Gambrinus liga - preview 18. kola

25.02.2011, 08:56, aktualizováno 28.02.2011, 08:13
Previews
První jarní kolo uzavře jeho šlágr, v němž se na ostravských Bazalech střetne Baník se Spartou. Domácí by rádi co nejdříve utekli sestupovým pozicím, na druhé straně Pražané potřebují tři body do souboje o titul s vedoucí Plzní...
Baník Ostrava - Sparta Praha  (pondělí 17:30)
Pondělní dohrávku 18. kola obstarají týmy Ostravy a Sparty. Domácímu Baníku sice patří desáté místo, ale od sestupových pozic ho dělí tři body. To Pražané, kteří na Bazalech pět let nevyhráli, chystají stíhací jízdu na vedoucí Plzeň, na níž ztrácí sedm bodů.

Vedení ostravského klubu očekává na jaře od svého týmu lepší výsledky, než jaké předváděl během podzimu. Trenér domácích Karol Marko vyjádřil velkou spokojenost se zimní přípravou svého mužstva. Jak na tom doopravdy jsou, se ukáže v pondělí, kdy hostí druhý tým tabulky. "Sparta si pořád drží určitý způsob hry, který hodně připomíná styl Sokolova v druhé lize, když ho vedl Martin Hašek," poznamenal Marko. Start dvojice domácích hráčů Vrťa a Šmejkala je nejistý.

Sparťané začali fotbalové jaro naostro již před necelými dvěma týdny. Dvakrát hráli s Liverpoolem o postup do osmifinále Evropské ligy. Ač byli vyřazeni, tak proti anglickému velkoklubu podali v obou duelech velice sympatický výkon. Ten se pokusí přenést i do domácí soutěže. Trenéru Chovancovi začíná trest kvůli nasazení dvou omluvených reprezentantů Pekharta s Kadlecem do přípravného zápasu s Petrohradem.

Chovanec bude devět týdnů chybět na lavičce a na své svěřence bude muset dohlížet z hlediště. Jak bude řešit komunikaci na dálku, nemá ještě jasno. "Ještě jsme to s kolegy neřešili. Musíme zjistit, co vlastně můžu," řekl v pátek generální manažer a trenér Letenských v jedné osobě Jozef Chovanec. Trestu se nevyhnuli ani Kadlec s Pekhartem, kteří nebudou hrát dva ligové duely. Kvůli čtyřem žlutým kartám také nenastoupí Vacek.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Řezník, Bolf, Neves, Šmejkal - Hušbauer, Marek Varadi, Lukeš, Frejlach - Zeher.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Abena, Matějovský, Podaný, Sionko, Kerič - Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.00 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Ústí nad Labem - Sigma Olomouc  (neděle 15:00)
Souboj týmů z opačných pólů tabulky uvidí diváci Na Stínadlech v Teplicích, kde poslední Ústí nad Labem přivítá v neděli od 15.00 třetí Sigmu Olomouc.

Ústečtí zakončili podzimní část sezóny dle očekávání na posledním místě, přestože nebyli úplným otloukánkem soutěže a řadu favoritů dokázali potrápit. Trenér Svatopluk Habanec si je však vědom, že pro záchranu Gambrinus ligy je důležitější sběr bodů než snaha o útočnou hru za každou cenu.

V zimě tak se svým týmem pracoval zejména na obranné činnosti. Do týmu přišel zkušený brankář Michal Vorel, do obrany Pavel Dreksa z Olomouce, do středu hřiště Lamešič se Stožickým a do útoku Martin Jindráček a Martin Holek. Dreksa si tak nejspíše odbude premiéru v novém působišti právě proti své Olomouci, trenér Psotka jeho hostování totiž nekomplikuje žádným nepovoleným startem.

Cíl Sigmy Olomouc je jasný, zaútočit na jaře na evropské poháry, ať už v lize, nebo v Ondrášovka cupu. K této metě klubu nepomůže podzimní kanonýr Hubník, který již střílí góly (a to doslova) za Legii Varšava.

Jak bývá u hanáckého klubu zvykem, posilovala Sigma z vlastních zdrojů. Do přípravy zasáhli hlavně odchovanci klubu a hráči postahovaní z hostování. Mezi posily tak můžeme zařadit pouze navrátilce Doležala, Schulmeistera či záložníka Štětinu. Po zranění se vrací kapitán Kučera. Z klubu odešli Kalas (vrátil se do Chelsea z hostování), Jakub Heidenreich (Prešov), Martin Hudec (Karlsruhe) a zmiňovaní Michal Hubník a Pavel Dreksa.

"Ústí hodně obměnilo kádr, ale my se soustředíme jen na svůj výkon, a pokud ten bude stoprocentní, měli bychom utkání zvládnout. Stojí proti nám jeden ze soupeřů, který hraje o záchranu, tyhle týmy k tomu přistupují spíše destruktivněji a vše podřizují výsledku," říká olomoucký trenér Zdeněk Psotka.

Podzimní utkání na Andrově stadionu skončilo výhrou domácích v poměru 3:0. Oba týmy se utkaly také v semifinále zimního Tipsport cupu, kde se z vítězství 2:0 opět radovala Sigma Olomouc.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Vorel - Doležal, Valenta, Dreksa, Dvořák - Stožický, Vrtělka, Lamešič, Volek - Holek, Jindráček
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Navrátil, Ordoš, Šultes
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.60 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
České Budějovice - FK Teplice  (neděle 15:00)
České Budějovice čeká krušné jaro, zatímco Teplice mohou být díky sedmému místu v tabulce v klidu. V neděli odpoledne proti sobě zahájí jarní část Gambrinus ligy.

Jihočeši momentálně okupují třinácté místo s dvoubodovým náskokem od sestupového pásma. Jejich hlavní ambice tedy míří k záchraně. "Hostující celek patří k ambiciózním týmům, které chtějí čeřit tabulku nahoře. Víme, že mají nějaké zraněné hráče v obraně, nicméně mají natolik kvalitní kádr, že je dokážou nahradit," prohlásil domácí kouč Jaroslav Šilhavý, jehož kádr se přes zimu moc nezměnil.

Teplice se pokusí ještě promluvit do bojů o evropské poháry. Na příčky zajišťující postup do Evropské ligy ztrácí šest bodů. Přiblížit se jim mohou v neděli v Českých Budějovicích. "Domácí sehráli výbornou generálku s Boleslaví, udělali posily i ze zahraničí. Jsou sebevědomí, navíc jasně prezentují, že je pro ně zápas s námi velmi důležitý pro celé jaro," uvedl kouč hostí Jiří Plíšek, jemuž se do týmu vrací z hostování Vachoušek.

V sestavě domácích se neobjeví zraněné duo Leština s Riegelem, zatímco hostům bude scházet Ljevakovič kvůli kotníku a Zoubele, který je po operaci kolena. Nejistý je i start čtyř teplických hráčů Matuly, Hoška, Smejkala a Rosy.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Lengyel, Vulin - Nitrianský, Černák, Otepka, Čirkin - Ondrášek, Pecka.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Matula, Hošek, Rosa - Verbíř, Čajič, Vachoušek, Mareš - Mahmutovič, Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.90 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
Na programu 18. kola první fotbalové ligy je i severočeské derby mezi Jabloncem a Libercem. Střetnou se týmy, které obývají první polovinu tabulky. Domácí okupují páté místo a jejich soupeř figuruje o tři pozice níže.

Jablonec se bude muset vypořádat se ztrátou autora jedenácti branek Tomáše Pekharta, jenž zamířil na hostování do Sparty. Klub věří, že ho plně zastoupí trio útočníků Vukovič, Lafata a Vošahlík. "Čeká nás hned na úvod jara pořádně ostrý start. Oba týmy se velmi dobře znají, stejně jako samotní hráči. Bude to souboj dvou mužstev patřících do horní poloviny tabulky, čekám vyrovnaný zápas," prohlásil jablonecký kouč František Komňacký, jehož tým je pohárovým příčkám vzdálen o jediný bod.

I Liberec přišel o svého kanonýra, do Sparty také přestoupil Andrej Kerič. Slovan má velmi dobré vzpomínky na Jablonec, jemu totiž podlehl pouze jednou z deseti vzájemných zápasů. "V Jablonci jsem dlouho působil, ale prestižně ten zápas nevnímám. Jak ale právě v tomto utkání obstojíme, může být hodně důležité pro další průběh jarní části sezony," zdůraznil důležitost tohoto utkání trenér hostí Petr Rada, který v Jablonci působil čtyři roky.

Jablonečtí nastoupí téměř v kompletním složení, chybět by měl jen zraněný Haurdič. To hostům bude scházet rekonvalescent Gecov a zranění Bosančič a Zeman.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Vošahlík, Piták, Loučka, Jarolím, Kovařík - Lafata.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Kelič, Fleišman - Štajner, Papoušek, Vácha, Dočkal, Breznaník - Nezmar.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - FK Mladá Boleslav  (sobota 16:00)
Do jarní části sezóny vstoupí s jasným cílem udržet se v nejvyšší soutěži 1.FK Příbram. V sobotu od 16 hodin ve své Adidas aréně hostí FK Mladou Boleslav.

Domácí se na podzim potýkali s velmi špatnou koncovkou, pouhých 11 vstřelených branek v 17 zápasech je vůbec nejméně v celé lize. Trenér Roman Nádvorník tak v zimní přípravě piloval právě ofenzivní činnost. "Neproměňování šancí je u nás v Příbrami všeobecně největší problém. I když jsme si šance dokázali vypracovat, koncovka byla špatná a dávali jsme málo gólů. V zimní přípravě jsme na tom zapracovali a já věřím, že se nám to povede přenést do mistrovských zápasů," uvedl Nádvorník.

Ovšem ani během přípravných zápasů se v týmu od Litavky neroztrhl s góly pytel, v 11 zápasech se příbramští borci trefili pouze devětkrát. Domácího kouče tak může snad těšit alespoň forma Matěje Štochla, který zaznamenal čtyři trefy. Od sestupových příček dělí příbramské před rozehráním 18. kola pouhé tři body, a pokud chtějí závěr ročníku strávit ve větším klidu, budou muset zabrat především na domácím hřišti, kde se radovali z výhry jen ve dvou případech. V honbě za záchranou by měly pomoci také nové posily - navrátilec Tomáš Pilík, Zdeněk Koukal z Ostravy, američan Brian Ackley či kapitán litevské jednadvacítky Marius Papšys.

To hosté z Mladé Boleslavi problémy se střílením branek nemají. Ofenzivní smrští však drtí soupeře spíše na domácím hřišti, kde z dosavadních 31 branek zaznamenali 23. Venku tým kouče Stannera klade důraz spíše na defenzivní činnost. Na hřištích soupeřů totiž Mladá Boleslav inkasovala dokonce dvakrát méně branek než doma.

Přestupní období bylo v Mladé Boleslavi docela klidné, zajímavou posilou je reprezentant řecké jednadvacítky Elini Dimoutsos. Hostovat odešli brankář Vorel a záložník Sedláček, do Slovanu Bratislava přestoupil obránce Hrdlička.

Přestože generálka na jarní část sezóny Boleslavi nevyšla, když prohrála 3:0 v Českých Budějovicích, k Litavce může jet s klidným vědomím, že se jí na Příbram dlouhodobě daří. Z posledních deseti vzájemných zápasů v Gambrinus lize šest vyhrála a čtyři utkání skončily remízou. S Příbramí tak boleslavští prohráli naposledy v roce 2004. Podzimní duel obou soupeřů vyzněl jasně pro Mladou Boleslav, která na domácím hřišti zaslouženě vyhrála 3:0.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Pleško - Klesa, Tarczal, Videgla, Koukal - Huňa, M. Štochl
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Johana, Rolko, Šírl - Mendy, Procházka, Opiela, Táborský - Chramosta, Kulič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 2.85 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Bohemians 1905  (sobota 16:00)
Utkání týmů ze středu tabulky, které spojuje podobný cíl. Slovácko i Bohemians 1905 se budou snažit zajistit si co nejdříve dostatek bodů pro klidný závěr ligové sezóny. Který z týmů vkročí do jarní části Gambrinus ligy lépe, můžete sledovat v sobotu od 16.00 v Uherském Hradišti.

Slovácku příliš nevyšel závěr podzimu, kdy z posledních sedmi zápasů hned pětkrát nevstřelilo branku a dokázalo pouze jednou vyhrát. Fanoušci v Uherském Hradišti se mohli na domácím stadionu radovat z výhry naposledy v září, což by trenér Soukup rád odčinil hned v úvodním jarním duelu.

Že přípravu na soupeře nepodcenil, dokazují i jeho slova: "Pozorovatele jsme měli na Slovensku, kde hráli přátelský zápas. Osobně jsem se byl podívat na přípravu s Kunicemi a pozorovatele jsme měli i na generálce v Hradci. Bohemka je dnes možná trochu podceňovaná. Vytváří se kolem ní atmosféra, že mají málo hráčů, že měli zastavené přestupy. Když se ale podíváte na jejich útok, tak tam vidíte hráče, jako je Nešpor, Škoda, Ibragimov, Hartig. Proto si myslím, že třeba na této pozici mají nadprůměrný útok."

Ve Slovácku zůstal kádr prakticky beze změny, jediné příchody jsou paradoxně z Vršovic. Přišel Cissé a Daniel Nešpor, své krátké působení naopak ukončil Lukáš Zelenka. V zimní přípravě se Slovácku dařilo, respekt budí deset gólů útočníka Ondřejky v osmi zápasech.

Svěřencům kouče Pavla Hoftycha závěr podzimu vyšel naopak nad očekávání dobře. Ve třech listopadových kolech dokázali porazit Teplice, Hradec Králové a velmi překvapivě také Plzeň, přičemž obrana včele s gólmanem Sňozíkem ani jednou neinkasovala. Zimní přestávka tedy nepřišla ve správnou chvíli, o to víc se hráči na jarní start těší.

"Víme, že nás nečeká nic jednoduchého. Musíme si dávat pozor na jejich způsob hry a chování v šestnáctce, kde hráči Slovácka ochotně padají. Třeba nám pomůže i to, že kluci se po pobytu na umělce hodně těší, až si zahrají na přírodní trávě," uvedl trenér Hoftych.

Podzimní duel v pražském Edenu skončil vítězstvím domácích Bohemians v poměru 1:0.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň - Fujerik, Perůtka, J. Valenta, Volešák - Ondřejka, Švancara
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Cseh, Lukáš, Nikl, Rychlík - Štohanzl, Držík, Kaufman, Moravec - Nešpor, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.00 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Viktoria Plzeň - FC Hradec Králové  (sobota 17:20)
Plzeň bude chtít během jara obhájit vedoucí pozici v tabulce po podzimní části a po zimní pauze ji čeká na jarní rozjezd hratelný soupeř z Hradce. Tomu patří jedenácté místo a jeho cílem bude vyhnout se sestupovému pásmu.

Západočechy čeká velká výzva. Mohou se stát mistrem nejvyšší české soutěže poprvé v historii klubu. Ale ještě je čeká dlouhá cesta a celkem třináct překážek. Tou první bude královéhradecký celek a v sobotu budou domácí hráči Plzně jasným favoritem. Vrbův výběr odstartoval podzim brilantně, v jednom okamžiku drželi dvanáctibodový náskok od smečky pronásledovatelů. Kvůli špatnému závěru podzimu se rozdíl mezi prvním a druhým ztenčil na pouhé čtyři body. A druhá Sparta se cítí v plné síle, navíc posílená dobrou hrou proti anglickému velkoklubu Liverpoolu.

Trenér domácích Pavel Vrba věří, že jaro jeho svěřenci začnou stejně dobře jako podzim. I úspěšná zimní příprava tomu nasvědčuje. "Začátek soutěže je vždy velice důležitý a letos jsme možná ještě o něco nervóznější. Ale vzhledem k tomu, jak se nám vydařily poslední zápasy, tak je ta nervozita trochu menší," řekl Vrba, jehož kádr se částečně obměnil. Do Plzně se vrací po třech letech zkušený Fillo a ve Štruncových sadech si odbude premiéru v plzeňském dresu stoper Neuwirth.

Hradec může na západě Čech jen překvapit, podle slov jeho trenéra Václava Kotala neodcestuje s poraženeckou náladou. "Ale do Plzně nejedeme v poraženecké náladě. Nastoupit na půdě nejlepšího týmu soutěže pro nás bude dobrá konfrontace s tím, jak se nám vydařila příprava," uvedl trenér hostí Václav Kotal, jehož hlavním cílem bude udržet nejvyšší soutěž v Hradci Králové.

Zatímco domácí nastoupí v kompletním složení, hosté se budou muset obejít bez dvojice zraněných Wozniaka s Pilařem a nejistý je start Rezka.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Jiráček, Bystroň, Neuwirth, Limberský - Fillo, Horváth, Trapp, Petržela - Kolář, Rezek.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Zich - Fischer, Pávek, Chleboun, Kasálek - Mišinský, Hochmeister, Klapka, Poděbradský - Dvořák, Černý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.60 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Zbrojovka Brno  (pátek 20:15)
Gambrinus liga se opět hlásí o slovo. Páteční předehrávkou Slavia - Brno odstartuje její jarní část. Utkají se týmy, které budou bojovat o prvoligové přežití. Slavia, jež zažívá nejhorší sezonu a Brno, které patří mezi nejtradičnějšími kluby v nejvyšší soutěži.

Po podzimu patří sešívaným v tabulce až čtrnácté místo. Drží pouze jednobodový náskok právě před předposledním Brnem. Pro obě mužstva to tedy bude jeden z nejdůležitějších zápasů v jejich sezoně. "V tomhle utkání se hraje vlastně o šest bodů," poznamenal zkušený brankář domácích Martin Vaniak. Slávistický trenér Michal Petrouš věří, že jeho svěřenci navážou na výkony z úspěšně zimní přípravy. "Budeme chtít potvrdit poslední dobré výsledky z přípravy, navíc věřím, že nás v důležitém zápase podpoří i naši fanoušci, kteří umějí v Edenu vytvořit výbornou atmosféru. Chceme je potěšit dobrým výkonem a vítězstvím," Petrouš, jehož kádr doznal pár změn. Eden opustili například Jaroslav Černý, Trapp, Belaid nebo Hloušek. Zřejmě nejvýraznější posilou se stal Zbyněk Pospěch, jenž přišel na hostování z Brna.

23. dubna 1961. To je datum poslední výhry Brna na slávistické půdě. Již padesát let čekají, kdy si odtud odvezou svěřenci trenéra Karla Večeři plný bodový zisk. Kádr hostí prošel obrovskými změnami. Až jedenáct nových tváří se objevilo v moravském klubu. "Tým se teprve sehrává, změn bylo opravdu dost. Měli jsme mezery v defenzivní činnosti. Pokud se obrana semkne, tak máme na Slavii naději na úspěch," doufá Večeřa, jehož mužstvo nezvládlo generálku na jarní ligovou část. Podlehlo slovenské Senici 0:2.

Domácí výběr bude postrádat vykartovaného Hubáčka, rekonvalescenty Kaufmana a Naumova, Pospěcha kvůli dohodě mezi oběma kluby, zraněnou dvojici M. Černý s Mikulou a nemocného Gulajeva. Brnu nebude k dispozici čtveřice zraněných Husár, Pejič, Jílek a Šural.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Dostál, Čelůstka, Vomáčka, Trubila - Koreš, Kisel, Janda, Jarolím, Hora - Zákostelský.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Pernica, Simerský, Mitrovič, Hamouz - Valenta, Rýdel, Borek, Folprecht - Rabušic, Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň17132243:1641
2.Sparta Praha17121429:1137
3.Sigma Olomouc1794434:1431
4.FK Jablonec1793531:1930
5.FK Mladá Boleslav1786331:2130
6.FK Teplice1774622:2325
7.Slovan Liberec1765624:2123
8.Bohemians 19051764719:2022
9.1. FC Slovácko1762917:2720
10.Baník Ostrava1754819:2319
11.FC Hradec Králové1746712:1918
12.1. FK Příbram1746711:1918
13.České Budějovice1746713:2818
14.Slavia Praha1737718:2516
15.Zbrojovka Brno17501222:3515
16.FK Ústí nad Labem1726913:3712

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1295)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele