Gambrinus liga - preview 19. kola

04.03.2011, 08:55, aktualizováno 07.03.2011, 08:06
Previews
Velký boj se zřejmě strhne o třetí místo, na které se po pondělní dohrávce může vrátit Sigma Olomouc. Hanáci doma hrají s Baníkem Ostrava, jemuž stále hrozí sestup a ziskem by z Androva stadionu byl jistě i bod...
Sigma Olomouc - Baník Ostrava  (pondělí 17:30)
19. kolo první fotbalové ligy se dohraje v pondělí televizním zápasem Olomouc - Ostrava. Hosté mají na Hané co napravovat, zatímco domácí celek může být spokojen se svým jarním startem.

Olomouc odstartovala druhou polovinu ligové sezony hladkou výhrou 3:0 nad Ústím nad Labem a její případný další triumf by ji přinesl posun na třetí místo tabulky. Trápení svého nadcházejícího soupeře se Spartou viděl na vlastní oči trenér Hanáků Zdeněk Psotka. "Na tom utkání jsem přímo byl. Sílu Baníku mi to ale neukázalo, protože Sparta byla v zápase dominantní a hrála obrovsky sebevědomě," řekl olomoucký kouč Zdeněk Psotka, jehož svěřenci hodlají předvádět svou ofenzivní hru i proti Ostravě.

Baník nevstoupil do fotbalového jara správnou nohou, když doma vůbec nestačil pražské Spartě a podlehl jí 0:2. Díky tomu se mohou Markovi svěřenci nadále strachovat o prvoligové přežití. Na sestupové pozice mají pouhý tříbodový náskok. "Čeká nás soupeř s velice dobrou a rychlou kombinací, na útočnou polovinu je schopen se přesunout na pár přihrávek," uvedl na adresu Olomouce trenér hostí Karol Marko, jenž věří v mnohem lepší výkon svých svěřenců než před týdnem.

Zatímco domácí nastoupí v kompletním složení, tak hostům bude scházet zraněný Řezník.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Šultes, Ordoš, Doležal.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Šmejkal, Neves, Bolf, Zejdler - Marek, Hušbauer - Varadi, Lukeš, Šenkeřík - Zeher.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - České Budějovice  (neděle 15:00)
Důležitý souboj sousedů v tabulce uvidí diváci v neděli od 15.00 na malšovickém stadionu v Hradci Králové, kam zavítají České Budějovice. Podzimní duel v Českých Budějovicích skončil bezbrankovou remízou.

Domácí Votroci budou chtít svého soupeře, od kterého je dělí jediný bod, přeskočit a dostat se do klidnějších vod tabulky. Přeci jen, patnácté Brno ztrácí pouhé dva body. K vítězství by měla domácím pomoci i vyprazdňující se marodka, v týdnu zasáhlo do přípravného utkání trio uzdravených hráčů Pilař, Rezek, Chleboun a první poločas odchytal Lindr. Zejména návrat populárního "Pilky" budí u hradecké veřejnosti velké naděje. Do utkání naopak určitě nezasáhne Radim Wozniak. Votrokům se pod lízátky relativně daří, již tři zápasy v řadě zde neobdrželi gól a za celou sezónu odsud odešli pouze jednou poraženi. Z posledních čtyř utkání v sezóně však dokázali vydolovat pouhý bod.

"Pro všechny týmy ze spodku tabulky jsou podobná utkání klíčová. Pro nás je to velmi důležitý duel, ale ještě ne otázka života a smrti," nevyvíjí zbytečný tlak na své svěřence hradecký trenér Václav Kotal.

Jihočeské Dynamo si vzhledem k postavení v tabulce také zřejmě klidné jaro neužije. Zabrat by tým kouče Šilhavého měl především na hřištích soupeře, kde je se čtyřmi body a 20 inkasovanými góly nejhorším týmem soutěže. O to víc budějovické může mrzet ztráta bodů za remízu z posledního domácího zápasu, ve kterém nad Teplicemi vedlo již 2:0.

"Jestli nabídneme Hradci a dalším soupeřům takové šance jako Teplicím, nebudeme vyhrávat. Hradec stále sice sbírá zkušenosti, ale až začne dávat góly, nebude mít problém se záchranou," respektuje trenér domácích síly soupeře z Hradce, který v prvním jarním kole jen těsně prohrál v Plzni po velmi dobrém výkonu.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Zich - Poděbradský, Pávek, Chleboun, Kasálek - Hochmeister, Klapka, Fisher - Pilař, Dvořák, Černý
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Lengyel, Vulin - Nitrianský, Otepka, Černák, Čirkin - Ondrášek, Pecka
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.00 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno  (neděle 16:30)
Do Mladé Boleslavi přijede předposlední tým ligové tabulky. Souboj s Brnem uvidí diváci v neděli od 16:30.

Brněnští fotbalisté v Mladé Boleslavi neprohráli dlouhé čtyři roky a dvakrát na tamním stadionu dokonce vyhráli. Domácí však chtějí konečně zabrat, protože nevyhráli třikrát za sebou. Navíc v minulém kole v Příbrami poprvé po pěti utkáních Boleslav neskórovala. Doma jsou ovšem boleslavští tradičně silní.

"Pokud chceme soupeřit o třetí příčku, musíme být produktivnější. Proti Brnu navíc musíme hodně přidat na důrazu," říká domácí trenér Karel Stanner.

Brněnský kouč Karel Večeřa by rád navázal na poedené představení v Edenu: "Navzdory remíze v minulém kole na Slavii musíme náš projev zlepšit. V Edenu nám chyběla odvaha i agresivita v ofenzívě."

V domácí sestavě se neobjeví vykartovaný Opiela, hostům možná nepomohou Dostálek a Rabušic a hrát určitě nebudou Jílek s Husárem.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Rolko, Dimitrovski, Šírl - Mendy, Dimutsos, Procházka, Táborský - Kulič, Chramosta
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Pernica, Simerský, Mitrovič, Hamouz - Valenta, Rýdel, Borek, Folprecht - Došek, Kalabiška
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 4.00 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Sparta hostí Příbram. Tento nedělní zápas 19. kola má svého jednoznačného favorita, jímž jsou domácí fotbalisté. Ti se pokusí snížit pětibodovou ztrátu na vedoucí Plzeň.

Letenští mohou být s jarním startem vcelku spokojeni. Úspěšně navázali na závěr podzimu a v posledních šesti ligových duelech pokaždé brali plný bodový zisk. V prvním jarním kole vyplenili Bazaly, když porazili Ostravu 2:0. A stále si tak drží kontakt s čelem tabulky. Plzeň v sobotu zaváhala, když ztratila dva body na půdě Slovácka. Nyní se naskýtá sparťanům šance zmenšit odstup na dva body. Stane se tak v případě, že zvládnou roli favorita v zápase s Příbramí. "Výkon v Ostravě mi udělal radost, ale máme stále co zlepšovat. Příbram je pro nás nepříjemným soupeřem, máme s ní hodně nerozhodných výsledků, ale teď chceme navázat na podzimní výhru," řekl sparťanský trenér a manažer v jedné osobě Jozef Chovanec.

Dvanáctá Příbram, jež začala jaro domácí remízou s Mladou Boleslaví, nemá na pražské Letné co ztratit. Může jen překvapit. "Zápas na Spartě je vždycky svátkem. Nás bohužel nezastihl v dobré době, protože Sparta se dostala po Liverpoolu do herní pohody a předvedla to v prvním ligovém kole v Ostravě, kde měla vyhrát vyšším rozdílem. Přesto bychom rádi překvapili, bod by byl pro nás v boji o záchranu zlatý," prohlásil trenér hostí Roman Nádvorník, jehož svěřenci ještě nikdy nedobyli Letnou.

Domácím bude stále chybět potrestané duo Kadlec s Pekhartem, kvůli nemoci nebude hrát Hušek a nejistý je start Kušníra. V sestavě hostů se neobjeví pouze vykartovaný Plašil.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír (Zápotočný), Brabec, Řepka, Pamič - Kerič, Matějovský, Abena, Vacek, Podaný - Kweuke.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Ricka, Nohýnek, J. Štochl, Pleško - Klesa, Tarczal, T. Pilík, Koukal - Huňa, M. Štochl.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - FK Ústí nad Labem  (neděle 17:00)
Podle aktuální formy souboj dvou nejhorších týmů ligy uvidí diváci v Teplicích. Na Stínadla přijede v roli hostů poslední Ústí nad Labem.

Pro někoho derby, pro někoho možná souboj A mužstva s B týmem, za Ústí totiž nastupuje devět bývalých teplických hráčů Doležal, Dvořák, Džuban, Jindráček, Krbeček, Martykán, Stožický, Valenta a Veverka. Naopak ze současného kádru Teplic v Ústí působili Zoubele, Vondrášek, Mareš, Mahmutovič a Melunovič. K těm musíme připočítat trenéra Jiřího Plíška. Teplice nevyhráli již pět utkání v řadě, přesto se stále drží v horní polovině tabulky, a pokud chtějí udržet nějaké naděje na pohárové příčky, musí ústecké porazit.

Podpory diváků, kteří v Teplicích na první ligu cestu příliš nenacházejí, by rád využil domácí trenér Plíšek: "Každé derby má náboj a tohle snad nebude výjimkou. Takový zápas by si zasloužil desetitisícovou návštěvu, bude to svátek pro celý region a pro nás snad i velký zážitek."

Ústečtí, kteří kvůli nevyhovujícímu stadiónu působí v azylu právě v Teplicích, nevyhráli dokonce již 11 utkání v řadě. V posledních pěti kolech navíc odešli vždy poraženi a pomalu tak naplňují předsezónní předpoklady o rychlém návratu do druhé ligy.

V podzimním utkání se z výhry 0:2 radovaly Teplice. Do utkání nesmí zasáhnout ústečtí Martin Jindráček a Vlastimil Stožický, kvůli dohodě klubů. Oba si však odpykávají karetní tresty, Jindráček za čtyři žluté a Stožický za červenou kartu.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Siva, Matula, Rosa - Verbíř, Čajič, Vachoušek, Mareš - Mahmutovič, Došek
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Vorel - Polák, Valenta, Dreksa, Dvořák - Doležal, Vrtělka, Martykán, Volek - Krbeček, Veverka
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.60 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Slavia Praha  (sobota 15:00)
Atraktivní duel nabídne 19. kolo první fotbalové ligy mezi Libercem a Slavií. Hosté se budou snažit vzdálit sestupovému pásmu, zatímco osmý Liberec se pokusí napravit svůj nezdar ze severočeského derby s Jabloncem.

Slávisté nezačali jarní boje o záchranu podle svých představ, když doma remizovali s Brnem, jedním z hlavních soupeřů o prvoligové přežití. Pro důležité body nyní pojedou do Liberce, kde čtyři roky nevyhráli. "Všichni proti Brnu viděli, že musíme přidat na důrazu v zakončení. Očekávám otevřený a atraktivní zápas. Poslední výsledek Liberce je zavádějící - Slovan hrál a Jablonec dával góly," prohlásil trenér sešívaných Michal Petrouš. Ten se nebude moci pro sestavu počítat se čtyřmi rekonvalescenty Naumovem, Kaufmanem, Černým a Gulajevem.

Nepovedený vstup do jarní části ligy mají za sebou fotbalisté Liberce, kteří podlehli domácímu Jablonci 0:3. "Špatný výkon v Jablonci jsme si už vyříkali. Čeká nás možná ještě těžší zápas, protože Slavii jde také o hodně. Musíme mít jiný přístup, máme co napravovat. Slavia má stále jméno, nedíváme se, že je třetí od konce," řekl liberecký kouč Petr Rada, jenž se bude muset obejít bez zraněného trojlístku Zemana, Bosančiče a Lišky, hrát také nebude vykartovaný Vácha.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Kelič, Fleišman - Dočkal, Papoušek, Štajner, Gecov, Breznaník - Nezmar.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Dostál, Vomáčka, Čelůstka, Hubáček - Janda, Kisel, Milutinovič, Jarolím, Hora - Pospěch.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.10 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň  (sobota 17:20)
Jarní cesta Plzně za ligovým titulem začala těsnou výhrou nad Hradcem a nyní čeká vedoucí celek tabulky výlet do Uherského Hradiště. Tamní Slovácko nyní prožívá smutnou sérii čtyř proher v řadě, kterou se pokusí v sobotu prolomit.

Také fotbalistům Slovácka, jímž patří deváté místo, se vůbec nedaří proti Plzni. Dlouhých pět let ji nedokázali ani jednou porazit. Navíc západočeský tým je v letošní sezoně mnohem silnější než kdy jindy. "Plzeň přijede určitě útočit bez nějakého taktizování, ale my si musíme vzít příklad z posledního výkonu Hradce - hrát odvážně a bez respektu. Pro nás by mělo být motivací dokázat, že naše vstupní jarní prohra neodpovídá reálné situaci," nechal se slyšet domácí trenér Miroslav Soukup, jenž nebude moci v sestavě počítat se zraněným Starým a vykartovaným Kubáněm.

Plzeňský trenér Pavel Vrba si je vědom toho, že jeho svěřenci nezačali jaro nijak moc oslnivě. Změnit by to chtěl na Slovácku, s nímž mají velmi dobrou vzájemnou bilanci. "První tři body jsme získali za bojovnost, nikoliv za fotbalovou krásu. Pro Slovácko zápas možná bude klíčový, ale také pro nás to je důležité utkání," zdůraznil Vrba, jehož tým stále drží čtyřbodový náskok před nebezpečně dotírající Spartou. Hostům bude chybět Petržela, jenž má zastavenou činnost.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Kordula, Košút, Urbánek - Fujerik, J. Valenta, V. Valenta, Volešák - Ondřejka, Švancara.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Limberský, Bystroň, Neuwirth, Jiráček - Kolář, Horváth, Trapp, Fillo - Bakoš, Rezek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.40 - 3.50 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians 1905 - FK Jablonec  (pátek 20:15)
V páteční předehrávce 19. kola Gambrinus ligy přivítají Bohemians na svém hřišti čtvrtý tým tabulky Jablonec. Oba týmy mají vydařený jarní start a zároveň si prodloužili vítěznou sérii na čtyři zápasy.

Klokani začali jaro třemi body, které si vybojovali jednoznačným výsledkem 3:1 na půdě Slovácka. I přesto za favorita nadcházejícího duelu pokládá trenér domácích Pavel Hoftych Jablonec. "Bude určitě favoritem utkání. Má velmi dobrý kádr. Celé mužstvo má rukopis trenéra Komňackého, který si zakládá na kombinační a útočné hře," prohlásil Hoftych, jehož celek okupuje sedmou pozici.

Severočeské derby vyznělo v uplynulém víkendu ve prospěch Jablonce, jenž doma zdolal Liberec 3:0. O všechny góly se postaral kanonýr David Lafata, jenž plně zastoupil Pekharta, jenž nyní obléká dres pražské Sparty. Na úvodní jarní vítězství a útočný fotbal budou chtít navázat Komňackého svěřenci i v Edenu. "To je povaze našeho týmu vlastní. A protože i Bohemians nemusí hrát s žádnými obavami o záchranu, očekávám otevřený zápas. Nám se v Edenu obvykle daří a doufám, že to potvrdíme i proti jinému soupeři než Slavii," uvedl trenér hostí František Komňacký.

Domácí výběr bude postrádat zraněného Cseha a otazník visí nad startem Kaufmana. Hosté přijedou pouze bez zraněného Zábojníka.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Bartek - Štohanzl, Kaufman, Držík, Moravec - Nešpor, Škoda.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Beneš, Pavlík, Jablonský - Vošahlík, Loučka, Piták, Jarolím, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 2.95 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň18142245:1744
2.Sparta Praha18131431:1140
3.Sigma Olomouc18104437:1434
4.FK Jablonec18103534:1933
5.FK Mladá Boleslav1887331:2131
6.FK Teplice1875624:2526
7.Bohemians 19051874722:2125
8.Slovan Liberec1865724:2423
9.1. FC Slovácko18621018:3020
10.Baník Ostrava1854919:2519
11.1. FK Příbram1847711:1919
12.České Budějovice1847715:3019
13.FC Hradec Králové1846813:2118
14.Slavia Praha1838719:2617
15.Zbrojovka Brno18511223:3616
16.FK Ústí nad Labem18261013:4012

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (522)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele