před koncem totiž ještě zahrál domácí Dejmek v šestnáctce rukou, rozhodčí to viděl, a tak dostal možnost snížit na 5:2 střídající Verbíř, který tak i do protipohybu Bičíka udělal.

A pokud jste snad fanoušky Liberce, pak dodáváme ještě jeden bombonek. Po akci jako z jiné země totiž Hadaščok dostal míč na Breznaníka, který úžasnou akci zakončil gólem. Teplice tedy v severočeském derby dostaly pořádnou nadílku a prohrály 2:6.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram 3:0

24.04.2011 17:00

Góly: 44. Grigori Čirkin, 73. Tomáš Stráský, 79. Zdeněk Ondrášek

Důležitý souboj dvou sestupem ohrožených týmů zvládly jednoznačně lépe domácí České Budějovice. Příbramské vyprovodily výsledkem 3:0

Trenér hostující Příbrami Nádvorník sice před soubojem avizoval, že toho v takto důležitém utkání příliš k vidění nebude, oba týmy, vědomy si významu tří bodů, však tento předpoklad vyvracely již od úvodu zápasu.

V osmé minutě mohli jít do vedení domácí. Stráského přímý volný kop skončil na břevně, následná Hudsonova dorážka za Hruškovými zády rovněž neskončila. Gól nemohli domácí fanoušci slavit ani po další šanci Hudsona,Vulina či Stráského. Za hosty odpověděl Plašil, který však v nadějné pozici minul Kučerovu bránu.

Do kabin tak odcházeli po zásluze šťastnější domácí. Minutu před koncem prvního poločasu se totiž po Horejšově prodloužení Otepkova centru střelecky prosadil Čirkin - 1:0.

Větší klid na kopačky domácích mohlo přinést zvýšení na rozdíl dvou branek. Ondrášek, ani Hudson ovšem nemířili přesně. Neproměněné šance mohly domácí velmi mrzet. Po Klesově centru byli totiž k míči i k vyrovnání velmi blízko Huňa s Pleškem, ani jeden však míč za Kučeru nedokázal poslat.

Rozhodující okamžik tak přišel v 73. minutě. Míč se po standardní situaci dostal až na zadní tyč k nehlídanému Stráskému a ten nezaváhal - 2:0. Závěrečnou snahu hostů pak definitivně odmítl Ondráček, který v ponechané výhodě za Hruškovo vyběhnutí a podražení Stráského uklidil míč do prázdné brány - 3:0.

Hráči Dynama tak jasným vítězstvím dali fotbalové veřejnosti důrazně na vědomí, že oni nechtějí být mezi těmi, kteří se v příštím ročníku budou snažit o návrat do nejvyšší soutěže. Naopak Příbram čeká ještě velmi těžký závěr sezóny.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Zbrojovka Brno 1:0

24.04.2011 17:00

Góly: 33. Filip Klapka

Hradečtí potvrdili letošní herní pohodu a vítězstvím nad Brnem si definitivně pojistili setrvání v příštím ročníku Gambrinus ligy. Brno zůstává předposlední.

Před výbornou diváckou kulisou a za pěkného počasí hrály oba týmy od začátku pohledný fotbal. K tradiční kombinační hře domácích se svou aktivitou přidali i hosté z Brna a šance se tak střídaly na obou stranách.

Do první dobré příležitosti se již ve třetí minutě dostal domácí Poděbradský. Z levé strany však těsně minul Krbečkovu branku. Hosté odpověděli v zápětí nadějnou Borkovou střelou. V ještě větší tutovce se ocitl po čtvrthodině hry Husár z Brna. Pěknou přihrávku Borka však tváří v tvář domácímu brankáři Lindrovi v gól nepřetavil.

Pod lízátky umí Votroci dostat pod tlak jakékoliv mužstvo a nejinak tomu bylo i v případě posledního Brna. Závar z 23. minuty však brankou ještě neskončil, neujal se ani Pilařův pokus, ani následné nebezpečně centrované míče. Hosté odpověděli záhy, v nadějné pozici však Folprecht mířil do Lindra.

Chvílemi až příliš uvolněně hrající domácí se do přestávky přece jen vedení dočkali. Bojující hosty zmrazil centr Štěpána z levé strany a následná Klapkova hlavička - 1:0.

Druhý poločas již tolik šancí nenabídl. Na příjemnější rozdíl dvou branek mohl zvýšit domácí Fischer, v dobré příležitosti však trefil Krbečka. Domácí kapitán byl v hlavní roli i při dalším ohrožení brány hostů, jeho střela ale tentokrát netrefila ani bránu.

Hosté bojovali až do konce alespoň o vyrovnání, nadějnější příležitosti, tak jako v prvním poločase, si ovšem nevypracovali. Hřebíček do brněnské rakve mohl definitivně zatlouct Pilař, po centru aktivního Fischera si ale míč zbytečně zpracovával a Krbeček ho k zakončení nepustil. Brněnské tak po další prohře může těšit snad jen fakt, že tříbodová ztráta na poslední nesestupovou pozici zůstala nezměněna.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - FK Mladá Boleslav 3:1

24.04.2011 17:00

Góly: 19. Martin Nešpor, 53. Martin Nešpor, 70. Milan Škoda - 4. Alexandre Mendy

Bohemians pokračují ve snovém jaru. Stejně jako pučí příroda okolo, stále markantnější je také střelecká pohoda Klokanů. Ti tentokrát doma porazili Mladou Boleslav 3:1 díky dvou gólům Milana Nešpora.

Zápas dvou týmů, kterým prakticky o nic nejde. Tak se dal nazvat souboj pražských Bohemians a hostující Mladé Boleslavi. Pražané prožívají nadmíru úspěšnou sezónu, jsou prakticky zachráněni a v poslendích kolech se vlastně jen fotbalem baví. To Středočeši se v lize pomalu probouzejí z pohárového snu. Evropa se totiž vzdaluje a momentálně je k ní blíže z Ondrášovka Cupu.

Přesto se hned ve čtvrté minutě z autového vhazování na pravé straně dostal míč k Alexandrovi Mendymu, který ustál souboj s obráncem a vnějším nártem velmi brzy překonal brankáře Sňozíka.

Poprvé po svém příchodu do Boleslavi nastoupil v ligovém zápase řecký reprezentant s albánskými kořeny Elini Dimoutsos. Také on ale jen sledoval jak Martin Nešpor využil chyby hostujících obránců, kteří nestačili odvrátit relativně pomalou přihrávku. Domácí útočník tak neměl problém křižnou střelou překonat brankláře Šedu.

A první poločas nabídl ještě jednu velmi dobrou příležitost. Půlhodinka hry donutila mladoboleslavského brankáře k natažení, roztáhnutí, jednoduše do posledního centimetru napnutí svého těla. Proč? Aby konečky prstů vytěsnil střelu unikajícího Škody.

Také po změně stran se bylo na co dívat. Škoda totiž přespurtoval Dimitrovského, poslal tvrdou přihrávku před bránu, kde zvítězil v osobním souboji Martin Nešpor a druhým gólem zápasu dostal svůj tým do vedení.

Boleslavi postupně docházely síly. Navíc čím dál více vázl přechod do útoku a byli to v pohodě hrající Klokané, kteří mohli shrábnout do klokanní kapsy ještě jednou vajíčko od velikonočního zajíčka. Jan Štohanzl prošel možná přes polovinu hřiště bez nejmenší pozornosti hostujících obránců. Jeho zakončení minul pravou tyč možná o pár centimetrů

Přesto čtvrtá branka zápasu padla. Dvacet minut před koncem si Milan Škoda bez větších obtíží naskočil na standardní situaci a s přehledem trknul míč mimo dosah brankáře Šedy.

Mladá Boleslav prohrála i ve druhém ligovém zápase v řadě. Pražská Sparta ji porazila 2:1, pražští Bohemians pak 3:1.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - Baumit Jablonec 2:1

24.04.2011 15:00

Góly: 7. Richard Veverka, 51. Tomáš Krbeček - 75. Karel Piták

První akce úvodní půle a hned gól. První akce druhého dějství a hned gól. To vše v podání Ústí, které na prázdných Stínadlech zaskočilo nejlepší tým jara Jablonec. Ten dokázal snížit až čtvrthodiny před koncem. To však na vítězství nestačilo a třetí tým tabulky překvapivě prohrál.

Pokud by měly platit statistiky, pak se v Teplicích měli diváci bavit hrou kočky s myší. Jenže nic takového se nekonalo. Jablonec byl v první půli výrazně aktivnější, měl územní převahu, dostával se do šancí, jenže góly kdesi zapomněl.

To dokládala i situace ze samotnéhp úvodu utkání, kdy David Lafata na malém vápně místo střely jen upadl.

Jak se proměňují šance, tak museli nelepšímu ligovému střelci ukázat domácí. Krásná akce po pravé straně skončila ostrou příhrávkou Stožického před branku, kde míč v krkolomné pozici tečoval přes Špita Veverka. Ústí tak od sedmé minuty vedlo.

Hodně úzko mu ale bylo při další šanci Lafaty. K němu dostal balón po chybě obránce Valenty všudypřítomný Vošahlík. Střelec třech hattricků David Lafata ale zcela osamocen před brankářem Kovářem mířil jenom do levé tyče.

Právě změna na brankářském postu byla největší překvapení ústecké sestavy. Stabilní jedničku Jana Vorla totiž nahradil právě Přemysl Kovář. V průběhu 24.minuty ale došlo také na neplánovaný zásah do základní jedenáctky domácích. Aloise Hyčku totiž musel vystřídat Jan Polák.

I s ním na hřišti se museli následně hráče bývalé Army bránit několika rohům rychlého Jablonce. Po jednom takovém dostal Jablonský míč na hranici vápna, kde ukázal kvalitní nedělní rozbušku. Tou málem ustřelil ruce domácího brankáře. Vyražená míč pak následně jen do břevna nasměroval Vošahlík.

Půli ukončil další centr Stožického na přední tyč, kde místo střelce gólu Veverky operoval tentokrát Jindráček. Zatímco úvodní situace skončila gólem, tentokrát chybělo několik centimetrů.

Do druhé půle vyběhnul místo uzdraveného Špita jeho náhradník Roman Valeš. Jenže i on dostal z první střely gól. V 50. minutě předvedli ústečtí kombinaci jako z jiné ligy. Jindráček našel krásnou kolmicí střídajícího Krbečka, který se obtočil kolem obránce a dal krásný, překvapivý a hlavně důležitý gól na 2:0.

Zatímco Ústí proměnilo téměř vše. Jablonec ukázal, co všechno se dá spálit. Lafata mířil z malého vápna jen do Kováře. Ten míč vyrazil jen k Benešovi, jehož zakončení snad z půl metru šlo místo do tyče. Pokud si vybavujete moment, kdy Tomáš Pekhart netrefil opuštěnou branku Sparty v podzimním zápase, pak tento moment vypadal velmi podobně.

Ubohá návštěva 789 diváků se následně relativně dlouho nudila. Až čtvrthodiny před koncem našel Kovařík Karla Pitáka, který padáček ve tvaru fotbalového míče trefil z voleje nádherně a křižnou střelou snížil na 1:2.

Hned vzápětí mohl vyrovnat střídající Lukáš Třešňák. Ten si ve vápně stáhl míč do středu, odkud donutil brankáře Kováře k rychlému zákroku. Ten však míč jen zpomalil, a tak z brankové čáry musel vykopávat Vlastimil Stožický.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 0:0

23.04.2011 16:50

Góly: -

Slovácko si v bezgólovém utkání rozdělilo body s ostravským Baníkem, oba týmy se tak stále musí ohlížet za sebe směrem k sestupovým vodám. O dva body lépe na tom zůstali domácí, kteří tak mohou být s bodem spokojeni, i když byli mírně lepším týmem.

Utkání otevřela dalekonosná rána Kuncla, Daněk k míči plachtil marně, naštěstí pro něj i pro celý Baník však balon zamířil jen do boční sítě. První šanci Ostravy měl po Lukešově centru Kraut, ovšem minul. Ve čtrnácté minutě spálil zřejmě největší šanci zápasu domácí útočník Ondřejka, který obešel několik protihráčů a řítil se sám na Daňka, jenže společně s ním minul i branku.

O šest minut později pronikl do šestnáctky Švancara, připravil míč Ondřejkovi, jehož ránu z výhodné pozice vytěsnil Daněk s vypětím všech sil nad branku. Do prvního dějství se vešla ještě Volešákova technická střela mimo a Varadiho hlavička, se kterou si však bez větších potíží poradil brankář Filipko.

V pětašedesáté minutě to ze dvaceti metrů zkoušel ostravský Marek a Filipko se musel pořádně natahovat, aby míč vyrazil na roh. Třináct minut před koncem vyslal svou druhou dnešní krásnou ránu Kuncl, tentokrát snad chybělo ještě méně, než v prvním případě, Daněk se za míček pouze ohlédl, zasahovat ale nemusel.

Slovácko si tak s Baníkem rozebralo po bodu, Ostrava tak natáhla svou sérii bez vítězství na pět utkání.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Sigma Olomouc 2:0

22.04.2011 20:15

Góly: 59. Leonard Kweuke, 90. Kamil Vacek (pen.)

Sparta nedá Plzni dýchat a v předehrávce kola zvítězila nad Olomoucí 2:0, čímž na Západočechy vytvořila tlak. Pražané rozhodli o výhře až ve druhém poločase, kdy na trefu Kweukeho ze šedesáté minuty navázal v nastaveném čase Kamil Vacek.

Hanáci na Letné rozhodně neudělali ostudu, ovšem tak trochu doplatili na střeleckou potenci, která je v poslední době po odchodu Hubníka trápí. Už v 10. minutě hlavičkoval na sparťanskou branku Ordoš, ale Blažek dobrým zákrokem jeho záměr zmařil. Hosté byli nadále nepříjemní a další velká šance patřila znovu jim. Na konci povedené akce bylo zakončení Hořavy a tyčka Blažkovy branky. Olomouc v šancích Spartu v první půli přehrála, ale výsledek byl stále bezbrankový.

Nakonec to byli domácí borci, kteří se dostali do vedení, a to i přestože úvod druhého dějství patřil znovu Hanákům. Z Matějovského standardní situace udeřil Kweuke, jenž z malého vápna přeloboval olomouckého brankáře Drobisze - 1:0 pro Spartu. O pár minut později předvedli sparťané velmi povedenou akci, ale Drobisz se zaskočit nenechal. Sparťanům úvodní trefa výrazně pomohla, jakoby z nich spadla nervozita. Další šance se ale nedařilo proměňovat, pojistku na konečných 2:0 zajistil až v nastaveném čase Kamil Vacek, který proměnil penaltu za faul na Pekharta. Sparta tak porazila Olomouc 2:0 a znovu nepříjemně atakuje Plzeň.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň25185261:2359
2.Sparta Praha25181641:1555
3.FK Jablonec25145652:2447
4.Sigma Olomouc25125842:2341
5.FK Mladá Boleslav25117742:3240
6.Bohemians 190525116830:2539
7.Slovan Liberec25106938:2936
8.FK Teplice251051035:4135
9.FC Hradec Králové2597922:3034
10.Slavia Praha25611829:3129
11.1. FC Slovácko25761223:3727
12.České Budějovice25691022:4027
13.Baník Ostrava25671221:3325
14.1. FK Příbram25571313:3122
15.Zbrojovka Brno25611826:4819
16.FK Ústí nad Labem25461518:5318

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (706)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele