Gambrinus liga - souhrn 18. kola

25.02.2011, 22:10, aktualizováno 28.02.2011, 19:25
Komentáře a souhrny
Sparta v pondělním šlágru uspěla v Ostravě a zareagovala tak na sobotní úspěch Plzně proti Hradci Králové, rozdíl mezi prvními dvěma týmy tabulky zůstává čtyřbodový. Jablonec smetl Liberec, Olomouc byla podobně suverénní proti Ústí. Budějovice doma uhrály remízu s Teplicemi, Bohemians 1905 vyhráli na půdě Slovácka, body se dělily v Příbrami a v pražském Edenu.

Baník Ostrava - Sparta Praha 0:2

28.02.2011 17:30

Góly: 21. Leonard Kweuke, 89. Leonard Kweuke

Na opravdový šlágr úvodního jarního kola si museli diváci počkat až na pondělí. V souboji proti ostravskému Baníku se představila druhá Sparta, která nutně potřebovala zvítězit, aby opět stáhla náskok Plzně. Svůj úkol splnila na jedničku, domů odjíždí s výhrou 2:0.

Sparta, která se musela kvůli disciplinárnímu trestu obejít bez kouče Jozefa Chovance na lavičce, začala velmi dobře. Už po čtyřech minutách byla nesmírně blízko vedení. Kweuke se dostal za domácí obranu a Daňka chtěl prostřelit pozemní ranou, baníkovský gólman ovšem vytasil perfektní zákrok a nohou jeho pokus vyrazil. O několik okamžiků později se hosté dožadovali penalty, Bolfovo podražení Kladrubského ale rozhodčí Drábek jako nedovolené neposoudil.

To Jaromír Blažek musel řešit první vážnější situaci až ve 20. minutě, kdy centr Lukeše z přímého kopu tečovala v pokutovém území řada hráčů a míč nakonec proležel jen těsně okolo tyčky. Už o minutu později se dostali sparťané do rychlého přečíslení a ze své šance vytěžili gól. Po přihrávce od Keriče měl Kweuke jednoduchou pozici - míč dorážel do zcela odkryté brány.

Baníku první poločas rozhodně nevyšel podle představ. Téměř ve všem za Spartou zaostával, a tak pochopitelně na vyrovnání moc pomýšlet nemohl. Jedna z jeho mála šancí přišla v 36. minutě. Varadi centroval, na malém vápně se dostal k hlavičce Zeher, jenže na Blažka nevyzrál. Ten totiž míč vyrazil do bezpečí. I proto se šlo do kabin za zaslouženého vedení Sparty.

Ihned po změně stran mohla přijít pro Ostravany skutečná pohroma. Kweuke se totiž řítil do velké šance, jenže nejprve mu nevyšla ideálně zasekávačka, kterou se chtěl zbavit posledního obránce, a následně se dostal ze střeleckého úhlu a byl odzbrojen. Už o dvě minuty později měl další tutovku Kerič, proti jeho střele se ale opět zaskvěl fantastickým zákrokem Michal Daněk.

Ovšem chorvatský rychlík dostal zanedlouho šanci na složení reparátu. Opět to však nedopadlo zrovna podle jeho představ. Vyběhnuvšího Daňka sice bez problémů obešel, jenže balón mu následně mírně odskočil a z úhlu už nebyl schopný přesně zakončit. Pak začal dávat o sobě vědět konečně také Baník. Dokonce se ocitl velmi blízko vyrovnání. Po Lukešově centru ale hlavička Varadiho orazítkovala pouze tyč. V 68. minutě musel Blažek pro změnu řešit nebezpečnou Frejlachovu střelu, se kterou si ovšem nakonec bez větších potíží poradil.

Baník z v závěrečné třetině zápasu výrazně ožil. Další jeho nádherná akce přišla patnáct minut před koncem. Neves si sice ukázkově narazil s Frejlachem, avšak k zakončení se nedostal, jelikož včas zasáhl Blažek. V závěrečné desetiminutovce byl nejvíce vidět sparťanský útočník Leonard Kweuke. Ve své první stoprocentní šanci sice naprosto selhal, minutu před koncem normální hrací doby ale měl už více štěstí. Po přihrávce od Keriče se ocitl opět tváří v tvář Daňkovi a tentokrát byl úspěšný, čímž pečetil vítězství Letenských.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Slovan Liberec 3:0

27.02.2011 17:00

Góly: 1. David Lafata, 44. David Lafata, 71. David Lafata

Útočník David Lafata se blýskl hattrickem v dnešním severočeském derby s Libercem a měl největší zásluhu na výhře Jablonce 3:0. Domácí fotbalisté si udrželi skvělou formu i po zimní pauze a vyhráli sedmý z posledních osmi zápasů, naopak Slovan ztratil neporazitelnost po čtyřech duelech. Jablonec se po 18 kolech dostal na čtvrté místo a ztrácí jeden bod na třetí Olomouc, Liberec klesl na osmou pozici.

Liberec se sice v bitvách o krále Podještědí pyšní dlouhodobě úspěšnou bilancí a v předchozích deseti zápasech prohrál jediné severočeské derby, ale dnes se hrálo v jablonecké režii. Domácí uštědřili soupeři tvrdý direkt hned z prvního útoku: Kovaříkův pas z levé strany nedůrazná liberecká obrana neodvrátila a dobíhající Lafata lehkou dorážkou dokázal, že Jablonec možná nebude bolet odchod podzimního nejlepšího střelce týmu Pekharta do Sparty.

Liberečtí chtěli ukázat, že deset bodů získaných ve čtyřech posledních zápasech pod novým koučem Radou, který dříve působil dlouho právě na jablonecké lavičce, nebyla náhoda. I dnes sice po inkasovaném gólu dobře kombinovali, ale jejich útoky se rozbíjely o jabloneckou obranu, v níž poprvé v základní sestavě naskočil stoper Beneš, ještě před pokutovým územím.

Jablonec byl mnohem efektivnější: v šesté minutě skončila na tyči tečovaná rána Pitáka. Liberečtí před brankou domácích tápali, jako by jim chyběla přímočarost a rychlost forvarda Keriče, další nové sparťanské akvizice. Měřítko snesly jen hlavička stopera Keliče a šance Nezmara, který si ale v rozhodující chvíli ukopl míč.

Jablonci vyšla sázka na útoky vedené po levé straně. Záložník Kovařík dvě minuty před poločasem znovu pláchl obráncům a jeho skvělý pas proměnil Lafata v dvoubrankové vedení domácích. Z Lafaty se stává kat Slovanu: dnes dal už pátý gól z posledních čtyř konfrontací.

Jeho druhý gól Liberec hodně nalomil. Jestliže v prvním poločase hosté dokázali alespoň kombinovat a držet míč, po pauze dlouho hledali tvář. Až po dvaceti minutách mohl Slovan vrátit do hry Nezmar, ale neuspěl ani ve své druhé šanci.

Jablonec neměl s rivalem žádné slitování. Dvacet minut před koncem domácí použili potřetí v zápase s úspěchem rychlý kontr po levé straně, stoper Beneš po čtyřicetimetrovém sólu našel skvostným centrem Lafatu a ten v euforii po přesné hlavičce mohl slavit po téměř sedmi letech svůj druhý hattrick v české lize.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - Sigma Olomouc 0:3

27.02.2011 15:00

Góly: 32. Tomáš Janotka, 74. Martin Doležal, 79. Martin Doležal

V jarní honbě za záchranou se ústečtí utkali s těžkým soupeřem z opačného pólu tabulky. Sigma Olomouc si do teplických stínadel přijela pro důležité body v boji o poháry. Z jasného vítězství se nakonec radovali hosté.

Markantní rozdíl v postavení v tabulce ale v úvodu utkání nebyl patrný. Vyrovnané první minuty vyústily v první větší šance pro domácí Ústí. Hlavičku Jindráčka však nejprve skvěle vytáhl olomoucký Drobisz, o pár minut později pak opět hlavou trefil domácí Volek tyč olomoucké branky. Tradiční technická hra Sigmy s množstvím přihrávek ve středu hřiště na bojovnost domácích neplatila, Ústí bylo nebezpečnější.

První střela hostujícího týmu na Vorlovu bránu však znamenala vedení 0:1. Ofenzivně hrající obránce Janotka dostal přihrávku mezi stopery a poprvé rozvlnil síť. Další rána pro domácí přišla po pár minutách. Stožický se rozhodl faulovat Šultese, který se osamocen řítil vstříc šanci a rozhodčí Matějek ukázal po zásluze domácímu hráči červenou kartu.

Oslabené Ústí již ve zbytku zápasu nedokázalo navázat na svou hru z úvodu utkání a po příchodu z kabin se do šancí dostávali především hráči Sigmy. Pohledná kombinace hostujících hráčů vedla k šanci olomouckého Doležala, Vorel však pro tentokrát domácí zachránil. Ústecký gólman se blýskl také proti Ordošově hlavičce z 60. minuty.

Snahu domácích o vyrovnání pak definitivně v 74. minutě utnul hostující Martin Doležal. Tvrdou ránu Přikryla nejprve Vorel vytáhl, na následné Doležalovo doklepnutí již však byl krátký - 0:2. Stejný hráč pak o pár minut později dal výsledku definitivní podobu, když umístil Vepřekův centr za Vorlova záda - 0:3.

Závěr zápasu si zkušení Hanáci pohlídali, hru kontrolovali s míčem na svých kopačkách a dostávali se do dalších šancí. Již tak krutý výsledek z pohledu domácího Ústí však zůstal až do závěrečného hvizdu nezměněn.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Teplice 2:2

27.02.2011 15:00

Góly: 25. David Horejš, 28. Zdeněk Ondrášek - 45. Jakub Mareš, 58. Libor Došek

Duel mezi Českými Budějovicemi a Teplicemi vítěze nepoznal. Oba týmy se totiž rozešly zaslouženě s remízou 2:2.

První poločas vyšel o poznání lépe domácím, kteří už od začátku působili aktivněji a po zásluze šli do vedení jako první. Blízko vstřelení branky byli již ve třetí minutě. Peckovo zakončení ale dokázal včas zblokovat jeden z teplických zadáků. Po patnácti minutách hry pro změnu tvrdě vypálil Otepka a Grigar měl plné ruce práce, aby jeho střelu zneškodnil. Krátce na to měl šanci Ondrášek, jenže nehlavičkoval přesně.

Vytoužený gól vstřelilo Dynamo až ve 26. minutě. Na Otepkův centr z přímého kopu si naskočil kapitán David Horejš a míč se štěstím poslal do brány. O pár okamžiků později se skóre měnilo podruhé. Schopnosti své levačky převedl Zdeněk Ondrášek a navýšil vedení domácích. Teplice se sice po většinu času trápily, i přesto ale těsně před přestávkou zásluhou Jakuba Mareše snížily opět na rozdíl jediné branky.

Úvodní minuty po změně stran nepřinesly žádné zajímavé momenty. Z ničeho nic ovšem nakonec hosté dokázali vyrovnat. Druhý gól si na konto připsali v 58. minutě. To se dopustil velké chyby kapitán David Horejš a útočník Libor Došek již věděl, jak míč neomylně poslat do brány.

Pro Dynamo mohlo být dokonce ještě hůř. Brzy na to totiž postupoval sám na Kučeru útočník Alen Melunovič, recept na domácího gólmana ale nenašel. Ihned z protiútoku byl po přečíslení ve výborné palebné pozici pro změnu Luboš Pecka, jenže ani on si gólovou radost užít nemohl. V závěru mohly oba týmy zvrátit vedení na svou stranu, ovšem své šance přetavit v gólovou trefu nedokázali. Na budějovické straně selhal Stráský, na té teplické pro změnu hned dvakrát neuspěl Mahmutovič.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FC Hradec Králové 2:1

26.02.2011 17:20

Góly: 72. Marek Bakoš, 80. Daniel Kolář - 90. Radek Hochmeister

Očekávaná jarní premiéra letošní senzace z Plzně proti Hradci Králové přinesla vyrovnanou bitvu, po zvládnutém závěru se však ze tří bodů mohou radovat domácí.

Ze zimních plzeňských posil nastoupili do základní sestavy hned tři, Neuwirth, Fillo a Trapp. Hned od úvodu utkání bylo vidět, že domácí chtějí získat body za ne příliš vydařený závěr podzimu. Gólově se však neujala ani jedna z nadějných akcí. V bráně neskončila Petrželova střela, ani pokus Filla po rychlém brejku.

Plzenští měli více ze hry, hosté se podle očekávání snažili hrozit s protiútoků. A v 15. minutě se jim to málem vyplatilo, to když Černý po Fischerově centru jen těsně minul pravou tyč Pavlíkovy brány.

I nadále však diktovali tempo hry především domácí. Ke kýženému uklidňujícímu gólu však nevedl ani volej kapitána Horvátha. Na konci první půle ukázali své kvality i hradečtí Votroci. Před plzeňským brankářem Pavlíkem to vřelo hlavně po rohových kopech a po střelách Kasálka, Černého či Mišinského mohli být domácí nakonec rádi, že se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

První vzrušení po přestávce přinesla kuriózní situace po rohovém kopu domácích. Hradecký brankář Zich se přes změť nohou nemohl probojovat k míči, na chvíli se dokonce dostal do pozice čelem ke hře i vlastní bráně, jeho spoluhráči ale závar odkopem vyřešili.

Velmi sympatický výkon hostů pak v následujících minutách přinutil domácí diváky dokonce ke krátkému pískotu. Výrazně větší porci času totiž měli míč na svých kopačkách Votroci a byli to spíše oni, kdo se dokázal dostat na dostřel soupeřovi brány.

K dobrým trenérům patří dobrá střídání a Pavlu Vrbovi vyšla dokonale. Hluchou dvacetiminutovku domácích zničehonic důrazně utnul čerstvý Marek Bakoš. Hostům nevyšel offside systém a Bakoš tváří v tvář Zichovi situaci zvládl - 1:0.

Vedoucí gól domácí uklidnil a přestože hosté zbraně úplně nesložili, bylo znát, že sil jim přece jen ubývá. V 80. minutě navíc další nový muž na hřišti Kolář nenápadnou střelou zvýšil na 2:0. Krutý výsledek z pohledu Votroků mohl navýšit také Petržela, po individuální akci ale trefil jen boční síť.

Podle průběhu utkání pak zcela zaslouženě ještě v nastaveném čase hosté zkorigovali výsledek krásnou trefou Hochmeistera - 2:1.

Přestože herní projev Viktorie Plzeň nenadchl, svou jarní premiéru lídr nakonec výsledkově zvládl, získal tři body a hodil rukavici druhé Spartě.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FK Mladá Boleslav 0:0

26.02.2011 16:00

Góly: -

Příbramští, stejně jako Mladoboleslavští, začali fotbalové jaro bezbrankovou remízou 0:0. Šancí přitom bylo dostatek a rozhodně se bylo na co koukat.

Ačkoli v konečném výsledku branky nepadaly, šancí bylo dostatek a diváci se měli na co dívat. Tedy alespoň v průběhu prvního poločasu. V úvodu si vytvořila více šancí Mladá Boleslav a už v 5. minutě překonal brankáře Hrušku Ivo Táborský, byl mu však odmáván ofsajd. Převaha hostí pokračovala, Pilíkova rána byla zablokována a dorážka Rolka šla mimo branku. Ve 21. minutě nezvládl svůj souboj s Hruškou ani talentovaný Chramosta. Příbramští toho směrem dopředu moc neukázali a v samotném závěru prvního poločasu mohli inkasovat. Krásnou střelu vyslal Opiela a neméně dobrý zákrok předvedl výtečný Hruška.

Příbram vystrašila hostující fanoušky až ve druhém poločase, přesněji na jeho začátku. Koukal si vyměnil míč s Klesou, ale po jeho zakončení branka nepadla. Po hodině hry se začala hra kouskovat a zdaleka nepřipomínala první poločas. Až čtvrthodiny před koncem musel výrazně zasahovat brankář Miller. Ten nejprve vychytal Štochla, potom si smlsl i na hlavičce Klesy.

Deset minut před koncem začal hostující nápor. Procházkovo zakončení skončilo jen těsně vedle. Příbramští se zatáhli a pozorně bránili, z brejkové situace nakonec mohli udeřit oni. Štochlovu přihrávku trestuhodně zahodil Wagner a odmítl tak vedení domácích. Ani dramatický závěr kýženou branku nepřinesl a utkání tak skončilo 0:0.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Bohemians 1905 1:3

26.02.2011 16:00

Góly: 66. Michal Kordula - 14. Jan Štohanzl, 32. Jan Štohanzl, 79. Jiří Kaufman

Bohemians 1905 vstoupili výborně do jarní část sezóny a z Uherského Hradiště si vezou tři body za překvapivou výhru nad Slováckem v poměru 3:1.

Pokud někdo usuzoval na výsledek podle zimních přípravných utkání, bylo dobře, pokud si nevsadil peníze. Za výbornou fotbalovou kulisu byli fanoušci odměněni čtyřmi góly, ke smůle domácích diváků však padly tři za záda gólmana Filipka.

Do utkání vstoupili o něco aktivněji domácí, mírnou územní převahu však nedokázali proměnit v uklidňující gól. Ve větší šanci se ocitl snajpr zimní přípravy Ondřejka, který ale po přihrávce aktivního Švancary nepropálil Sňozíka.

O chvíli později tak zahřmělo na druhé straně. Po rohovém kopu vznikl před domácí bránou závar, který ukončil záložník Štohanzl, když skluzem uklidil míč do sítě - 0:1.

Inkasovaný gól vyburcoval domácí k ještě větší aktivitě, vidět byl opět zejména agilní Švancara. Bohužel pro domácí ani jedna z akcí nevedla k vyrovnání, naopak po půlhodině hry vybídl patičkou vršovický Škoda k další trefě střelce dne Štohanzla - 0:2.

Po změně stran byli opět blízko skórování domácí hráči. Po Fujerikově centru pálil Švancara. Sňozík však jeho ránu vytlačil na břevno a nedovolil tak dostat domácí zpět do zápasu ihned po příchodu z kabin.

V 66. minutě se domácí přece jen radovali. Další z mnoha rohových kopů dokázal proměnit ve snižující trefu Kordula - 1:2. Více než dvacet minut tak hráči Slovácka ještě měli šanci udělat něco s nepříznivým výsledkem. Tradičně výborně defenzivně hrající Bohemians však domácí již do větší šance nepustili, naopak v 73. minutě se dostal po zaváhání stopera Košuta do velké šance Moravec, více klidu ale klokanům nezajistil.

To se povedlo až o pár minut později Kaufmanovi, který z přímého kopu propálil všechny clonící hráče a Filipko našel míč opět až v síti. Závěr zápasu si hosté pohlídali a překvapivým vítězstvím tak navázali na skvělý závěr podzimu - vyhráli již počtvrté v řadě! Zato Slovácku se naopak ve čtvrtém domácím zápase v řadě nepodařilo získat ani bod.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 1:1

25.02.2011 20:15

Góly: 63. Stanislav Vlček - 11. Luděk Pernica

Záchranářské práce nezačaly pro Slávii zrovna optimálně. Remíza 1:1 s Brnem je málo, a tak šťastnější jsou pochopitelně hosté. Ty nasměroval už v jedenácté minutě do vedení Pernica, ale ve druhém poločase srovnal krok Stanislav Vlček.

Slavia si nemohla představit horší start do jarní části soutěže. Už po jedenácti minutách hry šokoval slávistický Eden Luděk Pernica ranou z dobrých třiceti metrů! Martin Vaniak mohl asi zasáhnout lépe, nicméně nestalo se tak - 0:1. Sešívání sice převzali otěže zápasu, respektive byli velmi aktivní a drželi míč častěji na svých kopačkách, jenže proti defenzívě hostí se jim nedařilo prosadit se. Domácí sice vyslali několik střel, ale ty v pohodě pochytal Bureš. Naopak ve 42. minutě, po jedné z mála brněnských šancí, mohli hosté zase udeřit. Simerského pumelenice se ale mezi tři tyče nevešla.

Po změně stran přežili Pražané velkou šanci hostí, i když je pravdou, že branka Valenty byla docílena s pomocí ofsajdu a po právu byla neuznána. Aktivita Slávie se nakonec vyplatila! V 62. minutě se prosadil muž nejpovolanější, totiž Stanislav Vlček. Útočník Slávie těžil z hrubky brněnské obrany a následného zakončení Jandy, po kterém Vlček doklepl míč do branky - 1:1.

Více ale Sešívaní nepředvedli, jakoby přestali po vyrovnávací brance hrát a naopak udeřit mohlo Brno. Jedenáct minut před koncem hlavičkoval Mitrovič a Vaniak předvedl skvělý zákrok, jenž udržel domácím nerozhodný stav. Závěr zápasu nic neukázal a oba týmy si připisují po bodu. Není žádným tajemstvím, že bod je větším úspěchem pro brněnské fotbalisty.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň18142245:1744
2.Sparta Praha18131431:1140
3.Sigma Olomouc18104437:1434
4.FK Jablonec18103534:1933
5.FK Mladá Boleslav1887331:2131
6.FK Teplice1875624:2526
7.Bohemians 19051874722:2125
8.Slovan Liberec1865724:2423
9.1. FC Slovácko18621018:3020
10.Baník Ostrava1854919:2519
11.1. FK Příbram1847711:1919
12.České Budějovice1847715:3019
13.FC Hradec Králové1846813:2118
14.Slavia Praha1838719:2617
15.Zbrojovka Brno18511223:3616
16.FK Ústí nad Labem18261013:4012

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (724)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele