Gambrinus liga - preview 25. kola

22.04.2011, 08:40, aktualizováno 25.04.2011, 08:14
Previews
Těžký úkol před sebou má Plzeň, která doma hostí pražskou Slavii. Západočeši potřebují zareagovat na páteční výhru Sparty nad Olomoucí, po níž činí rozdíl mezi prvním a druhým týmem tabulky tři body...
Viktoria Plzeň - Slavia Praha  (pondělí 18:30)
Na Velikonoční pondělí se odehraje dohrávka 25. kola Gambrinus ligy. Tu obstarají fotbalisté Plzně, kteří doma přivítají vzkříšenou Slavii, která prohrála na jaře pouze jednou.

Hlavní rival Plzně Sparta boj o titul nevzdává, v páteční předehrávce porazila Olomouc a přiblížila se k prvnímu místu na rozdíl tří bodů. Pro Západočechy to znamená jediné, v pondělí musí vyhrát, aby si od Letenských udrželi šestibodový odstup a byli tak blíže ke svému vysněnému cíli. Svěřenci trenéra Pavla Vrby sice na jaře v lize ještě neprohráli, ale v tomto týdnu se museli rozloučit s tuzemským pohárem, kde ve čtvrtfinále nestačili na Mladou Boleslav. "Věřím, že vypadnutí s Boleslaví po kvalitním výkonu, i když neúspěšném výsledku, nás zase odrazí k dobrým výsledkům v lize. Pokud to ještě okořeníme brankami, zase to přinese úspěch," doufá kouč domácích Vrba.

To desátá Slavia si naopak zajistila další setrvání v českém poháru Ondrášovka Cupu, v němž si poradila s Teplicemi a postoupila tak do semifinále. Jako kdyby finanční krize v klubu sešívaných dodala fotbalistům vyšší sebevědomí. "Musím před klukama smeknout, jak při tom všem okolo na hřišti bojují. Naší výhodou by mohlo být, že Plzeň bude pod větším tlakem, protože hraje o titul a musí vyhrát. Bude to ofenzivní fotbal a to by nám mohlo vyhovovat. Šance vidím padesát na padesát," zhodnotil šance svého týmu slávistický trenér Michal Petrouš.

V sestavě domácích visí tři otazníky nad účastí Ďuriše, Trappa a Bakoše. Hosté budou postrádat rekonvalescenta Naumova a vykartovaného Jandu.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Ticháček - Rajtoral, Ševinský, Bystroň, Limberský - Petržela, Jiráček, Horváth, Kolář, Fillo - Rezek.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Kaufman, Čelůstka, Hubáček, Trubila - Černý, Jarolím, Milutinovič, Koreš - Kisel - Pospěch.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.90 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Ústí nad Labem - FK Jablonec  (neděle 15:00)
Jablonec v neděli zavítá na hřiště Ústí nad Labem. Oba týmy nastoupí v odlišných pozicích. Zatímco domácí se ještě pokusí vykřesat svou naději na záchranu, tak hosté stále mohou pomýšlet na titul vicemistra ligy.

Ústí ztrácí na záchranářské příčky celkem sedm bodů. Do konce soutěže zbývá odehrát šest kol a jejich šance na setrvání v první lize se ztenčují. Ale trenér domácích ještě neskládá zbraně. "I když je naše situace už kritická, nehodláme soutěž dohrát jen z povinnosti. To nepřichází v úvahu. Stále se hraje o 18 bodů a musíme bojovat," nabádá ústecký kouč Svatopluk Habanec. Ten nebude moci počítat se dvěma zraněnými svěřenci Novákem a Džubanem.

Jablonec jede do Ústí v roli jasného favorita. Nejenže ji bude chtít potvrdit, ale rád by prodloužil sérii čtrnácti zápasů bez porážky. Pokud by Komňackého svěřenci v neděli zvítězili, tak by se přiblížili druhé Spartě na rozdíl pěti bodů. "Vzhledem k postavení obou týmů v tabulce a naší snaze probojovat se do evropských pohárů je naší povinností v utkání zvítězit," prohlásil trenér hostí František Komňacký, jenž se bude muset obejít kvarteta marodů Zábojníka, Vukoviče, Haurdiče a Kocourka.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Vorel - Hyčka, Valenta, Dreksa, Dvořák - Jindráček, Martykán, Vrtělka, Stožický, Volek - Krbeček.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Beneš, Pavlík, Jablonský - Vošahlík, Jarolím, Loučka, Piták, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.25 - 4.50 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - FK Teplice  (neděle 17:00)
Oba týmy jsme si zvykli v posledních letech hledat úplně někde jinde. Teď jim však patří sedmá, resp. osmá příčka. To jsou základní poznatky o obou soupeřích. Tím však podobnost končí. Zatímco Teplice mají za sebou vcelku neúspěšný duben, ve kterém zvítězili jen ve dvou soutěžních zápasech z pěti, u Liberce je tomu jinak.

Parta ze stadionu U Nisy totiž po nevalném vstupu do jarní části soutěže, ve kterém zvládla padnout i v Příbrami, postupně nabírá na tepmu. V severočeském derby bude bojovat dokonce o pátý zápas bez porážky v řadě. "Paradoxně ti soupeři, se kterými jsme prohráli, nebyli tak dobří, jako ti, se kterými se nám pak podařilo bodovat. Olomouc, Boleslav, Brno, Ostrava... To jsou všechno nesmírně kvalitní týmy s tradicí. A teď nás čeká další z nich. Pro nás je dobře, že si hráči ověřili, že na to mají. Že je to o přístupu a poctivé hře. Je také dobře, že se nám podařilo v těch posledních zápasech dostat se do vedení. To vždy pomůže," řekl trenér domácích Petr Rada.

A pokud jsme ještě nenaplnili vaši zálibu ve statistikách, pak vězte, že v bitvách těchto týmů jen zdřídka padnou góly na obou stranách. V posledních 15 vzájemných duelech se to stalo jednou. Platí tedy pravidlo, že kdo dá gól, vyhrává: "Teplice jsou nepříjemný soupeř, mají dobře poskládaný a zkušený tým. Jsou tam nebezpeční hráči jako Mahmutovič, Mareš, Ondráček nebo zkušený Verbíř. Teď sice Teplice nemají takové výsledky, ale pořád je považuji za tým, který patří do té nejsilnější čtyřky, pětky," říká o nedělním soupeři Rada.

V zápase proti týmu ze Stínadel by mohl nastoupit ke svému jubilnejnímu čtyřstému zápasu Miroslav Holeňák. Ten bude k zápasu určitě připraven, o kom se ale vedou spekulace, to je Renáto Kelić. Ten v uplynulém týdnu bojoval s bolavým kotníkem.

Těžké vystřízlivění prožívají v Teplicích. Místní tým totiž před několika dny přišel o prakticky poslední možnost, jak se dostat do pohárů, když prohrál se Slávií v Ondrášovka cupu a vypadl z něj. Sny o Evropě se navíc stále hůře navozují při pohledu na ligovou tabulku. Tam jsou žlutomodří na sedmém místě a jejich ztráta na třetí příčku je už 12 bodů - čili prakticky nedosažitelná.

Že by se ale zbytek sezóny dohrával jen z povinnosti? S tím na kouče Jiřího Plíška nechoďte: "Ztráta motivace tu vůbec nesmí zaznít. Hráči hrají o své angažmá, o své odměny, o čest! Bez ohledu na to, jestli hrajeme o poháry, tak hrají z Teplice, za klub a taky sami za sebe! Vůbec není důvod, aby někdo něco vypouštěl, pokud někdo něco vypustí, tak se samozřejmě se zlou potáže."

Zápas startuje v 17:00 na stadionu U Nisy. Kdo se nevypraví přímo do dějiště, může sledovat přímý přenos na stanici Sport 2.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Dejmek, Kelič, Janů - Dočkal, Štajner, Vácha, Gecov, Breznaník - Nezmar
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Smejkal, Hošek, Rosa - Verbíř, Čajič, Matula, Vachoušek, Mareš - Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.83 - 3.20 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Bitvu o důležité body potřebné k záchraně v soutěži svedou dva týmy na posledních dvou nesestupových pozicích. Do Českých Budějovic zavítá Příbram.

Oběma mužstvům přinese pouze výhra relativní klid do závěrečných bojů. Dynamo doma na jaře neprohrálo, platí však za neschopnost dovést utkání do vítězného konce a sbírání bodů za remízy je samozřejmě málo. Na důležité vítězství z posledního domácího představení proti Ústí by Jihočeši velmi rádi navázali i proti Příbrami. Odčinili by tím také týden starý debakl z Jablonce.

Příbram neskórovala více než pět hodin a jak je známo, v celé letošní sezóně má jednoznačně nejhorší útok, co do počtu vstřelených branek. V sezoně vsítila více než jeden gól v jednom utkání jen dvakrát, z toho jednou právě Českým Budějovicím.

"Zápas v Příbrami byl asi tím vůbec nejhorším, který jsme na podzim odehráli. I z tohoto pohledu máme všichni nyní velkou motivaci, abychom tuto porážku odčinili," řekl budějovický trenér Jaroslav Šilhavý.

O motivaci má postaráno také trenér Příbrami Roman Nádvorník, který má před utkáním nůž na krku. "Očekávám velmi náročný zápas. Oba celky jsou v podstatě ve stejné situaci a určitě to bude velký boj. Nedá se čekat, že by to bylo nějaké moc pohledné utkání."

Příbram v samostatné české lize nad Dynamem na jeho hřišti ještě nezvítězila. Podzimní duel u Litavky však skončil 2:0 pro příbramské.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Žižka, Vulin - Nitrianský, Benát, Černák, Čirkin, Mezlík - Ondráček
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, J. Štochl, Nohýnek, Pleško - Klesa, Tarczal, Videgla, Koukal - Wágner, M. Štochl
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.95 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Hradec Králové - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
Nováček z Hradce letos předvádí líbivé výkony, navíc s bodovým efektem a zbytek sezóny může odehrát relativně v poklidu.

To je dobrá zpráva pro věrné hradecké fanoušky, kteří se u nás jako jedni z mála mohou chodit na fotbal bavit hrou svého týmu. Votroci doma neprohráli už 9 zápasů za sebou.

"Duel bereme jako šanci definitivně potvrdit záchranu. Jestliže se nám podaří porazit Brno, tak pět kol před koncem budeme mít na něj náskok patnáct bodů a bude to vyřešené," řekl hradecký trenér Václav Kotal.

Brno je zcela v opačné situaci. Nevydařenou sezónu nezachrání ani v domácím poháru, ve kterém po dvou prohrách s amatéry z Kroměříže po zásluze vypadlo. Pod vedením nového kouče Wagnera se týmu nedaří vrátit herní kvalitu a jediný prvoligový tým druhého největšího města republiky se o svou budoucnost v nejvyšší soutěži může právem obávat. V posledních čtyřech zápasech nezískalo ani bod.

"Náš herní projev se sice zlepšil, nedokážeme se ale prosadit v koncovce. Na zlepšení střelby intenzivně pracujeme na tréninku. Věřím, že se výsledek odrazí už v Hradci. Hráči jsou pod velkým psychickým tlakem, potřebujeme se odrazit od nějakého šťastného gólu," přál si René Wagner.

Celý hráčský kádr Hradce je kompletní, po karetním trestu se vrací Jakub Chleboun. Za Brno by už mohl nastoupit stoper Mitrovič, otazník naopak visí nad startem záložníka Přerovského. Podzimní duel skončil vítězstvím Hradce 1:2.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Pávek, Wozniak, Kasálek - Rezek, Fischer, Klapka, Poděbradský - Mišinský, Dvořák, Pilař
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Husár, Simerský, Migliorini, Hamouz - Přerovský, Dostálek, Rýdel, Borek, Kalabiška - Došek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.25 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians 1905 - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
Souboj sousedů v tabulce bude k vidění v pražském Edenu. Bohemians 1905 přivítají soupeře z Mladé Boleslavi.

Klokani letos překvapují fotbalovou veřejnost. Doma vyhráli 4 z posledních 5 zápasů, v posledních deseti kolech prohráli jen s Jabloncem a z venku přijeli s prázdnou naposledy ve 13. kole z Olomouce! Kouče Pavla Hoftycha čeká 100. zápas v roli ligového trenéra.

"Chceme výkony i výsledky potvrdit naši pozici a ne snížit hodnotu našeho snažení v posledních měsících," řekl Hoftych.

Mladá Boleslav ještě na hřišti Bohemians nevyhrála. V letošní sezóně předvádí svěřenci Karla Stannera nevyrovnané výkony, což je bude zřejmě stát umístění na prvních třech pohárových příčkách. Do Evropy se však boleslavští mají možnost dostat přes domácí pohár, ve kterém v týdnu přešli přes Lída z Plzně. Ve formě je Chramosta, který skóroval ve 4 soutěžních zápasech za sebou.

"I když postupem do pohárového semifinále máme nadále velmi náročný program, tak bereme každé utkání stejně. Neupřednostňujeme pohár před ligou nebo ligu před pohárem. Hráči jsou od toho, aby hráli, proto nikoho nebudu šetřit a i do Prahy jedeme s cílem nad Bohemians vyhrát v nejsilnější sestavě," uvedl Stanner.

Podzimní duel skončil vítězstvím Mladé Boleslavi 3:2.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Bartek, Kraus, Držík, Štohanzl - Škoda, Nešpor
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kysela, Rolko, Dimitrovski, Šírl - Mendy, Kúdela, Opiela, Fabián - Chramosta, Kulič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.90 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Baník Ostrava  (sobota 16:50)
Slovácko v sobotu hostí Ostravu. Oba týmy šest kol před koncem ligy nemají zaručenou záchranu v nejvyšší soutěži. V horší pozici se nacházejí hráči Baníku, kteří drží pětibodový odstup od sestupového pásma. Domácí tým má o dva body více.

Fotbalisté Slovácka na jaře prohráli na domácím stadionu pouze jednou, a to hned v úvodním kole po zimní přestávce. Poté si připsali dvě remízy a jednu výhru, kterou vybojovali v posledním domácím představení, kdy v taktéž důležitém zápase zdolali Příbram. Zda zvládnou Soukupovi svěřenci opět těžkou prověrku, se uvidí v sobotu večer. "Pokud se nám utkání podaří, tak už se naše vyhlídky na záchranu stanou reálnější. Rozhodujícím faktorem bude odvaha našich hráčů a jejich vůle po vítězství," prohlásil trenér Slovácka Miroslav Soukup, jenž nebude moci v sestavě počítat s distancovaným Hlúpikem.

Ostrava se radovala z jarního vítězství pouze jednou a to doma, kdy přehrála Mladou Boleslav. Tým vedený Karolem Markem se i po zimní přestávce trápí, nepomohla mu tehdy ani změna trenéra. Přesto Marko hodnotí současnou náladu svých svěřenců v šatně jako dobrou. "Mužstvo je v dobré náladě, soustředěné, žádný stres na něm nevidím. Věřím, že budeme produktivnější než v minulých zápasech, kdy jsme měli šance, ale nedokázali dát góly," poznamenal ostravský kouč Karol Marko. Jeho tým nastoupí téměř v kompletním složení, nejistý je pouze start Frejlacha.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Kordula, Mezlík, Kubáň - Fujerik, V. Valenta, Perůtka, Volešák - J. Valenta, Švancara.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Řezník, Bolf, Neves, Zejdler - Greguš, Hušbauer - Varadi, Lukeš, Šmejkal - Kraut.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.90 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Sigma Olomouc  (pátek 20:15)
Domácí Sparta hodlá v páteční předehrávce 25. kola první ligy pokračovat ve své stíhací jízdě za vedoucí Plzní. Nejbližší překážkou pro Letenské bude tým Olomouce, jemuž se venku na jaře nedaří.

Do konce soutěže ještě zbývá odehrát šest kol. Momentální ztráta Sparty na vedoucího lídra tabulky činí šest bodů. Cíl je tedy jasný. Pokud si sparťané stále pohrávají s myšlenkou sebrat mistrovský titul Plzni, musí doma porazit Sigmu, s níž neprohráli deset utkání. "Každý zápas je důležitý, nemůžeme se ohlížet na zaváhání soupeřů, ale pouze na svoje výsledky. Věřím, že se skvělými fanoušky v zádech se nám podaří přejít i přes další překážku, i když Olomouc má silný tým," uvedl manažer a trenér Sparty v jedné osobě Jozef Chovanec, jehož tým naposledy inkasoval gól na domácím hřišti začátkem listopadu. V sestavě domácích bude chybět pouze vykartovaný Sionko.

To Olomouc, která figuruje na čtvrtém místě, čeká na svou vstřelenou branku již 292 minut. To se pokusí změnit v pátek večer na pražské Letné. Navíc Hanáky povzbudilo pohárové vítězství nad Jabloncem a také si zlepšili náladu posledním ligovým duelem, v němž doma zdolali Teplice 3:0. "Já věřím, že nám teď pomůžou zápasy proti Jablonci a Teplicím, ve kterých jsme se konečně střelecky prosadili. Pokud chceme udržet kontakt s třetím místem, měli bychom na Spartě zabodovat," tvrdí olomoucký trenér Zdeněk Psotka. Ten se bude muset obejít bez zraněného Schulmeistra.

Tato páteční předehrávka bude mít i svůj charitativní účel. Fanoušci sdružení Sparta Forever věnují za každého diváka na stadionu 1 korunu nadaci Rakovina věc veřejná.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Kerič, Matějovský, Vacek, Kadlec - Kweuke, Pekhart.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Petr, Ordoš, Šultes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň24184259:2158
2.Sparta Praha24171639:1552
3.FK Jablonec24145551:2247
4.Sigma Olomouc24125742:2141
5.FK Mladá Boleslav24117641:2940
6.Bohemians 190524106827:2436
7.FK Teplice24105933:3535
8.Slovan Liberec2496932:2733
9.FC Hradec Králové2487921:3031
10.Slavia Praha24610827:2928
11.1. FC Slovácko24751223:3726
12.Baník Ostrava24661221:3324
13.České Budějovice24591019:4024
14.1. FK Příbram24571213:2822
15.Zbrojovka Brno24611726:4719
16.FK Ústí nad Labem24361516:5215

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (829)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele