Gambrinus liga - souhrn 19. kola

04.03.2011, 22:10, aktualizováno 07.03.2011, 19:23
Komentáře a souhrny
Olomouc si poradila s Ostravou a je na třetím místě. Sparta vyhrála nad Příbramí a potrestala sobotní zaváhání Plzně. Slavia uspěla v Liberci a domů si veze tři body za výhru 2:0. Jablonec zvítězil na půdě Bohemians 1905. Mladá Boleslav deklasovala Brno, Hradec v souboji o záchranu porazil České Budějovice.

Sigma Olomouc - Baník Ostrava 2:0

07.03.2011 17:30

Góly: 32. Tomáš Janotka (pen.), 81. Tomáš Přikryl

Pondělní dohrávka druhého jarního kola přinesla bojovnost, hrubku rozhodčího a zasloužené vítězství favorizované Sigmy. Ta předvedla další ofenzivní představení, na které se utrápený Baník stačil po většinu času pouze dívat.

Sigma od úvodního hvizdu svého soupeře sevřela, trápila ji ovšem nepřesnost. Po přímém kopu tak sice nebezpečně pálil Rossi, balón ale poslal tři metry od tyče. Standardní situace se ve prospěch domácích množily, stejně jako střeleckým pokusům však centrům chybělo lepší zaměření.

K otevření skóre nedopomohl ani Marek, který po rozehrávce Daňka ztratil na vápně míč, ten se ale odrazil přímo k brankáři. První povedená střela ze hry přišla až po čtyřiadvaceti minutách. Šultes se obtočil kolem nedůrazného Varadiho a z dvaceti metrů pohotovou ranou trefil prostory, kde byl připravený Daněk.

Chyby rozhodčích se ihned po zimní přestávce dostávají na pranýř opravdu často a bez povšimnutí se neobejde ani sudí Příhoda. Ten totiž skočil na lep Šultesovi, který po nepatrném přišlápnutí Bolfem těsně před vápnem skočil dopředu a vymodlil si penaltu, kterou Janotka poslal prakticky doprostřed brány a rozvlnil síť.

Emotivní duel plný tvrdých soubojů pokračoval a Bolf zanedlouho opět zastavil soupeře jen těsně před šestnáctkou. Tentokrát opravdu proti pravidlům a z přímého kopu tak mohl zahrozit Janotka. Jeho střílený centr mohl ještě tečovat Rossi, místo toho ale dokázal Daněk vyrazit do bezpečí.

Ostravská snaha po změně stran brzy vyprchala a domácí svého soupeře opět začali přehrávat. Střely sice už končily mezi tyčemi, brankáře přesto moc nezatěžovaly. Když už se před Daňkem tváří v tvář objevil Navrátil, zapomněl na razanci.

Hosté se k zakončení dostávali sporadicky. Drobisz měl drobnou práci pouze v 66. minutě, kdy se po přímém kopu dostal k hlavičce Neves, ten poslal balón pouze doprostřed branky. Baník tak musel stále více otevírat obranu, čehož mohl po přihrávce Ordoše využít na vápně osamocený Hořava. Jeho přízemní střelu skvěle vyrazil Daněk.

Přesto se svěřenci trenéra Marka nestihli dostat do výraznější šance k vyrovnání a Sigma slavila podruhé. Janotka se stylově dostal od pravé lajny do vápna, střílený centr vyrazil Daněk pouze k Přikrylovi, který pohotovou dorážkou pojistil vedení svého týmu.

Pět minut před koncem mohl vrátit jiskřičku naděje Hušbauer. Ten dostal parádní přihrávku od Lukeše za obranu, ale sám před brankářem neuspěl. Drobisz dokázal včas vyběhnout a střelu vyrazit. Sigma se tak bez větších komplikací vrací na třetí místo, ostravští hráči zůstávají s tříbodovým náskokem před sestupem.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FK Příbram 1:0

06.03.2011 17:00

Góly: 58. Martin Zeman

Pražská Sparta využila plzeňského zaváhání a už je na dosah prvnímu místu. V nedělní podvečer nepřipustila žádné překvapení a bez problémů vyprovodila Příbram, která přes zimu očividně dostatečně nezlepšila tolik kritizovanou koncovku.

Domácí se od prvních minut starali o aktivitu na placu, dlouho se však nemohli probojovat k výraznější šanci. Po úvodní čtvrthodince začali zrychlovat hru před vápnem soupeře kombinací na jeden dotyk a hosté začínali mít větší potíže a přibýval tak počet rohů. Po šestém takovém centru od praporku se míč odrazil k Brabcovi, jenž z voleje mířil těsně nad břevno.

Střelecké pokusy Zemana a Pamiče z patnácti metrů by se sice mezi tři tyče vešly, nesměly by však směřovat přímo do míst, kde stál připravený Hruška. Příbramští prakticky nehrozili, do šaten přesto odcházeli za nerozhodného stavu. I díky nepřesnosti Kweukeho, který si pět minut před přestávkou dobře pokryl míč před šestnáctkou a pohotovou střelou z otočky minul bližší tyč.

Chuť do ofenzívy nepřešla Spartu ani po změně stran a brzy se také mohla radovat. Kušnírův centr si chtěl stáhnout Kweuke, místo toho však přes Ricku uvolnil Zemana, který zblízka napálil balón vší sílou a rozvlnil síť.

Domácí byli nadále aktivnějším, Příbram ani z protiútoků nedokázala kousat a druhý poločas tak patřil k těm méně záživným. Až deset minut před koncem posunul Kweuke míč do běhu střídajícímu Sionkovi, kterého nestíhal Ricka. Zkušený záložník však z vápna přízemní ranou poslal míč centimetry vedle pravé tyče vyběhnuvšího Hrušky.

Další chyby obrany hostů mohl využít Kweuke, který se řítil sám na brankáře. Ten ale zavčas vyběhl, a přestože odkopem trefil útočníka soupeře, balón skončil vedle branky. Když v samém závěru Pilíkův centr nasměroval Wágner jen do rukavic Blažka, připsala si Sparta další tři body a vylepšila tak pozvánku na příští víkend, kdy na zápas ligové sezóny pojede do Štruncových sadů.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Ústí nad Labem 2:1

06.03.2011 17:00

Góly: 27. Tomáš Vondrášek, 81. Aidin Mahmutovič - 53. Tomáš Krbeček

Dramatické utkání viděli diváci na Stínádlech, Tepličtí fotbalisté se s Ústím hodně trápili a nebýt zahozených šancí hostujícího celku, nejspíše by nevyhráli. Vítěznou branku má na svědomí Mahmutovič, vsítil jí osm minut před koncem.

Favorizované Teplice začaly lépe a v 19. minutě přestřelil z dobré pozice navrátilec Štěpán Vachoušek. O minutu později spálil obrovskou šanci Polák, který hlavou minul prázdnou branku. Ústecké fotbalisty musela tato promrhaná šance hodně mrzet. Žlutomodří ale byli lepším týmem a na hřišti to bylo jasně vidět. Střela Verbíře v brance neskončila a totéž platilo o Melunovičovi, který se ale přímo do zakončení nedostal. Ve 27. minutě už byl tlak natolik silný, že nemohl skončit jinak, než inkasovanou brankou Ústeckých. Vorel nedokázal zkrotit nepříliš razantní střelu Verbíře a dorážející Vondrášek poslal Teplice do vedení - 1:0.

Ústeckým jakoby inkasovaná branka pomohla, neboť od této chvíle teplické obraně zle zatápěly. Veverka si z obránců Teplic dvakrát udělal dobrý den, jenže pokaždé mu scházela větší přesnost. Pět minut před koncem prvního poločasu zazdil další tutovku hostující Krbeček. Teplice první dějství vyhrály, ale rozhodně je ve druhém poločase čekala těžká práce.

Hosté totiž na závěr prvního poločasu navázali a odměnou jim za to byla vyrovnávací branka. Veverka ještě přestřelil, ale Krbeček už se z bezprostřední blízkosti nemýlil - 1:1. Vyrovnání posledního celku soutěže bylo naprosto zasloužené. Závěr utkání byl hodně zajímavý a dramatický. Ústí se dokonce mohlo ujmout vedení, to by však musel Krbeček zblízka překonat Slavíka. Zahozené šance se staly hostům osudné, neboť Teplice vzápětí vstřelily rozhodující branku. Za obranu se dostal Mahmutovič a přesnou střelou zajistil Teplicím vedení 2:1. V závěru ještě mohl vstřelit pojistku Došek, ale obránce Ústí klíčovou přihrávku zachytil.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno 5:0

06.03.2011 16:30

Góly: 7. Josef Hamouz (vl.), 27. Marek Kulič, 50. Alexandre Mendy, 53. Václav Procházka, 81. Jan Chramosta

Takhle si Brněnští boj o záchranu rozhodně nepředstavovali. Mladá Boleslav doma doslova přejela Zbrojovku 5:0 a získala důležité tři body v boji o evropské poháry. Brnu se záchrana zase o něco vzdálila.

Domácí odstartovali kanonádu v sedmé minutě, krásná Mendyho ulička měla být zužitkována Kuličem, tomu střela nesedla ideálně, míči do sítě ale naštěstí pro něho pomohl Simerský - 1:0 pro Mladou Boleslav.

Boleslav byla jasně lepší, Marek Kulič v další vyložené šanci trefil pouze boční síť a o pět minut později dokonce břevno brněnské branky. Převaha domácích byla tak zřetelná, že vyústila v druhý gól. Simerský zle chyboval a dvojice Chramosta - Kulič nekompromisně trestala. Zakončoval druhý jmenovaný - 2:0 pro Mladou Boleslav. Zbrojovka toho moc neukázala a Miller nemusel zasahovat, a to ani v případě, kdy Rabušic rybičkou minul míč. Nicméně poločasový výsledek 2:0 pořád nebyl z hostujícího pohledu tak strašný. Po změně stran se ale Brněnští úplně sesypali.

Mendymu stačily pouhé čtyři minuty, aby prostřelil Bureše z hranice pokutového území, Boleslav vedla už 3:0 a stále to nebylo v jejím podaní vše. Za další čtyři minuty prodloužil Rolko roh na Procházku a ten hlavou zvýšil na 4:0. Brno bylo úplně vymazáno, v další šanci trefil šibenici Chramosta, ale krásná branka mu nemohla být pro ofsajd uznána.

Jan Chramosta usiloval o nápravu, jenže ani v 64. minutě nebyl úspěšný. Jeho pokus obstřelit Bureše vyšel naprázdno. Brněnští by si přáli konec, ale ten byl v tuto chvíli v nedohledu. Kalinovu střelu ještě vytáhl Bureš, ale na zakončení Chramosty už byl krátký - 5:0. Za dvě minuty dal Chramosta další gól, znovu byl v ofsajdu a opět nebyla jeho branka uznána. Mladou Boleslav to nemuselo mrzet, výhra 5:0 je více než výmluvná.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Dynamo České Budějovice 2:0

06.03.2011 15:00

Góly: 53. Roman Fischer (pen.), 72. Pavel Dvořák

Hradečtí Votroci učinili důležitý krok k záchraně, když doma porazili České Budějovice 2:0. Branky padaly až ve druhém poločase, tu první vstřelil z penalty Fischer, tu druhou Dvořák. Mezitím došlo také k vyloučení hostujícího Čirkina.

Diváci přitom nemuseli na první branku utkání čekat dlouho, už ve třetí minutě došlo k penaltovému zákroku na Dvořáka. Ten byl zatahán za dres, ale sudí Královec zůstal neoblomný. O pár minut později zkoušel střelecké štěstí Hochmeister, s jeho střelou si brankář Kučera poradil. I o šest minut později bylo před brankou Budějovic pořádně rušno, ale ze závaru nic nevzešlo. Votroci měli velkou šanci i před koncem prvního poločasu, Mišinský byl v dobré pozici, ale se svojí šancí nenaložil podle představ.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, branky začaly padat ve druhém poločase, a to do sítě hostujících Českých Budějovic.

První gólový okamžik přišel v 53. minutě, Laštovka fauloval Dvořáka a nařízený pokutový kop v pohodě proměnil kapitán Roman Fischer - 1:0 pro Hradec Králové. Chvíli na to utrpěli Jihočeši další šok, záložník Čirkin uviděl za faul na Dvořáka druhou žlutou kartu a musel se poroučet ze hřiště. Pozice Českých Budějovic byla nezáviděníhodná a Hradec neponechal nic náhodě a přesilovku využil. Čtvrthodiny před koncem ukázal své kvality Pilař, jeho střelu brankář Budějovic vyrazil před Dvořáka, který pak měl jednoduchou úlohu - 2:0 pro Hradec Králové.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 2:2

05.03.2011 17:20

Góly: 34. Radek Mezlík, 67. Jiří Valenta - 2. Marek Bakoš, 83. Petr Jiráček

Plzeň ztratila dva body na Slovácku. Přestože ji sudí okradli o regulérní gól, spílat si může jen sama sobě. Po nepřesvědčivém výkonu a neproměněné penaltě musela dokonce dotahovat náskok outsidera.

Nepříliš zdvořilý host, Marek Bakoš, otevřel skóre už v první minutě. Po přímém kopu Horvátha a sklepnutí Limberského, dokázal posunout míč do sítě Filipka zády k brance. Plzeňští pokračovali ve svých ofenzivních choutkách. Bakoš stále v samém úvodu zahrozil střelou pod břevno, tentokrát na brankáře nevyzrál.

Po čtvrthodince hry se díky Rajtoralovi dostal k zakončení Rezek a svou ranou rozezněl tyč bezmocného Filipka. Obrana domácích poté přeci jen začala fungovat a diváci čekali na další zajímavou akci téměř dvacet minut.

Ve 34. minutě centroval z přímého kopu od levé lajny Valenta, Pavlík vyrazil jen pár metrů před sebe a Mezlík nabídnutou šancí nepohrdl a lehce poslal balón do odkryté branky.

Po změně stran nabídli hosté špatnou rozehrávkou míč Švancarovi, který přihrál před branku Ondřejkovi, jenž pohotovou střelou těsně minul bližší tyč. Nezáživný fotbal, který musel především zklamat po podzimu natěšeného fanouška Plzně, přinesl vlnu pozdvižení chvíli po hodině hry.

Nejprve zahrál ve vlastním vápně Valenta rukou a dal Rezkovi slibnou příležitost vrátit vedení hostům. Nicméně Filipko správně skočil ke své levé tyči a vyrazil. Z následné protiakce se pak právě Valenta dostal k míči na hranici šestnáctky a umístěnou střelou překonal Pavlíka.

Hosté se snažili marně až do 83. minuty, kdy se parádně uvolnil Rezek a se štěstím procpal přihrávku před malé vápno Jiráčkovi, který bez přípravy usměrnil míč do sítě. Kolář dokonce otočil, když posunul balón pod brankářem, pomezní však nepochopitelně odmával ofsajd. Následný tlak Plzně už další trefu nepřinesl.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Slavia Praha 0:2

05.03.2011 15:00

Góly: 23. Zbyněk Pospěch, 71. Štěpán Koreš

Slávisté po čtyřech letech vezou z Liberce všechny body a po pěti kolech se tak konečně dočkali důležité výhry. Naopak Liberec neskóroval ani ve druhém jarním utkání a připsal si tak další prohru.

Liberečtí si svou aktivní hrou vypracovali několik nadějných šancí, nicméně nedůraznou koncovkou mnoho problémů Vaniakovi nenadělal. V 17. minutě sice brankář hostů odvrátil centr Breznaníka pouze k Papouškovi, jeho pokus ale zablokovala pražská obrana.

Brzy poté si tak mohl přiťuknout hlavičkou míč do běhu Pospěch a Fleišman s Keličem prakticky jen přihlíželi povedené přízemní střele z vápna, která proletěla pod rukou Bičíka až do sítě.

Velkou šanci na vyrovnání měl osm minut před přestávkou Breznaník. Nezmar si zkušeně pohlídal míč a po pravé straně vysunul Dočkala, který centrem na zadní tyč našel volného slovenského záložníka. Jeho pokus z pár kroků však dokázal srazit Dostál. V samém závěru si ještě na centr Jandy naběhl Kisel, hlavičkoval těsně nad břevno.

Severočeši se po změně stran nemohli nadechnout k pořádnému nátlaku a mohli tak děkovat soupeři za línější přechod do útoku při kontru čtyř hráčů na dva obránce. Po hodině hry se blýskl vniknutím do vápna Gebre Selassie, jeho střílenou přihrávku tečoval na bližší tyči Nezmar, minul.

Dvacet minut před koncem tak přišla pojistka pro Slavii. Po ojedinělé kombinační akci se sražený balón dostal na šestnáctce ke Korešovi, který bez zbytečného otálení mířil přesně po zemi k bližší tyči. Pražané se tak trefili více jak jednou za zápas na hřišti soupeře poprvé od srpna. Se Slovanem mohlo být ještě hůře, kdyby Vomáčkovu dorážku nevykopl z brankové čáry Gebre Selassie. Křečovitá snaha domácích však nepřinesla ani kosmetickou úpravu stavu.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Baumit Jablonec 0:1

04.03.2011 20:15

Góly: 65. Pavel Eliáš

Pražští Bohemians 1905 nedokázali navázat na první jarní výhru a v tomto kole podlehli nejtěsnějším způsobem Jablonci. O výhře severočechů rozhodl v 65. minutě talentovaný Eliáš.

Jablonec začal v Edenu aktivně a už ve 3. minutě došlo v pokutovém území Klokanů k závaru, který vyústil ve střelu Vošáhlíka, skóre se ale neměnilo. Domácí rovněž zachránilo břevno, které orazíítkoval Jablonský. Domácí odpověděli až v 19. minutě, kdy Nešpora předčil rychlým výběhem brankář Špit. Pak už zase úřadovali hosté, Pavlíkovu střelu mále zužitkoval kanonýr Lafata, před ním totiž míč na poslední chvíli sebral domácí brankář.

O pět minut později došlo v pokutovém území Bohemky k dalšímu závaru, ale Vošahlík a ani Pavlík nedokázali poslat míč do sítě. Ve 33. minutě se namotal do gólovky Nešpor. Jeho hlavička skončila na boční síti, takže výsledek ukazoval stále stav 0:0. Závěr poločasu zase patřil Jablonci, Baumit z tlaku nevytěžil nic, a diváci mohli být zvědavi na druhý poločas.

V něm nakonec padla rozhodující branka utkání, ještě než se tak stalo, vychytal Marek Lafatu a i dorážku Jarolíma. V 55. minutě ukázal své kvality Štohanzl, už se zdálo, že své dovednosti zakončí gólem, jenže odkrytou branku netrefil a Jablonec to vzápětí potrestal. Na centr z levé strany si naskočil Eliáš a poslal hostující Baumit do vedení - 0:1.

Za chvíli byl Eliáš znovu v akci, tentokráte ale protáhl brankáře Marka pumelenici z dobrých třiceti metrů. Bohemka nebyla schopná jakkoliv odpovědět, Jablonec si výhru bez problému podržel až do závěrečného hvizdu a i ve druhém jarním utkání získal tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň19143247:1945
2.Sparta Praha19141432:1143
3.Sigma Olomouc19114439:1437
4.FK Jablonec19113535:1936
5.FK Mladá Boleslav1997336:2134
6.FK Teplice1985626:2629
7.Bohemians 19051974822:2225
8.Slovan Liberec1965824:2623
9.FC Hradec Králové1956815:2121
10.1. FC Slovácko19631020:3221
11.Slavia Praha1948721:2620
12.Baník Ostrava19541019:2719
13.1. FK Příbram1947811:2019
14.České Budějovice1947815:3219
15.Zbrojovka Brno19511323:4116
16.FK Ústí nad Labem19261114:4212

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (911)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele