Gambrinus liga - souhrn 24. kola

15.04.2011, 22:11, aktualizováno 18.04.2011, 21:24
Komentáře a souhrny
Slavia v pondělí porazila Slovácko a vzdálila se mu v tabulce. Jablonec doma smetl České Budějovice 5:0, hattrickem se o to postaral Lafata. Hradec vyhrál na půdě Ústí, Bohemians 1905 vezou bod z Ostravy. Další překážku na cestě za titulem odklidila Plzeň, ztráta Sparty ale po výhře v Boleslavi zůstává stejná. Tři body mají také Sigma Olomouc a Liberec...

Slavia Praha - 1. FC Slovácko 2:0

18.04.2011 18:30

Góly: 10. Josef Kaufman, 48. Lukáš Jarolím

Slavia na jaro prohrála zatím jen na Letné se Spartou a dobrou formu ukázala i před televizními kamerami. V Edenu porazila po bojovném výkonu Slovácko 2:0 a přeskočila ho v tabulce.

Utkání týmů z druhé poloviny tabulky začalo svižně, do výraznější šance se ale v prvních minutách přes dobře organizovanou defenzivu nedostal ani jeden ze soupeřů.

Rušno bylo před bránou hostů po standardních situacích Slavie. Po rohovém kopu Koreše dobře hlavičkoval Kaufman, Filipko vyrazil míč před sebe, ovšem k dorážce již obránci Slovácka nikoho nepustili. Po dalším rohovém kopu se ale již domácí radovat mohli. Po Trubilově centru do vápna se nechytatelnou hlavou prosadil Kaufman - 1:0.

Slovácko s odpovědí nečekalo dlouho. Přímý kop Jiřího Valenty přeletěl slávistickou obranu až na hlavu nevysokého Perůtky, který však poslal míč těsně vedle Vaniakovy tyče. Na rozdíl dvou branek mohli domácí zvýšit po půlhodině. Kubáň trestuhodně přišel o míč před vlastní šestnáctkou, Černý vysunul do šance Vlčka, ovšem Filipko nohou prudkou střelu vyrazil. Do přestávky se ani jeden z týmů do zajímavé pozice nedostal. Slavia si hlídala vedení, hra byla rozkouskována častými fauly a k vidění byly hlavně osobní souboje ve středu pole.

Hned po přestávce přinesla důležité uklidnění do řad domácích další standardní situace. Jarolímovu střelu z přímého kopu skryl svým pohybem Volešák a zmátl spoluhráče Filipka - 2:0. Domácí měli i další příležitosti, Černý ani Koreš však svými nadějnými pokusy těsně netrefili branku soupeře.

Tutovku a snížení na rozdíl jedné branky měl na kopačce Švancara, když se po přiťuknutí Fujerika řítil sám na Vaniaka. Ze souboje hrajících legend Gambrinus ligy vyšel skvělým zákrokem vítězně domácí čaroděj. Tento souboj se nakonec ukázal jako klíčový, neboť ve zbývajícím průběhu hry Slovácko již nedokázalo najít dostatek sil na zlikvidování dvoubrankového náskoku. Ke gólu byl blízko krátce před koncem již jen střídající Ondřejka. Do análů utkání se zapsal i další střídající hráč v dresu Slovácka, Hlůpik, když po dvou žlutých kartách a ani ne půlhodině pobytu na hřišti musel zpět mimo hřiště.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Teplice 3:0

17.04.2011 17:00

Góly: 7. Michal Ordoš, 69. Jan Navrátil, 86. Tomáš Přikryl

Po řadě nepřesvědčivých výkonů potřebovala dnes Sigma za každou cenu vyhrát. Svůj cíl nakonec dokázala splnit bez větších potíží. Teplice přehrála 3:0 a vrátila se na čtvrté místo tabulky.

V posledních zápasech se Olomoučtí nemohli střelecky prosadit, tentokrát však na gól příliš dlouho čekat nemuseli. Do střeleckých statistik se totiž zapsali už v 8. minutě. Dlouhého centru Janotky na zadní tyč využil útočník Ordoš, který se dostal k hlavičce a z ostrého úhlu přesně zakončil.

Teplice se po inkasované brance nemohly dostat do žádných pořádných gólových šancí, a proto to vyzkoušel Kalivoda alespoň z dálky. Jeho střela sice nepříjemně zaplavala, gólman Drobisz jí ale dokázal lapit.

Až ve 22. minutě se hosté ocitli nesmírně blízko gólu. Rohový kop Hanáci sice bez větších potíží odvrátili, k centru se ale poté dostal Admir Ljevakovič a v pokutovém území výborně našel hlavu Matuly. Ten však recept na Drobisze nenašel.

Brzy po změně stran mohla Sigma své vedení navýšit. Ve vápně si zpracoval míč Tomáš Hořava a následně se snažil gólmana Grigara obhodit, jenže jeho zakončení scházela přesnost. Teplice se do nějakých zajímavých šancí nemohly dostat a nakonec na to také doplatily.

V 68. minutě totiž Olomouc přidala druhý zásah a udělal zásadní krok ke konečnému vítězství. Hořava rozehrál rychle standardní situaci, za obranu si zaběhl Jan Navrátil a následně si vychutnal také bezmocného Tomáše Grigara.

Teplice se již na žádný velký odpor nezmohly. Nejvážněji vypadala rána Láchy, kterou Drobisz s jistotou vyrazil. V samotném závěru se mezi střelce zapsal ještě Tomáš Přikryl a svým gólem pečetil na konečných 3:0 pro Olomouc.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Slovan Liberec 0:1

17.04.2011 17:00

Góly: 52. Jan Nezmar

Ani změna trenéra nepomohla Brnu k prvním bodům od 11. března. Naopak Liberec slaví své první jarní vítězství na hřišti soupeře.

Zbrojovka se chce rvát o prvoligovou účast. Aspoň tak se prezentovala od prvních minut duelu s favorizovaným Libercem, který ji ovšem kromě několika rohů příliš nedovolil. V na šance chudém boji se tak na první výraznější vzrušení čekalo skoro půlhodiny a přišlo ve vápně domácích.

Nejprve si musel Krbeček poradit proti střele z šestnácti metrů, kterou na něj vyslal Gecov, a parádně zakročil i proti dorážce Nezmara. Jediná nadějná střela brněnského celku pak přišla ve 31. minutě, ale zpoza vápna branku těsně minul.

Tři minuty po změně stran se tak znovu musel ukázat brankář domácích, když vyrazil povedenou střelu Váchy. Jenže na další šanci nedosáhl už ani on. Fleišman se uvolnil u lajny, nacentroval na Nezmara, a ten do protipohybu brankáře zasadil tvrdou ránu marně se snažícímu Brnu.

A po hodině hry mohlo být ještě hůře. Domácí diváci s lístky přímo na hřiště sledovali Breznaníkovu skvělou techniku s míčem, aby si nakonec oddechly po zazvonění tyče. Až v 69. minutě dalo o sobě znovu vědět Brno. Přerovského pokus však solidním zákrokem zneškodnil Bičík.

Ze čtyř pětin prázdný stadion ušetřil dalších strastí Vácha, který při rychlém kontru mířil jen do rukavic brankáře. Přesto se Liberec může radovat ze zisku všech tří bodů.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 1:2

17.04.2011 17:00

Góly: 63. Jan Chramosta - 35. Leonard Kweuke, 65. Libor Sionko

Do Boleslavi se sudí nedělního šlágru znovu jen tak nepodívá. Od fanoušků domácího celku by mu totiž reálně hrozila újma na zdraví. Sparťané naopak odjíždí s důležitými třemi body, které pro ně výborným výkonem vypracoval Kweuke a Sionko.

Už ve druhé minutě mohl domácí zaskočit Kerič. Rohový kop vracel na přední tyč Zápotočný, kam dobíhal chorvatský hráč, aby jen nepatrně tečoval míč do zámezí. Šeda by jinak mnoho šancí neměl. Vyznamenal se tak za tři minuty, když vytáhl hlavičku Kweukeho do protipohybu po centru od Sionka.

Z protiakce vyškolil Mendy Podaného, dostal se do vápna a jen těsně minul vzdálenější tyč. V divokém začátku se do další šanci probíjel Kweuke, nestíhající obrana si mohla oddechnout, když jeho pokus z vápna skončil bezpečně mimo.

A v deváté minutě se mohl znovu za hlavu chytat Kerič. Sionko svým centrem od brankové čáry vyřadil Šedu, ale hlavička hostujícího hráče v odkryté brance neskončila. Své příznivce pak bude v Boleslavi těžko hledat sudí Mikel. Blažkovi při kontaktu s Mendym vypadl míč a následné vřelé objetí mělo být podle diváků oceněno penaltou. Ta se ovšem nepískala ani v další moment, kdy se Sionko svou nešikovností postaral o pád Opiely.

Do vedení se tak dostali Pražané. Sionko centroval na Keriče, který přeskočil obránce a hlavičkoval do malého vápna, kde nikoho nezajímal Kweuke. Proti jeho rázné hlavičce z pár desítek centimetrů neměl Šeda naději.

Po změně stran mohl vedení pojistit Sionko po příhře Kweukeho, v nadějné pozici mířil jen do brankáře. Boleslavi se tak podařilo chvíli po hodině hry vyrovnat. Po autu se ke střele dostal Mendy a Blažek vyrazil pouze ke Chramostovi, který zblízka snadno dorazil.

Radost z bodu však nevydržela domácím příliš dlouho. Sionko totiž napravil své zaváhání z úvodu druhé půle a po asistenci Keriče dopravil skluzem balón do sítě. Závěrečný tlak pak přinesl několik závarů, opravdu nebezpečnou šanci měl však pouze Kweuke, proti němuž dobře zakročil Šeda. Směšné dvě minuty nastavení pak na výsledku již nic nezměnily.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - FC Hradec Králové 0:2

17.04.2011 15:00

Góly: 88. Marek Jandík, 90. Marek Jandík

Hradečtí Votroci dnes udělali velký krok v cestě za záchranou a poslední Ústí nad Labem porazili v jejich teplickém azylu 2:0. Nicméně tříbodový zisk se nerodil lehce, hosté o něm rozhodli až dvě minuty před koncem zápasu, kdy se trefil Marek Jandík, stejný muž za chvíli přidal i druhý pojišťovací gól.

Diváci, přesněji těch 800 lidí, co se přišli na zápas podívat, přitom nemuseli na branku čekat příliš dlouho, už po čtvrthodině hry se naskytla velká šance hradeckému Pávkovi, jenže ten míč ideálně netrefil a tím vlastně celou akci zbabral. Za chvíli se přihlásilo o slovo i Ústí, avšak Krbeček hlavou branku těsně minul. Další vzrušení přinesl až závěr prvního pločasu, kdy nejprve z dálky prověřil Lindra Hyčka a pak Pávek nechal vyniknout ústeckého Vorla.

Krátce po změně stran zahodil stoprocentní šanci Klapka, na málém vápně snad ani nešlo nedat, Klapka ale selhal a doslova odmítl hradecké vedení! V 68. minutě zase potrápilo Ústí, brankář Lindr měl se střelou Veverky velké problémy, ale celou situaci zvládl a udržel čisté konto.

Hosté se dočkali až dvě minuty před koncem zápasu! Na rohový kop si neomylně naskočil nový muž na trávníku Marek Jandík a zajistil Hradci veledůležité vedení. Tato branka Votroky pořádně nabudila a v nastaveném čase se po úniku Štěpána a dobrém zákroku Vorla podruhé v zápase prosadil Marek Jandík, když jen dorazil míč do prázdné branky a tím uzavřel na konečných 0:2.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Dynamo České Budějovice 5:0

17.04.2011 15:00

Góly: 13. David Lafata, 36. David Lafata, 45. David Lafata (pen.), 77. Ondřej Vaněk, 90. Daniel Kocourek

Jablonec se doma vůbec nerozpakoval a Českým Budějovicím nadělil nelítostného "bůra". Severočeši si tak upevnili třetí pozici a navíc vyvinuli tlak na druhou Spartu. Hattrickem se blýskl David Lafata, po brance přidali Vaněk a Kocourek.

Baumit se nese na vítězné vlně a skvělou formu toužil potvrdit i proti Českým Budějovicím. A byl také lepším týmem, centr Vošahlíka prodloužil hlavou Piták a osamocený David Lafata se štěstím zařídil první branku zápasu. Jablonec tedy vedl 1:0 a vraždění neviňátek mohlo naplno propuknout. Ve 20. minutě ještě hlavou Lafata selhal, ale o pár minut později už se zase mohl radovat. Jarolím mu předložil skvělý pas s Lafata si nedovolil ho nezužitkovat, celkově to byla jeho čtrnáctá trefa v této sezoně - 2:0 pro Jablonec. David Lafata stihl zkompletovat hattrick ještě do poločasu, v nastaveném čase totiž fauloval Horejš Pitáka a nařízenou penaltu jablonecký kanonýr proměnil - 3:0 pro Jablonec.

České Budějovice tak prakticky prohrály zápas už po prvním poločase. Cílem toho druhého bylo dohrát duel s co největší důstojností a pokorou. To druhé se vesměs dařilo, i když s velkou dávkou štěstí, protože Lafata měl další tři vyloženě tisíciprocentní šance. Až čtvrthodiny před koncem jihočeská obrana počtvrté inkasovala, Ondřej Vaněk vypustil ze své kopačky parádní projektil a brankář Českých Budějovic byl bezmocný - 4:0 pro Jablonec.

Fanoušci Baumitu se následně dožadovali páté branky a jejich přání bylo vyslyšeno. Jablonečtí předvedli další pěknou kombinaci a zakončující Daniel Kocourek vstřelil poslední branku zápasu. Jablonec si tedy upevnil třetí místo, naopak Budějovice jedou s ostudou domů a nadále se musejí strachovat o záchranu.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Bohemians 1905 0:0

16.04.2011 18:20

Góly: -

Baník Ostrava remizoval v sobotním zápase s Bohemians 1905 0:0 a stále nemá zaručenou záchranu. Naopak Klokani se díky cenné remize znovu přiblížili pohárům a pokračují v dobré jízdě.

V utkání sice branka nepadla, ale diváci se nenudili, protože se hrál poměrně dobrý fotbal. Baník byl lepším a aktivnějším týmem, jenže obrana Klokanů byla k nepřekonání. Po půlhodiny hry se hosté dostali do dobré šance, jmenovitě Moravec, ale Daněk v brance Baníku se činil na výbornou a míč vyboxoval.

Po změně stran vytáhl těžký zákrok i Sňozík, na kterého nevyzrál Adam Varadi. O pár minut později vyslal krásný centr Řezník, ale Frejlach minul a mohl svojí šance litovat. Na druhé straně mohl rozhodnout o výhře Klokanů Škoda, jenže Daněk ostravský Baník znovu podržel. Utkání spělo do remízového konce a nakonec také dospělo. Baník doma opět nedokázal vyhrát, naopak Bohemians potvrdili dobrou formu a z Bazalů si vezou cenný bod.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Viktoria Plzeň 0:3

15.04.2011 20:15

Góly: 17. Pavel Horváth (pen.), 68. Petr Jiráček, 82. Michal Ďuriš

Plzeň opět hodila rukavici Spartě a po předehrávce 24. kola má na druhé místo náskok devíti bodů. Premiérovou výhru Viktorie u Litavky v nejvyšší soutěži zařídili Horváth, Jiráček a Ďuriš. Na Příbram se může v neděli bodově dotáhnout patnácté Brno.

Úvodní minuty toho příliš nenabídly. Domácí vsadili podle očekávání na obranu a spolehlivě likvidovali nesmělé útočné pokusy Viktorie. Do šancí se tak oba týmy dostávaly především po standardních situacích.

Po rohovém kopu se na penaltě dostal k zakončení tísněný příbramský Wagner, Pavlíkovu bránu ale vysoko přestřelil. Na druhé straně se po balónu marně natahoval v dobré pozici Bakoš. Vzruch v plzeňském vápně přinesly i dvě Klesovy střely po chytře rozehraném rohovém kopu. Koncentrovanou obrannou hradbu domácích provětrávali aktivní Petržela s Jiráčkem. Druhý jmenovaný zařídil pokutový kop, když mu nešťastně brnknul o nohu příbramský Videgla. Horváth pokutový kop bezpečně proměnil - 0:1.

Mohlo by se zdát, že inkasovaný gól Příbram vyburcuje ke zvýšené útočné aktivitě, a tedy také většímu prostoru pro ofenzivní manévry Plzně. Domácí však dále pokračovali ve své pevné defenzivě a obraz hry se prakticky nezměnil. Změnu skóre do přestávky tak již mohla přinést pouze Bakošova hlavička, ovšem slovenský útočník netrefil Hruškovu bránu.

Po přestávce už se domácí přece jen rozhodli více hrozit směrem dopředu a k radosti fotbalových fanoušků, se tak oba týmy dostávaly častěji do větších příležitostí. Vyrovnat mohl Plašil, jeho střelu ale lapil Pavlík. Podobně na druhé straně neuspěli Petržela a následně Rajtoral. K nadějné střele, i když z většího úhlu, se dostal také Bakoš, ale trefil pouze boční síť. Po chvíli opět Bakoš pádil na Hrušku, přihrával ještě do strany na Jiráčka, ten ale v dobré pozici minul.

Ve snaze vstřelit vyrovnávací branku nezbývalo Příbrami s blížícím se koncem nic jiného, než otevřít hru. Plzeň si tak mohla užívat větší svobodu na útočné polovině a chvíli po břevnu Rajtorala se po pěkné kombinaci s Rezkem dostal k přesnému zakončení střelou po zemi k tyči Jiráček - 0:2.

Marnou snahu domácích o úpravu výsledku pak definitivně uzemnil střídající Ďuriš, který s přehledem zakončil plzeňský protiútok - 0:3.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň24184259:2158
2.Sparta Praha24171639:1552
3.FK Jablonec24145551:2247
4.Sigma Olomouc24125742:2141
5.FK Mladá Boleslav24117641:2940
6.Bohemians 190524106827:2436
7.FK Teplice24105933:3535
8.Slovan Liberec2496932:2733
9.FC Hradec Králové2487921:3031
10.1. FC Slovácko23751123:3526
11.Slavia Praha23510825:2925
12.Baník Ostrava24661221:3324
13.České Budějovice24591019:4024
14.1. FK Příbram24571213:2822
15.Zbrojovka Brno24611726:4719
16.FK Ústí nad Labem24361516:5215

Autor: EuroFotbal.cz / 18.04.2011 20:26

Komentáře (617)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele